2020-09-01
喺疫情影響下相信好多熱愛旅行嘅香港人都困到就嚟癲!真係好掛住可以自由自在去旅行嘅日子😫 無得去旅行慳到嘅錢有時會用喺「食」度,安慰下自己,味覺去旅行😢留意到第三街附近開咗間新台灣麵,得意嘅熊貓圖案,合理嘅價錢同想念台灣嘅心驅使咗我幫襯佢由於6點開始禁晚市堂食,我喺餐廳落完單就返屋企先有得開餐,但餐廳貼心地將麵同湯分開,盡量避免食物變淋所有餐盒疊到整整齊齊,呢啲細節做得好都幾加分香酥排骨湯麵,我想開胃啲加咗6蚊轉蕃茄湯蕃茄湯相當濃郁🤩 咸香加微酸嘅蕃茄湯同煙煙韌韌嘅油麵好夾排骨係有肥膏痴住嘅,咬落好酥脆同有肉汁,好好味😍招牌鹽酥雞炸炒香口唔厚,$38有十一二舊,好抵食💪🏻台灣拼盤係唔同嘅台灣特色小食:豬肉腸、花枝丸、鹽酥雞同炸豆腐,全部都同台灣夜市食到嘅味道好似,足以止下我對台灣嘅渴望😢跟餐加8蚊嘅冬瓜茶,幾清甜跟餐加10蚊嘅百香果梳打,好香濃百香果味,梳打汽都好持久,食住個排骨麵飲好正🤤
所有餐盒疊到整整齊齊,呢啲細節做得好都幾加分
香酥排骨湯麵(蕃茄湯+$8)
香酥排骨湯麵,我想開胃啲加咗6蚊轉蕃茄湯
蕃茄湯相當濃郁🤩 咸香加微酸嘅蕃茄湯同煙煙韌韌嘅油麵好夾
排骨係有肥膏痴住嘅,咬落好酥脆同有肉汁,好好味😍
招牌鹽酥雞+台灣拼盤
招牌鹽酥雞炸炒香口唔厚,$38有十一二舊,好抵食💪🏻