2025-04-06 365 瀏覽
經朋友介紹下搵到呢間係成業街嘅隱世cafe,試吓佢哋出名嘅疏乎厘班戟同煮食,果然冇令我失望!主食火焰三文魚明太子燴意大利飯,明太子味香濃,三文魚燒得非常香口🍣烤香草澳洲羊架伴西蘭花苗焗蒜頭配露絲瑪莉汁,羊架烤得非常鬆軟,食落一啲臊味都冇!🫨重頭戲係伯爵茶珍珠疏乎厘班戟,班戟非常香蛋味同鬆軟,伯爵茶味香濃,珍珠彈牙,而且份量十足!嘢飲方面,我哋叫咗山政小山園宇治抹茶🍵抹茶味香濃!海鹽芝士奶蓋桂花烏龍茶非常解膩,芝士奶蓋非常順滑!🤤
觀塘人氣梳乎厘!必訪西餐廳之選!份量真的是很足👍🏻味道還很不錯👍🏻————————————————————🌟 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘---這裡的招牌菜一定是梳乎厘班戟!最近推出大熱開心果💚💚💚超級多超級厚的開心果cream😍😍😍還吃到粒粒開心果,口感很豐富~加上麻糬的煙煙韌韌,真的很配~梳乎厘班戟口感綿密,又不會太空氣感————————————————————🌟 海鹽Kiri芝士奶蓋槙之白宇治抹茶(凍)🌟 Oreo忌廉沙冰---這兩杯特飲賣相一流,很好打卡!海鹽芝士奶蓋帶微鹹,很creamy~宇治抹茶的茶香味濃郁🍵配濃郁的鮮奶---Oreo 忌廉冰沙的口感層次很滿足🤎很濃郁的Oreo味!————————————————————🌟 黑松露燴飯伴巴馬火腿配黑醋汁---這道主菜也有驚喜!黑松露忌廉配黑醋汁很新奇😙但這樣搭配又比較不會膩~————————————————————🌟 韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋---這道也是fusion菜!韓式泡菜酸酸辣辣,配上意式卡邦尼也是比較不會膩,開開胃胃的~————————————————————
觀塘人氣梳乎厘!必訪西餐廳之選!
份量真的是很足👍🏻味道還很不錯👍🏻
🌟 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘
---
這裡的招牌菜一定是梳乎厘班戟!
最近推出大熱開心果💚💚💚
超級多超級厚的開心果cream😍😍😍
還吃到粒粒開心果,口感很豐富~
加上麻糬的煙煙韌韌,真的很配~
梳乎厘班戟口感綿密,又不會太空氣感
————————————————————
🌟 海鹽Kiri芝士奶蓋槙之白宇治抹茶(凍)
🌟 Oreo忌廉沙冰
---
這兩杯特飲賣相一流,很好打卡!
海鹽芝士奶蓋帶微鹹,很creamy~
宇治抹茶的茶香味濃郁🍵配濃郁的鮮奶
Oreo 忌廉冰沙的口感層次很滿足🤎
很濃郁的Oreo味!
🌟 黑松露燴飯伴巴馬火腿配黑醋汁
---
這道主菜也有驚喜!
黑松露忌廉配黑醋汁很新奇😙
但這樣搭配又比較不會膩~
🌟 韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋
---
這道也是fusion菜!
韓式泡菜酸酸辣辣,配上意式卡邦尼
也是比較不會膩,開開胃胃的~
2025-04-02
  • 特濃開心果忌廉麻糬疏乎厘
  • 韓式泡菜卡邦尼意大利粉配溫泉蛋
  • Oreo忌廉沙冰
2025-04-06 245 瀏覽
📍Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖觀塘嘅Four O Five 人氣高企,食物質素高,份量又多,好適合一班人gathering!🌟意大利煙肉火腿溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $138意粉份量真係超多,意粉加入大量的煙肉、蘑菇,而且醬汁亦好慷慨,令每一條意粉掛滿香濃嘅芝士同蛋香,味道一流☺️🌟安格斯牛肉芝士漢堡 $148安格斯牛肉有濃郁肉香而且咬落多汁,搭配雙層芝士、煎蛋、蕃茄、生菜、酸青瓜,口感非常豐富,食落好有層次!薯條亦炸得好酥脆!🌟粒芒果椰子忌廉疏乎厘班戟 $128份量驚人嘅甜品,絕對可以3-4人一齊分享!!疏乎厘班戟空氣感十足,而且入口即化,搭配新鮮芒果粒與椰子忌廉,十分滋味😋😋🌟Oreo忌廉沙冰 $23套餐優惠可加配orea 沙冰,Oreo嘅碎粒增加脆脆口感,忌廉綿密不膩🥰🌟海鹽芝士奶蓋白桃烏龍 $20白桃烏龍茶有清新果香和茶韻,海鹽芝士奶蓋帶有微鹹帶奶香,兩者分層明顯。
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

🌟意大利煙肉火腿溫泉蛋卡邦尼意大利粉 $138

🌟安格斯牛肉芝士漢堡 $148

🌟粒芒果椰子忌廉疏乎厘班戟 $128
份量驚人嘅甜品,絕對可以3-4人一齊分享!!

🌟Oreo忌廉沙冰 $23

🌟海鹽芝士奶蓋白桃烏龍 $20

• 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘
  • 溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
2025-04-06 221 瀏覽
呢間藏身工廈嘅餐廳平時行過完全唔覺有嘢食,好在朋友介紹一早Book定位,夜晚6點幾7點去到已經坐滿晒,建議大家真係預約穩陣啲~ 🍆 日式千手茄子 ($68) 驚喜小食!炸粉薄外皮炸得酥脆唔油,茄子肉仲keep到juicy🍔 安格斯牛肉芝士漢堡 ($172) 包身夠拱身軟熟,中間夾咗隻半熟流心蛋!安格斯牛肉夠厚身,咬落有肉汁,另外仲有芝士同新鮮蔬菜,個口感幾豐富,另外仲有D薯條 🧇 香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 ($128) 甜品控必試!即叫即製要等20分鐘。兩層厚厚梳乎厘空氣感十足,朱古力醬帶微微海鹽鹹味,灑滿曲奇碎脆卜卜,配埋焦糖香蕉幾解膩,兩個人share幾好☕️ 飲品方面 宇治抹茶茶味好濃而唔澀,凍朱古力都夠香滑濃小總結:人均$200左右喺工廈區算合理,漢堡同梳乎厘真心高質,環境有種工業風文青感,會想再encore試埋其他梳乎厘

🍆 日式千手茄子 ($68)

🍔 安格斯牛肉芝士漢堡 ($172)

🧇 香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 ($128)

☕️ 飲品方面
宇治抹茶茶味好濃而唔澀,凍朱古力都夠香滑濃

2025-03-19
10 分鐘 (堂食)
講到觀塘工廈餐廳,呢間Four O Five一定係我嘅首選。每次嚟都好滿意😋,食物質素保持得好好。值得一提💡!呢度Weekend都有Lunch Menu㗎,$98起有唔少主菜選擇🆙,仲包餐湯或沙津。不過今次想食吓其他嘢,就選擇咗散點,飲品一樣有加購價。💛 黑松露雜菌意大利粉 | $118第一次嚟嘅朋友,我會推介大家點呢個,味道上一定唔會令你失望,真係充滿好濃郁嘅黑松露香氣😍,口感Creamy,啲菇都炒得好香口好好味👍🏻!💛 虎蝦帶子意大利粉 | $138有2隻起咗邊嘅虎蝦同埋2粒大帶子,都幾方便食👌🏻。味道會係蕃茄味🍅,啲汁都幾掛麵,不過比較之下會覺得黑松露嗰款好味啲。💚 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘 | $158嚟呢度點可以唔嗌返個招牌名物,梳乎厘🥞!佢哋嘅梳乎厘好大件,充滿蛋香味、好鬆軟。如果跟Lunch Set嗌,追加+$58 已經可以食到原味版本,焦糖味都係+$78,不過想食開心果味就一定要散嗌。雖然比較貴少少,但味道同賣相都係好出色🫶🏻!啲開心果忌廉多到滿晒碟,質感挺身唔會好稀,啖啖都咁濃郁😍,好滿足,大推呀🙌🏻!🍹 凍朱古力咖啡 | +$22 🍹 海鹽Kiri芝士奶蓋桂花烏龍

💛 黑松露雜菌意大利粉 | $118

💛 虎蝦帶子意大利粉 | $138

💚 特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘 | $158

嚟呢度點可以唔嗌返個招牌名物,梳乎厘🥞!

雖然比較貴少少,但味道同賣相都係好出色🫶🏻!

🍹 凍朱古力咖啡 | +$22
🍹 海鹽Kiri芝士奶蓋桂花烏龍 | +$20

飲品有加購價真係Very Good☺️!
咖啡幾唔錯,偏Fruity嘅味道,唔會好澀。

呢間餐廳幫襯咗咁多次,都唔會食到厭。
反而會令人對念不忘🥺,好想再嚟食多次梳乎厘🥞。

2025-04-05 306 瀏覽
特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘每一次都係為咗呢一個疏乎厘嚟,佢個開心果醬好濃好香,食得出真係落重本嘅開心果醬。麻糬又煙煙韌韌,而且係超級大份。🥰🥰燒西班牙伊比利亞殼飼黑毛豬伴時令菜配蜜糖叉燒汁第一次喺佢呢度叫肉肉類main,好驚喜個豬肉入口即溶,而且佢係中西合璧用中式嘅叉燒汁,好香甜。黑松露雜菌意大利粉佢所有嘅意粉我都食過,我最鍾意就係食呢個黑松露雜菌意粉。上枱熱辣辣,好Creamy而且好香松露味。
特濃開心果忌廉麻糬梳乎厘

燒西班牙伊比利亞殼飼黑毛豬伴時令菜配蜜糖叉燒汁

黑松露雜菌意大利粉
The original flavour soufflé pancake was a must order. It’s eggy, fluffy, jiggly, served with cream and fruits. So good, and the OG flavour was a winner in our opinion. Rum & Chocolate ganache tart was decadent and very delicious. It’s not expensive and looks highly fancy. The ganache was rich, strawberry was ripe, and kept you want more. It was a pasta date so we got some kimchi pasta, and garlic crab pasta. The former was very saucy and the latter was meaty. The drinks: salted cream topped Jap

冧酒朱古力撻,原味梳乎厘
原味楓糖梳乎厘班㦸

The drinks: salted cream topped Japanese matcha, and triple minty chocolate. Sweet tooth satisfied!
冧酒朱古力撻,原味梳乎厘
原味楓糖梳乎厘班㦸
2025-04-01 324 瀏覽
一向都知觀塘多野食,今日就聽朋友介紹開心果甜品黎到呢間餐廳試試,大家要食真係要預先book枱,因為相當多人食!果然人氣高企!-用QR code落單,好快就上菜了!韓式泡菜卡邦尼意大利粉🍝配上溫泉蛋從來都未試過泡菜味嘅意粉,亦都估唔到卡邦尼係如此地夾,泡菜微辣,當中既酸味中和了卡邦尼既膩,成個味道既creamy又惹味,大推!!-安格斯牛肉漢堡🍔配薯條,Burger每層都厚實豐富,仲要double cherse😽一啖一定放唔哂入口,同朋友一人一半share啱啱好😌-跟餐加錢仲有好多唔同口味既咖啡同特飲揀一見到海鹽芝士奶蓋白桃茶,仲可以無糖😍二話不說緊上點!想飲手搖但又怕肥我諗係好多女仔既心聲黎,餐廳連飲品🥤都飲得出係用心製作!難怪食食下飯見到餐廳滿座,仲有唔少人等緊位😱而加香港呢個市道要等位既餐廳真係必定有佢既優勝之處!-全晚最期待既開心果梳乎厘到了!份量好大!梳係原味,兩大片厚,口感唔係空氣感,係軟度適中得來唔會食為無物,一人一片已經好飽🤣配上軟滑又香濃既開心果醬,加上開心果醉,雙重滋味享受!!開心果迷一定會好鍾意食!黎觀塘一定會再回訪呢間cafe,因為食物質素超水準好味😆❤️😽—————
一向都知觀塘多野食,今日就聽朋友介紹開心果甜品
用QR code落單,好快就上菜了!
韓式泡菜卡邦尼意大利粉🍝配上溫泉蛋
跟餐加錢仲有好多唔同口味既咖啡同特飲揀
——————————————————————-
Four O Five Coffee & Eatery
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖

2025-04-01 348 瀏覽
繼續喺觀塘工廈區搵好嘢食😎呢間Cafe平日晚市座無虛席就知質素有保證🤭 記得訂位~.| 安格斯牛肉芝士漢堡漢堡好有誠意🍔 牛肉漢堡扒好厚 仲要有好多芝士同有煎蛋 夾埋一齊食好滿足❤️薯條份量非常多 兩個人都食唔晒🤣 薯條上面仲加咗好惹味嘅香料粉😋.|牛油果香草醬野菌意大利粉可能因為加咗牛油果 醬汁比較濃同好掛汁💚 菇菇數量都幾多🍄‍🟫.|川味雞軟骨 小辣香口又惹味!同朋友一邊傾偈一邊食唔停口😌.|吉士焦糖梳乎厘班戟🥞梳乎厘班戟份量有驚喜 估唔到咁大份🤭 表面既焦糖超薄脆 又大大塊 好邪惡!班戟蛋味香濃 配埋吉士醬同旁邊嘅焦糖爆谷 好食😋
繼續喺觀塘工廈區搵好嘢食😎
呢間Cafe平日晚市座無虛席就知質素有保證🤭 記得訂位~
| 安格斯牛肉芝士漢堡
|牛油果香草醬野菌意大利粉
|川味雞軟骨 小辣
香口又惹味!同朋友一邊傾偈一邊食唔停口😌
|吉士焦糖梳乎厘班戟🥞
班戟蛋味香濃 配埋吉士醬同旁邊嘅焦糖爆谷 好食😋
2025-04-01 271 瀏覽
❤️明太子醬軟殼蟹意大利粉 意粉煙韌有咬口,意粉質地軟硬適中,每條都沾滿濃郁又調味出色嘅明太子醬,再加埋炸到金黃酥脆嘅軟殼蟹,鮮味十足而且食落層次豐富,超好味!!🧡安格斯牛肉芝士漢堡 牛肉漢堡厚切多汁,中間仲係好粉嫩,非常juicy!! 個包烘到好香脆但入面仲好鬆軟,夾住香濃嘅芝士同新鮮蔬菜,仲有大量香脆薯集真係超正超滿足!! 💛香濃海鹽朱古力梳乎厘班戟 班戟好香蛋味,軟地鬆軟,加上濃郁嘅海鹽朱古力醬,微鹹微甜,仲有焦糖香蕉同埋灑上大量餅碎增加唔同口感,差唔多檯檯都有嗌,基本上pancake 係必食咁濟💚山政小山園【槙之白】宇治抹茶 抹茶味好濃郁但又唔會苦澀,奶泡打到好幼,質地好細滑,暖笠笠飲完好滿足💙泡沫咖啡 香濃咖啡配上輕盈細滑嘅泡沫層,簡單順滑已經好好飲~
2025-03-31 509 瀏覽
區內頗受歡迎嘅餐廳,有正餐有甜品,一次滿足兩個願望🧞‍♂️週末下午時段都有lunch set,配有餐湯或沙律仲可以特價加配小食、甜品同特色飲品,感覺更抵食🎈明太子醬煙三文魚意大利粉明太子醬味道咸香好惹味,醬汁creamy掛滿每條意粉🍝明太子控絕對滿足🎈蒜片辣椒白酒大蜆意大利粉意粉口感Al dente ,頗有辣度🌶️蜆肉飽滿鮮甜,加上蒜片嘅蒜香🧄看似簡單其實好好味🎈日本熊本縣 草莓忌廉梳乎厘梳乎厘口感鬆軟,食到淡淡蛋香🥞加上澎湃忌廉同士多啤梨真係超開心🍓🎈山政小山園一番焙茶鮮奶可自選少甜走甜夠貼心,茶香奶香兼備🎈朱古力咖啡靚靚拉花,朱古力味同咖啡味平衡得剛剛好☕️

區內頗受歡迎嘅餐廳,有正餐有甜品,一次滿足兩個願望🧞‍♂️
週末下午時段都有lunch set,配有餐湯或沙律
仲可以特價加配小食、甜品同特色飲品,感覺更抵食

🎈明太子醬煙三文魚意大利粉

🎈蒜片辣椒白酒大蜆意大利粉

🎈日本熊本縣 草莓忌廉梳乎厘

🎈山政小山園一番焙茶鮮奶
可自選少甜走甜夠貼心,茶香奶香兼備

🎈朱古力咖啡
靚靚拉花,朱古力味同咖啡味平衡得剛剛好☕️
2025-03-31 518 瀏覽
邊個頂得住軟腍腍嘅超煙韌梳乎厘!收工即刻幸福感爆棚🥰🥰 ✨海鹽朱古力梳乎厘班戟 上枱嚇親!份量勁大件到4個人share都得🍫 朱古力味濃到黐線又唔會死甜,撈埋Oreo碎脆卜卜~口感綿得嚟又挺身,仲有陣陣奶香漏出嚟! ✨西班牙海鮮燴薏米飯 飯底微微哋辣好惹味,上面啲海蝦新鮮到識跳舞🦐 飯粒仲藏住大大粒蜆肉,兩個人食啱啱好~最正係吸滿海鮮精華嘅薏米,煙煙韌韌仲帶蒜香,食到lamlam脷🤤 💡溫馨提示:班戟要趁熱食先keep到空氣感!
邊個頂得住軟腍腍嘅超煙韌梳乎厘!收工即刻幸福感爆棚🥰🥰

✨海鹽朱古力梳乎厘班戟

✨西班牙海鮮燴薏米飯

💡溫馨提示:班戟要趁熱食先keep到空氣感!
2025-03-30 429 瀏覽
[食後感]📝1. 石燒澳洲牛頸脊 + 糖水心鮑魚配露絲瑪利汁✔️石燒的烹調方式讓牛頸脊牛肉在高溫下瞬間鎖住肉汁,外層微焦,增加了香氣。✔️牛頸脊肉質鮮嫩、纖維分明,咬下去的瞬間能感受到肉汁四溢,帶來極大的滿足感。✔️露絲瑪利汁的香氣濃郁,帶有草本植物的清香,與牛肉的鮮香形成良好的平衡,增添了層次感。✔️糖水心鮑魚的甜味恰到好處,鮑魚的鮮味與糖水的甜味交織,好有海鮮的鮮美。✔️菜品的視覺美感,也使得味道更加豐富。2. 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘✔️顏色鮮豔,金黃色的芒果與白色的椰子忌廉形成鮮明對比,視覺上非常吸引。✔️外層微脆的梳乎厘與內部柔滑的忌廉形成鮮明對比,咬下去的瞬間,香甜的芒果味道瞬間在口中綻放。✔️椰子的香氣與芒果的甜味交融,讓整體口感清新不膩,好有夏日的清爽。3. 玫瑰鮮奶咖啡(熱)✔️咖啡的玫瑰花香令人陶醉,飲用時能感受到那股淡淡的花香,增添了飲品的優雅感。✔️咖啡的濃郁與鮮奶的滑順結合,讓整體口感更加圓潤細膩。玫瑰的香氣與咖啡的苦澀形成美妙的對比。✔️這杯熱咖啡不僅驅散了餐後的疲憊,還為整頓餐點畫上了完美的句號,回味無窮。整體而言,這頓餐點不僅在味道上達到了極高的水準,還在視覺上呈現了極大的吸引
[食後感]📝

1. 石燒澳洲牛頸脊 + 糖水心鮑魚配露絲瑪利汁
✔️菜品的視覺美感,也使得味道更加豐富。

2. 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘

3. 玫瑰鮮奶咖啡(熱)

整體而言,這頓餐點不僅在味道上達到了極高的水準,還在視覺上呈現了極大的吸引力。每道菜品都展現了廚師的用心與技巧。
係天氣超級熱之前約到朋友去行小夏威夷徑🤣咁而家就有quota食甜品啦!我哋係為咗佢個疏乎厘嚟而黎架今次去食嘢真係開心到爆!首先,蒜香蟹肉意大利粉啖啖都有蟹肉,味道濃郁,意大利粉煮得啱啱好,真係好味!最意外係日本手打和牛漢堡,肉質正,配搭嘅薯條超級脆,真係大大加分!至於我最鍾意嘅朱古力脆脆麻糬牛角窩夫,外脆內軟,配上朱古力雪糕,仲有朱古力碎,口感真係爆好!最後,吉士焦糖梳乎厘班戟都唔可以錯過,焦糖香甜,令人食到停唔落!星期日晚人多到爆,我哋Walk in差啲無位,建議大家最好預約!
係天氣超級熱之前
約到朋友去行小夏威夷徑🤣
咁而家就有quota食甜品啦!
我哋係為咗佢個疏乎厘嚟而黎架

2025-03-29 396 瀏覽
今既行完觀塘搵餐廳食飯,記起有次來成業工業大廈lift既同層有間咖啡店,今日刻意入去休閒一番。環境好有情調,有多張兩人桌,適合情侶撐枱腳;亦有梳化四人卡座。佈置仍然有聖誕樹🎄擺置,都幾靚。虎蝦帶子意粉🍝個汁微酸好開胃🤤,多汁令意粉掛汁好juicy。配料有d蔬菜粒增加口感。兩隻原隻連殻虎蝦好大隻,質感彈牙。All Day Breakfast今日想食新鮮d健康d🥰,刻意選擇全日早餐。炒蛋🍳夠滑creamy,最健康係半個牛油果加黑醋汁沙律🥗,好fresh😀配埋鹹香既煙三文魚同巴馬火腿就perfect。以上兩款主菜加配餐飲都係$10起,好抵食~餐廳甜品推介:疏乎厘今日點左個吉士疏乎厘,你有無「吉士」先? 份量超大份,一塊已經好大塊,仲要有兩塊🥳🥳。切開內面好吸引🤩,我一啖食左半塊,有d空氣感軟綿綿既質感,好得意😎味道甜甜地好creamy。來依間餐廳🍴必需點埋甜品🍮。

虎蝦帶子意粉🍝

All Day Breakfast

以上兩款主菜加配餐飲都係$10起,好抵食~

餐廳甜品推介:疏乎厘
  • 吉士焦糖疏乎厘班戟