2024-03-06 28 瀏覽
好耐無過黎觀塘食西餐🤣有啲掛住呢度舒適既環境同埋野食🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 $158牛肉好大份🤩好有牛味同肉汁,熟度都岩岩好,唔會煎到乾。薯條夠香脆,表面仲撒左味粉,即使唔點蕃茄醬都好夠味😋🦐燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158大蝦啖啖肉,上面裝有滿滿三文魚籽,肉質鮮嫩有彈性唔會有腥味。扁意粉有嚼勁,吸汁🍰是日甜品 - 芝士蛋糕 $35芝士蛋糕甜而不膩,同時保留住芝士濃厚質感☕️跟餐可以配咖啡同茶👏🏻水準仲係好好,而且座位又大又舒服,真係好岩輕輕鬆鬆食個lunch,另外發現佢哋有會員系統😳join 左就可以之後散叫有8折,計返都幾抵
好耐無過黎觀塘食西餐🤣有啲掛住呢度舒適既環境同埋野食

🍔黑松露醬蘑菇牛肉漢堡配薯條 $158

🦐燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 $158

🍰是日甜品 - 芝士蛋糕 $35
芝士蛋糕甜而不膩,同時保留住芝士濃厚質感

☕️跟餐可以配咖啡同茶👏🏻

2024-03-02
2024-03-05 33 瀏覽
Flames 📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖今晚來左呢間位於觀塘工廠區的澳洲餐廳環境有格調,旺中帶靜✅ 見到晚市店內人流多好彩一早訂左位😁叫左兩個主食同一款前菜食物質素高~各方面都好滿意🍴蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉超級足料嘅通粉~每一條通粉都掛汁每一啖都食到蟹肉同芝士嘅香~濃郁又好味🍴海鮮香草茄醬薄餅材料豐富~用上多款海鮮:鮮蝦、魷魚、煙三文魚配上意大利番茜、忌廉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士🧀特別喜歡個薄餅皮~入口回彈口感豐富🍴烤雜菜跟有烤香西蘭花、薯仔、甘筍、椰菜花香口又健康
Flames

📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

今晚來左呢間位於觀塘工廠區的澳洲餐廳

環境有格調,旺中帶靜✅ 見到晚市店內人流多

好彩一早訂左位😁叫左兩個主食同一款前菜

🍴海鮮香草茄醬薄餅

材料豐富~用上多款海鮮

特別喜歡個薄餅皮~入口回彈口感豐富

🍴烤雜菜

跟有烤香西蘭花、薯仔、甘筍、椰菜花
香口又健康
今晚又嚟到一間我最鍾意食嘅西餐廳之一,呢間餐廳位於觀塘鴻圖道一棟新嘅商廈,環境舒適,地點方便叫咗香煎北海道帶子蔬菜沙律、葡式香辣燒春雞配薯條、紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉,同兩杯嘢飲帶子沙律加咗酸酸地嘅醬汁,配上煎得香脆可口嘅帶子,令人胃口大開;而燒春街份量亦都好慷慨,外皮燒得香脆之餘,入面嘅雞肉又可以保持嫩滑多汁,旁邊嘅薯條大大兜,炸得香脆又唔會過分油膩,令人垂涎三尺;而安格斯肉眼扒叫咗 medium rare,肥瘦適中,牛肉味突出香濃,份量十足,既飽肚又令人食得津津有味呢間餐廳位於大廈林立嘅觀塘區,價錢適中之餘食物高質,非常值得推薦#flames

#flames
2024-03-04
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
  • 澳式雞鹽薯條
  • 黑松露薯條
  • 香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉烤蔬菜
2024-03-04 41 瀏覽
之前都係叫外賣多,今次都係第一次堂食。因為食外賣都覺得好味,堂食應該會更加食😗重點係之前去黃埔都見到MC食緊😆𣊬間係好感度大增🤤P.S.:我講嘅MC係張天賦,唔係肥媽🤐1️⃣慢煮雞胸凱撒沙律🥗雞胸肉完全唔鞋,肉質嫩滑:而沙律菜非常新鮮爽脆,再配上麵包脆脆同煙肉薄脆就令口感豐富😋2️⃣意式辣肉腸薄餅🍕新鮮即焗🤩一上枱真係熱🔥Pizza底口感軟糯,係我中意嘅口感!滿滿拉絲芝士滿足視覺享受😎當然芝士味亦好濃郁👍🏻再加上餅底搽滿辣肉腸醬及鋪滿辣沙樂美腸增添惹味。3️⃣炸魚薯條配他他醬新鮮即炸熱辣辣🔥我切開時仲噴緊煙,但我影不出來🥹炸粉好薄而魚肉好厚肉又結實,再配上他他醬真係食到停不了口🤤🌟如果你係A la carte會員,散叫有8折!有8折!有8折!🌟‼️重要嘅事情要講三次‼️

P.S.:我講嘅MC係張天賦,唔係肥媽🤐

1️⃣慢煮雞胸凱撒沙律🥗

2️⃣意式辣肉腸薄餅🍕

3️⃣炸魚薯條配他他醬

‼️重要嘅事情要講三次‼️
2024-03-03 33 瀏覽
自己住九龍東,當然要過嚟試吓呢間今天到Flames吃了幾款招牌菜式🍴Seared Scallop Salad 🥗這道Seared Scallop Salad讓人驚艷!鮮嫩的煎帶子搭配新鮮蔬菜,每一口都帶來豐富的口感和鮮美的海味。沙拉的調味剛剛好,讓每個成分都能展現出自己的風味,同時融合成一道完美的開胃菜。這道菜不僅美味,而且營養豐富,是一個絕佳的選擇。Crab Meat Penne 🍝濃郁的蟹肉醬汁每一口都充滿了海鮮的鮮香🤍醬汁的味道濃郁而不膩,完美地融合了蟹肉的甜美和義大利面的風味。這道菜既能滿足你對蟹肉的渴望,又能使你享受到經典的義式風味。Truffle Fries 🍟薯條的外層酥脆,內裡軟綿,搭配上香氣四溢的松露醬,帶來豐富的口感和獨特的風味。每一口都散發出令人難以抗拒的香氣,成為與朋友共享、輕鬆享受的完美點心。無論是作為開胃菜還是伴隨主菜,這道Truffle Fries都能為你的用餐體驗增添一份奢華感💎

自己住九龍東,當然要過嚟試吓呢間
今天到Flames吃了幾款招牌菜式🍴

Seared Scallop Salad 🥗

Crab Meat Penne 🍝
濃郁的蟹肉醬汁每一口都充滿了海鮮的鮮香🤍

Truffle Fries 🍟
2024-03-02 28 瀏覽
見到Flames平日夜晚都坐無虛席就知佢地質素一定唔差,而我都係回頭客之一🙆🏻‍♀️ 呢間旗艦店裝修走簡約叢林路線,室外座位啱曬同朋友Happy Hour飲酒吹水🍻 室內位置寬敞,室內嘅雲石餐檯同梳發卡位配上半開放式嘅設計令空間感十足🖼️ 坐窗邊一路聽歌一路欣賞街景,心情即刻靚返曬💓香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148Pan Seared Hokkaido Scallop四隻帶子煎至兩面金黃,保留到本身嘅鮮味同水份😋 沙律菜新鮮爽脆,仲有藍莓同覆盆子點綴🫐 油醋酸味特出,食落更加開胃🥗香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜 $278Braised Lamb Shank羊膝燴至肉質柔嫩,膠質軟爛,輕輕用刀叉一切已經肉骨分離🍴 用左新鮮蕃茄同香料特調嘅醬汁好鮮甜,配上辣肉腸變得鹹香惹味🔥 羊肉完全吸收曬醬汁嘅精華,將羊肉獨有嘅肉香帶出同時又去除腥羶味🐐自家製甜品 $78Housemade Dessert of the Day是日甜品係百香果朱古力蛋糕,最底層有啲似布朗尼,口感紮實而且甘苦味特出🍫 中間係一層香甜可口嘅朱古力慕斯,令整體食落更濕潤細膩🍰 最後有充滿熱帶風情嘅百香果蓉鋪面,呢種酸中帶甜嘅感覺

香煎北海道帶子蔬菜沙律 $148
Pan Seared Hokkaido Scallop

香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜 $278
Braised Lamb Shank

自家製甜品 $78
Housemade Dessert of the Day
是日甜品係百香果朱古力蛋糕,最底層有啲似布朗尼,口感紮實而且甘苦味特出🍫 中間係一層香甜可口嘅朱古力慕斯,令整體食落更濕潤細膩🍰 最後有充滿熱帶風情嘅百香果蓉鋪面,呢種酸中帶甜嘅感覺越食越上癮😈
觀塘夜晚人流不嬲都唔太多,但呢間澳洲式西餐廳Flames就聚集晒所有係觀塘夜浦人仕,超誇張!!餐廳主打高質素手工薄餅,烤肉,美酒!!岩晒約埋一班同事一齊飲杯酒歡聚一下!! 🥂🍹- 香草白酒煮青口配黑松露薯條 HK$268 🦪🍟青口超新鮮必食!!新鮮青口肉厚鮮美,白酒汁微辣中帶有香草香氣,跟青口係絕配!!再搭配黑松露薯條,滿足晒貪心的朋友!!- 夏威夷薄餅 HK$178 🍍🍕新鮮菠蘿正!!批底非常香脆,批邊有口感,用上新鮮菠蘿,巴馬火腿及水牛芝士,味道香甜又新鮮充滿夏威夷風情!!- 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 HK$158 🦀🍝濃郁滋味超涮嘴!!鮮甜蟹肉與濃郁蕃茄忌廉汁結合,再加上巴臣芝士令醬汁更濃厚,長通粉散發著邪惡芝士香氣及惹味蟹肉鮮甜,食到停唔到口!!- 香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律 HK$128 🌽🐖🥗味道豐富頭盤!!粟米焦香及巴馬火腿油香搭配新鮮蔬菜沙律,口感豐富味道清新!!- 新鮮黑松露蘑菇扁意粉 HK$138 🍄🍝黑松露迷最愛!!新鮮黑松露片及大量蘑菇碎配上扁意粉香忌廉汁,口感濃郁黑松露香氣十足!!- 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 HK$268 🥩焦香肉眼誰會抗拒!!美國安格斯肉
香草白酒煮青口配黑松露薯條

新鮮黑松露蘑菇扁意粉

- 新鮮黑松露蘑菇扁意粉 HK$138 🍄🍝
10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

- 10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 HK$268 🥩
焦香肉眼誰會抗拒!!美國安格斯肉眼牛肉本身牛肉已經十分香濃,再加上燒得焦香表面,搭配濃郁忌廉薯蓉,食肉獸一定唔可以錯過!!
香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜

- 香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜 HK$278 🐏🫕
惹味又嫩滑!!經過燉煮的羊膝肉質軟嫩完全離骨,茴香味道減輕羊肉膻味,搭配微辣蕃茄辣肉腸醬,口感細膩味道狂野!!
芝士肉醬焗墨西哥脆片

- 芝士肉醬焗墨西哥脆片 HK$108 🧀🌮
一流下酒菜!!油香肉醬,半溶芝士搭配已調味墨西哥粟米片,經典又惹味!!
Nuts Bout Tella Shake

- Nuts Bout Tella Shake HK$78 🍫🍹
香草白酒煮青口配黑松露薯條
香草蕃茄辣肉腸醬燴羊膝配烤蔬菜
芝士肉醬焗墨西哥脆片
Nuts Bout Tella Shake
  • NutsBoutTellaShake
朋友訂咗呢間餐廳 啱啱去到見到餐廳都幾大 而且夜晚燈光暗啲 好適合同朋友小聚 而且餐廳設計網絡去比較簡潔 感覺好舒服 香辣炸雞 $88佢嘅炸雞非常好食!咬落去又係鎖住咗汁喺雞入面 咬第一啖嘅時候入邊仲有煙飄出嚟😂 唔太記得佢呢個係咩醬汁 但係點落去食又係酸酸甜甜再加埋檸檬汁好好食 千祈唔好俾佢外表呃咗好似一塊普通嘅雞塊 但食落真係好多汁好嫩滑🤤🤤海鮮香草茄醬薄餅 $228因為個人鍾意食三文魚 所以就同朋友叫咗呢個pizza 比我想像中大塊 食完雞塊再加pizza其實都飽飽濟濟🤤 佢Pizza個底有蕃茄又有芝士食落去酸酸鹹鹹 已經夠好飽 仲要再加埋佢嘅魷魚唔係好韌 係腍啲咬得開 所以都好好食 不過佢嘅三文魚就有少少偏鹹🤔🤔橙汁 $38🤔普普通通嘅燈汁 但一定唔係酸燈汁 係甜嘅

香辣炸雞 $88

海鮮香草茄醬薄餅 $228

橙汁 $38
🤔普普通通嘅燈汁 但一定唔係酸燈汁 係甜嘅

2024-02-29 53 瀏覽
昨晚和朋友們團拜後,瞓到自然醒,再外出找吃想起成日經過但又未有機會試的Flames, 每次經過都好想起門口打卡, 原來佢有幾間分店的內裡嘅空間感好大, 門口都有幾張檯可以飲下咖啡/hh時chill下的位置Weekend menu都幾多選擇, 有沙律, 肉類, 意粉, Pizza, 價錢已包基本飲品我地點咗一份沙律, 一份豬, 再加個黑松露薯條Seared Scallop Salad擺盤勁靚雖然望落好似份量唔多, 但帶子其實都幾大粒, 煎到表面微焦, 是半生熟的狀況, 沒有Over-cooked沙律sauce係微酸嘅醋汁, 好開胃Truffle Fries 本身餐廳有2款薯條, 一款係雞味, 其實都想試, 但最後都揀返自己最愛的松露味上檯時勁香濃薯條味, 松露唔係混入醬汁中, 而家係混入炸粗薯條度, 所以每條薯條都有松露味道份量都唔少呀, 好想不浪費, 但最後我地都食唔哂Crispy Pork Belly唔記得曾經喺邊度食過,記得是好東西於是點了一份Flames 嘅每道菜擺盤真係唔錯簡單得來,望落乾淨整齊是原條的脆豬腩肉,配上少許爽脆的紫椰菜(唔會苦澀的)表皮香脆,切開是膏肉分明,是半肥
昨晚和朋友們團拜後,瞓到自然醒,再外出找吃
我地點咗一份沙律, 一份豬, 再加個黑松露薯條
Seared Scallop Salad擺盤勁靚
沙律sauce係微酸嘅醋汁, 好開胃
Seared Scallop Salad
Truffle Fries

份量都唔少呀, 好想不浪費, 但最後我地都食唔哂
Crispy Pork Belly
唔記得曾經喺邊度食過,記得是好東西
於是點了一份
Flames 嘅每道菜擺盤真係唔錯
簡單得來,望落乾淨整齊
是原條的脆豬腩肉,配上少許爽脆的紫椰菜(唔會苦澀的)
Crispy Pork Belly
表皮香脆,切開是膏肉分明,是半肥瘦,不油膩的
其實內裏都Juicy
不過我自己就覺得如果再配送醬汁就會無咁乾
最後我都請侍應比咗啲芥末醬蘸著吃,都唔錯
而且佢哋冇額外收費或拒絕,nice
Crispy Pork Belly
原來佢哋週末全日happy hour是半價,好抵
有時想飲兩杯,可以約朋友嚟呢度chill 下
2024-02-25
Seared Scallop Salad
2024-02-28 44 瀏覽
平時好少過嚟觀塘呢邊😆 去嗰邊買啲嘢就梗係喺嗰邊食埋啦😎 搵咗呢間環境好有情調嘅餐廳👍🏻Nduja Pizza🍕 ($158)辣肉腸pizza好食呀❤️ 芝士仲有拉絲效果🥰 個包邊好香脆👍🏻 加埋辣辣地嘅味道好惹味🫶🏻Crab Meat Penne🦀 ($158)面頭好多蟹肉絲👍🏻 每條長通粉都掛滿醬汁🥰 茄汁加上忌廉汁酸酸甜甜嘅味道❤️Grilled Corn Salad🌽 ($128)粟米沙律🥗 擺盤有心思👍🏻 烤過嘅粟米仲保持到Juicy 😎 新鮮嘅沙蔬菜上面仲有買巴馬火腿🐖

Nduja Pizza🍕 ($158)

Crab Meat Penne🦀 ($158)

Grilled Corn Salad🌽 ($128)
2024-02-20
2024-02-28 38 瀏覽
今日又約咗朋友喺觀塘食中午飯,朋友話想食西餐,所以我一諗就諗起呢一間餐廳,尤其是因為呢度有室外座位,天氣涼涼哋喺室外食嘢真係覺得舒服啲。加上我鍾意呢度啲燈光好足夠,勁多自然燈感覺好舒服,而食物質素亦都絕對唔差。今日我哋一個人叫咗Flames big breakfast,第二個人就要咗Crab meat penne。大蘑菇湯好creamy,真材實料,一定要叫!big breakfast嘅份量好大,我尤其鍾意個洋蔥蒜蓉炒蘑菇,然後個蛋都炒得好滑,但係最主要都係個蕃茄係超級厚切!crab meat penne超越咗我想像,意粉本身口感係偏硬,完全係我鍾意嘅,然後蟹肉汁都整得好入味,但最主要都係可以保持到超級熱,我哋坐出邊,但係食到最後嗰啖,都係熱辣辣有煙出!杯Cappuccino都整得好好,fulfill左我每個brunch都要咖啡嘅願望!

大蘑菇湯好creamy,真材實料,一定要叫!

2024-02-28 44 瀏覽
▫️ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🦐🦞($158)👉🏻 大蝦爽口彈牙燒過之後好香口,扁意粉口感煙韌同埋好掛汁😋幾鍾意佢個龍蝦汁,鮮味十足而且超級濃郁⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 避風塘雞翼 ($78)👉🏻 雞翼炸得好酥脆,肉質鮮嫩,好香椒鹽同蒜蓉味,辣辣地超級惹味🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗($148)👉🏻 帶子煎到金黃色,口感軟嫩,好香牛油味,蔬菜沙律配埋酸甜醬汁好解膩⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 巴馬臣芝士香烤栗米🌽 ($58)👉🏻粒粒栗米都充滿焦香,食落爽口鮮甜,加埋滿滿嘅鹹香芝士粉,好滋味🤤⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$240
▫️ 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🦐🦞($158)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 避風塘雞翼 ($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 香煎北海道帶子蔬菜沙律🥗($148)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 巴馬臣芝士香烤栗米🌽 ($58)

——————
評分:8/10
平圴消費:~$240

2024-02-28 37 瀏覽
💛Flames 鴻圖道💛放工同朋友去觀塘行,我行到鴻圖道見到間好靚嘅Flames,佢嘅裝修同設計比起其他分店有啲唔同🤓,氣氛好好!帶子沙律嘅擺盤好靚!非常打卡able!!沙律菜非常新鮮,配埋微酸嘅醬汁好開胃🤤帶子份量都好多,有四粒,每粒都煎得啱啱好🤤意式辣肉腸Pizza自己平時好少食辣肉腸pizza,今次朋友好鍾意食,就膽粗粗試吓,誰不知又覺得好好食🤣🤣首先Pizza超級熱,新鮮出爐!本身個Pizza有好多芝士,熱力令芝士拉到絲🤤蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉🍝意粉用咗長通粉,將所有蟹肉嘅醬汁全部都掛起😚😚醬汁入邊仲有滿滿嘅蟹肉!!🦀🦀
💛Flames 鴻圖道💛

帶子沙律嘅擺盤好靚!非常打卡able!!

意式辣肉腸Pizza

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁意粉🍝
2024-02-28 27 瀏覽
📌Flames工業區竟然有間咁 chill嘅餐廳😍餐廳裝修雅緻,座位闊落,充滿空間感,餐廳有indoor/outdoor座位,坐得舒服寫意,適合親朋好友聚餐餐牌上有沙律,手工薄餅,意粉,肉類等,仲有咖啡、雞尾酒🍹等等🔖[ 照燒汁魚柳配烤蔬菜 ]可以選配薯條或者烤蔬菜,燒汁亦可以request 另上,一定啱自己口味魚肉外層微脆,魚肉結實滑嫩,配上烤蔬菜,份量剛剛好🔖[ 葡式香辣燒春雞配烤蔬菜 ]同樣可以選配薯條或烤蔬菜🥦烤雞雞皮香脆內裡雞肉嫩滑🍗葡式香辣醬微辣帶點酸甜,味道濃郁🥘相當惹味,配上雞肉令味道更提昇🔖[ Chocolate Mousse ]Brunch menu加配甜品更滿足,chocolate mousse朱古力味香濃,topping加上百香果果醬,酸酸甜甜同朱古力味好夾🔖[ 橙汁 ]🔖[ Cappuccino ]
📌Flames

🔖[ 照燒汁魚柳配烤蔬菜 ]

魚肉外層微脆,魚肉結實滑嫩,配上烤蔬菜,份量剛剛好

🔖[ 葡式香辣燒春雞配烤蔬菜 ]

🔖[ Chocolate Mousse ]

🔖[ 橙汁 ]
🔖[ Cappuccino ]
  • 葡式香辣燒春雞
2024-02-27 35 瀏覽
今日又同朋友去咗flames 食飯, 觀塘分店以木色為主調, 好有氛圍,分店較大, 仲有室外位置, 一樣咁Chill, 除左有唔同pasta 同pizza選擇, 海鮮都唔錯香煎照燒汁橙鯛魚柳魚柳好大塊. 煎得啱啱好, 鯛魚肉質鮮嫩幼滑, 配左照燒汁, 鹹甜鹹甜, 烤蔬菜放咗喺魚柳下面, 唔會好老葡式香辣燒春雞配薯菜/烤蔬菜即叫即烤, 醬汁調味啱啱好,一上枱就見到燒春雞份量都幾多, 燒雞外皮夠簿, 夠香口, 雞肉好腍身嫩滑烤蔬菜帶煙燻香味更香口
今日又同朋友去咗flames 食飯,
觀塘分店以木色為主調, 好有氛圍,
分店較大, 仲有室外位置, 一樣咁Chill,

除左有唔同pasta 同pizza選擇, 海鮮都唔錯
香煎照燒汁橙鯛魚柳

葡式香辣燒春雞配薯菜/烤蔬菜
即叫即烤, 醬汁調味啱啱好,
一上枱就見到燒春雞份量都幾多,
燒雞外皮夠簿, 夠香口, 雞肉好腍身嫩滑
烤蔬菜帶煙燻香味更香口