2019-11-21 2595 瀏覽
放工約朋友去食飯,喺銅鑼灣行完街之後搵咗依間越南餐廳食嘢,朋友話佢好想食生牛肉湯河所以我哋就上咗去搵嘢食餐廳都幾闊落而且幾多位,嗰晚唔需要等位就有位,一坐低見到餐牌咁多嘢食我同朋友就叫咗一個小食拼盤先當頭盤咁樣食,小食拼盤嘅種類都幾多,有炸雞翼、蝦餅、春卷,所有嘅小食都非常之精緻同埋好食而且份量都幾多,仲幾有越式嘅風味跟住朋友就叫咗個生牛肉湯河,原來有分正常份量同埋加大份量,我哋就叫咗一個正常份量嘅湯殼,牛肉嘅份量都幾多而且湯河嘅湯底非常之香甜係我食過其中一個好好食嘅生牛肉湯河,甜甜地嘅湯底飲落去非常之開胃跟住我自己就叫咗個豬頸肉撈檬,豬頸肉嘅份量亦都好多燒過嘅豬頸肉有一陣陣嘅香味配埋撈檬真係好夾,不過粉嘅份量真係太多啦兩個女仔都食唔晒最後因為朋友話想食咪紙卷,所以最後我哋就叫多咗一個豬頸肉米紙卷,不過依個咪紙卷食落去嘅味道有啲探探地,應該係要點醬嚟食但係我哋唔太鍾意食辣所以就咁食咗原味

2019-11-18 60 瀏覽
一直都鐘意食越南野,只係香港好食嘅越南野唔多,fuhn係其中一間推薦俾大家嘅。餐廳位於銅鑼灣,算係我近期停留得比較多嘅地方,多數都會食埋飯先番屋企呢度上左樓,生意唔算好受影響,面積都幾大,四四方方,座位多,不過如果人多最好打來訂訂位先,我見熟客多數係咁。tea time過來就唔算超多人,地方闊落,我地坐梳化位,就算一袋二袋都唔會逼。menu好多款式,小食例如雞翼、雞扒、扎肉、炸春卷、蝦餅、軟殼蟹等等,當然有乜都有嘅拼盤,留意到比較貼心,呢度仲有素食選擇,喺餐牌都有標示,方便如果同行有素食者都唔洗特別遷就。飲品素食餐招牌點左一碗湯粉,一碗撈檬,兩個小食湯粉分正常大小,亦有大份量,我地幾個share就點regular,除左河粉,可以揀金邊粉,視乎鐘意粗定幼。生牛肉牛丸湯粉非常出色,湯頭唔會太鹹,加埋香葉、椒粒同芽菜,真係飲左大半碗。河粉條條分明,唔會太細碎。生牛肉鮮嫩,食落軟腍無筋,且肉味幾明顯。牛丸切半,份量唔多,勝在口感彈牙有肉汁香茅豬扒撈檬份量都幾多喎,豬扒一大塊,切開方便食,非常香口,冇油膩感,肉質有彈性、唔乾柴。檬粉正常水準,墊底有沙律菜,個人認為性價比幾高點左個2人小食拼盤,裡

飲品

素食餐

招牌

點左一碗湯粉,一碗撈檬,兩個小食

牛丸切半,份量唔多,勝在口感彈牙有肉汁

點左個2人小食拼盤,裡面有炸蝦餅兩件、雞翼兩隻同春卷四件。炸蝦餅一如前人食評所言,非常足料,食落蝦肉感明顯,仲幾彈牙添
雞翼香口,唔會過燶,稍稍鹹左啲;春卷亦都係收貨水準。

最後一份凍扎肉片係朋友獨食嘅,因為我冇食到,評價唔到。

1K
位於銅鑼灣L. Square開業約兩年,裝潢較為新派,餐廳志在帶北美式越南粉來香港,自信其稱「獨一無二」的秘製牛湯底。特式牛河 ($138/加大): 等於包羅萬有的越式火車頭湯河,分別有生熟牛肉、牛坑腩片、手打牛丸、牛筋、牛腩邊、牛栢葉,選用美國安格斯牛,質素有若干保證,各款牛件肉味頗濃:手打牛丸爽彈而富肉汁;生熟牛肉片的牛味相對濃郁;其餘的也不錯,唯一不足是牛腩片切得太薄,失去口感。湯底蠻鮮甜,但絕不油膩,光喝也不會有任何味精感覺。湯河非常大堆頭,加大份量適合多人分享。特上小食拼盤 ($168): 拼盤有越式牛油炸雞翼、春卷、手打蝦餅、炸札肉、炸肉串及椒鹽軟殼蟹各兩件:炸物蠻香口,蝦餅外脆內軟,蝦味濃郁,而軟殼蟹蠻香酥,椒鹽味香,作為finger food幾人一起吃最適合。越式炸牛油雞翼 ($58/4 pcs): 嫌拼盤只有兩件不夠,多點一客雞翼,雞翼的皮非常香脆,肉質亦相當嫩滑,雞翼漲卜卜,肥美多肉,充滿蒜及牛油香。牛油果奶昔: 以牛油果製奶昔並不常見,帶淡牛油果香,牛奶比例較多,質感比較奶滑,不會過甜亦不膩,蠻好喝。

2019-11-07
2019-11-08 53 瀏覽
Fuhn 係一間香港嘅北美文化越南粉店。佢嘅賣點係用優質嘅食水及食材烹調粉麵。湯底都係自己熬製,飲得出好清新,新推出「海鮮Fuhn」,係魚湯海鮮嘅味道,奶白色嘅湯底配合魚柳,蟹柳,鮮蝦,魚丸及傳統越南香菜,清淡得來有鮮味。「雞絲沙律」份量非常之大足夠兩個人食用,無論係雞絲定係蔬菜都有好多,加入檬粉汁料,作為沙律汁,酸甜爽口,開胃菜一流「二人小食拼盆」有鮮蝦餅,牛油炸雞翼,越南春卷, 鮮蝦餅入面有原隻大蝦,爽甜新鮮,好味。越南春卷非常鬆化。「特式牛湯河(L)」分量足夠兩個人食用,材料十足包括牛坑腩,薄切牛肉,牛筋,牛柏葉等,可以選擇金邊粉或者河粉。牛味湯底清新有肉香。
Fuhn 係一間香港嘅北美文化越南粉店。

佢嘅賣點係用優質嘅食水
及食材烹調粉麵。
湯底都係自己熬製,飲得出好清新,新推出「海鮮Fuhn」,
「雞絲沙律」
「二人小食拼盆」
有鮮蝦餅,牛油炸雞翼,越南春卷, 鮮蝦餅入面有原隻大蝦,
爽甜新鮮,好味。越南春卷非常鬆化。
「特式牛湯河(L)」
2019-11-07 82 瀏覽
銅鑼灣的越南菜也很多,今次來了一家要上樓的。這座L.Square大廈大部分都是餐廳。店子雖然是全層,但是面積𣎴大。食品價格不太貴及不設套餐,它們的粉面有普通、大及加大的,點普通那個也足夠。 牛坑腩片河粉牛坑腩的安格斯牛很有牛味,河粉也很滑溜,湯底順喉。 燒豬頸肉撈檬豬頸肉燒得很好,份量也很充足。 牛油果軟殼蟹沙律份量很大,沙律菜和牛油果也很多。 桔仔蜂蜜茶味道沒有問題但飲品賣相不太吸引,這個價錢應該有些裝飾吧!凍越式滴流咖啡看著咖啡滴流人也感到輕鬆慢活吧!味道方面正常水平。

牛坑腩片河粉
牛坑腩的安格斯牛很有牛味,河粉也很滑溜,湯底順喉。

燒豬頸肉撈檬
豬頸肉燒得很好,份量也很充足。

牛油果軟殼蟹沙律
份量很大,沙律菜和牛油果也很多。

桔仔蜂蜜茶
味道沒有問題但飲品賣相不太吸引,這個價錢應該有些裝飾吧!

凍越式滴流咖啡
看著咖啡滴流人也感到輕鬆慢活吧!味道方面正常水平。

eat
2019-11-06 62 瀏覽
小食霸@Fûhn 地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1樓越式泰式小食同湯麵,飲一口湯簡直開胃大陪份小食,全部都是炸物呢,$58 3粒手打芝士炸蝦球,中心包了芝士炸起後溶化,蝦丸彈牙,叫3粒真的不夠,下次點6粒食夠過癮$69 雞扒雞湯麵,轉了芽菜底,怕肥嘛!雞湯唔會係雞粉那死鹹味,香芽雞扒大大塊肉又嫩,真的把湯喝得一口不剩架!本人作風不愛吃主食,出街一定點小食,沒那麼快比澱粉質填滿肚子,才能保存實力多嚐其他美食!下次再試這兒其他小食
小食霸@Fûhn

越式泰式小食同湯麵,飲一口湯簡直開胃

2019-11-06 50 瀏覽
同閨蜜係附近既百貨公司血拼完,真係要搵個地方e下個肚仔先🤪 銅鑼灣商廈食肆林立,沿住駱克道一直行就發現the L Square 入面原來深藏數間食肆🤗一行兩人就揀左位於一樓既Fûhn 啦,一出lift 已經係餐廳,店員一見到有客人黎就即刻出黎招呼👍🏻 另外餐廳座位闊落,亦有數張大台卡位提供,小妹即刻要bookmark定作為下次多人聚會之選呀😆小妹揀左生牛肉牛坑腩金邊粉,而友人就揀左香茅豬排撈檬,一凍一熱可以share 食😋另加個特上小食拼盤同牛油果奶昔🥑🍴生牛肉牛坑腩金邊粉 - Regular 💰72- 哩到既湯粉呢係有size 俾你揀嫁喎,小妹揀左regular size 都已經咁大碗,唔知加大size 會係點呢🤣 先呷一啖湯,湯頭清甜唔會死鹹,有微微既牛肉味又唔會太濃。生牛肉同牛坑腩份量都唔少喎👍🏻肥瘦適中唔會過韌或者無肉食🤗🍴香茅豬排撈檬 💰69- 有手掌✋🏻咁大既香茅豬排已經幫你切好哂💯豬排炸得香脆,但仍能保持豬排既肉汁、唔會過份乾身👍🏻🍴特上小食拼盤💰168 - 不得不大讚哩到既炸物小食都好出色,🥇最愛哩個手打蝦餅,超彈牙爽口,你仲會食到粒粒蝦肉🍤真材實料👍🏻其次就係椒鹽軟殼

🍴生牛肉牛坑腩金邊粉 - Regular 💰72

🍴香茅豬排撈檬 💰69

🍴特上小食拼盤💰168
- 不得不大讚哩到既炸物小食都好出色,🥇最愛哩個手打蝦餅,超彈牙爽口,你仲會食到粒粒蝦肉🍤真材實料👍🏻其次就係椒鹽軟殼蟹,香口脆身但又唔會太乾身

🍴牛油果奶昔 💰49
- 店員推薦既牛油果奶昔果然係推介之選!牛油果同奶既份量調教得啱啱好,唔會俾其中一種材料搶左味,而且非常creamy 可口亦唔會太甜,大推一定要試呀!

• 特上小食拼盤
  • 香茅豬扒撈檬
  • 牛油果奶昔
2019-10-30 59 瀏覽
推介生熟牛肉湯河,加點辣椒,喝口湯頭,少少辣,牛肉非常之滑!第一次食如此嫩滑既牛肉!普通份量都夠一個女仔食,想食多啲仲可以加大添。燒豬頸肉撈檬都不錯👍🏻,豬頸肉炸過,份量很多,稍乾身。仲試左特上小食拼盤,一次過可以試好多種唔同既小食!最鍾意食手打蝦餅,仲睇到一粒粒蝦肉,彈牙爽口!扎肉串亦有驚喜,食到粒粒肥瘦肉,味道均勻,點甜酸醬就最啱啦!牛油果奶昔非常香滑,牛油果足粒,有奶香。依家Like and share facebook仲有雪糕送添啊!試左咖啡味,夠香濃,偏甜。

燒豬頸肉撈檬都不錯👍🏻,豬頸肉炸過,份量很多,稍乾身。

牛油果奶昔非常香滑,牛油果足粒,有奶香。

• 特上小食拼盤
  • 燒豬頸肉撈檬
  • 越式手打炸蝦餅
  • 生牛肉湯粉
2019-10-29 1286 瀏覽
Fuhn生牛肉河粉 $68及生牛肉牛腩金邊粉 $75生牛肉,薄切,生牛片上碗,需放進湯內煮熟,煮熟後牛肉汁溶入湯內,美味可口。牛腩,厚切,大細適中,肉質軟滑,牛味重,口感爽滑。河粉,不是平時的寛濶河粉,是幼幼的一絲絲的河粉,入口容易,米味不錯,口感爽滑。金邊粉,粉幼身,量多不錯,爽口滑流,夠飽肚。越式春卷 $28/3 pcs必食之選,極度鬆脆,入口即溶,味道鮮甜。牛油果軟殻蟹沙律 $128牛油果,質地軟軟,味甜。沙律醬,帶一點點辛辣味。沙律菜,新鮮爽口。軟殻蟹,鮮炸香脆,食落口卜卜聲。酸红蘿蔔,味道小小酸,非常開胃。越式滴漏咖啡 $36越南口味,咖啡粉在面,咖啡慢慢滴下,直至滿8成杯,加上全透明咖啡杯,成件事非常美麗。漏杯攞開後,香濃的咖啡味直撲鼻𥚃,咖啡味極之香!煉奶已預先放在杯裏,搞一搞就飲得,好專業的越式餐廳。推介指數:8.5/10
Fuhn

生牛肉河粉 $68及生牛肉牛腩金邊粉 $75

牛腩,厚切,大細適中,肉質軟滑,牛味重,口感爽滑。

金邊粉,粉幼身,量多不錯,爽口滑流,夠飽肚。

越式春卷 $28/3 pcs
必食之選,極度鬆脆,入口即溶,味道鮮甜。

牛油果軟殻蟹沙律 $128
牛油果,質地軟軟,味甜。
沙律醬,帶一點點辛辣味。
沙律菜,新鮮爽口。
軟殻蟹,鮮炸香脆,食落口卜卜聲。
酸红蘿蔔,味道小小酸,非常開胃。

越式滴漏咖啡 $36

越式滴漏咖啡粉
生牛肉河粉
生牛肉牛腩金邊粉
越式春卷
今日喺銅鑼灣果頭做野,收半晝決定食完野先番屋企,呢間越式野幾多人讚,我同同事來試下。餐廳位於L square,上次我地來食台灣野都有留意過。餐廳四四正正,座位都算幾多,晚市我諗最好就訂位。近窗邊有幾張卡位,比較闊落。menu都好多選擇,全部都係散叫,有小食、沙律、手製米紙卷、撈檬、湯河、飯等等。價錢唔算話好平價,但係質素好高,交足功課。雪糕臨走見到佢地有飲管套裝,支持環保,都ok喎,惠顧飲品加25蚊就有一set生牛肉湯粉分大/細,我同同事share,所以點左一份大,落單後店員好快遞上芽菜、辣椒等等。生牛河份量幾多,大大碗,加左好多蔥。湯底唔錯喎,難得唔鹹,好有越式風味值得一讚牛肉,牛肉薄片,入口滑溜,完全唔會乾柴,值回票價河粉幼身滑溜,唔會一pat pat,亦唔會話碎濕濕,好食!另外點左一份特上小食拼盤,我見旁邊有兩個女仔都係咁樣點河粉同拼盤share食,幾好。小食有越式牛油炸雞翼、春卷、手打蝦餅、炸扎肉、扎肉串、軟殼蟹,每款兩件,非常高質最正係手打蝦餅,係香港食過數一數二咁真材實料,蝦餅外層脆口,唔會油淋淋,蝦肉彈牙,唔會成口粉,食得到明顯蝦肉口感,好好食其他小食都ok,雞翼牛油香,

近窗邊有幾張卡位,比較闊落。

雪糕

值得一讚牛肉,牛肉薄片,入口滑溜,完全唔會乾柴,值回票價

河粉幼身滑溜,唔會一pat pat,亦唔會話碎濕濕,好食!

其他小食都ok,雞翼牛油香,外層硬脆;扎肉呢D全部即製,幾香口。

青檸梳打
菠蘿梳打

午餐
2019-10-27 68 瀏覽
今天來到銅鑼灣,想找一點越南小吃食,便上了L. square一來吃東西。我和朋友二人叫了一個小食拼盤,一個軟殼蟹米紙卷,一個牛肉湯粉和一個燒豬頸肉飯。每樣食物的份量也十分大。其中最愛吃的是小食拼盤,有蝦餅,肉質非常彈牙,皮薄而脆,十分開胃。另外拼盤的炸雞翼和齋春卷也不錯,想不到春卷的皮也十分薄,餡料十足,不像平常中式茶樓的那種味道,有一種越南風味。配上酸辣的越南醬, 十分好吃。總體而言,食物分量大,等餐餐時間短,只是座位未有想像中那麼寬闊,但性價比頗高。

今日要去銅鑼灣上堂,放工後要馬上食嘢,The L square 有好多嘢食,其中見到一樓係fuhn, 以前有去過其他分店覺得幾好食,所以今次再去。六點幾去到,可能太早全場得我一個人,一位外籍男侍應嚟serve我,俾咗Menu同杯水我,我就睇吓Menu有咩好嘢食,見到湯粉種類選擇多,而且size有得揀Regular, Large同extra large, 適合唔同食量人士選擇,湯粉可以揀金邊粉或河粉,都幾flexible!我order左一碗生熟牛肉牛筋片金邊粉,落單後唔使5分鐘即刻上菜,亦有送上芽菜香葉青檸辣椒等配料,湯底濃郁有牛味,唔係好似其他越南餐廳用味精粒煲個湯,牛肉片夠鮮嫩,牛筋片有咬口,果然冇令人失望。匙畢左好多蔥,如果唔食蔥落單時要講明走蔥。總括來講,服務唔錯,上菜快,湯底同牛肉都好味,呢間餐廳值得推介!

2019-10-21
  • 生熟牛肉牛筋片金邊粉
2019-10-21 52 瀏覽
牛坑腩片湯粉 💰80 7⃣️分腩片大大舊而且味道濃郁,湯粉份量都十分之多,所以都幾抵食。而湯味道清得黎,後續既味道都豐富,鹹得黎又有點甘香。燒豬頸肉飯 💰78 8⃣️分豬頸肉燒得出色,食到少少類似煙燻過既味道,而且豬頸肉d邊位脆皮可口,同時豬頸肉本身又唔會過熟難咬。飯味都好香而且粒粒分明,配合豬頸肉食更佳。越式雞絲沙律 💰68 7⃣️點5⃣️分雞絲份量多又多,完全覆蓋住下面既菜,唔會話食完d雞仲有一大盤菜,兩者比例拿捏得好好。越式手打炸蝦餅 💰88 7⃣️分蝦餅味道酥脆,肉質鮮嫩,而且肥美,唯獨蝦既味道稍微淡左小小。
牛坑腩片湯粉 💰80 7⃣️分

燒豬頸肉飯 💰78 8⃣️分

越式雞絲沙律 💰68 7⃣️點5⃣️分

越式手打炸蝦餅 💰88 7⃣️分
2019-10-21 47 瀏覽
發現呢間越南菜幾好食,要介紹下比大家🥳 銅鑼灣同佐敦都有分店幾方便㗎!-【生牛肉湯河🐮】 HKD68/普通 HKD85/大 HKD108/加大有3個size可選,圖中係普通size👌🏻麵底可選河粉或金邊粉,我地揀左河粉~ 湯頭鮮甜幾好飲😋安格斯牛肉有好多片,呈粉紅色🐮 牛味香濃,一啲都太靭👍🏻 唔好以為個碗淨係得個大字,份量都唔少架,女仔一定夠食🙈-【軟殼蟹米紙卷🦀】HKD78軟殼蟹炸得好香脆,唔會太油膩,連埋青瓜、生菜、米粉口感豐富,加埋沙拉醬🥗就perfect🥰
有3個size可選,圖中係普通size👌🏻
【軟殼蟹米紙卷🦀】HKD78

2019-10-20 50 瀏覽
Fun fun phooo 😀再次嚟到呢間fuhn🥰 今次一樣叫左牛坑腩金邊粉🐄 叫左large size($80)🤗 碗係幾大只,湯都好多,但個粉同牛份量並不是如此多😔 如果可以多d會好d💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 味道係濃郁嘅,牛味還好 😅粉唔會斷哂呢下都值得一讚👍🏻👍🏻雞扒撈檬係好足料!雞排整得好脆的 唔過油 又juicy~~ 粉嘅量係夠多嘅,d小酸瓜都唔錯,mix埋更加有好味道🤤🤤🤤 😚🥰
Fun fun phooo 😀

再次嚟到呢間fuhn🥰 今次一樣叫左牛坑腩金邊粉🐄
叫左large size($80)🤗
碗係幾大只,湯都好多,但個粉同牛份量並不是如此多😔

雞扒撈檬係好足料!