2023-12-26 14 瀏覽
咁啱朋友介紹咗間Heysonuts嘅新餐廳,講真,裝潢幾搶眼,橙紅色系加上工業風,一入去已經覺得有排先。今晚嚟到試下晚餐,額頭都有啲汗,嘻嘻。🍺最先端上嚟嘅水牛城雞翼,纖纖小妹妹般的尺寸唔減分,香辣得嚟唔過火,啖啖嘴嗌開心,芝士醬襯得好,個人評分,拎分!隨住嚟嘅娘惹咖哩蟹肉,味道勁夠哂影,咖哩香撲鼻,融入鮮甜蟹肉,微辣得嚟層次分明,秋葵爽口,蒜蓉包送嚟,嘩,滋味百分百。疏乎厘pancake嗰陣,就真係要叫好戲上場喇!厚厚嘅朱古力,望落就甜美得來,焦糖香蕉加持,個個都話我臉上寫住幸福。晚上点啤酒當然少不了,IPA為主,飲落去每杯都跳出新意境,個茶底peach啤酒,清新得嚟又唔失啤酒香。整體,呢度真係食物同埋環境都好match,下次有空一定再嚟過。阿媽都話,gut(好食)!👍🏻✨🍴

2023-12-26 12 瀏覽
約咗朋友喺屋企附近做gym,仲去咗一間我之前經過一直都好想試嘅cafe😍食咗個豐富午餐再去放低卡路里🫢ღ雙重芝士火腿牛角酥窩夫配田園沙律$86牛角窩夫口感酥香脆口🤤入口帶有牛油香,面頭放咗芝士同厚切火腿,口感豐富ღ香辣番茄忌廉芝士意粉 $118加$40配四川醬煎雞扒意粉掛汁,入口層次豐富,香口微辣仲有芝士嘅味道🧀加埋個四川醬嘅大大塊雞扒,惹味又開胃🤤ღ梳乎厘班戟配意大利芝士忌廉 $110空氣感十足!口感鬆軟綿密,入口即溶,食落又好creamy ,啖啖滿足😌Lunch time 叫主食/鹹食加 $30就有杯飲品同沙律/餐湯ღCaffe latte ღ 玫瑰水蜜桃熱果茶
食咗個豐富午餐再去放低卡路里🫢

加 $30就有杯飲品同沙律/餐湯

ღCaffe latte
ღ 玫瑰水蜜桃熱果茶
2023-12-22 28 瀏覽
將軍澳有間好推介既fushion菜餐廳遠見有間紅當當既餐廳同朋友放完狗就去呢間試下有burger,意粉同好推介既窩夫Burger我地叫左雞肉蝦餅burgerBurger好厚好正首先薯條熱辣辣好好食另外叫左呢個龍蝦喇沙汁意粉有surprise地呢個意粉有小小辣又有啲香草味好開胃另外呢個酥炸口水雞配四川醬呢個幾特別,口水雞炸完好香脆配埋四川醬辣辣地唔會油膩焦糖香蕉窩夫,窩夫熱辣辣新鮮上檯蛋味好香,而且外脆內軟配埋雪糕好正另外想特別稱讚店員超貼心因為同行朋友有Bb,所以一坐低就有杯暖水同埋都有講邊啲適合懷孕食感覺好暖心
將軍澳有間好推介既fushion菜餐廳

遠見有間紅當當既餐廳

同朋友放完狗就去呢間試下

有burger,意粉同好推介既窩夫

Burger我地叫左雞肉蝦餅burger

Burger好厚好正

首先薯條熱辣辣好好食

另外叫左呢個龍蝦喇沙汁意粉

有surprise地呢個意粉有小小辣

又有啲香草味好開胃

另外呢個酥炸口水雞配四川醬

呢個幾特別,口水雞炸完好香脆

配埋四川醬辣辣地唔會油膩

焦糖香蕉窩夫,窩夫熱辣辣新鮮上檯

蛋味好香,而且外脆內軟

配埋雪糕好正

另外想特別稱讚店員超貼心

因為同行朋友有Bb,所以一坐低就有杯暖水

同埋都有講邊啲適合懷孕食

感覺好暖心
2023-12-20 21 瀏覽
Weekend訓到自然醒就去將南海傍行下吸下新鮮空氣,經過呢間Café門面橙色的工業風裝潢十分搶眼🤩餐廳提供多國菜、甜品、咖啡和精釀啤酒。餐廳有小朋友最愛的夾公仔機,又係ᴘᴇᴛ ғʀɪᴇɴᴅʟʏ,好多主人都會帶毛孩🐶黎chill下😚🦞龍蝦汁蟹肉意大利飯 $168滿滿的蟹肉灑上飯面,意大利飯煮得恰到好處,軟硬適中。龍蝦汁香濃,配菜有蕃茄仔和秋葵,每一啖飯都索晒汁,正!🐣班尼迪蛋配煙燻三文魚 $118賣相好靚! 兩大隻水波蛋整得夠半流心,戳穿佢好治愈! 煙燻三文魚咸香,菠菜中和膩感,口感層次豐富!🥞梳乎厘班㦸配伯爵茶醬 $98甜品叫左梳乎厘班㦸,製作需要20分鐘,所以想食記得早少少order😉梳乎厘班㦸空氣感十足,蛋味好香濃,配埋伯爵茶cream和餅乾脆脆,大滿足啊🥰🍵黑糖焙茶 $45 / 鮮奶綠茶 $39靚靚拉花! 茶味香氣香濃,奶泡細緻,口感順滑。

🦞龍蝦汁蟹肉意大利飯 $168

🐣班尼迪蛋配煙燻三文魚 $118

🥞梳乎厘班㦸配伯爵茶醬 $98

🍵黑糖焙茶 $45 / 鮮奶綠茶 $39

靚靚拉花! 茶味香氣香濃,奶泡細緻,口感順滑。
放假去將軍澳南近海邊地方chill下,之前去過呢間餐廳食下午茶,佢杯咖啡同個梳乎厘pancake都好質,今次就過嚟試下dinner。食物以fusion為主,中西合璧。白松露油野菌貓耳朵意粉+四川醬煎雞扒($158)用咗白松露油炒香嘅野菌好香,貓耳朵有啲驚喜,咬落去帶韌感。仲可以加錢叫塊煎雞扒,雞扒做法一啲都唔馬虎,食落有四川麻味,大大塊又juicy,值得嗌👍🏿娘惹咖哩蟹肉配蒜蓉法包($288)呢個大推🔥Cafe已經好少有呢個菜,呢度仲要整得好高質!個咖哩份量多而且係爆多蟹肉,配上香脆嘅蒜蓉法包超夾,每塊法包都可以放勁多蟹肉係上面。多人分享驚唔食仲可以加錢要多條蒜蓉法包😍。個咖喱味道係幾辣,但就非常惹味,但怕食辣嘅朋友就未必啱。

食物以fusion為主,中西合璧。

白松露油野菌貓耳朵意粉+四川醬煎雞扒($158)

娘惹咖哩蟹肉配蒜蓉法包($288)

將軍澳人相信對顏色搶眼的咖啡店GoNuts不陌生!由HeySoNuts班底打造,質素果然有保證✨-.川椒鹵豬腳肉羅渣沙律 $138這是一道中式沙律喔!豬腳肉滿滿川椒風味,帶微微麻的口感很過癮!沙律是由豆卜、翠玉瓜、蕃茄仔、菠蘿、青瓜、石榴等混合而成,很特別!.酥炸雞軟骨配自家製蒜蓉蛋黃醬 $98雞軟骨香口惹味,很喜歡他們的醬料!.梳乎厘班戟配班蘭忌廉 $110難得遇到班蘭產品當然要叫💚 梳乎厘班戟滿滿蛋香、口感綿綿的,配上清甜的班蘭忌廉和椰子脆片好好吃!如果加球班蘭雪糕就無敵了🤩🤪.Affogato $62很喜歡混和後的咖啡酸味,整體味道充滿層次,推介!😝.Coffee Tonic w/ Cointreau $50Houseblend的咖啡酸度高,配上橙酒後味道更complex☕️
.川椒鹵豬腳肉羅渣沙律 $138

.酥炸雞軟骨配自家製蒜蓉蛋黃醬 $98
雞軟骨香口惹味,很喜歡他們的醬料!

.梳乎厘班戟配班蘭忌廉 $110

.Affogato $62
很喜歡混和後的咖啡酸味,整體味道充滿層次,推介!😝

這次要介紹一下將軍澳的 hidden gem.ᐟ.ᐟ 位於藍塘傲的GoNuts. 用上搶眼明亮的黑色和橙色為主調,非常型格,環境氣氛充滿活力與朝氣 🍊 這裡集咖啡、西餐、手工啤酒和甜品於一身,很適合與三五知己來共聚一刻 𖠋 在荒誕的世界裏找到喘息的空間🔸酥炸口水雞配四川醬餐廳食物選擇繁多,亦有不少特別的fusion 菜式,這次就點了四川style的酥炸口水雞,微辣惹味,沒想到川味跟炸雞很是配搭,蠻有記憶點的✨🔹龍蝦喇沙汁魷魚意粉意粉煮得剛好,彈牙又掛汁,微辣醬汁很開胃,加上鮮味的魷魚很讚!配菜除了車厘茄之外還有秋葵~感覺健康 ( *´ސު`*)🔸雞肉蝦餅漢堡配薯條黑色漢堡很酷,薯條也份量大方~ 雞肉蝦餅厚厚的一層,加了生菜、青瓜和番茄等,增添一抹清新感覺🔹黑糖焙茶很美很細緻的拉花 ⚘ 濃郁醇厚的焙茶加上甜蜜的黑糖,冬日喝一杯暖暖的焙茶令人滿足 ☕️

酥炸口水雞配四川醬

龍蝦喇沙汁魷魚意粉
雞肉蝦餅漢堡配薯條
黑糖焙茶
2023-12-17 27 瀏覽
同媽咪係將軍澳南搵下有咩食,行行下見到有間好sharp醒嘅橙色主調餐廳,見餐廳價錢貼地,就揀左呢間餐廳食晚餐。餐廳佈置偏型格,仲有夾公仔機,大人小朋友食完飯可以玩下!今晚叫左兩個前菜一個主菜同一個甜品,質素都唔錯。經典香辣水牛雞翼黑蒜大蝦意粉煙三文魚凱撒沙律梳孚厘配新鮮果醬雞翼辣辣地幾惹味意粉用上黑蒜汁感覺新鮮,幾鐘意呢個新配搭,蝦肉已剝殼食起黎夠方便。煙文魚沙律都幾開胃🤤梳孚厘夠動L,鬆軟,今晚都食得幾滿足😌

經典香辣水牛雞翼
黑蒜大蝦意粉
煙三文魚凱撒沙律
梳孚厘配新鮮果醬

雞翼辣辣地幾惹味
煙文魚沙律都幾開胃🤤
梳孚厘夠動L,鬆軟,今晚都食得幾滿足😌
2023-12-15 29 瀏覽
超吸睛橙色裝修🩷必試麻糬窩夫‼️ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴄʀᴀʙ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ $168龍蝦味香濃,充滿每顆飯粒,飯係傳統有咬口嘅意大利飯,好滿足。ᴘᴜʀᴘʟᴇ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴍᴏғғʟᴇs ᴡɪᴛʜ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $78🍠超出色🩷可能係我最鍾意嘅甜品‼️佢係窩夫中間充滿住軟糯嘅麻糬,既有窩夫嘅香脆,又有麻糬嘅口感,超好食。加上本身調味就唔太甜,唔會好漏💟紫薯忌廉奶脂香十足,好好食。ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ɪᴄᴇᴅ ᴛᴇᴀ $44天氣仲未涼,飲翻杯冰茶啱哂🍑📍ɢᴏɴᴜᴛs.將軍澳南藍塘傲格林威治村地下4ᴀ鋪
超吸睛橙色裝修🩷必試麻糬窩夫‼️

ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴄʀᴀʙ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ $168

ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ɪᴄᴇᴅ ᴛᴇᴀ $44
天氣仲未涼,飲翻杯冰茶啱哂🍑

📍ɢᴏɴᴜᴛs.
將軍澳南藍塘傲格林威治村地下4ᴀ鋪
2023-12-14 24 瀏覽
將軍澳海旁chill chill dinner🌊1. 窩夫配焦糖香蕉及雲尼拿雪糕 $82最鍾意個甜品 個窩夫重蛋香味 又香脆 配個雪糕同香糕食好正 甜得黎又有層次 賣相亦相當吸引2. 雞肉蝦餅漢堡配薯條 $138幾大個漢堡 十分厚身 包皮乾身香脆 入面個餡都好juicy 3. 黑啤煙燻豬腩肉意大利飯 $148真係食得出有啲酒味 同個煙燻味都幾夾 個豬肉都幾香 而個risotto 就咸咸香香 飯粒分明 個汁都入味4. 酥炸口水雞配四川醬 $104幾特別 有口水雞嘅麻同辣嘅香味 再點個類似花生醬嘅醬料 食落咸咸香香又有啲辣嘅後勁 而且個皮都幾酥脆 又幾多汁…………………………🌝甜品幾吸引 又igable 位於將南海旁 食完可散步🌚唔近地鐵站…………………………
將軍澳海旁chill chill dinner🌊

1. 窩夫配焦糖香蕉及雲尼拿雪糕 $82

2. 雞肉蝦餅漢堡配薯條 $138
幾大個漢堡 十分厚身 包皮乾身香脆 入面個餡都好juicy

3. 黑啤煙燻豬腩肉意大利飯 $148

4. 酥炸口水雞配四川醬 $104

…………………………
🌝甜品幾吸引 又igable 位於將南海旁 食完可散步
🌚唔近地鐵站
…………………………

2023-12-13 23 瀏覽
招牌菜四川麻辣煎雞扒漢堡配薯條。這個漢堡真是讓我驚艷!麻辣煎雞扒非常入味,肉質鮮嫩多汁,而且還有一種微微的辣味。這是一個很好的平衡,辣度恰到好處,不會讓人不舒服。漢堡的構造也很棒,麵包鬆軟,配料齊全,包括新鮮的生菜、蕃茄和脆脆的培根。薯條則是炸得金黃酥脆,外層酥脆內裡軟熟。整體而言,這道菜讓我回味無窮。接下來,我品嚐了他們的大蝦青芒果沙律。這道沙律絕對是一道夏日的清爽佳餚。大蝦新鮮彈牙,搭配新鮮的青芒果和其他時令水果,為沙律增添了豐富的口感和口味。沙律醬汁酸甜可口,恰到好處地平衡了各種味道。這道菜色彩繽紛,令人食指大動。

我喺Gonuts 食到全將軍澳最好味手打手肉漢堡!真係一啲都無誇張本身係衝住Soufflé pancake而來點知個手打西冷牛肉漢堡咁驚為天人!漢堡厚得黎唔死實有肉香之餘咬落去仲會即時爆發出鮮甜肉汁!侍應見我地食得咁津津有味都忍唔住過黎同我地介紹左佢地嘅好味秘訣就係真。手打牛肉用靚料西冷係其一其二係佢地堅持手打牛肉令佢起膠咁樣肉質就會緊密而且不加雜料如洋蔥之類只靠鮮肉香煎過後肉汁會被緊鎖又香又軟又juicy超級好味!另一樣又係好好味嘅香辣蕃茄忌廉芝士意粉配四川醬煎雞扒四川醬鮮香麻辣雞扒嫩滑同微辣嘅蕃茄芝士意粉好夾Soufflé pancake with tiramisu creamSoufflé pancake有蛋香糕體鬆軟輕盈Tiramisu cream香滑最喜歡佢杯咖啡酒咖啡香酒香兼備相當醉人Gonuts 食物用心優質係我心目中將軍澳海旁最高質Café!
我喺Gonuts 食到全將軍澳最好味手打手肉漢堡!

真係一啲都無誇張
本身係衝住Soufflé pancake而來
點知個手打西冷牛肉漢堡咁驚為天人!
漢堡厚得黎唔死實
有肉香之餘
咬落去仲會即時爆發出鮮甜肉汁!
侍應見我地食得咁津津有味

最喜歡佢杯咖啡酒
咖啡香酒香兼備
相當醉人

Gonuts 食物用心優質
係我心目中將軍澳海旁最高質Café!

2023-12-07
  • 手打西冷牛肉漢堡
2023-12-12 11 瀏覽
喺將軍澳行逛嘅時候 呢一間餐廳嘅深橙色外牆裝修即刻吸引到我哋 既然今晚晚餐都未有諗法 不如就試試佢🙆🏻‍♀️我哋先要再一個煙三文魚凱撒沙律 煙三文魚見玫瑰造型出現 好有心思🌹份量剛剛好 食落非常清新 作為開胃菜唔錯!香辣蕃茄忌廉芝士意粉🍝我哋仲加咗四川醬煎雞扒 因為忌廉嘅那香味能夠中和醬汁嘅辣味 所以食落係甜甜微辣 非常惹味!四川雞扒醃得好入味 雞皮位置香脆 好味道☺️烤大啡菇同牛油果一直係我嘅最愛 見到佢哋呢個組合成為咗漢堡包 就嗌咗一份試試🍔咬落去非常Juicy 旁邊仲有炸得香口嘅薯條 好邪惡👿最後我哋要咗一個紫薯麻糬窩夫配忌廉及雪糕 窩夫蛋香味濃 搭配忌廉及雪糕 一冷一熱嘅組合真係好Perfect 完美嘅ending💕

將軍澳既ɢᴏɴᴜᴛs係由土瓜灣店同大角咀手工啤酒一齊開辦.所以餐廳除咗有Signature ge甜品都有手工啤飲.螢光橙色裝修型格.又係Pet Friendly餐廳.平日都有唔少人去~ 🐶➿ ʙʟᴜᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ sᴏᴅᴀ 🍋🍋當日天氣濕熱.起初見到藍色都諗係咪純打卡用😂但其實顏色係其次.餐廳會另外上一杯檸檬汁加落去~加埋檸檬葉成杯飲品夠酸又有陣🍋香氣☺️➿sᴏᴜғғʟᴇ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴇᴀᴍ一直bookmark左佢地既Tiramisu 梳乎厘班㦸.一個人去食其實都想食到咸甜主食.但真係食唔哂.再一人挑戰滴滴仔☕️🤏🏻一不留神就倒瀉晒🥲相機又Capture 到😂.整個梳乎厘班㦸影相無其他咁打卡.但口感好鬆軟有少少蛋香味.如果上面既手指餅有浸過會好過自己倒一shot落去.感覺整個味蕾口感體驗會完整D.又可能一個人食.食到一半有少少膩.味道比較單調.有機會同朋友去食埋主菜鹹食會好D--➿ ʙʟᴜᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ sᴏᴅᴀ ʜᴋᴅ 𝟺𝟺➿sᴏᴜғғʟᴇ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ ᴄʀᴇᴀᴍ ʜᴋᴅ 𝟷𝟶𝟺--(.❛ ᴗ ❛.) foo
➿ ʙʟᴜᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ sᴏᴅᴀ 🍋🍋
🤵🏼  環境服務: 7/10
🤔  推薦指數: 7/10
2023-08-11
2023-10-15 184 瀏覽
兩星期內已經去咗三次餐廳菜式新穎 手工啤酒有特色 花茶味道香濃 極推川椒鹵水豬腳仔羅渣沙律 炸物拼盤香脆 員工非常有愛心 態度友善和藹可親💯三位毛孩🐶🐶🐶不願回家😄😄
兩星期內已經去咗三次

餐廳菜式新穎