前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗埋尾有空氣感梳乎厘pancake飲品又有奶蓋純茶呢個combo簡直係夢中情店(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)=͟͟͞͞➳♥✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake視覺超震撼 可惜而家冇賣lu不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!白色厚椰子忌廉唧得好粗 唔係平時好幼嗰啲whipped cream🌴🥥芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*拍完幾條片再切開睇係完全冇塌到仲係咁高空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ而且個size係比平時嗰啲大~✧ 15%白松露薯條($68)薯條炸得好脆同乾身白松露味好香🍟加上個醬帶有少少酸味唔會太膩會想keep 住食✧ 黑松露雜菌意粉($118)份量冇慳皮🍝意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉配料有好多菇菌 黑松露味好突出加上有少少蒜片 香氣十足~✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣餐廳保留左蘑菇蓉🍄加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲黑松露油同醬有畫龍點睛既效果令到整體既香味昇華(˃̶͈̀
前菜至主菜全松露 ˗ˋˏ ♡ ˎˊ˗
埋尾有空氣感梳乎厘pancake
飲品又有奶蓋純茶

✧ 粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘($128)⭐️
好耐以前嚟食過405全黑嘅souffle pancake
視覺超震撼 可惜而家冇賣lu
不過呢個夏日新品意想不到地同樣震撼!
去foodiechuxx_ ig睇下幾動L !!
芒果溝埋熱情果汁同埋開心果碎🥭
食落好夾又好有夏日感覺*⸜( •ᴗ• )⸝*

拍完幾條片再切開睇
係完全冇塌到仲係咁高
空氣感十足先會有呢個效果ฅ ˘ฅ
而且個size係比平時嗰啲大~

✧ 15%白松露薯條($68)
薯條炸得好脆同乾身
白松露味好香🍟
加上個醬帶有少少酸味
唔會太膩會想keep 住食
15%白松露薯條
✧ 黑松露雜菌意粉($118)
份量冇慳皮🍝
意粉軟硬適中 掛上滿滿既忌廉
配料有好多菇菌 黑松露味好突出
加上有少少蒜片 香氣十足~
黑松露雜菌意粉
✧ 15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯($68)
離遠就已經聞到好香既蘑菇湯🥣
餐廳保留左蘑菇蓉🍄
加左適量既忌廉 令質地濃厚啲同creamy啲
黑松露油同醬有畫龍點睛既效果
令到整體既香味昇華(˃̶͈̀௰˂̶͈ )
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
✧ 海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶(跟餐+$34)
芝士奶蓋好濃郁 帶有少少咸香味
叫少甜少冰啱啱好
冇諗過個茶底都正!
桂花味好足夠 亦唔會被蓋過香味🌼
海鹽Kiri芝士奶桂花烏龍茶
✧ 山政小山園【槙之白】宇治抹茶($52)
本豬之前有試過整綠茶latte
由於溝完奶味道應該會淡咗
但呢杯靚得嚟冇!
判斷405係用咗好多/濃嘅綠茶粉✧(≖ ◡ ≖✿)
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
15%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
山政小山園【槙之白】宇治抹茶
2024-01-16 4694 瀏覽
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~一路都知觀塘嘅工廈隱藏咗好多美食,今次就嚟咗呢間西餐廳,好有驚喜!👍👍裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯虎蝦肉質偏實淨~個海膽醬汁超濃郁!😍 但係完全唔會膩,配埋掛汁彈牙嘅意粉,好好食!🤤⭐️手工日本和牛配薯條佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁漢堡烘得香脆~和牛好彈牙Juicy,厚度佔咗成個burger嘅一半,好誇張😂薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆❤️山政小山園(少甜)抹茶味濃郁👍👍 入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀❤️冧酒朱古力撻切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁係值得encore嘅西餐😘#fourofivecoffee&eatery #觀塘美食 #觀塘成業工業大廈 #觀塘西餐廳
今日接老公收工然後一齊出咗觀塘買嘢,順便吃個晚飯先歸家~
裝修非常唔錯,座位之間好闊落,坐得舒服😌
好彩我哋嚟得早,因為七點左右已經差唔多full晒😲

❤️塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉

海膽好鮮甜,一啲都唔腥😋

帶子煎得好香👍 熟嘅程度拿捏得剛剛好💯
虎蝦肉質偏實淨~

⭐️手工日本和牛配薯條

佢係有兩個迷你版本,要嚟share非常合適😁
漢堡烘得香脆~

薯條熱辣辣,但如果再脆啲就更加好😆

❤️山政小山園(少甜)

抹茶味濃郁👍👍
入口順滑,個人覺得叫咗少甜啱啱好😀

❤️冧酒朱古力撻

切開裏面好似生朱古力咁,好幼滑👍
冧酒嘅苦味中和左朱古力嘅甜,撻皮好脆😋

我同老公唔多食西餐但係都好滿意🫶🏻
難怪雖然開係工廈,但平日夜晚都可以咁爆😁
係值得encore嘅西餐😘

2024-01-16
  • 塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉
  • 手工日本和牛漢堡配薯條
  • 冧酒朱古力撻
  • 山政小山園
一行六大一小,預早左一星期book,安排左半開放式既房仔坐,職員仲好貼心比左張Bb櫈同兒童餐具小朋友👶🏻,BB櫈係High Chair方便小朋友食野同唔好搞到枱面既餐具食物👍🏻👍🏻🫢15%白松露薯條$68份量好多,白松露醬好香,帶小小沙律醬既酸,越食越開胃,不過醬唔係好夠,薯條熱辣辣好脆唔會油,食完再叫多左碟芝士薯條👇🏻芝士煙肉炸薯條$68芝士醬係車打芝士味,食落比較膩,煙肉脆脆令個口感豐富小小,不過全體成員一致認為白松露好食太多‼️岩鹽燒牛舌芯$78牛舌偏薄,岩鹽燒以為會好香,食落無特別,如果叫醬汁燒會更合適蒜蓉包$2x(印象中)四片焗得岩岩好外脆內仲keep到麵包既軟,蒜蓉味唔係勁濃個種,反而牛油味更出香烤單骨雞翼$58係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞翼西班牙海鮮燴飯(二人份)$260茄味好出,海鮮都幾大隻,蝦肉質好彈,仲有帶子、青口、蜆,蜆係大隻飽滿,無沙無腥味,不過飯就淋左小小,無乜咬口牛油果軟殼蟹意粉$138一大隻軟殼蟹,牛油果同意粉唔算好夾,醬汁比較稠杰,會有小小牛油果青味蒜香蟹肉意粉$138蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉黑松露雜菌意粉$118三

15%白松露薯條$68
芝士煙肉炸薯條

芝士煙肉炸薯條$68

岩鹽燒牛舌芯
岩鹽燒牛舌芯$78
蒜蓉包$2x(印象中)

香烤單骨雞翼
香烤單骨雞翼$58
係蜜糖芥末醬口味,皮脆肉嫩係冇炸粉嘅炸雞

西班牙海鮮燴飯(二人份)
西班牙海鮮燴飯(二人份)$260

牛油果軟殼蟹意粉
牛油果軟殼蟹意粉$138

蒜香蟹肉意粉$138
蒜香味適中,食落蟹肉存在感好低,口感上就好似得淨意粉

黑松露雜菌意粉$118
三個意粉當中最好食,黑松露味超香,有唔同既菇,好creamy ,意粉有微微彈性
原味疏乎厘配蜂蜜糖漿

原味疏乎厘配蜂蜜糖漿$98
疏乎厘出色❣️❣️❣️仲要超大份,比起出面普遍size 係大足一個double,超級soft,真心必叫

芒果菠蘿沙𣲙

士多啤梨沙冰

✨無加一服務費 食左$1100左右
香烤單骨雞翼
西班牙海鮮燴飯(二人份)
原味疏乎厘配蜂蜜糖漿
芒果菠蘿沙𣲙
士多啤梨沙冰
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻餐廳環境寬敞舒適也換上聖誕節裝飾佈置🎄現時推出聖誕套餐及午餐選擇😋很適合一班朋友聚會一起吃聖誕大餐👭🏻👩🏽‍🤝‍👨🏻🍽️𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯🥣令我驚艷的香噴噴超濃郁黑松露蘑菇湯🤭,湯裡面有很多蘑菇蓉,入口順滑,加上少許黑松露醬把整個味道昇華無花果大蝦沙律🦐🥗好細心有隻已剝殼的大蝦🦐鮮甜爽彈,配上自家特調的蘋果柚子醬,與沙律菜🥗一起吃酸酸甜甜,味道特別很開胃😋蒜香蟹肉意粉🦀🍝意粉用洋蔥🧅及牛油🧈炒香,軟硬適中,拌入一絲絲蟹肉🦀,份量十足,但蒜味偏微,如果蒜香再濃厚會更惹味😋香烤水牛城單骨雞翼🍗單骨雞翼烤至香脆,比起坊間的水牛城醬不算太辣🌶️,味道酸酸辣辣,也適合不能吃太辣的朋友嘗試海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹$𝟛𝟜加配,奶蓋鹹香芝士味濃,烏龍茶茶底清香,而且白桃的香氣慢慢散發出來黑色幽默梳乎厘班戟🥞是黑色的🖤,𝟚大塊梳乎厘焗得脹卜卜,質感鬆軟濕潤,有淡淡朱古力味但蛋香味十足,表面倒上黑竹炭漿有少少金箔作點綴,還有𝕆𝕣𝕖𝕠餅碎及紅莓乾碎伴碟,基於是黑色的要有勇氣才敢吃😂,嘴及牙齒都染黑太搞笑了,我會選擇跟身邊親密的人吃😂除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出
聖誕節即將來臨🎄🎅🏻

海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍🍹
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍

黑色幽默梳乎厘班戟🥞
黑色幽默梳乎厘班戟

除了西式美食外 ,這裡的梳乎厘班戟也做得很出色,還有其他多款甜點,而且店員並告訴我們將會推出栗子味班戟,下次再回訪試試🤤

2023-12-11
𝟙𝟝%黑松露特濃蘑菇忌廉湯
無花果大蝦沙律
香烤水牛城單骨雞翼
海鹽𝕂𝕚𝕣𝕚芝士奶蓋·白桃烏龍
黑色幽默梳乎厘班戟
2023-12-09 2152 瀏覽
聖誕節喇😋😋😋梗係要去食好野😁😁朋友介紹喺觀塘工業區呢度有間餐廳好有聖誕節氣氛,午市套餐仲好抵食😃😃😃今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄餐廳好多聖誕節裝飾品呀😃營造住一種好warm 好chill 既氣氛🥰🥰🥰我地叫咗兩客午市套餐,朋友介紹話呢度出名食梳乎厘班戟,咁梗係要叫一客呢!睇睇下餐牌,再見到除咗梳乎厘班戟,仲有檸檬撻、朱古力撻等等,我一向鐘意食檸檬🤭 叫番個黎試下😆😆😆周打蜆肉忌廉湯- 好味又濃郁😃😃田園沙律- 好fresh! 品種非常多樣化😃伊比利亞60個月火腿卡邦尼意大利粉- 超級好味!意粉煮得好有彈口😃😃 卡邦尼醬汁好濃好creamy! 非常好的配搭😄😄慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬 - 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎生椰拿鐵 - 呢杯係期間限定!所以特地order 黎試😃😃 有好濃郁的椰子味😃 好味呀!山政小山園一番焙茶鮮奶- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!伯爵茶珍珠梳乎厘班戟- 嘩!呢個甜品唔可以唔order 呀! 色香味俱全😘😘😘 仲要order lunch set 有優惠加配價🤩🤩🤩 好正!法式檸檬撻- 檸檬撻雖然

今日特登book 咗位同好友黎試下,預早慶祝🪅聖誕節🎄

周打蜆肉忌廉湯

慢煮西班牙杜洛克豬胺焦糖蘋果醬
- 豬胺烤得外脆肉軟🤭 配埋焦糖蘋果醬🥳🥳滿分!😎😎

生椰拿鐵

山政小山園一番焙茶鮮奶
- 焙茶鮮奶係健康既選擇😃😃😃焙茶好香濃🥰🥰正!

法式檸檬撻
- 檸檬撻雖然唔夠梳乎厘班戟咁有打咭feel 🤣但味道一啲都唔差!岩唔鐘意食太甜既朋友😍😍

呢間cafe 非常好,我會介紹多啲身邊朋友同事黎試下🥰🥰🥰

Four O Five Coffee & Eatery (觀塘)
觀塘成業街19-21號成業工業大廈地下2號舖
2023-12-06
2天前 0 瀏覽
終於可以再嚟食梳乎厘上次食完簡直食過返尋味, 一直都搵機會再嚟呢間餐廳食嘢, 佢除咗梳乎厘好食之外基本上所有嘢都好好食。 咁啱有朋友話想喺觀塘食嘢所以我一即刻就介紹再食呢間餐廳大概六點鐘入到餐廳, 見到入面嘅人都係食梳乎厘我哋嗌咗兩個主菜再加一個梳乎厘。**塔斯曼尼亞虎蝦帶子海膽意粉**見到個名就覺得好吸引所以一定要叫, 上菜已經問都好香嘅味道食,落去又好濃烈好濃嘅海膽味, 再配大大隻虎蝦同大大粒帶子成個意粉食落去好滿足** 慢煮豬鞍配蘋果醋汁**好少食慢煮嘅嘢,所以見到就試下呢間既煮法食落去好有豬嘅味道,唔知呢樣嘢係咪叫蘇味, 再配咗個蘋果醋汁所以食落去唔會好流,我個人係好鍾意既, 而佢嘅配菜好似烤過咁,有少少嘅烤焦嘅味道。** 伯爵茶珍珠梳乎厘**今次試下呢個伯爵茶珍珠, 一上菜依然係好吸睛。 梳乎厘上面有伯爵茶醬再配有珍珠,側邊全部用oreo餅乾碎圍住。 食落去仲有仲係熱嘅 好好味,好梳乎, 配搭伯爵茶味有啲啲苦澀嘅味道,唔會淨係得個甜字。最後嗌咗兩杯嘢飲泡沫咖啡同埋芝士奶蓋上次試過芝士奶蓋,所以今次再試其他味道一樣係咁正, 濃濃嘅芝士奶蓋,飲落去超好味好滑。食完非常之滿足特別係
終於可以再嚟食梳乎厘

大概六點鐘入到餐廳, 見到入面嘅人都係食梳乎厘

我哋嗌咗兩個主菜再加一個梳乎厘。

**塔斯曼尼亞虎蝦帶子海膽意粉**

** 慢煮豬鞍配蘋果醋汁**

好少食慢煮嘅嘢,所以見到就試下呢間既煮法

** 伯爵茶珍珠梳乎厘**

最後嗌咗兩杯嘢飲
泡沫咖啡同埋芝士奶蓋

食完非常之滿足特別係個梳乎厘。 餐廳坐得好舒服環境好安靜好適合同朋友傾計, 而且我見應該好多booking好多枱都畀人訂咗,好彩我地早到,下次又可以同朋友嚟試下另一種味既梳乎厘。

塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉

2024-05-24
塔斯曼尼亞海膽虎蝦帶子意粉
2天前 0 瀏覽
朋友知我鍾意食班戟,佢推薦咗我去觀塘有一間不錯嘅梳乎厘班戟。趁假日便約咗佢去食,順便去觀塘行吓街。餐廳位於工廠區,而且係假日,估唔到都滿晒座,可見佢很受歡迎,幸好一早訂咗位,我哋叫左黑松露雜菌意粉、鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯、吉士焦糖梳乎厘班戟及兩杯熱飲,分別係山政小山園「鎮之白」宇治抹茶及「rich」一番焙茶鮮奶。黑松露雜菌意粉黑松露味非常之濃郁,醬汁非常之Creamy,配上軟硬度適中嘅意粉,Yummy。鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯虎蝦及鮑魚都非常彈牙,配上微辣嘅龍蝦汁及煙靭嘅意大利飯,非常惹味。吉士焦糖梳乎厘班戟梳乎厘班戟係即叫即整,所以餐牌有提示要預先半個鐘同侍應講,非常之貼心。梳乎厘班一上到嚟熱辣辣,班戟非常之大份及鬆軟,蛋味香濃,配上吉士醬及燒到焦香焦糖,非常好食,而且一層薄薄嘅焦糖脆皮配上鬆軟嘅班戟及Creamy嘅吉士醬,口感豐富,甜度適中,令人食唔停。山政小山園「鎮之白」宇治抹茶及「rich」一番焙茶鮮奶抹茶同焙茶茶味非常之濃郁,配上鮮奶剛剛好,好飲,鍾意抹茶或焙茶一定要試。

鮑魚虎蝦龍蝦汁燴飯

山政小山園「鎮之白」宇治抹茶及「rich」一番焙茶鮮奶
  • 吉士焦糖梳乎厘班戟
3天前 0 瀏覽
放工就想食下啲甜品又有正餐既餐廳,同事介紹話呢間既梳乎厘好值得一試🦐虎蝦帶子意粉 $138虎蝦好大隻而且蝦肉鮮味之餘仲好彈牙,讚👍🏻意粉煙煙韌韌好有口感,幼滑既意粉又吸汁🍟炸魚薯條 $88炸魚香脆,魚肉滑溜。另外可加點芥末沙律醬沾薯條或炸魚,芥末只有少少辣但更加有風味🥭粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 $128兩層厚厚既梳乎厘,口感香甜鬆軟,每一啖富有空氣感、入口即溶👍🏻表層忌廉、芒果同芒果醬好豐富,每啖都食到芒果既鮮甜。🍫Oreo忌廉沙冰 $41沙冰夠細滑好似飲奶昔咁,朱古力味夠濃又唔會好甜。Cream 有奶香🍵海鹽kiri 芝士奶蓋槙之白京都抹茶 $53奶蓋夠幼滑,茶帶有茶澀,先澀後充滿回甘。口味清新唔會覺得太甜佢哋既梳乎厘真係cp 值好高,環境夠舒服,食物都好味😋難怪都坐滿人。建議黎食嘅朋友最好訂位

🦐虎蝦帶子意粉 $138

🍟炸魚薯條 $88

🥭粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 $128

🍫Oreo忌廉沙冰 $41

🍵海鹽kiri 芝士奶蓋槙之白京都抹茶 $53

2024-05-29
記得一年前同爸爸👨🏻已經嚟過呢間cafe食嗰陣史努比大讚話抵食又好食 嗰陣仲唔收加一史努比甚少回訪一間餐廳(屋企樓下嘅或者連鎖店除外🤣)其他encore得嘅其實你可以save架啦😂事隔一年再次到訪 今次帶埋媽咪👩🏻價錢冇乜點改動🥰但而家要收加一🥲不過佢都依然算系親民少少嘅cafe~史努比encore咗上次覺得好正嘅梳乎厘pancake因為媽咪👩🏻同史努比一樣都好鍾意梳乎厘🤭另外嗌咗幾樣上次冇試過嘅款式😆一於試埋到底好冇食~👍🏿吉士焦糖梳乎厘班戟 $108介紹甜品先 因為真系好好食 必嗌呀🤭首先你睇片都見到梳乎厘幾咁動L動L架啦🤪做到非常fluffy嘅質感之如接近入口即溶但又唔會太過空氣感食到實實在在嘅個體pancake🤣滿滿嘅蛋香充斥住成個口腔😜底部唔會煎得太耐 keep到軟熟唔會實淨咗~配搭大量嘅custard 幼滑creamy再加表面嘅一層焦糖脆脆雖然甜但唔系甜到漏嗰種👍🏿另外仲有啲焦糖爆谷裝飾 appreciate佢唔系求其hea你爆谷依然脆口 唔系又韌又淋嗰啲🤣Gently remind佢真系好大份 建議多人share 一個人嘅話你淨系食佢保證飽咗😂味道: 9/10性價比: 8
記得一年前同爸爸👨🏻已經嚟過呢間cafe食
嗰陣史努比大讚話抵食又好食 嗰陣仲唔收加一
史努比甚少回訪一間餐廳(屋企樓下嘅或者連鎖店除外🤣)
其他encore得嘅其實你可以save架啦😂
事隔一年再次到訪 今次帶埋媽咪👩🏻
價錢冇乜點改動🥰但而家要收加一🥲
不過佢都依然算系親民少少嘅cafe~
史努比encore咗上次覺得好正嘅梳乎厘pancake
因為媽咪👩🏻同史努比一樣都好鍾意梳乎厘🤭
另外嗌咗幾樣上次冇試過嘅款式😆
一於試埋到底好冇食~

👍🏿吉士焦糖梳乎厘班戟 $108
介紹甜品先 因為真系好好食 必嗌呀🤭
首先你睇片都見到梳乎厘幾咁動L動L架啦🤪
食到實實在在嘅個體pancake🤣
滿滿嘅蛋香充斥住成個口腔😜
底部唔會煎得太耐 keep到軟熟唔會實淨咗~
配搭大量嘅custard 幼滑creamy

茄子切開整到好似花咁嘅形狀
表面coat咗一層麵包糠質感嘅炸衣
食落外脆內嫩仲要爆晒汁勁juicy🤤
配搭少少茄汁同豆苗 帶出微微酸味有助隆低炸物嘅油膩感
其實幾好食 不過一定要趁熱!
凍咗會嘅話都頗油架🫣🫣
味道: 8/10

👍🏿明太子大蝦燴飯 $138
呢份risotto有兩隻大蝦 肉質雖然唔算好爽彈 但都唔系差
而且帶少少嘅鮮味🫶🏿
重點系個risotto!
質感系偏硬身嘅 正正系史努比鍾意嗰種🥰
(即系👨🏻👩🏻稱之為唔熟嘅嗰種質感😂)
食落有咬口 而且味道濃郁 非常creamy
味道: 8.5/10

👍🏿黑松露雜菌意粉 $118
史努比覺得意粉相對冇咁出色
質感可以再硬啲會更加有咬口😙
不過媽咪👩🏻覺得而家咁系啱嘅~
松露味有嘅 而且都唔系輕描淡寫嗰種
佢都一直同你say hi😚
食落creamy得嚟唔會太黏太杰身
其實都唔錯~😆
味道: 7.5/10
黑松露雜菌意粉

🔸芒果菠蘿沙冰 +$43(原價$48)
跟main dish嗌嘅話會平啲 不過都貴🥺

不過增設加一服務費🥺
收得加一就會expect有更好嘅service
佢哋唔系態度唔好 都冇黑面嘅
只不過系唔夠細心姐🤣
要嗌佢先會幫你加水 同埋甜品嚟到但main dishes嘅碟未收 有啲啲 “呢hea”
但問題不大嘅 唔系會令你厭煩或者嬲嗰種 acceptable la~
而食物有呢個質素 史努比依然覺得今次嘅回訪系冇錯嘅😚

服務: 7/10
衛生: 8/10
性價比: 7.8/10
明太子大蝦燴飯
觀塘工廈入面真係有好多唔同嘅嘢食今日朋友就特登同我做吓啲極度邪惡嘅野就係捐窿捐罅去搵個邪惡到爆燈嘅疏乎厘入面嘅疏乎厘實在有太多唔同嘅口味左挑又想知下我哋最尾決定要咗個粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘 疏乎厘一定要堂食因為咁樣先可以食到最好味嘅質地上到嚟成個疏乎厘真係好大個輕輕郁動仲會震吓震吓見到個咁靚嘅甜品心情即刻好晒粒粒芒果椰子忌廉梳乎厘除咗個樣之後當然要試吓個味道啦首先成個疏乎厘即叫即做仲有少少微溫最緊要佢非常大最緊要極度鬆軟就好似食緊棉花蛋香一樣忌廉加埋椰汁非常之滑但係唔會太甜但係入邊既大大個芒果就非常之香甜又多汁覺得佢哋啲芒果好正,所以特登又嗌咗個芒果菠蘿沙冰 飲品一開始上到嚟已經好靚,配襯埋咗一個乾嘅菠蘿乾飲品飲落去有新鮮菠蘿同芒果味,再又凍又滑仲有奶味最欣賞佢唔會死甜配埋菠蘿嘅少少酸甜度到啱啱好four o five期間限定拼盤X1入面一次滿足晒我三個願望有兩大嚿嘅牛扒仲有鮑魚同埋蝦配菜牛扒仲可以選擇唔同嘅熟性我哋叫咗七成 Medium Well佢仲有兩個特色汁,配埋牛肉肉質唔錯而鮑魚仲要輕輕有個脆身嘅薄甜片非常之好食其實我仲見到佢有好多意粉燴麵漢堡包最緊要仲有好多多款唔同口味嘅疏乎
觀塘工廈入面真係有好多唔同嘅嘢食

最緊要極度鬆軟就好似食緊棉花蛋香一樣
忌廉加埋椰汁
非常之滑但係唔會太甜
但係入邊既大大個芒果就非常之香甜又多汁

覺得佢哋啲芒果好正,所以特登又嗌咗個芒果菠蘿沙冰
飲品一開始上到嚟已經好靚,配襯埋咗一個乾嘅菠蘿乾

飲品飲落去有新鮮菠蘿同芒果味,再
又凍又滑仲有奶味

入面一次滿足晒我三個願望
有兩大嚿嘅牛扒仲有鮑魚同埋蝦配菜
牛扒仲可以選擇唔同嘅熟性
我哋叫咗七成 Medium Well
佢仲有兩個特色汁,配埋牛肉肉質唔錯
而鮑魚仲要輕輕有個脆身嘅薄甜片非常之好食

其實我仲見到佢有好多意粉燴麵漢堡包
最緊要仲有好多多款唔同口味嘅疏乎厘
下次一定要再過嚟食過

4天前 0 瀏覽
觀塘呢間隱世cafe真係好正🤤🤤🤤小食我地嗌咗牛油果蟹肉他他同炸魷魚鬚。牛油果同蟹肉嘅組合非常特別,蟹肉味道鮮美,估唔到又好夾,令味蕾嘅感受更加豐富。炸魷魚鬚炸得啱啱好,夠香口又好有魷魚嘅鮮味!Main course我地食咗牛油果軟殻蟹意粉。軟殻蟹好大隻又好肥美多肉,,配上意粉嘅牛油果醬,同蟹肉嘅鮮味相輔相成,絕對係一個令人滿足嘅意粉。最後就係佢嘅主角- 伯爵茶珍珠疏乎厘班戟。呢個疏乎厘班戟軟綿入口,配上伯爵茶同煙煙韌韌嘅珍珠,夠哂咬口真係一個完美嘅結尾。整體而言,呢間Cafe提供多款美味嘅頭盤、主菜同甜品,每一款都有獨特嘅風味,絕對可以滿足不同味蕾嘅需求!
觀塘呢間隱世cafe真係好正🤤🤤🤤

4天前 2 瀏覽
🔸岩鹽燒牛舌芯 $78🔸four o five期間限定拼盤 $268🔸吉士焦糖梳乎厘班戟 $108-觀塘工廈有間隱世西餐廳,地方闊落坐得舒服,之前同同事朋友食過好好食,今次就帶男朋友去試。鹽燒牛舌估唔到又幾厚切得嚟又爽口,醬汁帶點甜味,幾好既開胃小食。仲叫左個海陸set,有大蝦、鮑魚仲有牛,幾樣野都煮得岩岩好唔會太韌,隻蝦煮完都仲好大隻😳牛叫左3成熟,肉質剛好👍🏻。最後仲叫左個焦糖梳乎厘(其實主要係我私心想食佢🤤🤤),個pancake整得非常鬆軟,仲好香蛋味,加埋面頭嘅焦糖係會食上癮。
🔸岩鹽燒牛舌芯 $78
🔸four o five期間限定拼盤 $268
🔸吉士焦糖梳乎厘班戟 $108

5天前 0 瀏覽
I recently visited this restaurant for dinner with my friend. We started with the White Wine Spaghetti with Clams, which featured tender clams in a light, flavourful sauce. The Mentaiko Prawn Rice was another highlight, combining tiger prawns with the slightly spicy, creamy mentaiko sauce. The 15% White Truffle Fries were a tasty side 🍟, with a subtle truffle aroma that elevated the crispy fries! They were a great addition to our meal 🍽️.For drinks, we enjoyed the Uji Matcha Latte, which was smoo

For drinks, we enjoyed the Uji Matcha Latte, which was smooth and had a rich, authentic matcha flavour 🍵.

The meal concluded with a delightful Rich and Creamy Sea Salt Chocolate Soufflé Pancake 🍫🥞. The pancake was incredibly fluffy and warm when served 👍🏻, with a perfect balance of sweetness and a himt of sea salt that enhanced the rich chocolate flavour 🤍.

2024-05-27
觀塘有大量工廈地區, 是繼旺角後較多cafe的地方之一, 而且大部份質素都不錯, 這晚就與母親來到這間cafe, 門口與裡面明顯兩個世界 😆 裝修與光線都讓人很舒服, 空間雖然大, 但枱與枱之間沒有太多距離, 所以中途與旁邊的客人談了幾句 🤪 如果想要私人空間, 餐廳有一間廂房提供, 大概可以坐六至八位客人, 但未知是否有最低消費。香烤雞中翼配蜜糖芥末醬 $68即叫即炸, 炸得剛剛好, 相當脆口, 一咬會發出咔嚓聲音, 雞翼醃得入味, 加了蜜糖芥末醬當然好吃, 最出奇是不加醬料反而更美味, 能吃到原汁原味 😋  黑松露雜菌意粉 $118上碟時已嗅到非常香的黑松露味, 醬汁十分濃稠, 入面還有很多黑松露, 所以黑松露味道突出, 而且加了大量雜菇, 所以濃稠的醬汁外會有雜菇的水潤, 口感一流 🤤 雖然醬汁不少, 但這是我能接受的程度。明太子虎蝦燴飯 $138整個飯都是粉紅色, 單是外表已經十分搶眼 🤩 不過明太子味與一般吃的有點分別, 味道比較淡口, 始終是明太子, 醬汁會帶微微辣。 虎蝦有兩大隻, 肉質彈牙。燴飯相對硬身, 我喜歡比較煙韌的口感。伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118即叫即製,
鮮奶咖啡
香烤雞中翼配蜜糖芥末醬 $68

香烤雞中翼配蜜糖芥末醬

黑松露雜菌意粉 $118

明太子虎蝦燴飯 $138
明太子虎蝦燴飯

伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $118
即叫即製, 這個甜品有小插曲, 打算在last order時才點這個個甜品, 發現遲遲未到, 原來我忘記按送出, 本身煮食爐已經關了, 餐廳願意為左我再次開爐, 十分感動 🥹 梳乎厘超大件, 比我隻手還要!!! 😳 滿滿的伯爵茶醬, 醬汁不會太甜也沒有澀味, 珍珠Q彈有口感, 梳乎厘大大個, 而且真材實料並非滿滿空氣感, 口感鬆軟, 連母親都大讚 👍🏻
伯爵茶珍珠梳乎厘班戟

整體餐廳質素很好, 難怪平日都幾乎滿座! 個人認為就算只是下午茶時只點梳乎厘吃都是一個不錯的選擇!

2024-05-22
香烤雞中翼配蜜糖芥末醬
明太子虎蝦燴飯
6天前 0 瀏覽
工廈一向臥虎藏龍超多美食說到好吃、性價比高、又可打卡的必推介four o five他們的厚厚厚梳乎厘班㦸說真的我覺得比不少名店也要來得好吃厚厚的,又夠鬆軟,熱呼呼,富蛋香我這個是海鹽朱古力鹹鹹的海鹽和朱古力的糖份比例剛好沒有越吃越膩的感覺焦糖香蕉脆脆的表面和超多oreo餅碎,太好吃了吧$128二人用的甜品來說價錢合理難怪不少女生閨蜜和情侶選擇在這裡用餐除了出色的甜品我覺得主食也很不錯的黑松露雜菌意粉份量不少,黑松露忌廉香味濃郁醬汁和意粉份量恰到好處牛油果軟殼蟹意粉我挺喜歡這個青醬的有濃濃的香草味軟殼蟹大隻多肉兩款意粉對比的話我比較喜歡這款小小cafe飲品選擇也不少的首推焙茶鮮奶焙茶粉是日本山政小山園極濃厚!價格稍高但確是上佳之作👍鮮奶咖啡附可愛的小兔子拉花建議訂座,peak hour是滿場的工廈地方,衛生方面也算很不錯值得推介有heart小店👍
工廈一向臥虎藏龍超多美食
說到好吃、性價比高、又可打卡的
必推介four o five

他們的厚厚厚梳乎厘班㦸
說真的我覺得比不少名店也要來得好吃

厚厚的,又夠鬆軟,熱呼呼,富蛋香
我這個是海鹽朱古力
鹹鹹的海鹽和朱古力的糖份比例剛好
沒有越吃越膩的感覺
焦糖香蕉脆脆的表面
和超多oreo餅碎,太好吃了吧
$128二人用的甜品來說價錢合理
難怪不少女生閨蜜和情侶選擇在這裡用餐

除了出色的甜品我覺得主食也很不錯的
黑松露雜菌意粉
份量不少,黑松露忌廉香味濃郁
醬汁和意粉份量恰到好處

極濃厚!
價格稍高但確是上佳之作👍

鮮奶咖啡
附可愛的小兔子拉花

建議訂座,peak hour是滿場的
工廈地方,衛生方面也算很不錯
值得推介有heart小店👍