2025-08-09 304 瀏覽
觀塘工廈人氣特式西餐廳- 以泥白色裝修樓底高感覺寛落,梳化座位舒適。員工服務態度亦非常nice。佢哋有lunch set 仲可以追加小食同以優惠價食埋梳乎厘是日餐湯或沙律:🔸粟米忌亷洋蔥湯,粟米香甜加埋洋蔥碎提升口感主菜:🔸泰式魷魚沙律配香辣甜酸汁,沙律有新鮮蔬菜蕃茄仔、切花魷魚彈牙,配埋特製嘅泰式香辣甜酸汁非常適合夏天食🔸澳洲肉眼扒配薯蓉(日式鰹魚汁)牛扒揀了medium well,熟度煎得剛好肉質仲好juicy ,薯蓉香滑配埋鰹魚汁出奇地夾。小食:🔸酥炸海苔魷魚上枱已聞到香噴噴炸得好香脆,$28 可以追加小食,份量算多。飲品:🔸海鹽芝士奶蓋京都宇治抹茶抹茶苦甜平均,奶蓋香濃芝士鹹鹹地,綠茶控必叫真的好好飲🔸檸檬蜂蜜梳打蜂蜜加入梳打水,再加上檸檬混和,飲品不太甜非常解渴甜品:伯爵茶珍珠疏乎厘班戟,幾乎張張枱都會叫疏乎厘做甜品應該係餐廳主打之一⋯⋯伯爵茶醬重茶味珍珠Q Q疏乎厘蛋味香濃鬆軟輕盈配埋滿滿嘅oero餅碎伴碟perfect match 📍 Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

是日餐湯或沙律:
🔸粟米忌亷洋蔥湯,粟米香甜加埋洋蔥碎提升口感

主菜:

🔸澳洲肉眼扒配薯蓉(日式鰹魚汁)

小食:
🔸酥炸海苔魷魚

飲品:
🔸海鹽芝士奶蓋京都宇治抹茶
抹茶苦甜平均,奶蓋香濃芝士鹹鹹地,綠茶控必叫真的好好飲
🔸檸檬蜂蜜梳打
蜂蜜加入梳打水,再加上檸檬混和,飲品不太甜非常解渴

甜品

2025-08-09 263 瀏覽
同老Best係附近商場買完嘢,想搵間有埋甜品食嘅西餐廳,咁就行過幾條街過工業區去呢間啦。自已掃二維碼落單,簡單方便。自選沙律,任選兩款配菜,想食肉類或海鮮就另加錢,例如呢客封門牛柳,就加$20,另一款要咗蘆筍。多款爽口沙律菜,又有車厘茄及蜜柑,令整體顏色繽紛。淋上自選日本芥末油醋汁,酸味得黎帶少少芥末辛辣,好令人開胃口。封門牛柳無咩脂肪,食得健康。之後到主菜出場,意粉類都有唔少選擇,黎一客簡單嘅意式肉丸意粉 ($98)。蕃茄醬汁底,有6粒肉丸,面頭再刨上芝士碎,意粉嘅熱力令佢慢慢熔掉,偶爾會出現拉絲嘅畫面。意粉份量都唔少,每條都掛上酸甜惹味蕃茄醬汁,有口感; 而好耐都無食嘅肉丸口感唔係死實,配呢個酸甜醬汁可中和肉丸嘅膩度,好夾呀。以和牛做賣點嘅漢堡已經吸睛,再加上”手打”二字,呢客日本手打和牛漢堡 ($148)就成為今餐嘅另一份主菜,仲配有炸薯條,相當有睇頭。漢堡唔係巨大版,漢堡應有材料佢都有,多隻太陽蛋。個飽係略煎變成鬆軟中帶少少脆口,配合半熔芝士及仍有肉汁嘅漢堡扒,唔會一咬就散開,成個漢堡都好好食喎。黎呢度開餐,一定要留位置給甜品部,招牌梳乎厘班戟好難令人忍口。呢一客係伯爵茶珍珠梳
自已掃二維碼落單,簡單方便。
黎呢度開餐,一定要留位置給甜品部,招牌梳乎厘班戟好難令人忍口。呢一客係伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 ($118)。兩件梳乎厘班戟被伯爵茶忌廉醬汁所覆蓋,頂部放上有咬口珍珠,再以Oreo餅碎圍邊,增加唔同口感。
另跟餐可以優惠價叫飲品,咁就唔客氣叫杯鮮奶咖啡 ($20)及朱古力咖啡 ($21)。靚靚拉花,夠熱度,咖啡嘅香味配埋鬆軟嘅梳乎厘班戟,呢個畫面突然間變咗下午茶時間,哈哈………
環境坐得幾舒服,侍應主動收碟及加水。
2025-08-07 289 瀏覽
Four O Five Coffee & Eatery 人氣疏乎厘珍珠滿瀉🧋🥞呢間喺觀塘成業工業大廈嘅 Four O Five Coffee & Eatery,個餐牌好豐富,有齊咖啡、甜品同主菜咁多嘢揀。🐖燒西班牙伊比利亞殼飼黑毛豬真係好正,啲肉又嫩又多汁,加埋時令蔬菜同蜜糖叉燒汁,食落好有層次。🍝明太子醬軟殼蟹意大利粉都好掂,個醬好濃郁,啲料又新鮮。🥞🧋伯爵茶珍珠梳乎厘班戟好滑好細緻,啲珍珠又Q彈,食落好輕身唔會膩。朱古力咖啡都唔錯,咖啡味好香,奶嘅份量啱啱好。
珍珠滿瀉🧋🥞

🍝明太子醬軟殼蟹意大利粉都好掂,個醬好濃郁,啲料又新鮮。

2025-08-06 236 瀏覽
觀塘位於工業區入面呢間人氣cafe, 之前食過一次對佢嘅梳乎厘念念不忘,今日附近做嘢約埋朋友2訪呢間人氣cafe。今次我哋點咗個特色意粉,韓式泡菜卡邦尼意粉配溫泉蛋, 酥炸海苔魷魚, 朱古力脆脆麻薯牛角窩夫, 吉士焦糖梳乎厘班戟 ,海鹽k i r i芝士奶蓋槙之白宇治抹茶韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋:意粉質感剛好, 酸酸甜甜嘅泡菜融合奶香十足嘅卡邦尼意粉, 形成一種獨特嘅味覺體驗,流心蛋令意粉更滑溜, 加上泡菜嘅微辣豐富口感。酥炸海苔魷魚:魷魚外皮炸得金黃酥脆,內裏魷魚肉質鮮嫩, 加上海菜嘅清新味道令海鮮味更提升。朱古力脆脆麻薯牛角窩夫:窩夫即叫即整質感酥脆, 麻薯煙煙靭靭, 朱古力雪糕 、朱古力醬加上脆粒,口感層次豐富。吉士焦糖梳乎厘班戟:班戟柔軟鬆厚,吉士醬濃郁順滑, 梳乎厘外層有焦糖薄脆, 加上份量唔少嘅伴碟爆谷, 超級豐富令人忍唔住一口接一口。

韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋:

酥炸海苔魷魚:

朱古力脆脆麻薯牛角窩夫:

吉士焦糖梳乎厘班戟:

今日我去咗「Four o Five Coffee and Eatery」享受美食,真係好開心!😍 首先前菜方面,我哋叫咗是日餐湯同沙律,餐湯清甜可口,沙律新鮮爽脆,絕對開胃!🥗🍲主菜方面,我選擇咗澳洲殼飼肉眼扒,配上滑滑嘅薯蓉同日式鰹魚汁,肉質鮮嫩,汁液濃郁,真係食到唔想停!🥩🥔 而另一道日本和牛肉醬意粉,搭配溫泉蛋,意粉煮得恰到好處,牛肉醬香濃,食完真係好滿足!🍝🥚甜品方面,我叫咗特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘,口感豐富,開心果嘅香氣令人一試成主顧,真係好好味!🍰💚飲品方面,冷泡桂花烏龍茶清新又消暑,而鮮奶咖啡則香濃順口,真係完美嘅搭配!☕🌸整體而言,餐廳嘅食物質素高,環境舒適,服務態度友善,絕對值得再來!下次仲想試多啲其他美味!✨🥳地址:Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

2025-08-04 236 瀏覽
已經嚟過Four O Five Cafe幾次,鐘意呢度環境闊落,空間感十足,加上食物款式多,味道有水準,大愛Four O Five的疏乎厘,口感非常軟熟,每次你都會食,絕對值得推介全日早餐全日早餐非常豐富,包括煎蛋、早餐腸、煙三文魚、巴馬火腿、炒雜菇、炸薯餅、牛油果、雜沙律、裸麥包,款款都喜歡,好味道香脆軟殼蟹配蟹肉會意大利飯香脆軟殼蟹非常惹味,配上鮮甜蟹肉,及煙靭的意大利飯,配搭一流原味梳乎厘配楓糖漿原味疏乎厘空氣感十足,蛋味香濃,口感非常鬆軟,配上鮮忌廉及水果,大滿足酥炸海苔魷魚 配芥末沙律醬酥脆海苔魷魚鮮味又彈牙,配上芥末沙律醬,提升味道層次感美式咖啡香醇的美式咖啡,陣陣咖啡香

全日早餐

香脆軟殼蟹配蟹肉會意大利飯

原味梳乎厘配楓糖漿

酥炸海苔魷魚 配芥末沙律醬
酥脆海苔魷魚鮮味又彈牙,配上芥末沙律醬,提升味道層次感

美式咖啡
香醇的美式咖啡,陣陣咖啡香

2025-07-18
2025-08-04 309 瀏覽
炸魚薯條魚肉外脆內嫩,非常嫩滑薯條粗身夠粉糯~薯條同炸魚都炸到熱辣辣,配上芥末沙律醬及茄醬,經典小食做得出水準😋當作餐間小食幾開胃。明太子醬軟殼蟹意大利粉明太子醬鹹香惹味,軟殼蟹新鮮酥脆,仲帶有少少蟹黃,出色🤭意大利粉掛汁均勻,口感豐富,海鮮風味突出。西班牙海鮮燴飯海鮮料足,飯粒吸飽鮮美燴汁😚伯爵茶珍珠梳乎厘班戟梳乎厘班戟志召巨型🫢🫢質地輕盈軟綿,伯爵茶味清香帶微甘,珍珠增添嚼感🤩甜度適中,係唔錯嘅甜品選擇。😚
炸魚薯條
魚肉外脆內嫩,非常嫩滑
薯條粗身夠粉糯~

明太子醬軟殼蟹意大利粉

西班牙海鮮燴飯
海鮮料足,飯粒吸飽鮮美燴汁😚

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟
2025-08-04 215 瀏覽
朋友今晚帶我黎呢間開喺工廠區入面嘅西餐廳,入到去裝修都幾靚,有高級餐廳feel,朋友話呢度d梳乎厘好好食,我一向勁鍾意食甜品,一於去試吓。石燒澳洲牛頸脊 + 糖心鮑魚配露絲瑪利汁佢地係用石燒板上,上枱咋咋聲,牛嘅生熟程度可以自己選擇,牛頸脊嘅口感幾淋身,完全唔柴,好重牛味,幾多肉汁,鮑魚一d都唔韌,好鮮味,而薯條炸到勁脆,入面軟淋淋,好正。特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘呢度嘅梳乎厘真係好巨型,份量十足,梳乎厘嘅質地勁鬆軟,充滿空氣感,食落好香蛋味,上面鋪滿開心果味嘅cream,好軟滑,唔算太甜,加埋煙韌嘅麻糬同杏仁碎,口感好豐富。無糖可口可樂估唔到仲有好少有嘅支裝可樂,玻璃樽夠晒氣,爽

石燒澳洲牛頸脊 + 糖心鮑魚配露絲瑪利汁

特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘

無糖可口可樂
估唔到仲有好少有嘅支裝可樂,玻璃樽夠晒氣,爽

幾乎觀塘住或上班嘅人,都會認識呢間工廈中嘅Four O Five!溫馨提示,記得訂座先過嚟,因為經常好full架。原味梳乎厘配楓糖漿超鬆軟、蛋香濃郁嘅日式甜品,上枱成個厚厚嘅班戟,質感輕盈綿密,入口即化。淋上香甜楓糖漿後層次更豐富,配水果同忌廉,賣相吸引又滿足。慢煮大醬和牛面肉 · 蒜蓉薯蓉和牛面肉低溫慢煮,肉質軟腍入味,帶有濃濃大醬香氣。薯蓉滑溜、帶蒜香,完美中和大醬和牛嘅濃郁同油香,食落層次好豐富。明太子醬軟殼蟹意大利粉明太子醬軟殼蟹意大利粉係近年好受歡迎嘅fusion菜,用炸到金黃酥脆嘅軟殼蟹做主角。意粉掛滿鹹香惹味嘅明太子醬,每條麵都吸收醬汁精華。入口creamy又帶魚子鮮香。

溫馨提示,記得訂座先過嚟,因為經常好full架。

原味梳乎厘配楓糖漿
淋上香甜楓糖漿後層次更豐富,配水果同忌廉,賣相吸引又滿足。

慢煮大醬和牛面肉 · 蒜蓉薯蓉
和牛面肉低溫慢煮,肉質軟腍入味,帶有濃濃大醬香氣。

明太子醬軟殼蟹意大利粉
試食活動
最近等朋友收工等到好夜,決定附近試吓呢間餐廳,估唔到八點幾仲係好多人!因為嗰晚好肚餓,所以叫了成枱滿滿的crabs 🤣🌟粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 零售價:$128 空氣感十足,芒果甜香與椰子忌廉完美融合,入口即化 🌟炸蕃薯條 零售價:$78 外脆內軟,蕃薯自然甜味突出,佐醬更添風味 🌟黑松露燴飯伴巴馬火腿配黑醋汁 零售價:$128 ✨My favourite! 松露香氣濃郁,飯粒creamy有咬口,黑醋提鮮恰到好處 🌟牛油果香草醬野菌意大利粉 零售價:$128 牛油果醬清新滑順,野菌香氣十足,素食者必試 🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (凍) 零售價:$39 鹹甜奶蓋與白桃清香碰撞,層次豐富不膩口 🌟海鹽Kiri芝士奶蓋桂花烏龍茶 (凍) 零售價:$39 桂花幽香撲鼻,芝士奶蓋綿密,尾韻回甘 🔎餐廳:Four O Five Coffee & Eatery 🏠地區:觀塘 📍地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
🌟粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘
零售價:$128
空氣感十足,芒果甜香與椰子忌廉完美融合,入口即化

🌟炸蕃薯條
零售價:$78
外脆內軟,蕃薯自然甜味突出,佐醬更添風味

🌟黑松露燴飯伴巴馬火腿配黑醋汁

🌟牛油果香草醬野菌意大利粉
零售價:$128
牛油果醬清新滑順,野菌香氣十足,素食者必試

🌟海鹽Kiri芝士奶蓋白桃烏龍茶 (凍)
零售價:$39
鹹甜奶蓋與白桃清香碰撞,層次豐富不膩口

🌟海鹽Kiri芝士奶蓋桂花烏龍茶 (凍)
零售價:$39
桂花幽香撲鼻,芝士奶蓋綿密,尾韻回甘

🏠地區:觀塘
📍地址:觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
  • 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘
  • 黑松露燴飯伴巴馬火腿配黑醋汁
2025-08-01 262 瀏覽
今日同朋友嚟咗觀塘區食飯,專程為pancake而來,食物超級大份,直程係美式份量,好似出面餐廳嘅1.5倍日本手打和牛漢堡 🍔($176)勁大個,漢堡扒有香濃嘅牛肉味,而且Juicy,仲有海量嘅薯條🍟明太子醬軟殼蟹意大利粉🍝($148)軟殼蟹酥脆,明太子醬每條意粉都可以均勻沾滿,鹹香又Creamy又嘅味道,令人食上癮香濃海鹽朱古力疏乎厘班戟🥞($128)MVP🏆 一心黎呢一度嘅目的😍😍😍,絕對一定要嗌,賣相已經好吸引,巨型嘅疏乎厘班戟淋滿朱古力醬,疏乎厘班戟質地都鬆軟,而且朱古力味極香濃再加點海鹽嘅鹹味中和左甜膩嘅感覺👍🏻海鹽芝士奶蓋白桃烏龍🧀(+$20)芝士奶蓋勁厚,超邪惡極好飲,建議茶底開夜間無糖咁Mix埋奶蓋嘅甜味就啱啱好小山園焙茶鮮奶🥛(+$28)同樣地好好飲,焙茶香濃得來又唔會澀,質感好絲滑

日本手打和牛漢堡 🍔($176)

明太子醬軟殼蟹意大利粉🍝($148)

香濃海鹽朱古力疏乎厘班戟🥞($128)

海鹽芝士奶蓋白桃烏龍🧀(+$20)

小山園焙茶鮮奶🥛(+$28)
同樣地好好飲,焙茶香濃得來又唔會澀,質感好絲滑

2025-07-30 337 瀏覽
跟朋友吃飯同老婆分享咗兩個lunch set味道大致可以咁樣形容:🌿忌廉洋蔥湯: 呢碗忌廉洋蔥湯味道香滑濃郁,帶洋蔥嘅鮮甜同微微奶香,口感幼滑。🌿澳洲穀飼肉眼扒:肉味濃郁,咬落有油脂香,juicy又有肉香。 🌿檸檬黑椒香煎紐西蘭高僧魚配薄荷乳酪:肉質嫩滑,煎香後外層微脆。🍋🐟🌿芒果菠蘿沙冰:芒果味香濃,配菠蘿更清新消暑。🌿海鹽Kiri芝士奶蓋桂花烏龍茶:茶底清香帶花香,芝士奶蓋滑順微鹹。 🌿吉士焦糖梳乎厘:口感輕盈綿滑,吉士香濃, 爆谷粒脆甜。·
🌿芒果菠蘿沙冰:芒果味香濃,配菠蘿更清新消暑。
🌿吉士焦糖梳乎厘:口感輕盈綿滑,吉士香濃, 爆谷粒脆甜。·

2025-07-28 322 瀏覽
#fatchubelly觀塘📍Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)💥明太子醬軟殼蟹意粉軟殼蟹外脆內軟 調味亦都啱啱好意粉好煙靭彈牙配埋明太子醬食好creamy🤤推薦大家嗌呢個👍🏻💥溫泉蛋卡邦尼意粉溫泉蛋嘅蛋汁配埋芝士食落好惹味🍳每一條意粉果滿蛋汁🤤好creamy煙肉份量亦都好多擺盤同埋相亦都好吸引👍🏻💥粒粒芒果椰子忌亷梳乎厘梳乎厘好鬆軟 入口即溶芒果份量好多🥭又鮮甜又多汁夾雜住淡淡嘅椰子香味配埋一齊食真係食唔停口!👍🏻😋💥Oreo忌廉沙冰&鹹柑桔柚子蜜忌廉沙冰Oreo沙冰甜度適中 🍫仲可以飲到少少Oreo脆脆鹹柑桔柚子蜜沙冰比較清新🍊鹹鹹甜甜咁好特別兩杯嘢飲都同啲嘢食好夾!Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
#fatchubelly觀塘

Oreo沙冰甜度適中 🍫
仲可以飲到少少Oreo脆脆
鹹柑桔柚子蜜沙冰比較清新🍊
鹹鹹甜甜咁好特別
兩杯嘢飲都同啲嘢食好夾!

觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
最近和朋友們聚會,去了一間特別的露營主題餐廳,真是讓我們驚喜!這裡的特色是中間有一輛露營車,作為VIP包廂,要提前預訂。我們當然提前預訂了這個露營車,小朋友看到後興奮得不得了,瞬間燃起了露營的氣氛。餐廳的環境非常有情調,晚上還有現場樂隊表演,隨意點歌,讓整個晚餐變得更加生動有趣。前菜方面,我們點了蝦片、泰式鳳爪、炸魷魚酥和薯條。蝦片香脆可口,非常開胃;泰式鳳爪獨特的口感和香料讓人一試成主顧,炸魷魚酥外酥內嫩,搭配醬料時格外美味,而薯條則是經典的美食,大家都喜歡。最讓我驚喜的是那杯芒果鳳梨冰沙,清涼解渴,我一個人竟然喝了兩杯,真的是太好喝了!正餐方面,我們點了泰式河粉和撈檬。河粉香氣四溢,味道絕佳,份量也很足,撈檬的口感滑順,搭配的醬汁特別入味!最後,甜品則是小朋友最期待的部分。我們點了香蕉船、士多啤梨沙冰和檸檬撻,全部都非常美味!

2025-07-25 399 瀏覽
⁂⁎◝#觀塘🇭🇰 食過最好味既梳乎厘班戟😍🥞⁎◜⁂.一直都知呢間cafe既梳乎厘pancake幾出名見好多人都推介 有朋友試過都話好食must try但一直無特別想去試🤣 點知!!真係好surprised除左梳乎厘班戟好食又大份 其他意粉同main都好正 每碟份量都多 係好大方既cafe🤣🤣絕對會再黎🙂‍↕️🙂‍↕️.✧吉士焦糖梳乎厘班戟 $𝟏𝟎𝟖呢個價錢黎講真係合理價 勁抵食🫡因為個班戟係超大份 又做到厚而鬆軟 蛋香濃郁食落好有空氣感 唔會實的的面頭既吉士醬同焦糖唔會超甜 加埋份量都唔少既焦糖爆谷🍿 食得超滿足☺️.✧燒西班牙伊比利亞殼飼黑毛豬 $𝟐𝟒𝟖黑毛豬肉質細嫩 外層微微燒焦帶有炭香肉質都濕潤多汁 帶點半肥瘦 好食👍🏻蜜糖叉燒汁甜得黎帶點鹹香 完全唔會膩配菜都有好多款 中和返黑毛豬既油膩感😗.✧四川辣味蜆肉意粉 $𝟏𝟑𝟖好好食!!呢個意粉食落都有啲辣🌶️但對於鍾意食辣既朋友一定覺得好過癮意粉比較乾身 蜆肉份量都算多連埋翠肉瓜粒同蒜頭一齊炒 食落好香好惹味😚.✧海鹽Kiri芝士白桃烏龍茶 $𝟐𝟎跟餐+$20就有一杯飲品 我地揀左海鹽芝士白桃烏龍茶好抵飲!!芝士奶蓋好厚身 鹹香十足配上白桃
⁂⁎◝#觀塘🇭🇰 食過最好味既梳乎厘班戟😍🥞⁎◜⁂

連埋翠肉瓜粒同蒜頭一齊炒 食落好香好惹味😚

✧海鹽Kiri芝士白桃烏龍茶 $𝟐𝟎
跟餐+$20就有一杯飲品 我地揀左海鹽芝士白桃烏龍茶
好抵飲!!芝士奶蓋好厚身 鹹香十足
配上白桃烏龍茶底唔會覺得膩~

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘙𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨: 4/5