2022-05-19 36 瀏覽
素食店GREEN COMMON最近係中環盈置又開新分店啦! Green Common 新舖無論菜式同環境都升級左好多,星期五既午餐,約左一個無肉不歡的朋友黎體驗一下😜餐廳樓下有咖啡賣,亦都有好多素食產品可以選購,不同品牌的植物肉、純素芝士、純素酒、燕麥奶咖啡、零食都搵得到。樓上係餐廳,環境非常舒適,裝修清一色綠色,感覺非常green。餐牌菜式新穎、擺盤精緻、每款菜式都好有特色,款款特別,款款有驚喜,我同朋友都食得好開心,下次一定會再訪。午餐餐牌有套餐,素湯或沙律跟餐包,主菜同埋飲品,價錢$118-168,仲可以加錢升級飲品或甜品。💚是日素湯 ~ 蘑菇湯好濃郁好香,啖啖的蘑菇茸,口感非常豐富。💚是日沙律~ 沙律菜好新鮮,配料有橙,士多啤利多種水果,仲有我最愛的無花果,清新開胃。💚餐包~ 兩片好軟熟的餐包,配埋黑醋同埋素芝士,素芝士輕盈香滑,非常夾。💚主菜🔸脆炸海鮮漢堡配薯條 $168~ 鬆軟饅頭包夾著OMNI新蟹餅混合新魚柳,配搭日本芥末蛋黃醬,羽衣甘藍,京蔥,青瓜,及多款蔬菜,充滿海鮮鮮味,味道層次非常豐富。粗身薯條亦非常酥脆香口。🔸越式雞肉撈檬粉 $148~ 呢個撈檬粉絕對有驚喜,比
素食店GREEN COMMON最近係中環盈置又開新分店啦!

💚是日素湯
~ 蘑菇湯好濃郁好香,啖啖的蘑菇茸,口感非常豐富。

💚是日沙律

💚餐包

💚主菜
🔸脆炸海鮮漢堡配薯條 $168

🔸越式雞肉撈檬粉 $148
~ 呢個撈檬粉絕對有驚喜,比正宗越南餐廳更好食,少食素的朋友都大讚。檬粉爽口彈牙,素雞肉好嫩滑好有口感,唔講真係唔知係素雞肉。配埋酸酸甜甜的醬汁,真係食到停唔到口。

💚飲品
🔸菠蘿羽衣甘藍茉莉花奶蓋茶 (+28)
~ 賣相好靚,白色與翠綠色層次分明😍表面一層綿密細膩的素奶泡,輕盈如幼滑的忌廉!入口帶陣陣草青味,配合清香的茉莉花茶,菠蘿的果香和羽衣甘藍的甘苦融和一體,口味又特別又清新!

🔸泰式冰奶 (+10)
~ 泰式冰奶茶選用正宗泰式紅茶葉,配上燕麥奶及無麩質甜燕麥煉奶,入口香濃順滑

💚精選甜品 (+28)
~ 抹茶控的我見到甜品已經心心眼😍甜品係蘋果批加抹茶雪糕,蘋果批係焗過既蘋果片加上玉桂粉,配埋抹茶雪糕,冷熱交替的感覺,完美地為這一餐高質素食劃上句號。

📍Green Common (Drink Bar) (盈置大廈) (中環)
中環德輔道中77號盈置大廈地下G01號舖
2022-05-18 79 瀏覽
未試過素食餐廳的我對素食嘅概念一向都係中式齋菜,甜甜酸酸的感覺。今日嚟到Green Common令我對素食完全改觀。我們叫了兩個lunch set:脆炸魚柳漢堡配薯條和日式牛肉丼。首先來的頭盤是南瓜湯和沙律,我們還加配了酥炸椰菜花配韓式酸辣汁和新吞拿沾醬脆片。南瓜湯十分香甜,南瓜味濃郁,好creamy。而沙律除了沙律菜和羽衣甘藍外還有不同的水果和堅果碎,又清新,口感又豐富。《酥炸椰菜花配韓式酸辣汁》咬開酥脆的外皮裏面的椰菜花又爽口又多汁,就像吃炸雞塊時爆肉汁的感覺,十分驚艷。《新吞拿沾醬脆片》新吞拿配上醬汁和車厘茄的酸甜味道,用來沾麵包脆片,清新開胃。《日式牛肉丼》照燒汁配上吃起來好像牛舌口感的素牛肉,味道十足。《脆炸魚柳漢堡配薯條》漢堡裡的魚柳炸得非常脆口,配上羽衣甘藍、椰菜和青瓜絲口感十分豐富,而特製的蛋黃醬內有一些芥末口味也令整個漢堡的味道更加特別。《泰式奶茶、奶蓋洛神花茶》泰式奶茶完全還原了泰國的味道,班蘭葉也令奶茶變得更加香。而奶蓋洛神花茶方面,奶蓋充滿濃濃的芝士味道,配上微酸得洛神花茶,清爽解膩。值得表揚的是餐廳的員工都招呼周到,而餐廳的裝潢和樓下的cafe以及餐點的擺盤都

《酥炸椰菜花配韓式酸辣汁》

《新吞拿沾醬脆片》

《日式牛肉丼》
照燒汁配上吃起來好像牛舌口感的素牛肉,味道十足。

《脆炸魚柳漢堡配薯條》

《泰式奶茶、奶蓋洛神花茶》
得洛神花茶,清爽解膩。

值得表揚的是餐廳的員工都招呼周到,而餐廳的裝潢和樓下的cafe以及餐點的擺盤都很適合打卡,是個有水準的飲食體驗。
2022-05-06
以前食過Green Common屯門分店,嗰陣時感覺都已經唔錯。今次就嚟中環Green Common Nexxus試吓佢哋嘅週末半自助早午餐😚.呢個Semi-buffet首先有六款starter可以無限refill六款starter包括有:牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律、韓式椰菜花脆球、沙嗲雞肉串燒、印度蟹肉脆球、是日沙律、是日素湯我同男朋友都覺得呢六款Starter幾有驚喜,我哋就算好飽都仲encore咗湯、沙律同埋沙嗲雞肉串🤣韓式椰菜花脆球炸得香脆,配上韓式酸辣汁好夾沙嗲雞肉串燒真係好神奇,食落真係好似真雞肉串燒我好鍾意是日沙律,入面有無花果、橙、士多啤梨、藍莓等等,真係一啲都唔求其!所以我叫咗兩個🤣是日素湯係蘑菇湯,根本同平時飲嘅蘑菇湯一樣咁creamy香濃,所以我哋都叫咗兩碗🤣🤣.另外每人可以揀一份主菜選擇包括有:煙燻威靈頓、脆炸海鮮漢堡配薯條、吉列豬扒擔擔麵、韓式新肉絲拌飯、醬燒雜菜鍋(配越光米)、糖醋新魚柳(配越光米)、廚師推介(是日廚師推介係泰式炒椰菜花飯)我哋叫咗吉列豬扒擔擔麵同埋加錢要煙燻威靈頓🥳吉列豬扒真係好似真肉,外層吉列皮炸得薄脆擔擔麵入面嘅素肉碎好正💕煙燻威靈頓好特

韓式椰菜花脆球炸得香脆,配上韓式酸辣汁好夾

沙嗲雞肉串燒真係好神奇,食落真係好似真雞肉串燒

另外每人可以揀一份主菜
我哋叫咗吉列豬扒擔擔麵同埋加錢要煙燻威靈頓🥳
吉列豬扒真係好似真肉,外層吉列皮炸得薄脆
擔擔麵入面嘅素肉碎好正💕

煙燻威靈頓好特別,入面原來係植物肉餡加蘑菇蓉同埋黑松露醬,所以食落好香。入面仲有OMNI素午餐肉,配搭幾特別

威靈頓外層酥皮焗得香脆,食落甜甜鹹鹹咁,啱我口味
最後雖然食到好飽,但都仲可以每人自選2款特色甜品:Daiya芝士蛋糕、純素鮮果撻、純素雪麥糍、純素雪糕、鮮果杯

我鍾意個鮮果撻!芝士蛋糕食落先知原來係檸檬味,適合喜歡酸味嘅人
另外我哋都加錢任飲2款純素氣泡酒(價值HK$78/每位)

我哋揀咗Moscato同埋一款冇酒精嘅mocktail 🍸🍸
飲品方面推介泰式奶茶🥤

整體真係覺得唔錯,素食都可以好多元化!
趁週末食好d,黎咗中環呢間Green Common Nexxus食佢哋個素食半自助brunch,豐富得黎又健康。原價$238/位,依家仲做緊第二位半價優惠,非常抵食。除哋呢個半自助brunch超級豐富,包咗是日素湯、是日沙律,同另外4款前菜,全部都可以encore。除此之外仲有1款自選主菜、2款自選甜品同飲品。前菜可以叫店員refill,而且上菜速度快。是日素湯係蘑菇湯,蘑菇味濃郁芳香。而是日沙律係無花果柚子沙律,面頭撒咗d神石榴粒同花生粒,口感豐富得黎又好清新。另外4款前菜分別有牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律、韓式椰菜花脆球、沙嗲雞肉串燒同印度蟹肉脆球。其中嘅炸椰菜花球做得幾出色,外皮酥脆椰菜花軟熟,配埋佢個秘製韓式泡菜蛋黃醬汁,酸辣惹味,非常開胃。蟹肉脆球都幾特別,炸到脆卜卜嘅生根入面放咗蟹肉,倒埋個醬汁入去一啖放入口,蟹肉嘅鮮味就喺口入面爆發出黎。煙燻威靈頓 (+$48)必點嘅其一款主菜,單係上枱已經非常有心思,用玻璃罩蓋住威靈頓牛柳,一打開蓋煙燻嘅香氣就撲鼻而來。用咗蘋果木黎做煙燻所以香味非常清新。牛柳用咗OMNI新餐肉黎替代,雖然係植物肉,但口感味道非常近似,結合埋蘑菇蓉同黑松露醬

煙燻威靈頓 (+$48)
必點嘅其一款主菜,單係上枱已經非常有心思,用玻璃罩蓋住威靈頓牛柳,一打開蓋煙燻嘅香氣就撲鼻而來。用咗蘋果木黎做煙燻所以香味非常清新。牛柳用咗OMNI新餐肉黎替代,雖然係植物肉,但口感味道非常近似,結合埋蘑菇蓉同黑松露醬,再用純素酥皮包裹住黎煙燻烤焗。金黃嘅賣相相當吸睛,食落外皮酥脆,夠哂滋味。

吉列豬扒擔擔烏冬
另一款主菜揀咗呢款用特選 OMNI 新豬肉及新肉絲製成嘅植物吉列豬扒擔擔烏冬。豬扒金黃香脆,口感比真豬扒更加彈牙。擔擔烏冬湯底用咗麵豉同腐竹,加埋以OMNI新豬肉煮成嘅香辣擔擔肉醬,都幾惹味。

甜品方面我哋兩個人於是揀咗4款唔同口味share。分別係Daiya芝士蛋糕、純素鮮果撻、純素雪麥糍同純素雪糕。

至於飲品就揀咗凍泰式拉茶同熱抹茶latte。兩杯都茶香奶滑,係稍為甜咗少少。

除此之外仲可以加$78/位,有埋無限暢飲2款純素氣泡酒同1款無酒精飲品。見幾抵,當然就order埋。其中一款氣泡酒係Dignitat Cava Organic Brut Sparkling,酒精濃度較高,帶淡淡花果香,相對會dry少少。佢係用精選嘅單一葡萄同傳統方法釀製而成,入口較有有層次。另一款係Sparkling Sweet Moscato “So Easy”,有香甜水果味同花香,所以非常容易入口,岩哂女士飲。至於NON1 Salted Raspberry & Chamomile就係冇酒精嘅,飲落就好似有氣紅莓汁咁。

Green Common (Restaurant) (盈置大廈) (中環)
中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖

2022-05-17 84 瀏覽
/𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑚𝑜𝑛 🇭🇰/➖➖➖<週末半自助早午餐🥣任食6款前菜> ➖➖➖最近俾左個目標自己就係一個星期要食至少一次素‼️星期日係一個星期嘅好開始就最適合實行自己嘅計劃~ green common 都算係一間較出名食素嘅餐廳😆 見最近推出左週未半自助早午餐~ $238/pp 有free flow starters +一個主食+ 甜品+ coffee/tea (兩位起) 鍾意仲可以加$78 free flow sparkling ☺️☺️➖➖➖🔹starters🔹(free flow) 是日素湯🌟是日沙律 🌟牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律沙嗲雞肉串燒一串印度蟹肉脆球 🌟酥炸椰菜花配韓式酸辣汁🌟➖➖➖▶️個人覺得前菜幾出色!是日素湯係南瓜湯😆幾大碗 質地幾稠!沙律都幾大份 好清新 會食到橙、無花果同埋腰果碎牛油果嗰款沙律有啲似食緊墨西哥菜~牛油果帶酸酸地嘅檸檬味 胡蘿蔔絲爽口會有兩塊麵包 質感偏向硬脆素沙嗲雞肉串燒 真係似真肉! 沙嗲醬唔會太辣印度蟹肉脆球會配埋青咖喱汁 辣辣地幾惹味最後嗰款椰菜花有啲似雞肉😹似食緊平時嘅韓式炸雞🍗➖➖➖🔹mains🔹(7揀2) 1️⃣ 煙燻威靈頓 +
/𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑚𝑜𝑛 🇭🇰/
<週末半自助早午餐🥣任食6款前菜>

➖➖➖
🔹starters🔹(free flow)
是日素湯🌟
是日沙律 🌟
牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律
印度蟹肉脆球 🌟
酥炸椰菜花配韓式酸辣汁🌟
➖➖➖
▶️個人覺得前菜幾出色!
是日素湯係南瓜湯😆幾大碗 質地幾稠!
沙律都幾大份 好清新 會食到橙、無花果同埋腰果碎
牛油果嗰款沙律有啲似食緊墨西哥菜~
牛油果帶酸酸地嘅檸檬味 胡蘿蔔絲爽口
會有兩塊麵包 質感偏向硬脆
素沙嗲雞肉串燒 真係似真肉!
沙嗲醬唔會太辣
印度蟹肉脆球會配埋青咖喱汁 辣辣地幾惹味
最後嗰款椰菜花有啲似雞肉😹似食緊平時嘅韓式炸雞🍗
南瓜湯
酥炸椰菜花配韓式酸辣汁

➖➖➖
🔹mains🔹(7揀2)
1️⃣ 煙燻威靈頓 +$48
店員會親自係你面前開煙燻蓋🫶🏻
入面係新午餐肉同菇粒‼️仲有松露醬
松露味突出
稍微咸啲但真係似食梗肉☺️☺️
係略嫌酥皮唔夠酥脆

2️⃣脆炸海鮮漢堡配薯條
薯條偏向粗身、綿密 無鹽❤️
點埋松露醬係唔錯‼️‼️
包體軟熟 入面夾住新推出Omni 新蟹餅新魚柳 同埋羽衣甘藍 朋友話似食到蟹味☺️
脆炸海鮮漢堡配薯條

➖➖➖
🔹desserts 🔹(每人揀兩樣)
Daiya cheesecake
Seasonal fruit tart 🌟
Oatchi
Ice cream 🌟
Seasonal fruit bowl
就好似一個拼盤咁~
純素芝士蛋糕同平時嘅蛋糕好似唔太大分別

反而覺得冇平時嘅咁濃
Matcha  latte,  latte
Thai  milk  tea

🔹sparkling 🔹
1️⃣ Dignitat Cava Organic Brut Sparkling
採用精選單一葡萄及傳統製法釀製而成
經二次發酵至少十個月
氣泡明顯豐富及幼細
帶有淡淡的花果香 入口清爽有層次🌟
➖➖➖
2️⃣Sparkling Sweet Moscato “So Easy”
帶有甜美的白花香和熱帶水果嘅有機氣泡酒

Matcha  latte,  latte
Thai  milk  tea
  • Matcha  latte
  • latte
.上星期同男朋友去食我地人生第一次食既素食半自助早午餐🥰呢個週末半自助brunch有超多嘢食!第二位入座已經有半價了💜越多人黎越平!6款前菜都係任食 店員都會擺得靚靚咁拎過黎 絕對唔馬虎 擺盤係好靚❤️分別有:🥑牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律韓式椰菜花脆球沙嗲雞肉串燒🍢印度蟹肉脆球是日沙律🥗是日素湯.我地超中意牛油果醬salad 超好食!有薄脆既包可以點啲牛油果醬黎食 好似平時係啲cafe食到既味道同感覺~當日既湯係南瓜湯🎃濃得黎唔膩 仲好幼滑.主菜方面 我地揀左煙燻威靈頓同糖醋新魚柳配越光米煙燻威靈頓係以植物性食材 再配合OMNI新餐肉 重新演繹威靈頓牛柳 上枱既時候仲加左煙燻效果 係蘋果木煙❤️有得睇又有得食加埋蘑菇蓉同黑松露醬純素酥皮包住入面既餡料 外脆內軟咁 焗到金黃色 真係望到已經流口水🤤至於糖醋新魚柳 加左蕃茄同菠蘿🍍酸酸甜甜咁 魚柳食落係真係有真魚柳既口感😱仲要2大舊 咬落好有口感越光米粒粒分明 大大粒 十分美味。.甜品方面 我地揀左Daiya芝士蛋糕 純素鮮果撻 純素雪麥糍同純素雪糕🤤最鍾意係鮮果撻 舖左一層純素奶蓋 咸咸甜甜咁 開胃🤩芝士蛋糕都做到好綿密 配埋餅底脆脆地好出色😋
上星期同男朋友去食我地人生第一次食既素食半自助早午餐🥰
分別有:
🥑牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律
韓式椰菜花脆球
沙嗲雞肉串燒🍢
是日沙律🥗
是日素湯

我地超中意牛油果醬salad 超好食!

當日既湯係南瓜湯🎃濃得黎唔膩 仲好幼滑

主菜方面 我地揀左煙燻威靈頓同糖醋新魚柳配越光米
加埋蘑菇蓉同黑松露醬

仲要2大舊 咬落好有口感
越光米粒粒分明 大大粒 十分美味。

我地加左$78任飲3款純素氣泡酒同果汁
紅桑子氣泡果汁酸酸地 加左sparkling 夏天飲更正 解渴又清爽🥰

呢度仲有防彈咖啡同泰式奶茶飲啊~
防彈咖啡岩晒Keto人士
而且咖啡同泰奶都係用燕麥奶沖 健康好多架👍🏻
泰式奶茶都唔會太甜 一改我對泰式奶茶既諗法

大家一定要黎試下💜

午餐
2022-05-12 21 瀏覽
平時就食開肉食多,今次見中環餐廳推出左素食半自助餐,當然就約埋朋友去食下素食,嘗試不一樣嘅味道Green Common Nexxus週末半自助早午餐 $238,前菜係無限任食,主菜1款,甜品2款,包飲品1杯,另加$78就可以無限暢飲純素氣泡酒/無酒精飲品 ,非常抵飲抵食前菜:是日沙律是日素湯牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律韓式椰菜花脆球沙嗲雞肉串燒印度蟹肉脆球餐湯係南瓜湯,南瓜味道香濃幼滑,是日沙律係無花果柚子沙律,味道清甜爽口,椰菜花脆球就比較特別,食落唔會感覺油膩,椰菜花多汁清脆主菜:煙燻威靈頓用純素酥皮包住,以蘑菇蓉及黑松露醬融合嘅新餐肉代替肉餡,再用煙燻烤焗至金黃色,色澤亮麗,食落口仲好酥脆,而且層次感豐富,賣相更加吸引糖醋新魚柳(配越光米)魚柳食落口感結實,有些似麥樂雞,加上醬汁味道酸酸甜甜,配上粒粒分明嘅日本越光米,令人胃口大增甜品:Daiya芝士蛋糕純素鮮果撻純素雪麥糍鮮果杯雪麥糍食落綿糯香甜,鮮果撻水果新鮮,配上素忌廉果撻,口感軟滑香脆Sparkling Sweet Moscato “So Easy”帶有白花香和熱帶水果有機氣泡酒,味道容易入口,口感香甜順滑而且唔會感覺太甜膩S

前菜:
是日沙律
牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律
韓式椰菜花脆球
沙嗲雞肉串燒

主菜:
煙燻威靈頓

糖醋新魚柳(配越光米)

Daiya芝士蛋糕
純素鮮果撻
純素雪麥糍
鮮果杯

Salted Raspberry&Chamomile
依款係冇酒精飲品,味道比較清新,帶點酸甜,飲落爽口
2022-05-11 21 瀏覽
最近朋友介紹Green Common 推出週末半自助餐💰2️⃣3️⃣8️⃣/1位,復活節約埋朋友一齊素食一下😆前菜有6款選擇(FREE FLOW)我哋一次過先order咗每樣一款🔸是日例湯係粟米濃湯,入口creamy裏面仲有好多原粒粟米🔸是日沙律好新鮮,有火箭菜、無花果、藍莓、士多啤梨、橙同松子仁,無添加任何醬汁,食多幾碟都唔怕肥🤭🔸牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙津牛油果醬加咗洋蔥粒,用麵包胡蘿蔔條點黎食好清新🔸沙爹雞肉串燒燒得好脆口,略帶點甜🔸印度蟹肉脆球,將冬陰功醬汁倒入脆球內一齊食🔸酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,其實係扮韓式炸雞😂睇落超似主菜 (每位選擇1款)🍔脆炸海鮮漢堡配薯條白色麪包係用蒸嘅做法,sauce嘅味道幾鍾意,係芥末蛋黃醬好惹味,薯條炸得好香脆,配埋黑松露沙律醬原來可以咁夾🌟煙燻威靈頓 加💰4️⃣8️⃣店員上菜時先打開蓋子,濃濃嘅煙燻味湧出😙威靈頓外質酥皮鬆化香脆連少少甜味,威靈頓餡料係用新餐肉做會健康好多飲品🍍Pineapple & Kale Jaamine Tea 羽衣甘藍配菠蘿容易入口,用咗植物奶而成嘅奶蓋較輕身🧉泰式奶茶入口幼滑甜度適中🥂仲可以一嚐純素汽包酒,選擇可無酒精,我就比較喜pizz

前菜有6款選擇(FREE FLOW)
我哋一次過先order咗每樣一款
🔸是日例湯係粟米濃湯,入口creamy裏面仲有好多原粒粟米
🔸牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙津
牛油果醬加咗洋蔥粒,用麵包胡蘿蔔條點黎食好清新
🔸沙爹雞肉串燒燒得好脆口,略帶點甜
🔸印度蟹肉脆球,將冬陰功醬汁倒入脆球內一齊食
🔸酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,其實係扮韓式炸雞😂睇落超似

主菜 (每位選擇1款)
🍔脆炸海鮮漢堡配薯條

🌟煙燻威靈頓 加💰4️⃣8️⃣

飲品
🍍Pineapple & Kale Jaamine Tea
羽衣甘藍配菠蘿容易入口,用咗植物奶而成嘅奶蓋較輕身
🧉泰式奶茶
入口幼滑甜度適中

🥂仲可以一嚐純素汽包酒,選擇可無酒精,我就比較喜pizzolato mascato 甜甜哋易入口

🍰甜品
有5款選擇每人可選2款
由於我哋太飽😂只係試咗3款,芝士蛋糕、雪麥糍同鮮果杯

原來純素嘅菜式都可以咁好味,唔怪得越來越多人食😄

🎈Green Common (Restaurant) (盈置大廈)🎈
中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖
由於妹妹係肉食怪,所以大家都冇乜點見過我哋食素🌿。不過今次就去咗 @green_common 食咗個新出嘅weekend semi brunch,食完先知素食嘅味道同口感都可以好豐富,尤其個煙燻威靈頓好有驚喜‼️可以同大家分享吓。.📍週末半自助早午餐 ($238)個brunch包咗任食6款前菜、1款主食同2款甜品另外加$78可以任飲純素氣泡酒/無酒精飲品🥂.前菜全部都好滿意,其中下面3款係mvp!🔻韓式椰菜花脆球:外脆內軟,加上純素韓式酸辣汁好開胃。.🔻 印度蟹肉脆球:素蟹肉但好鮮味,口感同味道都好豐富!.🔻是日素湯:當日嘅野菌湯好濃郁又唔膩!另外仲有沙嗲雞肉串燒、是日沙律、牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律🥗,都唔錯。.7款主菜中食咗2款新登埸嘅菜式🌟🔻煙燻威靈頓素食反而唔會有遇到牛柳過熟嘅失望感,好有驚喜😍用OMNI新餐肉➕蘑菇蓉➕黑松露醬重組嘅威靈頓外型扮得好似雖然一食就知唔係肉,但味道濃郁好食外層嘅純素酥皮先係靈魂🫶🏻以煙燻烤焗到金黃酥脆,帶甜甜蜜糖味🍯,視覺效果都一流,比預期中更好食❤️‍🔥.🔻脆炸海鮮漢堡配薯條饅頭夾住由OMNI新蟹餅➕新魚柳做嘅炸海鮮漢堡,配搭純素日本芥末蛋黃醬同羽衣甘

📍週末半自助早午餐 ($238)
個brunch包咗任食6款前菜、1款主食同2款甜品
另外加$78可以任飲純素氣泡酒/無酒精飲品🥂

前菜全部都好滿意,其中下面3款係mvp!
🔻韓式椰菜花脆球:外脆內軟,加上純素韓式酸辣汁好開胃。

🔻 印度蟹肉脆球:素蟹肉但好鮮味,口感同味道都好豐富!

🔻是日素湯:當日嘅野菌湯好濃郁又唔膩!

7款主菜中食咗2款新登埸嘅菜式🌟
🔻煙燻威靈頓
素食反而唔會有遇到牛柳過熟嘅失望感,好有驚喜😍
用OMNI新餐肉➕蘑菇蓉➕黑松露醬重組嘅威靈頓
外型扮得好似
雖然一食就知唔係肉,但味道濃郁好食

🔻脆炸海鮮漢堡配薯條
饅頭夾住由OMNI新蟹餅➕新魚柳做嘅炸海鮮漢堡,配搭純素日本芥末蛋黃醬同羽衣甘藍,神奇地食落真係好似有啲海鮮味, 口感都似魚🐟😳,旁邊仲伴有薯條🍟同黑松露醬。

甜品有5款,每人仲可以揀2樣😚
🔻Daiya芝士蛋糕:當日係青檸味,口感都幾滑
🔻純素鮮果撻:必食😍撻皮夠薄,中間嘅餡幼滑帶點椰子香🥥,好似雪糕咁滑,仲有嘅朱古力粉🍫,真係好正👍🏻👍🏻👍🏻
🔻純素雪麥糍:個皮好滑,雪糕係甘香抹茶味🍵
另外仲有純素雪糕同鮮果杯🍨🍊🍉🍎

飲品我哋飲咗新出嘅純素泰式奶茶同Matcha latte🍵。泰式奶茶加入斑蘭我哋都幾中意🧋,Matcha latte雖然冇咗濃奶香,但就冇咁膩。

➕$78 有free flow純素氣泡酒🥂,一共3款口味
🍸Dignitat Cava Organic Brut Sparkling
🍸Sparkling Sweet Moscato “So Easy”:酒樽好靚🌸,香甜易入口好啱女仔飲
🍸仲有款冇酒精嘅氣泡酒
2022-05-04 151 瀏覽
近日迷上素食嘅我,今日返工約咗朋友響我公司附近嘅Green Common 食Lunch ,中環呢間係新店,有地下和一樓兩層,地下是專售賣素食雜貨,一樓才是餐廳,新店裝修以粉藍色為主,又靚又大,我哋去嗰陣時啱啱過咗人流最多嘅lunch time時候,冇咁多人,比較靜坐得更加舒服。呢度嘅Lunch Set 非常抵食,有主菜,餐湯,麵包,飲品,聽落去好似好基本,但當見到食物嘅質素同埋份量,你就會覺得佢哋做任何一樣食物都好用心👍🏻🍽Lunch Set 午市套餐🥖▪️餐包 / Cream Cheese / 黑醋賣相已經100分,餐包有兩款唔同嘅麵包,配上cream cheese 和黑醋,麵包新鮮好食,兩款醬汁都係我好鍾意食嘅,搽麵包一流🫕▪️香茅粟米湯粟米湯超級濃香,好Creamy 仍然食到好滑既粟米茸,帶少香茅味道好淸香湯嘅味道又清甜,好高質素既一個湯,非常好飲🥗▪️是日沙律配柚子汁新鮮沙律菜配上藍莓,士多啤梨,無花果,腰果碎,重點係佢嘅柚子沙律汁好好味,令到原本新鮮嘅食材更加好食🥙🍟▪️魚柳漢堡配薯條 $ 148漢堡包有點像饅頭但又煙靭一點,魚柳像真度極高,大量紫椰菜和自家製嘅沙律醬汁,魚柳香口,蔬

🍽Lunch Set 午市套餐

🥖▪️餐包 / Cream Cheese / 黑醋

🫕▪️香茅粟米湯

🥗▪️是日沙律配柚子汁

🥙🍟▪️魚柳漢堡配薯條 $ 148
漢堡包有點像饅頭但又煙靭一點,魚柳像真度極高,大量紫椰菜和自家製嘅沙律醬汁,魚柳香口,蔬菜非常爽口,整個配搭好好,新鮮即炸粗薯條配上黑松露沙律醬,一定好食

🍜▪️吉列豬扒擔擔烏冬 $ 168
吉列豬扒像真度極高,外層炸到脆卜卜,一D都唔油,素肉幾彈牙,非常唔錯,烏冬就更加精彩,醬汁像芝麻醬一樣帶花生香,面層放上像XO味道的素肉碎,醬汁撈上烏東,喜愛麻醬味道嘅朋友絕對不能錯過😋😋

🥑▪️ 新吞拿牛油果醬配多士 $38
平時最鍾意食牛油果醬配Nachos ,見到有類似嘅食材就即刻要叫,仲要咁抵食,牛油果醬就係我平時食開放左檸檬汁嘅一樣味道,新吞拿魚同正常既完全冇分別,加左少少沙律醬,搽上小多士,好味又開胃既一個小食

🧋▪️泰式奶茶 + $ 10
🥤▪️凍泡沫咖啡
飲品造型也是花盡心思,特別係泰式奶茶,就像在泰國飲的一模一樣,有泰國茶既香濃味道👍🏻
Ice Cappuccino 也做得相當唔錯,咖啡和奶嘅分量剛剛好。

• 新吞拿牛油果醬配多士
  • 吉列豬扒擔擔烏冬
2022-05-04 83 瀏覽
知名度極高的多國菜素食店 • 𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕔𝕠𝕞𝕞𝕠𝕟✨•最近推出半仼食的早午餐啦😍! 食物款式新奇有趣,融合多元化植物性飲食慨念,各種新穎又特別的亞洲Fusion純素料理,必定令你感到驚喜唷~ 「 半仼食早午餐🍀 $238/位 」 套餐包含仼食6款前菜、自選1款主食、自選2款甜品,更可+$78/位仼飲氣泡酒和非酒精飲品🥂。 前菜有蘑菇湯、無花果沙律🥗、牛油果醬迷你胡蘿蔔沙律、沙嗲雞肉串燒、印度蟹肉脆球🦀 和 酥炸椰菜花。 濃香稠密的蘑菇湯,味道不錯😆。沙嗲雞肉串燒,口感最像肉類,造得好厲害😍! 酥炸椰菜花,香脆帶辣,我也很愛哦~ 主菜我選擇 吉列豬扒擔擔麵🍜和 煙燻威靈頓🍖+$48。擔擔烏冬充滿麻醬香,但卻不會膩口,而豬扒脆卜卜,非常好吃🤭。仙氣十足的煙燻威靈頓,酥皮帶甜,底下藏有大量黑松露💕,也很不錯。 甜品我們選擇 芝士蛋糕🍰、鮮果撻、抹茶雪糕🍦和雪麥滋。4款甜品都造得不錯,甜度不高,感覺清新健康。當中我最愛鮮果撻,撻底好香脆呀~ 食物質素屬中上水平,而且服務很好,值得再來🧡~  🍽 #GreenCommon 🗝 #中環 德輔道中77號地下G01號舖及1樓101號舖

「 半仼食早午餐🍀 $238/位 」

濃香稠密的蘑菇湯,味道不錯😆。

沙嗲雞肉串燒,口感最像肉類,造得好厲害😍!

酥炸椰菜花,香脆帶辣,我也很愛哦~

物質素屬中上水平,而且服務很好,值得再來🧡~
 🍽 #GreenCommon
🗝 #中環 德輔道中77號地下G01號舖及1樓101號舖
2022-05-01
Green Common可算是香港首屈一指的素食餐廳,雖然並非素食者但以往亦曾多次跟朋友到訪用膳,款式層出不窮令人對素食刮目相看。中環盈置大廈新分店最近推出週末半自助早午餐,每位只需$238,除了可以自選一款主菜及兩款甜品之外更提供六款前菜任點任食,素食者絕對可以大飽口福。每位另加$78更可以無限暢飲純素氣泡酒及無酒精飲品,兩款純素氣泡酒分別為Dignitat Cava Organic Brut Sparkling及Sparkling Sweet Moscato “So Easy”,前者氣泡細緻豐富並帶淡淡果香,後者則酸甜有致口味清爽。飲品方面店員推薦隱藏菜單之泰式奶茶,與一般泰式奶茶一樣滑順香甜,並無半點植物奶怪味。Caffee Latte以燕麥奶沖調,質感相對清爽不如普通咖啡一樣厚身。Organic Matcha Latte同樣用上燕麥奶取代牛奶,但味道與一般鮮奶抹茶無異,甘香濃郁。Pineapple & Kale Jasmine Tea帶自然菠蘿果甜,雖加入羽衣甘藍但毫無草青澀味,純素奶蓋質感亦較一般奶蓋流質,軟滑細緻毫不甜膩。是日素湯為香茅粟米湯,質感濃稠並混有粒粒粟米粒味道香

中環盈置大廈新分店最近推出週末半自助早午餐,每位只需$238,除了可以自選一款主菜兩款甜品之外更提供六款前菜任點任食,素食者絕對可以大飽口福。
Dignitat Cava Organic Brut Sparkling / Sparkling Sweet Moscato “So Easy”
每位另加$78更可以無限暢飲純素氣泡酒及無酒精飲品,兩款純素氣泡酒分別為Dignitat Cava Organic Brut SparklingSparkling Sweet Moscato “So Easy”,前者氣泡細緻豐富並帶淡淡果香,後者則酸甜有致口味清爽。
泰式奶茶

Caffee Latte

Organic Matcha Latte

Pineapple & Kale Jasmine Tea
是日素湯
是日素湯香茅粟米湯,質感濃稠並混有粒粒粟米粒味道香甜,加上陣陣香茅香別有泰式風味。

是日沙律
是日沙律配以無花果、士多啤梨、藍莓等多款鮮果,新鮮清爽,另外亦有一款牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律可供選擇。

印度蟹肉脆球
印度蟹肉脆球以炸薄脆包住OMNI新蟹肉,部分口感近似柴魚肉而部分則像魚肉,味道偏淡加上冬蔭功汁酸辣香濃恰到好處。

沙嗲雞肉串燒
沙嗲雞肉串燒質感與真雞肉大同小異,沙嗲醬相對輕盈近似花生醬,細嚐之下植物雞肉會帶淡淡豆味,但配以沙嗲醬、花生碎孜然粉仍幾可亂真。

酥炸椰菜花
酥炸椰菜花內脆外軟,純素韓式酸辣汁泡菜醬、純素素蛋黃醬、蘋果醋及龍舌蘭蜜等秘製而成,酸辣惹味亦能令椰菜花原有的輕微草青味變得溫和討好。
脆炸海鮮漢堡
主菜方面共有七款選擇,脆炸海鮮漢堡用上饅頭份外鬆軟,海鮮餅由OMNI新蟹餅混合新魚柳脆炸而成,內層鬆軟有如真蟹餅一樣。
脆炸海鮮漢堡
純素日本芥末蛋黃醬比較清淡而不嗆烈,配以照燒汁、羽衣甘藍、京蔥、青瓜及醃紅洋蔥層次豐富;而薯條配上黑松露蛋黃醬炸得香脆。
煙燻威靈頓
另一款主菜+$48升級至煙燻威靈頓,以OMNI新餐肉取代傳統牛柳,比正常餐肉稍乾而油膩感亦較輕,質感方面更媲美真餐肉,蘑菇蓉混合黑松露醬菇菌香氣馥郁醇厚,並充滿如同蟹籽一樣的顆粒感,純素酥皮雖少一份牛油香但同樣鬆脆,無可否認棄用牛肉始終難以完美還原傳統威靈頓牛柳,但卻是另一種令人驚艷的滋味。

鮮果撻、芝士蛋糕、純素雪糕、雪麥糍
鮮果撻配以士多啤梨及藍莓,撻皮依然保持香脆,內餡不論質感或味道均與純素奶蓋如出一轍,軟滑流質更出奇地帶淡淡忌廉芝士奶香。
芝士蛋糕
芝士蛋糕為Daiya牌子出品,以往不時會於各大超級市場及網店看過,首次品嘗個人覺得與傳統芝士蛋糕各有千秋,冰感較重近似雪芭,味道酸甜帶柑橘香,餅底亦可以更加鬆脆。
純素雪糕
雪麥糍外皮較軟,綠茶雪糕以燕麥奶製成所以會偏重冰感;雪糕分別有士多啤梨綠茶兩款選擇,雖然溶化速度較快但味道與質感均媲美奶製雪糕,口感細滑只帶少量冰碎,加上可可碎粒口感獨特可算是畫龍點睛之處。
2022-04-29 88 瀏覽
💚Green Common ♻️G R E E NC O M M O N N E X X U S中環德輔道中77號盈置大廈地下G01號舖————————————————————中環呢個繁忙地方有間高質素食 可以坐低慢慢享受環境溫暖色系 淺綠色作主調樓下有唔同種類素食產品售賣亦都係coffee shop樓上就係餐廳- 黑松露蘑菇蓉湯- 西柚草莓沙律🥗越式雞肉撈檬粉(Vietnamese Heura Chicken Cokd Noodles)>>醬汁好味 唔會太咸酸酸甜甜 夠晒開胃糖醋新魚柳(配越光大米)(Omni Golden Fillet, Sweet & Sour Sauce, Pine Nut)>>糖醋新魚柳以OMNI新炸魚柳入饌,加入青波椒、紅波椒以及車厘茄等配菜,最後淋上酸酸甜甜的糖醋汁,重塑經典滋味。採用全植物性食材,純素食者及海鮮敏感人士也可盡情享用泰式凍奶茶>>飲品健康 採用燕麥奶 英國品牌Minor Figures茶濃回甘 Oat Oat 斑斕奶蓋>>淨係睇外表勁似一杯抹茶拿鐵>>夏天飲一流
💚Green Common ♻️

- 黑松露蘑菇蓉湯

- 西柚草莓沙律🥗

越式雞肉撈檬粉
>>醬汁好味 唔會太咸酸酸甜甜 夠晒開胃

糖醋新魚柳(配越光大米)

泰式凍奶茶
茶濃回甘 Oat Oat

斑斕奶蓋
>>淨係睇外表勁似一杯抹茶拿鐵
>>夏天飲一流
2022-04-27 176 瀏覽
周日相約朋友品嚐左一頓超豐富既素食brunch,環境好正,中環黎講超抵食。Green Common 最近推出左Nexxus週末半自助早午餐,素食都可以食得好豐盛,每道菜賣相精緻。每位 HK$238 ,第二位半價,無限暢飲純素氣泡酒或無酒精飲品每位HK$78。最興奮係任飲2款純素氣泡酒,Dignitat Cava Organic Brut Sparkling,氣泡豐富幼細,帶有淡淡花果香,入口清爽。Sparkling Sweet Moscato “So Easy”香甜易入口,好適合女士。任食6款前菜:牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律、韓式椰菜花脆球、沙嗲雞肉串燒、印度蟹肉脆球、是日沙律、是日素湯酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,椰菜花內脆外軟,有d似食緊炸雞。2款沙律都好新鮮,配搭豐富,而南瓜湯creamy,香甜幼滑。雞肉串燒真係好有驚喜,好似真雞肉,沙嗲汁好香 。蟹肉脆球配冬陰功汁,好有東南亞風味。每人可以自選1款精選主菜,我地選擇了煙燻威靈頓及糖醋新魚柳(配越光米)。煙燻威靈頓以OMNI新餐肉入饌,配蘑菇蓉及黑松露醬,酥皮香脆,重現經典菜式, 又靚又美味。我好鍾意糖醋新魚柳,醬汁酸酸甜甜,魚柳口感像真

任食6款前菜:

酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,椰菜花內脆外軟,有d似食緊炸雞

我好鍾意糖醋新魚柳,醬汁酸酸甜甜,魚柳口感像真,炸得香脆。

每人自選2款特色甜品,我們試了Daiya芝士蛋糕、純素雪麥糍、純素雪糕及鮮果杯。

芝士蛋糕清新,有酸咪咪檸檬香味。

純素雪麥糍係綠茶味,幾得意,好似平時食嘅雪米糍咁煙煙靭靭。

純素雪糕揀咗士多啤梨味,味道天然,鮮果杯有火龍果,士多啤梨及蜜瓜粒等,好新鮮。

甜品嘅時候每人仲可以飲杯茶或咖啡,朋友飲奶蓋桂花烏龍,味道清新,奶蓋滑溜。我就飲flat White,香濃細滑。

今餐我地好滿意,會介紹多d朋友,分享高質素食。

2022-04-24
2022-04-27 55 瀏覽
近來越來越多人吃素,小編🐰身邊也有很多素朋友。這間位於中環的連鎖新派素食餐廳🍀Green Common,打破傳統綠色飲食文化概念,提供創新Fusion菜色及健康輕食,為追求綠色健康飲食的素人,以簡約清新打造出新派素食新概念,更迎合年輕人口味。這間位於中環的分店,更推出的高質素食半自助餐,提供嶄新的素食餐飲體驗。菜式包含中、西、日、韓及多款精緻甜品選擇,巧妙的運用各類食材,創造出幾可亂真的菜式。素食半自助餐每位$238,包任食六款前菜,自選一款主菜,自選兩款特色甜品及一杯餐飲。另加$78 更可以任飲兩款純素氣泡酒😌,非常超值。💕 前菜🦋香茅粟米湯🦋是日沙律🦋牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律🦋印度蟹肉脆球配冬陰功醬🦋沙嗲雞肉串燒🦋酥炸椰菜花配韓式酸辣汁六款前菜款款驚喜,賣相非常精緻,擺盤有心思。沙律也不是普通蕃茄生菜,還有抗氧化聖物紅石榴子及無花果,清新醒胃帶驚喜。串燒採用西班牙素雞肉,配上花生粒及孜然粉,味道十足雞肉串燒,真假難分。酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,口感像韓式炸雞,香口美味。💕主菜🦋脆炸海鮮漢堡配薯條海鮮漢堡用了素蟹肉同素魚柳炮製,質感味道都非常仿真,饅頭包口感軟綿,配搭純素日本芥末蛋黄醬

💕 前菜
🦋沙嗲雞肉串燒
🦋酥炸椰菜花配韓式酸辣汁

💕主菜
🦋脆炸海鮮漢堡配薯條
海鮮漢堡用了素蟹肉同素魚柳炮製,質感味道都非常仿真,饅頭包口感軟綿,配搭純素日本芥末蛋黄醬、羽衣甘藍、京蔥、青瓜及醃紅洋蔥,層次相當豐富。

🦋煙燻威靈頓
幾可亂真的威靈頓牛柳,配合充滿儀式感的 fine dining上菜方式,完全忘卻自己正在素食。純素酥皮包裹著新餐肉、蘑菇蓉及黑松露醬,味道香濃,配搭滋味。

🔸特色甜品
🦋Daiya 芝士蛋糕
🦋鮮果撻
🦋純素雪麥糍
🦋純素雪糕
所有甜品都用植物奶、素忌廉製造,口感輕盈順滑,甜度適中。

🔸純素氣泡酒
🦋Salted Raspberry & Chamomile
鹽漬洋甘菊無酒精氣酒,最適合配沙律、威靈頓、串燒等較濃味的菜式,味道酸酸甜甜好開胃。

🦋Sparkling Sweet Moscato "So Easy"
飲落帶花香味及果味,容易入口,酸甜平衡不俗,女士們推介。