2023-04-26 53 瀏覽
今日放工想chill下,成日聽朋友講呢間澳洲風格嘅西餐廳飲酒食飯正,專登揸車過嚟食晚飯入到商場1樓,超級易搵 ,因為有音樂超有氣氛嗰間就係😄😄我晚餐時段都比較早嚟6:30入坐,已經有幾枱客喺度飲緊酒,但我今日主力食晚餐,所以今日唔飲酒,坐咗一陣已開始多人,好彩早嚟😄Menu有散叫食物之外仲有套餐選擇我地決定散叫 叫自己鍾意食嘅野👍🏻10安士肉眼扒配忌廉薯蓉(我哋叫咗七成熟,上枱時香噴噴,一切開牛肉非常嫩、一啲都唔鞋,勁多肉汁、配埋薯蓉一齊食超正)慢煮雞胸凱撒沙律(慢煮雞胸肉質超嫩👍🏻👍🏻沙律每塊蔬菜都掛住醬汁)新鮮黑松露蘑菇扁意粉(呢個意粉超級creamy🥰超多蘑菇,每啖食落都有淡淡的黑松露味)澳式雞鹽薯條(雞鹽味唔會太鹹,熱辣辣食好好味)Mike tea朋友冇介紹錯👍🏻👍🏻下次要嚟試吓個Brunch set先

入到商場1樓,超級易搵 ,因為有音樂超有氣氛嗰間就係😄😄

Menu有散叫食物之外仲有套餐選擇
我地決定散叫 叫自己鍾意食嘅野👍🏻

10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

慢煮雞胸凱撒沙律
(慢煮雞胸肉質超嫩👍🏻👍🏻沙律每塊蔬菜都掛住醬汁)

新鮮黑松露蘑菇扁意粉

澳式雞鹽薯條
(雞鹽味唔會太鹹,熱辣辣食好好味)

Mike tea

朋友冇介紹錯👍🏻👍🏻下次要嚟試吓個Brunch set先
2023-04-24
2023-04-26 42 瀏覽
原本約朋友嚟呢度嘅露天座位打下卡,點知當日天氣不似預期,有毛毛雨,唯有都係室內食。Aloha Pizza $158夏威夷薄餅嘅配料有菠蘿、火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士。餅底的厚度係厚批,邊緣烤得好焦脆,配料有新鮮菠蘿薄片。薄餅6件份量剛剛好。Fish & Chips $158炸魚薯條中魚柳炸得好鬆脆香口,有少少有魚肉鮮味,搭配酸甜嘅他他醬,中和炸魚的油膩感。Lychee Lover $88呢杯cocktail味道偏甜,等啲冰融左味道就剛剛好,有荔枝香甜味,酒味淡,推介比女仔飲。Margarita (Peach) $98Margarita口味酸甜,帶有少少桃味,作為餐前酒好開胃。小插曲:觀塘同海濱道都有呢間餐廳,約朋友嘅時候記得講清楚邊一間分店,當日見到隔離枱嘅女仔去錯分店,結果一個等咗好耐,一個行咗好耐🥵。

Aloha Pizza $158

Fish & Chips $158

Lychee Lover $88

Margarita (Peach) $98

2023-04-25 37 瀏覽
喺觀塘海濱會哩間flames一直都係to eat list 裡面,放假終於有時間去食個brunch。放假時間都幾多人,所以最好就book定位先去Seafood Pizza($168)Pizza個餅底好軟熟,即叫即焗,好新鮮Flames Breakfast ($138)最鍾意食all day breakfast,因為夠豐富,咩都有啲,隻蛋可以自選炒蛋或煎蛋🍳麵包係蒜蓉包,都係啱啱新鮮焗起Soup of the day(+$15)加$15就可以飲湯,當日係忌廉蘑菇湯,蘑菇打磨得夠細滑,忌廉分量亦剛剛好唔會太肥膩。Cranberry(+$18)Orange(+$18)餐廳提供好多唔同類型嘅飲品,果汁都有唔同口味,今次就揀咗橙汁同cranberry.

Seafood Pizza($168)
Pizza個餅底好軟熟,即叫即焗,好新鮮

Flames Breakfast ($138)

Soup of the day(+$15)

Cranberry(+$18)
Orange(+$18)

Flames | 觀塘高質西餐 澳洲pizza有驚喜🔥觀塘已經好多餐廳 我哋今日去到海濱匯食一間西餐餐廳有一個室外嘅露天茶座 非常寫意 有草地係到Pizza好出色 每枱客人都點一個pizza pizza係厚批但係佢嘅麵包餅皮做得好好 食落去唔會覺得淨係麵包既味道 Lunch set可以加錢配湯 沙律 飲品 或者 甜品🔶海鮮pizza配料有蝦、魷魚、三文魚每一件pizza都有魷魚三文魚同埋蝦 我哋食落去每一啖都有豐富嘅味道🔶慢煮牛面珠肉配番茄香草炒飯牛面珠肉炆得好腍好入味 香草炒飯炒到好乾身茄汁嘅牛肉就好夾 有少少似印度風味嘅牛肉🔶Cheese cake 芝士味道濃沃 唔會太甜 份量好足大件🍴整體評價:服務方面,餐廳的服務員非常熱情友好,態度專業周到提供美味多樣的菜肴和專業周到的服務食物質素好高 絕對唔hea 假期幾乎全場爆滿 如果想去食嘅朋友可能要早少少去排隊推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖付款方式Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 銀聯
Flames | 觀塘高質西餐 澳洲pizza有驚喜🔥

觀塘已經好多餐廳 我哋今日去到海濱匯食一間西餐
餐廳有一個室外嘅露天茶座 非常寫意 有草地係到
Pizza好出色
每枱客人都點一個pizza pizza係厚批
但係佢嘅麵包餅皮做得好好 食落去唔會覺得淨係麵包既味道

Lunch set可以加錢配湯 沙律 飲品 或者 甜品
🔶海鮮pizza
配料有蝦、魷魚、三文魚
每一件pizza都有魷魚三文魚同埋蝦

有少少似印度風味嘅牛肉

🔶Cheese cake
芝士味道濃沃 唔會太甜 份量好足大件

🍴整體評價:
服務方面,餐廳的服務員非常熱情友好,態度專業周到
提供美味多樣的菜肴和專業周到的服務
食物質素好高 絕對唔hea
假期幾乎全場爆滿 如果想去食嘅朋友可能要早少少去排隊
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
付款方式
2023-04-23 56 瀏覽
《蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉》🍝🧀$158勁多蟹肉!🦀 蟹肉仲多過啲汁🤣 好新鮮!食落去啖啖肉,亦都有好重手嘅芝士🤩,配彈牙嘅長通粉,十分推介👍🏻👍🏻《夏威夷薄餅》🥚🍕 $158全人手搓!手工拿坡里Pizza 🙌🏻 成個Pizza好足料,特別係每一塊細pizza 都有一片菠蘿🍍,配合埋上面嘅原塊火腿、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、香草醬🌱等都好足料。《Hot Chocolate Brownie w/ Vanilla Icecream 》🍫🍨 $98Homemade Brownie!幾大件😍 賣相唔錯,打卡一流📸上面係Vanilla icecream w/ chocolate fragments😋 朱古力味🍫濃,有唔同 texture!《Iced Hazelnut Latte》$38 🥛榛子味🌰濃,配合埋濃厚嘅奶《Iced Caramel Latte》$38 🥤淡淡嘅焦糖味,同鮮奶味好夾🫶🏼
《蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉》🍝🧀$158

《夏威夷薄餅》🥚🍕 $158

《Iced Hazelnut Latte》$38 🥛
榛子味🌰濃,配合埋濃厚嘅奶

《Iced Caramel Latte》$38 🥤
淡淡嘅焦糖味,同鮮奶味好夾🫶🏼
2023-04-22 53 瀏覽
觀塘 海濱長廊是個超浪漫💕的拍拖聖地,也是好多父母👨‍👩‍👧👨‍👩‍👦同小朋友👧🏻🧒🏻玩樂的好地方,平時玩完想搵地方食野,唔洗特別行返出觀塘市中心,旁邊的海濱匯就有好多好野食啦。今次來的西餐廳🍴——flames, 出名以西餐為主,餐廳以英文為主,食客多數附近👩🏻‍💼👨🏻‍💼白領,外國人的天地,也是聚點,不說以為到了國外一樣,舒適。前菜其實點了最喜歡的小食nachos (芝士肉醬焗墨西哥脆片)超多肉醬好好味,而且也是有厚厚的芝士,必食nachos。平時Parma ham pizza 🍕吃得多,呢度有不同款式的🍕 pizza, 出名也是pizza必食。這次試了夏威夷pizza ,有大大塊菠蘿🍍火腿🍖,仲有厚厚的馬蘇里拉芝士,好香好正。另一個主食點了紅酒🍷燴牛面肉草菇扁意粉🍝,哇哇哇,牛面肉超級嫩滑,也沒想到這麼好吃,沒試過的強烈建議試試吃,真好吃哦。最後必食甜品,dessert of the day每天都不同,選擇了🍰🍫巧克力款,竟然驚喜滿滿,這個巧克力正宗到不得了,不是海棉巧克力,是好似cheese cake 咁既巧克力裡面還有脆脆夾心,超級好吃😋為了甜品我覺得一定要再來吃。
2023-04-12
5 分鐘 (堂食)
2023-04-22 42 瀏覽
食物幾好食,價錢合理!叫左一個beef cheek mushroom pasta, 牛肉夠淋唔黐牙,意粉配埋個汁好好味😋,帶有少辣,另外叫左Orange Roughy Fish Fillet, 魚柳好香,好夠味,配菜薯仔可以再煮耐啲,未夠熟既感覺,但整體唔錯。份量啱啱好!衣度咖啡沖得幾好飲,叫左兩杯熱既flat white & cappuccino 都好夠滑,好香。氣氛不錯,環境ok,乾淨,但檯有點細,放兩個碟已經好迫。

氣氛不錯,環境ok,乾淨,但檯有點細,放兩個碟已經好迫。
Flat  white
2023-04-22
10 分鐘 (堂食)
Flat  white
  • Beef  Cheek  Mushroom  Pasta
2023-04-17 53 瀏覽
週末又去咗海濱匯「Flames」食brunch,真係一個好愉快嘅用餐體驗!😍炸魚薯條配他他醬🐟🍟係餐廳嘅招牌菜式,炸得好香脆,魚肉鮮嫩,薯條亦都好好味!配上他他醬,味道更加美味!👌黑松露卡邦尼扁意粉🍝味道濃郁,扁意粉煮得剛好,配上黑松露同埋奶油醬汁,味道非常豐富。😋雞肉蘑菇香草醬薄餅🍕亦都十分好味,薄餅脆身,配上鮮嫩嘅雞肉同埋新鮮蘑菇,味道清新,香草醬汁更加增添了味道層次!🤤整個餐廳環境舒適,服務態度親切,食物質素高,價錢相宜,真係一個好適合同朋友或者家人一齊去享受美食嘅地方!👏

🎀觀塘。高格調海濱匯澳洲西餐廳🎀🪄店名* #Flames🔮地址*觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 🔮🗾分店地區🗾 觀塘兩間分店,紅磡,鰂魚涌💰價錢$649 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_觀塘剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_西餐➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵難得過黎觀塘海濱呢邊散下心 所以睇下有咩好食 見到呢間商場 原來都幾多好野食啵!😍呢間裝修好搶眼 同我平時去開既餐廳風格好唔一樣~空間好大 採用半開放模式 有室內室外選擇 室內就比較chill及休閒 色調全白色 燈光明亮 而室外鋪滿草地 感覺自由啲 如果天氣涼爽無落雨可以一試~餐廳侍應講英文為主 好彩餐牌都有中文🤣🤣🍽️食物質素🍽️整體質素不錯~所有野都係新鮮整起 每一樣都好吸睛 好適合打卡 如果同朋友聚會就更加岩拉!餐牌有勁多食物選擇 睇到我都眼花繚亂😎✨提提大家 只要join左餐廳會員 A la carte散叫有8折😍岩曬有時自己或者好少人想chill下 但又食唔曬套餐拉!👀評分💖💖💖💖💖🪄Crab Meat Penne蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉$1
🎀觀塘。高格調海濱匯澳洲西餐廳🎀

🪄店名* #Flames
🔮地址*觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖 🔮
🗾分店地區🗾 觀塘兩間分店,紅磡,鰂魚涌
💰價錢$649 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Crab Meat Penne蟹肉巴馬臣芝士番茄忌廉汁通粉$158
上菜時候已經聞到茄香及芝士味
面頭有勁多巴馬臣芝士粉
鮮美淡淡蟹肉 十分足料🦀
通份軟硬適中 鮮茄與忌廉融為一體 酸甜可口 很開胃😋😋

👀評分💖💖💖💖💖
🪄Nduja Pizza意式辣肉腸薄餅$168
拎起薄餅時有長長既芝士拉絲🧀
雖然系厚餅底 但係同預想中唔一樣 餅底做得十分軟熟綿密 極濃芝士味
辣肉腸薄而大片 配上特有辣醬

配上佢提供既茄汁及他他醬更添風味
薯條怪最愛 系帶皮粗薯條😍😍外脆內軟 食唔停口
不會過分油膩 但又可以保持脆身😋

👀評分💖💖💖💖
🪄Apple The Ale & Passion Fruit Tea Ice $68 & $38
個人覺得兩杯飲品味道有啲甜(平時飲開微甜或走甜) 好少嘗試mocktails 無咩酒味 所以唔飲酒都可以接受😊 熱情果茶酸酸甜甜 幾開胃~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 辣肉腸薄餅
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
  • 炸魚薯條配他他醬
2023-04-15 46 瀏覽
.Flames🇦🇺🍽️呢間係旗艦店🫢專食澳洲菜😆裝修都好別致😍主要用淺木色做主調,環境舒適,地方闊落,分室外、室内、酒吧、卡位位置坐得舒服😍燈光偏氛暗有情調、音樂配合,令成個氣氛好柔和🥰野食又高質,十分推介👍🏼#冬甩仔女_觀塘#冬甩仔女_西餐🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🦞🦐🍝(8.5/10)$158隻大蝦都頗大隻😆已開邊,食落爽口結實👍🏼中間佈滿滿滿三文魚籽😍龍蝦汁香滑濃郁又掛汁配扁意粉好夾😋意粉仲好有咬口🥰整體夾埋蝦、三文魚籽+龍蝦汁一齊食,令個鮮味提升左👍🏼👦🏻👧🏻意式辣肉腸薄餅🍕(8.8/10)$168廚房推介呢款口味手工Pizza 比想像中大個😱即叫即焗😍餅邊帶脆口炭香味👍🏼材料都好豐富😍有意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸、俄勒岡葉、聖馬札諾蕃茄、馬蘇里拉芝士,辣肉腸醬辣辣地幾惹味😋餅底好煙韌、有咬口😍好正,又吾會焗到好乾爭爭👦🏻👧🏻黑松露薯條🍟(8.5/10)$58大大份粗身大條薯條,外面炸到好脆身,每條都佈滿黑松露,啖啖都食到黑松露既味道、好香口🥰👦🏻👧🏻檸檬茶🍋🥤(7.5/10)$28👦🏻👧🏻菠蘿汁🍍🍹(7.5/10)$38酸酸甜甜幾fresh 😆
[觀塘美食推介🍽 ]Flames🇦🇺🍽️

1️⃣收加一服務✔️

💲抵食:8/10
👅好味:8.5/10
🍩推薦:8.5/10
FLAMES有四間分店,我兩次都係過嚟觀塘海濱匯嘅flames,覺得呢度又有室外草地位置,又有室內,環境好舒服,同對面嘅Mano係同一間集團。⭐️是日餐湯 $48每日嘅餐湯都唔同,今日係蘑菇湯。有非常濃郁的蘑菇味,仲可以食到一粒粒嘅蘑菇。⭐️蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉 $138一上枱就已經好surprise,面頭鋪滿蟹肉,平時啲餐廳都係得少少♥️個蕃茄忌廉汁香滑creamy,長通粉中間掛滿晒醬汁,係我哋最快清碟嘅一個菜式!⭐️意式辣肉腸薄餅 $168上菜嘅時候,店員會用架墊高 Pizza ,好有儀式感之餘亦慳左枱嘅位。即叫即焗嘅拿坡里薄餅,唔使講,一定好食!批邊帶點炭香,餅皮中間煙靭得黎又柔軟濕潤,而且滿佈芝士同埋辣肉腸。略嫌辣肉腸份量有啲少。另外仲有俄勒岡葉同蕃茄,呢個係個簡單得來又好食嘅Pizza☺️☺️⭐️黑松露薯條 $48黑松露量十足,每條薯條都沾滿晒黑松露片。新鮮炸好嘅薯條好酥脆。🔸香辣炸雞 $88炸雞無骨, 啖啖肉, 醬汁辣辣地,配啤酒一流🍻⭐️Flames Lagoon (cocktail) $88尼杯係個好eye-catching嘅藍色飲品,佢係檸檬溝荔枝味嘅飲品,雖然唔明點解會係

⭐️是日餐湯 $48

⭐️蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁長通粉 $138

⭐️意式辣肉腸薄餅 $168

⭐️黑松露薯條 $48
黑松露量十足,每條薯條都沾滿晒黑松露片。
新鮮炸好嘅薯條好酥脆。

🔸香辣炸雞 $88
炸雞無骨, 啖啖肉, 醬汁辣辣地,配啤酒一流🍻

尼杯係個好eye-catching嘅藍色飲品,佢係檸檬溝荔枝味嘅飲品,雖然唔明點解會係藍色😂😂好啱女仔飲!

♥️btw lunch time set 幾抵,$80起only ☺️喺附近返工嘅朋友可以試吓。
2023-04-12 52 瀏覽
朋友介紹話好食😋當然去試下啦講真地點話遠唔遠話近唔近係觀塘商廈內😅先講服務侍應全英文對答,餐牌有中文的大部分都好nice 不過想要幾杯水叫左幾次黎到個口不斷講excuse me 不過動作相當粗魯😂我同朋友都呆左食物方面上菜算快Pizza ok蟹肉通粉 極好味Fish & Chips 普通帶子沙律 ok焗蔬菜 極好味黑松露薯條 不会再叫飲品方面咖啡好味Cocktail 也好想試個shake 可惜無左環境方面算可以又坐得算舒服價錢中位人均211OpenRice book 七五折
朋友介紹話好食😋當然去試下啦
講真地點話遠唔遠話近唔近
係觀塘商廈內😅

先講服務
侍應全英文對答,餐牌有中文的
大部分都好nice

人均211
OpenRice book 七五折
  • 蟹肉巴馬臣芝士脆脆蕃茄忌廉汁通粉
2023-04-09 54 瀏覽
係東九龍都返工返左好一段時間依家發現越黎越多好野食今次要為大家介紹既係 - flames之前其實介紹過flams鴻圖道今次要介紹既係海濱匯分店成個裝修都超開揚有分indoor同outdoorIndoor以全白色做主題 比人一個舒適既感覺Outdoor 仲chill 有勁大個草地係到而且佢地仲有happy hour price 真係同朋友係到飲下酒吹下都仲得食物個方面 重點推介:辣肉腸Pizza:佢個薄底真係勁好食 薄得黎又夠香脆同埋辣係慢慢攻出黎 超正@flames.hk Location: Kwun Tong Price : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10
係東九龍都返工返左好一段時間

@flames.hk
Location: Kwun Tong
Price : $200-$300/p.p
2023-04-09 59 瀏覽
嚟到海濱會就到12點嘅晏晝揀咗間氣氛好好有戶外座位嘅餐廳,食個休閒嘅晏晝戶外位置有陽光環境幽雅闊落,叫咗一個午市嘅燒春雞套餐加多杯咖啡價格相宜,而且有經濟🥰🥰非常之CP高。搭正食晏時間即刻人來人往,甚至要排隊等位,慶幸我哋提早入座,避免左呢個問題。燒春雞嚟到分量十足🫶🏻🫶🏻,而且仲配埋沙律,配菜係凱撒沙律,可以配薯條或者意粉,如果想飽肚人士一定滿足到你。而且見到隔籬枱叫其他午市套餐都相當吸引,如果有機會一定會試🤤🤤
2023-04-06 49 瀏覽
Flames放假前夕,去開觀塘做嘢,當然你唔可以再搵吓有咩好嘢食啦,勁去海濱匯,見到好多唔同嘅人都已經開始Happyhour, 見到餐廳有戶外嘅環境,當然就要坐低食吓飯Loaded nachos坐低就當然立即叫個小食食下先啦,佢哋嘅nachos真係果然份量十足,佢哋嘅肉醬汁更加非常之夾Truffle fries粗大嘅薯條,再加上黑松露醬,食落去更加係另外一種層次嘅享受Seafood pizza請手工制嘅Pizza底,再配上三文魚,魷魚,海鮮醬,真係同比一般嘅連鎖Pizza餐廳更加出色,兩個人食一定都好夠飽。Flames lemonade士多啤梨茶做底,加上不同嘅果皮,令到依杯飲品飲落去非常之開胃,好啱食完油膩嘅嘢清一清腸胃同口味食過咁多次,都覺得佢哋依然保持到咁高嘅水準,我真係覺得依間餐廳絕對係沙田澳洲菜系之中數一數二高質嘅餐廳,原來佢哋仲有晚餐套餐,下次一定要試吓#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog#hkfoodb
Flames

Loaded nachos

Truffle fries
粗大嘅薯條,再加上黑松露醬,食落去更加係另外一種層次嘅享受

Seafood pizza

Flames lemonade

#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike

#likes #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #hongkongfoodie