阿女終於放暑假啦一於同佢周圍食好野🍽️我地一家平時好鍾意食泰國野🇹🇭今次揀左呢間位於牛頭角泰國fusion菜嘅餐廳‼️入到去環境勁寬躺勁大👏🏻食物質素都唔錯👍🏻價錢都幾親民🫶🏻我地一家四口叫左好多野食 小食 粉麵 甜品樣樣都有☑️最後飽到捧住個肚走🐷香茅豬頸肉 必點阿女最愛嘅豬頸肉🐽淡淡嘅香茅味,外皮燒得焦香🔥沾埋個泰式酸辣汁開胃好食‼️🍢沙嗲雞肉串燒燒得好香口♨️沾埋個沙嗲醬夠哂惹味👅🍜牛肉船麵牛肉口感好軟熟🥩配埋脆卜卜嘅炸豬皮🐷好鍾意個湯底🍲濃味得黎唔會好鹹👍🏻十分推介❤️🍤蝦炒金邊粉份量好大碟👍🏻金邊粉炒得乾身又夠鑊氣🔥而且炒到條條分明👍🏻調味亦都岩岩好 唔會太甜🍌香蕉朱古力煎餅 煎餅又薄又煙韌 佈滿香蕉🍌同朱古力醬🍫邪惡得黎又好夾👅🥭芒果糯米飯芒果好清甜🥭糯米飯倒上勁多椰奶🤍又香又甜甜地太好食💯成家秒速清碟☑️
阿女終於放暑假啦

我地一家四口叫左好多野食
小食 粉麵 甜品樣樣都有☑️最後飽到捧住個肚走

🐷香茅豬頸肉
必點阿女最愛嘅豬頸肉🐽
淡淡嘅香茅味,外皮燒得焦香🔥
沾埋個泰式酸辣汁開胃好食‼️

2024-07-15
  • 芒果糯米飯
  • 牛肉船麵
2024-07-26 220 瀏覽
好掛住泰國 🇹🇭 於是黎食泰菜下午茶Order 朱古力香蕉班戟, 羊肉串 ,豬肉串燒,牛肉漢堡✅羊肉串 豬肉串,真係好juicy , 廚師拿捏得好好 😍 串燒一向都講功力,✅牛肉漢堡🍔配菜非常正,牛肉多汁,個薯仔🥔都好好食✅朱古力pancake : 甜度剛剛好, 熱辣辣上台, 選用嘅香蕉都係比較新鮮 , 好食到想再叫多次, 可惜太飽 🈵Order 咗幾樣野,就$300頭,都好底食 😍位於觀塘宏利大廈一樓 呢間泰國菜真係好好食 📣📣📣 回頭率 100% ,真係好好食 🤤加上個環境好舒服 🈵入到去個環境好大,每個位置之間距離好闊 😍我覺得好似去咗泰國嘅市集咁,喺香港都係第一次見 😱 👨🏻‍🍳全新開幕👩🏻‍🍳🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理🍴香港首個泰式美食市集
好掛住泰國 🇹🇭 於是黎食泰菜下午茶
Order 朱古力香蕉班戟, 羊肉串 ,豬肉串燒,牛肉漢堡
✅牛肉漢堡🍔配菜非常正,牛肉多汁,個薯仔🥔都好好食

Order 咗幾樣野,就$300頭,都好底食 😍
位於觀塘宏利大廈一樓
呢間泰國菜真係好好食 📣📣📣
回頭率 100% ,真係好好食 🤤加上個環境好舒服 🈵

入到去個環境好大,每個位置之間距離好闊 😍
我覺得好似去咗泰國嘅市集咁,喺香港都係第一次見 😱

👨🏻‍🍳全新開幕👩🏻‍🍳
🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!
🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理
🍴香港首個泰式美食市集
2024-07-24 257 瀏覽
平時都好鍾意食泰國菜,我都周圍去不同地區食,今次就去左牛頭角。首先,難怪呢度叫foodmall,因爲地方真係超大,成個food mall甘不過就同一間餐廳。星期日下就2點都幾多客喔,我叫左以下食物,全部都超好味!so far係我食過最高性價比的泰國菜!🥗柚子沙律柚子好鮮甜,不會苦,加上酸甜的醬汁,非常健康,我自己食曬成碗。🐖燒香茅豬頸肉超讚👍份量多,每塊都薄切去燒,所以好香口。而且我好鍾意個醬,酸酸甜甜的調味怡到好處,食得出厨師有花心機。🦐蝦炒金邊粉呢碟金邊粉好好好大份,2個人都食唔曬。而且大蝦好鮮甜爽口,我外賣比姐姐食,都話好有鑊氣♥⭐斑斕椰汁千層糕每層都好分明,有斑斕香味好,軟糯剛好。甜度適中🤤🥤凍泰式奶茶我覺得比我係泰國飲的好飲,有少少香料味好滑。總體來講,價錢抵而味道優。回頭率超級高♥希望keep到水準♥

🥗柚子沙律

🐖燒香茅豬頸肉

🦐蝦炒金邊粉

⭐斑斕椰汁千層糕
每層都好分明,有斑斕香味好,軟糯剛好。甜度適中🤤

🥤凍泰式奶茶
我覺得比我係泰國飲的好飲,有少少香料味好滑。
2024-07-21
2024-07-19 195 瀏覽
今日黎介紹一間泰國餐廳用比較親民嘅價錢,就可以吃到高質的泰國餐,各位必食呀!青咖喱雞Chicken Green Curry椰汁味較輕,咖哩唔會太辣,但咖哩與椰汁混合了雞肉提升了整體口感與香滑度!蟹肉炒飯 $148Crab Meat Fried Rice 炒飯一上菜時很香,而且炒飯粒粒分明,香而不油膩!再配上蟹肉,口感立即升華了幾倍!仲有份量軟大,足夠2個人食!煎薄餅 $25Roti叫得青咖喱,煎薄餅是必點的,薄餅勁薄,而且煎得來又脆卜卜,外脆內軟! 烤香茅豬頸肉$ 48Grilled Pork Neck豬頸肉好淋,而且邊邊位有焦香的味道。再配上特製的醬汁辣而酸,日本啤酒 $38HH- Kirin以$38加錢飲啤酒,抵到爆!泰式魚餅 $52Thai Fish Cakes魚餅跟外面泰國餐是不一樣的,比較重魚肉味!冬陰功$48@1客Tom Yum Soup小小的一碗,不會太多或者太小,而且很足料,味道香濃!📍地址:Foodhall by Moon Thai (觀塘)觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
青咖喱雞
Chicken Green Curry
蟹肉炒飯 $148
Crab Meat Fried Rice
炒飯一上菜時很香,而且炒飯粒粒分明,香而不油膩!
煎薄餅 $25
Roti
烤香茅豬頸肉$ 48
Grilled Pork Neck
日本啤酒 $38
HH- Kirin
以$38加錢飲啤酒,抵到爆!
泰式魚餅 $52
Thai Fish Cakes
魚餅跟外面泰國餐是不一樣的,比較重魚肉味!
冬陰功$48@1客
Tom Yum Soup
小小的一碗,不會太多或者太小,而且很足料,味道香濃!
📍地址:
Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
2024-07-19 135 瀏覽
上星期六同朋友去咗宏利廣場嘅Foodhall by Moonthai,之前係港島返工就已經聽講過呢間曾獲米芝蓮嘅泰式fusion菜,直到依家搬咗去九龍先揾到機會試🥰泰式奶茶🍹原本以為會好甜,但係可能微調過適應香港嘅口味,甜度唔會太過,奶茶香滑,飲完口入面仲留有茶嘅甘香食完辣再飲會甜啲,有咗對比泰式全日早餐泰式粥綿滑,加咗雞肉豬肉碎🥩包好脆,搽埋牛油果醬好夾🥑煙肉相對平時食嗰啲冇咁鹹,稍微健康啲🙈太陽蛋煎得好靚🍳牛肉漢堡·紅咖喱蛋黃醬🍔第一次見咖喱漢堡好特别,咖喱好香,一拎起個包就聞到🥵叫咗超少辣,食咗半個都係有啲辣,但係好過癮,如果唔食得辣嘅記得要叫少少少少辣😂牛肉應該係同辣椒香葉一齊打,咬開仲可以見到碎😂焗薯唔會太乾,皮好易剝,酸忌廉幾好,覺得仲好食過連鎖店嘅🙈

泰式奶茶🍹
食完辣再飲會甜啲,有咗對比

泰式全日早餐

牛肉漢堡·紅咖喱蛋黃醬🍔
2024-07-13
食物有:1. 蝦炒金邊粉 $128鑊氣一流,金邊粉乾身,但較偏甜(我就覺得淡咗少少🤏)3🌟2. 泰式豬肉漢堡配青咖哩蛋黃醬 $88佢配咗青咖哩蛋黃醬,口味獨特,但係漢堡煎得較為乾身老左,導致肉汁較少,但係經過蕃茄同埋其他配菜夾埋都可以一試(我覺得可以試下牛)3🌟3. 烤香茅豬頸肉 $48值得推介,煎得香口,肉汁保留(面脆內嫩好彈牙),尤其是個獨家醬汁,簡直令到豬頸肉嘅層次再提升一層(酸酸甜甜有洋蔥同唔同香料 勁好食😋)4🌟4. 馬拉盞炒通菜 $88不過不失,有鑊氣(淡咗少少)3🌟總價$352個人提醒,因金邊粉同菜份量都大,二個人食都得,所以如果只係二個食,可以先叫其中一款,再後補會適合
食物有:
1. 蝦炒金邊粉 $128
鑊氣一流,金邊粉乾身,但較偏甜
(我就覺得淡咗少少🤏)
2. 泰式豬肉漢堡配青咖哩蛋黃醬 $88
(我覺得可以試下牛)
3. 烤香茅豬頸肉 $48
4🌟
4. 馬拉盞炒通菜 $88
不過不失,有鑊氣(淡咗少少)
總價$352
  • 烤香茅豬頸肉
一間由泰皇御廚坐陣結合左泰式傳統風味同fusion菜式既米芝連泰國餐廳開左係牛頭角寫字樓底層🤗餐廳連續5年榮獲米芝連推介餐廳,味道同質素絕對有保證,餐廳係早午晚時段都可以為附近打工仔提供全新泰菜體驗,朝早可以買外賣番公司食~餐廳面積大約有5500尺運用新型北歐Cafe簡約設計,配以暖大地色令人有種舒服、溫暖既感覺,裝修有啲似美食廣場既感覺☺️最特別係佢用開放式廚房可以見到大廚煮野食,重點係唔會覺得大油煙同埋有油煙味,抽風系統做得好好👍🏻—————————————————————————————♦️牛肉漢堡·紅咖哩蛋黃醬🍔($98):呢款係餐廳既招牌fusion菜將漢堡同泰國菜合二為一,漢堡係由泰國菜餡料製成,食落覺得味道有啲似食緊香菜肉碎,而且完全冇牛臊味好腍身冇筋仲好惹味,漢堡配以大量椰菜絲有助解膩~個包似係平時用黎整蒜蓉包果款包,配埋微辣既紅咖哩蛋黃醬更開胃😋另外新鮮焗薯上面配埋酸酸地既醬汁,食落又幾夾幾好味👍🏻🫣🙈☺️♦️沙嗲雞肉串燒🍗($48):串燒可以話係泰國菜必叫,而呢個價錢有4串我覺得都幾抵食,雞肉唔會燒到乾噌噌,仍然可以保持到肉質嫩口juicy,配埋秘製沙嗲醬令到味道更上一層樓

—————————————————————————————

♦️沙嗲雞肉串燒🍗($48):串燒可以話係泰國菜必叫,而呢個價錢有4串我覺得都幾抵食,雞肉唔會燒到乾噌噌,仍然可以保持到肉質嫩口juicy,配埋秘製沙嗲醬令到味道更上一層樓🥰

♦️蟹肉炒飯($118):夠晒鑊氣、夠足料👍🏻飯面放滿左蟹肉,另外加左大量蛋去炒,旁邊有青檸大家可以自行加落炒飯,更能突出到清新口感

♦️牛肉船麵🍜($88):出面既船麵可能好多都好鹹同埋好濃,但呢碗船麵雖然望落去湯底好深色但食落去一啲都唔鹹唔濃,而且有少少甜味,金邊粉索晒啲湯好好味~牛肉亦有咬口唔韌,配埋通菜同卜卜脆豬皮絕對推薦大家叫🤗

♦️芒果糯米飯🥭($88):糯米飯一黎到係熱辣辣出晒煙,而且口感唔會腍啤啤黏埋一齊,食落去絕對有口感~芒果都算香甜,不過如果可以再香啲就更好🫣

♦️ 青瓜蘋果梳打🥒🍎($48):有少少酸味,青瓜好清新解膩,而且飲落去唔係糖漿味,仲會有青瓜粒同蘋果肉可以食到

♦️ 凍檸茶🍋($30):雖然食泰國野餐廳,但係唔似出面泰式檸檬茶好酸好重香茅味,佢係淡淡地飲到檸檬既清香味但一啲都唔酸~

2017 瀏覽

評分🖍️(滿分為5個🌕)
抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌗
服務質素:🌕🌕🌕🌕🌕
環境:🌕🌕🌕🌕🌕
味道:🌕🌕🌕🌕🌗

📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

2024-07-12
  • 沙嗲雞肉串燒
  • 芒果糯米飯
  • 牛肉船麵
2024-07-10 153 瀏覽
Foodhall by moon Thai 🍳 🥑 流心蛋牛油果煎餅 $108🫓 Roti with Poached Egg & avocado 牛油果份量豐富,煎餅有微辣沙律醬調味,口道有層次,可惜流心蛋過熟。🥩慢煮美國封門柳配新薯 $228🥔 Slow-Cooked U.S Hanger Steak with New Potatoes 封門柳軟嫩多汁,牛味重。另外配菜薯蓉口感順滑,加入冬陰功香料調味非常特別。
Foodhall by moon Thai
🍳 🥑 流心蛋牛油果煎餅 $108

🥩慢煮美國封門柳配新薯 $228
封門柳軟嫩多汁,牛味重。
另外配菜薯蓉口感順滑,加入冬陰功香料調味非常特別。
🥩慢煮美國封門柳配新薯
🍳 🥑 流心蛋牛油果煎餅
🥩慢煮美國封門柳配新薯
2024-07-10 141 瀏覽
呢排天氣咁炎熱,當然要搵返間坐得舒服嘅餐廳食個lunch先。今日就試左佔地大約5000尺嘅泰國餐廳 ✨Foodhall by Moon Thai✨唔講唔知原來佢哋連續五年獲得米芝蓮港澳版推介,主打清一色泰廚團隊,餐廳堅持只用曾仼泰皇御廚的泰廚團隊做菜,為食客帶來正宗皇室泰國風味及提供最地道的泰菜。2023 年 12 月,餐廳正式轉型由傳統泰國菜餐廳變為 Foodhall,環境極具新型北歐 Café 的現代簡約格調,沿用泰皇御廚主理結合無國界的創意料理 (Fusion)概念設計菜式,務求為顧客帶來前所未有的泰國菜。🦐蝦炒金邊粉✨即叫即炒,所以需要等一段時間,蝦夠大隻好彈牙,加上酸酸地嘅醬汁,勁有泰國風味,好似去咗泰國一樣。✨香辣肉碎煎蛋飯🍚肉碎份量多,唔會太過油,辣度啱啱好,配埋隻流心嘅煎蛋一流。🫗泰式髒髒奶茶✨呢個係泰式版Dirty,第一次飲,賣相靚之餘,味道都唔錯,飲落好滑。而且Foodhall 分開咗唔同嘅美食區,全部Open Kitchen,裝修以橙色為主,燈光鮮明。泰多正嘢食唔晒,下次要再嚟試埋佢地嘅船河同甜品先得,到時再分享俾大家。
呢排天氣咁炎熱,
當然要搵返間坐得舒服嘅餐廳食個lunch先。
今日就試左佔地大約5000尺嘅泰國餐廳
✨Foodhall by Moon Thai✨
唔講唔知原來佢哋連續五年獲得米芝蓮港澳版推介,

🦐蝦炒金邊粉✨
即叫即炒,所以需要等一段時間,
蝦夠大隻好彈牙,加上酸酸地嘅醬汁,
勁有泰國風味,好似去咗泰國一樣。

✨香辣肉碎煎蛋飯🍚
肉碎份量多,唔會太過油,
辣度啱啱好,配埋隻流心嘅煎蛋一流。

🫗泰式髒髒奶茶✨
呢個係泰式版Dirty,第一次飲,
賣相靚之餘,味道都唔錯,飲落好滑。

2024-07-08 134 瀏覽
今次揀左位於牛頭角新開半年既fusion 泰國餐廳-foodhall by Moonthai -我比呢個北歐 Cafe 的簡約格調吸引住😍地方十分寬敞而且舒適。啱晒一家大細 情侶 閨蜜👬價錢仲要好親民😋😋😋😋性價比極高😎😎😎😎😎·沙嗲豬肉串燒$48豬肉好淋 沒有柴口感 好Juicy 🤤有4串大大串•沙嗲雞肉串燒$48雞肉燒得好香,重點沙嗲汁 花生味好重👍•烤香茅豬頸肉$48豬頸肉好好味, 燒得剛剛好 加埋醬汁食唔停口😈·牛肉船湯金邊粉$88好掛住泰國船麵,份量好大碗 ,湯底好濃郁 ,牛肉好嫩🥰·蟹肉炒飯 $118蟹肉份量多,清清地啱晒小朋友👍·冬陰功 $48辣度恰到好處 啱晒食唔到太辣既我 正宗👍🥣

價錢仲要好親民😋😋😋😋性價比極高😎😎😎😎😎

·沙嗲豬肉串燒$48
豬肉好淋 沒有柴口感 好Juicy 🤤有4串大大串

•沙嗲雞肉串燒$48
雞肉燒得好香,重點沙嗲汁 花生味好重👍

•烤香茅豬頸肉$48
豬頸肉好好味, 燒得剛剛好 加埋醬汁食唔停口😈

·牛肉船湯金邊粉$88
好掛住泰國船麵,份量好大碗 ,湯底好濃郁 ,牛肉好嫩🥰

·蟹肉炒飯 $118
蟹肉份量多,清清地啱晒小朋友👍

·冬陰功 $48
辣度恰到好處 啱晒食唔到太辣既我 正宗👍🥣

• 沙嗲雞肉串燒
2024-07-08 87 瀏覽
環境開揚,座位闊落舒服,空間感十足,特別適合一家大小,就算帶埋小朋友都唔使驚會整到隔離枱🔸️泰式滷水豬手豬手軟腍入味,啖啖肉又唔會太鹹,配有4邊滷蛋同埋酸菜,味道唔錯,酸菜亦都可以減輕油膩感,🔸️紅咖哩雞 另配煎薄餅全部都係雞脾肉,咖哩味香濃又唔會太辣,入面仲有泰國茄子,我另外再配埋酥脆煎薄餅,沾滿咖哩汁食,係我最鍾意的組合🔸️泰式魚餅送到上枱都仲係好熱,香料味道豐富,口感層次十足,配搭泰式甜辣醬更加開胃,不過如果唔鍾意檸檬葉味就未必啱食

🔸️泰式滷水豬手

🔸️紅咖哩雞 另配煎薄餅

🔸️泰式魚餅

2024-07-02 81 瀏覽
先介紹眼前呢杯,叫Dirty泰式奶茶。今晚去咗牛頭角,喺地鐵站附近嘅”Foodhall by Moon Thai”。一打開Menu就知要叫呢杯嘢飲。飲開咖啡都知,飲Dirty嘅原理係一啖飲晒兩層嘅結構,所以唔應該撈咗先飲。呢杯泰式奶茶沖嘅Dirty,分層效果做得好好,飲到底都仲可以見到兩層,而兩層味道嘅分別都好明顯,甚至有”甜-淡-甜”嘅效果,味道相當唔錯。跟住講返嘢食。呢度嘅燒烤出品相當唔錯,烤香茅豬頸肉,外脆內軟有炭香味。燒羊肉串,好特別,唔會羶,不過羊味爭少少。跟住我哋叫咗”瑪莎曼咖喱牛肉”,其實就係黃咖喱。一啲都唔辣,點酥餅食好舒服,咖喱味好香,果然係咖喱之王!最後叫咗芒果糯米飯,食落味道豐富。又凍又甜嘅芒果,同熱嘅糯米飯一齊擺入口,感覺好似返咗泰國咁!最後要講講環境,呢度有落地玻璃,空間感非常充足,一路食一路聽到廚房嘅炒鑊氣聲,幾好feel。
先介紹眼前呢杯,叫Dirty泰式奶茶。

2024-07-02
2024-07-01 80 瀏覽
這裏跟牛頭角地鐵站也不算遠,都容易找得到,地方很大很寬敞, 枱與枱之間的距離也足夠 ,服務員態度都親切有禮,也會主動上前斟水和更換餐具。食物上菜速度正常,味道也很不錯。串燒肉質嫩口。咖哩汁沾薄餅惹味。炒河粉好夠鑊氣。 甜品的賣相和味道也很不錯。 柚子沙律中和了其他菜式的油膩感,夠清新。和牛河粉湯底好得,肉質上乘(忘了拍照), 總括來說, 這是一間非常適合與親友相聚 的泰式餐廳。 比起九龍城那些小小的, 坐得舒服得多。用餐完還可以到附近的觀塘海濱長廊 看看風景。正。
用餐完還可以到附近的觀塘海濱長廊 看看風景。正。
星期六帶小朋友去玩前 係觀塘搵地方食lunch 突然好掛住泰國d船麵🍜勁想食最後竟然俾爸爸搵到間有船麵食既fushion餐廳 😍可以滿足我個日想食船麵既心願 太好啦! 一去到環境好闊落 開放式廚房設計 乾淨衛生 一目了然 坐得又舒服 我地order既幾樣野都好好食 其中一樣當然有叫我好想食既船麵啦🤭招牌和牛船麵 🐮🍜個湯底好香濃 層次豐富唔油膩 非常類近泰國地道船麵既味道 和牛嫩滑多汁 份量亦唔少 推介!必試!紅咖哩雞配薄餅 🥘咖哩充滿椰香 汁夠濃 用黎點薄餅食好掛汁好惹味 野飲當然唔少得爸爸每日都要飲既LONG BLACK☕️ 最後小朋友話要食埋個甜品 本身揀左芒果糯米飯 最後聽到有🍌🍫香蕉朱古力煎餅即刻改變主意 呢個朱古力煎餅有驚喜喎 配埋香蕉竟然無想像中咁甜 餅脆好味 為呢餐lunch畫上完美既句號不愧為連續5年米芝連推介既泰菜 呢間真係可以再encore!

招牌和牛船麵 🐮🍜

紅咖哩雞配薄餅 🥘
咖哩充滿椰香 汁夠濃 用黎點薄餅食好掛汁好惹味

2024-06-23 85 瀏覽
食物方面:-金邊粉:好夠味😋😋😋同埋份量好足,一碟兩個人食其實夠飽😆-青咖喱牛肉薄餅:咖喱汁辣辣地,好好味😋淋落薄餅度撈埋牛肉一齊食,一流😋😋😋-豬頸肉:做到外脆外香,入面好林,夠醬汁都好得😋👍🏼-朱古力煎餅:呢個甜品入面係香蕉,外面醬汁係朱古力加煉奶,配合黎食,都幾好味😆-泰奶:好香茶味,唔會太甜👍🏼服務方面:好有禮貌,讚👍🏼環境方面:好光鮮,有自然光,影相靚,舒服性價比方面:中等價錢,有咁既食物同服務質素,值得!備註:地點偏牛頭角,非觀塘如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

-金邊粉:好夠味😋😋😋同埋份量好足,一碟兩個人食其實夠飽😆

-豬頸肉:做到外脆外香,入面好林,夠醬汁都好得😋👍🏼

-泰奶:好香茶味,唔會太甜👍🏼
服務方面:
好有禮貌,讚👍🏼

環境方面:
好光鮮,有自然光,影相靚,舒服

性價比方面:
中等價錢,有咁既食物同服務質素,值得!

備註:
地點偏牛頭角,非觀塘

2024-06-21