行過這間店,總是對佢哋既Creme Burlee Cheesecake念念不忘,今次就來嘗嘗新出既Coffee Creme Burlee Cheesecake。依家講返正題!啲Creme Burlee上面既焦糖層脆到喇,似乎講緊“嚟啖我啦!”咁,下面既Cheesecake層次又夠嘅,入口即溶。咖啡嘅苦同芝士嘅香完美融合,喺喉嚨留下一股狂野既甘甜。呢個配搭,真係得嚟唔悶,有少少“掂擔啫”感覺!🍰☕💖試完呢塊神奇嘅咖啡版之後,又怎可以錯過招牌的榴槤版呢?食落去既榴槤Cream Burlee Cheesecake香濃得嚟又唔會太膩,榴槤肉嘅粒粒感覺同芝士蛋糕輕盈嘅質感完美啜合,對於一個榴槤控嚟講,簡直係“撈到”啦!蛋糕兩面又唔會爭鋒太勁,相反係和諧共處,一齊搞大件事,創造出無可比擬既味覺享受。如果不嬲,我真係要大聲推介呢道甜品!👍🎂🤤

喂喂喂!唔該,榴蓮控同芝士控嘅老友記好好,我今次要同大家速遞一啲好滋味喇!頂頂脆嘅焦糖脆皮襯托埋厚實嘅榴蓮芝士蛋糕,簡直係味蕾嘅雙重奏!🎶款款走過,咪錯過啦!經過間店嘅時候,我望到Creme Brûlée Cheesecake,真係即刻荷包痕痕。食咗一啖,脆嘅焦糖表層「卡滋卡滋」咁響,啖啖芝士味入口即溶,令人「嘩」一聲,叫得出「夠哂水添」。轉個頭,見到Cream burlee Durian cheesecake,作為一個榴擴廣泛嘅我,點可以放過?!👀 嚟緊個月吃貨界要瘋咗呢款蛋糕,佢絕對係星級推介!🌟 榴蓮味嘅迷人香氣,混合曬哂哪個香濃芝士,包裝得又精緻,每一啖都叫人想攬實佢叫好食!塊蛋糕呢,濃郁中帶點小驚喜,食完唔經唔覺就已經鹹魚翻生!下次再經過,一定又會支持多次,仲要喺IG Story狂晒相,叫埋成班Friend一齊搶食!😋🍰🤤

2022-02-20 773 瀏覽
買今日下午茶時間,公司Office冇乜人,得返我同同事,所以叫下午茶返嚟食,原來幾個同事都鍾意食榴槤,所以我哋買咗個榴槤cheesecake,榴槤味好濃郁,一打開,就聞到香噴噴嘅榴槤味,同幾個同事分嚟食,$180左右,我哋四個人食都好滿足,其實6個人食都夠食完呢個留言即刻令我諗起馬來西亞,雖然而家疫情去唔到馬來西亞,但係食完呢個cheesecake,好似去咗馬來西亞旅行咁,呢間Cafe好早關門,有時放工去佢都散咗,想食要做少少啦
呢間Cafe好早關門,有時放工去佢都散咗,想食要做少少啦
2022-02-19
下午茶
  • 焦糖榴槤芝士蛋糕
2018-07-27 4526 瀏覽
放假日同肥髀出天后搵食,食完正餐再去咗呢度買甜品(其實正餐本來想去呢間,結果行錯去另一間分店) 去到都係辦公室大樓嘅地下大堂一個櫃台,比康宏匯嗰間細,不過冷氣強好多!有放桌椅在櫃臺旁邊,可以堂食,呢間見到有甜品,問店員肥髀想食嘅creme brûlée cheesecake可唔可以外賣,女店員好親切地答可以,仲解說有榴蓮同原味,我揀原味,佢再攞一盒其他客人預訂,已燒好糖面嘅creme brûlée比我睇,我落單比錢後,睇住店員在開放式廚房燒糖面,佢灑上一層砂糖,再開噴火槍,但噴火槍有點不受控制,時大時小,店員不停同啲火搏鬥,我見糖面比demo嗰件黑,燒好再入盒,店員提我要再放室溫下一個小時先可以食!返到屋企差不多夠鐘開盒creme brûlée ($98)糖面幾厚,但有啲位燒得太燶,最後我揭走唔食,下面嘅芝士慕絲剛剛變軟,中間仲有啲冰感(想滑啲要放耐啲)芝士味輕唔膩,下面嘅餅底,牛油味重,餅底唔會太實,整體好味!可惜糖面失手了!店員斯文有禮有笑容!
即燒糖面
creme brûlée 包裝
creme brûlée
creme brûlée
芝士慕絲

店員斯文有禮有笑容!

2018-07-27
芝士慕絲
每天早上如果不先飲一杯咖啡, 整個人去到中午都好似未醒一樣! 所以每天的咖啡已經成為我生命中不能缺少的一件事。 養成了我對咖啡的所有其他副產品都有好濃厚的興趣! 所以當我知道這裏有咖啡cheesecake的時候, 也完全顧不到減肥了,一於食左先算! 這裏的cheesecake最吸引我的地方除了咖啡味之外, cheesecake的面層還會有一層脆脆的焦糖, 那層焦糖還會新鮮即製, 買的時候才在 cheesecake上面灑糖, 然後立刻用火槍燒製, 所以那層焦糖保證夠脆, 焦糖就是要夠脆卜卜才好食! 在那層又甜又香脆的焦糖底下, 就是軟骨的cream cheese, 綿綿的質感有如軟雪糕般在嘴內溶化, 然後意想不到香濃的咖啡味湧出來, 猶如正在暢飲 cappuccino 一樣, 原來cheesecake同咖啡嘅味道係咁夾㗎! 仲有種甜而不賦的清新感覺, 又有種苦而不甘的香甜香氣, 一啖香,第二啖甜,第三啖濃,每一口都令人好享受! 你平時好少碰甜品的老公也覺得非常好吃,讚口不絕呢! 吃著吃著我們二人就這樣將一個 cheesecake 一下子ko掉! 因為好食到停唔到口啊嘛(≧

你平時好少碰甜品的老公也覺得非常好吃,讚口不絕呢! 吃著吃著我們二人就這樣將一個 cheesecake 一下子ko掉! 因為好食到停唔到口啊嘛(≧∇≦)
2018-07-07 1558 瀏覽
無刻意去留意,但感覺「Express Bar」呢家連鎖咖啡店近年做得唔錯,分店亦越開越多,不過,所開嘅地點都喺唔多就我腳,好似觀塘區、天后區,唔知幾時開到嚟中環區、美孚區?咁啱因事過開天后一帶,路經呢家分店,見到出咗隻法式焦糖榴槤芝士蛋糕(Creme Burlee Durian Cheesecake),法式焦糖、榴槤、芝士都喺心水甜點元素,老婆又鍾意食榴槤,點都要試一試。法式焦糖榴槤芝士蛋糕 $148Express Bar嘅出品都非第一次試,尤其佢最初出嘅法式焦糖芝士蛋糕,將薄薄嘅法式焦糖放晌芝士蛋糕之上,印象幾深,今回再加入榴槤在內,自然有一定嘅期望。以小木盒包裝,有種小農場田園風格,外觀討好。雖然唔知喺用咩產地、級數嘅榴槤,但絕對唔喺揸流攤,因為打開盒蓋,啲榴槤香已經湧晒出嚟,而蛋糕面做成一層嘅法式焦糖,聞落、睇見都覺得吸引呀!款芝士蛋糕掂喎,榴槤味濃郁突出又夠香,與其聽啲店家點吹點吹咩咩咩榴槤,倒不如相信自己嘅味蕾,佢哋無講用咩榴槤,但食得出喺靚嘢;此外,嗒落有帶有芝士嘅鹹味,整件蛋糕嘅質感柔滑,餅底薄而鬆化,好有個性。今次佢哋嘅芝士蛋糕仍保持一貫嘅高質,確喺值得推介,尤其喺啲榴
法式焦糖榴槤芝士蛋糕 $148

,而蛋糕面做成一層嘅法式焦糖,聞落、睇見都覺得吸引呀!
款芝士蛋糕掂喎,榴槤味濃郁突出又夠香
今次佢哋嘅芝士蛋糕仍保持一貫嘅高質,確喺值得推介,尤其喺啲榴槤控,應該唔好錯過囉。
外賣自取
$37 (其他)
大多數女士對於甜品, 都有無法抗拒, 我也不例外. 一直也鍾意食蛋糕, 早前放工後, 係公司附近的咖啡麵包店Express Bar By Lassana見到新推出的咖啡焦糖芝士蛋糕, 當然要試下. 店員會係客人面前即時燒焦糖, 所以特別吸引. 仲用一個木盒承載着, 不論自己食或是送俾朋友也大方得體. 返到屋企, 第一時間試下個蛋糕. 蛋糕質感夠幼滑, 入口除了有淡淡的芝士味道外, 多了一份香濃咖啡味道, 對於鍾意飲咖啡的我, 這個啱晒我. 咖啡與芝士相當夾, 雙重口感. 另一方面, 甜度適中, 不會有太膩的感覺. 食完一件後, 令人想食多一件, 真係令人食不停口.

店員會係客人面前即時燒焦糖, 所以特別吸引.

咖啡焦糖芝士蛋糕

仲用一個木盒承載着, 不論自己食或是送俾朋友也大方得體.

返到屋企, 第一時間試下個蛋糕.

咖啡與芝士相當夾, 雙重口感.

咖啡焦糖芝士蛋糕

另一方面, 甜度適中, 不會有太膩的感覺.

食完一件, 令人想食多一件, 真係令人食不停口.
咖啡焦糖芝士蛋糕
之前吃過其榴槤Creme Burlee Cheesecake真係吃一口便愛上, 那絲絲真榴槤, 內藏在Cheesecake, 真材實料!最近知道出咗新口味, 對於每朝都要喝咖啡的我, 當然要試試啦~Coffee Creme Burlee CheesecakeOrder後, 立即加上砂糖用火槍在蛋榚面燒炙由白色變成焦糖色, 很"阿MAY成"原來焦糖是這樣煉成的!買完後, 放了在雪櫃幾小時, 個面仲係脆架~雖然是咖啡味, 但蛋糕的顏色同平日的 Cheesecake無異, 沒有變到咖啡色入口同樣都是很有真.咖啡的味道!仲要幾濃郁下添, 而質地依然做到有Cheesecake的水準有甘香的咖啡味, 唔會係齋死甜嘅甜品我...一個人, 一口氣都KO咗半個 XD
Order後, 立即加上砂糖用火槍在蛋榚面燒炙
由白色變成焦糖色, 很"阿MAY成"
原來焦糖是這樣煉成的!
買完後, 放了在雪櫃幾小時, 個面仲係脆架~
入口同樣都是很有真.咖啡的味道!
有甘香的咖啡味, 唔會係齋死甜嘅甜品
我...一個人, 一口氣都KO咗半個 XD
2018-06-14
5 分鐘 (外賣自取)
$148 (宵夜)
話說呢排食左好多粽 想轉下口味食下西洋日本野聽同事講公司附近有間Lassana 的cheese cake 好好食仲要係cream brulee 放工即刻去試下去到有得揀原味和榴蓮味和咖啡味榴蓮味太強勢原味太普通就試咖啡味外賣返屋企嘆㨂好後才會用火槍即時將蛋糕上的焦糖面燒至金黃香脆少d 定力都想即刻食左佢係公司放係雪櫃再長征返屋企屋企放完雪櫃再拎出黎 打開個好靚嘅木盒時 芝士同咖啡味已湧埋黎非常濃郁而且估唔到個焦糖面都仲係脆依點勁讚芝士蛋糕最緊要就係口感呢個質地啱啱好 口感細密雪完2、3個鐘食都不會太實 芝士蛋糕配埋上面香脆的焦糖一齊擺入口 一次過滿足晒甜品要有的條件食完還有咖啡味留在口裡 食完一啖又啖總體整個cream brulee 都比想像中更好食 而且他們都好有禮貌和用心製作 下次去試埋榴槤味先
話說呢排食左好多粽

食完還有咖啡味留在口裡 食完一啖又啖

下次去試埋榴槤味先
  • Cream Brulee cheesecake
2018-06-16 215 瀏覽
朋友知我喜歡吃榴蓮,行過見到就算不是我生日也有蛋糕吃😜實在太好了🍮Cream burlee Durian cheesecake 🧀🍰($148)平日甚少吃榴蓮蛋糕的我,看見這個焦糖脆脆的芝士榴蓮蛋糕已經令我流曬口水。這個👉🏻100% Homemade的蛋糕💕喜歡榴蓮嘅朋友絕對不能錯過😋朋友告訴我,買完後店員便會拿出蛋糕撒上粗粒砂糖,再配合火槍,一層金黃色的焦糖就這樣誕生了!焦糖的脆面配上濃郁且厚厚的硬芝士,口感和味道都非常好。別看只是小小一個蛋糕,其實內裡非常足料,多重口感滋味集於一身,的確很滿足!

($148)

2018-06-04 182 瀏覽
榴櫣被語謂生果之皇,其實它獨特的味道,不是人人可以接受。芝士亦有其味道,究竟當兩種濃味的東西,放在一起,會起甚麼的化學作用?今晚有緣認識了一個朋友,傾談之間,他介紹了一個榴槤芝士cream burlee給我,我當然求之不得,因為榴槤和芝士,都是我的最愛。這個榴槤芝士cream burlee,表面的蔗糖薄薄一層,切開有榴槤的果肉,吃落芝士味道十足,榴槤的香味蓋過芝士的香味,芝士的口感溶入榴槤內,簡直就是天作之合。以後除了吃榴槤之外,又有另一個選擇,可以送禮又可以自用,真是太好了。
榴櫣被語謂生果之皇,其實它獨特的味道,不是人人可以接受。

2018-05-29 155 瀏覽
榴槤控見到榴槤就會發癲,朋友知道呢間焦糖芝士蛋糕出左榴槤口味都即刻話我知!咁我梗係要try try佢啦!原來佢地分店都幾多下,今次我就去左銅鑼灣店!order完之後佢會即刻燒焦糖面,好吸引呢~焦糖面嘅芝士蛋糕都已經好特別,而今次加入榴槤味真係令我好期待~所以拎到番屋企都忍唔住即刻試下先都食到一絲絲榴槤,唔算十分濃郁但同芝士幾balance,加上面頭脆脆嘅焦糖層,真係好得意!同埋佢本身嘅芝士蛋糕都已經好滑,質素不錯~

原來佢地分店都幾多下,今次我就去左銅鑼灣店!
order完之後佢會即刻燒焦糖面,好吸引呢~

2018-05-23 172 瀏覽
聽朋友介紹Lassana芝士蛋糕好出名,芝士味出名夠幼滑夠濃郁,我今日經過銅鑼灣分店就去試試!原來餐廳最近新推出榴連味cheese cake,我超鐘意食榴連當然唔可以錯過啦!師傅先用火槍燒香芝士蛋糕表層,入口帶點微微香脆口感,更帶燒香焦香味!芝士味好重好香好濃,入口非常幼滑夠豐富,芝士味極是突出!入口好似食左一舊芝士,非常濃烈。鐘意cheese cake朋友唔可以錯過!榴連味道好突出,唔會太濃烈太嗆喉,榴連果香好滋味。
2018-05-19 140 瀏覽
朋友生日,無意中發現呢間cafe有個焦糖榴連芝士蛋糕見食評話最好預訂,咁早一日就打去金鐘分店但話預訂都無再打去銅鑼灣分店(其實係近天后地鐵站)因為我要加生日牌(免費嘅),所以要入左錢先留到個蛋糕到第二日拎蛋糕,個焦糖係即燒嘅,布滿成個蛋糕面又燒得好夠,拎左蛋糕五個鐘後先食都仲係超脆聞落唔重榴連味,但食落真係好正榴連同cheesecake好夾,cheesecake個質感仲好好係 new york cheesecake 嗰款當晚個個都係榴連愛好者,個個食到讚不絕口個生日牌係曲奇餅會另外pack,到切時先自己放上去,幾好$148 一磅,細細個但幾重手我地6個人食飽飯先食,每人細細件因為太好食所以覺得有啲唔夠喉😆呢個蛋糕一定會再encore仲有,店員服務態度真係好好,笑容滿面,值得一讚👍🏻
朋友生日,無意中發現呢間cafe有個焦糖榴連芝士蛋糕
見食評話最好預訂,咁早一日就打去金鐘分店但話預訂都無
再打去銅鑼灣分店(其實係近天后地鐵站)
因為我要加生日牌(免費嘅),所以要入左錢先留到個蛋糕
聞落唔重榴連味,但食落真係好正
當晚個個都係榴連愛好者,個個食到讚不絕口
個生日牌係曲奇餅會另外pack,到切時先自己放上去,幾好
焦糖榴連芝士蛋糕

$148 一磅,細細個但幾重手
我地6個人食飽飯先食,每人細細件
因為太好食所以覺得有啲唔夠喉😆
呢個蛋糕一定會再encore

仲有,店員服務態度真係好好,笑容滿面,值得一讚👍🏻
焦糖榴連芝士蛋糕
2K
2018-05-17 134 瀏覽
外賣系列本身作為一個榴連愛好者,見到cafe shop 有榴連芝士蛋糕,緊係第一時間試下佢啦!最喜歡是它的焦糖脆脆面,令軟軟的芝士有不同既口感刺激。一切落去係爽脆斷開既聲音,未食已經被吸引。我諗本身佢係雪落雪格,所以第一啖係冰硬感多啲,濃濃既芝士味帶有淡淡既榴連香,嗅到食落去係有啲差距既。不過都比例都唔錯,又唔會太甜。建議大家係凍凍地既狀況食啦。口感會更滑、更清新。放熱左同凍食係兩個唔同既質感同味道。
外賣系列
最喜歡是它的焦糖脆脆面,令軟軟的芝士有不同既口感刺激。
一切落去係爽脆斷開既聲音,未食已經被吸引。