2017-09-24 976 瀏覽
同事介紹這一家餐廳, 是其中一家有驚喜的餐廳, 首先來一張午餐餐單我點了美國肉眼牛扒餐, 首先來了餐湯海鮮忌廉湯是最快沽清的湯, 如果2點來, 9成機會都沒有了,  隨之改成羅宋湯; 可見海鮮忌廉湯料很足, 有魚塊, 有蜆肉, 有磨菇主菜到了, 是很大的一塊肉眼牛扒, 不過吃過幾次, 他們的牛扒都會在某角落位有一塊肥膏(如圖左); 但牛扒肉味是足的, 至少不是那些連鎖快餐的爵士牛扒的水準; 而牛扒熟度適中, 肉帶點紅, 我很滿意而我同事叫了豬手, 超大的一隻, 價錢忘記了, 至少是低於80元, 都是超值之選雖然這一家店的午餐價錢偏貴, 但CP值算是不錯, 我會推介給觀塘的上班人士去試一下; 注意在繁忙時間環境會迫一些

我點了美國肉眼牛扒餐, 首先來了餐湯
海鮮忌廉湯

美國肉眼牛扒
豬手拼薯條
  • 肉眼牛扒
2017-09-16 781 瀏覽
同同事慶祝生日特登去食好啲這餐廳可以坐好多人,環境很大面且有外國既風格一開始會有中湯或西湯,每次既西湯都唔同好滋潤第一次試啡菇,叫了F99三併(燒西班牙梅頭肉&德國豬肉腸和芝士大啡菇)配薯蓉梅頭肉好軟味道也唔錯,而且想食好耐既大啡菇加埋芝士一齊食,咬落去啡菇好多汁吸了好多味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
同同事慶祝生日特登去食好啲
這餐廳可以坐好多人,環境很大面且有外國既風格
一開始會有中湯或西湯,每次既西湯都唔同好滋潤

午餐
2017-09-13 596 瀏覽
同事真係好鐘意試新野,今日揀左間西餐廳,環境好,味道一流,服務ok!美國肉眼排配雜椒燒汁配薯條($80):我地叫左七成熟,好易切開,有點兒over 七成熟,但口感唔錯,肉質好有彈性,不會太多筋位! 醬汁有點太少了!薯條香脆!雜椒唔見左,變左椰菜?而且有點兒油膩。燒紐西蘭羊脾配黑松露汁配飯 ($68):羊脾煮到好鬆軟,但不失咬感,而且有入口即溶的感覺!黑松露汁唔錯,係用黑松露醬煮的燒汁,淡淡黑松露味,好夾羊脾!飯比較硬身。大讚!

員工態度有待改善我知中午多人難免啲位難搵比客但唔好對客呼呼喝喝⋯ 將脾氣轉嫁比客平日嘅中午都超級多人,附近多返工地方。但真心既,食物好、湯好正!醬汁有小小黑椒,好開胃呀。份量非常之足夠,一個大男人都食得幾飽,件扒軟硬適中,幾香啊煎得!瓜菜又爽口清甜。跟餐嘅忌廉湯好多蘑菇啊,每飲一啖都好香呀。5-60蚊,幾抵,食得好飽。
員工態度有待改善
我知中午多人難免啲位難搵比客
但唔好對客呼呼喝喝⋯ 將脾氣轉嫁比客
平日嘅中午都超級多人,附近多返工地方。

但真心既,食物好、湯好正!
醬汁有小小黑椒,好開胃呀。

跟餐嘅忌廉湯好多蘑菇啊,每飲一啖都好香呀。
5-60蚊,幾抵,食得好飽。
2017-09-06 353 瀏覽
德國咸豬手(HKD68)其實唔一定係脆皮嘅,因為有白豬手呢個煮法。呢個就係白豬手+秘製醬汁,皮好有膠質,肉嫩到把刀一吉落去d肉就散開。鹹度適中,不過本人都係對脆皮有情意結。薯條份量多,都炸得好脆。如果菜多少少會無咁重罪惡感囉PS免加一之餘,仲有餐湯同飲品,抵到爛啦!
薯條份量多,都炸得好脆。如果菜多少少會無咁重罪惡感囉

PS免加一之餘,仲有餐湯同飲品,抵到爛啦!
德國咸豬手
2017-09-05
10 分鐘 (堂食)
德國咸豬手
  • 煙三文魚沙律
2017-09-06 253 瀏覽
是日和同事一行十三人午餐,book了這間餐廳,一上到去,地方相當大但環境嘈雜,lunch set選擇很多價錢不貴,有餐湯主菜和餐飲我點了炸軟殻蟹鮮果沙律沒想到有2隻軟殻蟹,且相當鮮味,生果清甜到不得了,還有一些杏仁片,很飽足的沙律,上桌極快,觀塘打工仔有質素快餐首選🤤
價錢不貴,有餐湯主菜和餐飲
我點了炸軟殻蟹鮮果沙律
2017-09-05
呢度嘅食物出名大份抵食兼好味,好姐妹外國返嚟就梗係要帶佢去試啦~lunch食個西冷扒會令我開心全日,因為只需剩惠HKD80左右已經有埋餐包,餐湯,熱飲(唔記得影餐牌🙈)。牛牛肉質嫩滑,我隻手掌加埋都唔夠塊扒大囉😌😌男仔食都好夠飽。朋友話天氣太熱唔想食肉,叫咗三文魚沙律,盤沙律多到我話牛食都飽。d菜同生果都好新鮮,好清甜。初時我地以為無咩三文魚,好彩撥開d生果就見得返d魚。朋友話無介紹錯,下次返嚟再食過👅
2017-06-03
5 分鐘 (堂食)
  • 煙三文魚沙律
2017-08-18 511 瀏覽
這家真的很人山人海!無他,星期五大家都想happy lunch,平平地60元這裡也是不錯的選擇。裝修走懷舊歐美風(?)每一桌都滿座,座無虛席。這裡大概能坐200人吧?有點大學飯堂的感覺(笑)三併($62)沒什麼特別吧,薯蓉菜豬肉辣腸和芝士大蘑菇。大蘑菇上的芝士略嫌太多,而且也冷/乾了。豬趴薯條菜($80)也是沒什麼亮點,不過不貴而且超大份就沒什麼好說的了。總體來說非常適合男生/食肉獸!份量超大而且不貴。女生追求精緻/食量較小就不太適合。星期五中午非常擠,留意!

裝修走懷舊歐美風(?)

三併($62)

豬趴薯條菜($80)
也是沒什麼亮點,不過不貴而且超大份就沒什麼好說的了。
2017-08-18 387 瀏覽
由於公司近期派我到觀塘工作,所以每每到這區附近吃午飯,今天同事就帶我到這間餐廳, 餐廳位於工業區的巧明工廠大廈,從樓梯拾級而上,沿路的牆身 有不同的掛畫或標誌,餐廳裡面面積大,充滿著各式各樣的佈置,好像牆身掛畫、 狗仔以及一些食客相片,而天花的吊燈亦不是全部一致的,大大小小各有特色,整體有歐陸風格。食物方面,主要提供一些午市套餐, 而我選擇了「F99三併」$ 62 ,三併包括西班牙煙豬脾、德國豬肉腸、濃芝士咖啡菇配薯蓉, 套餐跟湯和飲品。煙豬脾和豬肉腸的肉不硬,配上蒜蓉汁 整體味道一般,薯蓉幼細嫩滑,而咖啡菇鋪滿芝士,咬下去有汁不乾身,混和芝士吃口感不錯。

F99三併套餐

2017-08-10 508 瀏覽
👧🏻尼個地方俾我感覺好舒服,特別系夜晚黎☺️ 當你早黎未有咁多人嘅時候 放眼望出去,空間感好大,掛牆裝飾同擺設吸引人欣賞,而且氣氛幾好☺️。黎尼到...好想身邊嘅人只系坐你隔離食野😂因為咁樣系最舒服嘅享受(純個人分享) Anyway 尼到食物方面性價比高,例湯好味,麵包較大份,主菜份量小不過味道唔錯,lunch黎食仲有素食供應,適合不同人士享用
聽左好多人講呢間餐廳既評語,評語好兩極,終於就去試下呢個餐廳,一入到去真係嘈到好似去左街市咁,本來已經打去book位,不過係冇用,要等齊人先可以入座...結果都係要等.....味道方面算係咁,以咁既價錢,食物偏咸,份量都算多,抵食既,不過服務態度真係好差,有位服務員拎飲品黎,成個盤擺左係檯上,俾左杯我地,然後就續杯續杯送去其他人張檯到,但個盤冇拎走,完全阻住我地食飯,之後有同事問仲有冇野係我地,會唔會拎走個盤,服務員就黑面,啤住我地,仲俾說話我地聽,我地都係問下姐,咩都唔講聲就放個盤係到,點知咩事?食餐飯都要受氣,唔會要去第二次,都唔會再推介俾其他人!
2017-08-04
15 分鐘 (堂食)
2017-08-03 485 瀏覽
已經不止一次去吃午餐,這間環境很棒,設計完全是我喜歡的風格,再加上他們家的薯條做得很好吃,所以每次想不到去哪吃午餐,都會首選他們。去他們家我必點炸物,無論是吉列魚柳還是豬扒,也是我的最愛。份量挺多,炸得剛剛好,很香口。👍🏻👍🏻👍🏻

去他們家我必點炸物,無論是吉列魚柳還是豬扒,也是我的最愛。
份量挺多,炸得剛剛好,很香口。
👍🏻👍🏻👍🏻
2017-06-26 1270 瀏覽
呢到一到Lunch就好多人但勝在呢到夠大 唔算大難搵位午餐價錢50-70蚊左右但食物份量係超大碟不過佢似快餐多過似Cafe 因為佢上菜速度好快 預左佢一早整定豬扒飯味道其實唔差超大碟 好多肉一定夠食魚柳意粉個樣真係好似快餐但一碟有兩大塊魚 都幾抵不過意粉就無味
呢到一到Lunch就好多人

個樣真係好似快餐
但一碟有兩大塊魚 都幾抵
不過意粉就無味
2017-05-27 13637 瀏覽
入工廈覓食已經係觀塘區嘅大趨勢, 呢間開咗好一段時間嘅factory 99, 對佢嘅記憶點係入餐廳前經過一段牆上釘滿美式畫布嘅路.Factory 99 嘅Lunch同Dinner時段都幫襯過, 當然一分錢一分貨, 夜晚嘅食材品質比中午高檔啲, 但以勝價比嚟講呢度Lunch Set有一定嘅吸引力~同好多西餐餐廳一樣, 一碟主菜再搭配餐湯同餐包. 呢度嘅不同之處係餐包係蒜蓉包, 而紅湯嘅羅宋湯入面加咗唔少蒜蓉.  我鍾意食蒜蓉嘅就覺得味道香濃咗, 不過有些少油膩.US頂級牛肉黑松露溶芝士漢堡配薯條 ($72), 單睇份量夠哂大, 2個人share嚟食就剛好! Burger入面有pickles, 另外有生洋蔥、蕃茄、生菜放喺碟上俾食客按喜好自由加落漢堡裡面, 呢種實而不華casual 風格充滿住濃厚嘅美式風味.切開漢堡細看 👀 麵包好厚身, 而芝士就溶化喺漢堡上面!! 講返味道先, 🍔 嘅牛肉味超濃郁, 嗰種濃郁程度係掩蓋過啲醬汁, 唔太覺有黑松露味.  我夾埋蕃茄洋蔥嚟食就覺得幾正!!  🍟 就不過不失, 夠大條厚身有咬感, 係稍為有啲油.香煎美國豬扒蘑菇燒汁飯配意粉 ($60), 見係新
US頂級牛肉黑松露溶芝士漢堡配薯條
香煎美國豬扒蘑菇燒汁飯配意粉
香煎美國豬扒蘑菇燒汁飯配意粉 ($60), 見係新菜就揀嚟試下啦~ 豬扒肉質唔錯夠鬆軟, 不過味道好重好鹹, 對於呢個新菜式評價一般般.
US頂級牛肉黑松露溶芝士漢堡配薯條
2017-05-22 1037 瀏覽
上次食G餐唔記得影 勁好味呢度啲牛扒好鬼好味 第一次黎食絕對建議食牛扒今次食雞扒餐J 配忌廉湯 熱好立克啲湯勁快黎到 (其實飯都好快)雞扒好入味 食到飽到撐 先$60蚊全部啲茄汁唔同平時買到/食到既醬咁好香 送飯送雞扒好開胃
上次食G餐
唔記得影 勁好味
呢度啲牛扒好鬼好味
第一次黎食絕對建議食牛扒

今次食雞扒餐J 配忌廉湯 熱好立克
啲湯勁快黎到 (其實飯都好快)
雞扒好入味 食到飽到撐 先$60蚊全部
啲茄汁唔同平時買到/食到既醬咁