餐廳: FUMI
資訊:

2025-04-30 46 瀏覽
Fumi推出左週末晚市放題無限量供應日式前菜,刺身,卷物,燒物同北海道鱈場蟹腳🦀北海道原產鱈場蟹腳可以仼食每隻蟹腳都厚肉飽滿兼鮮甜蟹肉肉質彈牙入口多汁 嚼勁十足😋前菜方面有多款沙律,涼拌海帶同枝豆等全部都好開胃👍🏻刺身方面有吞拿魚,噴火灣八爪魚,帆立貝,油甘魚,馬刀貝同三文魚 新鮮又好味卷物整得精緻 配搭亦有驚喜有A4宮崎和牛壽喜燒卷,加州卷雜錦辛香刺身太卷同火炙三文魚牛油果卷🥑燒物調味岩岩好 燒得好香口 有鹽燒宮崎雞翼,鹽燒宫崎豚腩肉,明太子翠玉瓜,鮮冬菇另外仲有九款主菜揀 每人可選兩樣揀左醬汁惹味兼蝦肉清爽彈牙既龍蝦北海燒🦞吞拿魚迷必嗌位五點壽司拼盤有蛇腹拖羅,火炙金三角拖羅,香蔥碎拖羅,鮮吞拿魚中腩同赤身 可以一次過食到不同部位銀鱈魚味噌燒同雜錦天婦羅拼盤都整得好出色最後仲有甜品拼盤 真係好滿足既一餐💯另外見到黎緊勞動節盛宴限時51優惠同預祝母親節都非常適合🙌🏻2025年勞動節期間5月1日、3日、4日及5日FUMI推出早午餐及無限量晚餐菜單51折優(只限食物)真係好抵食 性價比💯
Fumi推出左週末晚市放題
無限量供應日式前菜,刺身,卷物,燒物同北海道鱈場蟹腳🦀

北海道原產鱈場蟹腳可以仼食
每隻蟹腳都厚肉飽滿兼鮮甜
蟹肉肉質彈牙入口多汁 嚼勁十足😋

前菜方面有多款沙律,涼拌海帶同枝豆等
全部都好開胃👍🏻

刺身方面有吞拿魚,噴火灣八爪魚,
帆立貝,油甘魚,馬刀貝同三文魚 新鮮又好味

卷物整得精緻 配搭亦有驚喜
有A4宮崎和牛壽喜燒卷,加州卷
雜錦辛香刺身太卷同火炙三文魚牛油果卷🥑

燒物調味岩岩好 燒得好香口 有鹽燒宮崎雞翼,
鹽燒宫崎豚腩肉,明太子翠玉瓜,鮮冬菇

另外仲有九款主菜揀 每人可選兩樣
揀左醬汁惹味兼蝦肉清爽彈牙既龍蝦北海燒🦞
吞拿魚迷必嗌位五點壽司拼盤
有蛇腹拖羅,火炙金三角拖羅,香蔥碎拖羅,
鮮吞拿魚中腩同赤身 可以一次過食到不同部位
銀鱈魚味噌燒同雜錦天婦羅拼盤都整得好出色

最後仲有甜品拼盤 真係好滿足既一餐💯

另外見到黎緊勞動節盛宴限時51優惠
同預祝母親節都非常適合🙌🏻
2025年勞動節期間
5月1日、3日、4日及5日
呢間喺中環蘭桂坊加州大廈嘅日本餐廳定位比起放題更加高級以食物質素嚟講性價比都幾高✨無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜♡前菜•田園野菜沙律|牛油果番茄沙律芝麻菠菜•日式涼拌海帶蟹籽青瓜沙律•煙燻鴨胸配創味鹽汁|日式泡菜|枝豆呢度嘅前菜都幾有驚喜,勁鍾意食佢個牛油果蕃茄沙律配埋椰菜沙律夾埋一齊嚟食勁開胃🥗細細碟嘅前菜可以不斷𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲! 精緻得來又幾好味🍅🥑♡刺身•鮮吞拿魚|噴火灣/爪魚•帆立貝|油甘魚|馬刀貝|三文魚🐠好欣賞呢度嘅吞拿魚、帆立貝同埋油甘魚都係好新鮮同埋鮮甜飽滿嘅刺身完全係可以不停𝗿𝗲𝗳𝗶𝗹𝗹 🍣而且上碟嘅速度都幾快就算係食完再落𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿都唔會等好耐🤍♡卷物•𝗔𝟰熊本和牛壽喜燒卷加州卷•雜錦辛香刺身太卷|火炙三文魚牛油果卷🍣呢三款嘅卷物都唔係經常見到嘅款式似係餐廳特別製作嘅卷物一定要試吓和牛壽喜燒加州卷食落去甜甜地嘅味道又真係幾特別燒物•鹽燒宮崎雞翼|白燒鰻魚•明太子翠玉瓜|鮮冬菇前菜同埋刺身都已經食到半飽最推薦嘅係白燒鰻魚同埋翠玉瓜!🥒翠玉瓜甜甜地嘅味道好出色♡主菜•𝗔𝟰熊本和牛燒肉|鵝肝多士如果鍾意食和牛嘅話 一定要試吓呢款燒肉🐄即時用鐵板燒嘅和牛燒肉真
呢間喺中環蘭桂坊加州大廈嘅日本餐廳定位比起放題更加高級
以食物質素嚟講性價比都幾高

✨無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜

♡前菜

燒物
•鹽燒宮崎雞翼|白燒鰻魚
•明太子翠玉瓜|鮮冬菇

前菜同埋刺身都已經食到半飽
最推薦嘅係白燒鰻魚同埋翠玉瓜!
🥒翠玉瓜甜甜地嘅味道好出色

♡主菜
•𝗔𝟰熊本和牛燒肉|鵝肝多士
如果鍾意食和牛嘅話 一定要試吓呢款燒肉🐄即時用鐵板燒嘅和牛燒肉真係唔同啲入口即溶嘅感覺好正🐮

鵝肝多士竟然係勁大塊
兩個人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲半舊啱啱好
而且個多士係脆卜卜
加上前面食咗唔少刺身同埋卷物主菜建議貴精不貴多🙂‍↕️

𝟭𝟮:𝟬𝟬 - 𝟭𝟱:𝟬𝟬 (𝗹𝗮𝘀𝘁 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿: 𝟭𝟰:𝟯𝟬)
💰$𝟱𝟴𝟴 𝗔𝗱𝘂𝗹𝘁
📆只限星期六日及公眾假期供應
用餐優惠
試食活動
2025-04-27 14 瀏覽
餐廳的玻璃窗掛上日式和服突顯日本文化。餐廳私隱度較高,所以慶祝生日或者朋友聚會都可以更設有包廂和露天座位晚市自選套餐 (三道菜或四道菜)$628 / 位包括∗前菜(選一)∗刺身/壽司(選一)
∗主食(選一)∗食事(選一)∗生果/甜點(選一)∗甜品刺身/壽司方面,我們各點了吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦壽司 +$68吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌刺身+$88壽司刺身各點一款記憶點比較深刻的是他們的牡丹蝦,肉質爽脆彈牙吞拿魚腩的油脂分布恰到好處龍蝦北海燒 +$58銀鱈魚西京燒銀鱈魚經過味噌醃製 外層微焦 內裡保持肉質細膩與濕潤 新鮮龍蝦肉好爽彈外面裹上醬汁,惹味之餘亦無搶去龍蝦本身鮮味海鮮粥 +$38和牛冰見烏冬 +$38海鮮粥香氣撲鼻 米粒滑潤 海鮮鮮味滲透其中 而且分量慷慨 蝦肉份量多不勝數 每一啖都有 好足料冰見烏冬 麵條滑爽彈牙搭配著濃郁的湯底,出色
餐廳的玻璃窗掛上日式和服突顯日本文化。
餐廳私隱度較高,所以慶祝生日或者朋友聚會都可以
更設有包廂和露天座位

晚市自選套餐 (三道菜或四道菜)$628 / 位
包括
∗前菜(選一)
刺身/壽司(選一)
∗主食(選一)
∗食事(選一)
∗生果/甜點(選一)
甜品

刺身/壽司方面,我們各點了
吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦壽司 +$68
吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌刺身+$88
壽司刺身各點一款
記憶點比較深刻的是他們的牡丹蝦,肉質爽脆彈牙
吞拿魚腩的油脂分布恰到好處

龍蝦北海燒 +$58
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚經過味噌醃製 外層微焦
內裡保持肉質細膩與濕潤
新鮮龍蝦肉好爽彈
外面裹上醬汁,惹味之餘亦無搶去龍蝦本身鮮味

海鮮粥 +$38
和牛冰見烏冬 +$38
海鮮粥香氣撲鼻 米粒滑潤
海鮮鮮味滲透其中 而且分量慷慨
蝦肉份量多不勝數 每一啖都有 好足料
冰見烏冬 麵條滑爽彈牙
搭配著濃郁的湯底,出色
用餐優惠
試食活動
2025-04-26 0 瀏覽
中環蘭桂坊呢間日本餐廳🍴weekend提供A4熊本和牛及北海道鱈場蟹腳brunch,每人可以食到半公斤嘅北海道蟹腳🥰餐牌:✅北海道原產鳕場蟹腳(每位半公斤)✅前菜(各款沙律)✅刺身(帆立貝、三文魚、八爪魚等)✅卷物✅燒物✅吸物主菜(選一):✅A4熊本和牛鐵板燒✅天婦羅✅A4熊本和牛壽喜燒等仲有超有仙氣嘅甜品,用嚟打卡就一流啦😍我同老公兩個人食完蟹腳之後,已經飽咗三份二😂😂但見到啲和牛咁正,刺身又肥美,結果都係忍唔住繼續食!反正由12:00食到15:00,時間夠晒充裕,可以慢慢食🤭{假期🎉又嚟啦,Fumi仲推出咗勞動節盛宴限時51優惠 ! 2025年勞動節期間(5月1日、3日、4日及5日),FUMI推出早午餐及無限量晚餐菜單51折優惠(只限食物)。即係$588同自助晚餐$850嘅51折🤩🤩}母親節🌸一於帶媽媽再嚟食先❤️

餐牌:

仲有超有仙氣嘅甜品,用嚟打卡就一流啦😍

母親節🌸一於帶媽媽再嚟食先❤️
餐廳位於蘭桂坊加州大廈🤎餐廳裝潢以木系餐桌為主,座位闊落舒適,週末及公衆假期提供weekend brunch🤤無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜。💫A4熊本和牛及北海道鱈場蟹腳週未早午餐💰$588 成人 ; $288 小童 🌟北海道原產鱈場蟹腳 每位可享半公斤雪場蟹腳🦀蟹腳粗壯飽滿,蟹肉柔嫩多汁,帶有自然的鮮甜味🌊同時帶有淡淡的海水鹹鮮味🌟前菜田園野菜沙律
牛油果番茄沙律
芝麻菠菜和元
日式涼拌海帶
蟹籽青瓜沙律
煙燻鴨胸配創昧鹽汁
日式泡菜
枝豆鴨胸煙燻香濃🦆鹽汁提升鮮味🥗田園野菜沙律,新鮮爽脆,清新健康🥢牛油果番茄沙律牛油果綿密🥑番茄鮮甜多汁🍅日式涼拌海帶,海帶清脆,醬汁鮮甜,蟹籽青瓜沙律🥒青瓜清新脆口,蟹籽增添鮮味和層次感。日式泡菜酸甜開胃🌟刺身
鮮吞拿魚
噴火灣八爪魚
帆立貝
油甘魚
馬刀貝
三文魚刺身每片都切得好厚🐟全部都好新鮮,食落鮮甜又肥美。吞拿魚肉質細膩柔滑🐙八爪魚口感彈牙有嚼勁,帆立貝質地嫩滑,油甘魚,帶有淡淡脂香,馬刀貝肉質爽脆,鮮味濃厚,三文魚口感細膩而醇香🌟卷物
A4熊本和牛壽喜燒卷

A4熊本和牛壽喜燒卷
加州卷
雜錦辛香刺身太卷
火炙三文魚牛油果卷

A4熊本和牛壽喜燒卷🐮和牛入口即化。加州卷內餡豐富,口感多層次。雜錦辛香刺身太卷海鮮新鮮,辛香醬汁提升風味🍣火炙三文魚牛油果卷三文魚炙燒焦香,牛油果綿密細膩。

🌟燒物
鹽燒宮崎雞翼
白燒鰻魚
明太子翠玉瓜
鮮冬菇

鹽燒宮崎雞翼外皮酥脆🍗肉質鮮嫩多汁。白燒鰻魚口感細膩,魚肉柔嫩。明太子翠玉瓜清脆爽口,明太子鹹香濃郁🍄‍🟫鮮冬菇肉質厚實,鮮味濃郁。

🌟吸物
味噌湯

🌟主菜(每人可選一款)
A4熊本和牛鐵板燒(+$28)
極上吞拿魚五點壽司(+$28)
香煎鵝肝
雜錦天婦羅拼盤
銀鱈魚西京燒麵豉漬
A4熊本和牛壽喜燒
京都豆腐野菜小鍋

我哋點咗A4熊本和牛鐵板燒同埋極上吞拿魚五點壽司🐮熊本和牛肉質細膩柔嫩,入口即化,帶有濃郁的牛脂香🐟
極上吞拿魚五點壽司有蛇腹拖羅、牡丹蝦、香蔥碎拖羅、深海池魚、金目鯛,拖羅脂肪豐富,濃郁滑嫩,金目鯛肉質爽滑

🌟甜品
甜品補入乾冰,仙氣十足,啱曬打卡📸有蕨餅、大福、水果🍦仲有Häagen-Dazs雪糕添

2025-04-16 25 瀏覽
同朋友慶祝生日特登黎呢間餐廳體驗一下品嘗到了四道獨特而精緻的高級日本料理無論係色彩還是風味每一道菜都十分出色🥰.💎前菜💎1)軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁首先上桌的是一道色彩繽紛的軟殼蟹沙律搭配的甜辣椒沙律汁恰到好處清新的口感與蟹肉的鮮嫩相得益彰軟殼蟹外酥內嫩,讓人無法抗拒的美味🥰.💎2)靜岡番茄海草沙律,磯燒鮑魚,明太子三文魚大葉天婦羅隨後上場的是另一道精致的前菜靜岡番茄的甘甜和脆爽的海草完美融合而磯燒鮑魚則展現了高級日本菜的奢華感🥹鮑魚的咬感令人驚豔每一口都散發著海洋的鮮味明太子三文魚的大葉天婦羅更是添了一層獨特的風味🎉酥脆的外皮包裹著鮮美的內餡成為了整道菜的亮點.💎刺身/壽司接下來是刺身拼盤包含了吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦及白象拔蚌每一片刺身都極為新鮮🥰吞拿魚腩的油脂分布恰到好處帶來濃郁的風味帆立貝的甜美則讓人感受到海洋的味道彈性十足牡丹蝦則是我心中的最愛鮮甜的肉質令人回味而白象拔蚌的口感獨特清爽而脆嫩在口中瞬間化開,令人驚喜.💎主食💎A4和牛壽喜燒小鍋💎和牛冰見烏冬則是此次晚餐的重點和牛的鮮嫩與壽喜燒醬汁的甜香完美結合每一口都讓人陶醉小鍋中清湯的香氣四溢讓人忍不住多添一碗.龍蝦北海燒
同朋友慶祝生日

💎1)軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁
首先上桌的是一道色彩繽紛的軟殼蟹沙律
搭配的甜辣椒沙律汁恰到好處
清新的口感與蟹肉的鮮嫩相得益彰
軟殼蟹外酥內嫩,讓人無法抗拒的美味🥰
💎2)靜岡番茄海草沙律,磯燒鮑魚,明太子三文魚大葉天婦羅

酥脆的外皮包裹著鮮美的內餡
成為了整道菜的亮點
💎刺身/壽司
接下來是刺身拼盤

包含了吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦及白象拔蚌
每一片刺身都極為新鮮🥰
牡丹蝦則是我心中的最愛
鮮甜的肉質令人回味
而白象拔蚌的口感獨特
清爽而脆嫩
在口中瞬間化開,令人驚喜
💎主食

最後的甜品吉士窩夫及牛奶布丁

為整頓晚餐畫上了完美的句號
吉士窩夫帶有淡淡的香草香氣🥳
與牛奶布丁的絲滑口感相得益彰
兩者互為輝映,讓人感受到滿滿的幸福感
隱藏於蘭桂坊加洲大廈6/F 嘅FUMI係一間結合左現代同傳統日本風格嘅餐廳,主打日本時令食材,除咗懷石料理外,weekend brunch buffet都好受歡迎。餐廳地方好闊落,唔單止充滿現代感。仲有好多傳統嘅日本元素。4-COURSE MENU $628/位前菜原隻番茄雜錦刺身盒色香味俱全嘅前菜,番茄🍅剝咗皮,蕃茄內裏擺咗調好味嘅三文魚同牛油果,無論係造型定味道都冇得輸。靜岡番茄海草沙律 磯燒鮑魚 明太子三文魚大葉天婦羅 +$38磯燒鮑魚 鮮味十足,搭配埋靜岡番茄同天婦羅直程係睇啲顏色都好難食欲。刺身/壽司🍣赤身、油甘魚、甜蝦真鯛(刺身)質地滑嫩。食材新鮮。吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦白象拔蚌(刺身)而呢幾款刺身都係款款出色,令我印象最深刻嘅係吞拿魚腩。好肥美,入口即溶嘅感覺。主食龍蝦北海燒+$58龍蝦肉質鮮嫩多汁,配上特製醬汁。呢道菜我俾一百分👍🏻A4和牛壽喜燒小鍋+$68A4和牛入口即化,肉質滑順。食事雞腿肉釜飯(兩位用)米飯吸收咗雞腿肉嘅鮮香,粒粒分明。雞肉亦都好入味,忍唔住食多一細碗。甜點綠茶布甸🍮綠茶布甸,有啲似焦糖燉蛋。上面有一層糖。布甸清新滑順,口感細膩。吉士窩夫🧇吉士窩

4-COURSE MENU $628/位

前菜
原隻番茄雜錦刺身

靜岡番茄海草沙律 磯燒鮑魚
明太子三文魚大葉天婦羅 +$38

刺身/壽司🍣
赤身、油甘魚、甜蝦真鯛(刺身
質地滑嫩。食材新鮮。

吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦白象拔蚌(刺身

主食
龍蝦北海燒+$58
龍蝦肉質鮮嫩多汁,配上特製醬汁。呢道菜我俾一百分👍🏻

A4和牛壽喜燒小鍋+$68
A4和牛入口即化,肉質滑順。

食事
雞腿肉釜飯(兩位用)

甜點
綠茶布甸🍮

吉士窩夫🧇
吉士窩夫中間夾咗cream同芝士。唔會太甜味道啱啱好
2025-04-14 18 瀏覽
餐廳樓底高空間感十足,裝潢雅致時尚有壽司吧枱式高身座椅,有小露台,地方闊落,擺檯唔密,三兩知己好友都可以傾到計,坐得好舒服🪭成個食飯流程由服務至食物質素冇挑剔,中環蘭桂坊地段食日本菜好選擇✨餐廳新推出咗兩款日本料理晚市餐單(三道菜或四道菜)。有餐前開胃菜、刺身/壽司、主食、食事及甜品選項。🐦‍🔥前菜(選一)「靜岡番茄海草沙律、磯燒鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅鹽」番茄爽甜,配加咗少少醋嘅海草,微酸,開胃清新開胃!鮑魚彈牙,好香,鹹鮮。炸漿包住切成方塊嘅三文魚「鹽煎銀杏、靜岡番茄沙律、芝麻菠菜」店員提醒銀杏殻剛煎起好熱,要小心啲食,好嘅係已經扑開咗!渾圓飽滿呈青色,少少鹽調味,外脆內軟糯🐦‍🔥刺身/壽司(選一)「赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚刺身」一上枱就心心眼,因為刺身好有光澤,全部都好新鮮,厚切感覺良好,食起上嚟份外覺得肥美。「吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌刺身」刺身放得精緻,可見師傅十分細心。吞拿魚腩油份好夠,魚味濃郁;白象拔蚌鮮爽帶甜,大滿足🧡🐦‍🔥主食(選一)「龍蝦北海燒」肉質超緊密有彈性,醬汁嘅濃郁味道提升咗龍蝦嘅鮮味👍🏻👍🏻「天婦羅盛」炸漿偏薄身,鬆脆輕盈不油膩;款式齊全

餐廳樓底高空間感十足,裝潢雅致時尚

🐦‍🔥前菜(選一)
「靜岡番茄海草沙律、磯燒鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅鹽」

「鹽煎銀杏、靜岡番茄沙律、芝麻菠菜」

🐦‍🔥刺身/壽司(選一)
「赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚刺身

「吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌刺身

🐦‍🔥主食(選一)
「龍蝦北海燒」
肉質超緊密有彈性,醬汁嘅濃郁味道提升咗龍蝦嘅鮮味👍🏻👍🏻

「天婦羅盛」
炸漿偏薄身,鬆脆輕盈不油膩;款式齊全,海老,魚、蔬菜等都有。海老夠大隻,炸起後仍然挺身。

🐦‍🔥食事(選一)
「雞腿肉釜飯」(兩位用)
好少喺香港餐廳見有釜飯食,所以吸引咗我地叫呢個!飯份量好足,可以𢳂出四碗飯,煙韌有飯香,釜底有少少飯焦,撈埋食好香口👍🏻雞肉肉質鮮嫩多汁,好食。

🐦‍🔥生果/甜點(選一)
「牛奶布丁」
口感好滑,牛奶味重🤍

「綠茶蕨餅」
蕨餅好淋,唔會太黏口,甜甜地;綠茶粉不吝嗇咁包滿蕨餅,綠茶味超濃

2025-04-12 71 瀏覽
放工同朋友食飯要搵間夠chill嘅餐廳放鬆下😮‍💨享受下美食,蘭桂坊有幾間日式fusion餐廳都係好選擇。呢晚嚟到Fumi,晚市有三/四道菜dinner set,有刺身壽司、龍蝦、和牛等,完全滿足想嘆高質日本菜嘅胃😚餐廳空間感大,有情調,逢星期四及六仲有魔術師會遊走不同枱,坐低係你面前提供目不暇給嘅互動魔術表演,超有驚喜🥰想知有咩魔術一定要嚟😼三道菜晚餐 $568/四道菜晚餐 $628前菜🍅靜岡番茄海草沙律、磯燒鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅 +$38三點前菜好精緻😻沙律清爽開胃,鮑魚爽彈,充滿醬油甜香😽天婦羅鬆脆不油膩。刺身/壽司🦐拖羅、赤貝、甜蝦、帆立貝刺身每款鮮甜🤩拖羅勁肥美軟滑,赤貝充滿海水鮮味🌊🍣吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦壽司 +$68壽司同樣高質🤩吞拿魚腩軟滑,金目鯛經炙燒後帶出油脂香,海膽甘甜軟滑😋主食🦞龍蝦北海燒 +$58新鮮龍蝦肉燒到生熟度啱啱好👏🏻好爽彈。外面裹上creamy嘅醬汁,惹味之餘亦無搶去龍蝦本身鮮味🥳🥩A4和牛壽喜燒小鍋 +$68和牛預先煮好咁上,牛肉好大塊😍有油脂香又軟滑。底下嘅芋絲爽口。食事🍚海鮮粥 +$38食shabu shabu有時最後會有個雜

三道菜晚餐 $568/四道菜晚餐 $628
前菜

刺身壽司
🦐拖羅、赤貝、甜蝦、帆立貝
刺身每款鮮甜🤩拖羅勁肥美軟滑,赤貝充滿海水鮮味🌊

🍣吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦壽司 +$68

主食
🦞龍蝦北海燒 +$58

🥩A4和牛壽喜燒小鍋 +$68

食事
🍚海鮮粥 +$38
食shabu shabu有時最後會有個雜炊,匯集海鮮精華🌟呢個海鮮粥帶異曲同工之秒,綿滑嘅粥底吸盡海鮮鮮味,𥚃面仲有啲彈牙龍蝦肉增添口感😋

🥩和牛冰見烏冬 +$38
湯底清甜,正好襯托和牛油香👍🏻

生果/甜點
🍮牛奶布丁、吉士窩夫
食日本菜最後梗要有甜品作結😆牛奶布丁有好多雲尼拿籽,富奶香,不過偏甜。吉士窩夫幾特別,窩夫中間夾滿雪糕同吉士幾正😙

推介指數(10分為滿分):8.5分
2025-04-10
2025-04-10 108 瀏覽
FUMI☆║.............║☆FUMI Set Dinner 4-Course Menu $628@‼️ 磯燒鮑魚,蕃茄海藻沙律,明太子三文魚大葉天婦 +$38✅ 鮮嫩多汁嘅烤鮑魚 外層微焦 香氣四溢 肉質彈牙 搭配返特製嘅醬汁 每一啖都充滿了海洋的鮮甜 而三文魚配上濃郁嘅明太子醬 味道香醇 口感滑嫩 搭配清新嘅紫蘇葉 增加左個層次感 係好出色嘅一道前菜‼️ 原隻番茄雜錦刺身盒✅ 番茄比一般市面上販售嘅都甜 好用心咁去左番茄嘅皮 打開裡面係唔同種類嘅刺身 每一舊都細膩滑嫩 油脂豐富 搭配蕃茄嘅清甜 完全係balance返‼️ 吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦白象拔蚌(刺身) +$88 and 吞拿魚腩、金目鯛、海膽牡丹蝦(壽司) +$68✅ 呢兩道菜嘅魚生都係一樣咁鮮甜可口 刺身同壽司係兩種唔同嘅感覺 前者可以食到佢嘅原汁原味 撇開任何其他味道打擾而壽司米飯嘅醋香同海鮮嘅鮮味相得益彰 帶比我地另一種唔同嘅口味‼️銀鱈魚西京燒 and A4和牛壽喜燒小鍋 +68 ✅ 銀鱈魚經過味噌醃製 外層微焦 內裡依然保持住肉質嘅細膩與濕潤 帶有淡淡嘅甜味A4和牛嘅質地極為柔嫩 肉香四溢 搭配新鮮嘅蔬
FUMI

☆║.............║☆

‼️ 原隻番茄雜錦刺身

✅ 呢兩道菜嘅魚生都係一樣咁鮮甜可口 刺身壽司係兩種唔同嘅感覺 前者可以食到佢嘅原汁原味 撇開任何其他味道打擾

‼️銀鱈魚西京燒 and A4和牛壽喜燒小鍋 +68

A4和牛嘅質地極為柔嫩 肉香四溢 搭配新鮮嘅蔬菜同特製醬汁 湯底濃郁且富有層次感 每一啖都充滿滿足感

‼️海鮮粥 +$38 and 和牛冰見烏冬 +$38

✅ 海鮮粥香氣撲鼻 米粒滑潤 海鮮嘅新鮮味道滲透其中 而且分量慷慨 帶子同蟹肉係多不勝數 每一啖都有 好足料
和牛嘅鮮嫩同烏冬嘅筋道相輔相成 湯底清澈且富有風味 雖然兩樣主菜都係高質素 但對比之下 如果要選擇其一 我都係覺得海鮮粥係比較值得一試

📍 中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

☎️ 電話號碼 23283302

📷 Canon R8 + RF24-105mm f/4-7.1 IS STM

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2025-04-06 131 瀏覽
中環蘭桂坊加州大廈「FUMI」,打造成高級的日式料理店,很有質素!我和朋友今晚就點了這裏的晚市四道菜:🔸前菜:•  軟殼蟹沙律配甜辣椒沙律汁:軟殼蟹炸得外皮酥脆,內肉鮮嫩多汁,搭配上甜辣椒沙律汁,甜中帶辣,與蟹肉的鮮味完美融合。•  靜岡蕃茄海草沙律、磯煮鮑魚、明太子三文魚大葉天婦羅:靜岡蕃茄新鮮多汁,海草爽脆,磯煮鮑魚鮮美。明太子三文魚大葉天婦羅裹在酥脆的天婦羅皮中,一口下去,好滿足。🔸刺身•  赤身、深海池魚、金目雕、油甘魚:赤身肉質緊實,鮮味十足;深海池魚口感爽滑,帶有一絲清甜;金目雕魚肉厚實;油甘魚肥而不膩,油香四溢。每一片刺身都切得厚薄適中,新鮮度極高,搭配上特調醬汁,好味。•  吞拿魚腩、帆立貝、牡丹蝦、白象拔蚌:吞拿魚腩油脂豐滿,帆立貝口感爽脆;牡丹蝦肉質彈牙,白象拔蚌則是鮮嫩多汁。🔸主食•  銀鱈魚西京燒:銀鱈魚肉質細嫩,西京燒的醬汁香甜濃郁,外皮烤得微焦,內里多汁,吃起來很有魚的鮮美。•  龍蝦北海燒:龍蝦肉質豐滿,彈牙鮮嫩,北海燒的調味恰到好處,既突出了龍蝦的鮮味,又增添了一絲香甜。🔸食事•  雞腿肉釜飯(兩位用):釜飯的米粒粒分明,軟糯適中,雞腿肉經過精心烹調,入
我和朋友今晚就點了這裏的晚市四道菜:

🔸前菜:

🔸刺身

🔸主食

🔸食事
•  雞腿肉釜飯(兩位用):釜飯的米粒粒分明,軟糯適中,雞腿肉經過精心烹調,入味且多汁,釜飯的底部有一層薄薄的鍋巴,香脆可口。

🔸甜點
•  牛奶布丁:布丁質地細膩柔滑,牛奶的香濃味十足,甜而不膩。

•  蕨餅(綠茶及原味):蕨餅口感Q彈,綠茶味的蕨餅帶有一絲清新的茶香,原味的則是純粹的香甜,搭配上特製的醬汁,yummy!

▪️三道菜晚餐 $568/位(前菜,刺身或壽司,主食和食事自選三道、甜點或生果一客)▪️四道菜晚餐 $628/位(前菜,刺身或壽司,主食和食事、生果或甜點一客)原來蘭桂坊正中心嘅大廈入面有間咁嘅日本料理,啱哂慶祝節日又諗唔到去邊嘅朋友😀晚市套餐可以揀三道菜或者四道菜,豐儉由人,每道菜都有三至四個選項可以揀,要加錢嘅選擇都唔少😗成晚最出色嘅係時令刺身同壽司,大拖好重油脂、牡丹蝦口感夠漿,不過係需要加錢嘅選項,值唔值就見仁見智😖😖原本以為和牛壽喜燒會係席前燒,結果原來係一鍋咁上,睇落就冇咁吸引😬最後個雞腿肉釜飯份量都唔少,店員非常細心咁分好咗兩碗,兩個女仔嚟食如果食哂個飯就飽咗少少🤡甜品就揀咗時令鮮果,每樣都有少少,有哈蜜瓜、橙、梨各一兩塊🫣

▪️三道菜晚餐 $568/位
(前菜,刺身壽司,主食和食事自選三道、甜點或生果一客)

▪️四道菜晚餐 $628/位
(前菜,刺身壽司,主食和食事、生果或甜點一客)

成晚最出色嘅係時令刺身壽司,大拖好重油脂、牡丹蝦口感夠漿,不過係需要加錢嘅選項,值唔值就見仁見智😖😖原本以為和牛壽喜燒會係席前燒,結果原來係一鍋咁上,睇落就冇咁吸引😬

《🦀🦀蘭桂坊加州大廈FUMI—北海道鱈場蟹A4 和牛WEEKEND BRUNCH🥰》加州大廈不嬲都好多嘢食😋💛最近呢間日本餐廳FUMI就推出咗A4熊本和牛🐮及北海道鱈場蟹腳🦀嘅weekend brunch🥰$588/adult (+1服務費) 小童就$288一位 12點到到3點任食💚餐廳環境寬敞 日式風格配合柔和嘅燈光💡 營造出舒適而高雅嘅氛圍🥰餐廳主打日本🇯🇵時令食材💛所以今次食到嘅所有嘢食都好高水準!所有小食🍣沙律🥗燒物同刺身🍣都係任食 🦀🦀💯💯‼️‼️重頭戲一定係北海道鱈場蟹腳!上枱已經份量嚇死人🫣蟹鉗超巨大!鮮美多汁 既有海水嘅鹹香味又有肉質嘅鮮甜!鹹甜平衡得宜🤭啖啖肉!點埋佢嘅特製蟹汁😬💯沙律方面最鍾意煙燻鴨胸💚🥗同埋牛油果蕃茄🥑🍅刺身方面都好多選擇🪼有吞拿魚三文魚🍣帆立貝噴火灣八爪魚🐙馬刀貝😛💛特別鍾意佢嘅帆立貝極度鮮甜!卷物方面有A4熊本和牛壽喜燒卷🐮加州卷😋火炙三文魚牛油果卷🥑細細件冇負擔!燒物亦都係師傅即叫即燒🔥 !鹽燒宮崎雞翼🐔外皮脆卜卜!明太子翠玉瓜🌵同白燒鰻魚🐟都唔錯然後係一人揀一個主食😋💛A4熊本和牛🐮 肉質極其嫩滑 入口即化 啖啖都係油脂!而銀鱈魚喺燒烤後保持嫩

然後係一人揀一個主食😋💛A4熊本和牛🐮 肉質極其嫩滑 入口即化 啖啖都係油脂!而銀鱈魚喺燒烤後保持嫩滑質地 口感鮮嫩多汁!🐟

最後仲有甜品拼盤🍰🧁🍦除咗一人一個Häagen-Dazs雪糕❗️仲有超甜嘅哈密瓜🍋‍🟩同埋抹茶蕨餅💚🍵蜜瓜味糯米糍🍧

食咗咁多嘢已經回晒本😛💯有機會一定會再嚟過!

————————————————————————
📍 FUMI (中環)
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:9/10
🔆性價比:8/10
🔆會唔會encore: yes!!!!
2025-04-05 163 瀏覽
WEEKEND BRUNCH BUFFET 有北海道鱈場蟹腳食❔❕仲有A4熊本和牛比你揀🥰無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜。前菜Encore咗幾次沙律🥗最喜歡牛油果番茄沙律🍣刺身有鮮吞拿魚、噴火灣八爪魚、帆立貝、油甘魚馬刀貝及三文魚,全部都肥美又新鮮。當然唔少得重頭戲北海道原產鱈場蟹腳🦀,啖啖肉!好滿足!主菜每人自選一款,揀咗A4熊本和牛壽喜燒同香煎鵝肝,和牛牛味濃,鵝肝甘香,最後享用埋甜品盤好happy❣️

仲有A4熊本和牛比你揀🥰
無限量供應日式前菜、刺身、卷物、燒物及自選主菜。

前菜Encore咗幾次沙律🥗最喜歡牛油果番茄沙律
當然唔少得重頭戲北海道原產鱈場蟹腳🦀,啖啖肉!好滿足!
2025-03-31 287 瀏覽
餐廳仲有好多清酒🍶環境優雅,樓底高令餐廳空間感更大更舒適,服務好熱情👍🏻我哋就叫咗兩個4-COURSE MENU 四道菜 $628/person前菜🥗1)軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁軟殼蟹外脆內嫩,沙律汁帶有微辣,增添了層次感!2)靜岡番茄海草沙律+$38番茄鮮甜多汁,海草口感清爽磯燒鮑魚:鮑魚鮮甜彈牙,搭配少許醬油,味道恰到好處!明太子三文魚大葉天婦羅天婦羅外層脆卜卜,明太子的鹹香惹味與三文魚很配👍🏻刺身/壽司1)赤身、深海池魚、金目鯛、油甘魚(刺身):刺身每件都好厚及新鮮,而我最鍾意係油甘魚同赤身!2)吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦(壽司) +$68外貌都好吸引呀,又淡味嘅金目鯛同牡丹蝦開始食,最後食吞拿魚同最愛既海膽😍好鮮味✨主食🍲1)銀鱈魚西京燒銀鱈魚的細膩嫩滑,油香味濃郁,醬汁入味,外焦內嫩還很有燒香!2)A4和牛壽喜燒小鍋+$68和牛質數高,肉質鮮嫩,配菜吸盡壽喜燒湯汁好好食🤤食事🍚雞腿肉釜飯(兩位用)一整鍋飯熱辣辣特別好食🤤米飯吸收了雞肉香味,配菜還有紅蘿蔔牛蒡。甜品🍮1)布丁(綠茶)清新綠茶味道,布丁滑溜,表面仲有一層脆脆焦糖!2)吉士窩夫窩夫表層烘過食起來多了一份香味,

前菜🥗
1)軟殼蟹沙律 配甜辣椒沙律汁
軟殼蟹外脆內嫩,沙律汁帶有微辣,增添了層次感!

2)靜岡番茄海草沙律+$38
番茄鮮甜多汁,海草口感清爽
磯燒鮑魚:鮑魚鮮甜彈牙,搭配少許醬油,味道恰到好處!
明太子三文魚大葉天婦羅
天婦羅外層脆卜卜,明太子的鹹香惹味與三文魚很配👍🏻

刺身/壽司

2)吞拿魚腩、金目鯛、海膽、牡丹蝦(壽司) +$68

主食🍲
1)銀鱈魚西京燒

2)A4和牛壽喜燒小鍋+$68
和牛質數高,肉質鮮嫩,配菜吸盡壽喜燒湯汁好好食🤤

食事🍚
雞腿肉釜飯(兩位用)

甜品🍮
1)布丁(綠茶)
清新綠茶味道,布丁滑溜,表面仲有一層脆脆焦糖!

2)吉士窩夫
窩夫表層烘過食起來多了一份香味,再配搭冰涼雪糕一暖一冷好爽快!

清酒🍶
勝山 献純米吟釀
店員介紹得了金獎酒❤️陣陣香氣易入口,慢慢再有回甘蘋果味道