2024-02-26 52 瀏覽
係觀塘、鰂魚涌及紅磡都有分店嘅Flames係一間cp值嘅高嘅西餐🤑好多意粉、薄餅都係百零蚊,主菜都只係二百幾蚊,而且菜式大多大大碟可以share👏🏻呢晚嚟到觀塘鴻圖道嘅分店,暗暗地、空間闊落嘅環境帶點情調。🍝紅酒燴牛面肉草菇扁意粉牛面肉好腍滑,燴到好入味,醬汁香濃不太鹹,經典嘅意粉配搭😙😙🍕卡邦尼薄餅卡邦尼意粉就見得多,化身成薄餅真係較少見😆分別有ricotta、parmesan、mozzarella三種芝士🧀薄餅烤得餅底脆口鬆化,餡料豐富,食到芝士香以及帶鹹香嘅意式煙肉,仲有半流心嘅鵪春蛋😋😋🥕牛油烤雜菜有粟米仔、蘿蔔、椰菜花、西蘭花,口感爽脆,作為配菜唔會太大負擔😗🍰熱情果朱古力慕絲是日甜品款式,有3種層次,食到熱情果酸香以及朱古力濃郁唔甜嘅可可味。慕絲好軟滑😚😚人均消費:$250推介指數(10分為滿分):7.5分

🍝紅酒燴牛面肉草菇扁意粉

推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-02-22
  • 卡邦尼薄餅
2K
要食晚餐,路過呢度,有啲印象,又見入邊都坐咗好多人客,咁應該冇錯啦😂,於是就同朋友💁🏻‍♀️入去開餐🤣$138「香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁 Seared Tuna Salad with cherry tomatoes salad & cucumber lime mint juice」:吞拿魚外邊輕輕煎過,裏邊仲係 sashimi 狀態所以粉紅色,配埋切開咗非常新鮮清甜嘅車厘茄,好好食😋,仲有嗰個青綠色嘅青瓜青檸汁,好清新😂$148「香煎北海道帶子蔬菜沙律 Pan Seared Hokkaido Scallop Salad」:北海道帶子又係輕輕煎過,裏邊好軟熟😋;沙律菜新鮮爽脆,個沙律汁有意大利🇮🇹 balsamic vinegar 同埋唔知落咗乜嘢(連我都食唔出),出奇地美味🤩$158「意式辣肉腸薄餅🍕」:材料包括 ‘Nduja, Spicy Salami, Oregano, San Marzano tomato, Mozzarella,呢啲材料全部都源自意大利🇮🇹南部(咁當然而家好多地方都有出產啦)😋,其中最特別應該係 ‘Nduja (係 ‘Nduja 唔係 Nduja,
$158「意式辣肉腸薄餅🍕」:材料包括 ‘Nduja, Spicy Salami, Oregano, San Marzano tomato, Mozzarella,呢啲材料全部都源自意大利🇮🇹南部(咁當然而家好多地方都有出產啦)😋,其中最特別應該係 ‘Nduja (係 ‘Nduja 唔係 Nduja,有一撇嘅🤣),係一種 spreadable pork sausage,即係好似 meat paste 咁樣🤩;呢個 pizza 簡單形容就係:出奇地美味😂👍
2024-02-25 38 瀏覽
避風塘雞翼 $78個皮好香脆,雞肉嫩滑多汁🤤調味啱啱好,必點!🤤🤤慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128雞胸係慢煮嘅所以一啲都唔柴🤤芝士味都幾出~香草味都幾濃👍🏻意式辣肉腸薄餅 $158份量都幾多🤣🤣每片都有大大塊辣肉腸仲有好多芝士!會拉絲🤤即叫即整所以要等一陣~一上枱係熱辣辣嘅🥳🥳黑松露薯條 $58黑松露同薯條混合左就咁食會食到淡淡的嘅黑松露味😋如果點茄汁嘅話黑松露味就唔係好出~薯條偏淋,有少少油🤧我中意脆身啲嘅菠蘿汁 $28比較細杯~可能因為我叫走冰🤣係有氣嘅菠蘿汁~當日咁啱有人慶生🤣餐廳拎蛋糕個時會播Happy birthday 🤣🤣幾好氣氛~~
避風塘雞翼 $78
個皮好香脆,雞肉嫩滑多汁🤤
調味啱啱好,必點!🤤🤤

慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 $128
雞胸係慢煮嘅所以一啲都唔柴🤤
芝士味都幾出~香草味都幾濃👍🏻

意式辣肉腸薄餅 $158
份量都幾多🤣🤣每片都有大大塊辣肉腸
仲有好多芝士!會拉絲🤤
即叫即整所以要等一陣~
一上枱係熱辣辣嘅🥳🥳

黑松露薯條 $58
黑松露同薯條混合左
就咁食會食到淡淡的嘅黑松露味😋
如果點茄汁嘅話黑松露味就唔係好出~
薯條偏淋,有少少油🤧我中意脆身啲嘅

菠蘿汁 $28
比較細杯~可能因為我叫走冰🤣
係有氣嘅菠蘿汁~

• 避風塘雞翼
  • 慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉
2024-02-25 31 瀏覽
一盤薄脆的餅皮上擺滿了香濃的番茄醬、辣肉腸片、洋蔥和薄切的義大利香腸。這道薄餅擁有完美的酥脆口感和豐富的香料風味,每一口都讓我感受到辣椒的刺激和肉腸的鮮美。配上微微帶有酸味的番茄醬,這道辣肉腸薄餅絕對是一道令人垂涎的美食。黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條。這個漢堡看起來非常誘人,牛肉餅上鋪滿了新鮮的蘑菇和黑松露醬,再搭配上鬆軟的漢堡包和脆口的薯條。我咬下第一口時,牛肉的鮮嫩和蘑菇的香氣迅速填滿了我的口腔。黑松露醬的濃郁和薯條的酥脆完美地平衡了整個菜式的口感。這款漢堡絕對是一道令人回味無窮的美食。

2024-02-24 3097 瀏覽
小吃貨今次又黎到觀塘吃好西😋平時比較少入去工廠區呢頭覓食,見到鴻圖道Flames 呢間澳洲式西餐廳,平日晚上都幾Full ,門面又闊又有植物,仲有開放式酒吧,好似幾寫意咁喎!一於入去Chill Chill 先😬🔹葡式香辣燒雞 配 烤蔬菜 $248 ⭐️⭐️⭐️⭐️燒雞大大隻🐥係招牌菜之一,春雞經過醃製和燒烤,外皮微焦,內裡嫩滑多汁,帶有一股香辣的味道,配上秘製醬汁,很惹味😀😀烤蔬菜包括了薯仔、紅蘿蔔、玉米和西蘭花、椰菜花,都烤得很香,配合雞肉,很有飽足感😚😚🔹燒大蝦🦐三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️扁意粉煮得剛好,不會過軟 或 過硬,龍蝦汁很濃郁,有點甜,很配意粉🍝 大蝦很新鮮,肉質彈牙,上面還釀了一些三文魚籽,增加了口感和色彩,好美味❤️意粉控一定唔會失望👍🏻餐廳的位置鄰近港鐵站和商場,Happy Hour 很受歡迎,星期一至五下午 3 點至晚上 8 點,飲品半價,吸引了不少上班族和朋友放工黎Relex 😍😍我都點左杯Mocktail - Tropical Punch🍹由百香果汁、橙汁、菠蘿汁、蘭姆酒和藍柑橘酒混合而成,顏色鮮艷,味道清爽,有點酸甜,啱哂我口味☺️☺️小吃貨對Flames
小吃貨今次又黎到觀塘吃好西😋

🔹葡式香辣燒雞 配 烤蔬菜 $248 ⭐️⭐️⭐️⭐️
帶有一股香辣的味道,配上秘製醬汁,很惹味😀😀

意粉控一定唔會失望👍🏻

小吃貨對Flames 的食物和服務都感滿意,我特別喜歡餐廳的氛圍,臨走前聽到餐廳播生日歌,原來有客人生日🎂🥳
呢度係一個很適合聚會的好地方呢😊

如果你喜歡食多國菜和Happy Hour ,不妨一試🫶🏻

📍 Flames (觀塘鴻圖道)
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-02-22
  • 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 葡式香辣燒春雞
2024-02-23 65 瀏覽
🌹氣氛一流西餐💕同老公兩個出開觀塘,行過見呢間西餐好多人食,氣氛環境都好好,難得二人世界,一於食個靚靚西餐🌹餐廳除左情侶外,都有好多家庭聚會,仲有提供BB凳,岩哂3歲以下既BB。我地今次叫左一個前菜同兩個主食。🥢香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律(配青檸青瓜薄荷汁)前菜賣相岩哂打卡,半熟吞拿魚粉嫩嘅顏色加上車厘茄及青檸青瓜薄荷汁,視覺上勁滿足。而味道中規中矩,唔算突出。🥢卡邦尼薄餅卡邦尼薄餅上面有鵪鶉蛋,比較特別,薄餅的芝士味濃郁,加上煙肉的鹹香味,十分夠味。但美中不足的地方就是芝士未能做到拉絲嘅效果,較為失望。🥢昋煎照燒汁橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)整餐飯最好食的就係鯛魚柳,鯛魚柳外皮香脆可口,配上鯛魚柳肉質細膩,口感一流。再加上味道濃郁嘅照燒汁,絕對係必食之選。呢間餐廳環境一流,不過食物份量偏少,比較配合情侶或家庭聚會,一大班人傾住計慢慢食。
🌹氣氛一流西餐💕

我地今次叫左一個前菜同兩個主食。

🥢香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律(配青檸青瓜薄荷汁)

🥢卡邦尼薄餅

🥢昋煎照燒汁橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)

香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律
橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)
卡邦尼薄餅
2024-01-20
橙鯛魚柳(烤蔬菜,芝麻油烤粟米)
卡邦尼薄餅
2024-02-23 41 瀏覽
放工之後約咗朋友敘舊,餐廳位置距離地鐵站行7分鐘左右,室內環境非常有格調,有氣派😎Crab meat penne 🦀好多蟹肉,肉質鮮嫩,每一啖都食到蟹肉,通粉煮得啱啱好,好彈牙,配上濃郁嘅忌廉汁,好滋味😋Grilled corn salad 🥗 粟米好有燒烤嘅味道,沙律菜好新鮮,配上巴哈馬火腿,好有層次感😊Nduja Pizza 🍕辣肉腸pizza新鮮熱辣🔥,仲有拉絲效果,口感香脆,辣辣地,好食👍🏻

Crab meat penne 🦀

Grilled corn salad 🥗

Nduja Pizza 🍕
唔搵唔知,原來觀塘西餐廳都幾多選擇,而今次食的呢間西餐廳,之前曾經喺黃埔店食過烘烤pizza,飯皮夠脆夠香口;今次轉場來到觀塘店再幫襯,一於試下海鮮質素係點先!Fresh Mussels以白酒、洋蔥等煮成的新鮮青口,味道清甜。分量仲有半公斤、一公斤兩種選擇,想食幾多可隨客人自選,好貼心。Surf & Turf一份海陸主菜可一次過試勻海鮮 + 牛扒,今次有大蝦 + 牛扒。牛扒選擇咗五成熟,大廚拿捏得宜,牛扒微熟、帶點粉紅而沒有血水,牛味濃郁又夠juicy,不俗;相較之下,大蝦質素平平。餐廳裝潢摩登,而且座位寬敞,食飯傾計感覺夠private。

Fresh Mussels

Surf & Turf

餐廳裝潢摩登,而且座位寬敞,食飯傾計感覺夠private。
2024-02-07
Flames(鴻圖道)餐廳位於觀塘工廠區鴻圖道51號Two Sky Parc地下,餐廳裝修以西式設計為主調,有雲石餐枱,卡位和室外座位,,設有酒吧區和高椅,餐廳內外都有植物盆栽擺設,枱與枱之間都寬敞.坐得舒適,餐廳播放輕鬆的英文歌,令食客用餐感覺特別輕鬆舒服,服務員招呼有禮燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉大大隻燒大蝦開邊,大大粒的三文魚籽份量都不少,大蝦食落彈牙新鮮,魚籽入口卜卜聲.每條扁意粉沾滿龍蝦汁,意粉軟硬適中。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉紅酒燴牛面肉草菇扁意粉煮得夠入味,有牛味,牛面肉夠稔滑,微辣,每条扁意粉都掛滿紅酒牛肉汁,口感豐富。曲奇芝士蛋糕蛋糕面有雜果做點啜,芝士味夠濃郁,餅底食落鬆脆。餐沙律和餐飲有熱咖啡和熱檸茶
Flames(鴻圖道)

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉

曲奇芝士蛋糕
蛋糕面有雜果做點啜,芝士味夠濃郁,餅底食落鬆脆。

餐沙律和餐飲有熱咖啡和熱檸茶

2024-02-20 72 瀏覽
觀塘除了以塞車聞名之外,餐廳也特別多,今次就來到澳洲式西餐廳旗艦店Flames。旗艦店以淺木色為設計主軸,極高樓底充滿空間感,在昏黃柔和燈光的映照下,瀰漫著自在寫意醉人情調。設有開放式酒吧,餐廳內外均擺設了澳洲當地常見的大型植栽,氣氛閒適自在。戶外用餐區可以飽覽觀塘街景,空間開揚,享受慢活時光。只需登記做餐廳會員,A la carte menu散叫有8折,由即日起至 2024年2月29日,經由OpenRice 網上訂座,2人套餐亦可享用正價7折優惠。平日一至五3-8pm、星期六日全日為Happy Hour 時段,有酒精飲品半價優惠。香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜 $228牛面頰肉有如一塊牛扒般厚身,肉量驚人,經過長時間燉煮後,肉質被柔化並慢慢吸收醬汁。每一口鮮嫩多汁,肉質鬆軟卻仍帶有嚼勁,煮得入味,牛味濃郁細膩,尤其適合搭配紅酒醬汁那種深沉酒香。配菜有口感綿滑的忌廉薯蓉,還有烘焗後依然保持脆度而且清甜的烤蔬菜。巴馬火腿火箭菜薄餅 $168pizza餅底的厚度是簡乎超薄和厚批之間,餅芯帶柔韌,餡料包括巴馬火腿、車厘茄、火箭菜、聖馬札諾蕃茄、巴馬臣芝士和馬蘇里拉芝士。熱溶芝士可以造出拉

戶外用餐區可以飽覽觀塘街景,空間開揚,享受慢活時光。

香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜 $228

香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜

香草紅酒汁燴牛面肉

Slow  Cooked  Beef  Cheek

巴馬火腿火箭菜薄餅 $168

巴馬火腿火箭菜薄餅

熱溶芝士可以造出拉絲效果,巴馬火腿脂肪分佈均勻,口感柔軟,鹹香回甘。
Pizza

表面滿佈翠綠的火箭菜,清新輕盈,正好中和芝士的飽膩感和平衡了parma ham的鹹味肉香,不會吃得飽飽滯滯。
Parma
2024-02-19
香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜
巴馬火腿火箭菜薄餅
2024-02-20 41 瀏覽
早前得知 Flames 在觀塘開多間新餐廳🍴, 所以同朋友一齊品嚐一下, 這是一間高質西餐廳, 慶祝節日生日等都一定適合💘Suckling Pig 🍖上桌時都忍不住嘩一聲😆,是好大份豬腿,而且食物水準很好👍,皮脆肉嫩,微微的焦香味超級香口,加上配上黃薑飯惹味十足!是誠意之作🥰🥰黑松露忌廉汁意粉🍝黑松露香味俱全, 每一口都食到厚身黑松露, 意粉口感彈牙可口!Flames 觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

Suckling Pig 🍖

黑松露忌廉汁意粉🍝

Flames
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-02-20 40 瀏覽
觀塘多嘢食係人都知今晚揀咗食嘅呢間響鴻圖道嘅Flames👍🏻位置唔算係大街當眼位但平日夜晚都差唔多全場爆滿質素應該唔錯~而且少有地響觀塘有free parking嘅餐廳啱晒我哋帶小朋友要揸車嘅人士👍🏻黑松露薯條 ❤️$58❤️識食薯條一定係食粗薯條加埋黑松露非常滋味而且佢唔係求其畀個truffle sauce你點而係每條薯條都沾滿咗黑松露醬👍🏻卡邦尼薄餅 ❤️$168❤️我真係未試過carbonara-inspired嘅pizza成個pizza滿滿嘅ricotta芝士同cream!!加埋流心嘅鵪鶉蛋同埋意式煙肉! 成個pizza食落就係carbonara咁!!好有趣😂燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ❤️$158❤️個人偏好好多汁嘅意粉呢個龍蝦汁意粉絕對滿足到我個汁超香濃而且每一條意粉都有汁👍🏻正👍🏻原隻大蝦嘅肉質非常彈牙加埋鹹香嘅三文魚籽成個意粉都好好味Mango Tango Smoothie一上枱就見到山一樣嘅cream😂😂非常邪惡但非常好飲好滑好滿足飲完要去跑返一個鐘步先搞得掂😂😂整體上房間餐廳都好有格調員工亦好好服務Join咗做會員散叫仲有8折‼️絕對係同friend食下飲下吹下水嘅好選擇
觀塘多嘢食係人都知

加埋黑松露非常滋味
而且佢唔係求其畀個truffle sauce你點
而係每條薯條都沾滿咗黑松露醬👍🏻

卡邦尼薄餅 ❤️$168❤️
成個pizza滿滿嘅ricotta芝士同cream!!
加埋流心嘅鵪鶉蛋同埋意式煙肉!
成個pizza食落就係carbonara咁!!
好有趣😂

絕對係同friend食下飲下吹下水嘅好選擇

• 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 黑松露薯條
2024-02-20 32 瀏覽
之前係海濱匯食過Flames都已經覺得好正,今次朋友叫我黎觀塘試下新分店,我緊係舉手贊成啦,入面環境氛圍都好好,好岩同朋友吹水食野🥗香燒粟米巴馬火腿沙律 $128 超好食嘅香燒粟米,灑上滿滿嘅芝士粉,溶溶地咁超好味超香口,巴馬火腿亦都好正,咸味洽到好處,配埋淡淡地嘅沙律菜食簡直係完美嘅組合🍟澳式雞鹽薯條 $48 口痕想食薯條就叫左一份,估唔到有驚喜,薯條係新鮮熱辣辣炸起嘅,所以好香口惹味,而且薯仔味好濃郁,唔點茄汁食都覺得好出色🍄新鮮黑松露蘑菇扁意粉 $138 煮得超好味嘅一碟扁意粉,口感恰到好處,軟硬適中,能夠掛起醬汁,醬汁嘅味道一流,有好香濃嘅黑松露味,而且好creamy,食極都唔厭🍕意式辣肉腸薄餅 $158 好耐都冇食到呢款辣辣地嘅pizza喇,真係好好味,辣肉腸同辣肉醬提供左辣味,令到成個Pizza都好惹味,而且個餅底非常非常鬆軟,新鮮焗起嘅芝士拉絲效果滿滿,簡直係perfect📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖 - Flames

2024-02-19 98 瀏覽
去老公公司附近搵野食見到呢間餐廳環境唔錯, 幾好feel好似入左個熱帶森林咁平日晚上位於唔係太旺既街道都坐滿坐食完發現真係睇得又食得既餐廳黎蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉佈滿超多蟹肉, 本身其實我mama地蕃茄味, 但呢個醬汁加返芝士同忌廉又冇左個d蕃茄腥味, 好creamy新鮮黑松露蘑菇薄餅黑松露薄片加上蘑菇好香佢地既Pizza係即叫即做, 加上超多係芝士係面真係岩哂我口味!另外值得一提呢到有得叫雞鹽薯條, 真係好少地方有得食
去老公公司附近搵野食
見到呢間餐廳環境唔錯, 幾好feel
好似入左個熱帶森林咁
平日晚上位於唔係太旺既街道都坐滿坐
食完發現真係睇得又食得既餐廳黎

新鮮黑松露蘑菇薄餅
黑松露薄片加上蘑菇好香

另外值得一提呢到有得叫雞鹽薯條, 真係好少地方有得食
2024-02-19 114 瀏覽
第二次來這家餐廳吃了,這次想叫點別的來試🤭這裡的食物環境很不錯,設有室外室內座位,擺放了不少綠色植物,採用暖色系的燈光,凝造時尚休閒的氛圍~𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚❥ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 Crab Meat Penne HK$158芝士和忌廉本來就是完美配搭,creamy之餘,因為有蕃茄的加入,它的酸味中和了醬汁本身所帶來的油膩感~餐廳用了口感彈牙的長通粉,所以特別的掛汁,加上醬汁的份量亦很充足,所以冷掉亦不會覺得乾硬難咽,而且啖啖都是鮮甜的蟹肉和香濃的芝士蕃茄忌廉汁,很滿足😋❥ 香草紅酒燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜 Slow Cooked Beef Cheek HK$268很大塊牛面肉呈上枱面,真的令人看了食慾大增😵,而且一夾起或者切割時就參能感受到肉質的嫩口,薯蓉口感細滑,配菜有些蔬菜類,沒有過多的調味,反而有助解膩🥰❥ 黑松露薯條 Truffle Fries HK$58薯條的粗幼度不一,有連帶些許的薯仔皮,薯條本身就炸得香脆可口,加上香料和黑松露味突出,更香口😚❥ 巴馬臣芝士香烤粟米 Grilled Corn HK$58原隻粟米切條呈上,粟米清甜,烘烤過後,還

𐐂單點(散叫) A La Carte𐐚

❥ 黑松露薯條 Truffle Fries HK$58
黑松露薯條

巴馬臣芝士香烤粟米
原隻粟米切條呈上,粟米清甜,烘烤過後,還帶有炭燒風味,而且表面沾滿了鹹香的巴馬臣芝士碎😙更惹味😍

❥ Flames Jungle Juice HK$98
友人點的,酸酸甜甜,酒的後勁逐漸滲出來

❥ Lychee Lemonade HK$68
香甜的荔枝味,同時帶有檸檬酸的清爽,解膩
Flames Jungle Juice, Lychee Lemonade
2024-02-01
用餐優惠