2024-04-26 867 瀏覽
最近我同朋友去咗觀塘嘅Moon Thai食嘢,覺得超好食🫶🏻👏我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!沙嗲雞肉串燒 Grilled Chicken Skewers ($48)🌟🌟🌟🌟🌟串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!烤香茅豬頸肉 Grilled Pork Neck ($48)🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!雞肉船湯金邊粉Chicken Boat Noodles ($78)🌟🌟🌟船麵好夠入味!蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)🌟🌟🌟🌟金邊粉超多配料,值回票價!青咖喱雞 Chicken Green Curry ($148)🌟🌟🌟青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!斑蘭椰汁千層糕 Pandan Coconut Cake ($58)🌟🌟🌟🌟連甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!

🌟🌟🌟🌟🌟
串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!

🌟🌟🌟🌟🌟
豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!

🌟🌟🌟
船麵好夠入味!

蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)
🌟🌟🌟🌟
金邊粉超多配料,值回票價!

🌟🌟🌟
青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!

🌟🌟🌟🌟
甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~

📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
2024-03-14 269 瀏覽
依間泰菜絕對絕對值得推薦比大家我已經介紹左好多朋友去試🤣連泰國人都話好正haha😎(真係冇吹大🤥一路寫文一路回味緊)距離地鐵站5分鐘步程 位置尚算方便🚶🏻‍♂️裝修超級靚 忍唔住都打左幾張卡📸叫得food hall 整到真係好似food court咁一個個open kitchen地方大到餐紙要印埋地圖🤣坐位闊落有空間感 同一大班朋友放喺度吹吓水都好舒服🥹食物方面 有傳統泰菜 都有fusion菜式 ✿ 乾炒豬肉河粉 $118 ✿夠晒鑊氣 河粉條條分明但唔油份量好多 豬肉片既比例重 彈牙入味🐷✿ 冬蔭公蝦扁意粉 $128 ✿黎到咁新派既餐廳梗係要試下fusion菜式啦冬蔭公味好出 有別一般冬蔭公湯既酸味 意粉醬帶有番茄既鮮甜🍅意粉掛汁 蝦又多又大隻🦐爽口彈牙✿ 瑪莎曼咖哩雞肉 $148 ✿✿ 煎薄餅 $25 ✿平時我哋嗌咖哩都淨係識嗌紅、黃、青我都係第一次見瑪莎曼咖哩🤣瑪莎曼咖哩黎自泰國南部 同上面3種咖哩味道好唔同主要使用烘烤過既香料 食落香濃唔太辣 香氣十足🥹專登嗌個薄餅蘸黎食 超惹味🤩強推!✿ 香蕉朱古力煎餅 $58 ✿心心念念左好耐既pancake🥰皮薄香脆 入面香蕉熱辣辣 係幸福嘅
依間泰菜絕對絕對值得推薦比大家
我已經介紹左好多朋友去試🤣連泰國人都話好正haha😎
(真係冇吹大🤥一路寫文一路回味緊)

距離地鐵站5分鐘步程 位置尚算方便🚶🏻‍♂️

意粉掛汁 蝦又多又大隻🦐爽口彈牙
瑪莎曼咖哩雞肉

✿ 瑪莎曼咖哩雞肉 $148 ✿
✿ 煎薄餅 $25 ✿
平時我哋嗌咖哩都淨係識嗌紅、黃、青
我都係第一次見瑪莎曼咖哩🤣
瑪莎曼咖哩黎自泰國南部 同上面3種咖哩味道好唔同
主要使用烘烤過既香料 食落香濃唔太辣 香氣十足🥹
專登嗌個薄餅蘸黎食 超惹味🤩強推!

✿ 香蕉朱古力煎餅 $58 ✿

飲落清新解渴唔甜🌿
冬蔭公蝦扁意粉
瑪莎曼咖哩雞肉
2024-02-26 4453 瀏覽
今日同朋友去咗牛頭角呢間泰國fushion餐廳,喺門口睇嘅時候,冇諗過入邊咁大,行入去時我都愕咗然,入邊地方竟然咁大,保守估計起碼有5000尺,可以坐百幾人唔成問題!星期日紅日唔算多人,可以有個寧靜嘅環境渡過歡樂愉快嘅中午! 睇緊menu諗緊食咩時,見到有個靚仔哥哥行過,跟住我就少少害羞地問佢有咩推介,佢介紹得好詳盡,服務非常好,極之欣賞佢,雖然唔係叫晒佢全部介紹嘅食物🤣最後我哋叫咗牛油果流心蛋煎餅:煎餅外脆內軟,加上流心蛋嘅蛋汁和有自製嘅醬汁,仲有我至愛嘅牛油果,簡直完美嘅配搭泰式紅咖喱雞肉漢堡:呢個我覺得比較fusion啲,第一次喺泰式餐廳食漢堡包😂 紅咖喱有少少辣但係唔會蓋過咗雞肉味,分別食到層次嘅味道,泰式嘅咖喱混合西式的漢堡包,呢個幾創新,食落去幾有驚喜我從來都唔會飲奶茶,因為我對奶有敏感,靚仔哥哥推介奶茶俾我,佢話可以轉Oat milk,跟住我就試吓,果然冇介紹錯,真係超好飲,飲落去覺得好濃嘅茶味,而且好香,有種回味最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣而家做緊優惠,Follow Moon Thai社交平台,會送一份椰汁西米糕或斑蘭椰汁千層糕,大家記得follow🥰

最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣

2024-02-25
2024-02-26 2048 瀏覽
昨日去完朋友婚禮之後😌約咗個舊同學去咗一間位於牛頭角泰式food court 食下午茶🙂中等價錢😄水準都唔錯👍冬陰功湯香料如檸檬葉、薑、大蒜和香茅、菇類等。即使不加辣椒,這些香料仍然能夠為湯品帶來豐富的口感和風味😅烤香茅豬頸肉份量多~而且具有豐富的油脂和肉質,經過烤烹處理後,肉質變得嫩滑多汁。這種口感使得烤香茅豬頸肉在咀嚼時非常愉悅😁牛肉船麵金邊粉麵條質地柔軟滑嫩,非常容易入口😌牛肉片經過煮熟後變得嫩滑多汁。牛肉的口感和風味與麵條相成,為菜餚增添了豐富的層次感😍斑斕椰汁千層糕質地是軟綿綿的,輕盈而細膩。每一層都具有柔軟的口感,使得糕點在口中融化☺️而且好重椰汁味😇青瓜蘋果梳打帶有清新的口感,青瓜和蘋果的組合為飲料帶來了清爽和涼快的感覺🥶自然風味😎店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!我們很榮幸連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜!這是對我們精湛廚藝和出色食物品質的肯定,讓我們充滿信心地回歸,為您呈現最優質的泰國美食體驗。🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨

青瓜蘋果梳打

店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!

🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理
餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨特的創意,將為您呈現一道道精心設計的美食佳餚
2024-02-24
  • 招牌和牛船麵
最新牛頭角開咗間泰國餐廳「Foodhall by Moon Thai」🇹🇭餐廳前身Moon Thai曾獲連續五年米芝蓮推介,新店依然繼續由星級前太王御廚主理👨🏻‍🍳質素有保證,價錢仲要好親民,地方咁就腳點可以唔去🤪.餐廳佔地超過五千尺,以大地色主調,開放式廚房及水吧🥢空間廣闊下坐得好闊落😌.🍴泰式烤雞(半份)💰$128烤雞外皮焦香,肉質依然保持嫩滑多汁💦烤雞以泰式香料醃製,入口充滿獨特香氣😚再蘸埋泰式酸甜醬就啱啱好👍🏻.🍴烤香茅豬頸肉💰$48豬頸肉口感爽脆,焦香及香茅香氣融為一體😋特別一讚特製醬汁,味道酸酸辣辣,配襯豬頸肉額外惹味🤤.🍴乾炒豬肉河粉💰$118即叫即炒,一上枱熱氣沖天,勁有鑊氣🔥河粉好有彈勁,芥蘭及其他蔬菜提供爽脆口感,再加埋嫩滑豬肉片,口感層次豐富😚份量都唔少下,兩個人食啱啱好😌.🍴馬拉盞炒通菜💰$88好怕啲通菜炒到軟腍腍,好彩呢度啲通菜炒得啱啱好,保持脆嫩口感👍🏻馬拉盞及魚露香氣十足,非常入味😛.🍴香蕉朱古力煎餅💰$58臨尾整返份甜品嘆吓😜煎餅皮薄香脆,咬落去係軟腍腍香蕉同朱古力醬,好幸福🥰

🍴泰式烤雞(半份)
💰$128
泰式烤雞(半份)

🍴烤香茅豬頸肉

💰$88

🍴香蕉朱古力煎餅
💰$58
香蕉朱古力煎餅
泰式烤雞(半份)
2天前 0 瀏覽
小食:🍡沙爹雞肉串燒🐥沙嗲羊肉串燒🐑泰式豬肉丸串🐷串燒真係好掋食 $48 有4️⃣串沙嗲醬超惹味 會有淡淡花生香雞肉串 羊肉串 同樣嫩滑 羊肉一D 都唔羶 好好食🤤豬肉丸串 一串有4粒 粒粒都極大粒⭕️醬汁甜辣甜辣 好正👍主食:🥩牛肉漢堡紅咖喱蛋黃醬🍔第一次係泰國餐廳食burger漢堡極厚 配上紅咖喱醬意外中好食 幾創新菜式👍🏻甜品: 芒果糯米飯🥭半個完整芒果 超甜不酸口 肉鮮多汁軟香煙靭糯米飯 椰奶浸满整個糯米飯充滿椰香飲品: 🥤泰奶茶迷迭香檸檬梳打
小食:🍡

飲品: 🥤
泰奶茶
迷迭香檸檬梳打
5天前 0 瀏覽
.最近都真係好忙🤯好多野都要等住我去處理🫠但忙還忙都要抖下氣😮‍💨今日約咗個朋友嚟到牛頭角食泰菜🤤得閒周圍食吓嘢都可以紓緩吓心情😬推介下依間餐廳真心正🙌🏻超級闊落寬敞既一間泰式餐廳👍🏻岩晒一大班人一齊食飯💯入到去感都幾chill【冬陰公蝦扁意粉】🌟🌟🌟🌟🌟個汁酸酸地又辣辣地幾開胃,份量岩岩好夠兩個人食🙌🏻【牛肉漢堡紅咖喱蛋黃醬】🌟🌟🌟🌟🌟🍔牛肉好juicy超淋又鬆軟!好有牛味🤤又有咖喱味食落好有層次感👍🏻🍌香蕉朱古力煎餅完全係泰國既味道😋超鐘意食👍🏻即叫即煎‼️大大塊煎餅煎得勁香脆!中間夾住一片香蕉 面頭淋左超多既煉奶同埋朱古力醬 雖然好邪惡但真係好好食💯📍 Foodhall by Moon Thai觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖#moonthai #泰菜 #泰國風味

【冬陰公蝦扁意粉】🌟🌟🌟🌟🌟
個汁酸酸地又辣辣地幾開胃,份量岩岩好夠兩個人食🙌🏻

【牛肉漢堡紅咖喱蛋黃醬】🌟🌟🌟🌟🌟

🍌香蕉朱古力煎餅

📍 Foodhall by Moon Thai

#moonthai #泰菜 #泰國風味
💜燒香茅豬頸肉豬勁肉燒到側邊外脆,食落去仲有淡淡炭燒香🥰肉質彈牙,加上豬勁肉配汁,魚露青檸少少辣,味道更上層次🆙🧡香煎鱸魚🐟配泰蟹醬薯蓉🥔店員指出係新菜式💁🏻‍♀️泰式X西式😝fusion菜半條鱸魚🐟食 香煎時候有加入香茅魚肉自然有香茅味蟹醬薯蓉🥔超夾配還有週邊拌碟既汁也有驚喜,咖哩芥末香點薯蓉和鱸魚都頗創新又好夾💛蟹肉炒飯肉眼也看得見的蟹肉🦀️,基乎每一匙羹🥄都有蟹肉,足料十足炒飯份量也好充足,略兼炒飯未算粒粒分明,胡椒粉味道相對較重🤎香蕉朱古力煎餅🥞食泰國🇹🇭菜點少得,一上黎已分左4件,朱古力醬練奶滿滿均勻吱在上面,極為邪惡🤤香蕉🍌在煎餅內,效果外脆內軟💚斑斕椰汁千層糕層次分明,一層斑蘭,一層椰汁🥥口感軟糯,好好食👍🏻💙泰奶茶💙 迷迭香檸檬🍋梳打當然唔少得叫番兩杯飲品,泰奶茶竟然調節到適合港人口味,相對無咁甜☺️☺️迷迭香檸檬梳打,真的有迷迭香伴上,可以將迷迭香擺入梳打內,就會慢慢散發每啖香氣😍Ps:呢度個環境好靚,開放式,空間感好大,配上橙色,綠色牆身,感覺好摩登餐廳

💜燒香茅豬頸肉
豬勁肉燒到側邊外脆,食落去仲有淡淡炭燒香🥰
肉質彈牙,加上豬勁肉配汁,魚露青檸少少辣,味道更上層次🆙

🧡香煎鱸魚🐟配泰蟹醬薯蓉🥔
店員指出係新菜式💁🏻‍♀️
泰式X西式😝fusion菜
半條鱸魚🐟食 香煎時候有加入香茅
魚肉自然有香茅味
蟹醬薯蓉🥔超夾配

💛蟹肉炒飯
肉眼也看得見的蟹肉🦀️,基乎每一匙羹🥄都有蟹肉,足料十足
炒飯份量也好充足,略兼炒飯未算粒粒分明,胡椒粉味道相對較重

🤎香蕉朱古力煎餅🥞
香蕉🍌在煎餅內,效果外脆內軟

💚斑斕椰汁千層糕
層次分明,一層斑蘭,一層椰汁🥥
口感軟糯,好好食👍🏻

💙泰奶茶
💙 迷迭香檸檬🍋梳打

趁weekend出開去觀塘~就帶屋企人去左間亞熱帶風🌵泰國fusion菜餐廳食lunch🍽️環境好寬敞好舒服~餐廳前身其實係之前喺上環嘅米芝蓮推介餐廳Moon Thai📍除左傳統泰國菜,仲有特式創意泰菜🇹🇭柚子沙律🥗小朋友點左柚子沙律~不過原來呢個沙律係有dd辣, staff主動話幫我地將個沙律分兩碟上, 一碟唔辣嘅俾小朋友食,好貼心🫶🏻呢個柚子沙律好fresh, 同其他配菜調味都mix得啱啱好~烤香茅豬頸肉🐽烤到個邊邊香脆, 但肉質又好鮮嫩juicy🐷配埋自家製嘅醬汁, 酸酸甜甜好開胃菠蘿海鮮炒飯🍍菠蘿海鮮炒飯幾乎係每次食泰國菜都必點~一上菜就聞到好香🍍炒飯炒得夠乾身, 除左海鮮仲有好多配菜好足料牛肉船麵🍜牛肉好嫩滑, 不過最正係船麵嘅湯底🍜湯底好濃香, 但一d都唔膩😌高質泰國菜🇹🇭而且性價比好高👍🏻
環境好寬敞好舒服~

柚子沙律🥗

烤香茅豬頸肉🐽

菠蘿海鮮炒飯🍍

牛肉船麵🍜

高質泰國菜🇹🇭而且性價比好高👍🏻
  • 烤香茅豬頸肉
  • 菠蘿海鮮炒飯
見到好多人都推薦呢間泰菜,一於叫埋男朋友去試下😍餐廳位於宏利廣場,開頭以為係海皮附近嗰個宏利,但原來就係喺牛頭角地鐵站附近,出咗地鐵站行隧道落去上到嚟過條馬路就見到啦😉餐廳好大而且廚房都分咗三四part,所有廚房都係開放式,明火開放式又冇玻璃既餐廳真係冇乜點見過,淨係聽聲已經知道一定夠晒鑊氣,係有冷氣版既大排檔😍😍我地今次叫左招牌和牛船麵🍜和牛冬陰功金邊粉🥘馬拉盞炒通菜🥬香蕉朱古力煎餅🫓泰式髒髒奶茶🧋招牌和牛船麵🍜入面配菜都幾豐富,有通菜、炸豬皮、芽菜同和牛🐃佢啲和牛份量完全唔孤寒,起碼都有5-6塊🤩絕對對得住個價錢👍🏻味道方面都好貼近泰國味道😋和牛冬陰功金邊粉🥘聽經理講佢地既冬陰功係落花奶煮,味道同坊間既冬陰功味道有啲唔同,不過為左貼合香港人口味就整得冇咁辣😌和牛同船麵一樣咁多,味道超正😋😋馬拉盞炒通菜🥬淨係聽炒野熊熊聲麵知夠晒鑊氣🔥我最中意咁有大排檔feel既餐廳😍通菜炒得剛剛好,調味都唔會過咸,超正🤤香蕉朱古力煎餅🫓香蕉同朱古力簡直係絕配,少脆又帶點煙靭既餅皮包住一片片香蕉🍌上面加左朱古力醬同練奶,絕配🤤🤤泰式髒髒奶茶🧋呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,

招牌和牛船麵🍜

和牛冬陰功金邊粉🥘

馬拉盞炒通菜🥬

香蕉朱古力煎餅🫓

泰式髒髒奶茶🧋
呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,中間係濃得黎帶點奶甜,飲完一半先輕力搖均,飲到最尾就係又香又甜既正宗泰奶味道😋
一杯泰奶都咁花心思,可見餐廳對食物方面係幾咁認真😉👍🏻
泰式髒髒奶茶

地點都算幾方便,而且真心覺得呢間餐廳食物質素完全對得住價錢有餘,侍應服務態度又好好👍🏻下次要叫埋朋友屋企人去食🤤

🤩 推薦指數:10 / 10
📍 餐廳資料:Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

泰式髒髒奶茶
2024-06-09 0 瀏覽
雖然今天星期六,宏利廣場好安靜,沒想到上了1樓Foodhall by Moonthai就好熱鬧,好多顧客,看來真是受歡迎啊!店員熱情,幹活麻利爽快!乾炒豬肉河粉上枱的河粉熱乎乎,有豬肉香味和炒蛋香味,河粉細滑彈牙,帶著一絲彈性,吸收了肉香和蛋香,鹹香醇厚!香蕉朱古力煎餅外層的煎餅十分輕盈鬆軟淋了香甜的朱古力十分邪惡,裡面包住香蕉片,朱古力的香味與煎餅的鬆脆、香蕉的甜膩交織在一起,簡直是人間美味!斑蘭椰汁千層糕千層糕有九層,綠色層是斑蘭味,白色層是椰奶味,軟綿滑順,斑蘭獨特的清香氣息,中和了椰奶的滑膩,留下清爽甜蜜!泰式魚餅 炸得黃黃地,咬落好有彈牙感,滑嫩柔順的魚肉配上脆嫩的碎豆角,微妙的口感變化,一絲絲辣味與魚肉的鮮甜形成了絕妙的對比!冬陰功湯集酸、辣、香、鮮於一身,既刺激味蕾,又溫暖身心,仲有鮮嫩的蝦肉!

斑蘭椰汁千層糕

泰式魚餅

2024-06-06 0 瀏覽
今時今日觀塘已經不只是工廠區,還多了許多新型商廈,在芸芸商廈內便有間新派的泰式crossover 西式餐廳~Moon Thai。餐廳樓底高,空間感大,走型格路線。🥬馬拉盞炒通菜~顏色嫩綠,香氣撲鼻,口感爽脆惹味。🐔海南雞半隻~皮爽兼色澤鮮黄,肉質嫩滑有雞味,皮與肉之間那層晶瑩啫喱,充滿骨膠原蛋白,水準之作。🐷🍢沙嗲豬肉串燒~一般餐廳為了要快上菜都會用猛火燒,令肉容易燒焦。這的師傅卻做到慢工出細貨,豬肉串燒燒得香口又不會過燶,串燒的靈魂~沙嗲醬亦夠正宗,濃香微辣,帶花生香味。🥗柚子沙律~一梳梳的柚子,配上乾葱,辣椒及炸蒜,沙律汁更帶有少少魚露及蝦醬咸香味。🥘冬蔭功~色澤鮮豔,酸辣香甜,鮮美濃郁,非常醒胃。
🥬馬拉盞炒通菜~顏色嫩綠,香氣撲鼻,口感爽脆惹味。
🥘冬蔭功~色澤鮮豔,酸辣香甜,鮮美濃郁,非常醒胃。

2024-06-02 125 瀏覽
我作為觀塘的上班族,觀塘由以前的工廠區發展成越來越多的甲級寫字樓。這個前工廠區,現在真的越來越多美食!最近又發現一間熱帶風的泰國Fusion菜餐廳!不要少看這間餐廳,原來這間餐廳前身為連續5年獲米芝蓮推介的“傳統泰國菜餐廳”而新店繼續由前泰皇御廚團隊主理,實力真的不用質疑!環境方面:每一個項目都有一個開放式廚房,而裝修方面,以亞熱帶簡約風為主調,全落地玻璃,透光度十足食物方面;新店一改舊有傳統泰國菜館的風格,以新派泰國Fusion菜為主打!餐廳亦會提供多項優惠,包括:$198 /2小時 (啤酒無限𣈱飲) 另外。餐廳亦提供早午晚餐,Happy Hour ,除了提供泰國Fusion菜之外,仲有漢堡包,及港式早餐,對於我們這班觀塘上班族,絕對是天大喜訊!(晚餐)食物方面:海南雞(半隻) $178海南雞肉身嫩滑可口,皮薄爽滑,雞皮亦很滑,雞肉味道濃郁,加上調味,層次感更豐富,而且已經去骨,方便大家享用!慢煮美國封門柳配新薯 $228封門柳是成隻牛,肉味最濃的一部分,因為每隻牛只得一條,所以,封門柳亦被譽為是「牛之靈魂」,封門柳是緊貼着橫膈膜,此肉與內臟較接近,脂肪不多!餐廳利用慢煮方法,更加可

環境方面:

食物方面;

(晚餐)食物方面:
海南雞(半隻) $178

慢煮美國封門柳配新薯 $228
封門柳是成隻牛,肉味最濃的一部分,因為每隻牛只得一條,所以,封門柳亦被譽為是「牛之靈魂」,封門柳是緊貼着橫膈膜,此肉與內臟較接近,脂肪不多!餐廳利用慢煮方法,更加可以鎖住肉味的濃!令其肉質鬆軟!

蝦炒金邊粉 $128
金邊粉鑊氣十足,乾濕度剛好,加上彈牙海嘏去炒,口感十足!

泰式髒髒奶茶 $38
泰式茶湯力 $48
兩杯飲品都很特别,而泰式髒髒奶茶,口感好順滑,奶茶味亦好濃郁!

整體來說:無論環境及食物質素都相當不錯!服務員也很禮貌!就算你不是觀塘上班族,只要喜歡吃泰菜的朋友,都不妨可以去試試!

• 蝦炒金邊粉
🐮招牌和牛船麵牛肉是否真的和牛就不得而知 但質素確實好高牛肉上枱個陣 仍然係半生熟既狀態隨着時間同湯底既溫度 牛肉慢慢慢慢熟左所以建議上枱後立刻進食 唔好沉太太耐牛肉嫩滑 油脂不多 肉味濃 味道隨咀嚼愈濃同船麵濃湯非常配合 但又唔會好膩麵條滑身 口感適中 唔會太腍又唔會太硬船麵最重要當然係個湯底 呢個湯底味道濃厚好有層次 提升左成碗船麵既質素🐷乾炒豬肉河粉味道不錯 感覺新鮮 雖然媲美唔到大牌檔既鑊氣但餐廳開放式廚房既即炒背景聲為炒河加哂分河粉入面既肉片 配菜份量合適 顏色賣相亦好吸引🍳煙三文魚班尼迪蛋係泰式餐廳見到呢個比較西式既菜式好驚喜主角Benedict egg做得唔錯 蛋白嫩滑蛋黃汁豐富 上面既配醬清新濃郁下面既煙三文魚同麵包都令人感覺食材新鮮完全唔馬虎 擺盤用左柚子同士多啤梨碎做襯托🐥沙嗲雞肉串燒雞肉份量好足 口感嫩滑 調味岩岩好 又熱辣辣配上佢地既沙嗲醬 味道好濃郁 質地比較杰身呢個質感既沙嗲醬配上串燒係一個唔錯既配搭🧇煎薄餅不是酥皮形式既薄餅 口感質地比較煙靭配搭埋咖喱絕對係一個好好既主食選擇🐮招牌和牛船麵 $118🐷乾炒豬肉河粉 $118🍳煙三文魚班尼迪蛋 $128🐥沙嗲
🐮招牌和牛船麵

2024-05-26
煙三文魚班尼迪蛋
沙嗲雞肉串燒
煎薄餅
最先是見傳媒介紹,再上網search,見到平價非常之好, 所以便 趁放假特登去試下新嘢六點前到星期日人不多不用等位座位充足樓底高枱與枱中間都有距離只是冷氣不足今日溫度28體感34度落餐後 不到五分鐘最快到的是 蟹肉 炒飯好有可能係 預先製作只是稍微翻熱不熱,只是微暖炒飯不乾身隨即 到的是冬陰功湯熱度都不太夠裏面有兩隻蝦不新鮮的 不是味道出現問題而是口感好像有點梅湯嘅味較重直接講即係太酸太咸可能係翻熱無數次的緣故越煮味道越濃縮第三樣係雞肉串燒咁多樣之中呢個熱度先至最熱合格味道及醬汁都可以最後來的是豬頸肉以為會好似雞串一樣熱辣辣但又不是。。。🤪醬汁較失色食完之後會口渴可能其他人寫得太好或者冇期望就冇失望
最先是見傳媒介紹,
再上網search,
見到平價非常之好, 所以便 趁放假特登去試下新嘢

六點前到星期日
今日溫度28體感34度

落餐後 不到五分鐘
最快到的是 蟹肉 炒飯
好有可能係 預先製作
只是稍微翻熱不熱,只是微暖
炒飯不乾身
隨即 到的是冬陰功湯