2005-10-04 30 瀏覽
好朋友聚會,就選擇這裡!因為有個朋友有了bb,所以食得清一點,而且我們幾個女孩子,食量不算大,點菜亦比較少,點了:鍚紙焗什菇,一個雞肉pizza,雞翼,菠菜麵,海鮮闊條麵(我忘了那些的菜名!sorry!)全晚的食物質素不錯,最好的是那個pizza,薄批,批底很脆,吃了兩塊,都不覺滯!我點了一杯有楊桃裝飾的的果汁,名叫星星屑!很美味!最重要的是我們在晚飯後,在那裡聊天,因我們實在很久沒見,聊了差不多兩個小時,都沒被人催走!真是好朋友聚會的好地方!
2005-10-03 15 瀏覽
星期日去了又一城AMC欣賞電影﹐開場前先到EXP 醫一醫肚。坐下才發現這間於OPENRICE非常人氣的食肆我原來是從未光顧過的!看到濕紙巾的包裝知道是美心集團旗下的食肆後﹐就知道水準應該不會太差﹐但亦同時將自己的期望降低一級﹐因為美心集團給我的印象一向都是穩打穩紮﹐但又欠缺驚喜的風格。而事實亦證明我無估錯。先要了兩杯飲品﹐番石榴汁很鮮味﹐絕對是鮮果打出來的﹐但記不起混了甚麼汁﹖略為酸了一點。另一杯叫甚麼極度冰涼﹐是混了薄荷葉及其它果汁的蘋果汁﹐入口很舒服﹐但薄荷味太弱﹐而且因為用新鮮蘋果打成﹐要盡快品嘗﹐否則就會由綠色漸變成啡色﹐無論味道及賣相都會差很遠﹐若想慢慢坐的話就不要點這個了。要了一個椒鹽蝦小食﹐一客白汁蜆肉意粉﹐及一客薄身EXP Pizza。椒鹽蝦賣相很精美﹐約有8隻手指尾大小的蝦﹐經油炸後伴少許粗鹽粒及椒絲上碟﹐並非一貫廣東式大量辣椒蒜頭鹽的椒鹽口味﹐而是偏向新派西餐的做法。味道是不錯的﹐但炸得不夠脆﹐所以連殼一起吃是有點難度﹐而除去殼才吃又很麻煩﹐下次不會要這一味了。白汁蜆肉意粉份量合格﹐蜆肉亦多不過已差不多全部肉還肉殼還殼般分家了﹐賣相差了點﹐倒不如淨下蜆肉去做吧﹐起碼
星期日去了又一城AMC欣賞電影﹐
開場前先到EXP 醫一醫肚。坐下
才發現這間於OPENRICE非常人氣
的食肆我原來是從未光顧過的!

看到濕紙巾的包裝知道是美心集團
旗下的食肆後﹐就知道水準應該不
會太差﹐但亦同時將自己的期望降
低一級﹐因為美心集團給我的印象
一向都是穩打穩紮﹐但又欠缺驚喜
的風格。而事實亦證明我無估錯。

先要了兩杯飲品﹐番石榴汁很鮮味﹐
絕對是鮮果打出來的﹐但記不起混
了甚麼汁﹖略為酸了一點。

另一杯叫甚麼極度冰涼﹐是混了薄
荷葉及其它果汁的蘋果汁﹐入口很
舒服﹐但薄荷味太弱﹐而且因為用
新鮮蘋果打成﹐要盡快品嘗﹐否則
就會由綠色漸變成啡色﹐無論味道
及賣相都會差很遠﹐若想慢慢坐的
話就不要點這個了。

要了一個椒鹽蝦小食﹐一客白汁
蜆肉意粉﹐及一客薄身EXP Pizza。

椒鹽蝦賣相很精美﹐約有8隻手指
尾大小的蝦﹐經油炸後伴少許粗鹽
粒及椒絲上碟﹐並非一貫廣東式大
量辣椒蒜頭鹽的椒鹽口味﹐而是偏
向新派西餐的做法。味道是不錯的﹐
但炸得不夠脆﹐所以連殼一起吃是
有點難度﹐而除去殼才吃又很麻煩﹐
下次不會要這一味了。

白汁蜆肉意粉份量合格﹐蜆肉亦多
不過已差不多全部肉還肉殼還殼般
分家了﹐賣相差了點﹐倒不如淨下
蜆肉去做吧﹐起碼不用這麼難看﹐
又不怕吃到蜆殼碎片(最怕這情況)。
但這意粉整體上味道倒是很不錯的。

EXP Pizza 份量很小﹐只是約8寸
直徑﹐但考慮價錢只是$38﹐算是
合理。而這個PIZZA作為4人份量的
小食也可以。這個EXP 是沒有肉的﹐
只有茄醬﹑兩種芝士及一點碎Basil
香葉作調味﹐味道算合格, 餅底亦
夠脆﹐但絕對懷疑這個餅底是機製
大量生產的﹐否則厚度無可能如此
平均..作為小食去評﹐會高分一點﹐
作為主菜﹐絕對太過薄弱﹐以我食量﹐
一人幹掉兩個也不出奇。

最後追加了一個甜品﹐叫三色焦糖
布丁﹐未見其賣相前想了很久到底
如何“三色”﹖真是充滿幻想空間
的一個甜品名字呀。上檯後才發現
原來無可再簡單﹐就是三小杯甜品
當中一杯是焦糖布丁﹐就此止矣。

從幻想回到現實﹐這樣的三色﹐有
點被騙的感覺。除了焦糖布丁﹐另
外兩杯是芝麻及朱古力慕絲。芝麻
及焦糖布丁都做得不錯﹐朱古力就
最普通﹐味道跟朱古力雪糕差不多。
這個甜品賣$24﹐平均$8 一杯﹐不
算貴﹐但真的沒有甚麼特色﹐不試
也不是損失。

服務方面也是一貫大集團的水準﹐就
算心裡不想笑也會給你一個笑容的。
2005-09-28 10 瀏覽
羊膝意粉: 美心出品水準, 機械式穩定, 無驚喜.石榴汁: 似維他, 好味!
羊膝意粉: 美心出品水準, 機械式穩定, 無驚喜.
石榴汁: 似維他, 好味!
2005-09-18 18 瀏覽
其實EXP的CHEESE CAKE真係好正架!!但係好少人提...如果係星期一至五的tea time唔肚餓但又想坐下..同朋友傾下計最好就食佢個cheese cake的tea set加埋1 先$25,有cheese cake有野飲..正~
其實EXP的CHEESE CAKE真係好正架!!
但係好少人提...
如果係星期一至五的tea time
唔肚餓但又想坐下..同朋友傾下計
最好就食佢個cheese cake的tea set
加埋1 先$25,有cheese cake有野飲..
正~
2005-09-11 3 瀏覽
環境真係嘈左d,野食好好食..煙三文魚pizza: 好味..唔似pizza hut 個d..幾特別羊膝意粉:好味喎!!個羊好好味..意大利炒飯:冇乜特別..不過都ok
環境真係嘈左d,野食好好食..
羊膝意粉:好味喎!!個羊好好味..
意大利炒飯:冇乜特別..不過都ok
2005-08-28 10 瀏覽
三個人食了加州大蝦簿餅,要了簿批.汁係千島汁, 有些牛油果,青椒,菠蘿,味道唔錯三點半開始有下午茶餐$32)咖喱雞卷配飲品:點了凍荔枝茶,味道唔錯.炸軟殼蟹:個皮似腸粉皮,唔好食,個蟹又唔太脆紅點點($22):西瓜汁加紅莓同埋唔記得甚麼生果.我覺得太酸.沒有西瓜味點了三個甜品:homemade芝士蛋糕($20)有點士多啤利和芒果醬.個蛋糕完全唔掂,都食唔出芝士味.又細件,唔抵有一個係一個雲呢拿雪糕球配一個炸了的紅豆餡的食物(忘了名字)紅豆好甜,雪糕沒有特別一個係有三個白色杯仔唔同味道的甜品,三個味有芝麻,朱古力,同埋食完都唔知乜味道的東西,最好味係芝麻.服務都唔差的,叫待應拎黑胡椒和飲管都好樂意,因為無端俾待應帶了坐吸煙區,要求掉返去非吸煙區都沒有黑面.不過,最唔明白又唔係好多人等位,加上我們都未食完便成日執野.最後值得加分是都有不斷斟水的.

三點半開始有下午茶餐
$32)咖喱雞卷配飲品:點了凍荔枝茶,味道唔錯.

炸軟殼蟹:個皮似腸粉皮,唔好食,個蟹又唔太脆

睇完戲,食幾味,又唔想食foodcourt/junkfood,又臨近月尾無乜錢剩,行下行下唯有再次去EXP。點解講到咁唔願意去EXP 咁,只因上次係EXP 試過喇沙同芒果黑糯米,不敢恭維...個喇沙無料, 調味又差, 完全同真正喇沙係兩回事, 個黑糯米硬到食沙粒咁..好啦, 講完以前啦.. 今次,叫左個'正'比薩, SNACK 軟殼蟹, 咖哩蝦意大利飯, 日式雞柳炒烏冬.比薩用料parma ham, pineapple, tomato, cheese, 味道配搭得幾好, 餅底落太多發粉, 發得過份左少少. 軟殼蟹卷幾得意, 個燈皮汁都幾好味, 個意大利飯其實就係中式白飯, 加d 紅咖哩汁同蝦, 個汁調得幾好味, 但係好明顯唔係risotto... 倒不如叫泰式紅咖哩蝦飯, 最後個烏冬都炒得幾香口, 只是上面放了一大堆紙菜絲, 就好似光頭佬搵側邊d 頭髮去遮住中間個秃頭咁..估唔到今次去食飯竟然有如斯進步, 唔錯唔錯但最後提一提就係... 十點半d 服務員已經係到噴碧麗珠抺野及清潔... 一日客人係到食緊野, 用呢d 化學清潔劑清潔是十分之唔應該的...其餘服務尚算可以

好啦, 講完以前啦..

估唔到今次去食飯竟然有如斯進步, 唔錯唔錯

其餘服務尚算可以
2005-08-11 4 瀏覽
改革前的EXP的拉麵,非常足料,麵質好好,現在...唉!大不如前.
今晚繼續生日飯局,我地2個女仔7點左右黎到,吾洗等位,環境都幾嘈下,服務方面系幾快手,但無咩笑容同無heart.我地叫左蒜蓉西蘭花$25,EXP Pizza $36(tomato,buffalo n parasan cheese),菠菜海鮮意粉$55蒜蓉西蘭花---都算鮮甜,西蘭花系灼既.EXP Pizza---一客有8-10小片,我地要左薄批,十分不俗!餅底夠脆,蕃茄醬相當新鮮!配埋d芝士又吾覺膩.菠菜海鮮意粉---真系用菠菜汁,成客意粉都系綠色既!佢寫明用既系lite sauce,感覺頗lite!仲有魚柳粒,蘑菇,墨魚,蝦,青口,size都算大!埋單$127,論食物質素呢餐絕對系食得過!

蒜蓉西蘭花---都算鮮甜,西蘭花系灼既.

埋單$127,論食物質素呢餐絕對系食得過!
上星期五晚我地兩公婆去又一城食飯,好耐冇去EXP啦,今次真好彩,好快就有位,仲要係我鍾意坐既邊邊位,即係可以睇住人溜冰。(我都好想落場玩呀!)香草蟹肉PIZZA:都幾好食,D蟹肉同魚子都算多,幾足料,個餅乾底卜卜脆;泰式香辣椰汁蝦炒麵:好多蝦,好好味,但要趁熱食,凍左變得立口(呢度D冷氣好勁);拚盆:有凍豆腐、蔗蝦、炸肉餅、軟殼蟹卷,整體好好食特飲:果果星,用楊桃、橙同蘋果炸汁,酸酸地,好飲服務好好,一路食野一路睇人溜冰好好FEEL。

拚盆:有凍豆腐、蔗蝦、炸肉餅、軟殼蟹卷,整體好好食
特飲:果果星,用楊桃、橙同蘋果炸汁,酸酸地,好飲

服務好好,一路食野一路睇人溜冰好好FEEL。
2005-08-03 8 瀏覽
真係好好哎,今次係同同學仔食lunch起天后放左學,專登去又一城食架,.我真係好愛exp的次次都會食的波菜汁海鮮意粉,好味哎~我喜歡”結塔塔”的汁creamy~”!fd就食煙鴨胸蟹肉炒飯,都好味.本想try下pizza的,不過最後都無,.下次一定要try下哎~”!之前呢都係食tea飲peach tea同strawberrrrrry tea的,又有果肉,正.但係唔知係侍應哥哥聽唔到哎定lunch真係無得飲.我飲左咩咩c.係strawberry同orange同......唔記得.ok la~fd飲的mint+ pear +唔知咩就一般vor..............侍應哥哥好好人哎都.
真係好好哎,
今次係同同學仔食lunch
起天后放左學,
專登去又一城食架,.

我真係好愛exp的
次次都會食的波菜汁海鮮意粉,好味哎~
我喜歡”結塔塔”的汁
creamy~”!
fd就食煙鴨胸蟹肉炒飯,都好味.
本想try下pizza的,
不過最後都無,.
下次一定要try下哎~”!

但係唔知係侍應哥哥聽唔到哎
定lunch真係無得飲.

侍應哥哥好好人哎都.
2005-07-22 4 瀏覽
一行三人六點鬆d已經入到黎,唔駛等位!叫左三樣野!西柚鮮蝦蕎麥-----有芒果、鮮蝦、西柚,蝦都算幾爽、芒果同西柚唔係好酸,黎過幾次都必食菠菜意大利粉----有幾塊魚柳、魷魚圈、少少帶子,呢個無乜特別.........尋找咖喱雞-----呢個係pizza黎,佢同普通pizza唔同係佢的料包係裡面而唔係在上面,咖喱味都可以接受!!!三個人食食到好飽......走果時七點幾已經見到排長龍,真係好多人!!會繼續支持!不過十個員工九個都黑口黑面就真係要改善下!!!!!!!!!
一行三人六點鬆d已經入到黎,唔駛等位!
叫左三樣野!
三個人食食到好飽......
走果時七點幾已經見到排長龍,真係好多人!!
2005-07-17 14 瀏覽
我上星期四下晝6 點同d同學5個人返學前去食~都幾多人~不過我地揀吸煙區都算快有位~我地點左3樣食5杯野飲~海鮮菠菜麵,紅咖哩蝦意大利飯同埋煙三文魚pizza~飲野就叫左士多啤梨c同菓菓星~全部野都好好味~
2005-07-13 17 瀏覽
佢個環境其實好一般…而且都幾嘈…o係溜冰場隔離…<br />而d野食呢…都係一般la…<br />有印象d gei係個”尋找咖哩雞”pizza…因為好似幾得意咁…<br />但係食落都唔係太特別law…<br />價錢方面就中規中矩la…唔算好貴gei…都食得過…<br />
而d野食呢…都係一般la…<br />
但係食落都唔係太特別law…<br />
2005-06-29 17 瀏覽
今日LUNCH 第一次去EXP, 原本對呢間野印象麻麻, 因為行過曾經見過其menu, 大概屬貴價之列。點知原來lunch食粉麵飯有果汁送...結果一行五人, 每人叫左一個主食, 有埋一杯果汁。果汁係鮮榨的, 仲係幾款汁mix埋一齊, 好味! 最抵係: 果汁冇冰架, 真材實料大大杯!同另一個女仔share兩款主食, 西蘭花芝士菠菜寬條麵好creamy, 好味! smoked chicken pizza記得要薄批, 正到痺, 仲有pine nut, 真係值五十蚊架!但環境真係好嘈, 如果想傾計, 我諗要去第二間。

點知原來lunch食粉麵飯有果汁送...

但環境真係好嘈, 如果想傾計, 我諗要去第二間。