週末又約了朋友去觀塘鴻圖道的〔Flames〕吃飯,餐廳中午12點才開門,還沒到12點已經有不少人在等位,今次是來吃它們的週末及假期的早午餐(Brunch),餐廳主打澳洲菜式,店員大多數都用英文對答,店員服務態度亦很不錯。餐廳裝潢以淺木色灰白為主,店內一直播放著輕快的外國的音樂,感覺特別輕鬆寫意,加上餐廳樓底高,很有空間感,更有酒吧位及梳化卡位,室外亦有用餐的地方,難怪中午餐時份已經差原多爆滿。【燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉】(HK$158)虎蝦很大隻,入口肉質彈牙,開邊的虎蝦中間位置,放置了很多三文魚籽及芝士粉,龍蝦湯汁份量很多,撈勻後每一口扁意粉都掛上了滿滿的龍蝦湯汁,入口更有一絲絲蟹肉,口感很好很惹味。【巴馬火腿火箭菜薄餅】(HK$168)薄餅配料十分豐富,餡料有巴馬火腿、聖馬札諾番茄仔、巴馬臣芝士及馬蘇里拉芝士,同時亦灑滿了火箭菜及芝士粉,厚身的餅邊亦烤得香口,薄餅份量十足很飽肚。【餐湯】Soup跟餐追加 (+HK$15)餐湯是蘑菇湯,裡面有蘑菇打成蓉,口感順滑,蘑菇味道濃郁,入口啖啖粒粒蘑菇。【沙律】Salad跟餐追加 (+HK$15)沙律菜上有羅馬生菜,火腿粒粒及車厘茄,很開胃

【燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉】(HK$158)
巴馬火腿火箭菜薄餅
【巴馬火腿火箭菜薄餅】(HK$168)

【沙律】Salad跟餐追加 (+HK$15)
沙律菜上有羅馬生菜,火腿粒粒及車厘茄,很開胃。

【Cappuccino】跟餐追加 (+HK$18)
咖啡味香濃,口感順滑,喝起來會比Latte帶有更濃的咖啡味。

【Latte】(HK$41)
咖啡奶泡心型拉花很美,喝到牛奶與咖啡融合的味道,咖啡口感順滑,這款咖啡很容易入口。
〔Flames〕
香港九龍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
Shop 1, G/F, Two Sky Parc, 51 Hung To Road, Kwun Tong,Kowloon, Hong Kong
2024-01-14
午餐
2024-01-24 70 瀏覽
同阿女去完茶果嶺公園玩去觀塘嗰邊搵食,見到呢間餐廳裝修幾高級幾舒服又有卡位就入咗去坐,樓底都幾高空間感好大坐得幾舒服!Aloha Pizza $178這個夏威夷薄餅🍕佢覺得好香脆入邊煙靭,餡料都幾多!有菠蘿、火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士🧀味道幾好👍🏻 阿女好鍾意食!King Prawn Linguine$158燒大蝦好大隻,有炭燒嘅味道,上面仲有三文魚籽,配埋一齊食好夾好新鮮!扁意粉好有口感煙靭配上龍蝦汁都幾豐富,味道不錯👍🏻Fruit Garden $68呢個果汁好豐富,有cranberry juice, orange juice, pineapple juice, passionfruit purée,ginger ale混合而成!仲有大大粒士多啤梨🍓,小朋友即刻搶嚟食!Apple juice $28呢個蘋果汁幾健康,店員仲問我使唔使走冰,佢見到我有小朋友估到係俾佢飲😜😋Flames (鴻圖道) (觀塘)😋觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

Aloha Pizza $178

King Prawn Linguine$158

Fruit Garden $68

Apple juice $28

😋Flames (鴻圖道) (觀塘)
😋觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-01-22 36 瀏覽
今晚嚟到觀塘鴻圖道的Flames, 接近七點鐘這裏已經差不多座無虛席,餐廳燈光營造很好的氣氛。我們點了香煎雞翼和煎帶子沙律作前菜。 🌿香煎雞翅:新鮮嫩滑的雞翅,雞皮煎至金黃酥脆,內部則保持多汁嫩滑,上面灑了一點微辣的味粉,讓人垂涎欲滴。🌿煎帶子沙拉:煎帶子外焦內嫩,帶有微妙的甜味,與清爽的蔬菜搭配,不僅色彩豐富,而且美味可口,給人一種清新又滿足的感覺。跟著我們又點了一個🌿乳豬,這道菜肉質特別嬌嫩,我猜是經過特殊的烹調方式,肉質鮮嫩多汁,皮脆肉香。每一口都能感受到乳豬肉的獨特風味。最後我們點了兩個主食。🌿黑松露蘑菇意粉:香脆蘑菇與黑松露拌入嫩滑面条,感覺奢華味美。蒜蓉披萨:濃郁大蒜香,薄餅香脆,口感豐富。

我們點了香煎雞翼和煎帶子沙律作前菜。

最後我們點了兩個主食。

蒜蓉披萨:濃郁大蒜香,薄餅香脆,口感豐富。

2024-01-22 41 瀏覽
之前食過晚餐 今次禮拜六嚟食Lunch門口有幾張OUTDOOR座位 秋天時分都特別多人喜愛裡面亦有半戶外嘅AREA 而我今次照舊都係鐘意坐半戶外AREA嘅呢張檯Weekend Meun (附送汽水或茶)💁🏻‍♀️🍽️Salmon Eggs Benedict ($118)🍹Ice Lemon Tea🍽️Chicken Salt Fries (+$48)🍽️Crab Meat Penne ($158)🍹Ice Lemon Tea🍰Slice of cake - Milk Tea Mousse (+$35)食物味道一如既往嘅好薯條好食 蟹肉份量亦好多 Cake都好大件瞓醒直接嚟食嘢 天氣好 環境好 食物好 2人Total $395 價錢唔貴Beautiful day begins!🥰
之前食過晚餐 今次禮拜六嚟食Lunch

門口有幾張OUTDOOR座位
秋天時分都特別多人喜愛
裡面亦有半戶外嘅AREA
而我今次照舊都係鐘意坐半戶外AREA嘅呢張檯

Weekend Meun (附送汽水或茶)💁🏻‍♀️

🍽️Salmon Eggs Benedict ($118)
🍹Ice Lemon Tea
🍽️Chicken Salt Fries (+$48)

🍽️Crab Meat Penne ($158)
🍹Ice Lemon Tea

食物味道一如既往嘅好
薯條好食 蟹肉份量亦好多 Cake都好大件
瞓醒直接嚟食嘢 天氣好 環境好 食物好
2人Total $395 價錢唔貴
Beautiful day begins!🥰

2024-01-22 39 瀏覽
難得今日同老公兩個二人世界拍下拖,就揀左間靚靚西餐,燭光晚餐浪漫一下❤️ 去到餐廳門口,裝修得好有格調,餐廳裏面燈光柔和,仲安排我地坐圓形沙發座位,夠哂寬闊舒服。🥢香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律(配青檸青瓜薄荷汁)一上桌,沙律賣相超吸睛,半熟吞拿魚顏色粉嫩,加上新鮮車厘茄同青檸青瓜薄荷汁,味道酸酸甜甜,清新開胃。🥢卡邦尼薄餅薄餅我們叫左個不常見既口味—卡邦尼,薄餅上面鋪滿意式煙肉,鵪鶉蛋,意大利奶酪芝士,忌廉,巴馬臣芝士,馬蘇里拉芝士。薄餅口感豐富,食落每一啖都係濃濃既芝士香味,再加上煙肉的鹹香味同流心的鵪鶉蛋蛋黃,口感大滿足。🥢昋煎照燒汁橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)一上碟擺盤精美,鯛魚柳外皮煎得香脆可口,配上鯛魚柳肉質細膩,口感一流。再加上味道濃郁嘅照燒汁,真係食到停唔到口。呢間餐廳環境一流,食物質素高,超推薦情侶或一班朋友去食飯飲酒傾吓偈。

🥢香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律(配青檸青瓜薄荷汁)

🥢卡邦尼薄餅

🥢昋煎照燒汁橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)

❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈觀塘氣氛西餐廳✨蟹肉pasta有驚喜星期日去觀塘搵朋友順便食埋晚餐 位於鴻圖道的Flames 之前食過覺得幾好今次二訪試試其他菜式😳晚上環境昏暗有格調 氛圍感十足 食物格價得宜 成為餐廳會員單點更有八折優惠呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Crab Meat Penne $158 (8.5/10)入口啖啖蟹肉充滿忌廉香氣🥰好有驚喜 醬汁中有加入蕃茄中和膩感 帶點微酸更加開胃 而且份量多並不吝嗇 同男友一致認同係今晚MVP👍🏻𐂐 ⠜Seafood Pizza $228 (8/10)有鮮蝦 魷魚 煙三文魚三款海鮮 薄批底帶有麵粉香批邊則較煙韌 鮮蝦口感爽彈🤍配以鹹香的煙三文魚 味道更豐富 個人喜歡這種風格的pizza𐂐 ⠜Grilled Corn $58 (7/10)小食有奶油蔬菜 黑松露薯條 烤粟米等 健康的我選了烤粟米 表面灑滿巴馬臣芝士粉 味道鹹鹹甜甜┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

觀塘氣氛西餐廳✨蟹肉pasta有驚喜

入口啖啖蟹肉充滿忌廉香氣🥰好有驚喜
同男友一致認同係今晚MVP👍🏻

𐂐 ⠜Seafood Pizza $228 (8/10)
鮮蝦口感爽彈🤍配以鹹香的煙三文魚 味道更豐富
個人喜歡這種風格的pizza

𐂐 ⠜Grilled Corn $58 (7/10)
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
今日又係薯條日😂放工之後好想食煎炸嘢,去咗觀塘覓食今日叫咗三樣嘢:燒春雞配薯條、炸魚薯條、牛油焗雜菜炸魚薯條一上枱即刻嚇咗一跳,炸魚勁大塊,而且抵押都壓住好大堆薯條,炸魚香脆可口之餘又唔會過分油膩,而且肉質鮮甜結實,份量非常慷慨至於燒春雞皮脆肉嫩,上台嗰刻又係覺得好壯觀,配上得調嘅辣醬非常惹味,而且仲配上海量嘅薯條,真係大滿足食咗咁多熱氣嘢都要食返少少健康食物,就係牛油焗雜菜,雜菜有幾款,包括紅蘿蔔、西蘭花、椰菜花等等。呢間餐廳燈光較暗,浪漫之餘性價比甚高,值得推薦#flames
今日又係薯條日😂放工之後好想食煎炸嘢,去咗觀塘覓食

今日叫咗三樣嘢:燒春雞配薯條、炸魚薯條、牛油焗雜菜

呢間餐廳燈光較暗,浪漫之餘性價比甚高,值得推薦

#flames
2024-01-18
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
  • 黑松露薯條
  • 炸魚薯條
2024-01-18 39 瀏覽
🐰💕來不及看日落也沒關係,下次陪我看晚霞也可以的😊在觀塘海濱散心看日落後,就到附近找間舒服西餐廳好好慰勞一下,燈明偏暗,令人倍感放鬆食物質素亦不錯,二人餐份量十足,超飽超滿足😋🍓凍士多啤梨茶熱熱情果茶夏威夷pizza - 吃pizza 最重要是什麼?是上面的菠蘿😈😂炸魚薯條 - 炸魚真的誇張的大,看看跟底褲車長和我的拳頭的對比🤤順帶一提,這裡假日泊車優惠比平日的更吸引,應該是因為附近是工商區吧Flames (鴻圖道) (觀塘)📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
🐰💕
來不及看日落也沒關係,下次陪我看晚霞也可以的😊

食物質素亦不錯,二人餐份量十足,超飽超滿足😋
🍓
凍士多啤梨茶
熱熱情果茶

Flames (鴻圖道) (觀塘)
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-01-17 47 瀏覽
Tonight, I met up with friends and went to "Flames," a restaurant in Kwun Tong with a great atmosphere. We enjoyed our meal while catching up and chatting.We ordered the following dishes which were quite nice:~Herb Garlic Bread: A delicious appetizer with perfectly toasted bread, fragrant herbs, and just the right amount of garlic flavor😁~Shelter Chicken Wings: Crispy and tender chicken wings with a savory and slightly spicy seasoning, very delicious👍~Suckling Pig: Indulge in perfectly roasted s

~Suckling Pig: Indulge in perfectly roasted suckling pig with a crispy golden skin and tender, succulent meat, very good for sharing😊

~Seared Scallop Salad: A refreshing salad with 4 scallops and nice fresh green salad😋

~Parma Pizza: A classic favorite, this thin-crust pizza is topped with fresh tomato sauce, mozzarella cheese, and slices of savory Parma ham.This pizza is incredibly appetizing😃

~Truffle Mushroom Linguine: A must-try for truffle and mushroom lovers,with a variety of mushrooms, and a rich and creamy truffle-infused sauce❤️

Overall Speaking, we all enjoyed the delicious meal tonight😊
2024-01-17 39 瀏覽
經過鴻圖道見到呢間餐廳好多人,喺一條咁清靜嘅街道,呢間餐廳竟然真係可以做到夜繽紛,見咁啱有兩個位,一於試試睇吓係咪真係咁好食先。門口有set dinner,不過我覺得太多嘢食,我哋食唔晒,所以就決定單點,點咗一碟蟹肉長通粉,真係非常好食蟹肉好多,每一啖都食到蟹肉嘅味道,蕃茄味酸酸甜甜好開胃,而且份量十足。另外橙味嘅魚柳,睇得出精心製作,魚柳份量好大同幾厚,最鍾意佢有大量蔬菜,粟米好甜好好味!飲品來講唔算好特別,不過我哋見是日餐湯平過叫杯嘢飲,加上今日餐湯係蟹肉周打湯,一試之下估唔到非常有驚喜,味道超級濃郁同埋好Creamy,絕對要試,呢間餐廳原來性價比高,難怪越夜越多人,建議如果大家想試一定要book枱。

2024-01-17 40 瀏覽
星期六朝早搞掂曬私人野之後,想搵個地方me time,chill下,就嚟呢間餐廳食brunch。環境舒適~⭐️蘑菇湯蘑菇味濃郁,忌廉令湯嘅口感更滑順。⭐️炸魚薯條配他他醬炸魚好大塊,大過我嘅手掌。食落啖啖魚肉,好嫩滑。炸衣唔會好厚。可以點他他醬食。薯條炸得金黃酥脆,分量都幾多下。推薦👍🏻⭐️ 菠蘿汁唔會好甜,唔錯。呢段時間都有唔少家庭帶埋小朋友嚟食,大人叫brunch set 有得免費小朋友餐,仲有免費泊車~

⭐️蘑菇湯
蘑菇味濃郁,忌廉令湯嘅口感更滑順。

⭐️炸魚薯條配他他醬

⭐️ 菠蘿汁
唔會好甜,唔錯。

各位鐘意食嘅朋友點啊!今日就嚟到Flames嚟搵食,要同大家講下呢度既「海鮮香草茄醬薄餅」同「新鮮黑松露蘑菇扁意粉」。話唔多講,先搞定個薄餅!☝️餅底脆到喇叭咁響,海鮮貨真價實,雜錦魷魚同蝦仔好夾!揭開首啖,既潮又曬💦溝埋茄醬同芝士🧀,順滑夾帶點點小香草清香,食落去正!而個黑松露蘑菇意粉呢,真係一試難忘。面條嘅Q彈啱到爆,加上黑松露的濃醇同新鮮蘑菇🍄搭檔,香得嚟又有層次,食嗰陣埋頭苦幹,連話都唔想講。🤫仲有呢,個Ice Latte🧊☕嗰杯濃郁得嚟唔會過苦,飲落真係心情都爽。店內氣氛都放鬆,裝修有心思,d比人坐得舒服,整體感覺好有歸屬感。下次仲想再嚟試下其他嘢㗎!總之,Flames絕對係個方便正宗嘅美食地點!👍🍽😊

2024-01-16 42 瀏覽
好耐無同呢個靚女食飯啦~~原來喺Flames叫咗生日蛋糕嘅話,上嘅時候全間餐廳都會播生日歌,令到壽星成為焦點!早知就叫一個蛋糕俾我朋友啦🤣✨10’’手工pizza Aloha 夏威夷薄餅 $178嚟到呢度冇可能唔似佢哋最出名嘅手工Pizza啦,我哋就揀咗最簡單同經典嘅夏威夷,主要配料有菠蘿、火腿、俄勒岡葉、聖馬扎諾蕃茄、mozzarella cheese等等。pizza係即叫即焗嘅,出爐熱辣辣就上枱,個批都好軟好好味,好鍾意❤️如果再多啲菠蘿就好啦~🍍✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158超好味,超推介嘅選擇!每一啖都充滿着蟹肉同埋芝士,就連通心粉中間都係,超級滿足!最估唔到就係有咁多蟹肉!呢個係我哋嘅必叫之選✨慢煮雞胸凱撒沙律 $118經典嘅凱撒沙律,作為凱撒沙律愛好者嘅我去到邊都鍾意叫!呢度嘅凱撒沙律落嘅醬料唔算多,比較健康,不過就有好多芝士粉,我覺得佢嘅煙肉碎太過大塊同埋硬,不過份量係好多雞胸都好食嘅~

✨10’’手工pizza Aloha 夏威夷薄餅 $178

✨蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

✨慢煮雞胸凱撒沙律 $118
2024-01-16 39 瀏覽
早幾日倒數完後,係觀塘經過呢間餐廳,發現餐廳出面裝修已經幾靚,有種歐美Cafe feel😍而且食嘅野好啱週末起身食個Brunch 輕鬆吓👍🏻同埋做會員可以有8折加免費泊車,所以都即刻食個靚靚2024嘅Brunch☺️.味道:🌕🌕🌕🌕🌗人均消費:$150 ~ 200.Day of soup (忌廉蘑菇湯)$15蘑菇味好香濃,飲落係好滑同幾Creamy🤤完全唔係罐頭加工果啲味,飲得出係自己用蘑菇熬出嚟嘅味道😋FLAMES BIG BREAKFAST FLAMES特盛早餐 $158呢個Brunch set好啱Weekend訓醒去食,簡單啲講係All Day Breakfast🤩有煙肉、德國腸、炒蘑菇、蕃茄同炒蛋😍食物相對普通但份量都算多,啱晒Brunch👍🏻而且叫Brunch Set總會送Free Kid Meal,最適合啲家長帶埋小朋友過嚟食個Weekend Brunch🥰BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148牛面肉炆得好淋但又唔會好Dry☺️可以吸晒啲紅酒汁,所以食落好好味🥰意粉煮嘅時間剛剛好,軟硬適中同埋都掛到啲紅酒汁,整體係好食😋TRUF

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
人均消費:$150 ~ 200
Day of soup (忌廉蘑菇湯)$15

FLAMES BIG BREAKFAST
FLAMES特盛早餐 $158

BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE
紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 $148

TRUFFLE FRIES 黑松露薯條 $58
薯條比較粗同厚身,有啲食落會似食緊薯仔咁👍🏻開頭以為係跟黑松露沙律醬,點知原來係加啲黑松露粉咁,但黑松露咪就唔突出🙁

• 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
1K
餐廳裝潢時尚型格,有開放式酒吧、戶外座位等,店中間還種了棵樹,令人感覺悠閑舒適,而且是寵物🐶歡迎的! 聽講呢度最出名係葡式香辣燒春雞、all day breakfast 、手工拿玻里薄餅等,我今次就先嘗呢度嘅薄餅! 意式辣肉腸薄餅即叫即烤,同其他薄餅唔同,拿玻里薄餅,圍邊厚厚的帶酥脆,餅底就薄而軟身,口感煙韌,餡料會向前滑落去,所以要包住食比較好! 辣肉腸亦好香口惹味。香煎北海道帶子蔬菜沙律清新之選,帶子煎至金黃色,外脆內嫩,仲幾鮮甜,配沙律菜及酸酸地醬汁好開胃

意式辣肉腸薄餅

香煎北海道帶子蔬菜沙律