2017-11-21 62 瀏覽
今日來到觀塘,約埋一班朋友食飯。其中朋友嚟過,今次帶我哋去食午餐。在旁見到大海報,原來特定機構可享9折。半自助Set Lunch唔知會係點呢…見到餐廳內好光猛原來餐廳好寬敞,仲有飛鏢機同桌球檯, 食晏之餘仲可以輕鬆一下。半自助嘅午餐,原來係可以有自助餐湯、沙律吧, 有多款新鮮沙律菜選擇,仲有紅酒同白酒可以自助佢自己斟,枱上仲有啫喱同埋蛋糕。今日嘅餐湯係紫薯湯, 番薯糖水食得多今次,用紫薯做湯味道都幾特別。沙律菜好新鮮,仲有麵包粒同埋芝士粉可以自己任意配搭。吉列龍利黑松露他他汁配薯條, 揸得好鬆脆龍脷柳油畫油香, 黑松露他他汁除咗可以點龍脷柳,仲可以攞嚟點薯條, 個黑松露他他汁非常之好味。甜品都係任食㗎!所以我哋都食咗好多個啫喱輕輕鬆鬆就過咗一個美味嘅下午,下一次要再朋友嚟先得。

半自助Set Lunch
唔知會係點呢…

見到餐廳內好光猛

沙律菜好新鮮,仲有麵包粒同埋芝士粉可以自己任意配搭。

甜品都係任食㗎!所以我哋都食咗好多個啫喱

輕輕鬆鬆就過咗一個美味嘅下午,下一次要再朋友嚟先得。
午餐
2017-11-20 69 瀏覽
開完會走到觀塘找地方食午餐, 來到朋友推介過的的GIVE ME 5,在大門口看到他們的沙律BAR 已經被吸引進來。餐廳位於廠廈1樓, 地方寬敞少了午飯時的壓迫感, 陽光射進餐廳內感覺舒適。LUNCH SET 的選擇不少, 最亮眼的是所有的午市套餐都包含任食沙律吧, 餐湯,甜品及紅白餐酒任飲。我們分別選擇了吉列龍脷黑松露他他汁配薯條及澳洲肉眼扒配配薯角。點過菜後我們便走到沙律吧取沙律, 餐湯,紅酒等。 沙律吧有新鮮菜, 意粉沙律, 薯仔沙律, 意粉沙律, 雜果沙律等可選擇。最愛他們的沙律菜相當新鮮爽脆! 是日餐湯為西蘭花忌廉湯。主菜來了,吉列龍利炸得香口,外面鬆脆,內裡非常嫩滑,配上他他醬同吃,好夾👍🏻澳洲肉眼扒配配薯角,牛扒我選了7成熟,切開一看,生熟剛好!入口軟熟,牛味濃,煎得香口!沙律吧上附有甜品可取的,但我們被餐廳內的甜品櫃吸引著,詢問下店員推介我們一試他們的心太軟!沒有伏哦!賣相相當精美,流心朱古力糕焗得剛好,配上雪糕同吃味道不會過甜!加上伴碟的紅桑子脆脆同吃酸酸甜甜更是絕配!大滿足的一餐呀!
澳洲肉眼扒配配薯角

最愛他們的沙律菜相當新鮮爽脆! 是日餐湯為西蘭花忌廉湯。

72%朱古力心太軟

大滿足的一餐呀!

2017-11-20 63 瀏覽
又到 company lunch 的時候, 同事找了一間叫 GIVE ME 5 的餐廳 😃, 地點不太難找, 在鴻圖道向觀塘明渠直走就可以找到。 入lift上5樓 (GIVE ME 5 真的在5樓😂), 一入門口就會見到 counter 都酒櫃, 感覺滿高級的。 跟住 waiter 走入去馬上見到個 salad bar 同甜品櫃, 裡面的甜品 (名字好像是叫愛麗絲) 看似不錯, 可惜今次無機會食。 公司午膳時間一向比較早, 餐廳尚未有其他人。快快點好主菜(牛扒)就走出去 salad bar 搵食, 出到去先發現, 有4、5種 salad, 仲有湯同甜品... 最估不到的是, 居然有紅、白餐酒可選, 可惜尚在工作期間, 只好淺嘗、淺嘗。 自製了 Caesar salad, 雖然無煙肉 (反正我都會走煙肉, 比較健康), 但最重要有大量的菜、焗面麵同芝士粉嘛, 菜既清甜又趣口、焗面麵雖然比較油, 但無油又會無香味, 所以應該落少D、芝士粉無上限😃。 飲品: 除了白酒 (雖然食牛扒應該飲紅酒, 但只選了白酒送salad; 白酒入口有果酸味, 口味清新, 送 salad 都可以), 亦

飲品: 除了白酒 (雖然食牛扒應該飲紅酒, 但只選了白酒送salad; 白酒入口有果酸味, 口味清新, 送 salad 都可以), 亦有餐飲 (凍檸茶), 可以自己落糖水
drink

所有salad bar 上的甜品都試了一點 : 青檸啫喱、牛奶果凍、芝士蛋糕、朱古力黑森林, 個人最中意芝士蛋糕。
salad bar dessert

主菜來了~ 肉眼扒、薯茶、野菌燒汁; 8安士的牛扒真不小, 大牛扒就是應該點 5成熟, 5成熟的牛扒尚有肉汁, 肉身鮮嫩, 保持了本身的牛肉膻香; 薯菜色份量亦不少, 炸薯角香脆、瓜菜應該有輕炒帶有蒜香; 最重要的是野菌燒汁, 燒汁中有粒粒的野菌, 而且牛扒點上燒汁更香、更"野"味。

澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁

眼見同事的吉列龍脷亦不錯, 炸得金兼色又香噴噴; 試了一口炸, 炸得不錯魚, 不會太油又有魚味。
吉列龍脷黑松露他他汁配薯條

飯後, 同事覺得難得聚餐, 甜品是少不了的, 所以點了脆皮韓式抹茶雪糕泡芙, 泡芙裡有吉士同抹茶雪糕, 泡芙表面趣趣的, 吉士有濃郁的奶香味, 再加上抹茶雪糕的甘香, 而且有生果伴碟, 結合得剛剛好。

2017-11-15
drink
salad bar dessert
  • 澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁;
  • 吉列龍脷黑松露他他汁配薯條;
  • 脆皮韓式抹茶雪糕泡芙;
2017-11-20 45 瀏覽
開餐拉!今晚收工聽同事介紹來到觀塘鴻圖道90號GIVE ME 5食嘢~本身抱住食平靚正既愛爾蘭生蠔,來到居然比人買曬~一隻都無啦~好傷心T_T…不過好彩呢度其他嘢都好好食😍…我地一來就order兩杯生啤解渴先。老友飲傳統生啤,我就叫左杯菠蘿味生啤…超正!菠蘿香同小麥味出奇地夾…小小甜,好似飲緊汽水咁…飲多兩杯都得丫~仲有買二送一既優惠。好抵~來到嘢食,我地order左一個dinner set.前菜有蜜瓜parma ham黑醋沙律,好好味。喜歡食parma ham既人一定會喜歡,配上蜜瓜碎粒,沙律菜一口過,蜜瓜沙律爽甜中和左parma ham既鹹度,但喺又唔會遮蓋左本身既肉既油甘香。係口中慢慢咬,越咬越香。正!周打魚忌廉湯,熱辣辣既湯入面有滿滿的材料,有魚碎,蜆肉,洋蔥蔬菜,融係香滑既忌廉入面,面頭撒小小香草同梳打餅碎。啖湯又鮮甜得來十分濃滑…一滴不漏地飲曬距…再來個紅花忌廉煮黑青口,個汁簡直一百分,勁香濃。青口也很鮮美,但喺略細粒。食完青口,我地用個汁來點餐包,真係物盡其用,其實因為個汁太好食…haha!來到個主菜啦,黑鬆露帶子意大利飯!我要比好多個like啊!SO DELICIOUS
開餐拉!

來到個主菜啦,黑鬆露帶子意大利飯!我要比好多個like啊!SO DELICIOUS …帶子大大粒,稍微煎一煎香口,保留左帶子juicy同creamy既質地,咬落口滑到不得了…勁甜呀。以我食過咁多次煎帶子,呢次真係有驚喜。個飯就有好濃郁黑鬆露味同香口既cream一起,粒粒飯剛剛好唔會太軟,比較有咬口,喜歡食有口感食物既我,十分喜歡。

因為飲啤酒關係,我地最後追加左個炸洋蔥圈同墨西薄餅配番茄沙沙同牛油果醬。洋蔥圈堅脆,配距地調配過既酸沙律醬。好惹味。配啤酒一流。而個薄餅都唔錯,我最愛牛油果醬啦…健康又好味。

最後,因為實在太飽啦…食唔落個甜品。呢度甜品係距地重金禮聘金餅師返來日日自家製作架。我好想食呀…唔得,下次一定要來食甜品…好吸引。

呢度侍應服務態度真係超級好丫,笑容滿面,距見我地兩個女仔,怕我地食唔落咁多,會建議我地order一個set再加其他,抵食又可以試多D菜。你要求加水加醬都即刻做比你,又好迅速幫你清走空碟。走既時候又會笑住同你講byebye^_^

坐位相當寬敞舒適,仲有得免費玩擲鏢,同督波。我地食完都玩左一陣先走!下次要約多D人,再去過。呢度真係聚腳好地方呢!!!
2017-11-19 43 瀏覽
第一次黎到Give me five Lunch set 價錢抵食仲包免費任食的沙律bar, salad bar 包括有蒜蓉包,湯,各式蔬菜仲有甜品。叫左黑白芝麻煎三文魚配蕃茄沙沙$98芝麻味好香,咸咸地。三文魚本身有調味,魚好幼滑,入口口感好好,番茄沙沙好特別。香煎豬柳蘋果濃汁配寬條面$88蘋果汁好特別,豬柳煎香左唔鞋口,肉質又彈牙,不過面既份量可以多少少。仲有綠茶心太軟$68賣好好靚,綠茶漿好流心,綠茶味好香濃,蛋糕好軟熟。仲有綠茶雪糕。
第一次黎到Give me five

Lunch set 價錢抵食

仲包免費任食的沙律bar, salad bar
包括有蒜蓉包,湯,各式蔬菜仲有甜品

叫左黑白芝麻煎三文魚配蕃茄沙沙$98

香煎豬柳蘋果濃汁配寬條面$88

仲有綠茶心太軟$68
2017-11-15
10 分鐘 (堂食)
2017-11-18 40 瀏覽
星期六放工冇嘢做,約咗個朋友係公司附近搵食。係鴻圖道見到有間Give me 5。望落座大廈唔係好想入去。但朋友話見到介紹d食物唔錯。就去試試。入到餐廳環境真的唔錯。而且我地座窗邊位。望到麗港城海景。座位又舒服。飛標及掉球免費的。餐牌有7款不同lunch set。每款價錢不同$62~128。仲包埋沙律吧/餐飲/紅、白酒任飲。未叫主菜時先食沙律。我揀咗黑白芝麻煎三文魚配蕃茄沙沙$98魚皮佈滿黑色芝麻,三文魚切開非常香。食落口好juice好滑。配上微辣蕃茄沙沙味美朋友揀咗澳洲肉眼扒8安士配野菌燒$128。5成熟。肉質完全唔靭。多肉汁。放耐咗都唔會變鞋。係give me 5可以放心食牛。不過甜品芝士蛋糕就麻麻地。太重奶味(個人唔鍾意奶味太重)。餐茶:熱0水+凍啡。朋友話凍啡唔錯。總括嚟講,真係唔好睇大廈外圍。其實內裡的確係好野

未叫主菜時先食沙律。

我揀咗黑白芝麻煎三文魚配蕃茄沙沙$98

不過甜品芝士蛋糕就麻麻地。太重奶味(個人唔鍾意奶味太重)。
餐茶:熱0水+凍啡。朋友話凍啡唔錯。

總括嚟講,真係唔好睇大廈外圍。其實內裡的確係好野
午餐
2017-11-18 236 瀏覽
Surprising that we can have Seaview, Nice Place to play, eat and drink here in the Industrial Area of Kwun Tong... Give me Five, I think this is exact wording that I said to my fellows at the time when I stepped inside this lovely restaurant... How amazing that the place is so nice and spacious, with pool and dirt offering... ... and the most important thing is that, there is no smoky smells or nicotine ... great for those who like to try these fun games but not fond of visiting bar/ pub So, I t

So, I think I am a bit overwhelmed by the place and set up here... now, need to pay attention to their food...
First of all, I have to say, without trying the food, their pricing is very good for dinner... and every dish can be upgraded to dinner set, and the bundle is great... especially the Spanish Ham starter and the nice soup ...
The Set Soup tonight is Cream Chowder, not fishy and the soup base is rich enough ...
This is a lovely side, which is very rich in ham taste, and the fat and oil was just nice... this is really a value bundle.. must try...
The main I have chosen is the Jumbo US Burger... you can see that the portion is huge.. and you can feel the US beef taste, with a good proportion of fat and meat ratio...  It won't be the best, but one of the value offer in town... surely an encore dish for me...
Spring Chicken is juicy too... though I only tried 1/3 of it, but I really like the temperature ... the meat taste is not strong, an I may want to have some more sauce to go with it... not because this is dry, but can be more tasty overall...
The dessert is good that help clearing our flavour, with a small blue berry cheesecake and a scoop of ice-cream... I just put it directly into my mouth, and perhaps the speed is too fast... forgot that if the cake is rich in taste as it's mixed with the ice-cream... but all in all, I like it...
This is a nice place to recommend for function, party and small group gathering... and good for our wallet too... Great !!
2017-11-01
2017-11-17 179 瀏覽
非主流工作時間, 避免人潮就梗系早啲食, 12:00入座夠清靜, 攞野食不用排隊, 12:45己開始多客人, 食完 13:00走人, 食店已經好熱鬧, 沙律/甜品 BAR 開始要排隊了。餐廳景觀開陽, 座位寬敞。餐廳的免費增值活動 ~ 飛標 + 桌球, 一班朋友來晚飯, 食完飯有免費活動, 其實幾荀。Set lunch $62 - $128 不等, 半自助餐包紅酒、白酒及餐湯、沙律、甜品任飲任食, 幾十蚊貨仔, 相信只有觀塘工廈先至可以做到呢個價錢。沙律BAR除咗多款沙律菜, 還有番茄、青瓜、粟米粒及蘑菇片等供選擇, 多款沙律醬、橄欖油及黑醋一應俱全, 還有數款甜品供應。白/紅酒選用智利品牌MONKEY PUZZLE白酒 ~ 白酒以冰粒存放, 確保夠凍, 入口都幾清新, 有點 dry, 但飲後不苦澀。紅酒 ~ 味道帶黑莓及無花果香, 入口dry dry 地, 餘韻帶點微澀, 對平價酒而言, 這是我喜歡白酒多於紅酒的理由, 但無計, 食紅肉牛扒配紅酒是常識吧, 食完牛扒飲, 紅酒味道也像變得順滑左, 冇咁dry似的。沙律菜清新爽口是日餐湯 : 紫薯湯紫薯湯就比較單調, 除咗紫薯, 湯冇其

餐廳景觀開陽, 座位寬敞。

白/紅酒選用智利品牌MONKEY PUZZLE

沙律菜清新爽口

是日餐湯 : 紫薯湯
紫薯湯就比較單調, 除咗紫薯, 湯冇其他配料了, 也沒有其他味道, 淡淡的紫薯清, 湯頭也比較清淡, 多飲兩碗也不覺鹹口。

主菜 : 澳洲肉眼配野菌燒 ($128/連半自肋餐及餐飲)

五成熟牛扒煎得剛剛好, 堪稱外脆內軟, 肉色嫩紅, 肉質結實, 肉味不錯, 牛扒中間帶少許肥肉, 煎起上嚟較油香, 入口零捨香口, 只簡單以少許海鹽及香草調味, 我沒有點附送的牛扒燒汁食。

餐飲 ~即磨咖啡
鮮奶上臺是燙手的, 倒入咖啡唔會令咖啡即時降溫而減低咖啡香, 讚!

甜品選擇不多, 食了朱古力蛋糕及芒果布丁, 芒果布丁幾香滑。
2017-11-15 124 瀏覽
以前覺得工廈地點偏僻,食嘅都係頹飯, 嘢食得個貴字, 但近啲幾個月多咗幫襯工廈嘅西餐廳,發覺原來質素可以好有驚喜💓 今日嚟到give me five, 典雅又賦現代感的 裝橫, 闊落的空間, 俾人感覺好似去咗銅鑼灣地鋪咁,兩個人坐大卡位,又有海景睇, 咁舒適嘅環境唔係間間餐廳都有。一如既往叫個dinner set, 你個頭盤沙律最大特色係沙律有啲酸酸辣辣嘅醬汁, 好開胃。呢個周打魚忌廉湯上面有幾塊細細地嘅梳打餅做點綴,又幾得意喎, 加埋忌廉湯一齊食好似食緊酥皮咁, 餐湯嘅忌廉味都幾出, 但質地唔算太稠, 唔會好油膩。將脆卜卜的蒜蓉法包點忌廉湯非常有層次感, 味道配搭極佳, 鼓勵大家試下。隻豬手份量嚇親人, 真係好巨型, 想像唔到一個人食曬一個dinner set可以點樣捧住個肚走。薯角新鮮炸起, 外面鬆脆,裏面係綿綿的薯蓉, 好滑好香甜!豬手外皮切落去卜卜聲(真係冇誇張), 雖然係經過高溫烤焗,但裏面依然好juicy, 仲啖啖肉!紀欣賞豬手啲肉不太鹹, 調味好適中,點埋黑椒汁就更好食啦。呢個飯不得了, 煙煙靭靭的意大利米完完全全吸收濃郁的忌廉和芝士汁,要俾滿分!✨✨✨✨✨✨呢個刺身級

德國燒豬手配黑椒汁

薯角新鮮炸起, 外面鬆脆,裏面係綿綿的薯蓉, 好滑好香甜!

紀欣賞豬手啲肉不太鹹, 調味好適中,點埋黑椒汁就更好食啦。

黑松露北海道帶子意大利飯

呢個刺身級嘅帶子亦係極品, 表面香煎後,裏面仍然十分鮮嫩鮮甜!

由於只可以上載十二張相😂主菜就講到呢度,甜品睇後續, 但講到呢度,只能夠說呢間工廈西餐廳完全係我意料之外地高質。
德國燒豬手配黑椒汁
黑松露北海道帶子意大利飯
2017-11-15 36 瀏覽
今日喺觀塘鴻圖道工作,好彩有同事帶我搵食,事關工廠區午餐時間都幾難搵食,一定超多人😅同事帶我去鴻圖道尾一橦工廈五樓叫Give me 5食西餐🥗上到五樓就見到好大間餐廳呀,仲有好多窗口位,夜晚應該好好view 叫咗set lunch 就可以喺門口位置既自助吧拎湯、沙律、甜品🍮仲有紅白酒任飲,可惜下午仲要開工,唔可以飲酒😝Set lunch 好特別既紫薯湯,完全無諗過紫薯會變湯,但效果唔錯,似南瓜湯好脆既蒜蓉包任食沙律Set C龍脷黑松露他他汁配薯條$78Set G澳洲肉眼扒配野菌燒$128好👌🏻有牛味又唔會多根,呢個價錢食咁大塊扒真係超值最後食埋甜品就超滿足

Set lunch

好特別既紫薯湯,完全無諗過紫薯會變湯,但效果唔錯,似南瓜湯

好脆既蒜蓉包

任食沙律

Set C
龍脷黑松露他他汁配薯條$78

Set G
澳洲肉眼扒配野菌燒$128
好👌🏻有牛味又唔會多根,呢個價錢食咁大塊扒真係超值

最後食埋甜品就超滿足

2017-11-15 24 瀏覽
今日下午公司要開會,開會前,約左班同事去附近食晏,佢地帶我去工廠區附近既餐廳「Give Me 5」食半自助Set lunch餐廳係樓上舖,都幾大,感覺好relax~自助沙律吧有沙律、餐湯、蒜蓉包、紅酒、白酒、蛋糕、布甸、啫喱任飲任食甜品有栗子及朱古力迷你蛋糕,仲有青檸啫喱及杧果布甸~午餐紅酒、白酒任飲,真係好抵,可惜要開會,大家都唔敢飲咁多,只係淺嚐餐湯係紫薯湯,味道好得意,第一次飲紫薯湯,又冇紫薯西米露既甜,但又唔係湯果款咸,不過幾好飲到主菜,豬仔脾好爽,配墨魚汁意大利飯,~good下次再喺附近開會,一定要再去食
餐廳係樓上舖,都幾大,感覺好relax~
甜品有栗子及朱古力迷你蛋糕,仲有青檸啫喱及杧果布甸~
燒豬脾仔墨汁意大利飯
到主菜,豬仔脾好爽,配墨魚汁意大利飯,~good

下次再喺附近開會,一定要再去食
燒豬脾仔墨汁意大利飯
一向都知道觀塘多好野食, 呢一年都不停不同既樓上工廠尋食~最近又揾到間裝修又靚, 環境又好, (個view 真係好靚)食物仲好好味既餐廳同大家分享吓~呢間餐廳叫give me 5, 同樣係觀塘一間唔起眼既工廈入面但係搭lift上到去, 又係別有洞天!!!因為地方真係好好大!!!!中間放左部大大大電視, 不停播住熱爆既韓mv仲有呀, 食野之餘, 呢度仲有桌球同埋飞標比客人玩真心覺得好正! 食物方面都唔錯呀, 點了炸軟瞉蟹煙肉卡邦尼意大利粉- 原隻炸軟瞉蟹,比我想像中大隻,剛炸好的闗係,好脆口喔~! 另外煙肉都好惹味, 淡淡鮮味再加入去口感細滑既卡邦尼意大利粉 唔錯呀! 另外可加錢升級做4 Course, 包湯, 沙律, 甜品和飲品, 個人覺得必加呀~ 因為每樣都好好味~ 沙律係parma ham salad, 淡淡既咸香味道, 再配上送上的面包, 不錯的前菜~ 不過要注意唔好食咁飽呀, 因為我貪心食左二個包, 所以攪到食包都包左一半, 之後啲野食都食唔晒呢~ 湯是周打魚忌廉湯, 口感細滑又冇腥味, 另外仲有切到細細粒的青紅椒, 令到賣相更加好之外, 仲增加了豐富的口感

一向都知道觀塘多好野食, 呢一年都不停不同既樓上工廠尋食~
食物仲好好味既餐廳同大家分享吓~

但係搭lift上到去, 又係別有洞天!!!
因為地方真係好好大!!!!
中間放左部大大大電視, 不停播住熱爆既韓mv
仲有呀, 食野之餘, 呢度仲有桌球同埋飞標比客人玩
真心覺得好正!

食物方面都唔錯呀, 點了炸軟瞉蟹煙肉卡邦尼意大利粉-
原隻炸軟瞉蟹,比我想像中大隻,剛炸好的闗係,好脆口喔~!
唔錯呀!

因為每樣都好好味~

之後啲野食都食唔晒呢~

仲增加了豐富的口感和香氣!

呢度既latte都係好好味! 奶泡細滑, 甜度適中, 咖啡味香濃, 口感不會苦, 拉花仲好靚添!

鹽燒牛舌- 小妹不太好牛舌, 不過都覺得呢款燒到好香好好味! 牛舌厚道適中, 食落去冇酥味,
而且圓潤質感好似食緊好有彈性既午餐肉, 用來送飯一流!

香辣單骨雞翼 - 炸到剛好就出菜, 熱辣辣香噴噴, 皮好脆好好味, 炸漿比肯得基果d 薄好多,
感覺冇咁肥, 而且雞肉好夠肉汁, 好juicy又夠滑, 好好味呢~

2017-11-09
1 分鐘 (堂食)
今天周未,約好觀塘區工作的朋友午餐。而朋友的公司位於碼頭那邊,跟MTR有一段距離,加上自己不知這裡有什麼好餐廳,所以這個午餐交給朋友發牌。最後來到這位於街角的大廈,就是當年跟舊公司同事打通宵牌的老地方,如今在<雀竇>樓上竟然有半自助午餐。   朋友認為,周六中午放工後,只想找個地方舒舒服服地午餐。 果然好介紹,無需等位,座位寬闊,有麗港城&小河,還有半邊海景。如斯環境!如斯悠閒!以前在這區工作,也未曾感受過。 誰叫過往在舊公司只會疲於奔命!就座後,點了主菜。然後去看看,半自助提供的任食前菜沙律小食甜品及餐酒。 餐湯配蒜蓉多士  任添的多士很脆身,但自己不喜歡太硬的食物。先放在餐湯內,使其變軟。沙律 彩椒,蟹籽椰菜沙律,菜菜,菠蘿,車厘茄,青瓜   把各款材料排在碟子上,擺碟要夠靚。 最喜歡這個蟹籽椰菜沙律,沙律醬很溫柔和,不太酸,配椰菜很美味,還要再添。吉列龍脷黑松露他他汁配薯條    魚柳薯條,我所愛也!魚柳金黃炸皮已灑有鹽花,黑松露他他汁不太酸。而且薯條炸得剛剛好,表面夠挺身,中間的薯肉仍是軟棉棉。   嚐過白色魚肉,來一杯白酒。   澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁   尖咀遊客旺
今天周未,約好觀塘區工作的朋友午餐。
朋友認為,周六中午放工後,只想找個地方舒舒服服地午餐。
如斯環境!如斯悠閒!
以前在這區工作,也未曾感受過。
誰叫過往在舊公司只會疲於奔命!
就座後,點了主菜。
然後去看看,半自助提供的任食前菜沙律小食甜品及餐酒。
餐湯配蒜蓉多士
任添的多士很脆身,但自己不喜歡太硬的食物。
先放在餐湯內,使其變軟。
沙律
彩椒,蟹籽椰菜沙律,菜菜,菠蘿,車厘茄,青瓜
把各款材料排在碟子上,擺碟要夠靚。
吉列龍脷黑松露他他汁配薯條
而且薯條炸得剛剛好,表面夠挺身,中間的薯肉仍是軟棉棉。
吉列龍脷黑松露他他汁配薯條
嚐過白色魚肉,來一杯白酒。
澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒汁
尖咀遊客旺區,一個肉類午餐連加一,已經接近一百個大洋,而且還要跟各界打工一族及遊客一起迫~迫~迫!

現在只需百多元,有肉眼扒,還配半自助,抵食。
今天就來一份抵食牛扒吧!
點了七成熟,牛扒中間部份依然保持粉紅色=嫩滑的肉質。
外熟內嫩,火喉剛剛好!
方便下刀,方便咀嚼,肉質又不會太生。
在尖咀,未曾遇過如此抵食又高質的牛扒。
甜品
有小蛋糕,有啫喱,芒果布甸
自己最喜歡藍莓芝士蛋糕。
餐飲 每人一杯

厭倦了長時間等位,座位迫狹的大型商餐廳!
原來,只要行多步就找到幸福~享用舒適又美味的半自助午餐。
平均每人113.5元,真係好抵食。
今天真的要多謝朋友,讓自己能夠體會這種午餐的幸福。
用膳後,還可以玩飛鏢及桌球。
$113.5 (午餐)
澳洲肉眼扒(8安士)配野菌燒
  • 澳洲肉眼扒(8安士)
2017-11-14 23 瀏覽
黎到就知點解呢到叫Give me 5, 佢係5/F。又係雞先定蛋先既問題啦!到底係名改左先?定地方租左先?餐廳離地鐵站係有少少遠, 但真係好易揾!其實今次黎都係俾佢個生蠔吸引到。$10隻,D人仲話質素唔錯,所以要黎試下!入到黎第一個surprise係呢到好大!比想像中仲要大!而且好靚!藍藍白白睇住都覺得舒服。因爲我地好早到,所以未係好多客人。第二個驚喜係,呢到仲要望到海架!好正呀個view! 真係估佢唔到!好適合情侶拍拖or紀念日去!講左咁耐,主角上場啦!我既生蠔呀!$10隻我真係唔會太高要求。但第三個驚喜係,佢既質素係超出我既要求。好鮮甜。一D都唔腥,唔使檸檬甜醬。雖然係細隻D,但真係幾好食!我地叫左個set+散叫。先上既係appetizer, 不過不失。底層沙律係用甜酸做調味,完全達到開胃既目的呢個rib好正!係第三個驚喜!肉質既軟硬度剛剛好!而且份量勁大!講真,4個人食我覺得就差不多。 仲有一樣嘢要讚嘅係個ribs平時食嘅時候都會左邊或者右邊嗰啲肉質有啲唔同。呢到係真係好平均每一舊都好食!而且個汁唔會完全乾曬,食落都仲係有啲juicy!呢個係軟殼蟹卡邦尼意粉。好少見軟殻蟹會咁大

到底係名改左先?定地方租左先?
餐廳離地鐵站係有少少遠[10mins], 但真係好易揾!其實今次黎都係俾佢個生蠔吸引到。$10隻,D人仲話質素唔錯,所以要黎試下!

呢個係軟殼蟹卡邦尼意粉。好少見軟殻蟹會咁大隻!炸粉唔算好多,同卡邦尼意粉意外地夾!

相比之下呢個牛+蝦就有少少遜色,因為個ribs真係好大!呢個size係有少少無諗到既。但味道肉質都依然正正! 特別好喜歡佢烤到個蝦好香!

呢個其實一開始個湯,個人覺得幾好飲!

甜品小巧精緻

幾得意嘅係佢個場入面仲有桌球同埋飛鏢可以玩!呢個係最後一個驚喜啦!

觀塘工業區已經發展成美食臥虎藏龍之地,雖然餐廳眾多,但Lunch Hour仍然消化不了龐大的打工仔人潮,不少食肆都要大排長龍,但是一到下班後,觀塘工業區又變成另一個世界,在突然安靜下來的工業區,可以尋找到一些特色又有格調的餐廳,可以跟朋友們好好享受晚餐歡聚的時間,放下日間工作中的壓力和情緒,今次我們就走進Give Me 5的寫意空間⋯Give Me 5內空間十分大,坐位非常舒適,還有海景卡位,更設有不少娛樂設施,如桌球、飛錶等玩意,在公司受了氣,不妨來射射飛錶,打場桌球減下壓,公司如果舉辦聚餐也很適合在Give Me 5包場⋯晚餐分單點或4 courses set dinner價錢,所以餐牌上任何一款主菜只要喜歡都可以轉到Set dinner,不用限制款式⋯多款啤酒還做買2送一優惠,一班朋友可以在這裡歡渡一個晚上呢﹗不單止環境舒適,食物水準原來都很高呢﹗我們點了2個4 courses set dinner,頭盤是蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律,火腿薄切又大大片,這份咸香跟蜜瓜當然是絕配,再加上三色椒等沙律菜,再配黑醋汁,酸酸甜甜中帶出清新的口感,很適合作醒胃頭盤呢﹗蒜蓉法包還以為只是外層脆

凍奶茶+凍咖啡
不單止環境舒適,食物水準原來都很高呢﹗

蒜蓉法包
蒜蓉法包還以為只是外層脆,原來裡裡外外都香脆非常,法餐烤得較為乾身,令到整個蒜蓉法包變得有點像餅乾般香脆口感,大愛﹗

周打魚忌廉湯
周打魚忌廉湯非常creamy,蜆肉爽口,整個湯也很有鮮味,讚﹗

安格斯小牛排伴虎蝦香辣燒烤汁(4 courses set dinner)
安格斯小牛排伴虎蝦香辣燒烤汁做得非常出色,小牛排非常腍身,牛肉味香濃,沒有油脂,但肉汁豐富,而且醃製入味,就算不沾醬汁都非常好吃﹗虎蝦也大大隻爽口鮮甜⋯

茄汁肉丸意大利粉(4 courses set dinner)
茄汁肉丸意大利粉茄味濃郁,肉丸也有很多粒呢﹗

芝士餅配雪糕

最後以芝士餅配雪糕作為甜品,芝士餅的綿密口感加上冰凍又清香的雪尼拿雪糕,甜度適中,非常滿完的一餐﹗
2017-11-06
凍奶茶+凍咖啡