2014-04-03 4800 瀏覽
There were no signs from below, just saw a few dimmed yellow chandeliers on top of toyota that took up the whole floor. I was trying to find the entrance, failed, but walked into a wide hallway with lots of vintage posters/signs. I guess this is it.The walk up to the restaurant was full of vintage smell, even the restaurant was that too. I like the chandeliers.Not too pricey, but I guess its pricey in a factory/industrial area? I saw food carts at the bottom of factories selling $8/$11 for a san
Not too pricey, but I guess its pricey in a factory/industrial area? I saw food carts at the bottom of factories selling $8/$11 for a sandwich.
Got some milk tea and toast for my morning sugar fix.

I think because in hongkong you don't often find restaurants with such high ceiling, so i feel like i have room to breathe eating at this place, and it took up the whole first floor. Of course, I didn't come during morning/lunch/dinner rush. Because the place was about half full at 10:30 still, I can't imagine what it's like during lunch and the lineups at the door...
2014-04-03
$22 (早餐)
2014-04-02 3881 瀏覽
去撐枱腳前做足準備, BOOK好位, 睇咗地圖, 唔使搵, 唔使等, VERY GOOD!原先以為係要搭架殘殘舊舊既貨LIFT, 點知原來有條樓梯直接行上去. 由地下行上位於一樓既FACTORY 99, 整條樓梯都有佈置, 好有FACTORY特色, 而且夠晒寛!FACTORY果然係FACTORY, 真係夠晒大, 樓底好高, 枱數都唔算少, 但啲枱都好鬼大張既, 枱同枱之間既距離好大, 唔會有種壓迫既感覺. 我地被ASSIGN坐咗一張高枱, 雖然OPEN, 但我FEEL到有PRIVATE 既感覺, 有音樂播放, 但唔會影響到傾計, 又唔會聽到隔離枱既對話, 唔包括大大聲果啲 食品都幾多元化, 有SET DINNER, 亦可散叫! 我地叫咗SET A: 蟹肉黑松露意大利飯 $169SET D: 加拿大BB醬燒豬肋骨 $199以上均配有法式焗田螺薯蓉, 黑松露磨菇忌廉湯, 焦糖燉蛋, 飲品自家製香草麵包這是二人分量, 如一人分量, 會是一個圓型的小包! 味道不過不失, 不會太乾, 軟林林的. 法式焗田螺薯蓉賣相麻麻, 有點乾, 微溫, 螺肉沒太大味道, 薯蓉尚算可以黑松露磨菇忌廉湯因為我個

SET A: 蟹肉黑松露意大利飯 $169
SET D: 加拿大BB醬燒豬肋骨 $199
1910 瀏覽
自家製香草麵包

法式焗田螺薯蓉

黑松露磨菇忌廉湯
因為我個人不太接受黑松露的味道, 所以不作評論, 但可以講, 是非常強烈既味道. 相信喜歡黑松露的人就是喜歡這種味道了!

(主菜)加拿大BB醬燒豬肋骨
賣相好好, 有蜜糖豆加上我最愛的薯條
. 份量都幾大, 一個女人仔好難食得晒, 肉質唔算鞋, 不過肉味不夠, 醬汁亦唔夠多唔夠濃, 所以我個人覺得一般!

焦糖燉蛋
其實由上面食到喱一刻, 已經好飽, 仲有甜品加飲品
, 感覺好抵食呢~ 講番個焦糖燉蛋, 好好食, 唔太甜, 比起我之前食過既所謂焦糖燉蛋, 那一個真是垃圾....而家先真係品嚐到正宗的焦糖燉蛋!! 正!

凍檸茶
又係好大杯, 如果一開始黎會好啲, 最後先黎飲就係飲唔得晒呢~~

喱度好適合三五知己, 一家大細來傾下計, 聚一聚, 喱度唔會有人催促, 唔會在你左右坐坐企企, 佢地只會你需要既時候先會過來為你服務, 佢地仲會自動過來加水, 喱個好重要囉! 讚! 喱度有BB櫈, 帶埋小朋友來都冇問題!

VERY GOOD!

2014-03-17
2014-04-01 4635 瀏覽
以前成日去、個時真係覺得好好味、但係、近來質數下降、服務太度差、同茶記無咩分別、可能仲衰過茶記。食咗個牛扮配薯條、煙三文魚天使麵、雞沙律、咖啡2杯首先講吓個牛扮配薯條、件牛扮好大件、薯條都算多、但係、一食件牛、無牛味、要5成熟、佢比咗全熟、所以件牛扮又渣又乾、薯條係凍既。😡😡😡😡😡👎👎👎👎煙三文魚天使麵、三文魚都ok、但係天使麵就真係好難食👿👿雞沙律味道都ok、只係雞肉少咗d😔😔😔全餐覺得杯咖啡係最好的。👍咁既質數、下次咪攪😫😫😩😩
食咗個牛扮配薯條、煙三文魚天使麵、雞沙律、咖啡2杯
煙三文魚天使麵、三文魚都ok、但係天使麵就真係好難食👿👿
雞沙律味道都ok、只係雞肉少咗d😔😔😔
全餐覺得杯咖啡係最好的。👍
咁既質數、下次咪攪😫😫😩😩
2014-03-27
2014-03-31 3047 瀏覽
經常周圍見客,今天來到觀塘這個非一般的工廠區,因在廠廈越來越多餐廳了。今天試了這間工廈steak house,叫了個蒜蓉黑椒煎西冷牛扒意粉,我要medium rare,不喜歡煎得过熟 。西冷牛扒含一定肥油,由于是牛外脊, 切肉时连筋带肉一起切, 口感靱度强、肉質帶點硬、但有嚼頭。意粉吾夠彈牙,可能煮得太久,不過尚可以啦

今天試了這間工廈steak house,叫了個
2014-03-31
2014-03-27 2473 瀏覽
July 23, 2013蒲學會約食飯,咁荀?!? 其實呢間位於觀塘工廠區裏面嘅一間西餐廳,响觀塘嚟講都算貴咖啦!我哋叫咗個set dinner Angus Steak同鵝肝伴牛柳4成熟,兩個扒唔差牛味夠濃!不過d side dish同個湯可以再好d,自家製香草麵包ok有誠意,等咗2年我終於試到啦(妳知啦我香港人真係好少過九龍重要觀塘喎)
July 23, 2013
蒲學會約食飯,咁荀?!?
2013-07-23
2014-03-10 3378 瀏覽
之前已經想試,不過咁岩係weekend摸門釘 (勁樣衰XD)今次放工捉個同事一齊去~第一次去工廈食野,一上樓梯已經好有新鮮感~店主搜羅左好多特色牌做掛牆裝飾,好有味道每枱都放左candle~應該無女仔唔中意的 木枱+蠋光=絕配我地點左2個set dinner share* 首先黎左個包,睇住係新鮮由大焗爐拎出黎暖笠笠~食落好香香草味! 薄揸少少牛油已經好開胃蘑菇湯超濃郁~滿口蘑菇蓉*v*田螺薯蓉無野可以批評,好creamy呀同事點左尼樣要食得勁小心嘅野! 不過佢D汁好好,唔太多,又唔會乾爭爭~ D蝦好爽呀!!!!食完勿忘對身邊人笑一個喔LOL另一set點左牛柳鵝肝~以$200黎講略嫌細舊左D(女仔手掌咁大啦~可能係我貪心)我好食得生所以叫3成~不過佢應該唔止,但仍然好好好食呀!牛柳好林,汁唔會太濃搶晒牛味~ 鵝肝好薄,唔捨得吞呀XD薯條都值得一提~味道唔似係cheap野雖然佢唔大碟頭,但食到尼個moment又幾飽wo~最後甜品係焦糖燉蛋~個面卜卜脆,蛋好滑好香!!好想食埋我同事果杯呀唔記得左餐飲tim~ 我地揀左薑蜜,清清的都幾岩配西餐~飲到尾有D辣,果晚落雨凍冰冰岩晒!環境好好~侍應
伴湯嘅包
每枱都放左candle~應該無女仔唔中意的
木枱+蠋光=絕配
暖笠笠~食落好香香草味! 薄揸少少牛油已經好開胃
蘑菇湯+田螺薯蓉
蘑菇湯超濃郁~滿口蘑菇蓉*v*
田螺薯蓉無野可以批評,好creamy呀
大蝦墨魚汁意粉
牛柳鵝肝
我好食得生所以叫3成~不過佢應該唔止,但仍然好好好食呀!
牛柳好林,汁唔會太濃搶晒牛味~ 鵝肝好薄,唔捨得吞呀XD
薯條都值得一提~味道唔似係cheap野

雖然佢唔大碟頭,但食到尼個moment又幾飽wo~
焦糖燉蛋

呀唔記得左餐飲tim~ 我地揀左薑蜜,清清的都幾岩配西餐~
飲到尾有D辣,果晚落雨凍冰冰岩晒!
環境好好~侍應都好有禮貌,不時提醒要小心D焗碟好熱~
係有個唔知係咪老闆娘嘅物體,明明都唔多人,佢就好急好大動作咁走黎走去,無事忙!!

已經諗好下次要試沙律啦、唔知牛定豬肋骨啦、hamburger啦....XD
2014-03-03
慶祝紀念
生日
伴湯嘅包
蘑菇湯+田螺薯蓉
大蝦墨魚汁意粉
2014-03-01 4293 瀏覽
它除了開設在工廠大廈外, 連餐店都名為工廠(factory), 令我想起一切與工廠有關的事物, 如打咭、工廠妹、串膠花、手提鐵飯盒等等, 想法有點不合時宜, 因為現時趨向活化工廠, 很多有特色的食店都會開設在工廠大廈內。環境走入工廠大廈便看見一塊超巨型以鐵製的招牌, 讓客人不會不知它的大名。客人需走上數段樓梯才到達餐店入口, 沿途樓梯牆上都掛滿色彩繽紛的六七十年代鐵牌, 很有特色。進入門口便見到舊式的木琴, 牆上掛了數個英式古典大鐘。這裏環境昏黃, 枱枱都設有蠟燭, 亦掛有各式各樣的古式吊燈, 款款都各具特色, 亦很高貴。深啡色的油木枱櫈, 有圓枱、長枱及高枱, 所設的坐位頗多, 但地方寛敞, 坐得很舒適, 由於當日客人頗多, 故此較為熱鬧。 服務眾服務員都細心有禮, 不時為我們添水和執拾, 態度良好認真。我向服務員問及其中一道主菜的材料時, 她先作簡單的講述, 過了一會, 她還專誠前來送上另一枱客人所order此菜式的樣子給我們看看, 真是很用心! 服務員雖然忙過不停, 但工作效率不錯, 亦盡力回應客人的需要。食物我們兩人叫了一個晚巿套餐和散叫一款沙律。1) 晚巿套餐:前菜+是日餐湯

食物
我們兩人叫了一個晚巿套餐和散叫一款沙律。
1) 晚巿套餐:前菜+是日餐湯配香草包+主菜+甜品+飲品 (不同主菜不同價錢)
前菜- 法式焗田螺薯蓉
黑馬馬三小粒, 賣相並不可取。田螺雖爽口, 但味道一般, 沒有鮮味。薯蓉焗得過時, 吃出有點燶味。
法式焗田螺薯蓉
● 是日餐湯配香草包
是日餐湯為蘑菇黑松露忌廉湯。以鮮蘑菇打茸而成, 滿有蘑菇的香味,  用料十足, 啖啖都是蘑菇茸, 很有口感!
蘑菇黑松露忌廉湯
香草包外表如一個小枕頭, 挺可愛! 口感鬆軟, 充滿香草味, 雖配上一件牛油讓客人自行塗上, 但個人認為不塗則更能吃出它的清香, 令我很想再encore多一個。
香草包
主菜- 香煎鱸魚柳伴松茸菌忌廉汁 ($176)
份量不算大, 除了一件中型size鱸魚柳外, 還有薯條和蔬菜作配菜。
香煎鱸魚柳伴松茸菌忌廉汁
金黃色的厚切薯條入口時熱辣辣, 外層香脆, 內裏薯肉豐厚鬆化, 面層灑了少許鹽和香草作簡簡單單的調味, 已很美味, 如有需要可點些枱上一早預設的芥末醬和茄醬, 便有另一種味道。
蔬菜則有翠綠而爽甜的甜豆、清甜的紅蘿蔔波及有點過熟的蘆筍, 份量略為少。

鱸魚柳切開時見到片片雪白色的魚肉分明, 還包含着魚汁, 入口嫩滑鮮味, 外層帶點香脆, 而最美味則是魚皮部份, 它仍能保持膠質, 有點黏口, 讚! 至於所拌的松茸菌忌廉汁略為稠, 而份量亦不足, 故未能突顯其味。
鱸魚柳
甜品- 焦糖燉蛋
對於吃完一頓豐富的晚餐後, 送上一碗細細的甜品, 份量最合適。淡黃色的燉蛋, 面層的砂糖沒有被燒得過焦, 但仍相當甜脆。燉蛋滿有蛋香和忌廉香, 甜度適中, 入口非常幼滑。這裏售賣的甜品不多, 並非主打, 估不到只是跟餐的甜品都這麼美味, 並非馬虎之作。
焦榶燉蛋
飲品- 即磨咖啡
香濃的咖啡味, 入口微苦, 用來伴甜品最適合不過。
即磨咖啡

2) 單點:鮮果大蝦凱撒沙律 ($109)

大大碗色彩奪目的鮮果沙律送上我面前, 令我垂涎三尺。
鮮果大蝦凱撒沙律
面層舖了多汁鮮甜的香橙和火龍果件、清新的細細車厘茄、爽脆的青瓜片, 而主角大蝦則是最美味。每隻大大的鮮橙色大蝦, 看起來已感覺很新鮮, 果然沒有令我失望, 超級爽口鮮味, 還帶點甜, 正! 頂層再灑了香脆的杏仁片, 更添美味!
底層放滿清新爽脆的沙律菜, 配上微酸的沙律汁, 配搭美味, 唯獨是沙律醬略為多了一些, 減了這道菜的健康和清新感!

總括而言, 環境設計具特色, 地方寛敝舒適; 服務細心, 能照顧到客人的需要; 食物賣相吸引且美味, 下次會再來試試其他菜式。

題外話/補充資料: 1) 其中一道主菜為豬肋骨, 非常大件, 不要說一人吃, 相信連兩個人食都食唔晒!
2014-02-27
$142.5 (晚餐)
蘑菇黑松露忌廉湯
香草包
香煎鱸魚柳伴松茸菌忌廉汁
鱸魚柳
焦榶燉蛋
即磨咖啡
鮮果大蝦凱撒沙律
2014-02-24 2815 瀏覽
今日睇openrice見到間野,於是同男友黎試下。食物無咩特別,上得好快。羅宋湯幾好味,我地仲落緊單就上左湯比我地,係暖暖地既。我叫左煙三文魚天使面,味道正常,三文魚係厚切既,成cm厚,感覺似係係佢地自己買返黎先smoke,而且有d parts 似煮熟左(變左啞色同埋塊魚會散開)。個天使面最特別,因為個天使係電左dreadlock架,所以d頭髮先有咁粗(根本就係普通意粉)。男友叫左豬扒飯,佢無咩評語。但係令我決定要寫食評既係我差不多食完時見到既野。有個阿姐係度執緊d外賣既盒同餐具,點知就唔小心一疊咁跌左落地,d蓋仲成疊跌左入櫃底,我睇住佢執返哂d盒,再伸隻手入櫃底liu返哂d外賣蓋出黎,再疊返整齊放入櫃備用...... 會唔會有d過份...其實間野裝修好有心機好特別,但如果淨係得個外表,會有d可惜......我本來好少寫食評,可能我個人怕污糟啦,同埋腸胃比較弱,所以我接受唔到...... 忍唔住要講...
今日睇openrice見到間野,於是同男友黎試下。

食物無咩特別,上得好快。
羅宋湯幾好味,我地仲落緊單就上左湯比我地,係暖暖地既。
男友叫左豬扒飯,佢無咩評語。

但係令我決定要寫食評既係我差不多食完時見到既野。

2014-02-22
2014-02-15 3271 瀏覽
今年情心節因為吾想大搞咁貴。見open rice 食評吾錯就試下上菜速度起快。因為個個人食掛。人手不太足。想要多舊牛油味道比我目中好。因為始終成個餐廳食同一樣野讚有湯..菇味好濃。好cream....牛扒有12安士...安格斯。好有肉汁。5成熟就剛剛好蝦都新鮮。幾彈口。配合類似燒汁都吾錯芝士薯蓉焗帶子...除左帶子吾好食。芝士味好足所以大半都吾錯。值得再去.....
上菜速度起快。因為個個人食掛。人手不太足。想要多舊牛油
味道比我目中好。因為始終成個餐廳食同一樣野
讚有湯..菇味好濃。好cream....
牛扒有12安士...安格斯。好有肉汁。5成熟就剛剛好
蝦都新鮮。幾彈口。配合類似燒汁都吾錯
芝士薯蓉焗帶子...除左帶子吾好食。芝士味好足
所以大半都吾錯。值得再去.....
2014-02-08 2720 瀏覽
餐湯個人認為中湯比西湯好飲兩款都算足料,中湯較清而西湯卻太重罐頭湯味牛扒配薯條 $7x上桌時見到塊扒都有點驚訝唔係因為覺得食唔哂,只係好少係出面普通餐廳見到咁大塊肉質偏老偏鞋,亦多筋難嚼醬汁夠味,稠度適中,因此嚼多兩口都唔會驚冇哂味薯條好多,某部分浸入汁淋左,正合我意我個人認為瓜菜太少,多d可以解膩三文魚天使麵三文魚乏味,還帶少少腥(本人為三文魚迷,但呢碟真係……天使麵醬汁似乎不太充足,不過麵條算煮得正常,唔會過爛
餐湯
個人認為中湯比西湯好飲
兩款都算足料,中湯較清而西湯卻太重罐頭湯味
牛扒配薯條 $7x
上桌時見到塊扒都有點驚訝
唔係因為覺得食唔哂,只係好少係出面普通餐廳見到咁大塊
肉質偏老偏鞋,亦多筋難嚼
醬汁夠味,稠度適中,因此嚼多兩口都唔會驚冇哂味
薯條好多,某部分浸入汁淋左,正合我意
我個人認為瓜菜太少,多d可以解膩
三文魚天使麵
三文魚乏味,還帶少少腥(本人為三文魚迷,但呢碟真係……
天使麵醬汁似乎不太充足,不過麵條算煮得正常,唔會過爛

題外話/補充資料: 環境比較擠逼,因為午膳時間附近多白領一堆堆黎食,差d就冇位 服務態度一般啦,係咁多人turnover rate咁高既lunch time算係咁架啦:^)
2014-02-05 2241 瀏覽
新年剛開工,心里就不舒服了!為什麼。。。今日有同事說,不如去試一試factory 99 啦!我們都說好吧!然後去了,位置也有,不過叫員工寫餐時,就發覺他的樣子已很不願意了。ok寫完,送餐飲品來,吃完,喝一下飲品(凍杯芽好立刻)。。。我叫的凍的,為什麼變暖的,更像水加糖的味道,完全沒好立刻的味道,想了想,就叫員工換一下。。。他居然說,加幾塊冰給你。。。不然。。。拿糖給你(樣子好可怕),然後像搶的把飲品拿了,過了一會拿回來,我一喝,甜到我血糖突然升高,哇靠。。。我得罪了他們嗎??
。。。我得罪了他們嗎??
農曆新年前,Wing的排程滿滿都是團年飯,每晚都飲飽食醉的,跟平日飲食清淡的Wing唱反調。Wing早前跟同事午飯的時候看見他們叫的主食清淡且健康,因為Wing於放農曆新年假前走到觀塘工業區的清泉-Factory 99來個快快的健康午餐(Wing在農曆新年前工作忙得要死,還是來個快速的午餐好了,之後再回公司搏殺,累得就連餐廳的外貌都忘了拍下………..)這就是今次的主食了:煙三文魚什果沙律~滿滿的一碟唷~Wing的眼球都被新鮮的水果吸引著~有蜜桃、火龍果、提子,還有Wing很愛的煙三文魚~吃下這個主菜的感覺都很清新的,加上新鮮的水果跟蔬菜,一路以來的飽滯感都一掃而空的。煙三文魚十分厚肉唷,一流呢~加上Factory 99的景觀有點點像電影劇那種浪漫、少女情懷的(怎麼會忘了拍照的….抓狂中 )’o'( ),即使只是一個大概廿分鐘的午餐都已經叫人十分放鬆了~不得不提的是~Factory 99的午餐都是配以餐湯跟飲品的,像這樣子的餐廳加上佈置,約$60的午餐也是值得的~大家都不妨一試耶~
這就是今次的主食了:煙三文魚什果沙律~
  • 煙三文魚什果沙律
2014-01-31 1825 瀏覽
是日是星期四,懷著快要放新年假的心情,便相約同事一起快樂地去99吃飯去!刻意的提早來到,因為知道12:40PM才到的話,一定要等很久才有得吃!這還是十年如一日的餐牌設計,幾樣主打菜式再定期轉換某幾樣菜,今天竟然會有個特別的號碼:S)特別推介。(這是點菜後才知道原來是由一位挪威拿什麼銀獎的鬼佬廚師客串在這裡主理,而這位廚師的爸爸號稱是位老闆,全港七成以上的三文魚都是他代理,well...)香草燒雞全脾伴英式豬肉腸配飯$56:整道菜的賣相算是不俗,飯今天還算是砌得不錯,平常都是弄得整碟都是飯似得,今天可能是有鬼佬在,所以才特別注意賣相吧?飯上攦了一點的香草,但實質上是嗅不到特別香味,不過飯是採用泰國香米,加上像是放了些少油去煮,飯身不會太乾,算是不錯。英式豬肉腸用料實在,每切一塊肉腸都有肉汁擠出,肉腸吃上吃帶點煙燻味,而且不會太喊。燒雞脾外表有點焦,但食落不會有燒焦的味道,雞皮還有一點點的脆口。雞肉燒得其實是剛剛好,還有點肉汁,再加上香濃的汁醬,很好!挪威三文魚漢堡配薯菜$69:我是沒有吃到的,所以不評論口味了,不過同事說不錯。賣相是那種外國快餐店的漢堡,中間那塊漢堡看似幾特別,據說是帶有
香草燒雞全脾伴英式豬肉腸配飯
挪威三文魚漢堡配薯菜
挪威三文魚漢堡配薯菜$69:我是沒有吃到的,所以不評論口味了,不過同事說不錯。賣相是那種外國快餐店的漢堡,中間那塊漢堡看似幾特別,據說是帶有三文魚肉。但上面的三文魚便有點怪了,不知道為何會切成長條型,也不知道為何會一半表皮熟,一半表皮生。

今天的99是比平常好了些少,回復了以往的水準,可能是有鬼佬主廚在吧!?
題外話/補充資料: 可惜主廚一直在看守著焗爐,即使坐得很近,也只能看到他的背影。另外,由於是日沒有湯送,所以所有餐都一律減2元!
2014-01-16
5 分鐘 (堂食)
香草燒雞全脾伴英式豬肉腸配飯
2014-01-14 1769 瀏覽
女朋友試過好食話要再帶我去試下,當係預祝聖誕節晚飯,因為佢只開1至5,星期六開半日,位置好方便就係apm附近好易搵,去到環境已經覺得佈置得好有格調,服務都幾好有禮貌,重唔洗同枱,最後食物水準一流,快d去試下你就知
2013-12-19
慶祝紀念
聖誕節
2013-11-26 1308 瀏覽
開係觀塘區叫自己做 factory 99都算改岩名,次次黎都好多人,今次都唔例外,lunch set order 左豬扒配飯(仲有薯菜/意粉選擇),豬扒是厚切的,有兩大塊,開頭見到鬼咁開心,點知骨大肉少,唔怪得知有兩塊la...... 雖然係厚切,但都煮得幾好,唔會太乾太老。個飯就一黎到就跌晒落黎,減賣相分,另外溫度都唔太夠,只可以叫暖。加埋湯,凍飲都係$55,兩點後仲有9折。算ok la.
雖然係厚切,但都煮得幾好,唔會太乾太老
豬扒配飯
2013-11-26