2024-02-08 22 瀏覽
如果係有落場時間請你地清楚列明,我下午兩點幾去到同我講已經關門,唔做生意,個營業時間根本就唔係1200-2200,唔好浪費我地客人既時間,唔該你地更正番,唔好fake人。
午餐
2024-02-07 36 瀏覽
食物還可以,蕃茄牛麵肉意粉牛肉好腍,蕃茄醬不會太酸,烤雞配黃薑飯,雞髀肉質還可以,份量算大。 但中午時段安排好差,前面有2張4人等位,餐廳裡面已有3張2人格,好明顯不能併枱,但都必須要等前面入左才可以入去用餐,咩道理,浪費晒人哋啲時間😡
上次就同大家介紹過位於觀塘海濱匯,擁有無敵海景既高質意大利菜𝑀𝐴𝑁𝑂,今次同大家介紹既,系同位於觀塘,裝潢充滿格調感既高質西餐廳 𝐹𝐿𝐴𝑀𝐸𝑆 @flames.hk 🌟意式辣肉腸薄餅 $168依度既 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 亦系現場手工製作,即叫即焗,餅底烤得香脆鬆軟之餘帶口感,而意式辣醬配埋意式辣肉腸,咸香之餘帶微辣,好惹味🤤👍🏻🌟蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158蟹肉比得好大方,食得到一梳梳蟹肉,蕃茄忌廉醬汁酸甜酸甜,配埋巴馬臣芝士,超級邪惡🤤👍🏻📍Flames (鴻圖道)地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖#觀塘 #薄餅 #覓食觀塘 #手工意粉 #手工薄餅 #觀塘食乜好 #意式辣肉腸薄餅 #蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉#ʜᴋɪɢ #ʜᴋɪɢᴇʀ #ғʟᴀᴍᴇs #ʜᴏɴɢᴋᴏɴɢғᴏᴏᴅɪᴇ

🌟意式辣肉腸薄餅 $168

🌟蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

📍Flames (鴻圖道)
地址:觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

在觀塘海濱匯環境優美的西餐廳💕優雅氛圍夾住輕鬆愜意🌟暗調的燈光環境就是感到放鬆,今晚就和朋友慕名來試試共享美食🥰.夏威夷薄餅:超級大份@@!!🤭🤭具有夏威夷風格的獨特風味如火腿🌟菠蘿🌟芝士等,鮮明的顏色及清甜風味❤️薄餅可能酥脆可口,芝士件件拉絲🫶🫶忍不住再吃多件🤭.蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉:新鮮的蟹肉為主要材料🔥搭配巴馬臣芝士和蕃茄忌廉汁,蟹肉的鮮甜與芝士和蕃茄忌廉的濃郁相互融合,帶出豐富的味道和質感❤️.

夏威夷薄餅:
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉:

2024-02-05 36 瀏覽
Carbonara Pizza,這道披薩餅皮啱啱好厚,滿佈著奶酪和煙肉的香氣,每一口都彷彿在品嚐一口美味的碳拿瑞義大利麵,獨特而令人驚喜。上面每一片配有一個小蛋黃,食落好有口感慢煮雞胸車厘茄扁意粉,讓人感受到料理的精緻和細緻。意大利麵筆直而富有彈性,搭配慢煮的雞胸肉,口感細嫩多汁,車厘茄的微酸與意面的香氣交織在一起,帶來一種清新的風味。這道菜散發著家常料理的溫暖,卻又不失高雅的精緻。最後是炸魚薯條,一道經典而簡單的英式料理,但在風采廚房的呈現下顯得格外出眾。外酥內嫩的炸魚搭配金黃酥脆的薯條,每一口都帶來滿滿的滿足感。搭配特製的鹹醋醬汁,更是讓這道料理的美味倍添層次。

• 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 炸魚薯條
2024-02-02 114 瀏覽
🌸芝士肉醬焗玉米片🤗焗玉米片加埋肉醬同埋濃郁嘅芝士🧀暖暖地好香脆,口感豐富左好多✌🏻😝食唔停口😂🌸避風塘雞翼🐓🩷推介🩷好香口又惹味,雞翼香辣脆卜卜,外脆內嫩多汁,份量都足夠,我都幾鍾意食😊👍🏻🌸蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🧀🍅蟹肉份量都幾多,香濃嘅蟹味,配埋芝士蕃茄忌廉汁😊通粉亦都好彈牙!好飽肚😀🌸巴馬火腿火箭菜薄餅🥓🍕(巴馬火腿+車厘茄+火箭菜+聖馬札諾番茄🍅+巴馬臣芝士+馬蘇里拉芝士🧀)🩷推介🩷好足料,每塊pizza都有大大塊巴馬火腿,鹹鹹香香,仲有好多新鮮嘅火箭菜,帶有回甘嘅香氣✌🏻🤗味道超夾👅好味😋餐廳環境舒適😊環境有情調,好chill💕好適合同朋友一齊傾計食飯😀

🌸避風塘雞翼🐓

🌸蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🦀🧀🍅

2024-02-02 77 瀏覽
觀塘不嬲都好多好野食🤤諗下食邊間都好困難😣見到呢間西餐廳氣氛情調好好就入左去😍新鮮黑松露蘑菇扁意粉Truffle Mushroom Linguine $138好多蘑菇 意粉好大陣黑松露味😝而且都好大份 兩個人share都夠晒食👍🏻夏威夷薄餅Aloha Pizza $178一個Pizza有六件 好夠味 又多料😝大大舊菠蘿 仲有火腿同蕃茄都好多👏🏻Captain Mojito $98Early Grey $30
觀塘不嬲都好多好野食🤤

好夠味 又多料😝大大舊菠蘿 仲有火腿同蕃茄都好多👏🏻

Captain Mojito $98
Early Grey $30
2024-02-01
星期日睡到自然醒,再來一頓Weekend Brunch絕對是個不錯的選擇,食飽後身心都得到滿足,好好享受周末!蟹肉🦀巴馬臣芝士🧀蕃茄忌廉汁通粉實在太吸引~ 濃郁白汁同鹹香芝士相配合,口感綿密, 蟹肉分量好足啖啖都有蟹肉,每次黎都要食Parma Ham pizza🍕巴馬火腿用上馬蘇里拉芝士、巴馬臣芝士、巴馬火腿、新鮮火箭菜,芝士入口即融,巴馬火腿味道突出,火箭菜則平衡了鹹香味。slice of cake🥰Blueberry cheese cake 奶茶慕士蛋糕飯後甜品更吸晴👀✨️

蟹肉🦀巴馬臣芝士🧀蕃茄忌廉汁通粉

2024-01-07
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
2024-01-29 118 瀏覽
餐廳環境闊落,夜晚配上柔和嘅燈光chill得嚟又有情調絕對岩哂節日慶祝👍🏻🔸Dinner Set $788/2人🍲[周打蟹肉忌廉湯]好香濃嘅忌廉味,入口夠creamy,仲有啲紅蘿蔔粒同鮮甜蟹肉令口感更加豐富🍝[香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵]帶子煎得鮮甜爽口,扁意粉軟硬度適中,每條意粉都完全吸收左濃郁嘅龍蝦汁,再配埋三文魚籽令意粉食落更加鮮味十足🥩[16安士美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉+$158] 叫左5成熟,一上枱賣相已經好吸睛係完美嘅網紋呀~牛扒肉質鮮嫩多汁帶有少少牛脂肪嘅油脂香,食落軟腍得嚟仲有陣陣炭燒味,黑松露薯蓉好creamy 好重黑松露味加埋牛扒燒汁一齊食,令人一試愛上😋🍧[自家製甜品-豆腐蛋糕]豆味濃郁,口感香滑味道好清新,好似食緊豆腐花咁👍🏻🍸[Peach Sparkling Lemonade] $98🍸[Flames Jungle Juice] $98Happy Hour (平日3-8pm,weekend全日)酒精飲品買一送一,好抵飲😂兩杯飲品都係重果香,Peach Sparkling Lemonade就好重rosemary味偏酸少少,但兩杯都好易入口環境⭐️

🔸Dinner Set $788/2人
🍲[周打蟹肉忌廉湯]

🍝[香煎北海道帶子三文魚籽龍蝦汁扁意大利麵]

🥩[16安士美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉+$158]

🍧[自家製甜品-豆腐蛋糕]
豆味濃郁,口感香滑味道好清新,好似食緊豆腐花咁👍🏻

🍸[Flames Jungle Juice] $98

環境⭐️⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
性價比⭐️⭐️ ⭐️
推薦度⭐️⭐️⭐️ ⭐️
人均消費:$461
整體分數:96.62分
2024-01-29 127 瀏覽
🐷🥚Flames特盛早餐好豐富,有酸種麵包🍞、煙肉🥓、蘑菇🍄、蕃茄🍅、腸同煎蛋🍳。佢仲會問你想整個蛋,真係好細心㗎!🌞🍳🍄新鮮黑松露蘑菇扁意粉意粉上面有啲黑松露片,好creamy,真係好好食!🍝😋🍄是日餐湯今日餐湯係蘑菇湯,超濃郁,仲有蘑菇碎喺入邊,有口感又好好味🍲🍄😍☕️Mocha有拉花,好香濃☕️❤️🍋Ice Lemon Tea糖醬另上,可以自己調校甜度🍰Milk tea mousse餅底係Oreo味,好味㗎!真係好滑好濃郁🍵🍰😊環境幾好,好舒服㗎!
🐷🥚Flames特盛早餐

🍄新鮮黑松露蘑菇扁意粉
意粉上面有啲黑松露片,好creamy,真係好好食!🍝😋

🍄是日餐湯

☕️Mocha
有拉花,好香濃☕️❤️

🍋Ice Lemon Tea
糖醬另上,可以自己調校甜度

🍰Milk tea mousse
餅底係Oreo味,好味㗎!真係好滑好濃郁🍵🍰😊

環境幾好,好舒服㗎!
是日餐湯
新鮮黑松露蘑菇扁意粉
Flames特盛早餐
Milk tea mousse
mocha
呢排好想食pizza ,禮拜日去開觀塘做運動唸起Flames有分店,唸都唸唔唸就walk In 再嚟。位置雖然無黃埔咁就腳,高樓底裝裝潢時尚型格,估唔到6點已經好full,應該口碑應該唔錯👍🏻今次首選睇下 Chef Recommendation ,第一時間order 意式辣肉腸 NDUJA Pizza~手工簿批係我至愛即叫新鮮出爐好脆,配上juicy水牛芝士同辣肉腸好野味🍕蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉 Crab Meat Penne ~呢個應該係我試過最足料既蟹肉意粉,好creamy醬汁啖啖肉加上蕃茄中和膩滯感,大大推介!半熟吞拿魚車厘茄沙律~ 呢個前菜賣相精緻, 半熟吞拿魚配上新鮮車厘茄和清新青檸青瓜薄荷汁,好fresh非常開胃,可以一試!服務員介紹點左杯飲品🍸Lychee Splash,味道清甜好飲!無介紹錯👍🏻後話 : 原先飲品點左另一款味道,但太甜口味唔係咁啱,同男待應casual 講下,佢好nice即刻主動幫我換呢杯lychee mocktail ,最後仲無加收錢,佢仲講笑話因為認得我佢同我一齊坐車去觀塘真有緣!

真有緣!

• Crab Meat Penne
2024-01-27 44 瀏覽
兩個小朋友大晒,而家只要有時間我哋都會偷偷出嚟拍拖,享受二人世界❤️ 今次近近哋去咗觀塘Flames,呢度裝飾精緻,氣氛浪漫,好適合情侶去撐枱腳😊海鮮香草茄醬薄餅 - 薄餅口感豐富,海鮮鮮甜彈牙,煙三文魚的煙燻風味令人愉悅。蒜和意大利蕃莤提供了濃郁的香氣,而忌廉和聖馬札諾蕃茄則增添了醬汁的豐富口感。最後,馬蘇里拉芝士的融化使整個薄餅更加美味。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 - 蟹肉鮮甜多汁,搭配巴馬臣芝士的濃郁風味,為通粉增添了豐富的層次感。蕃茄忌廉汁的酸甜口感與通粉完美融合,令人回味無窮。牛油烤蔬菜 - 簡單卻美味的健康選擇。西蘭花、椰菜花、甘筍、粟米仔和薯仔經過烤制後,散發出濃郁的香氣。牛油的滋味與蔬菜的天然甜味相融合,帶來口感豐富的美味享受。我哋都好滿意今次嘅用餐體驗,下次有機會一定要再去😊

我哋都好滿意今次嘅用餐體驗,下次有機會一定要再去😊
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
2024-01-27 130 瀏覽
好耐無係觀塘呢頭食嘢,朋友收工就係觀塘呢頭食,佢話有間餐廳裝修靚坐得舒服又有得比佢Free Parking,又係西餐廳,仲要有分店,咁就呢間啦😂環境裝修真係幾有Feel,唔似觀塘嘅餐廳🤣餐牌有Dinner Set,不過我哋今日就單點。 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158 好多龍蝦汁,原本怕意粉會浸到太淋,但完全唔會,彈牙口感之餘每條都掛汁,龍蝦湯唔會太鹹,味道剛好,大蝦就略為煮耐咗少少。 卡邦尼薄餅 $178 意式煙肉、鵪鶉蛋、意大利奶酪芝士、忌廉、Parmesan及Mozzarella。見到有鵪鶉蛋咁特別就叫咗,我本身以為係每塊得半隻蛋,朋友笑我話鵪鶉蛋咁細粒,仲點會落半隻😂 直情係每塊都有1隻,配上意式煙肉、鹹鹹地好開胃,芝士份量恰到好處不會過量,包邊煙韌有嚼勁,食2塊都飽😳另外加咗個澳式雞鹽薯條(+$48),份量都唔少,係帶皮薯條,口感偏稔少少。 自家製甜品 $78 是日有奶茶慕絲或藍莓芝士蛋糕,聽落前者特別少見啲。一上枱都比佢外型呃咗,好似Cheese Cake,本身以為係一杯杯果種Mousse ,原來係Mousse Cake,口感介乎芝士蛋糕同奶凍之間,中間層奶茶味較淡

裝修真係幾有Feel,唔似觀塘嘅餐廳🤣

餐牌

有Dinner Set,不過我哋今日就單點。

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

卡邦尼薄餅 $178

澳式雞鹽薯條

自家製甜品 $78
奶茶慕絲

是日有奶茶慕絲或藍莓芝士蛋糕,聽落前者特別少見啲。一上枱都比佢外型呃咗,好似Cheese Cake,本身以為係一杯杯果種Mousse ,原來係Mousse Cake,口感介乎芝士蛋糕同奶凍之間,中間層奶茶味較淡,底層有朱古力餅底,整體奶味較重。

最尾埋單店員同我地講原來餐廳有會員制,A la carte散叫有8折抵好多喎!
2024-01-25 53 瀏覽
Flames 今晚想食西餐便相約朋友收工後,近近地到Flames,餐廳食物亦唔錯架,而且價錢合理 算係性價比過高的西餐廳10oz 牛扒,叫了五成熟度,切嘅時候已覺得好易据開,肉質軟淋唔使點醬汁都已好吃,薯蓉 好順滑同creamy食落好香口燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉大蝦燒得恰到好處,唔會燒太 耐肉質鮮嫩彈牙,散發著濃郁的蝦香氣。搭配上三文魚籽,超match 而龍蝦汁的加入更是為整道菜提供了豐富的風味,濃郁和鮮甜完美地融合在一起,為扁意粉帶來了獨特的滋味。
Flames

今晚想食西餐
便相約朋友收工後,近近地到Flames,
餐廳食物亦唔錯架,而且價錢合理
算係性價比過高的西餐廳

10oz 牛扒,叫了五成熟度,
切嘅時候已覺得好易据開,
肉質軟淋
唔使點醬汁都已好吃,
薯蓉 好順滑同creamy
食落好香口

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
搭配上三文魚籽,超match
而龍蝦汁的加入更是為整道菜提供了豐富的風味,
濃郁和鮮甜完美地融合在一起,為扁意粉帶來了獨特的滋味。
週末又約了朋友去觀塘鴻圖道的〔Flames〕吃飯,餐廳中午12點才開門,還沒到12點已經有不少人在等位,今次是來吃它們的週末及假期的早午餐(Brunch),餐廳主打澳洲菜式,店員大多數都用英文對答,店員服務態度亦很不錯。餐廳裝潢以淺木色灰白為主,店內一直播放著輕快的外國的音樂,感覺特別輕鬆寫意,加上餐廳樓底高,很有空間感,更有酒吧位及梳化卡位,室外亦有用餐的地方,難怪中午餐時份已經差原多爆滿。【燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉】(HK$158)虎蝦很大隻,入口肉質彈牙,開邊的虎蝦中間位置,放置了很多三文魚籽及芝士粉,龍蝦湯汁份量很多,撈勻後每一口扁意粉都掛上了滿滿的龍蝦湯汁,入口更有一絲絲蟹肉,口感很好很惹味。【巴馬火腿火箭菜薄餅】(HK$168)薄餅配料十分豐富,餡料有巴馬火腿、聖馬札諾番茄仔、巴馬臣芝士及馬蘇里拉芝士,同時亦灑滿了火箭菜及芝士粉,厚身的餅邊亦烤得香口,薄餅份量十足很飽肚。【餐湯】Soup跟餐追加 (+HK$15)餐湯是蘑菇湯,裡面有蘑菇打成蓉,口感順滑,蘑菇味道濃郁,入口啖啖粒粒蘑菇。【沙律】Salad跟餐追加 (+HK$15)沙律菜上有羅馬生菜,火腿粒粒及車厘茄,很開胃

【燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉】(HK$158)
巴馬火腿火箭菜薄餅
【巴馬火腿火箭菜薄餅】(HK$168)

【沙律】Salad跟餐追加 (+HK$15)
沙律菜上有羅馬生菜,火腿粒粒及車厘茄,很開胃。

【Cappuccino】跟餐追加 (+HK$18)
咖啡味香濃,口感順滑,喝起來會比Latte帶有更濃的咖啡味。

【Latte】(HK$41)
咖啡奶泡心型拉花很美,喝到牛奶與咖啡融合的味道,咖啡口感順滑,這款咖啡很容易入口。
〔Flames〕
香港九龍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
Shop 1, G/F, Two Sky Parc, 51 Hung To Road, Kwun Tong,Kowloon, Hong Kong
2024-01-14
午餐