2023-02-20
Fiata Pizza價錢💲: $120/ $195/ $80好味程度😋: 4.7/5 (without tiramisu)服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 4.3/5-一路收藏的這家 50 Top Pizza in Asia Pacific #8 +香港第一的pizza,終於係平安夜去食了(無錯 唔好懷疑 我而家先post🥹) 佛心的店家竟然無任何聖誕套餐,可以散叫,讚讚!店面比較細,座位都有D逼,不過質素搭夠,真係好好食☺️-✅✅Beef Tartare. 呢個他他係我食過最creamy的一個🤤 生牛肉滑嫩,切成粗條好有口感,帶有淡淡的煙燻味,完全唔覺得腥😌 底下墊住大量的burrata,奶香濃得來好清爽,順滑濃稠的口感,撈賣生牛肉更加正。再係面頭加啲pistachio pesto調下味,整體味道好融洽😋-✅✅A’salsiccia. 係好多正宗的拿玻里pizza款式入面揀左佢地最signature,而獲獎既!佢地的麵糰好香麵粉味,批邊充滿住焗的炭火味。呢個餅皮好impressive🤯 邊位好鬆軟,裡面好多空氣,夠fluffy,小小脆又煙韌,就
價錢💲: $120/ $195/ $80
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 4.3/5
✅✅A’salsiccia. 係好多正宗的拿玻里pizza款式入面揀左佢地最signature,而獲獎既!佢地的麵糰好香麵粉味,批邊充滿住焗的炭火味。呢個餅皮好impressive🤯 邊位好鬆軟,裡面好多空氣,夠fluffy,小小脆又煙韌,就係用高溫短時間烤焗的感覺😍 中間位置好濕潤,好似索左牛奶的麵包🤣 (個人更鍾意佢地的邊位!)
呢個味道無想像咁膩,中間大量芝士,但用上淡味的種類,食起來唔覺好漏。鋪左焦糖洋蔥🧅同意大利香腸,鹹香得來帶小小甜味。香腸比較似碎左的肉丸,幾得意。呢個配搭唔常見但絕對唔錯🤩
🆗Tiramisu. 呢個冇咩記憶點🫣係偏厚實的mascarpone,幾順滑。中間的ladyfinger略嫌有D乾,吸的係咖啡為主,欠缺左酒味,一般般…
一定係衝住pizza的麵團來,覺得2個女仔可以一人一個,食到抱住個肚走🤪 呢個麵糰真係不得了‼️一定會來食其他款,暫時係心目中最好食的麵糰(雖然中間很濕潤)
#piggyfoodiein中環