2020-02-15
Fukuro #中環又到咗black series嘅時候啦🤩🤩🤩可以以優惠價食到black sheep🐑旗下嘅餐廳,佢哋有各種唔同格調、菜式、價位嘅餐廳,較為耳熟能詳嘅包括今次食嘅Fukuro、La Vache!、米芝蓮一星嘅Belon,仲有我上年試過覺得超好食嘅阿根廷菜Buenos Aires Polo Club!今次呢間位於蘇豪區,食日式fusion菜,門面裝修已黑色型格為主,感覺高尚💕環境非常舒服。雖然 Black series入面冇包括佢哋最出名嘅和牛三文治,但其他菜式同樣精彩好味!六道菜合共$358/1,的確物超所值!一入到去侍應會簡單介紹佢哋個Menu,然後就會自動一道道咁送上,而且上菜速度仲好快!1️⃣精選刺身拼盤分別有八件刺身,兩種唔同魚生,魚生新鮮,雖然比想像中細件,但作為頭盤開始都唔錯。味道:4.1/5性價比:4.3/52️⃣日式牛肉他他除咗生牛肉、生雞蛋之外,仲用咗青瓜青蘋果配埋少少薄脆,口感豐富,味道特別,香濃帶酸。味道:4.3/5性價比:4.3/53️⃣芝麻醬菠菜雖然只係菠菜,但係外型非常獨特,而且芝麻醬嘅芝麻香較一般突出,簡單得來又好味。味道:4.1/5性價比:4.3/
1️⃣精選刺身拼盤
味道:4.1/5
2️⃣日式牛肉他他
味道:4.3/5
3️⃣芝麻醬菠菜
味道:4.1/5
4️⃣香脆焦糖牛油粟米
果然係佢哋嘅signature!!!!佢嗰個味道令我諗起曾經瘋魔一時嘅卡樂B蜜糖薯片!粟米嘅表面有一層薄薄嘅炸皮,焦香帶甜,連個粟米本身都非常香甜!講個秘密比大家聽,其實我係超憎食粟米,咬到就想嘔,但係難得嚟到,決定試一啖,冇諗過最終我居然食咗兩舊!可想言之佢有幾好味。
味道:4.4/5
5️⃣油甘魚餃
非常鮮甜,而且富有油脂,所以肉質甚滑,佢個醬汁鹹得來同樣帶酸味,中和油脂嘅膩。
味道:4.4/5
6️⃣松葉蟹膏炒讚岐烏冬
呢個烏冬真係冇得!蟹肉多不在話下,個汁係意想唔到咁鮮甜,好濃烈嘅海鮮味,仲有少少麻,非常惹味!讚岐烏冬不嬲都又滑又煙韌,份量仲好多,真係超級正!
味道:4.5/5
7️⃣日式「最中」雪糕三文治
絕對係其貌不揚嘅甜品!用咗威化餅干夾住海藻整成嘅雪糕,再配上Black cherry jelly,回味無窮!海藻嘅味道唔算太濃,但係喊中帶甜,有少少似淡味嘅榛子,配上酸味味嘅車厘子醬,無論口感同味道都一流!
味道:4.7/5
性價比:4.3/5
整體來講無論係食物質素、餐廳環境、服務態度都真係好好,難怪咁多人嚟食!不過提一提大家,佢所有食物嘅味道都偏濃,不論係牛肉他他、魚餃、讚岐烏冬等等嘅鹹食都係偏重味,真係要飲多幾啖水。