2022-12-24 19 瀏覽
人均350,食物味道可以,但體驗和環境差座位非常非常迫,像跟鄰座搭枱,與鄰座的手差些觸碰到!快餐店還比這家餐廳舒適Openrice訂座提供的套餐優惠跟餐牌一樣,Walkin同樣價錢,所以根本沒有優惠,感覺受騙大部分員工態度一般,很多員工在吧台,但看見你揮手都不回應,落單亦不耐煩性價比極低,絕對不建議
人均350,食物味道可以,但體驗和環境差

性價比極低,絕對不建議
2022-12-22
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2022-12-22 87 瀏覽
同朋友去完觀塘玩逃脫,就黎咗呢間同周圍工廈環境格格不入ge西餐廳我哋一行5個人,叫咗個$798 4人餐,當中有d選擇仲要加錢tim!包餐湯,似係正宗羅宋湯,有紅菜頭,味道偏酸,較稀肉眼扒NZ ANGUS RIB EYE STEAK (12OZ) +$1183成熟,上碟時再熟咗小小,正常牛扒水準½ ROAST PERI PERI SPRING CHICKEN雞肉偏“鞋”,帶辣味(小朋友未必食到)SEAFOOD PIZZA +$48足料,但邊較燶,無薄pie應有的薄脆口感會員叫紅酒送小食支紅酒未唞氣一開就隊咗俾我哋試飲,三個小食都好味,但芝士好似唔夠新鮮,偏硬KING PRAWN LINGUINE等咗超耐,唔問侍應都唔上菜。。。只有2隻蝦,試問如何4人分??泡芙超脆,入面係cream cheese朱古力蛋糕幾有水準,好濃嘅朱古力味但總括嚟講食過一次就夠,唔會返轉頭

包餐湯,似係正宗羅宋湯,有紅菜頭,味道偏酸,較稀

3成熟,上碟時再熟咗小小,正常牛扒水準

雞肉偏“鞋”,帶辣味(小朋友未必食到)

SEAFOOD PIZZA +$48
足料,但邊較燶,無薄pie應有的薄脆口感
會員叫紅酒送小食
KING PRAWN LINGUINE

但總括嚟講食過一次就夠,唔會返轉頭
2022-11-28
2022-12-10 103 瀏覽
餐廳以開放式設計及以白色為主,一入到去感覺舒適。座位有分室內及室外座位。今次店員安排坐於室外,室外座位較室內空曠同chill,但今晚較涼,如有暖爐會較好。食物方面1. 避風塘雞翼 雞翼炸到熱辣辣同脆卜卜,加埋鋪面的蒜粒同辣椒,真係停唔到口,很有風味2. 香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁 半熟吞拿魚係我通常會點,因為中意佢軟嫩的口感,整體唔錯,source 很開胃,而且車厘茄有兩款,唔會顯單調3. 12安士美國安格斯西冷牛扒配忌廉薯蓉 呢個牛扒確是做得唔錯,肉質嫩滑但有碳燒的香,肉汁juicy其他side dish都做得出色,值得推薦4. Peach dirty lemonade有果肉搭配都幾好飲總括而言,室外環境舒適,位置不算很佔優,但weekend 都好多人食飯,食物質素好,所以下次會再黎

食物方面
1. 避風塘雞翼

2. 香煎半熟吞拿魚車厘茄沙律配青檸青瓜薄荷汁

3. 12安士美國安格斯西冷牛扒配忌廉薯蓉
呢個牛扒確是做得唔錯,肉質嫩滑但有碳燒的香,肉汁juicy
其他side dish都做得出色,值得推薦

4. Peach dirty lemonade
有果肉搭配都幾好飲

2022-12-07 93 瀏覽
蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉蟹肉+芝士配搭邪惡到咁🤤個醬汁真係好夾·小編推介👍👍炸魚薯條配他他醬好大塊·真係成隻碟咁大😂炸粉唔會太厚·但魚香味十足·小編勁鐘意😋香草蒜蓉包非常香脆·蒜香味濃·麵包脆卜卜非常配🤤12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉肉眼又香又嫩滑·小編比較鐘意唔點醬汁😂感覺似食到肉味多啲🤤薯仔煎得脆口用小小鹽調味👍👍兩樣食物都好好味😊好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:又俾小編搵多間有Outdoor既餐廳·地方闊落坐得算幾舒服·仲有部分位置有高枱提供👍野食好味·環境舒服·相信好快會再想黎🤡
蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
蟹肉+芝士配搭邪惡到咁🤤個醬汁真係好夾·小編推介👍👍

炸魚薯條配他他醬

香草蒜蓉包
非常香脆·蒜香味濃·麵包脆卜卜非常配🤤

12安士紐西蘭安格斯肉眼扒配忌廉薯蓉

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:

2022-12-06 99 瀏覽
Weekend 間唔中都會到觀塘海濱公園行下、順便到對面的quayside 吃飯。好喜歡到海濱匯一樓的The Flames,座位舒適靜靜地可以傾下計、出面又耐個大草地、感覺愜意。微涼的天氣飲杯mock tail 嘆下先~🍹Flames Lemonade 酸酸甜甜🍹Tropical Punch 味道好清新黑松露薯條熱辣辣新鮮炸起、粗身薯條趁熱食好脆口正呀!兩個人最後都食唔晒。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉好喜歡燴牛面頰軟熟的口感、紅酒醬汁濃郁配滑溜意粉好香呢!今日的甜品是Orea 芝士蛋糕、奶滑感重唔太甜。天氣暖和時坐外面的露天草地茶座感覺應該不錯吧☺️

微涼的天氣飲杯mock tail 嘆下先~
🍹Flames Lemonade 酸酸甜甜

🍹Tropical Punch 味道好清新

紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
好喜歡燴牛面頰軟熟的口感、紅酒醬汁濃郁配滑溜意粉好香呢!

今日的甜品是Orea 芝士蛋糕、奶滑感重唔太甜。

天氣暖和時坐外面的露天草地茶座感覺應該不錯吧☺️
2022-11-27 123 瀏覽
本身有張Wine & Dine Voucher所以選擇黎呢度食,見到環境好靚又有Outdoor,加上好多好評,加埋OpenRice 7折首先黎到,全場都係貌似尼泊爾籍嘅侍應,所以要英文溝通。18:15全場得一枱Outdoor,reception帶我地坐啲隔板2 人連枱,所以我地自己行左去另一邊近Outdoor卡位,佢冇再跟黎!落完單先接到通知原來OpenRice 7折只限Seafood Meat Pasta,唔包套餐,而OpenRice 果度寫嘅係2人/4人套餐都有折!Ok,咁我地重新考慮,亦都用埋Wine & Dine Voucher兌換白酒煮青口同白酒一份。點知落晒單,等左半個鐘都未有野食,連白酒都未上我追問下先見到落單侍應用手機再入青口非常新鮮嫩滑,個汁重口味,咁當然佢唔係比你淨飲嘅我見到個似係經理級拎住薯條又唔上枱去左酒吧位,等左10分鐘連白酒上枱變暖變淋,食食下仲有啲黑色好似炸爐炸燶左果啲渣咁樣,我最後放棄唔食薯條!食食下男侍應又走埋黎問我「For one? For two ? 」再有女侍應走黎話「This is only for one」我完全唔明咩時,諗緊一份Wine

我追問下先見到落單侍應用手機再入

青口非常新鮮嫩滑,個汁重口味,咁當然佢唔係比你淨飲嘅

食食下男侍應又走埋黎問我「For one? For two ? 」再有女侍應走黎話「This is only for one」我完全唔明咩時,諗緊一份Wine & Dine嘅青口唔可以分享?只可以揀一個食晒咁搞笑?
Loaded Nachoes $ 98
上枱熱辣辣,加左好多肉醬,超惹味,微微香辣,同平時食開嘅味道有唔同,特色

燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉 $ 148
大蝦兩隻大大隻,煎得好香,龍蝦汁非常濃郁滑溜,意粉亦好煙韌,大師級

紅酒燴羊膝配忌廉薯蓉烤蔬菜 $ 268
羊膝超級超級軟嫩,始終有運動所以有少少嚼勁
個紅酒汁就未夠濃郁,配菜都係一絕

經歷呢次體驗,我唔會再去第二次,一黎係食物收得幾貴,二黎係服務態度真係比較差,溝通上都好大問題!For one for two? 其實佢想話One order or two orders? 我得一張Wine & Dine Voucher 點可能有two orders?
2022-11-22
用餐優惠
優惠券
2022-11-26 1058 瀏覽
朋友在海濱滙返工,推介這間餐廳。趁星期六放假,一於來食過late lunch,chill 一下。餐廳環境乾淨,燈光明亮,外面的自然光照入來,讓人感覺舒服。餐廳設露天茶座,可惜當日微雨,不能坐外面,下次一定要天氣好的時候再來,坐外面chill 下。食物如朋友所介紹的高質,非常值得推薦。***燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉賣相十分吸引,勁多芝士粉和三文魚籽,意粉汁香濃,急不及待要嘗一口,太好吃了!燒大蝦肉質鮮嫩,意粉汁滲透濃郁的龍蝦味,大推!***西冷牛扒食西餐點少得牛扒?點了一個12安士西冷,medium rare三分熟,上碟時見到牛扒的顏色好像煮過熟,但切開後肉質呈粉紅色,立即心心眼,果然外表香脆,内裏軟嫩,配菜薯條也超多,舖滿半隻碟,表面灑上芝士粉,非常惹味。***避風塘雞翼我的最愛!味道多種層次,有辣味、蒜味和各種香料味,8隻雞翼兩個人吃竟然不夠。😅滿足的一餐!用餐後踏出門口就是海濱花園,很方便,吃飽散散步最正!🚶‍♀️🏃‍♂️溫馨提示:食滿$200有3小時免費泊車。

食物如朋友所介紹的高質,非常值得推薦。

***燒大蝦三文魚籽龍蝦汁意粉

***西冷牛扒

***避風塘雞翼

避風塘雞翼

溫馨提示:食滿$200有3小時免費泊車。
2022-11-26
下午茶
2022-11-26 93 瀏覽
❣︎ 工商業區西餐好選擇💕👍🏻位於海濱匯入面的Flames商場好新淨舒服餐廳以銀色為主透出一點科技感 估唔到有室外座位當日落住微雨 冇得出去室外一路係室內聽住輕輕的雨聲🌧️都幾舒服♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5 🥗燒大蝦蔬菜沙律 $168好大份 有4隻大蝦🦐🦐🦐🦐煎到好香 入面爆咩膏🫣沙律汁酸酸地咁好開胃蔬菜so fresh☘️🍝 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉 $138超多蟹肉🙀🙀🙀芝士完美地溶入忌廉汁入口creamy得黎又唔覺膩通粉入口彈牙岩岩好🐓避風塘雞翼 $88一共有六隻雞翼好入味香料好充料🥔黑松露薯條 $48肥身薯味夠重黑松露味都幾突出炸到金黃色咁 唔會過咸.
❣︎ 工商業區西餐好選擇💕👍🏻

肥身薯味夠重
黑松露味都幾突出
炸到金黃色咁 唔會過咸

2022-11-24 73 瀏覽
今個週末同朋友去咗呢間西餐廳食飯,見佢遠離市中心,又可以坐喺露天地方,喺海濱隔離,非常舒適。我哋兩個人叫咗避風塘雞翼,香草蒜蓉包,燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉。我覺得個意粉做得非常之出色,意粉軟硬程度剛剛好,掛上龍蝦汁,仲有彈牙嘅三文魚子喺口腔當中爆汁,甜甜地食到龍蝦嘅味道。大蝦有兩隻,煎得剛剛好,肉感彈牙、好新鮮。避風塘雞翼好有特色,表面灑上炸蒜粒,小小嘅辣椒粒,同埋其他香料,口感豐富。雞翼有六隻,可以兩至三個人分享都得。香草蒜蓉包片脆口,係多士查上香草蒜蓉醬,然後烘乾到非常之脆口,感覺有少少似薯片。

2022-11-24 59 瀏覽
下班來到位於觀塘海濱匯的一間連鎖西餐廳Flames,日頭繁忙時間的熱鬧與放工時間的寧靜形成強烈對比,但即便如此, Flames仍然門庭若市。主食點了Surf & Turf,8oz肉眼牛扒燒大蝦配烤薯條紅酒汁。五成熟肉眼,牛肉與油脂比例剛剛好,非常juicy,牛油香和配汁好夾,燒大蝦肉質鮮甜,蝦膏好香,而配菜薯條都非常香脆。小食order 左FFC, 有點驚喜的是沒想到炸雞份量那麼多,有十幾件,外皮揸得非常酥脆,包裹着的雞油亦很香,配上特製的葡萄牙醬,香辣惹味。飲品方面有pineapple juice 和mocha,菠蘿汁香甜開胃,剛好可解油膩。

2022-11-21 97 瀏覽
真係唔是地頭蟲確實唔識得來這區食好嘢!觀塘現在變化真大,以前四處工廠林立消費力弱。而今搖身一變成為商業中心,那些摩登時尚的商厦一幢幢沿著海傍興建, 人流自然增加;所以吸引各式各樣食肆進軍此區。今晚來到Flames食晚餐都係阿仔介紹。餐廳食物質素唔錯,價錢適中;環境舒適,還有户外坐位最啱年青人吹水食嘢。Parma Caeser Salad   $118雖然普通的一道沙律菜,但蔬菜翠綠新鮮放滿了一大碟。上面洒上芝士粉和煙肉簡簡單單,作為前菜是唔錯的選擇。Crab Meat Penne   $138蟹肉份量十足,幾乎每一啖除了煙韌的長通粉外,滿口腔都充滿蟹肉。而醬汁採用巴馬臣芝士、蕃茄和忌廉製造十分講究,味道咸咸酸酸非常creamy香滑無比;真係無得輸。King Prawn Linguine   $148蝦很大隻燒得好香,非常新鮮;肉質彈牙爽口。意粉有咬口每條掛滿龍蝦汁惹味鮮甜,還有粒粒三文魚籽食落爆汁;口感層次豐富。Ginger Ale Ice   $28Milk Tea Hot   $28
Parma Caeser Salad   $118
Crab Meat Penne
Ginger Ale Ice   Milk Tea Hot
2022-11-14
2022-11-21 72 瀏覽
趁週末同朋友去左觀塘海濱囇囇太陽散步,朋友有間喺近牛頭角嘅餐廳一路好想試,就二話不說去左試!餐廳喺楝好新嘅商業大樓入面,唔算太難揾到!我地叫左個FFC, 應該係炸雞塊,配Peru Peru醬,小小辣但好惹味!雞塊保留住肉汁,而且份量都唔少!脆皮乳豬配黃薑蕃茄飯平時出去食飯好少叫西式乳豬,上枱嘅時候乳豬好脆,肉嘅質地好滑,每一粒飯都有濃濃蕃茄味,而且每一粒飯都好分明!黑松露薯條薯條就正常發揮,上枱嘅時候係熱烘烘的,外脆內軟!我哋仲叫咗兩杯嘢飲, 分別係Flames Lemonada 同 tropical punch! 兩杯飲落都好清新

脆皮乳豬配黃薑蕃茄飯

黑松露薯條
薯條就正常發揮,上枱嘅時候係熱烘烘的,外脆內軟!

2022-11-21 76 瀏覽
海濱匯好多好野食,今次揀左Flames。餐廳有室外亦有室內,環境氣氛都非常好,跟友人聚餐一流。1/2葡式香辣燒雞配薯條 $188陣陣香味撲鼻的燒雞,炸出來的雞呈金黃色,很吸引,燒雞肉嫩多汁,辣辣的惹味香料更有層次,辣度適中、柔和,還有卜卜脆的薯條,薯味濃,沾著醬汁特別滋味。燒大蝦沙律 $168四隻大大隻的燒蝦,陣陣燒香味,火候剛好,不會干巴巴,蝦肉鮮味又彈牙搭配著翠綠的沙律菜,混和橄欖油,少量黑醋,酸酸甜甜的,份量也不少,特別開胃。Mocktail Tropical Punch $68濃香果味,清新宜人。Lychee Tea $38清清甜甜的荔枝香,不會太甜。
海濱匯好多好野食,今次揀左Flames。

餐廳有室外亦有室內,環境氣氛都非常好,跟友人聚餐一流。

1/2葡式香辣燒雞配薯條 $188

燒大蝦沙律 $168

Mocktail Tropical Punch $68
濃香果味,清新宜人。

Lychee Tea $38
清清甜甜的荔枝香,不會太甜。
2022-11-19 831 瀏覽
因為在牛頭角附近工作,順便約了朋友一聚,朋友提議晚餐到海濱匯的Flames吃。餐廳採取半開放的形式,樓底很高而且設計和裝潢頗為時尚,店舖的色調都以白色為主,給人一種光潔明亮的空間感覺。因為餐廳外面有一塊草地,而且比室內的空間更寬敞,倘若天氣不熱的話,坐在外面進餐更讓人有舒適休閒的感覺。🤗侍應安排我們坐位並遞上了餐單,朋友今天點了🐮香草紅酒汁燴牛面肉配忌廉薯蓉燒蔬菜、🍄黑松露蘑菇扁意粉、🐓另加一個避風塘雞翼。首先來的是黑松露蘑菇扁意粉, 淡淡的黑松露幽香味傳來即提升了食慾,切開的蘑菇混在香草和濃郁的醬汁中,十分惹味兼有咬口感。扁意粉亦沒有煮得過稔;不過個人感覺就是意粉的味道偏淡了一點。接著到的避風塘雞翼,在雞翼的上面灑滿了炸得金黃色的香蒜,並伴以紅紅的辣椒碎和黑豆豉,顏色配搭得很好看。雞翼外表焗得十分香脆,咬了一口連雞翼裡面都醃得夠入味,而且肉質沒有過乾仍然保持嫩滑。香草紅酒牛面肉上枱了,一件頗大的牛面肉旁伴以淡黃色的薯蓉、青綠色的西蘭花和淡白色的菜花、薯仔。牛面肉質本已經鮮嫩,經過紅酒慢煮後已經變得很稔和入味,不需用力已經可以切開,裏面滲滿了香濃的紅酒味,咬了一口牛肉差不多有融化的口感

香草紅酒牛面肉上枱了,一件頗大的牛面肉旁伴以淡黃色的薯蓉、青綠色的西蘭花和淡白色的菜花、薯仔。牛面肉質本已經鮮嫩,經過紅酒慢煮後已經變得很稔和入味,不需用力已經可以切開,裏面滲滿了香濃的紅酒味,咬了一口牛肉差不多有融化的口感,配以燒過的蔬菜,加上creamy的薯蓉,口腹都十分滋味和滿足。

今晚進餐的總結,各種食材都很新鮮,烹調方式做得好,以地點來說價錢亦算合理,加上地方悠閒舒適,是一個三五知己一聚的好去處。

2022-11-16
  • 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
2022-11-13 82 瀏覽
上完課有點累,在附近發現海濱滙很多餐廳,逛著逛著就想走進來點東西。環境舒適很寬敞,樓底高兼有户外室內兩處可選,入夜室外還放上小夜燈,溫度不熱不冷,很是舒服。巴馬火腿凱撒沙律份量大方,沙律🥗菜是一大盤的上,巴馬火腿不過死咸,是少少小小的慢慢滲出來。沙律有包粒煙肉🥓碎脆脆的咬口,又有芝士碎的芝味,再加少少香草🌿凱撒汁,少少酸甜,賣相和口味完全對版,當主食也不錯。12安士安格斯肉眼扒用紅酒汁煎封煮成五成熟的肉眼扒蠻厚的,表面煎得剛剛好,入口些少微脆,肉富有濃縮的牛肉香,入面還有肉汁,扒是粉嫩粉紅色的,只是有部分比較靱,否則會更好。配菜有焗薯甘荀西蘭花🥦椰菜花薯蓉等,煮得也夠味,扒醬汁亦不會太重口味。百香果茶茶香充足,百香果味點到即止,不過甜,冰凍解渴。食後感:價錢合理,氣氛不俗。

巴馬火腿凱撒沙律

12安士安格斯肉眼扒

百香果茶
茶香充足,百香果味點到即止,不過甜,冰凍解渴。

食後感:價錢合理,氣氛不俗。