2006-01-25 21 瀏覽
星期六同姐姐到又一城接小妹妹,見仲有時間又些小肚餓,就想去foodcourt食野,不過太多人了.姐姐又說exp食物不錯,未試過的我當然想試試.這裏都不算小人,等了十五分鐘左右才入坐.白酒煮蜆意粉---這個算是湯意粉,個湯不錯,又些蒜茸味.蜆肉就普通,而白酒的味亦不夠濃,味道一般.尋找咖喱雞---是pizza內加入咖喱雞,pizza面濃濃地,旁邊脆脆地,內裏又有咬口,咖喱雞份量剛好.味道相當好總括:價錢和份量是成正比,食物選擇多,味道亦有水準.反而覺得它的服務不太好.
2006-01-16 6 瀏覽
蒜香蜜糖雞翼︰蜜糖頗甜。只有少許乾蒜在雞翼上。味道3/5。生牛肉冬蔭公金邊粉︰牛肉很熟,所以請侍應幫我換了全生的。粉不多,多的是牙菜。牛肉超肥。湯酸酸辣辣,不錯。總體味道3/5。海鮮蛋白炒飯︰加了海鮮粒粒的炒飯。旁邊有些素菜伴碟,感覺挺清新。味道4/5。芥茉牛肉薄餅︰芥茉味道特別。牛肉不多但嫩滑。餅底又薄又脆。味道5/5。
蒜香蜜糖雞翼︰
蜜糖頗甜。只有少許乾蒜在雞翼上。味道3/5。

生牛肉冬蔭公金邊粉︰

海鮮蛋白炒飯︰

芥茉牛肉薄餅︰
芥茉味道特別。牛肉不多但嫩滑。餅底又薄又脆。味道5/5。
2006-01-14 8 瀏覽
最近改了餐牌,選擇多了但抵食依然. 當然,一分錢一分貨,質素梗無下幾層Dan Rx 或Amorxx咁好. 但勝在快有位,又便宜.
2006-01-13 14 瀏覽
於AMC看完harry potter,差不多九點,真的很餓﹗不想到太貴的餐廳用膳,EXP差不多就成了唯一的選擇。坐在溜冰場旁邊的高枱,看著場中的小朋友學溜冰,非常可愛,溜冰場已不再是我們年青時那種媽咪會說那裡「雜」而不讓你去的地方﹗言歸正傳,我們點了肉醬意粉和where's the curry chicken pizza。pasta味道一般,pasta煮得剛好,不會太軟或太硬。而pizza就幾得意,用一塊脆薄餅蓋著咖哩雞,所以名字就是where's the curry chicken。味道不錯,我喜歡餅底脆脆的﹗整體來說真的不錯﹗
(非會員)
2006-01-05 12 瀏覽
尋晚同一大班fd去EXP慶祝生日,食完之後真係喜出望外,MENU設計很特別,很有3D效果,裏面食更令人唾涎三尺,JUICE好FRESH, 飲落去真係好多新鮮生果MIX埋,好健康!PIZZA好食過PIZZA HUT,個餅底好有奶味好鬆軟,PASTA好CREAMY,好正!!!而意大利飯很得意,好有口感,飯好大粒,值得一提係蝦冷面,絕對推介!佢PORTION都好大,食完之後真係好飽,來想叫甜品,但真係食唔落,下個WEEK一定會再試過!!不過下次再時候真係要早,因為好多人排隊呢...(差唔多排到對面SHOP)
2006-01-02 6 瀏覽
假期和小朋友到又一城行街兼買禮物!原先選了Dan Ryan's,但去到才發現環境不適合小朋友,馬上轉軑,好彩EXP人不算多,等十幾分鐘就有位。的Waiter唔錯,座位方面因有小朋友固多多要求都盡量能滿足到。Pizza味道普通但可以,可能是mass production關系,唔係算剛出爐個隻、粟米蝦餅真係唔錯,小朋友好鐘情、鱈魚意大利炒飯比想象中好好味,、原先的白酒蜆肉意粉因遷就小朋友改為白汁蜆肉意粉,比較漏是預算之內,白酒煮應該會好好多,但整體唔錯、兩杯Fruit Mix唔錯,尤其杯火龍果Fruit Mix,清清地。整體份量足,味道比很多同類的食肆較好,環境又可以!回應題目為什麼是難忘的一餐,在付賬時,小B一不小心從椅了上掉下來,個額頭腫得很利害;此仍第一次小B撞倒這樣傷。
整體份量足,味道比很多同類的食肆較好,環境又可以!
2006-01-01 3 瀏覽
聽聞呢間野pizza 好食, 好, 今晚又去試下...叫左個"EXP... 正" pizza ($68), 一黎到, 就加送頭髮一條! 當然即刻叫人換啦. 佢地話會幫我整過一個. 十幾分鐘後, 真係黎個新既...呢度都值得一讚啦! (唔知個加料pizza 最後點下場呢???)pizza 味道一般, 又唔係大家講到咁好食. 個底好油, 涵少無味....都係一次過~同場叫左個"煙鴨胸炒飯" 及"意大利香腸意粉". 前者又係好油, 味道冇咩特別. 後者因加了香草, 味道幾香, 都幾特別, 但份量極少(隻碟就大) !!!呢間野都係人手不足. 見到廚房出左好多野, 都冇waiter去拎, 各有各忙. 唔知係咪呢個原因, 到埋單時, 俾左錢, 等左5分鐘, 都冇人找錢! 十幾蚊ga, 老細, 我未有咁豪俾十幾蚊tips! 最後終於忍唔住問佢, 佢先找返錢....都唔知係唔係路?!整體而言, 呢間野環境好嘈(因為冰場d音樂太大聲), 感覺不太舒服, 食物又只係一般....所以都係一次過.
聽聞呢間野pizza 好食, 好, 今晚又去試下...

2005-12-08 12 瀏覽
到又一村會所飲宴, 與老公當天5時到又一城買禮物, 先到EXP吃點東西打底, 以免9時都未有得食.入座時是5時55分, 仍可order下午茶餐. 一個芥末椰汁海鮮焗飯, 一個酥皮雞肉卷, 加荔枝茶及凍檸茶.雞肉卷比較煩, 酥皮一邊食一邊甩.焗飯好掂! 喜愛Wasabi的老公邊食邊話:"好得意!" 海鮮全部比哂我食, 話我為健康著想, 要食多d魚wor.溜冰場當日有一場小童冰上曲棍球賽, 是幸福藥業VS Esprit, 全場10歲小童球員(包括女仔!)穿上醒目有型的Esprit球衣, 玩得好落力! 睇到唔願走
雞肉卷比較煩, 酥皮一邊食一邊甩.
2005-11-13 9 瀏覽
11/11 nite---gals' gathering由於唔肚餓,要左一個芥末牛肉pizza,素菜湯拉麵,海鮮喇沙想講一講個pizza同service芥末牛肉pizza(thin)---個底好油,但脆囉^^而且d牛肉她好味,mustard好野味~我好喜呢個呀~service---十分好。個個都笑晒,refill水refill得十分快而且有個waiter收野時,唔小心整親我個frd個咀。佢即刻say sorry,佢以為我個frd好介意,重攞左個menu黎,請佢叫個dessert~最後,我地係冇叫到=p12/11---lunch其實都唔介意連續兩日食,因為佢地d野食樣樣都好吸引,我都好想試晒。今日有skate competition,所以都要排隊,等左一陣就有位喇~兩個人order了8602(紅咖哩蝦意大利飯) and 8502(菠菜海鮮意粉)8602---比上上一次黎差左>.<"'有d失望。個汁好杰,而且唔夠curry味~8502---last nite見到隔離檯食,我都好想試架喇...點知今日叫左又有d失望>.<"'因為個汁十分十分杰,太creamy了
11/11 nite---gals' gathering
想講一講個pizza同service

12/11---lunch
8502---last nite見到隔離檯食,我都好想試架喇...點知今日叫左又有d失望>.<"'因為個汁十分十分杰,太creamy了,一d都唔係light cream囉~!!!海鮮還可以,其中蝦好味~!!!
but蝦配咖哩好dd~
service同food qualty都係昨日好d~....maybe因為多人gwa~水準未夠stable...減d分喇
2005-11-12 5 瀏覽
d野幾好味, 而且環境好good~ 推介<尋找咖哩雞> 同埋其他pasta, 正!!!!蛋白炒蛋都好正!!bu 同city 學生有折, 而且平日1點前結帳仲有果汁送(只可以折其中一種)~
2005-11-03 10 瀏覽
跟友人去EXP慶祝生日原來如果不是美心蛋糕要另收$50切蛋糕費.我們當然不如如此傻給他們白賺$50啦~決定了每人叫自己的飯食我選了一個煙鴨胸蟹肉炒飯($54)味道不錯,鴨胸不太肥膩炒飯也不是太肥,蟹肉足夠!另配菜上類似沙律的東西,酸酸的,開胃好味!可惜晚餐沒有果汁送...美中不足...但他們的清水是用青蘋果浸,有一陣怪味..所以都沒有多喝...我還是喜歡用檸檬浸的水多點~
跟友人去EXP慶祝生日
原來如果不是美心蛋糕要另收$50切蛋糕費.
我們當然不如如此傻給他們白賺$50啦~

決定了每人叫自己的飯食
我選了一個煙鴨胸蟹肉炒飯($54)
味道不錯,鴨胸不太肥膩
炒飯也不是太肥,蟹肉足夠!
另配菜上類似沙律的東西,酸酸的,開胃好味!
可惜晚餐沒有果汁送...美中不足...

但他們的清水是用青蘋果浸,有一陣怪味..
所以都沒有多喝...
我還是喜歡用檸檬浸的水多點~
2005-11-02 8 瀏覽
今日同個去EXP 試試。而家食lunch 仲送一杯鮮渣果汁($22 -$24),好抵又好飲!叫咗個"多多海鮮炒飯" and "香草雞肉長通粉"。多多海鮮炒飯:好味,都算好多料,有蝦、帶子、魚,飯炒得好香,一粒粒,又唔肥!香草雞肉長通粉:好味,有好多菇,但雞肉就較少;長通粉硬度剛好!但我自己本身唔鍾意食cheese, so 我覺得碟長通粉都頗多cheese!

叫咗個"多多海鮮炒飯" and "香草雞肉長通粉"。

(非會員)
2005-10-25 8 瀏覽
去過很多次,味道十分好。基本上差不多每一項食物也試過。本人最愛的是那道波菜麵,和牛肉粒。不過不太喜好那些幾溝的果汁,味道怪怪的。服務和舒適度都還算ok,服務員多點笑容會更好。總體來說,價廉物美。
2005-10-10 5 瀏覽
今次是第一次去EXP食野,我同我老婆兩人先點了一碟五件的米線卷(忘了真正名字),似粉卷多D,不過都好好味,之後再吃了芥末牛肉薄餅,味道一流,芥末同甜的蕃茄醬好大對比,舌頭的官能刺激後強,我們只吃了一半,因為還有一容炸雞香草飯,味道只是OK,飯很乾,沒香草味...整體來說已經十分不錯,可以翻吃.如果可以靜一點更好~
2005-10-09 5 瀏覽
話說星期六係同白兔仔約會的大日子,點都要找個好去處,記得之前去過,雖然係嘈d,但食物水準唔錯, 同埋可以聽下音樂&睇下人踩冰,都係免費娛樂來ga! 我們四個人(係呀!約會係可以同埋好朋友一起ga.),叫咗四樣食:1)有蟹子沙律,水準ok;2)介辣牛肉pizza,味道好唔錯;3)白酒蜆肉意粉一上枱就好香白酒味,而且蜆肉新鮮,好有入味; 4)炸雞柳香草飯是水準就好的,最初一見到淺綠色的飯,好均衡好靚,d飯好香且易入口,炸雞柳都幾好味. 所以我們四個都好滿意. 服務都唔錯.有時間去試下la!
服務都唔錯.有時間去試下la!