。O小姐。來自澳洲的weekend。日常。 星期六放假,諗住去商場睇吓電腦,睇完見仲有時間,就諗住搵嘢食啦。喺商場入面嘅餐廳全部都爆曬,咁就再係OR望吓望吓,望到呢一間,個裝修好似好輕鬆悠閒咁喎,又見有位,咁一於就試呢一間啦。間餐廳喺鴻圖道,同APM都有啲距離嘅,不過都還可以,行過幾條街,同埋因為我哋本身係諗住周圍睇吓附近仲有啲乜,原來附近都仲有好多餐廳😳不過門口好多人排隊竟然….黎到街口,再見到間餐廳啦,佢outdoor啲位都幾多喎,門口都好容易認,入到嚟,感覺間餐廳都幾大喎,望落都好似有幾多位,中間有張大圓圈枱,仲有啲細間隔,可以一班人去有自己空間,樓底都夠高,起碼唔使驚講嘢嘈親隔離先。Menu 佢哋lunch set或者係special menu嘅,其實special Menu都幾吸引,有任食嘅薯條啊! 不過我哋啱啱前幾日先食完熱氣嘢,所以唔好free flow 住,食少少先🫢我哋叫咗兩個主菜,分別係燒豬腩配燒薯仔紅椰菜沙律同埋葡式香辣燒春雞配薯條,兩個主菜都加咗套餐,包嘢飲、充滿菇味嘅餐湯(唔記得個湯名)同埋甜品。講返個燒豬腩先,味道係幾好嘅,佢唔同中式嘅燒肉,個皮脆卜卜,肉係
。O小姐。來自澳洲的weekend。日常。

講返個燒豬腩先,味道係幾好嘅,佢唔同中式嘅燒肉,個皮脆卜卜,肉係有少少腍得,但係啲肥膏又唔係特別多喎(重點啊),食落去都唔會話太漏喉,咁當然兩個人share就會好好多啦,如果唔係一個人食完夜晚都唔使食,同埋佢配返個沙律都啱啱好嘅,感覺上自己食返啲健康嘢🫢
Crispy  Pork  Belly

另外嘅主菜係燒春雞,上到枱嘅時候我估唔到係咁大隻!仲要熱辣辣,同埋佢個皮好脆,光澤bling bling 甘,平時嘅燒春雞啲皮都冇特別燒到脆卜卜㗎嘛,但呢個有喎,而啲肉又唔會話太嚡,同埋個味道係我諗因為係葡國啦,所以係好似有少少辣辣地咁樣,加分!
1/2  Peri  Peri  Chicken

唔記得咗講過前菜個菇湯,湯夠濃,有菇味🫶🏻 我鍾意食菇,所以呢個湯啱晒我胃口~
菇湯

最尾叫咗兩個甜品,一個係士多啤梨慕絲蛋糕 ,另外一個係雲呢拿焦糖蛋糕!好食過焦糖蛋糕!
雲呢拿焦糖蛋糕
士多啤梨慕絲蛋糕

最後食飽飽,食咗咁多卡路里落肚,咁就去海濱行吓,要消耗吓啲卡路里。

呢間餐廳應該會再去啊,我覺得以佢嘅價錢同埋食物水準嚟講係成正比嘅,同埋估唔到係呢個工業區都有間咁靚可以打卡嘅餐廳😉
Latte
5 分鐘 (堂食)
Crispy  Pork  Belly
1/2  Peri  Peri  Chicken
菇湯
雲呢拿焦糖蛋糕
士多啤梨慕絲蛋糕
Latte
  • 1/2葡式香辣燒春雞配薯條
呢期奧運狂熱,假日多左去商場睇奧運精彩賽事,所以呢餐晚飯就揀了觀塘的西餐廳,食完晚餐再去APM觀看精彩賽事都係一個唔錯的消閑活動。呢間餐廳的裝修充滿浪漫的氛圍,提供多國菜選擇,包括pizza、burger 、steak 等等,喜歡食西餐的朋友絕對不能錯過。🥇🥈🥉🤩👫🍽️✨ SOUP($48),是日餐湯是蕃茄雜菜湯,蕃茄味酸酸甜甜,幾滋味又開胃。🍅🫕✨ CHICKEN CAESER($118),雞肉塊塊經慢煮過,入口嫩滑,新律菜新鮮爽口,撈上煙肉脆脆、麵包粒、凱撒沙律汁,簡單配搭是清新開胃的前菜。🥗🐥✨ FISH & CHIPS($158),炸魚長新又帶點厚度,皮薄炸得好脆,有點似食緊新鮮炸起的薯片感覺,一切開內裡的魚柳冒煙,保持到熱辣辣的溫度,入口細嫩,食前加上檸檬汁,令味道更昇華醒胃。放在魚柳下的粗薯條份量都好多,鹽味幾突出,令薯條炒的香脆可口。🐟🍟🧂✨ BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE($148),上枱時已聞到陣陣意粉醬汁的香氣,扁意粉煮到掛湯的效果,口感順滑。牛面肉超嫩口,紅酒燴得好入味,其中二塊膠質豐富,充滿骨膠原的感覺,配埋清爽的草菇,整個配搭都唔錯。🍝

SOUP

CHICKEN CAESER

FISH & CHIPS

BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE

✨ BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE($148),上枱時已聞到陣陣意粉醬汁的香氣,扁意粉煮到掛湯的效果,口感順滑。牛面肉超嫩口,紅酒燴得好入味,其中二塊膠質豐富,充滿骨膠原的感覺,配埋清爽的草菇,整個配搭都唔錯。🍝🐮
SOUP
CHICKEN CAESER
FISH & CHIPS
BEEF CHEEK MUSHROOM LINGUINE
2024-08-10 217 瀏覽
Flames是我再來的餐廳,炎炎的夏日放工真係想寫意一點,帶住疲勞的身體去品嚐精心製作的菜品🥩🍝10安士肉眼扒配忌廉薯蓉🥩七成熟剛剛好,肉味幾濃而且熟度剛好,吃起來非常嫩滑多汁,充滿炭燒和油香味,再配埋好重忌廉既味道,薯蓉打得非常軟滑,大滿足🥰蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🍝芝士味醬汁香濃濃郁,通粉質地煙韌,蟹肉都幾多,面頭脆脆非常有口感,仲有微微咸香面😍熱檸檬茶🫖濃厚的茶底配上新鮮檸檬,好解油膩,非常好飲高水準的菜式總是令人有驚喜,無論環境和食物都質素保證,必定再來光顧💯💯🥩🍝Flames (鴻圖道)📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉🥩

蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉🍝

熱檸檬茶🫖
濃厚的茶底配上新鮮檸檬,好解油膩,非常好飲

🥩🍝Flames (鴻圖道)
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
2024-08-10 237 瀏覽
(*˘︶˘*).。.Flames:*♡觀塘鴻圖道Flames 簡直是工廠區的Food vibes,餐廳裝修都超美的! 簡約地高貴,餐廳本身氣氛也很好,餐具和Furniture 都非常講究,很有特色。個人很喜歡香煎北海道帶子蔬菜沙律,沙律菜份量無!敵!慷!慨!每一口都能吃到帶子的鮮甜照燒汁魚柳配烤蔬菜也簡單好吃魚肉鮮嫩多汁,照燒醬的鹹甜恰到好處,完全不會膩。配上烤得焦香的西蘭花,健康又美味!-還有餐廳招牌Pizza巴馬火腿火箭菜薄餅新鮮帶微辣的火箭菜和蕃茄及巴馬臣芝士超好匹配 即叫即做的餅底,厚身而燒得帶炭香,入口煙煙靭靭。是我愛的餅底,好棒棒!Flames觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下
(*˘︶˘*).。.Flames:*♡
觀塘鴻圖道Flames
簡直是工廠區的Food vibes,
餐廳裝修都超美的! 簡約地高貴,
餐廳本身氣氛也很好,
餐具和Furniture 都非常講究,很有特色。
個人很喜歡香煎北海道帶子蔬菜沙律,
沙律菜份量無!敵!慷!慨!
每一口都能吃到帶子的鮮甜
照燒汁魚柳配烤蔬菜也簡單好吃
還有餐廳招牌Pizza
巴馬火腿火箭菜薄餅
新鮮帶微辣的火箭菜和蕃茄及巴馬臣芝士超好匹配
即叫即做的餅底,
厚身而燒得帶炭香,入口煙煙靭靭。
是我愛的餅底,好棒棒!

Flames
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下
2024-08-09 261 瀏覽
真係估唔到原來觀塘工廠區都有咁出色嘅西餐廳,週末有Weekend Menu,有薄餅、意粉同沙律等等 Flames 特盛早餐$158早餐非常豐富,有一塊酸種麵包、一隻炒蛋、兩條腸仔、兩塊煙肉、一份炒雜菌同一塊蕃茄。酸種麵包好好食煙煙韌韌,加埋炒蛋一齊食,真係絕配!炒蛋非常嫩滑,蛋香味十足!煙肉如果可以煎得乾身香脆啲會更好。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158燒大蝦上面有超多三文魚籽,芝士粉令到三文魚子嘅鮮味更加突出,咬一啖三文魚籽爆開嘅質感,真係好得意,亦都增加咗意粉質感層次。扁意粉軟硬適中,龍蝦汁質感十分濃稠,再加上洋蔥粒,令龍蝦汁更香。味道唔會過鹹,啱啱好👍🏻是日甜品草莓慕絲蛋糕,慕絲非常幼滑順口,草莓味道唔算太濃,餅底比較淋蘑菇湯蘑菇湯散發超濃蘑菇味,口感順滑
Flames 特盛早餐

Flames 特盛早餐$158
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉$158
草莓慕絲蛋糕

是日甜品
蘑菇湯

蘑菇湯
蘑菇湯散發超濃蘑菇味,口感順滑
檸檬茶
2024-08-08 538 瀏覽
我淨係想講全部嘢都真係好難食...意粉同pizza可以整到用水浸咁嘅味真係都幾神奇…本身都幾大期望覺得裝修幾好睇啲嘢食賣相都唔錯…點知佢好似係我喺香港食過最難食嘅西餐…同埋其中一位員工嘅服務態度都唔太好,希望大家可以避雷,俾五六百蚊食呢種質素真係幾失望,我哋叫嘅係蟹肉意粉同埋卡邦尼薄餅…真係食完一啖放咗喺個碟度放唔到入口嘅水準…朋友仔話食薩莉亞都好食過佢…全程只可以食佢唯一比較正常嘅黑松露薯條….
2024-08-08 318 瀏覽
觀塘高質西餐廳一定要講呢間環境幾好,如果四五個人仲有卡位嘢食質素都好okweekend lunch每樣主食都包茶或果汁咖啡另外加18 沙律同餐湯加15我就加左一個ice americano同沙律🥗都幾新鮮沙律好有心思加左鹹鹹地嘅火腿sauce係類似油醋汁又冇咁酸geh主食最推薦pizza火箭菜搭配火腿呢個組合超經典海量火箭菜火腿唔會太鹹餅底略厚不過都係好有風味另外有蟹肉意粉我覺得味道略淡蟹肉分量都好足夠
觀塘高質西餐廳一定要講呢間
環境幾好,如果四五個人仲有卡位
嘢食質素都好ok

另外有蟹肉意粉
我覺得味道略淡

蟹肉分量都好足夠
  • 巴馬火腿火箭菜薄餅
位於鴻圖道的分店 🪵🤍以溫暖的木質裝潢和米白色調營造出清新雅致的氛圍 讓人倍感舒適放鬆~ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ($𝟏𝟓𝟖)扁意粉入口𝐐彈有咬口🍝索滿濃郁的龍蝦湯汁 香濃得來又不會太鹹配上鮮美的烤大蝦以及三文魚籽的點綴香氣四溢!三文魚籽超鮮甜(˃̶᷄‧̫ ˂̶᷅๑ )ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʀɪʙ ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ (𝟷𝟶ᴏᴢ)𝟏𝟎安士肉眼扒配忌廉薯蓉 ($𝟐𝟔𝟖)五成熟的肉眼扒 鮮嫩多汁入口好香煙燻香烤味 🥩搭配忌廉薯蓉和紅酒汁 不錯哦 ❥𓂃𓏧sʜᴇʟᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs避風塘雞翼 ($𝟕𝟖)雞翼外酥內嫩 帶微辣 (▰˘◡˘▰)但如果避風塘味更重的話就更好📍 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 (觀塘)🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

位於鴻圖道的分店 🪵🤍
以溫暖的木質裝潢和米白色調
營造出清新雅致的氛圍 讓人倍感舒適放鬆~

ᴋɪɴɢ ᴘʀᴀᴡɴ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉 ($𝟏𝟓𝟖)

扁意粉入口𝐐彈有咬口🍝
索滿濃郁的龍蝦湯汁 香濃得來又不會太鹹
配上鮮美的烤大蝦以及三文魚籽的點綴
香氣四溢!三文魚籽超鮮甜(˃̶᷄‧̫ ˂̶᷅๑ )

ɢʀɪʟʟᴇᴅ ʀɪʙ ᴇʏᴇ sᴛᴇᴀᴋ (𝟷𝟶ᴏᴢ)
𝟏𝟎安士肉眼扒配忌廉薯蓉 ($𝟐𝟔𝟖)

五成熟的肉眼扒 鮮嫩多汁
入口好香煙燻香烤味 🥩
搭配忌廉薯蓉和紅酒汁 不錯哦 ❥𓂃𓏧

sʜᴇʟᴛᴇʀ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs
避風塘雞翼 ($𝟕𝟖)

雞翼外酥內嫩 帶微辣 (▰˘◡˘▰)
但如果避風塘味更重的話就更好

📍 𝐅𝐥𝐚𝐦𝐞𝐬 (觀塘)
🐰: 𝟒.𝟏/𝟓

生日,是每個人一年一度的紀念日😌,好姊妹生日正日有老公陪伴遊玩,唯有與她後補慶祝,知道《Flames》有免費幫客人做生日驚喜,店內裝潢又幾有氣氛同情調,最緊要係好姊妹又想試下衣間澳洲西餐廳喎!所以在我訂位時已經知會餐廳了。今次好姊妹簡左個「卡邦尼薄餅」,好攪笑居然有鵪鶉蛋,食落仲有臘鴨髀味😂,立時變左個中式pizza🤣「燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉」,真係好大隻大蝦,賣相唔錯,龍蝦汁味濃,配埋三文魚籽食,口感一流👍🏻作為薯條控,薯條總是有一股奇怪的魔力,明知食唔晒又會熱氣到爆,都係會繼續:「要個澳式雞鹽薯條唔該」🙈是日甜品是「士多啤梨慕士蛋糕」,我見服務員成日留意住我地用餐進度🤣,當用餐完畢,立馬為我們奉上帶有Happy Birthday 字眼的蛋糕,店內還響起 Happy Birthday to you 生日歌,真的很有驚喜及氣氛😊

• 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
  • 澳式雞鹽薯條
每次經過Flames總會被門外優雅的裝潢吸引,而它們的餐點好像都很出色,週末總是人頭湧湧,Flames在觀塘有兩間分店,今天來到的是鴻圖道這間~點了兩份Brunch,賣相和味道都很不錯♡⧐ 黑松露蘑菇牛肉漢堡配薯條 HK$158 ⧏牛肉漢堡很大個,賣相相當吸引.ᐟ落單時要求了切半,吃的時候就更方便了♡帶有濃濃的黑松露香氣,蘑菇的菇菌香亦很好,薯條雖然只是配角但份量亦不少,十分惹味~⧐ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 HK$148 ⧏紅酒和蕃茄調成的醬汁酸酸的十分開胃~牛面肉口感十分軟腍細嫩,還有大量草菇.ᐟ而且是我喜歡的扁意粉,很能掛汁♡⧐ Iced Latte 優惠價+HK$18 ⧏Brunch set已包一杯普通飲品,轉配咖啡等也有優惠價,因為天氣太熱的關係所以點了Iced的,也很大杯♡非常消暑的冰拿鐵,喝得超爽.ᐟ.ᐟ
每次經過Flames總會被門外優雅的裝潢吸引,
而它們的餐點好像都很出色,週末總是人頭湧湧,
Flames在觀塘有兩間分店,今天來到的是鴻圖道這間~
點了兩份Brunch,賣相和味道都很不錯♡
⧐ 黑松露蘑菇牛肉漢堡配薯條 HK$158 ⧏

牛肉漢堡很大個,賣相相當吸引.ᐟ
落單時要求了切半,吃的時候就更方便了♡

帶有濃濃的黑松露香氣,蘑菇的菇菌香亦很好,

薯條雖然只是配角但份量亦不少,十分惹味~

⧐ 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉 HK$148 ⧏

紅酒和蕃茄調成的醬汁酸酸的十分開胃~
牛面肉口感十分軟腍細嫩,還有大量草菇.ᐟ

而且是我喜歡的扁意粉,很能掛汁♡

Iced  Latte
⧐ Iced Latte 優惠價+HK$18 ⧏

因為天氣太熱的關係所以點了Iced的,也很大杯♡

非常消暑的冰拿鐵,喝得超爽.ᐟ.ᐟ
2024-08-03
Iced  Latte
  • Iced Latte
2024-08-07 98 瀏覽
收工突然好想食西餐所以就同同事喺公司附近食呢間今次嗌咗好多嘢食都覺得幾好味我叫咗個避風塘雞翼朋友叫意式辣肉腸薄餅🍕芝士同辣肉腸嘅比例啱啱好,薄餅出色。另外share一個蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉估醬汁同芝士份量都好多好足夠,令到每一條長通粉都佈滿咗醬汁同芝士,食落亦都好開胃,一啲都唔漏,一啖接一啖,不知不覺就食晒。最後又叫埋牛油焗薯菜薯仔都好入味,蔬菜都好多我覺得都好味而且完全唔會覺得油膩幾開胃
收工突然好想食西餐
所以就同同事喺公司附近食呢間
今次嗌咗好多嘢食都覺得幾好味

我叫咗個避風塘雞翼

朋友叫意式辣肉腸薄餅🍕
芝士同辣肉腸嘅比例啱啱好,薄餅出色。

另外share一個
蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

最後又叫埋牛油焗薯菜
薯仔都好入味,蔬菜都好多
我覺得都好味
而且完全唔會覺得油膩
幾開胃
2024-08-06
2024-08-07 160 瀏覽
觀塘收工想chill 下食下pizza 🍕 或西餐,誠意推薦鴻圖道既Flames 🔥,呢度真係一個唔錯既chill 既好地方啊。呢度環境同服務都好好,通常夜晚都會比較多人來食晚餐,特別吸引之處係氣氛都野食都十分好,侍應多數外國人,服務態度都好似去左外國咁,有種愉悅感覺。今晚想一個人靜靜品嚐美食,點左碗紅湯 同Aloha pizza 🍕 紅湯係羅宋湯,都好足料,開胃岩曬我。Pizza 大大塊通常夠2-3 個人食,有ham 同菠蘿🍍,口味都好清新,我一個人慢慢食,都食曬真係好犀利,主要因為好好味🤤
紅湯係羅宋湯,都好足料,開胃岩曬我。
2024-07-02
10 分鐘 (堂食)
2024-08-07 120 瀏覽
澳洲式雞鹽味薯條諗住叫個小食咬吓等朋友到,每條都沾上調味粉,超級均勻,朋友話好似細個食嗰啲媽咪麵嘅味道。慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉慢煮雞胸肉有驚喜,即使係雞胸肉都有細嫩嘅口感,香草醬同樣入味,扁意粉好多汁,唔錯。10安士肉眼扒配忌廉薯蓉,塊扒叫咗七成熟,熟度掌握得好好,肉質仲保持到有少少紅,塊扒都煎得好香,而且有少少炭香,食落嫩滑,油香都重,雖然邪惡,但好好食,至於薯蓉加左忌廉,口感滑溜。我六點去以為呢間餐廳冇人嚟食,點知半個鐘之後,全場都坐滿人。

澳洲式雞鹽味薯條

慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉

2024-08-05 219 瀏覽
有眾多間分店既flames, 單單觀塘區已經有2間, 足見佢受歡迎程度, 當晚所見大概7點左右, 餐廳已將近full house, 非常好生意.🍽️ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158食到一絲絲蟹肉, 入口有淡淡蟹肉香, 蕃茄忌廉汁幾creamy, 唔會過酸, 通粉亦夠Al dente🍽️意式辣肉腸薄餅 $158餅底夠煙韌, 薄餅邊則烤至微脆, 上面舖滿辣莎樂美腸、mozzarella cheese 等, 味道相當濃郁.🍽️避風塘雞翼 $78炸蒜夠哂咸香, 每隻雞翼都沾滿避風塘蒜, 加上雞翼本身已經炸至脆卜卜, 所以非常香口惹味🍽️ Nuts Bout Tella $78 | HK Mike Tea Coller $78

🍽️ 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 $158

🍽️意式辣肉腸薄餅 $158

🍽️避風塘雞翼 $78

2024-08-05 220 瀏覽
近年觀塘發展理想,隨著商廈大增,餐廳亦隨之增多,不難找到理想地方開餐。是夜的 Flames 也是一個中價的好選擇!環境乾淨企理,有情調,座位尚算舒適餐廳另一邊廂,氣氛折然不同!先來一份香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律🥗 $128沙律蔬菜新鮮爽脆,巴馬火腿鹹香吊味,再配碎芝士,好食!烤到微焦的粟米🌽,格外香甜。再來炸魚薯條配他他醬 $158,一款常點的食物 🥰🥰魚柳外層香脆,珍寶級的份量,心動心動!切開看到白雪雪的魚肉,加點胡椒粉,已經非常滋味。薯條配茄汁,平凡但好食!FLAMES LEMONADE $68草莓泥、芒果泥、迷迭香糖漿TROPICAL PUNCH $68蜜瓜糖漿、百香果泥、紅桑子泥、菠蘿汁、紅茶

環境乾淨企理,有情調,座位尚算舒適

餐廳另一邊廂,氣氛折然不同!
先來一份香燒粟米巴馬火腿蔬菜沙律🥗 $128

沙律蔬菜新鮮爽脆,巴馬火腿鹹香吊味,再配碎芝士,好食!

烤到微焦的粟米🌽,格外香甜。

再來炸魚薯條配他他醬 $158,一款常點的食物 🥰🥰

魚柳外層香脆,珍寶級的份量,心動心動!

切開看到白雪雪的魚肉,加點胡椒粉,已經非常滋味。

薯條配茄汁,平凡但好食!

FLAMES LEMONADE $68
草莓泥、芒果泥、迷迭香糖漿

TROPICAL PUNCH $68
蜜瓜糖漿、百香果泥、紅桑子泥、菠蘿汁、紅茶