2022-05-23 336 瀏覽
越來越多朋友加入素食行列,講起素食一定會揀熱評如潮的green common,分店越開越多,無論菜式同埋環境都有水準,最近新推出午市套餐,立刻相約好友食返餐fine lunch,套餐已經包含餐湯或者沙律主菜及飲品,出品美味,顛覆了我對素食的想像。酥炸椰菜花配泰式酸辣汁前菜加點了這一款,非常值得一試,金黃色的椰菜花好似炸雞一樣咁香口,配合特製純素韓式酸辣汁與蛋黃醬,食完勁想encore魚柳包利用OMNI 新蟹餅和新魚柳炮製,口感超鬆脆,夾着羽衣甘藍、青瓜、京蔥等等,味道充滿層次感,食埋薯條,好滿足!而且漢堡包採用饅頭包,咬落去好鬆軟帶少少煙韌,大推薦香茅粟米湯餐湯絕不欺場,濃濃的粟米湯加入香茅入饌感覺上更加暖胃蘋果批配抹茶雪糕食完好飽,但都忍唔住加返個甜品,即焗蘋果批香脆亦都唔太甜,一個人食都恰到好處,加埋香滑嘅抹茶雪糕為呢一餐畫上完美的句號—————————————————Green Common (Restaurant) (盈置大廈) (中環)中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖—————————————————

酥炸椰菜花配泰式酸辣汁

餐湯絕不欺場,濃濃的粟米湯加入香茅入饌感覺上更加暖胃

蘋果批配抹茶雪糕

—————————————————