下午時段的堅尼地城相對寧靜,這天不用上課,便相約朋友到堅尼地城吃Lunch這裡與西環碼頭很近,予人一種清靜悠閒的感覺。臨近聖誕,餐廳的佈置都很可愛,酒瓶都穿上了聖誕裝Lunch Menu點餐前太餓的話不妨吃點小餅乾Set Lunch配餐湯或沙律,各有特色,都同樣滋味啖啖蟹肉絲有點紅甜椒和蒜,令長通粉入口更香濃郁鮮茄味道,炒意粉炒得啖啖入味Set Lunch奉送的甜品是我很喜歡的焦糖燉蛋很有誠意的裝飾得挺漂亮享受了一個悠閒的Lunch Time

這裡與西環碼頭很近,予人一種清靜悠閒的感覺。
臨近聖誕,餐廳的佈置都很可愛,酒瓶都穿上了聖誕裝

Lunch Menu

點餐前太餓的話不妨吃點小餅乾

Set Lunch配餐湯或沙律,各有特色,都同樣滋味

亞枝竹水瓜柳蟹肉長通粉
啖啖蟹肉絲
有點紅甜椒和蒜,令長通粉入口更香

鮮茄魷魚炒意粉
濃郁鮮茄味道,炒意粉炒得啖啖入味

Set Lunch奉送的甜品是我很喜歡的焦糖燉蛋
很有誠意的裝飾得挺漂亮

享受了一個悠閒的Lunch Time
2017-12-07
  • 亞枝竹水瓜柳蟹肉長通粉
  • 鮮茄魷魚炒意粉
環境:一般 食物:精選生蠔十蚊一隻 雖然十蚊一隻 但係有鮮味 中等size 五錯既選擇意粉好味 份量都好夠慢煮牛肋肉入味好林 丫婆都食到五會un 雖然我五太食牛扒個啲 但係都會覺得依個五錯牛肋肉個底有薯蓉 薯蓉都好好味價錢:中等偏高既價錢 食物質素係有既 價錢五叫貴不過亦五便小陣仗
環境:

價錢:
中等偏高既價錢 食物質素係有既 價錢五叫貴不過亦五便

小陣仗
2018-01-05 202 瀏覽
環境:舒適,唔擠迫服務:侍應都幾nice食物:真心比滿分,絕對唔誇張先來個海鮮拼盤…好新鮮螺肉彈牙唔硬青口、蜆同蝦都鮮甜生蠔新鮮爽口跟住黎house wine, 同追加既法國生蠔超夾到黎個豬鞍,嘩…一放低係枱面,我地三個就聞到好鬼香,切開黎share,不得了,超過一吋厚都juicy入味,連伴碟pat薯蓉都好好味~到炭燒肉眼扒order左五成熟,啱啱好~肉味香濃帶有炭烤既香味帶子Risotto 帶子煎到剛剛好熟嫩,Risotto軟硬亦係適中,芝士汁香濃唔膩口~魷魚鬚同蟹餅加薯條食到呢度,個個都飽飽地,放慢速度黎食,d野食都脆口好味~最後,得我一個食得落甜品~Tiramisu我喜歡佢唔太甜
環境:舒適,唔擠迫
服務:侍應都幾nice
食物:真心比滿分,絕對唔誇張

先來個海鮮拼盤…好新鮮
螺肉彈牙唔硬
青口、蜆同蝦都鮮甜
生蠔新鮮爽口

跟住黎house wine,
同追加既法國生蠔超夾

到黎個豬鞍,嘩…

一放低係枱面,
我地三個就聞到好鬼香,
切開黎share,不得了,
超過一吋厚都juicy入味,
連伴碟pat薯蓉都好好味~

到炭燒肉眼扒
order左五成熟,啱啱好~
肉味香濃帶有炭烤既香味

帶子Risotto
帶子煎到剛剛好熟嫩,
Risotto軟硬亦係適中,
芝士汁香濃唔膩口~

魷魚鬚同蟹餅加薯條
食到呢度,個個都飽飽地,
放慢速度黎食,d野食都脆口好味~

最後,得我一個食得落甜品~
Tiramisu我喜歡佢唔太甜
2018-01-03
2018-01-04 169 瀏覽
We’ve come all the way from Tsing Yi just to try out their $10 oyster and all we got is a cold reply saying oysters are currently out-of-stock. With all the email promotions, it is understandable for them to sell out everything late night but we arrived before lunch hours and there aren’t any customers in there. It is also unacceptable for the chef to take a day off on Thursday hence not a reasonable excuse. Not gonna come here again and I’m fuming.
2017-12-28 2525 瀏覽
港島西區一直是少接觸地方,以前要到西區都是坐巴士的多。自從堅尼地城地鐵開通後,堅尼地城從此不離地了。 Daily Oyster每天都有$10特價蠔,雖然是特價,但質素不錯。即叫即開,保持新鮮,大大隻而且鮮甜滑溜。Pumpkin soup 蟹肉南瓜茸湯喜愛吃南瓜的我,當中最愛的就是南瓜湯。湯粘而且幼滑,啖啖都能嚐到南瓜茸,充滿蟹的鮮甜及南瓜的甜潤,還有忌廉香。Portobella mushroom 焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋驚喜之作,一向對菇菌既不討厭也不偏愛,也十分欣賞。厚身的大傘菇上有一層厚厚的軟芝士,內藏流心芝士蛋黃醬。厚厚的大傘菇好爽彈軟滑,菇菌香加上香濃芝士,味道濃郁豐富,軟腍口感中還有少許嚼勁。Chile sea bass filet 268 香煎白雪魚柳配蜆肉檸檬牛油汁魚柳好厚身,煎到熟度剛剛好,魚肉軟腍幼滑,,入口慢慢溶化,沾上一點檸檬牛油汁後鮮味更突出。而魚皮煎香脆,一脆一軟,口感獨特。蜆肉亦十分鮮甜肉嫩。餐廳後面就是海旁,可浪漫輕鬆散步。

daily oyster

Daily Oyster

Pumpkin soup 蟹肉南瓜茸湯

餐廳後面就是海旁,可浪漫輕鬆散步。

2017-12-28
Pumpkin soup 蟹肉南瓜茸湯
  • Chileseabassfilet268 香煎白雪魚柳配蜆肉檸檬牛油汁
  • Portobellamushroom焗芝士流心大傘菇伴田園沙律,意大利黑醋
  • Pumpkinsoup 蟹肉南瓜茸湯
2017-12-17 218 瀏覽
隔一個月來了兩次,海鮮冷盤非常好,有生蠔、螺、青口,生蠔追加價錢亦算平,主要是饱满新鲜。 红菜头鸡肉意大利饭大推荐,味道颜色都好适合圣诞,营养也均衡。先生要了牛扒,火候掌握的不错。
红菜头鸡肉意大利饭
奶油青口
慶祝紀念
生日
红菜头鸡肉意大利饭
奶油青口
2017-12-10 182 瀏覽
餐廳位於堅尼地城, 距離地鐵站很近只有五分鐘。入面燈光好暗很溫馨, 鋪上白色枱布,及有聖誕佈置。housewine 聖誕造型很可愛。一個set dinner都係200多元。我們決定散叫,是日生豪十蚊一隻叫了半打, 每日都會做不同嘅特價生豪,今日呢款比較salty, 但新鮮。希臘牛串燒伴青瓜乳酪, 牛肉燒得很軟及香, 而且很大份。野菌松露忌廉湯,很濃入味。日本刺身帶子黑松露意大利粉,creamy得來不滯,帶子彈牙,一碟意粉2個人分也夠。法式焦糖燉蛋$58,很大份, 燉蛋厚滑, 仲有士多啤梨藍莓係面。眼見店內有外國人及情侶拍住來, 呢度枱與枱之間距離遠, 拍拖一流。
餐廳位於堅尼地城, 距離地鐵站很近只有五分鐘。

一個set dinner都係200多元。

希臘牛串燒伴青瓜乳酪, 牛肉燒得很軟及香, 而且很大份。

野菌松露忌廉湯,很濃入味。

2017-12-07 177 瀏覽
是日母親大人生日,早一個星期上網search 下有咩正餐廳,友人inbox 提議西環Gioia!話性價比好高,一於帶媽去試下!餐廳好易搵,堅離地城站落車,行一條正路就行到!行入餐廳,揀左個有自然光入既座位!幾舒服!坐底之後望下menu,好驚喜星期日都有set lunch! 性價比果然超高!每個set都有得配沙律或湯,兩者比較,我比較喜歡豬手沙律,因為咸咸地豬手配新鮮蔬菜,味道平衡得好好!至於餐湯就係清甜creamy粟米湯!主菜方面,媽揀左牛扒!肉味香濃,肉質鬆化,配菜豐富!我就揀左大蝦意大利飯!飯粒煙韌有咬口,大蝦啖啖肉,!最後餐飲方面叫左意大利咖啡同美式咖啡,完美結束媽媽嘅生日lunch!
,一於帶媽去試下!
餐廳好易搵,堅離地城站落車,行一條正路就行到
行入餐廳,揀左個有自然光入既座位!幾舒服!

豬手沙律
餐湯
香煎澳洲殼飼肉眼伴燒汁
主菜方面,媽揀左牛扒!肉味香濃,肉質鬆化,配菜豐富!
香煎蝦仁意大利飯
我就揀左大蝦意大利飯!飯粒煙韌有咬口,大蝦啖啖肉,
意大利咖啡
香煎澳洲殼飼肉眼伴燒汁
香煎蝦仁意大利飯
意大利咖啡
2017-12-07 117 瀏覽
踏入十二月,周圍都充滿聖誕氣氛,位於西環既Gioia Charcoal Grill & Oyster Bar亦都唔例外。餐廳離地鐵站只需五分鐘路程,相當方便。餐廳氣氛舒服,光度適中,佈置都相當有聖誕氣氛,如果平安夜同情人黎食飯,一定好浪漫啫。坐低後都未點菜,店員已經為我地送上麵包條啦。Daily special oyster:最近唔知點解咁鍾意食生蠔,係呢度見到只雖$10/隻既生蠔,價錢非常吸引,所以都叫左半打share食。是日生蠔係法式生蠔,蠔肉飽滿,清甜爽口,雖然入口海水味重,但係配埋檸檬汁同埋茄汁,鹹味會減輕,味道適中,以$10/隻黎講,算係非常抵食。瑞典海鮮多士:蝦同各樣海鮮加入沙律醬後放上烘過既法包上,入口鹹鹹地,幾有口感,廚師用左沙律黎伴碟,令到整體顏色唔會太寡。可惜每人只分得一少塊多士,如果唔係因為要留肚食其他野,一人食一份都仲可以呀。西子蟹肉南瓜忌廉湯:南瓜湯味道濃郁,入口好creamy,用料恰當,加埋蟹肉,口感豐富,海鮮味相當鮮甜,配埋麵包條食,真係完美既組合。輕烤日本刺身帶子黑松露意大利粉:意粉食落煙韌有口感,醬汁好足夠,每條意粉沾都到,黑松露又香又濃,加埋爽口彈牙

餐廳離地鐵站只需五分鐘路程,相當方便。

坐低後都未點菜,店員已經為我地送上麵包條啦。

Daily special oyster:

瑞典海鮮多士:

西子蟹肉南瓜忌廉湯:

輕烤日本刺身帶子黑松露意大利粉:
意粉食落煙韌有口感,醬汁好足夠,每條意粉沾都到,黑松露又香又濃,加埋爽口彈牙既刺身帶子,真係好有口感。

蘋果金寶:
即叫即焗既蘋果金寶,雖然製作需時,蘋果酸酸甜甜,crumble 又夠脆,配埋雲呢拿雪榚食,好好味,以$78黎講分量都算幾多,可以兩個人share食。

呢度食物好味,環境同服務都唔錯,最令人開心既係佢既聖誕佈置,真係適合開party或者同情人慶祝聖誕既地方。
  • 蘋果金寶
2017-12-05 99 瀏覽
等到頸都長終於又到Weekend...放假想relax下所以相約好友去西環食個Lunch順便行下海邊~由於我太想食意粉ge關係,我地最後揀左呢間西餐廳~ 12:30黎到仲好早,所以唔算太多客人。落地玻璃ge設計可以望到街外同時又唔會聽到馬路ge噪音~左邊係每枱都有ge長條形脆身餅乾~ 其實好多個餐都想食,但最後我地叫左一個B同一個F。個沙律好新鮮,個dressing好特別加左pesto,連埋d 芝士一齊食好夾。打碎左ge蘑菇好香,一飲就感覺到d蘑菇味係個口度爆發緊。 XD店家好大方落左唔少蝦仁,意粉岩岩好al dente,仲有新鮮火箭菜鋪面tim~好中意鋪底ge薯蓉,夠哂香滑,豬仔排骨焗得岩岩好仲有少少脆身。甜品好似變奏版ge tiramisu~食飽就去海邊散步,so happy~ XD

落地玻璃ge設計可以望到街外同時又唔會聽到馬路ge噪音~
沙律
蘑菇湯
鮮茄蝦仁炒意粉
焗豬仔排骨伴香燈燒汁
甜品好似變奏版ge tiramisu~

食飽就去海邊散步,so happy~ XD
2017-12-02
沙律
蘑菇湯
鮮茄蝦仁炒意粉
焗豬仔排骨伴香燈燒汁
2017-11-17 158 瀏覽
堅尼地城從有地鐵後,就開多咗好多不同餐廳,呢晚想食西餐,經過見 Gioia 裝修都唔錯,應該可以同朋友坐得舒舒服服傾計,決定就喺呢度晚餐。餐前送上麵包條,咸咸哋又脆脆哋,幾好~~Daily Special Oyster - 呢晚係 Irish Rock,雖然細細隻,但好新鮮同爽甜,$10/隻真係超抵! 三文魚沙律 - 沙律配上青瓜同鮮三文魚,好清新。焗芝士流心大傘菇 - 伴有好多新鮮沙律菜,大傘菇好 juicy,唔錯。廚師餐湯 - 呢日係洋蔥湯,洋蔥已煮爛融入湯中,味道清爽。蟹肉南瓜蓉湯 - 南瓜味好香濃,食到有啲南瓜小粒,同時又食到蟹肉,好鍾意呢個湯。碳燒日本豬鞍 - 豬鞍係厚切嘅,有香濃肉味,面層經碳烤,有陣陣燒烤香味,仲鎖住咗啲肉汁,肉質唔嚡又唔乾; 配上蔬菜就剛好中和油膩感,幾種瓜都好清爽,正! 慢煮美國牛仔肋骨 - 用咗慢煮烹調,牛仔肋骨肉好淋滑,啖啖都有濃郁嘅牛肉味,牛肋肉份量都唔少,幸好都配上蔬菜,食返啲菜中和吓。整體食物質素唔錯,環境唔太嘈,適合朋友聚會傾吓計。

餐前送上麵包條,咸咸哋又脆脆哋,幾好~~

Daily Special Oyster

三文魚沙律 - 沙律配上青瓜同鮮三文魚,好清新。
Salmon Salad

Baked Portobella Mushroom

廚師餐湯 - 呢日係洋蔥湯,洋蔥已煮爛融入湯中,味道清爽。
Daily Soup

Crab Meats Pumpkin Soup

Grilled Japan Pork Chop

Slow Cook US Beef Short Ribs

整體食物質素唔錯,環境唔太嘈,適合朋友聚會傾吓計。
2017-11-09
Crab Meats Pumpkin Soup
Grilled Japan Pork Chop
Slow Cook US Beef Short Ribs
2017-11-15 111 瀏覽
堅尼地城依個站真係去都未去過,但係朋友死都叫我去望下個海,咁就去囉🤡點知我地兩個都好肚餓,未行到個海就忍唔住搵野食嚕🤦🏻‍♀️行到依間西餐廳,個樣又幾靚😋望到個彼得包就忍不住狗衝了,係彼得包牙!首先係麵包條,好正,脆卜卜☃️加錢配餐湯同沙律,椰菜花濃湯,入口順滑又唔會太重味道,好香😚我地仲嗌左個鮮蝦意大利麵,蝦肉結實彈牙,意粉掛汁一流,個蕃茄味都好新鮮😳燒豬肉彼得包,好好吃🤤汁香口,包一啲都唔會結實,豬肉十分入味,啖啖都係好味道🤤配埋餐飲,食得十分之滿足,就可以去望下海嚕💯

行到依間西餐廳,個樣又幾靚😋

望到個彼得包就忍不住狗衝了,係彼得包牙!

首先係麵包條,好正,脆卜卜☃️

配埋餐飲,食得十分之滿足,就可以去望下海嚕💯
2017-11-11 115 瀏覽
星期五約左朋友去堅尼地城食lunch。我倆都很喜歡這區、只是距離中環幾個地鐵站、這裡感覺悠閒得多、星期五的好心情完全釋放出來。今次選了吉席街街角的Gioia。午餐沙律是三文魚凱薩沙律、色澤翠綠、羅馬生菜爽脆。蕃茄湯味道清新、可搭bread stick 一起吃~香煎盲鰽伴蘭度豆蓉及意式煙肉$108煎香的肓鰽幾香、魚肉軟滑。第一次吃蘭度豆蓉、有點像印度菜伴碟那種豆、口感實淨、鹹鹹的。食豆原來很飽肚呢最後還有Tiramisu,軟滑而充滿咖啡香、滿足。

午餐沙律是三文魚凱薩沙律、色澤翠綠、羅馬生菜爽脆。

蕃茄湯味道清新、可搭bread stick 一起吃~

香煎盲鰽伴蘭度豆蓉及意式煙肉$108

最後還有Tiramisu,軟滑而充滿咖啡香、滿足。

2017-11-11 132 瀏覽
中環上班族的我們特意於happy friday來到Gioia, 乘港鐵數個站便到,亦避開了中環的午飯潮。午市套餐由$68至$138,加$15可以沙律和餐湯皆點。麵包條今天的餐湯是甘筍忌廉湯。橙色的湯,看著也覺開胃。甘筍打得很細,已變得甘筍蓉,使湯質感更滑。我點了意大利菠菜雲吞伴松露忌廉汁作為主菜。菠菜軟腍,沾滿了松露忌廉汁。雲吞皮做得出色,不會有滿口粉或過硬的口感。伴碟的冬菇片和本菇調味亦佳。推介👍套裝還包括了甜品,tiramisu也美味。

午市套餐由$68至$138,加$15可以沙律和餐湯皆點。

麵包條

套裝還包括了甜品,tiramisu也美味。

午餐
2017-11-10 159 瀏覽
今日放工坐到去堅尼地城去搵野食,去到食西餐睇下餐牌個陣好餓.叫左兩個SET DINNER前菜要左鮮三文魚紅菜頭伴羊奶芝士火箭菜檸檬泡沫,焗芝士流心大傘菇伴田園沙律配意大利黑醋汁湯點左蟹肉南瓜茸湯,磨菇湯主菜就點左碳燒日本豬鞍,慢煮美國牛仔肋骨仲有點左6隻10蚊隻蠔蠔--10蚊隻真係堅抵,好鮮美,肥肥既蠔咬落去鮮味呀蟹肉南瓜茸湯--好香既南瓜味,熱辣辣咁,仲有加左蟹肉同CREAM食得出熱中帶香磨菇湯--好香既菇味,配合左煮時加入配料,好夾既味包配合個湯黎食都好正鮮三文魚紅菜頭伴羊奶芝士火箭菜檸檬泡沫--幾樣野一起食落去好有肉口感同清新既口感焗芝士流心大傘菇伴田園沙律配意大利黑醋汁--隻蛋流晒心,超正,個大菇好香碳燒日本豬鞍--好香肉味之餘又唔會有蘇味,又唔肥,入口香口慢煮美國牛仔肋骨--好香口,有重既牛肉味...唔鞋口,肉質都幾正
今日放工坐到去堅尼地城去搵野食,去到食西餐

睇下餐牌個陣好餓.叫左兩個SET DINNER
湯點左蟹肉南瓜茸湯,磨菇湯
主菜就點左碳燒日本豬鞍,慢煮美國牛仔肋骨
仲有點左6隻10蚊隻蠔
蠔--10蚊隻真係堅抵,好鮮美,肥肥既蠔咬落去鮮味呀
蟹肉南瓜茸湯
磨菇湯
磨菇湯--好香既菇味,配合左煮時加入配料,好夾既味

包配合個湯黎食都好正
鮮三文魚紅菜頭伴羊奶芝士火箭菜檸檬泡沫
焗芝士流心大傘菇伴田園沙律配意大利黑醋汁
碳燒日本豬鞍
碳燒日本豬鞍--好香肉味之餘又唔會有蘇味,又唔肥,入口香口
慢煮美國牛仔肋骨
2017-11-09