中環返工成日都要苦惱邊到食lunch坐得舒服又高質素 Nexxus新開左兩層Green Common!下層主要係cafe+grocery 上層都有好大空間食lunch set~ 選擇都算好多,而且最平每位$118就有👍🏻頭盤我就試是日salad 有好幾款新鮮生果同果仁粒 食落整體好清新😎 同事就揀左是日餐湯 佢話純素南瓜湯都好濃郁🎃另外除左沙律同湯 每人都包左餐包,分別有素牛油同黑醋醬加橄欖油🧈套餐飲品+$10 就升級一杯泰式奶茶 用既係oat milk好絲滑 +$28就有奶蓋茶 揀左蘋果薑茶底 估唔到薑味都好出 反而冇咩蘋果甜味我地仲+$38 要左份酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,呢個超有驚喜 炸到外脆內軟 好juicy配埋個汁好酸辣開胃 完全唔覺得油膩🤪另外同事都+$38 要埋份新吞拿沾醬脆片,牛油果醬加新吞拿魚 配埋脆麵包片做小食一流🥑而主菜方面我地分別嗌左吉列豬扒擔擔烏冬$148 第一次試到植物吉列豬扒 完全顛覆大家素食既概念,用特選 OMNI 新豬肉及新肉絲製成 炸到勁香脆金黃 口感微微彈牙咁🤩 再配埋純素香辣擔擔麵 以為湯底冇乜配料 但竟然會見到粒粒既OMNI新豬肉肉醬 再加好顏韌

同事就揀左是日餐湯 佢話純素南瓜湯都好濃郁🎃

再配埋純素香辣擔擔麵 以為湯底冇乜配料 但竟然會見到粒粒既OMNI新豬肉肉醬 再加好顏韌既udon🍜

另外韓式新肉絲拌飯$148 個石鍋上檯已經感覺好韓式🇰🇷 分開有一兜純素韓國辣醬及純素味噌等自家炮製既純素辣汁🔥
唔會好辣 最鍾意佢除左有滿滿既OMNI新肉絲,仲有大量蔬菜 例如青瓜絲、冬菇絲、胡蘿蔔絲等等🥕 加埋個汁好微微既辣 同煙韌既日本越光米 簡直係絕配🤌🏻