2011-09-19 5 瀏覽
經同事推介知道這間餐廳, 7點左右去到, 不用等位食物: 一般西餐但質素不錯, 份量頗多, 沙拉菜也非常新鮮開胃, 我們點了一個長通粉, 一份三文魚扒, 兩個都不錯!服務: 侍應不斷加水, 幾欣賞, 態度OK價錢: 如果要將價錢同工業區掛鉤, 咁就無說話好講, 一個DINNER SET大概129 - 169, 貴左少少, 不過我覺得值環境: 因為好美式餐廳FEEL, 個人好中意, 所以覺得物有所值! 係多人既時候嘈左少少, 好多做OFFICE 既放工過黎飲BEER
經同事推介知道這間餐廳, 7點左右去到, 不用等位

服務: 侍應不斷加水, 幾欣賞, 態度OK

2011-09-15
  • CASER SALAD
2011-08-31 14 瀏覽
係工廠區除左廢氣、貨車同紙箱外,又點會聯想到係工廠流失O既情況下,會有另一番景象。由地鐵站行去巧明街其實一條直路,而且入口有條大BANNER,都幾容易搵。上幾級樓梯,有好多舊西片的POSTER,最吸引我莫過於綠野仙蹤對紅色玻璃鞋,但我估其他人只識佢首SOMEWHERE OVER THE RAINBOW,早幾年出左DVD,有興趣可以買返隻回味。講返正題,識去呢間餐廳食晚餐都係多得開飯版版友,選擇唔算多而且都過百,不過就好大份。最後我地根據版友提示,ORDER左羊架($169)、燒豬仔骨($139)同12OZ牛柳($189)。個湯好濃好好味,個沙律都唔錯,最得意係個麵包,成舊上同要自己切,不過我覺得硬左少少。因為用碟上,無左鐵板O既熱力,食物都好快凍左,而且D肉都煮得幾生O下,雖然我地要求左7成同全熟,不過都好生同一路食一路有血水出。如果係一個人食一個餐,又或者係女仔,就唔好叫燒豬仔骨,真係好大份,佢種俾左兩條排骨我,根本分埋俾朋友都食唔晒。個甜品係焦糖燉蛋,好香滑,不過就甜左少少。整體黎講,食物唔差,但希望版友可以將重點放係工廈活化的創意上, 多口提一提,呢度D冷氣都幾大O下,黎食O

其實可以散叫SHARE
SALAD WITH HAM
燒豬BB骨,個味OK,係太大份啦!
12oz牛柳,唔知同8oz有咩分別?
羊架,滑係滑,不過真係太生啦!
甜品.. 其實去到甜品都有D飽到食唔落O既感覺
多口提一提,呢度D冷氣都幾大O下,黎食O野最好帶返件外套。
2011-08-18
SALAD WITH HAM
12oz牛柳,唔知同8oz有咩分別?
燒豬BB骨,個味OK,係太大份啦!
甜品.. 其實去到甜品都有D飽到食唔落O既感覺
其實可以散叫SHARE
  • SALAD,燒豬BB骨
2011-08-27 8 瀏覽
跟同事過來這裡吃,第一次來,不知道吃什麼,就跟大隊叫就沒錯了。有人叫豬扒飯,有人叫冷面。我就選擇吃冷面了。因為天氣熱。冷面的面不錯,可惜火腿料就太咸。環境不錯,夠大。約會好地飯,例如吃大餐之類的。但價錢很五OK,最低都是45以上。
跟同事過來這裡吃,
第一次來,不知道吃什麼,就跟大隊叫就沒錯了。

有人叫豬扒飯,有人叫冷面。
我就選擇吃冷面了。因為天氣熱。

冷面的面不錯,可惜火腿料就太咸。
環境不錯,夠大。約會好地飯,例如吃大餐之類的。

但價錢很五OK,最低都是45以上。
2011-08-01
2011-07-26 34 瀏覽
平時多數係呢個工廠食lunch, 但今日就同班fd試吓食晚飯.係網上睇d menu都覺得偏貴, 但冇計, 人地sell 裝修, sell style, 再加上我覺得午餐質素好普通, 所以對佢既dinner 冇乜期望, 都係想有個地方坐得舒服啲傾吓偈。三個人, 本來諗個散叫(因為啲餐個個都過百) , 但後尾諗落費事又走去第二度食甜味, 同埋散叫野飲仲唔抵, 唯有向SET DINNER屈服. 叫左個Pork ribs, 肉醬意粉, 同埋海鮮意大利飯三個人分.首先個周打魚湯好正, 啲料好足, 平時啲周打魚湯魚係得一粒, 但佢碗湯居然俾我食到四大粒!! 記住係大粒!! 到個正餐,其實ribs都幾難煮, 但佢居然煮到個ribs好林, 又唔痴骨, 簡直令我有一種驚為天人既感覺, 猶如係一間車仔麵檔發現原來啲牛扒都咁正一樣!而其他果兩個意式風情都好足料, 重點係真係煮得好味!!其實自從樓上cafe 泛濫, 啲餐煮得越來越難食之後, 我就好耐冇去cafe食飯. 直至今次, 係呢個觀塘區, 居然俾我搵返當初愛流連cafe既初戀感覺!!實在太好勒! 不過如果佢可以加啲玩具呀, card game 呀, 咁

而其他果兩個意式風情都好足料, 重點係真係煮得好味!!

實在太好勒! 不過如果佢可以加啲玩具呀, card game 呀, 咁樣會仲perfect.

我鐘意人小小, 呢度就正勒, 講幾大聲都唔驚嘈到人!!

不過價錢就我呢啲窮人而言就貴左小小, 但我啲fd就話ok, 因為佢地食到好胞同覺得好好味!!

唔怪得叫factory 99 la, 個個食完都食到99%full, 我個fd仲捧住個肚好辛苦咁話真係食到好飽!!
2011-07-25
今日9點30左右黎到喱度講真 冇車行過黎都幾遠下架><所以黎之前記住睇得地圖要行到好入架!~講番食既喱一餐啦...可以自已切既包仲有香草味!YUMMYsalad個汁好正!~龍蝦湯好濃郁價錢咁抵估唔到食到咁好味既野不過唔知係咪要同佢講呢?兩個餐都係薯菜黎架~我就夠曬飽但佢應該唔夠啦下次可以問下有冇得跟意粉wor...仲有飲品架...冇影到tim整體上我地又係好晏先食喱餐晚飯所以d姐姐好趕咁上菜未食完個主菜個甜品已經放係格離雖然仍然好味 但始終都差d既下次早d入去先
今日9點30左右黎到喱度
講真 冇車行過黎都幾遠下架><
所以黎之前記住睇得地圖要行到好入架!~

講番食既喱一餐啦...
好正既傾計地方 又夠大
同出面餐廳好唔同既setting dishes
可以自已切既包
仲有香草味!YUMMY

salad個汁好正!~
龍蝦湯好濃郁
比目魚扒皮脆肉嫩<3 好味=]
價錢咁抵估唔到食到咁好味既野
豬肋骨勁大舊 好多肉喔!!~!
不過唔知係咪要同佢講呢?
兩個餐都係薯菜黎架~
我就夠曬飽
但佢應該唔夠啦

下次可以問下有冇得跟意粉wor...
甜品 差d唔記得影@@

2011-07-05
紀念日
同出面餐廳好唔同既setting dishes
比目魚扒皮脆肉嫩<3 好味=]
豬肋骨勁大舊 好多肉喔!!~!
甜品 差d唔記得影@@
好正既傾計地方 又夠大
  • 比目魚扒
  • 豬肋骨
2011-06-15 15 瀏覽
今日係kt唔知食咩好於是唸起上次曾經尼factory 99問過下包場既野果陣望個下個menu都ok於是就尼左呢到食去到既時候大約兩點三下午茶就由兩點半開始於是我地就坐多一陣先叫野食不過我朋友最後都係叫左個lunch set而我就叫左一個tea settea set我就叫左一個雙拼烏冬我揀左餐肉同火煺個湯底都好清唔係好油值得一讚餐肉煎到個面脆脆地好好味呢個雙拼價值25蚊我就覺得ok呀餐廳呢到寫明左如果係1點9後入座食lunch可以有9折優惠於是朋友就叫左一個印度汁燒雞扒飯我幾鐘意呢個味wor食落覺得幾特別不過可能因為我少食呢d啦個雞扒既質感都好好正呀!下次試下熱狗先哈哈
今日係kt唔知食咩好

正呀!
下次試下熱狗先哈哈
2011-06-15
2011-06-03 11 瀏覽
大廈門口一路行入去,覺得超型。對間餐廳好大期望。入到去環境都唔錯,但好多人。等左15分鐘終於都有位。午餐都係介乎西餐同茶餐廳之間,心裡一沉...叫左烘豬扒飯set。羅餸湯太酸,但總算有菜食。烘豬扒飯超大碟。茄汁酸度剛好、好開胃,同飯好match。飯有提子乾,提升左甜味,唔會單調。可惜主角豬扒太鞋, 破壞成碟飯。最後選擇只食飯了事。希望佢地做好D豬扒,甘就PERFECT LA~

叫左烘豬扒飯set。
羅餸湯太酸,但總算有菜食。
破壞成碟飯。最後選擇只食飯了事。

希望佢地做好D豬扒,甘就PERFECT LA~
2011-05-31
15 分鐘 (堂食)
2011-05-15 16 瀏覽
今日8個人到左呢到試食, 好可惜大枱比一對夫婦加一個仔坐左, 另外一啲圓枱最多只可坐6位, 我地8個人只好分枱坐, 呢到1:45PM後午餐係有10%, 今日我地去到都2點半啦, 有得叫下午茶餐, 我地叫左2款午餐, 另外其他全部都係下午茶餐午餐-香煎豬扒配薯菜/飯 - 豬扒比較硬同乾, 汁係OK, 薯菜啲薯條都比較硬肉醬意粉 - 賣相OK, 味道OK牛脷意粉 - 味道OK, 牛脷都好爽口, 意粉好軟熟腸仔蛋公仔麵 - 賣相好似好靚咁, 配出前一丁係要另加$3白汁雞肉意粉 - 賣相都OK, 味道一般魚柳包配沙律 - 份量都算多, 魚柳好香口好脆, 沙律係薯仔黎 呢到都有好多明星黎過食, 例如蔡瀾呀, 周柏豪呀等...門口位置放左好多相喺到, 有塊壁布板貼晒喺到
肉醬意粉 - 賣相OK, 味道OK
牛脷意粉 - 味道OK, 牛脷都好爽口, 意粉好軟熟
腸仔蛋公仔麵 - 賣相好似好靚咁, 配出前一丁係要另加$3
白汁雞肉意粉 - 賣相都OK, 味道一般

2011-05-14
2011-04-28 28 瀏覽
我哋一行4人為靚女F慶祝生日,選這裡吃飯因為地方大出品唔錯 招牌鮮茄焗豬扒飯 ~ 必試推介 白汁蜆肉焗意粉 ~ 必試推介 紅米滑雞飯 ~ 健康版海南雞飯,醬汁出色 即磨熱咖啡 ~ 香濃幼滑 這店焗飯或焗意粉不論賣相同味道都一流,唯份量比較多,若果2個女仔的話,建議叫一個焗ga午餐一個沙律餐一齊食

我哋一行4人為靚女F慶祝生日,選這裡吃飯因為地方大出品唔錯

即磨熱咖啡 ~ 香濃幼滑

這店焗飯或焗意粉不論賣相同味道都一流,唯份量比較多,
若果2個女仔的話,建議叫一個焗ga午餐一個沙律餐一齊食
2011-04-27
生日
招牌鮮茄焗豬扒飯 ~ 必試推介
  • 招牌鮮茄焗豬扒飯、白汁蜆肉焗意粉、即磨熱咖啡
2011-04-21 26 瀏覽
今日試新野,行遠D去左巧明街果邊嘅Factory 99搵食! 沿住樓梯行上去,已俾牆身嘅掛畫、海報吸引,好有feel同美國餐廳風味!仲有佢嘅大大個鐵鏽色招牌,raw得黎帶點粗獷牛仔野性feel呀!一入到去又俾佢嘅裝修吸引,由收銀檯背面嘅大鐘、吊燈,都好有特色,視覺效果已令人垂涎!餐廳內見到人頭湧湧,嘩,呢度真係好多食客,莫非D野食真係好得?嗯,試過先至知! 我地等左一陣就有位啦!剛坐低我地都未睇餐牌有咩食店員就即刻問我地飲咩湯,真係好有效率,不過只有紅湯同中湯揀,冇我至愛嘅白湯囉! A4紙咁大嘅餐牌,裡面都有飯或意粉,又可以揀薯菜同沙律,真係好多選擇!一個set lunch包有:餐湯+主菜+飲品,每個$48-$66不等!最抵讚係杯即磨咖啡,香濃得黎又滑,媲美某連鎖咖啡店呀,正! 雜菜湯:味道比花園餐廳好,料又多,唔錯! 焗茄子豬肉腸意粉:D意大利香草醬完全同意粉融合,芝士焗好夠味,用茄子中和整體嘅濃味,大大碟真係好夠飽! 芝士肉醬焗豬扒飯:多料入味又大碟,good! 豬扒豆苗天使麵:用溫室豆苗+紫菜+車厘茄,賣相好清新又唔肥膩,啱女仔胃口!

雜菜湯:味道比花園餐廳好,料又多,唔錯!
芝士肉醬焗豬扒飯:多料入味又大碟,good!

味道比花園餐廳好,料又多,唔錯!
有飯或意粉,又可以揀薯菜同沙律,真係好多選擇!
芝士肉醬焗豬扒飯:多料入味又大碟,good!
鐵鏽色招牌,raw得黎帶點粗獷牛仔野性feel呀!
2011-04-20
5 分鐘 (堂食)
味道比花園餐廳好,料又多,唔錯!
有飯或意粉,又可以揀薯菜同沙律,真係好多選擇!
芝士肉醬焗豬扒飯:多料入味又大碟,good!
鐵鏽色招牌,raw得黎帶點粗獷牛仔野性feel呀!
  • 雜菜湯
  • 焗茄子豬肉腸意粉
  • 芝士肉醬焗豬扒飯
  • 豬扒豆苗天使麵
  • 咖啡
2011-03-17 48 瀏覽
上Openrice見話到佢咁旺,又好似ok平,就來試試佢~冇加一,Lunch點九後再九折,有野飲又有湯。泰式咖哩雞飯 $4X帶點酸的泰哩,呀媽係咁話冇味喪落鹽-.-D雞我就唔知丫,但點咗點咖哩來試都唔覺冇味喎"(好似係)西冷牛扒跟薯菜 $66x90%奶茶 叫錯咗好彩佢唔係難飲果D姐-,-例湯清寶良 原來果D就係,幾好味丫,佢一開波就來佢,飲湯都飽咗差唔多半,到個主菜來件牛扒大到,即嘩~味就啱我嘅,不過佢D肉質就-..-比交叉叉叉佢"都係中2食D伴碟菜多D見後面係淨番D青豆平囉就,咁大碟又野飲又湯咁,夠晒兩個人食~半碟歸呀媽所有不過食哩道既扒,大X樂會好食過佢~.~
上Openrice見話到佢咁旺,又好似ok平,就來試試佢~
冇加一,Lunch點九後再九折,有野飲又有湯。
泰式咖哩雞飯 $4X

帶點酸的泰哩,
呀媽係咁話冇味喪落鹽-.-
D雞我就唔知丫,
但點咗點咖哩來試都唔覺冇味喎"

(好似係)西冷牛扒跟薯菜 $66x90%
奶茶 叫錯咗好彩佢唔係難飲果D姐-,-
例湯清寶良 原來果D就係,
幾好味丫,佢一開波就來佢,
飲湯都飽咗差唔多半,
到個主菜來件牛扒大到,即嘩~

味就啱我嘅,不過佢D肉質就-..-
比交叉叉叉佢"

都係中2食D伴碟菜多D

見後面係淨番D青豆

平囉就,咁大碟又野飲又湯咁,
夠晒兩個人食~半碟歸呀媽所有

不過食哩道既扒,大X樂會好食過佢~.~
2011-03-17
2011-03-15 10 瀏覽
情人節book左檯同老婆慶祝。唔使等, 服務好!家庭式溫馨西餐廳, 有candle好浪漫!!呢個係婚後第一次的情人節。今晚的菜式包括:南瓜茸湯拼蒜蓉包煙三文魚沙律心形扒甜品麻麻, 唔記得左食乜, 芒果之類既野啦。熱檸蜜2杯好飽飽, 好好味!下午同客食飯or 同fd 傾計都唔錯。
情人節book左檯同老婆慶祝。

唔使等, 服務好!

家庭式溫馨西餐廳, 有candle好浪漫!!
呢個係婚後第一次的情人節。

今晚的菜式包括:

南瓜茸湯拼蒜蓉包

煙三文魚沙律

心形扒

甜品麻麻, 唔記得左食乜, 芒果之類既野啦。

熱檸蜜2杯

好飽飽, 好好味!

下午同客食飯or 同fd 傾計都唔錯。
2011-02-14
情人節
  • 南瓜茸湯
2011-03-05 28 瀏覽
經常黎呢度食lunch,因為底食囉!今日一行8個女仔,哎左6個餐齊齊share 食,啱啱好夠飽,埋單都係每人$4x,坐得幾舒服,啲擺設都幾特別,不過略為有點嘈,傾計時講野要好大聲先至聽到 我地哎total 哎左 6 個set lunch,碟碟都好大碟,唯獨是碟沙律比以前細碟左..... 哎左碟 "長通粉" ,唔知點解變左做 "意粉" 不過都好好食~最好食係肉眼扒果個餐,同埋蜜桃豬扒餐 !肉眼扒夠 "淋",蜜桃豬扒真係有蜜桃香味 !以呢個價錢黎講,呢個食物質素,我比滿分!!!! 希望餐廳老闆唔好睇到呢個食評之後加價啦!哈哈哈哈!
經常黎呢度食lunch,因為底食囉!

哎左碟 "長通粉" ,唔知點解變左做 "意粉"
不過都好好食~
最好食係肉眼扒果個餐,同埋蜜桃豬扒餐 !
肉眼扒夠 "淋",蜜桃豬扒真係有蜜桃香味 !

以呢個價錢黎講,呢個食物質素,我比滿分!!!!

希望餐廳老闆唔好睇到呢個食評之後加價啦!哈哈哈哈!
2011-03-03
  • lunch set 的肉眼扒餐
2011-01-26 32 瀏覽
由於我姨姨個舊同學同好幾個朋友包場攪咗個單身派對。她任職保險公司財務策劃師,見身邊不乏單身客戶,純粹想大家識吓朋友!有見及此,我都嚟棒吓場! 莫講話 $250 / 位,就算 $500 / 位,我都會嚟。因為我不得不承認我已經單身好幾年! 當晚,邀請一位演講師 ( 主題為愛情秘笈 ),節目包括認識異性遊戲及豐富自助晚餐等。 我係第一次參加單身派對,所以特別覺得有新鮮感!當中男士不乏會計界、金融界、工程界.....等,條件算不錯! 最後一個環節,交換聯絡電話/電郵,要指定時間內向異性主動出擊,並無難度!可惜,我興趣不大,純粹只顧食食食! 呢間餐廳都幾大,坐得舒服,空間感充足! 大約 10 張枱,記得其中一張枱比較大,有梳化。有不少特色嘅燈、大鐘及一些畫;暗暗地,每枱均有小蠟燭,營造一個浪漫氣氛! 雖然食物選擇不多,但係食物水準真係不錯,我與幾位朋友都好滿意! 以是次活動價錢,可以出面食到更豐富嘅自助餐。由於有時間限制要玩遊戲,我主要食咗一碟食物,第二碟食物只係食咗少少。 沙律:大大隻爽身鮮蝦,去埋蝦腸,食得更滋味! 沙律其他配料有番茄、士多啤梨、木瓜...等等,十分 colourful!
由於我姨姨個舊同學同好幾個朋友包場攪咗個單身派對。

我係第一次參加單身派對,所以特別覺得有新鮮感!

呢間餐廳都幾大,坐得舒服,空間感充足!
最吸引我正是呢兩幅畫
特色大鐘
以是次活動價錢,可以出面食到更豐富嘅自助餐

沙律:大大隻爽身鮮蝦,去埋蝦腸,食得更滋味!
粟米薯仔沙律:兩者好夾,真不錯!
炒雜菜:紅蘿蔔、椰菜花、西蘭花,味道恰到好處!
長通粉:以番茄、茄汁、芝士焗,好惹味!
白咖哩牛腩:些少辣,配上白飯更好!
粟米薯仔沙律、炒雜菜、長通粉、白咖哩牛腩
至於飲品方面,除咗咖啡/奶茶之外,有好立克、檸水、檸茶、甚至菜蜜都有。幾多選擇!

當晚好凍,大家趕住走,連甜品都無食到。
2011-01-15
最吸引我正是呢兩幅畫
粟米薯仔沙律、炒雜菜、長通粉、白咖哩牛腩
特色大鐘
2011-01-06 11 瀏覽
與家人在此吃晚飯,地點不是我選擇,故有點驚喜,沒想到工廠區有這樣水準的西餐!頭盤是薯蓉焗蝸牛,幾好味!接著是非常濃的南瓜湯,幾杰身,味道不錯!主菜的牛、羊、魚都不錯!比較突出是羊扒!我最喜歡是蝦沙律和甜品(焦糖燉蛋)唯價錢稍稍有點貴!不過這一晚在房中舒舒服服、寧靜的環境吃了一餐,都幾享受!特別在那張大塊原木餐枱,很有在外國的家庭飯廳吃飯一樣溫馨!

頭盤是薯蓉焗蝸牛,幾好味!

接著是非常濃的南瓜湯,幾杰身,味道不錯!

主菜的牛、羊、魚都不錯!比較突出是羊扒!

我最喜歡是蝦沙律和甜品(焦糖燉蛋)

唯價錢稍稍有點貴!

不過這一晚在房中舒舒服服、寧靜的環境吃了一餐,都幾享受!

特別在那張大塊原木餐枱,很有在外國的家庭飯廳吃飯一樣溫馨!
團年飯