2013-11-19 989 瀏覽
個人喜歡舊野, 雖然我冇做過工廠妹, 但我剛出來做野時都工廠區都返咗3個月工, 所以對工廠區特別有情意結, 而我老覺得這些工廠區裡一定有好多美食.又係用openrice search有關工廠區的美食時找了這間factory 99. 一早約了在附近工作的舊同事, 大家聚一聚, 未入去就經過好有特色的走朗和樓梯, 除了有裝飾, 地方都好整潔.店裡裝修幾歐美式, 地方幾大和樓底高, 仲有成十點都勁多人係度食早餐.我地兩個叫咗一樣既早餐, 太陽旦, 火腿扒, 香腸和意大利包加咖啡. 本來個餐係跟餐包, 但我地加咗5蚊轉咗做意大利包, 不過個feel都係似港式早餐多過歐美式.還好咖啡做得好飲, 唔係茶廳味. 意大利包幾好味, 最緊要係我叫咗佢走牛油.下次要來試試佢既午餐和晚餐先. 但要著件唔吸味既衫, 因為佢open kitchen, 而我地又坐得近, 所以件衫就有味........

2013-11-19
$35 (早餐)
2013-09-28 669 瀏覽
好鐘意去呢度食野午餐幾抵食, 晚餐直頭係好好食, 係我最常去又最鐘意既開餐地方講返呢個晚餐先,個餐包係意式包, 熱烘上, 夠誠意餐湯唔求其, 香濃足料, 啖啖菇菇沙律個汁都好味環境又大又舒服, 係美式粗獷風格, 有好多舊西部既擺設, 仔細睇亦都好多野睇主菜我既最愛係豬肋骨, 大大份, 入味又好食伴菜係粗薯條, 好好咬餐飲唔會係冇味既茶水, 佢既凍檸茶係有茶味, 唔馬虎既.甜品法式布丁, 唔夠精緻, 但係我巳經好滿足~~~
好鐘意去呢度食野

講返呢個晚餐先,
個餐包係意式包, 熱烘上, 夠誠意
餐湯唔求其, 香濃足料, 啖啖菇菇
沙律個汁都好味
主菜我既最愛係豬肋骨, 大大份, 入味又好食
伴菜係粗薯條, 好好咬
餐飲唔會係冇味既茶水, 佢既凍檸茶係有茶味, 唔馬虎既.
甜品法式布丁, 唔夠精緻, 但係我巳經好滿足~~~
餐湯及沙律
BBQ豬肋骨
墨魚意粉
2013-08-30
餐湯及沙律
BBQ豬肋骨
墨魚意粉
2013-09-27 993 瀏覽
So I called in to make a reservation for 9 for lunch time. I was the first one there to make sure I met the reservation time. Having sat down for less than 3min, the owner starts yelling at me and telling me to leave the restaurant. She said I was not allowed to sit on the table which I had made the reservation to. what on earth kind of service is this!? while she was yelling at me to leave, the rest of the guest at my table arrived. She didnt even apologised and walked off.The food was not part

The food was not particularly good for its price.

DONT'S:
1. Do not order Chinese soup, its terrible.
2. Do not order steak, its hard as hell. mostlikely pre-cooked and microwaved warmed when an order comes in.
3. Do not order its curry beaf. The curry was ok but the beef was terribly tough and hard.

The only good side i experienced was the large portions of food they served. However, what is the point of a large portion of food if you can't finish it cause it tastes terrible.

Having just finished the meal and started drinking my lemon ice tea, the owner comes strolling and tells me to pay and leave. She says there are people waiting for the table and I have finished eating. I told her I've just started with my drink, which was part of the set meal they served in lunch. Regardless, she brought the bill, pointed at it, and made us pay.

This was the worse experience of Hong Kong lunch ever. rude, badly catered, rubbish food. and the price was fairly high (i.e. HKD75 for a Steak lunch set).

That will be the last time I eat there again.

For all those daring to try, best of luck.
2013-09-27
2013-08-21 387 瀏覽
又到左1個月1次的觀塘”工”友聚會,觀塘食點分散,唔想飲茶和去茶餐廳FACTORY 99都係一個不錯的選擇!中午12時半的觀塘邊一處都人山人海, FACTORY 99 都唔例外,上到去12:45 入門口位已經聚集左過15個人等位,我第1時間衝去攞飛,等左唔夠5分鐘就有3個高檯位啦!LUCKY!!工友E 和我先坐底,等埋工友K 到先叫野食。午餐有個”定番”好大份的”挪威三文魚鮮果沙律配千島汁”,不過今日有一個新增的ITEM,就係” 頂級吉列蝦配沙律”。我見隔離位吃得津津有味,今日就決定試下這個!工友K 一坐底望左個餐牌唔夠10秒就決要叫返佢的Favorite ”挪威三文魚鮮果沙律配千島汁”,我就點左” ” 頂級吉列蝦配薯仔沙律”,工友E 點左”F99頂級牛肉漢堡配黑毛豬洋蔥蓉芝士配薯條”今日的中式例湯係木瓜煲雪耳,我地3個都叫左,又幾好飲、幾足料。最快來的餐是我的” 頂級吉列蝦配薯仔沙律”眼闊肚窄的我見”只有”5隻炸蝦,瘦瘦地,兼佢細份。食落個薯仔沙律都幾好味,D 醬唔會太多蓋過薯味。不過薯仔+炸蝦,食到第3隻炸蝦就已經飽左8成,唯有將最後一隻炸蝦同”工友”分甘同味啦!朋友的”挪威三文魚
最快來的餐是我的” 頂級吉列蝦配薯仔沙律”
頂級吉列蝦配薯仔沙律
朋友的”挪威三文魚鮮果沙律配千島汁”好大份,一個女仔食一定夠飽,我見其他有幾檯男仔都食這個,可見其份量之大,不會令男士卻步!
挪威三文魚鮮果沙律配千島汁
工友E 的”F99頂級牛肉漢堡配黑毛豬洋蔥蓉芝士配薯條”,更大份,佢食左2份1就已經食唔落啦,食淨3份1薯條!!可惜我已吃得太飽,不然我一定可以幫下手!
F99頂級牛肉漢堡配黑毛豬洋蔥蓉芝士配薯條
題外話/補充資料: FACTORY 99真係好鬼噪,唔好約人傾密計,完全聽唔到人地講乜。
2013-08-21
5 分鐘 (堂食)
挪威三文魚鮮果沙律配千島汁
2013-08-20 288 瀏覽
食FACTORY 99 , 已經係6月既事喇!之前上網SEARCH過已經想試!個日去完觀塘新開既泳池游水, 咁就去試下喇我地去到個時12點幾,仲有好多位架!我地就坐係窗邊既高枱!我幾鍾2, 幾有FEEL餐廳個環境都幾舒服架!好有外國FEEL,夠簡單餐牌有14個SET, 全部都包湯,包同埋野飲!唔使加一野飲就睇另一面, 頭幾樣凍/熱.SET都唔使加錢架!我就加左$3飲胚芽好立克, 不過我覺得太甜!叫完野食, 一陣就有野黎喇是日餐湯同埋蒜蓉包跟住個意粉同牛扒都黎喇!!!勁勁勁勁大份LOR!!!2個餐應該要3-4個人食先食得晒!美國肉眼扒,D薯條麻麻地姐, 有2塊牛扒, 呢個就幾好味南瓜忌廉汁焗煙三文魚&墨魚仔意粉我地覺得好似冇咩味咁, 麻麻地, 不過好大PAN!路開始多人喇! 開始要搭枱了!好彩我地都差唔多食完, 所以避過了搭枱情況 =]總括黎講大大份, 好抵食架!不過味道就一般般喇!

食FACTORY 99 , 已經係6月既事喇!
之前上網SEARCH過已經想試!
個日去完觀塘新開既泳池游水, 咁就去試下喇
我地去到個時12點幾,仲有好多位架!
我地就坐係窗邊既高枱!
我幾鍾2, 幾有FEEL
餐廳個環境都幾舒服架!好有外國FEEL,夠簡單
餐牌有14個SET, 全部都包湯,包同埋野飲!
唔使加一
野飲就睇另一面, 頭幾樣凍/熱.SET都唔使加錢架!
我就加左$3飲胚芽好立克, 不過我覺得太甜!
叫完野食, 一陣就有野
黎喇
是日餐湯同埋蒜蓉包
跟住個意粉同牛扒都黎喇!!!
勁勁勁勁大份LOR!!!
2個餐應該要3-4個人食先食得晒!
美國肉眼扒
美國肉眼扒,D薯條麻麻地姐, 有2塊牛扒, 呢個就幾好味
南瓜忌廉汁焗煙三文魚&墨魚仔意粉
南瓜忌廉汁焗煙三文魚&墨魚仔意粉

我地覺得好似冇咩味咁, 麻麻地, 不過好大PAN!

路開始多人喇! 開始要搭枱了!
好彩我地都差唔多食完, 所以避過了搭枱情況 =]
總括黎講大大份, 好抵食架!
不過味道就一般般喇!

2013-08-01 222 瀏覽
聽朋友介紹過,呢間d野幾好食,於是今日又黎觀塘試下首先,行入去幾個waiter推埋一齊傾計....叫我地隨便坐,自己搵位咁...menu都係普普通通野,冇咩野特別..叫左2個set,前菜,餐湯,扒,炒飯,餐飲咁..前菜係一個好細碟既沙律,不過味道普通,餐湯,本來想加錢想轉其他,但係唔可以,扒好薄.冇咩咬口..冇乜肉味.....其他大致上都係叫普通,即係你食完,只會覺得飽,唔深刻印象,有d名大過於實.係杯咖啡,我覺得唔錯,幾香......悟~總括黎講,可能位置係工業區,個價錢,應該可以做平少少,但係而家個價錢都偏貴,食材不見特別,難得在工業區做起左個名,我覺得店主真係要搵方法keep住.加油啦!
聽朋友介紹過,呢間d野幾好食,於是今日又黎觀塘試下
menu都係普普通通野,冇咩野特別..
叫左2個set,前菜,餐湯,扒,炒飯,餐飲咁..

前菜係一個好細碟既沙律,不過味道普通,
餐湯,本來想加錢想轉其他,但係唔可以,
扒好薄.冇咩咬口..冇乜肉味.....
係杯咖啡,我覺得唔錯,幾香......

加油啦!
2013-07-07
2013-07-20 199 瀏覽
見甘耐無去又吾知食咩咪去下,點知質素差左好多。叫左四個set dinner,等左成15分鐘先黎個乾到無汁既所謂casear salad, 再等15mina 先黎個吾熱既磨菇湯,仲要好似落錯香料,味道怪怪,又稀,失敗。再久候medium 既肉眼,一切開,medium rare 都無,於是叫佢reheat,攪到變左well done,塊肉又渣又乾,仲衰過美心。好啦,食完叫甜品餐飲又等平粒鐘,我x#%^*,甘既quality 收我甘既價錢,以後吾使再黎
見甘耐無去又吾知食咩咪去下,點知質素差左好多。

,塊肉又渣又乾,仲衰過美心。

2013-07-19
  • 清水
2013-07-17 412 瀏覽
3個月前,真的令我覺得是工廠區恩物!於是一行5位同事話要再黎食!其實佢地服務態度一向都麻麻,有部分食客都話服務一般!不過,我唔介意!食物好味話知你服務態度啊!今次我食牛扒.. 都係因為上次位同事叫左..係好JUICY,好好味..所以先想今次自己獨享可惜,今次肉質乾身,無水分之餘,仲要唔熱!D飯乾到似食緊餅乾.點解我要比$75一個LUNCH食D唔熱既食物.其餘就不過不失..但屬於貴而不精咁囉.OH..依家我仲覺得自己係消化唔到=_=PLEASE..無下次.

3個月前,真的令我覺得是工廠區恩物!
於是一行5位同事話要再黎食!

其實佢地服務態度一向都麻麻,有部分食客都話服務一般!
不過,我唔介意!食物好味話知你服務態度啊!

可惜,今次肉質乾身,無水分之餘,仲要唔熱!
D飯乾到似食緊餅乾.
點解我要比$75一個LUNCH食D唔熱既食物.

其餘就不過不失..但屬於貴而不精咁囉.

OH..依家我仲覺得自己係消化唔到=_=

PLEASE..無下次.
焗豬扒飯
牛扒
蘋果汁豬扒
2013-07-17
2013-06-29 180 瀏覽
睇完食評之後,對Factory 99 的評價都唔錯,所以有一定期望,心想看看這裡的環境、食物和服務水準如果。所以這天便專誠黎食個早餐。先看看這裡的環境,真的比期望中差,雖然話係西餐廳,但係我覺得似茶餐廳多d, 地方只係一般。看了餐牌後便點了個早餐B, 煙肉炒蛋生菜蕃茄餐包。但講到服務真係幾好,本人因首次來這裡,落錯了單,店員很快地幫我改咗,而且態度非常好。講到味道方面算幾好,麵包和其他材料都好新鮮,是即叫即做的。咖啡味道只是一般。總體來說,這裡只是不過不失。對於我這個在觀塘返工的人,只是多了一個食lunch 和食早餐的選擇。

講到味道方面算幾好,麵包和其他材料都好新鮮,是即叫即做的。

咖啡味道只是一般。

2013-06-25
$30 (早餐)
2013-06-16 174 瀏覽
二月二十八日 (星期四)香港寸金呎土,近年不少食肆也挨不住地鋪的昂貴租金,紛紛遷往樓上店隨着工業北移,觀塘工業區也漸漸由寫字樓及食店所取代在觀塘區中,最享負盛名的,必數好運強記在西餐中,也聽到不少聲音的,是這一家店取名Factory 99,簡單的理解,就是這裡原是工廠,座落在巧明街99號晚上相約了蝦米晚聚,這裡又近她,就選這裡平日的晚上,街已靜,豈料這裡人卻不少晚市主要以套餐為主,三道菜 - 前菜,主菜和甜品頭盤可選湯或沙律一塊過的三文魚,未算鮮香質感又挺嫩滑的,配以鮮嫩青菜和酸酸的沙律醬,味道不錯蘑菇味十分香濃,還吃到不少蘑菇粒濃稠的湯頭,甚有口感個人覺得,比沙律優勝主菜選擇其實頗多,款式也不少怎樣也好,應總有一款合心意的整碟飯也佈滿黑松露,以為沒有將價就貨但有等於無,黑松露香全不明顯,只隠約帶着一點芳香意大利飯做得不錯,外脆內軟綿,甚有咬口的蟹肉略嫌嚡口,也欠鮮巴馬火腿只得兩片,似乎是少了點味道也欠咸香,似乎與所用的火腿質素有關,是將價就貨?忌廉汁拌得挺均勻的,還有不少菠菜蓉通粉入口煙韌,連帶忌廉汁和菠菜蓉,味道不錯蝦肉十分爽口,味道也挺鮮甜的墨汁麵看似不錯,但入口墨汁味道欠奉吃落
二月二十八日 (星期四)

隨着工業北移,觀塘工業區也漸漸由寫字樓及食店所取代
在觀塘區中,最享負盛名的,必數好運強記
在西餐中,也聽到不少聲音的,是這一家

晚上相約了蝦米晚聚,這裡又近她,就選這裡
平日的晚上,街已靜,豈料這裡人卻不少
晚市主要以套餐為主,三道菜 - 前菜,主菜和甜品
頭盤可選湯或沙律
一塊過的三文魚,未算鮮香
質感又挺嫩滑的,配以鮮嫩青菜和酸酸的沙律醬,味道不錯
蘑菇味十分香濃,還吃到不少蘑菇粒
濃稠的湯頭,甚有口感
個人覺得,比沙律優勝

主菜選擇其實頗多,款式也不少
怎樣也好,應總有一款合心意的
整碟飯也佈滿黑松露,以為沒有將價就貨
但有等於無,黑松露香全不明顯,只隠約帶着一點芳香
意大利飯做得不錯,外脆內軟綿,甚有咬口的
蟹肉略嫌嚡口,也欠鮮
巴馬火腿只得兩片,似乎是少了點
味道也欠咸香,似乎與所用的火腿質素有關,是將價就貨?
忌廉汁拌得挺均勻的,還有不少菠菜蓉
通粉入口煙韌,連帶忌廉汁和菠菜蓉,味道不錯
蝦肉十分爽口,味道也挺鮮甜的
墨汁麵看似不錯,但入口墨汁味道欠奉
吃落味道略覺空泛
是晚指定甜品是法式焦糖燉蛋
面是看得出經過燒製,焦糖十分香脆,蛋味也十分香濃,就是質素欠一點幼滑
整體來說,也是一客不賴的甜品

整體來說,頭盤和甜品表演較理想
主菜似乎還得下一點苦功去改進吧~
整晚大家有說有笑
談笑之間,對蝦米,更了解,也更佩服!!!
要努力向理想進發!!!

值得一提
離開時遺留了東東在店內
好心又醒目的店員,隨即致電告之
服務分當然要加喇!!!也很感謝!!!
2013-02-28
2013-06-05 77 瀏覽
其實之前都黎過幾次, 真心覺得呢間野好好味又抵食又大碟. 點都要幫佢寫返個食評耐唔耐都會黎呢度食Lunch, 今日同同事7個人, 12點就黎到, 因為再遲少少, 呢度就FULL晒. 超多人囉呢度既Lunch set around $55-$70, 包中西湯及飲品今日叫左個咖哩牛肋條飯. D牛肋條有D好淋口, 又D連肥膏都無既就好鞋口. 咖哩味香濃, 有少少辣, 勁惹味餐湯有中西湯, 中湯椰子煲雞, 但我叫左個西湯:羅宋湯. 不過呢度D羅宋湯入面加左好多蒜茸, 有D太濃味次次都係捧住個大肚腩走XDD

餐湯有中西湯, 中湯椰子煲雞,
次次都係捧住個大肚腩走XDD
2013-05-29
2013-05-25 63 瀏覽
今日BF birthday想搵間Western Restaurant浪漫下食下飯啦有人介紹哩介99去到都OK 又有得入房 環境幾有feel 本來都ok 落order果時 哥仔話Angel's Hair & Salad買哂(心諗咁大間嘢 7:00幾就嘜都無)好喇都算啦~都知又唔關人地D waiter事!! 咁叫左兩個set羊仔扒同牛扒好似都幾多人叫點知離到D賣相極差D sauce 好似事但淋上面咁成二百幾蚊D又 牛扒勁韌~又有渣 羊呢~MW變MR最搞嘢係食食吓嘢有個阿姐着住水鞋係房到推車~真係O哂 茶記呀??咁樣搞真係唔值咁貴囉希望哩間嘢個老細認真諗吓Restaurant定位 唔好Wasting Decoration囉!!!!

落order果時

好喇都算啦~都知又唔關人地D waiter事!!
咁叫左兩個set羊仔扒同牛扒好似都幾多人叫
點知離到D賣相極差D sauce 好似事但淋上面咁
成二百幾蚊D又 牛扒勁韌~又有渣
羊呢~MW變MR

最搞嘢係食食吓嘢
有個阿姐着住水鞋係房到推車~真係O哂 茶記呀??
咁樣搞真係唔值咁貴囉

題外話/補充資料: [b]still have much space for improvement[/b]
2013-05-24
2013-05-17 75 瀏覽
難得平日放假, 特地外出約朋友lunch因朋友在觀塘區上班, 他大力推介Factory 99本來怕太多人難等位, 幸好二人即有位, 一班同事的話便要排隊了!我和朋友都點了lunch set 焗茄醬豬扒飯lunch set有羅宋湯, 多湯料焗茄醬豬扒飯做得不錯, 很juicy, 豬排外脆內軟, 份量十足只是對女生來說太大份了
難得平日放假, 特地外出約朋友lunch
因朋友在觀塘區上班, 他大力推介Factory 99

我和朋友都點了lunch set 焗茄醬豬扒飯
lunch set有羅宋湯, 多湯料
只是對女生來說太大份了
2013-04-08
一行13位同事, 諗住開開心心, happy firday, 一齊食個lunch, 已前一兩天打去可否訂位, 接線生話無, 只可即日定位,OK, 那今早立即打去訂, 訂了12:40pm, 但攪笑位就出現了, 接線生話, 要13個人一齊去到才可入座, 一個都不能少, 這是我未聽過囉, 平時d餐廳, 過一半人數就可入座啦, 要等齊人, 攪笑.....好, 我地都接受, 反正同一公司, 一齊放lunch , 一齊行去都一定齊人, 好啦, 浩浩蕩蕩一行13人, 去到餐廳, 門口已有不少人等緊, 我即時向接待員報到, 佢話要等陣, OK, 等...等...等了15-20分鍾, 佢話未有13人枱, 有張6人的, 問我地要唔要?? 我地dd打工仔, lunch time 有限, 無計, 一行13人, 就些斬斷了...... 餘下7人, 得一個字......等.再過了15分鍾, 終於有位了, 坐低後拿拿淋落order啦, 有位同事, 向落單位侍應問下有關餐牌上的食物問題,個侍應一句: "餐牌上面寫晒出黎啦, 自己睇", oh........... 火都黎了, 咁無禮貌無鬼做侍應啦.......痴痴地.

餘下7人, 得一個字......等.

侍應一句: "餐牌上面寫晒出黎啦, 自己睇", oh........... 火都黎了, 咁無禮貌無鬼做侍應啦.......痴痴地. (心諗)

上菜了, 好唔好食已不重要, 就算食物水準多好, 沒有服務質素, 都不是一間好餐廳,

最後, 13位同事一至把d間餐廳 " blacklist"

2013-04-26
30 分鐘 (堂食)
  • 好服務的話
  • 樣樣都是好美食
2013-04-25 96 瀏覽
今天同朋友相約每月一度的聚餐, 之前大家同意食西餐就選呢間餐廳未曾食過的西餐廳, 我們在APM元氣旁的電梯落到底,行到工業區,行一個街口就見到一座工廠大廈幾特別的門口,好美式裝修, 上到上層係一間樓底很高的西餐廳,我們選了圓枱較易傾計, 其實樓底高好散聲, 要講嘢好大聲至聽到, 我們5人叫了以下食物.1. 西冷扒(有薯條, 瓜)套餐:牛扒不夠新鮮,好假味,已經只叫了七成熟, 沒有牛肉味2. 海鮮墨魚汁意粉套餐: 都好食3. 帶子意大利飯:水準合格,但不是我食過最好食的意大利飯,亦不似正宗的飯中間硬硬地 帶子很少份量4. 炸物拼盆(BUFFALO WINGS, ONION RINGS): 雞翼好食,但不是正宗BUFFALO WINGS, ONION RINGS係全餐最好食套餐湯是黑松露忌廉湯, 有好重菇味,好飲,另外有CREAM BRULEE為甜品,好一般, 室溫, 套餐亦包餐飲,我叫了凍咖啡,只是一般水平, 套餐有包括一條似黑糖包的麥包,外表似好食,但原來不是,沒有味道的包總括,肉類餐盆不太好食,其他食物則不錯.

2. 海鮮墨魚汁意粉套餐: 都好食

總括,肉類餐盆不太好食,其他食物則不錯.
2013-04-18
  • 炸物拼盆