2021-09-27 65 瀏覽
今日喺觀塘喺觀塘接朋友收工,所以就嚟咗呢間一直都好想試嘅餐廳食飯啦🙆🏻‍♂️現場氣氛非常好,一入到餐廳就聽到好舒服嘅音樂,十足十去咗外國旅行咁🤣餐廳嘅空間都好大,室外空間仲有氣氛,但我地怕熱所以揀咗室內🤣侍應好有禮貌而且好快手攞咗餐牌比我地睇😎因為天氣太熱啦所以同朋友叫咗兩杯凍飲,分別係荔枝茶同埋桃荼😛兩杯生果茶帶有淡淡嘅水果味,唔會話甜得好假咁,配埋主菜非常之夾😚主菜方面朋友就叫咗個1/2 Chicken & Roast Veg🐔好食到就好似去咗外國食烤雞咁🤤 而且佢個醬仲非常好味,我地仲要叫侍應加比我地😂侍應仲好貼心咁提我地燒雞係可以揀配薯條或者蔬菜,因為第二個餐有薯條所以我地就揀咗蔬菜🥕切開入面啲肉都唔會話好乾,非常好食而且份量十足嘅👍🏻而我就叫咗Surf N Turf & Fries,五成熟啱啱好👍🏻上面嘅大海蝦蝦味好重,而且肉質好好!如果有多幾隻就好啦🤤五成熟嘅牛扒好有牛味,加埋個牛肉汁真係一流享受!🐮薯條仲要好大份,我同朋友一齊食都差啲食唔曬🍟地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

侍應好有禮貌而且好快手攞咗餐牌比我地睇😎
Peach Tea
Lychee Tea
1/2 Chicken & Roast Veg
切開入面啲肉都唔會話好乾,非常好食而且份量十足嘅👍🏻
Surf N Turf & Fries
上面嘅大海蝦蝦味好重,而且肉質好好!如果有多幾隻就好啦🤤
Surf N Turf & Fries
五成熟嘅牛扒好有牛味,加埋個牛肉汁真係一流享受!🐮
薯條仲要好大份,我同朋友一齊食都差啲食唔曬🍟

地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2021-09-26
Peach Tea
Lychee Tea
2021-09-26 52 瀏覽
行過海濱搵朋友食個lunch,撞正呢間隱世美景西餐廳🍴。見咁好天本來諗住坐戶外,但後尾落單後就開始大風,咁就坐返入面算啦!今次嗌咗個七成熟既12oz燒安格斯肉眼扒同埋避風塘雞翼加杯凍檸茶。首先嚟嘅係雞翼,啲雞翼好大隻(唔講以為係火雞!),雖然皮外係非常乾嘅避風塘配料,但咬入去每一啖都非常有肉汁,完全係外脆內嫩!做小食一流!食到一半個main course牛扒就嚟啦,冇諗過咁大份😱仲有兩隻大蝦同埋番薯條數配菜,食到非常飽!牛扒中間亦都有鎖住肉汁同埋有好騷嘅牛味,完全係物有所值!總括而言,環境好服務都好好👍🏽經過嘅朋友不妨一試!

總括而言,環境好服務都好好👍🏽經過嘅朋友不妨一試!
2021-09-23
2021-09-24 44 瀏覽
中秋節前夕公司提早放工,約埋同事去觀塘海濱道觀賞水上月亮後,到附近一座海濱滙Flame西餐廳吃牛扒,之前也曾在紅磡分店吃過,需然選擇不太多,但覺得食物質素唔錯,今次再食過返尋味。圓形頂設計獨特的吧枱前,擺設幾張吧椅,四週環境寧靜舒適。是日餐湯是香滑南瓜忌廉湯。燒肉眼扒拼大蝦薯條 ,買相吸引 ,牛扒入口肉嫩多汁 ,有兩隻鮮甜大蝦,一人一隻,外脆內軟的薯條份量十足。另追加香脆蒜蓉包 。配清涼黑啤。這餐是兩人share已覺得夠飽。大家一邊摸着酒杯底,一邊談天說地,感覺是人生一樂也!
是日餐湯是香滑南瓜忌廉湯

另追加香脆蒜蓉包
配清涼黑啤。
  • 燒肉眼牛扒配大蝦薯條
  • 南瓜忌廉湯
2021-09-21 569 瀏覽
臨近中秋節,觀塘有一個15米大的月亮。於是在海濱邊找一間餐廳同朋友食飯。食完順便可以去賞月🌕。最後選擇了FLAMES。下午6:30 到餐廳,室內的環境好有FEEL,仲有戶外的企位和坐位,適合三五知己一齊飲下酒,傾下計。仲望到少少日落,環境真係好寫意,好CHILL,好有FEEL。可惜我地唔飲酒,但傾計聚會是一流的。我地叫了一個小食、一個PASTA 和一個MAIN。Loaded Nachos($98)芝士肉醬餡料勁勁勁多而且非常濃郁惹味。配料有肉醬、芝士、洋蔥、茄粒、青瓜、香草,正,好味道和好開胃!1/2 Peri Peri Chicken($188)葡式烤雞皮薄和香脆,雞肉唔會乾,JUICY!伴上橙色有少少辣的醬料一齊食就有不同的感覺,更惹味,配上我最中意的薯條,正!Crab  Meat Linguine($158)蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉,一端上台時覺得好驚喜。因為蟹肉份量非常多,而且有蟹肉的鮮甜味。每條扁意粉都沾上Creamy的醬汁,好好味!食完去海濱散散步,消化一下,非常滿足的一餐。最後,祝大家中秋節快樂。
臨近中秋節,觀塘有一個15米大的月亮。
於是在海濱邊找一間餐廳同朋友食飯。食完順便可以去賞月🌕。

最後選擇了FLAMES。

可惜我地唔飲酒,但傾計聚會是一流的。

我地叫了一個小食、一個PASTA 和一個MAIN。

Loaded Nachos($98)
芝士肉醬餡料勁勁勁多而且非常濃郁惹味。
Loaded Nachos

1/2 Peri Peri Chicken($188)
葡式烤雞皮薄和香脆,雞肉唔會乾,JUICY!
1/2 Peri Peri Chicken

Crab  Meat Linguine($158)
蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉,一端上台時覺得好驚喜。
Crab Meat Linguine

食完去海濱散散步,消化一下,非常滿足的一餐。
最後,祝大家中秋節快樂。
2021-09-20
Loaded Nachos
1/2 Peri Peri Chicken
Crab Meat Linguine
  • Loaded Nachos,
2021-09-21 72 瀏覽
餐廳環境舒適,食物亦可以。叫咗個安格斯牛扒再加杯Mocha真係飽到上心口。牛扒燒得有少少焦香又有肉汁唔會乾爭爭,好味😋。Mocha就麻麻地,咖啡味唔夠,朱古力味亦唔突出,成杯嘢好淡口。
餐廳環境舒適,食物亦可以。

叫咗個安格斯牛扒再加杯Mocha真係飽到上心口。
牛扒燒得有少少焦香又有肉汁唔會乾爭爭,好味😋。

12oz安格斯肉眼扒
12oz安格斯肉眼扒
餐廳:Flames (觀塘)地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖一個人原來都可以盡興😌,開始咗返工之後少咗好多Me-time時間,依家一得閒我就會盡量自己一個人去食飯,爭取喺食飯嘅過程睇吓書或者靈修吓,務求令自己心靈上保持健康💞放工之後沿住觀塘海濱向九龍灣方向一直行🚶🏻‍♂️,行咗大半個鐘頭有啲熱,就去咗呢個海濱匯涼下冷氣,上到1樓就被一陣強烈嘅音樂聲吸引咗,原來係嚟自Flames呢間多國菜餐廳嘅,佢啲歐美音樂都幾啱我聽🎶,所以我就索性坐低食埋晚飯🍽✝️蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158等咗大概10分鐘就有得食😋,用咗蟹肉🦀、洋蔥🧅、蒜🧄、忌廉番茄醬🥫、香草等加入去扁意粉裡面炒🍝,每一啖舀起都喺冒煙熱辣辣🔥,唔乾又唔會太濕嘅texture非常容易入口,而且味道酸酸甜甜夠開胃,仲真喺食到一絲絲蟹肉👍,不過我仲食到少少未剝乾淨嘅蟹殼🤏,不過都係好事嚟,即喺證明餐廳真喺原隻蟹咁剝肉去整🤣
餐廳:Flames (觀塘)
地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

✝️蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉 $158
而且味道酸酸甜甜夠開胃,仲真喺食到一絲絲蟹肉👍,
2021-09-06
8 分鐘 (堂食)
2021-09-20 62 瀏覽
觀塘區真的愈來愈多有水準的美食,這次在海濱長廊附近,有間半露天有室外位的西餐,長期爆滿氣氛一流,收工與好友喝一杯實在爽呀!食物很西化味道不錯,燒脆皮乳豬,有煙肉、檸檬及迷你卷心菜等,乳豬上菜時實在大得很,乳豬皮燒得香脆無比,內裡肉質嫩滑啖啖肉,絕對有板有眼,底層的伴菜也烤得入味,尤其愛迷你卷心菜,少少苦澀味很特別。芝士肉醬焗玉米片,醬汁的份量十分多,差不多蓋滿整個面,玉米片沾滿肉醬入口,不會過酸且容易入口。澳式雞鹽薯條大大盤,金香味美送酒至愛,配Sauvignon Blanc 也不錯。Flames Lagoon 有型有款,店務員會在顧客面前點火,把檸檬片微微燒著以攝取檸檬香,啖啖香濃荔枝味,Vodka酒精成份相對偏高但很清新,藍色野艷打卡一流。
  • Flames Lagoon
  • 燒脆皮乳豬
近觀塘海繽長廊多了不少特色的餐廳於網上找到這間西餐廳🍷有戶外跟室內的座位戶外更可以望到海跟日落,環境好Chill啊✨我們今次到訪是晚餐時間,被安排坐吧枱位置職員解釋因當晚較Full Booking!所以很多座位都已留枱🍴如不想坐吧枱或想坐戶外的位置建議大家記得提早預約😉🎃 是日湯 - 南瓜忌廉湯有很重的南瓜香味!味道很濃郁,質地偏杰身,飲前來一碗非常開胃🥩 12 Oz 燒安格斯肉眼扒份量很大份!!無論是肉眼扒跟薯條的份量都很多~~牛扒牛味香濃很juicy,我們order了7成熟,肉質很有口感!牛扒雖然偏厚身,但都不會過硬或太腍,非常不錯。薯條方面超有驚喜💗💗真心正!炸得夠脆又有小小辣粉,非常惹味。如怕熱氣的朋友,可將薯條轉成時蔬。🍝 香草紅酒汁燴牛面扁意粉份量比一般的餐廳多,牛面肉煮得好腍好嫩,但意想不到是這碟意粉竟然偏辣,不過辣辣地都好惹味,另很喜歡扁意粉很彈牙同時做到掛汁效果,扁意粉彈牙又入味。☕️Coffee 好美的拉花!!另外一讚職員知道我跟朋友Share食這兩道菜,細心詢問是否需要多一碟茄汁,值得加分!更幫我們只點了一份的南瓜湯分成兩份,很貼心💗飯後更可以跟朋友到觀塘海繽散步,
近觀塘海繽長廊多了不少特色的餐廳
於網上找到這間西餐廳🍷
有戶外跟室內的座位
戶外更可以望到海跟日落,環境好Chill啊✨
我們今次到訪是晚餐時間,被安排坐吧枱位置
職員解釋因當晚較Full Booking!
所以很多座位都已留枱🍴

香草紅酒汁燴牛面扁意粉

🍝 香草紅酒汁燴牛面扁意粉

☕️Coffee
好美的拉花!!

飯後更可以跟朋友到觀塘海繽散步,吹吹海風!特別寫意啊~~ 期待下一次跟朋友Tea time 時間坐戶外Chill Chill邊看日落。
南瓜忌廉湯
12 Oz 燒安格斯肉眼扒
香草紅酒汁燴牛面扁意粉
2021-09-19 32 瀏覽
今晚放工約左朋友去flames食dinner,第一次幫襯依間餐廳,吾知食物岩吾岩我口味呢?香草紅酒汁燴牛面肉扁意粉:依款意粉份量岩岩好,可供二人share的。扁意粉軟硬適中,口感幾滑又吾易斷,而味道方面帶香辣味,所以食落幾惹味!而牛肉粒口感非常林口,連同本身既醬汁一齊食,味道好夾!1/2 葡式香辣燒雞配香烤雜菜/薯條:由於我極度喜歡食燒雞既人,一定會order佢!燒雞雖然得半隻,但size完全吾細隻,口感尚算滑口,外皮有點香脆,感覺吾油膩!另外雜菜有薯仔、菜、蘿蔔。澳式雞鹽薯條:薯條即叫即炸,口感非常脆口,而且完成吾油膩,份量幾多,所以價錢幾抵食!味道咸咸地幾好味。朱古力棉花糖夾心餅配雪尼拿雪糕:外觀加足分!雪尼拿雪糕夠晒甜,而旁邊既夾心餅朱古力味道濃郁,上面仲有微微燒過既棉花糖,多重甜味,味道同樣配合,價錢吾貴啊!

2021-09-19 32 瀏覽
地方應該唔難搵,揸車嚟嘅就有停車場,應該都算係方便嘅呢度大多數都係外國嘅客人,餐廳有個戶外露台,環境好chill,好適合同朋友一邊飲酒一邊傾偈好有feel,好relax職員大多數都用英文對答,態度幾好,地方都整淨講返啲食物先,12oz肉眼扒呢個牛扒不得了,賣相好似簡簡單單冇乜嘢,配上薯條,薯條表面有少少辣味粉,幾好味又脆又香。到牛扒,牛味濃,牛扒表面燒得脆脆,以為佢會好乾但其實唔係囉,食落有陣焦香味,又有肉汁,好正,10分推介半隻葡式燒雞雞都係配薯條,雞皮燒很好脆,雖然隻雞都調過味但雞肉就比較特別,佢跟咗個橙色醬,我哋用嚟配薯條個味道竟然會變咗熱浪薯片嘅味道🤣,好得意!炸魷魚非常脆口,有魷魚味,份量亦比適中至於飲品,嗌左杯凍咖啡、凍檸茶,普普通通咁啦!整體來講,呢餐都可以嘅。
地方應該唔難搵,
揸車嚟嘅就有停車場,應該都算係方便嘅

呢度大多數都係外國嘅客人,

職員大多數都用英文對答,態度幾好,地方都整淨

講返啲食物先,

12oz肉眼扒

半隻葡式燒雞

炸魷魚

非常脆口,有魷魚味,份量亦比適中

至於飲品,嗌左杯凍咖啡、凍檸茶,普普通通咁啦!

整體來講,呢餐都可以嘅。
2021-09-17 108 瀏覽
早兩日比驚喜老公😁😁玩接放工,之後佢帶我黎到海濱匯食飯。🎃是日餐湯 $48Daily Soup幼滑夠smooth 嘅南瓜湯。🐔雞肉凱撒沙律 $118Chicken Caesar salad 🥗出街食飯最鐘意叫沙律,係厚實肉質嘅雞肉,零脂肪感,沙律菜爽脆新鮮心。🐟香煎鱈魚柳燒粟米 $198Soy Glazed cod fish (burnt corn🌽)鱈魚柳外皮煎得好香脆,醬油味濃,肉質滑溜鮮香。燒粟米香甜惹味。🍹Drinks : Apple 🍏 juice $38 & Mocha $35食完咁多嘢之後飲番杯蘋果汁感覺好解滯。Mocha 朱古力味濃,幾好飲。其實之前幫襯過黃埔分店,而呢度嘅氣氛好唔同,有outdoor 綠色草地🌿,夜晚感覺好chill,好多人收工後都會坐出面飲杯野。
早兩日比驚喜老公😁😁玩接放工,之後佢帶我黎到海濱匯食飯。

🎃是日餐湯 $48
Daily Soup

是日餐湯

幼滑夠smooth 嘅南瓜湯。

🐔雞肉凱撒沙律 $118

雞肉凱撒沙律
香煎鱈魚柳燒粟米
Apple Juice
2021-09-17 26 瀏覽
謝謝朋友的生日飯,特意安排在海濱長廊附近的這間西餐廳,我們在飯後可以到海邊逛逛,舒適。這餐廳景觀開揚,我們在窗邊的位置,吃起來更心曠神怡。有戶外的座位,相信在晚上時更有氣氛❤️炸魚薯條由於是吃下午茶的關係,我們簡單點了這炸魚薯條,炸魚很大的一塊 ,脆漿脆卜卜,再配上他他醬後,好吃。薯條是新鮮炸起!分量足夠兩人分享。燒脆皮乳豬配煙肉檸檬迷你捲心菜乳豬皮脆卜卜,切開時還見到有肉汁滲出,非常Juicy。面頭的皮是脆脆的,底下是薄薄的脂肪層,吃起來最滑口,外脆內軟😆👍🏼雖然邪惡,但偶一為之,也未嘗不可🥺

炸魚薯條

薯條是新鮮炸起!分量足夠兩人分享。

燒脆皮乳豬配煙肉檸檬迷你捲心菜

乳豬皮脆卜卜,切開時還見到有肉汁滲出,非常Juicy。

2021-09-15 40 瀏覽
放工同表妹去九龍灣嘆晚餐,搵左個地方慢慢傾計、順便飲兩杯~|芝士肉醬焗玉米片|墨西哥脆片加上香濃肉醬,熱辣辣好惹味~|蟹肉香草忌廉番茄汁扁意粉|蟹肉份量好多,唔係蟹柳貨色,忌廉番茄汁好香口、意粉沾滿醬汁,同表妹食到唔停得口~|香辣炸雞|炸雞部位都揀得唔錯啖啖肉,辣味適中唔會太辣,雞件好入味~|澳式雞鹽薯條|薯條炸得好香脆,好鍾意食粗薯條,外脆但內有軟綿綿的薯蓉~加上兩杯凍薑啤,兩老表慢慢傾好嘆~~
放工同表妹去九龍灣嘆晚餐,
搵左個地方慢慢傾計、順便飲兩杯~

|芝士肉醬焗玉米片|
墨西哥脆片加上香濃肉醬,
熱辣辣好惹味~

|蟹肉香草忌廉番茄汁扁意粉|
蟹肉份量好多,唔係蟹柳貨色,
忌廉番茄汁好香口、意粉沾滿醬汁,
同表妹食到唔停得口~

|香辣炸雞
炸雞部位都揀得唔錯啖啖肉,
辣味適中唔會太辣,雞件好入味~

|澳式雞鹽薯條|
薯條炸得好香脆,
好鍾意食粗薯條,
外脆但內有軟綿綿的薯蓉~

加上兩杯凍薑啤,
兩老表慢慢傾好嘆~~
  • 香辣炸雞
  • 澳式雞鹽薯條
  • 蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉
2021-09-14 45 瀏覽
放假同女朋友行觀塘海濱,行完又到咗晚上就開始搵食,見到海濱匯有間西餐廳好似幾吸引,就直接走咗過去。做好安心出行同埋量體溫就安排入座。首先叫左個12oz 燒安格斯肉眼扒配薯條,肉眼扒嘅size有些少厚身但食落一啲都唔煙韌,安格斯嘅肉味好濃,就算唔點汁醬都好夠味好鮮,再加上外層燒至帶有少少脆香,食落嘅口感就更加特別。除咗主菜做得好之外,配菜同樣出色,薯條炸得好香脆,即使食到最後仍然保持脆口!之後仲叫咗個蟹肉香草忌廉蕃茄汁扁意粉,極推!成個口感食落有少少似肉醬意粉,但係係極高級嘅蟹肉意粉。首先蟹肉嘅份量真係好多,再黎做得好出色嘅就係個汁,忌廉汁做得好creamy之餘食落口唔會好溜,而且加埋蕃茄令個汁帶返一啲小清新,而且兩者味道分明,唔會搶走是但一面嘅味道!扁意粉嘅軟硬程度都適中,吸進汁嘅精華食落口相當滋味!話明relax,點可以無番杯cocktail,我就叫左杯Mango pina colada,呢杯係佢地既drink of the month,下個月可能就唔同了。佢既材料有好多,而飲落口就有些少似帶有酒精既芒果奶昔,味道十分之新穎同特別!

2021-09-08
10 分鐘 (堂食)
2021-09-13 53 瀏覽
今次週末我哋去咗觀塘海濱附近行吓,嗰度有好多唔同嘅活動,有好多人喺嗰度踩滑板練習花式等等。同埋其實我哋主要係去睇嗰個觀塘海濱噴水池😂老實講都整得唔錯不過好多小朋友喺度玩。行完之後熱辣辣,我哋就嚟到呢間餐廳坐低咗第一時間嗌左杯士多啤梨奶昔,佢非常之特別上邊係有棉花糖嘅最啱打卡用。我哋仲點左一個青口,佢個味道好夠,最啱就係用嚟點下薯條,同時青口都好大隻數量又多,亦都好新鮮。通常週末都唔想食飯或者面,我哋就點左一個燒春雞兩份食,份量啱啱好亦都充滿肉汁!

• 香草白酒煮青口