2022-05-13
每次來到K111,我都會落地庫碰碰運氣,看看買不買到Gontran Cherrier的牛角包,他家的牛角包香味,未搭電梯落去都聞到,可想言之,有幾吸引。可惜每次落到去,排隊比錢既人龍長到打蛇餅,嚇怕了我,因龍無次買得成。好多這星期放早,去了K11食午飯,食完拿拿林去睇下仲有冇得賣,好彩,今次排隊人士不是太多,立即動身,買了幾個回家。我手上呢個係黑加倫子忌廉牛角包,嘩,首先震講佢啲cream ar 超輕盈,好像吃梳呼里一樣,像風一般細滑而且不甜,吃完的罪惡感減半。而佢個牛角包都好鬆軟,不過我建議返屋企用焗爐焗一下佢,口感更加鬆脆,因為我都買左個原味第二日食。我仲買左個chocolate scone ,仲送一盒小小的 caramel jam 比我配黎食,好濃厚既朱古力味,而配埋個有少少鹹既 caramel jam 一啲都唔過甜,剛剛好。好多時人氣食肆都浪得虛名,但這間麵包店真的名不虛傳,真係好食,怪不知佢由開業以來,都日日排長龍,食到佢家的麵包,都要看看運氣。
Blackcurrant cream croissant