龍年大年初一同屋企人飲完茶之後,順道去 K11 MUSEA 逛逛。商場的室內設計秉承同系其他商場,風格獨特、帶有濃厚藝術氣息,有別於香港其他傳統大型商場。有些人好唔鍾意,又有些人非常欣賞,反應兩極。小編係後者。配合商場形象,管理公司銳意引入其他商場少見的店舖,包括食肆及餐飲店,【Gontran Cherrier】正是其中一間。麵包店來自法國,曾被華爾街日報評為巴黎最佳牛角包!糕餅廚師 Gontran Cherrier 自2010年於法國開創其首間分店後,於短短九年間已迅速擴展到世界各地,如日本、首爾、新加坡、澳洲等地;於 2019年9月落戶香港,選址尖沙咀K11 MUSEA插旗。直至今日,香港仍然只有尖沙咀一間分店。每次去K11 MUSEA 都想朝聖,但望見長長人龍,就會放棄。難得今日人龍稍短,戚起心肝排隊買牛角酥。香港分店佔地很大,承租商場內三個舖位:一個係開放式麵包工場、一個係糕點店兼餅房、最大的舖位就係麵包零售店兼餐廳。跟世界各地其他分店一樣,麵包店內供應不同種類麵包如法式麵包、鬆餅、蘋果批等;香港分店更自設麵包工場,每日新鮮製造,不停出爐,保證熱辣辣!多款麵包當中最主打的一定是
跟世界各地其他分店一樣,麵包店內供應不同種類麵包如法式麵包、鬆餅、蘋果批等;香港分店更自設麵包工場,每日新鮮製造,不停出爐,保證熱辣辣!多款麵包當中最主打的一定是牛角酥,口味多元化,一日銷售量可以超過1,000個,以其偏高定價,受歡迎程度可見一斑。
每款牛角包都很吸引,本來想揀經典牛角包,但其他款式賣相更靚,揀了Strawberry Croissant ($42)。牛角包外型工整,清楚看見一層層的酥皮紋,表面又均勻地灑上了糖霜,加上外露的紅色士多啤梨,單單賣相已經引人垂涎三尺。
Strawberry Croissant
牛角包出爐後,需要等待時間放涼,然後才能填入 custard。掰開牛角包,中心填滿了custard。一大啖咬下去,牛角包雖然已經放涼,但牛油皮仍然酥脆;中心的牛角包則非常軟綿、酥軟,牛油味超香濃。custard 甜度又剛剛好,口感綿滑,配搭香甜的士多啤梨,真係好美味!終於明白點解開業已經超過四年,仍然大排長龍。
Strawberry Croissant
糕點店兼餅房人流相對減少。電子餐牌內有好多款飲品及法式甜點。飲品方面以咖啡為主,茶類款式較少,只有幾款。
至於法式甜點,就要留意甜品櫃內的款式,餐牌內的款式未必每天供應。
最愛吃朱古力甜點,揀了 Cocoa Nips & Chocolate Magnum ($66)。雖然沒有註明採用哪個產地或者哪個品牌的可可豆或可可粉,但定價如此高,應該都係名牌可可粉。賣相唔算特別吸引或者複雜,但整件都係用朱古力制作,朱古力控一定喜歡!
Cocoa Nips & Chocolate Magnum
甜點上面有朱古力cream、朱古力脆片及白朱古力製成的品牌「GC 小牌子」。甜點外層係極濃稠朱古力醬加朱古力脆粒,並非朱古力脆皮外殼;底層係朱古力味曲奇餅;中心就係濃稠黏口的朱古力 mousse 及軟滑的朱古力cream 造成的三文治。每啖皆是濃郁的、但不同質感的朱古力,加上非常香濃的可可味;很好吃的法式甜點!
Cocoa Nips & Chocolate Magnum
雖然今次沒有吃到最出名的基本款式經典牛角包 croissant ($27),但即使已經放涼了的 Strawberry Croissant 也非常好吃,果然名不虛傳。法式糕點甜品同樣做得很好,賣相同味道兼備。唯一要投訴的地方就是價錢偏貴,但始終係名牌過江龍,價錢貴一點也沒有辦法。總結一句:雖然貴,但一定要試試!
2024-02-10
5 分鐘 (外賣自取)
2024-04-12 0 瀏覽
好耐之前試過蒜蓉包 好香蒜蓉味 好味今次經過就買其他再試試榛子紅桑子朱古力牛角包榛子粒粒鋪滿牛角包 麵包口感豐富朱古力除左面個層 入面都有好多朱古力醬而且亦有酸酸甜甜的紅桑莓醬 解膩唔會死甜不過略嫌兩個醬好似唔溶合 前面朱古力 中間兩隻味溶埋一齊之後好濃紅桑莓醬 同少少朱古力當然 出名牛角包 包既口感先係重要牛角包 雖然入面出面都好多醬 包依然脆口 唔會淋曬 值得一讚牛角包好味如果 經過 一定都會再買其他味再試試
好耐之前試過蒜蓉包 好香蒜蓉味 好味

包依然脆口 唔會淋曬 值得一讚
牛角包好味
如果 經過 一定都會再買其他味再試試

2024-03-08 189 瀏覽
一向都好中意食呢間的牛角包,超香牛油味超酥脆,雖然評價好兩極。 但係我真心覺得呢間好好食。第一次食佢嘅牛角包係食杏仁牛角包 ,然攤凍咗,但係外皮依然勁酥脆,杏仁片好多,夾心嘅醬亦都好香甜,整體超級滿意。今次另外叫咗個芝士火腿牛角包,呢個嘅火腿夾心好厚好多,芝士都好多,入口好香濃。 鍾意食芝士嘅人一定好鍾意,不過我覺得呢一個牛角包嘅皮相對地冇咁脆, 有啲似普通麵包舖買嘅芝士包咁。44蚊唔太值, 下次要試埋佢其他牛角包先得!
法式麵包店的精緻美味!!由法國名廚Gontran Cherrier主理,售賣多款烘焙麵包、鹹點、甜品,最人氣招牌牛角包以曾被評選為巴黎最佳牛角包非常巴閉!! 🥐👩‍🍳 - 香印葡萄牛角包 HK$46 🍇🥐 香甜與酥脆結合!!以新鮮清甜爽脆香印提子為亮點,配搭酥脆香甜散發出高級牛奶香氣的牛角包,抹上輕盈微甜吉士忌廉,絕對令人愛不釋手!! - 青醬洋蔥忌廉芝士鬆脆百吉包 HK$46 🧀🥯 煙韌惹味之選!!百吉包外皮微脆內裡煙韌,表面撒上芝麻粒,口感豐富。忌廉芝士醬和洋蔥青醬非常綿密,味道恰到好處,散發出迷人惹味香氣!! - 朱古力牛角包 HK$32 🍫🥐 香甜朱古力與牛油香氣的完美結合!!牛角包酥皮層次分明充滿牛油的香氣,半流心狀朱古力條散發香甜氣息,互相配合超級濃郁!!

香印葡萄牛角包

- 香印葡萄牛角包 HK$46 🍇🥐

青醬洋蔥忌廉芝士鬆脆百吉包

- 青醬洋蔥忌廉芝士鬆脆百吉包 HK$46 🧀🥯

朱古力牛角包

- 朱古力牛角包 HK$32 🍫🥐
$60 (其他)
香印葡萄牛角包
青醬洋蔥忌廉芝士鬆脆百吉包
Service was absolutely horrendous, Strawberry and cream croissants were good, ham and cheese croissant was quite oily and already soften and soaked in oil even straight out from the oven.One cashier staff was very rude, I asked if I could use one of the coupon for F&B, her tone of voice was very condescending saying it was for the restaurant. Not the bakery itself.The most terrible thing was that the tray was not big enough for carrying all the pastry so I took my pastry to the cashier and went

The most terrible thing was that the tray was not big enough for carrying all the pastry so I took my pastry to the cashier and went to get more, they didn't even ask if I wanted a box, and packed everything in paper bags, I asked for a box and they said $5 extra for a box, this is ridiculous, I spent over $300 bucks for bakery goods and I need to pay for a box? I asked if the crossaints would be squashed, they said it won't. So they just placed the croissant on top of other croissant, by the time I got home, my croissants were slightly squashed.
2024-01-31 161 瀏覽
麵包好味就肯定㗎啦。貴、但係值得。淨係個麵包袋佢哋都落咗好多心機,用左有膠嘅物料,等麵包油唔會滲出👍今日試咗佢哋啲蛋糕,雖然貴,但係好大件,都係好值得食。今日揀咗 mount Blanc ,好味、cream唔「漏」唔過甜👍建議可以再加一個小小功夫、就係用膠紙卷一個圈,將舊蛋糕貼住喺個紙盒底,等佢唔好郁。日本嘅百貨公司全部都係咁樣包裝嘅。我今日返到嚟見到件蛋糕,其中一邊黐咗埋去個盒度,扁咗。美中不足。

自從食過一次芝士火腿牛角後,每次去K11 museum 都一定會買返個食💞雖然價錢真係唔平但真係好好食🤩🔺芝士火腿牛角包🥐$44牛角包表面有大量mozzarella cheese仲有醬汁🧀焗熱咗後可以拉絲添!!牛角包中間夾住左兩塊火腿同車打芝士❣️牛角包拍鬆脆同有少少微甜的😚成個包真係好豐富同邪惡🥰因為覺得罪惡感十分大所以大多數都係當午餐食🤣整體黎講呢個係個人最愛嘅牛角包之一🥐推!!🔺招牌法式杏仁焦糖奶油酥 $34呢個就真係偏甜了,適合螞蟻人食🐜表面有大量杏仁片,而奶油酥都好鬆脆🙌🏻🤤好味度 : 9/10🔙回頭率 : 10/10 (已encore好幾次了)

🔺芝士火腿牛角包🥐$44

🔺招牌法式杏仁焦糖奶油酥 $34

🤤好味度 : 9/10
🔙回頭率 : 10/10 (已encore好幾次了)
到了K11 musea下層,一股牛油香味撲鼻而來,引領我駛入Gontran Cherrier,一家令人回味無窮嘅法式麵包店。第一樣入眼嘅,當然係架上金黃閃閃嘅牛角包啦。每日新鮮出爐,每種味道都香得嚟歷歷。而蒜蓉法包,🤤噴香嘅蒜香與甜咸風味完美結合,真係對味到爆!牛角包當中,朱古力杏仁俾我試過最正☝️。咬落去麵包嘅鬆脆與熱騰騰嘅朱古力相撞,別提多滿足哦~其他嘅牛角包都一樣,原味純粹,每一款都係精選之作。望落都令人垂涎,每次都想試晒所有款。至於那嗰芝士火腿牛角包未?唔好意思,先斬後播。融合咗嫰滑芝士嘅鹹味,一路飄香入心坎。🥐簡單黎講,Gontran Cherrier嘅面包係種藝術品,旣高貴唔貴,美味到不行,吃過嘅人絕對抵死!下次你行過K11 musea,記住要試吓,唔試實在太可惜!

2023-12-26 220 瀏覽
暫時食左香印提子牛角包同丹麥包,兩款都好好食。丹麥包會有陣少少芝士味,牛角包比想像中更好食,估唔到提子同牛角包會咁夾!☺️ 本來都只係抱住試吓嘅心態 。而家有少少俾佢圈粉,況且琴日唔使排隊,體驗更好😋
2023-12-25
2023-12-18 147 瀏覽
法國出名牛角包這些點心都是眾所周知的。這家名店在法國2010年的時候開了第一家,之後便在世界國地都開了不少分店。終於去試了!推薦:抹茶牛角包 29HKD抹茶味很濃,但又不蓋過牛角包的牛油想,因為抹茶偏苦,本身包的甜味是可以中和的。芝士火腿牛角包 44HKD這個咸甜咸甜的。咸是來自芝士,甜是來自沙拉醬,簡直不要太邪惡!這個一定要新鮮烤出爐才好吃。抹茶司康 25HKD就是排隊的時候新鮮烤出爐的,真的熱騰騰。抹茶味突出又不膩,口感很脆又不粘牙。酸味法式鄉村麵包 46HKD這個我買了2次,可能遊客不會買這個但這個真的是我會一直回購的單品。很鬆軟,口感很輕盈,我平常拿來做三明治吃。普通牛角包 27HKD來了當然要嘗一下原味的啦。手工簡直沒法說,裡面的一層層很分明,皮很酥脆,可以嘗到牛油味但不會很重。一整個吃下來也不會說很膩。‼️可能說買了並沒有很好吃,我所有食評都是回家再烤一遍才吃的。這些酥皮如果不是剛出爐就吃是會差點。真的建議再烤一下才吃。‼️

推薦:

• 抹茶牛角包
  • 酸味法式鄉村農夫包
  • Ham & Cheese Croissant
2023-12-06 211 瀏覽
牛角包好食,其他麵包賣相和味道亦相當吸引,在附近返工嘅我經常幫襯。就算間中撞正出爐時間需要排隊,揀包至排隊都算快。但收銀員工態度一向欠佳,但基於只係外賣,並一直無多加理會。但今日買包時真心一肚氣😡遇著收銀處兩位女員工,一個負責收錢,一個負責將麵包入袋。排隊至付款時過程都一直正常,付款時遇著兩位員工態度惡劣,黑口黑面都算,包裝過程似發脾氣咁。我比完錢再觀察吓,佢哋態度一線同人,都係非常差。食物質素好,但員工態度真係好差,買包買到到受氣😡

但今日買包時真心一肚氣😡

食物質素好,但員工態度真係好差,買包買到到受氣😡
2023-12-06
下午茶
  • 牛角包
2023-11-21 287 瀏覽
基本上每次去k11 musea都會探埋GC佢係果種你未必肚餓想食😂但聞到啲香味你就好似鬼上身咁好自然行埋去記得之前黎親條人龍都好長~~~今次可能平日下午?😮小貓三四隻買完就坐埋一邊開餐🤤⍥ 山核桃肉桂丹麥卷無錯 我係外貌協會會員之一✌🏻面頭一堆碧根、開心果 仲要係肉桂卷🥺我無辦法抵抗可惜味道得唔到我地既認同首先肉桂完全唔合格😞一個唔留神就會忘記左肉桂既存在其次面頭既糖漿 令卷卷好黏口而且好甜膩 諗唔到佢有咩可取之處🤔⍥ 榛子紅桑子朱古力牛角包GC既牛角包每次食!!每次都咁好食!!今次試下呢款口味😆牛角包都keep到酥脆香口內餡充滿朱古力醬🤩但唔會過甜可能因為有紅桑子醬既酸味平衡返慷慨既榛子排得整整齊齊 口感變得有層次估唔到呢個組合配搭得幾融洽喎~🤣好很邪惡喔成件事
基本上每次去k11 musea都會探埋GC
佢係果種你未必肚餓想食
😂但聞到啲香味
你就好似鬼上身咁好自然行埋去

記得之前黎親條人龍都好長~~~
今次可能平日下午?😮小貓三四隻
買完就坐埋一邊開餐🤤

⍥ 山核桃肉桂丹麥卷
無錯 我係外貌協會會員之一✌🏻
面頭一堆碧根、開心果
仲要係肉桂卷🥺我無辦法抵抗
可惜味道得唔到我地既認同
首先肉桂完全唔合格😞
一個唔留神就會忘記左肉桂既存在
其次面頭既糖漿 令卷卷好黏口
而且好甜膩 諗唔到佢有咩可取之處🤔

⍥ 榛子紅桑子朱古力牛角包
GC既牛角包每次食!!每次都咁好食!!
今次試下呢款口味😆
牛角包都keep到酥脆香口
內餡充滿朱古力醬🤩但唔會過甜
可能因為有紅桑子醬既酸味平衡返
慷慨既榛子排得整整齊齊 口感變得有層次
估唔到呢個組合配搭得幾融洽喎~
🤣好很邪惡喔成件事

2023-10-08 496 瀏覽
1.店鋪細人流太旺排隊時間過長實屬合理但係客人係鋪內夾包個時 店員講野粗魯大聲 可以用呼喝黎形容其實客人都有十萬個無奈 客人都需要時間揀 需要空間夾 得到咁既對待 只會繼續流失客人甚至投訴2.此外,我係9:00左右時間去睇過位於水吧部門既蛋糕,幾乎係冇,所以我就打算下午放飯時間再買。大約13:15,我再次黎到睇蛋糕,以往見過大件(5-6吋)蛋糕依舊唔見。於是我問同事得知,因為今朝忙而導致蛋糕未安排好,詢問過對面餅房同事後,通知我最快等到15:30,而餅房同事係睇緊手機傾緊計,連口罩都唔戴好,露個鼻出黎。即係由9:00-13:15都唔夠時間整蛋糕,然而到15:30先可能有,其實不如唔好打開門做生意啦?3.咁我就問如果我要訂蛋糕有冇menu或者相可以睇,同事就答我冇 可以上ig睇。結果ig排版混亂,種類繁多,仍完全冇所謂既蛋糕menu。於是我又問同事,佢答:係呀其實我地冇menu,不過你可以睇返過個名,係ig到搵相睇。係客人角度,我會開始越黎越冇耐性,覺得咁大間公司點解連少少野都唔識做好?以上事件發生係9月中。事至今日8/10,小犬風球襲港,別無他法情況下再次光顧,麵包鋪少人排隊但態度照舊
1.店鋪細人流太旺排隊時間過長實屬合理
但係客人係鋪內夾包個時
店員講野粗魯大聲 可以用呼喝黎形容

其實客人都有十萬個無奈
客人都需要時間揀 需要空間夾
得到咁既對待 只會繼續流失客人甚至投訴

結果ig排版混亂,種類繁多,仍完全冇所謂既蛋糕menu。

以上事件發生係9月中。
事至今日8/10,小犬風球襲港,別無他法情況下再次光顧,麵包鋪少人排隊但態度照舊;蛋糕依舊不齊全;個位同事依舊未學好點樣戴口罩;iG依舊冇整理冇menu。
2023-10-07 375 瀏覽
被評為「巴黎最好味既牛角包」真係有機會來到都要排隊試一試揀面包時預上新鮮出爐既包香噴噴既味道令人流曬口水🔅黑椒熱狗腸丹麥條酥脆既外皮包住條好有肉汁既腸仔,入口令人回味!🔅招牌法式焦糖奶油酥外脆內軟,焦糖味突出,香甜酥脆!🔅朱古力牛角包普通牛角包上加上濃厚既朱古力,甜度岩岩小,配埋杯咖啡啲個正!🔅蒜蓉包勁多蒜蓉,焗到個包脆卜卜,好香口,鐘意食蒜蓉包既真係一試難忘因為啲包阿仔都好鐘意,所以要排隊都要買,最後滿載而歸!
被評為「巴黎最好味既牛角包」真係有機會來到都要排隊試一試
揀面包時預上新鮮出爐既包
香噴噴既味道令人流曬口水

🔅黑椒熱狗腸丹麥條

酥脆既外皮包住條好有肉汁既腸仔,入口令人回味!

🔅招牌法式焦糖奶油酥

外脆內軟,焦糖味突出,香甜酥脆!

🔅朱古力牛角包

🔅蒜蓉包

因為啲包阿仔都好鐘意,所以要排隊都要買,最後滿載而歸!
2023-08-25 505 瀏覽
逛了一會K11 Musea有一點疲累和肚餓便進了一家西式餅店品嚐了他們的酥皮牛肉批,這是一個令我回味無窮的美食體驗。這個酥皮肉腸批是一個金黃酥脆的餅皮包裹著牛肉腸,每一口都帶來了一種令人愉悅的口感和豐富的味道。餅皮外層酥脆,內部卻保持著柔軟的質地,與肉腸完美結合。肉腸鮮美多汁,口感彈牙,帶有淡淡的香料風味。這款酥皮肉腸批是一道絕佳的早餐或下午茶點心,令人一試難忘。這家西式餅店的酥皮肉腸批展現出他們的烘焙工藝和用心。無論是外觀、口感還是味道,都令我印象深刻。