2023-10-04 70 瀏覽
真心推薦呢間餐廳俾大家,食物好食,餐廰環境唔錯,仲有室外位置,天氣涼涼地既時侯建議坐室外,景觀開陽,望住個靚景食物都會好食啲。但呢幾日天氣真係好熱,唯有坐室內。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉 - 通粉煮得剛好彈牙加埋蟹肉好鮮美,巴馬臣芝士同蕃茄忌廉汁結合帶來豐富的酸甜風味,為整道菜增添了層次感。每一口都充滿了濃郁的奶酪和蟹肉的香氣。肉眼扒配忌廉薯蓉 - 我地叫左7成熟,煎得恰到好處,外酥內嫩,肉質鮮嫩多汁,充滿牛肉香味。搭配的忌廉薯蓉質地細膩,口感柔滑。蘑菇忌廉湯 - 湯的質地濃稠滑順,口感非常舒服。蘑菇的鮮香在湯中充分釋放,給湯品帶來了濃郁的味道。忌廉的加入使湯的口感更加豐富,同時也增添了一絲奶香。

2023-10-03
2023-10-02 39 瀏覽
海濱匯超愛的西餐廳——flames, 呢度環境猶如酒吧餐廳,有市內室外都可以坐,今次就坐室外比較chill,又可以飲番杯🍺來親都要必食pasta and pizza, 呢度做得味道同賣相都好出色。1. 巴馬火腿火箭菜薄餅 $168 pizza 今次整得比較厚外皮,人手整的pizza每次口感都不一樣,同樣口感食到厚厚芝士同巴馬火腿,pizza 控一定喜歡。2. 燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉🍝 $158 意粉好重龍蝦汁味,味道夠香,仲有大大隻燒蝦係面頭,不錯的意粉哦。3. 甜品: 自家製,今次就試呢個新款紅梅小撻$78,面頭有紅梅,賣相挺可愛,一口吃下去品嚐剛剛好4. 點了杯1664 $88 ,這個天氣坐室外,適合喝啤酒,chill 極了。
2023-09-06
5 分鐘 (堂食)
2023-10-02 32 瀏覽
香草紅酒汁會牛面頰配黃薑蕃茄飯牛面頰總共有七件,每一件都好大嚿。炆得啱啱好,口感相當柔軟亦都好入味。啲飯炒得比較乾身,但係又唔會一粒粒散開晒。蕃茄味拎個飯變得幾清爽,加埋啲醬汁同埋牛肉一齊食就啱啱好。仲要有西蘭花同埋椰菜花補充一下纖維,一個健康配搭。炸魚薯條配他他醬冇諗過嚟到會咁大條炸魚,有少少震驚咗。四個人分每人都仲有好大件。炸魚既炸衣好鬆脆,但有少少油膩。不過咬落去嗰下,裏面啲肉汁爆曬出嚟,炸衣反而增添左成件事個風味同埋口感。底下嘅薯條份量亦都好多,基本上係食唔晒。

香草紅酒汁會牛面頰配黃薑蕃茄飯

炸魚薯條配他他醬
2023-10-01 42 瀏覽
有日喺觀塘行完街就過黎海濱𣿬食晚餐🥣我地就選擇咗𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚𝙨 食啦~有室內同室外嘅空間 落地玻璃好開揚出去見到靚靚嘅景色已經好開心💕🍕夏威夷薄餅即叫即做好香 餅底薄身煙韌有口感配菜有一大片火腿同菠蘿🍍又香又甜😛🍞香草蒜蓉包好想講 香草蒜蓉包真係好好食😋用咗迷迭香、羅勒、牛油 烤到表面係金黄色外皮酥脆 食落口好脆 同平時食嘅好唔同
有日喺觀塘行完街就過黎海濱𣿬食晚餐🥣
我地就選擇咗𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚𝙨 食啦~
有室內同室外嘅空間 落地玻璃好開揚

出去見到靚靚嘅景色已經好開心💕

🍕夏威夷薄餅
即叫即做好香 餅底薄身煙韌有口感
配菜有一大片火腿同菠蘿🍍又香又甜😛

🍞香草蒜蓉包
好想講 香草蒜蓉包真係好好食😋
用咗迷迭香、羅勒、牛油 烤到表面係金黄色
外皮酥脆 食落口好脆 同平時食嘅好唔同
2023-09-30 174 瀏覽
Very poor service attitude. My friend was asked to speak English when she made a reservation, but because her Chinese language skills were not very good, she could only communicate briefly. When we first entered the restaurant, the staff treated us with a very unfriendly attitude. Maybe they were too busy today. In addition, when I ordered a drink, the employee said that I couldn't repeat it again and again, but the employee's reaction made me unclear whether she had received my message, and she kept urging me during the meal so we wont come back again

😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2023-09-26 49 瀏覽
👉🏻夏威夷薄餅($178)睇個樣有啲失望🫣 不過餅不可貌相 ham 好soft 配上新鮮菠蘿片同埋拉絲芝士🧀️ 口感都幾豐富 唔會太dry 個餅底厚度適中 脆得尼有咬口👉🏻炸魚薯條🍟配他他醬($128)炸魚岩岩炸起 炸皮脆卜卜 裡面包住既魚熱辣辣 切開仲出緊煙🤭 本身魚冇太多調味 配上他他醬岩岩好 👉🏻brunch set +$15 跟落蘑菇湯 菇味香濃 唔錯👉🏻坐出面感覺勁chill 但依家天氣真係太熱🥵都係坐室內舒服啲☺️👉🏻優惠情報 叫brunch set 可以free kids meal 都幾多帶小朋友去食🤣 職員對小朋友都好nice會同佢地玩下
👉🏻夏威夷薄餅($178)
👉🏻炸魚薯條🍟配他他醬($128)
2023-09-25 59 瀏覽
今日放假就帶媽咪嚟觀塘海濱匯食西餐餐廳以半開放式設計,環境高貴別緻入內仲有落地玻璃面的摺門,採光度十足望住戶外草地同天空嘆lunch 夠哂chillBrunch Menu set選擇都幾多而特飲仲有買一送一,幾抵PARMA PIZZA $168賣相相當吸引~豐厚的餅底軟韌帶脆,香濃芝士配軟嫩咸香的巴馬火腿,加埋酸甜的小蕃茄及清新的火箭菜,食落新鮮且層次豐富,非常美味NZ RIB EYE STEAK 8oz $188肉眼牛扒豐厚綿密而表面微焦,食落肉味濃郁帶少許牛臊味,肉質細膩柔軟又多汁,粗身的薯條由新鮮薯仔所炸,外脆內軟夠哂香口整體環境優雅舒適,適合朋友及家庭聚會值得再來享受美好的brunch~
今日放假就帶媽咪嚟觀塘海濱匯食西餐

餐廳以半開放式設計,環境高貴別緻

入內仲有落地玻璃面的摺門,採光度十足
望住戶外草地同天空嘆lunch 夠哂chill

Brunch Menu set選擇都幾多
而特飲仲有買一送一,幾抵

PARMA PIZZA $168

NZ RIB EYE STEAK 8oz $188

整體環境優雅舒適,適合朋友及家庭聚會
值得再來享受美好的brunch~
2023-09-25 35 瀏覽
📍Flames📍觀塘新開嘅商廈有幾間靚靚餐廳,今次就試呢間有得室外同室內坐嘅flames,環境chill得來又舒服🍽香煎北海道帶子蔬菜沙律🍽份量大得嚟蔬菜又夠fresh,帶子仲要大大粒原隻上🍽避風塘雞翼🍽雞翼有6隻份量都算多,仲炸得夠晒香脆,外脆內軟,而且唔辣,仲要滿佈炸蒜🍽紅酒燴牛面肉草菇扁意粉🍽牛面肉夠晒軟,入口即溶,好容易就咬到,再配埋紅酒香草醬,食落口淡淡都係醬汁同肉🍽Mocha🍽Mocha口感豐富順滑,而且味道唔甜,朱古力味仲好香地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
📍Flames📍

🍽香煎北海道帶子蔬菜沙律🍽
份量大得嚟蔬菜又夠fresh,帶子仲要大大粒原隻上

🍽避風塘雞翼🍽

🍽紅酒燴牛面肉草菇扁意粉🍽

🍽Mocha🍽
Mocha口感豐富順滑,而且味道唔甜,朱古力味仲好香

地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2023-09-25 43 瀏覽
Flames🍽呢間舖頭位於九龍灣至觀塘嘅交界,啱晒附近返工嘅打工仔,環境寬敞舒適,設有室外同埋室內嘅座位,無論係收工同同事過嚟happy hour,又或者同朋友過嚟食個飯吹吓水都幾正!😉😉是日餐湯🥣 $48餐廳當日提供嘅係椰菜花忌廉湯,湯嘅質感唔會太creamy ,味道都唔會太濃~慢煮雞胸凱撒沙律🥗$118雖然慢煮雞胸嘅雞肉就唔算非常滑,好彩佢嘅份量叫做對得住價錢,無論係雞肉定係菜嘅份量都算大份~✅ 啱晒我呢啲扮減肥人士清吓腸胃,減低下罪疚感呀嘛🤣🤣慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉🍝$128扁意粉份量啱啱好,兩個人share每人少少,又係雞胸肉啦!又係吸收優質蛋白質嘅好機會🙈🙈意式辣肉腸薄餅 🍕$158佢哋嘅辣肉腸全部都超大片,味道偏辣,平時唔食辣嘅就未必啱啦~‼佢哋嘅薄餅,餅皮屬於厚底,勝在餅皮都幾軟熟,又肯定飽肚!
Flames🍽

是日餐湯🥣 $48

慢煮雞胸凱撒沙律🥗$118

慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉🍝$128

意式辣肉腸薄餅 🍕$158

2023-09-24 42 瀏覽
Parma Caesar Salad。這道沙拉有著豐富的層次感,新鮮的生菜葉與帶有鹹香的巴馬臣芝士完美融合。搭配上酥脆的培根和自家製的凱撒醬,每一口都充滿了美味和滿足感。這道沙拉是一個理想的主菜選擇,無論是作為輕食還是搭配其他主菜,都能讓人大呼過癮。作為主菜,我選擇了他們的Rib Eye Steak。這塊牛排經過精心烹調,外表烤得金黃酥脆,內部保持了嫩嫩多汁的口感。牛排的味道濃郁,肉質鮮美,每一口都帶來了滿滿的肉香。搭配上他們特製的醬汁和新鮮的蔬菜,這道Rib Eye Steak絕對是一道令人難以忘懷的美味。ToFu Mousse Cake則是一個獨特的選擇,豆腐慕斯加上酥脆的餅乾底部,帶來了一種輕盈的口感和豐富的口味。這兩道甜點都很美味,是完美的結束餐點的方式。

今晚喺觀塘見客,見完就順便係海濱附近約個朋友食飯,佢就帶咗我嚟海濱匯呢一間Flames🔥雖然佢地點唔係好近地鐵站,但係晚市都相當之多人🥰🥰最後我哋就揀咗😄炸魚薯條配他他醬 $158呢份炸魚薯條係超級抵食🥰🥰份量多得黎都相當有質素😍😍😍炸魚夠晒香脆😋😋脆漿夠薄👍🏻魚肉亦都保持到鮮嫩多汁😝😝再配合鹹香十足嘅薯條🔥🔥熱辣辣超級惹味🤤🤤跟埋個他他醬😍令到口感更加豐富😘10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268肉眼扒我哋就叫咗medium rare🥩🥩香煎嘅肉眼扒帶有少少🤏焦香😍😍仲配合埋grilled左嘅蔬菜🥦🥕10安士真係分量十足😘😘肉眼扒肉質相當鮮嫩🤤🤤亦都保留到個Juicy😋煮得啱啱好👍🏻忌廉薯蓉都係非常之出色🥔🥔夠晒Creamy😝食極都唔溜😘🌿香草蒜蓉包$486塊烤得超級香脆嘅蒜蓉包🧄🧄一上枱充滿着香草蒜蓉醬嘅香氣🌿🌿熱辣辣食超正🔥🔥LEMON TEA $28 🍹FLAVOURED passion fruit $38檸檬茶嘅配埋糖漿🍋🍋咁甜度就可以自己控制🌺熱情果茶唔會太甜,而且超打卡able,熱情果味濃😋
雖然佢地點唔係好近地鐵站,但係晚市都相當之多人🥰🥰

最後我哋就揀咗😄

熱辣辣食超正🔥🔥

炸魚薯條配他他像醬
香草蒜蓉包
  • 炸魚薯條配他他醬
不時都會揸車嚟觀塘食嘢, Flames都係我嘅首選,因為地方泊車方便,有很好的泊車優惠,最重要是食物美味🥰🥰是日餐湯($48)🫕🫕為蘑菇蜆湯,結合了新鮮的蘑菇和蜆,帶來了豐富的口味。蘑菇的香氣與蜆的鮮甜相互融合,湯的湯底清爽而濃郁的,是一個很好的開胃菜選擇。脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑醬茄飯($318)🐖🐖結合了脆皮乳豬、西蘭花苗和黃薑醬茄飯,帶來豐富的層次。脆皮乳豬的外皮酥脆的,肉質則是嫩滑的。它的搭配物西蘭花苗清脆且新鮮的。黃薑醬茄飯應該具有微辣和酸甜的味道,與乳豬和西蘭花苗相互融合,形成美味的組合。新鮮黑松露蘑菇薄餅($198)🍕🍕黑松露的獨特風味提升蘑菇薄餅的味道,使其更加濃郁。薄餅的餅皮是酥脆的,內裡則很柔軟。在每一口中,都能品嚐到黑松露和蘑菇的香氣,並感受到美味。COCONUT DREAMS($68)🥥🥭以椰子和芒果為主要成分的飲品,椰子的香甜和濃郁能夠帶來一種迷人的口感,濃郁而不膩,讓與芒果味互相輝映。LYCHEE SPLASH($68)🍹🍹一款以荔枝為基礎的飲品,荔枝的甜蜜和清新帶來非常清新涼爽的感覺。Flames (海濱匯) (觀塘)地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

是日餐湯($48)🫕🫕

脆皮乳豬西蘭花苗配黃薑醬茄飯($318)🐖🐖

新鮮黑松露蘑菇薄餅($198)🍕🍕

COCONUT DREAMS($68)🥥🥭

LYCHEE SPLASH($68)🍹🍹

Flames (海濱匯) (觀塘)
地址:觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖
2023-09-22 25 瀏覽
連同上星期我光顧了這家餐廳兩次,昨天的感覺欠佳。下午5:35入座,當時只有另外兩位人客。訂了兩位,上次安排了一張四人枱給我,但今次卻不許我的要求,要我坐在狹窄的二人枱。天文台昨天發出酷熱天氣警告,但該座位處於廚房與通往露台的門口之間,戶外熱風不停地飄過來,如坐在街邊一樣。餐枱面積細,若只喝飲品沒問題,但進餐便太焗促。我很怕要遷就上菜時空間不足,迫著急趕地吃,只好點了一個人多一些的份量。枱與枱之間只留一條窄得可憐的通道,成年男人要經過,並不容易。餐廳員工需要明白客人的感受,改善對客人的尊重。6:15離開時,一個客人都沒有。非繁忙時段,可對客人慷慨一點。
連同上星期我光顧了這家餐廳兩次,昨天的感覺欠佳。

2023-09-22 46 瀏覽
之前食過呢間連鎖澳洲西餐,覺得食物都唔錯~ 今次去咗海濱匯分店,呢間設有戶外露天平台,天氣好嘅時候,坐喺度嘆返杯咖啡都幾好!今次叫咗啲之前無食過嘅食物,整體味道都唔錯~ Brunch Menu 套餐附送汽水或茶,可以加配餐湯或沙律,又可以升級飲咖啡。🔸葡式燒雞扒漢堡配薯條 $128之前食過葡式燒雞覺得幾好味,而呢個葡式燒雞扒嘅調味差唔多,辣醬微辣。雞扒超大塊,啖啖肉,對摺放入burger度,好似有兩塊雞扒咁!加埋生菜、蕃茄一齊食,整體幾juicy唔乾,麵包都幾鬆軟!🔸香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯 $118見平時少食牛面肉,就叫嚟試吓~ 原來都幾好食!牛面肉燴到超過軟腍,吸滿香草紅酒汁,送飯食簡直一流!!仲有啲蘑菇同樣好入味,好食!黃薑蕃茄飯唔會好大味,食落幾清新!🔸香辣炸雞 $88叫咗份炸雞小食,份量唔算多,size唔會好大方便食。炸得幾香脆,唔會好乾,點埋招牌辣醬食幾惹味!

葡式燒雞扒漢堡配薯條

葡式燒雞扒漢堡配薯條
香草紅酒汁燴牛面肉配黃薑蕃茄飯
香辣炸雞
2023-09-21 133 瀏覽
《Flames (海濱匯) (觀塘)》我平時係中菜日本野嘅捧場客今次特別啲試下呢間都幾多唔同種類餐點西餐廳😊🍕意大利辣肉腸pizza平時好好奇點解啲外國人可以做到一個人叫一個pizza自己隊😂但今次我明多左少少,呢間其中一樣主打係pizza, 料非常之多同埋佢嘅批底批邊都烤得剛剛好。肉腸、醬汁加埋香草做到色香味俱全,我同朋友兩個人一塊接一塊🤣🍟黑松露薯條食西餐點可以無薯條,仲要有咁惹味嘅黑松露口味!薯條炸到超級脆,由頭食到呢餐完嘅最尾果條都係外脆內軟夠哂熱辣辣,黑松露係呢塊薯條一上嘅時候陣味已經揮之不去🫶🏻🥩10安士肉眼扒配忌廉薯蓉我諗嗜肉嘅男士們對住呢塊眼肉扒都真係抗拒唔到😍呢塊扒唔肥帶少少煎到軟化左嘅筋邊位,我個人嚟講係最鐘意呢個部分因為唔會韌到似橡筋之餘仲會比到少少油份同埋咬口呢塊牛扒。肉眼啖啖肉不在話下,廚師係處理medium啲工夫做得好好,肉質唔會出血水同時保持到肉質鮮嫩👍🏻食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5如果你都想試下呢間款式多多總會揀到啱你心水嘅西餐,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦 地址: 觀塘海濱道
《Flames (海濱匯) (觀塘)》

🍕意大利辣肉腸pizza

🍟黑松露薯條

🥩10安士肉眼扒配忌廉薯蓉

食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

地址: 觀塘海濱道77號海濱匯1樓2號舖

#flames #kwuntong #ngautaukok #steak #pizza #paproni #truffle #trufflefries #western #wine #alcohol #drinksanddine #hkfood #drinks #hkfoodblogger #hkfoodie #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
意大利辣肉腸pizza
黑松露薯條