2016-12-07 1676 瀏覽
平均每兩星期都會來一去,憑星期一就羅送湯/周打魚湯,星期二至五就中湯都幾好飲。今日$65豬仔骨,汁幾好味酸酸甜甜,我要左小飯。一放下,嘩原來成條骨,$65都抵食喎
今日$65豬仔骨,汁幾好味酸酸甜甜,我要左小飯。一放下,嘩
原來成條骨,$65都抵食喎
豬仔骨
豬仔骨
2016-11-24 2212 瀏覽
是觀塘工廈隱藏食lunch 熱點,如果想快平嘆rib eye steak 呢度係唔錯既選擇,雖然牛扒品質不能與3百蚊既相比,但80蚊有靚湯有餐飲,扒size又夠大, 薯條香脆,性價比是很高的說。唔食扒的話其他選擇都頗多。黑椒芝士牛肋條焗飯,芝士份量十足,黑椒汁惹味,牛肋條亦夠稔,加入洋蔥西芹,不錯。T 骨豬扒亦都大大件,炭烤過好香。埋單唔使加1,3個餐200蚊,抵! 不過最好避開放飯12:30-13:45人潮,1345之後仲有9折優惠。
  • 牛扒
2016-11-21 1725 瀏覽
第二次去觀塘的Factory99吃午餐,這次特叫上兩兒子一起品嚐,我們夫婦意猶未盡,不但仍然點了A餐美國肉眼牛扒(HK$80)和C1餐挪威三文魚田園沙律(HK$62)。(這是我們上次點的餐,份量不但足料,且牛扒和沙律都讓人回味。)故依然推薦他們吃,四人竟然點了三份牛扒,兩份三文魚沙律,共5個餐,跟餐有羅宋湯,咖啡或茶,吃完絕對撐著肚皮,四人埋單$364,冇加一。我喜歡她隨意又充滿活力的裝潢,雖在工廠區,卻十分旺場,而且不因人多,見我們吃完了家庭天倫樂在暢聊而有「催逼感」,這讓我記起吃過的一家「韓國餐」,指明不准玩電話,吃完馬上收走盤子和直接告訴你「對不起外面有客,可否先埋單?」,當時我看見隔壁的一對情侶拾趣的快快走掉,想必又的花費去咖啡店神聊才能飽「傾」,概嘆香港不止寸金尺土,連吃飯也寸「土」,感慨現今的年輕人拍拖去哪兒好??!!相比之下,factory99絕對值得再去!這不,我們一家又決定了今星期六再去嘆嘆,這次看來可以選擇一下其他的美食了!哈哈!

美國肉眼牛扒

2016-11-10
10 分鐘 (堂食)
美國肉眼牛扒
  • 煙三文魚沙律
2016-11-11 1611 瀏覽
5個人食飯,都要一張大點的枱,12:30到都有位,裝修幾特別同舒適。我點了德國豬手意粉,另外兩個女仔叫了炸蝦沙拉(鮮果或者薯仔),另外也叫了豬仔脾配包!豬手-來到已令人很震撼,因為好大隻!味道上我覺得鹹左少少,d皮有少部份硬左,整體上仍ok。而朋友對豬仔脾評價都很好,下次一定要試!想唔到沙拉都好大份,佢地吃到好飽。價格很便宜,约60元巳包飲品同湯。
2016-11-09
2016-10-28 2108 瀏覽
中午12點前已到餐廳,但餐廳已半滿,我們只有兩個人,所以没有點很多食物,加上我早餐吃得晚,一點都不餓,所以就想吃一些份量少又吃不飽的食物(我這種要求有没有很受餐廳歡迎?XDD)。而這份應該吃完等於没吃的輕量午餐-----煙三文魚鮮果沙律就完全符合我的要求了,哈哈。可是又一次證明了一項真理:想像是美好的,現實是殘酷的……沙律上來我真的瞪著它說不出話,這哪是一碟沙律呀?這是一坐沙律大山好不好?(可惜當時忙著驚訝,没拍到照片)。滿滿的一大盤,而隔壁的那個只隨便叉走了兩片三文魚和幾片菜,剩下的留待我艱辛地奮鬥。看著那盤還没吃就可以看到飽的沙律,我真的想哭呀,但基於只瞪不做是完全解決不了問題的原則,我還是默默地吃起來。味道當然是不錯啦,蔬菜有蔬菜味,水果有水果味……其實我的意思是蔬菜水果都很新鮮XDD。而且煙三文魚都很大片,咸味適中也很肥美,真不錯啦。旁邊那個没義氣的傢伙點了F99三併(燒羊脾肉,三花背片煙肉和芝士大啡菇)-大約是這樣啦,哈哈,重點說出來就好了吧。(這道菜的名字真的不是普通的長,光是打名字應該也打到很手痛XDD。)我光是應付我點的餐已食得很免強了,還是被強逼吃了幾片肉!!!好吧,

旁邊那個没義氣的傢伙點了F99三併(燒羊脾肉,三花背片煙肉和芝士大啡菇)-大約是這樣啦,哈哈,重點說出來就好了吧。(這道菜的名字真的不是普通的長,光是打名字應該也打到很手痛XDD。)我光是應付我點的餐已食得很免強了,還是被強逼吃了幾片肉!!!好吧,好在羊肉燒得蠻鮮嫩多汁,而且没有膻味,在吃到吐的情況下讚一個吧。忘記煙肉有没有吃,不過啡菇配上淋在上面的汁也很可口。總結,這餐真的飽到很滿足!

要注意一下,這家餐廳非常受歡迎,在我們吃完12點半左右,人群已經排到樓梯下面了。所以時間來得不夠早,請一定要訂位,不然餓到暈都還沒吃到一口。
2016-07-15
3 分鐘 (堂食)
  • 三文魚沙律,燒羊脾
2016-10-25 1607 瀏覽
今日午飯時間有2小時, 於是可以行遠少少去試下Factory 99.去到見餐廳很大,有很多特色裝飾在牆上.是日Lunch Menu點了一個lunch set, 侍應生告知只有中湯和雜菜湯. 要了一個中湯, 是花旗參杞子豬肉湯,  湯放了不少的材料, 不過沒有花旗參的味道.  不過不失的中湯.主菜點了長通粉西西里汁配白盧筍焗芝士大啡菇. 西西里汁即是蕃茄汁, 味道偏咸, 不過底部有較多的積水, 令汁變成了湯. 長通粉彈牙, 不過因太多水而令長通粉味道太淡.大啡菇的面積大過匙羹, 不過水分較多, 感覺好像沒有焗過.白盧筍方面, 店家把一條盧筍切成兩條.  頂部分比較幼嫩, 不過底部分比較多粗纖維, 咀嚼多次, 仍未能咬斷.另外, 還包一杯飲料, 凍熱免費.整體而言,分量多而味道吾錯, 都算抵食.

去到見餐廳很大,有很多特色裝飾在牆上.
是日Lunch Menu
點了一個lunch set, 侍應生告知只有中湯和雜菜湯.

中湯
長通粉西西里汁配白盧筍焗芝士大啡菇
大啡菇的面積大過匙羹, 不過水分較多, 感覺好像沒有焗過.
焗芝士大啡菇
白盧筍
另外, 還包一杯飲料, 凍熱免費.

整體而言,分量多而味道吾錯, 都算抵食.
2016-10-25
中湯
2016-10-21 1369 瀏覽
觀塘工廈真係好多隱世餐廳等緊大家去發掘,雖然factory99都唔算得上啲咩隱世餐廳,因為lunchtime都有好多上班一族上黎醫肚,兩點左右黎到都爆棚咁濟!睇得出餐廳喺佈置方面花左唔少心思,成功確立自己嘅style👍🏼嗌左肉眼扒+凍檸茶,送例湯(雖然係中式嘅),加一後$72。本身以呢個價錢對個扒真係冇咩要求,但求冇雪味就已經收貨。結果一黎到係加左分嘅,因為份量大,肉質唔鞋,唔會過熟,中間有紅色肉嘅,個汁好味,薯條好脆,配菜份量雖然相對好少,但食到牛油香。整體好滿意,下次會再黎試下其他野食

嗌左肉眼扒+凍檸茶,送例湯(雖然係中式嘅),加一後$72。

整體好滿意,下次會再黎試下其他野食

2016-09-27 2401 瀏覽
Lunch嚟食,份外多人,人多聲雜,雖然有住西式嘅裝潢,但就好似置身大牌檔咁。不過講咁多,都係食個Lunch啫,唔好咁多要求啦。叫咗個黑松露漢堡餐,一嚟到就畀個份量嚇親,個包大到大口仔都未必一啖KO,唯有用刀切啦!係有少少黑松露味,但牛肉嚟講呢就唔好要求咁多喇!粗薯條炸得香脆,但食完個包已經好飽!

不過講咁多,都係食個Lunch啫,唔好咁多要求啦。

2016-09-25 1913 瀏覽
無飯帶,唯帶R同事出去食個飯,同事們帶左我去試新野~未夠一點,已經人頭湧湧,好彩唔使點等就有位喇~如果有選擇困難症係呢到一定會好苦惱,因為真係有幾多選擇😂我叫左個龍利魚柳配薯條個魚柳好大件,而且好滑好juicy ~個汁就無咩特別~但同個魚都幾夾~薯條份量都好多~如果脆d就好喇~同事叫左漢堡~都係好大份~~偷試左少少個漢堡的肉,肉質比較鬆散~肉味不算重~肉的表面煎到有少少香脆~呢個位有少少加分唷~另一同事叫左牛扒~切果一下,感覺有少少似豬扒😂肉味都係唔重,而且煎得唔夠香~但個菇就無得輸喇~好重菇味,仲好多汁~好食~整體~食物份量都好大~但可能人太多,冷氣唔太夠~食到出哂汁~😂
無飯帶,唯帶R同事出去食個飯,同事們帶左我去試新野~
未夠一點,已經人頭湧湧,好彩唔使點等就有位喇~
如果有選擇困難症係呢到一定會好苦惱,因為真係有幾多選擇😂
我叫左個龍利魚柳配薯條
個魚柳好大件,而且好滑好juicy ~
個汁就無咩特別~但同個魚都幾夾~
薯條份量都好多~如果脆d就好喇~
同事叫左漢堡~都係好大份~~
另一同事叫左牛扒~
切果一下,感覺有少少似豬扒😂
2016-09-14
2016-08-22 3407 瀏覽
今日請朋友食生日飯,其實之前聽過好多人講呢間好味又抵食,我地三個人叫三個餐,份量真係好多!個前菜有mushroom湯 同埋麵包 食完都飽飽地,個餐份量真係兩個人都夠食。我地叫左墨魚麵都唔錯但有點膩,個燒豬排同豬扒都唔錯 ! 值得一試仲無cut cake fee有埋個靚靚碟裝住個cake !!! 仲有無限時 可傾耐d計
2016-07-25 4120 瀏覽
極力推介佢個羊架!7成都仲係好嫰!醬汁同個羊架都好配合!呢個價錢絕對物超所值!三文魚扒都相當唔錯!選用嘅三文魚部位非常適合香煎!師傅掌握得好好,煎到入口即溶! 值得再試!

值得再試!
羊架
煎三文魚扒
2016-07-19
羊架
煎三文魚扒
2016-07-20 3513 瀏覽
喺觀塘返左差不多三年工,間唔中都會嚟食,呢幾年呢區開左好多同類型食肆,但每次有新同事入職一大班人嚟食第一時間都係揀呢間。今次叫左馬來西亞黃咖哩配巨型雞脾。一上檯真係嚇一跳,雞脾真係非一般巨型,成碟都係咖哩汁,仲配上三塊夾餅。一刀切落去,雞脾非常肉厚,擺落口,非常嫩滑。最好嘅食法係將雞肉同咖哩汁放入夾餅食,但礙於仲有下午仲要見客怕整污糟件衫,所以都係用刀叉食得斯文啲。食物份量好夠,同枱同事食漢堡同其他餐都係大大碟,加埋餐湯餐飲真係抵食。

馬來西亞黃咖哩配巨型雞脾

2016-07-18
馬來西亞黃咖哩配巨型雞脾
2016-07-19 2050 瀏覽
午市上餐快 下單快速員工比你更心急*(請你快速用餐)*((態度一流))食物足料飽的 (請你快速用餐*更飽)用了5分鐘吃完 (十分想做更多客的商家)態度好到一流(中中4)
午市上餐快
下單快速員工比你更心急*(請你快速用餐)*((態度一流))
食物足料飽的 (請你快速用餐*更飽)
用了5分鐘吃完 (十分想做更多客的商家)
態度好到一流(中中4)
2016-07-19
2016-07-01 3015 瀏覽
今日同事帶左我黎呢間工廈CAFE食LUNCH, 入到去原來都好大間, 裝修幾有格調, 幾靚!! 睇份MENU見到有好多選擇, 諗左一輪決定要D餐, 香煎美國豬扒蘑菇燒汁配飯, 跟餐湯. 餐湯味道就中規中距啦, 主菜-香煎美國豬扒蘑菇燒汁配飯賣相唔錯, 豬扒SIZE都唔錯, 見到豬扒上下都煎得幾香,唔錯! 肉質都嫩滑, 咬落口唔會鞋"洽洽"~ 蘑菇燒汁夠多汁, 岩晒我呢D鍾意撈飯食既人, 味道都OK, 唔會太鹹, 仲有粒粒蘑菇在汁上面. 白飯口感都幾好, 唔會太硬身或是太"爛". 以呢個價錢黎講都可以再食~
2016-06-28
2016-06-21 3168 瀏覽
正所謂一不離二,二不離三,今日又比腦細叫左去觀塘Training,每次Training都覺得好悶好悶..最期待當然就係食Lunch時間啦!黎得觀塘就約左好姐妹程程一齊Lunch,程程成日話Factory 99好好味,今日難得可以試下。等左15分鐘終於有位啦,Lunch time係比較多人,我叫左豬腩肉著條,薯條又大條又脆,好香口同惹味!豬腩肉好大件,起初以為咁大件豬腩一定好膩,點知完全無呢個感覺!豬腩肉雖然大件,但層次分明仔細,唔係只係單純一件豬肉,仲可以食到唔同層次,有肥肉同瘦肉部份,肥肉比較油膩,咬落會感受到肥膏必出黎咁,好正!瘦肉既部份係真正享受豬肉既地方,有好香既豬味!啖啖咬落都係肉,好滋味!中意食豬肉既朋友,真係要試下!

15 分鐘 (堂食)