2009-03-13 7 瀏覽
因為病病地而一心想早些完成手中工作歸家休息的太公,唯有犧牲lunch hour外出用膳的時間,在公司埋頭苦幹。公司的那班傢伙跑了去EXP,太公未能參與,卻心思思EXP的"大蝦西柚喬麥麵"這味"大蝦西柚喬麥麵",自從一次朋友推介後,太公每次重訪EXP,都必定與之一會;exp其他食物,幾年來都未能取代其地位。為何"大蝦西柚喬麥麵"如此吸引?首先,因為它集合了很多太公愛吃的完素 - 集合了西洋沙律和東洋冷麵的特點,用上爽滑的喬麥麵、新鮮的大蝦、芒果、西柚和沙律菜等,淋上咸中帶酸甜的麵汁再加以混和,各種材料不失原味之餘,也能與其他配料奇妙地融合,味道清新兼開胃,完全對了太公的胃口。能將兩套不同的飲食文化融合,而且效果如此奇妙出色,這道fushion相當成功,值得推介!

重點推介的大蝦西柚喬麥麵 - 不過堂食賣相好得多!
2009-03-12
重點推介的大蝦西柚喬麥麵 - 不過堂食賣相好得多!
  • 大蝦西柚喬麥麵
2009-03-01 15 瀏覽
EXP 雖然有點似FOOD COURT,很嘈,但食物方面,起初都覺得有點雜不LUN,有pizza,有西式飯,也有喇沙,但味道很不錯!!!軟殼蟹米紙卷 味道清新,夾著軟殼蟹也不油膩,米紙卷口感特別,煙um 不”張住個口,係個醬有d怪,帶有醋味,不帶協調ge 感覺@蒜香芝麻雞翼~好美味的雞亦,可惜只得4隻,唔夠分煙鴨胸蟹肉炒飯 & 芥末西冷牛肉薄餅 & 海鮮喇沙湯玻璃麵~wasabi同pizza,聽落都幾唔la lun,不過味道好特別,而且幾好味tim,不過d料再多d 就更好@@喇沙很香,少辣,但其實好少~~有機會再試,其他的米紙卷同pizza都好吸引~!!!
EXP 雖然有點似FOOD COURT,很嘈,
但食物方面,起初都覺得有點雜不LUN,
有pizza,有西式飯,也有喇沙,但味道很不錯!!!

蒜香芝麻雞翼~好美味的雞亦,可惜只得4隻,唔夠分

wasabi同pizza,聽落都幾唔la lun,
喇沙很香,少辣,但其實好少~~
有機會再試,其他的米紙卷同pizza都好吸引~!!!
  • 海鮮喇沙湯玻璃麵、芥末西冷牛肉薄餅
2009-02-27 7 瀏覽
今個情人節度度都鬼死咁貴, 咁岩問下EXP, 知道佢個情人節套餐幾抵,用匯豐卡, 加埋一, 兩個人都係三百幾蚊, 反正上兩個月都試過呢度, 食物質素唔錯, 就試多次前菜: 米紙卷(唔記得係咪軟瞉蟹), 用紅酸薑包住, 味道幾特別, 但 唔夠海鮮米紙 卷併好味飲品: 藍苺啤梨青檬果汁, 味道好fresh, 一大杯都唔夠, 想飲多杯添丫 : )主菜: 1) 西冷牛扒麵: 扒都厚, 有肉汁, 幾好, 麵質幾特別, 但煮得唔夠, 麵質 有d硬, 湯底一般, 失望 : ( 2) 大蝦雞扒: 冇咩特別, 再失望 : (甜品: 心型cake, 幾靚, 味道唔錯 : )咁既節日, 價錢合理, 但主菜較預期失望埋單既問題, 又出現了, 待應見到你的, 但叫極都唔黎, 呢個情況真係要改善一下
食物質素唔錯, 就試多次

卷併好味
有d硬, 湯底一般, 失望 : (
2) 大蝦雞扒: 冇咩特別, 再失望 : (
甜品: 心型cake, 幾靚, 味道唔錯 : )

咁既節日, 價錢合理, 但主菜較預期失望

又係朋友生日飯局,由於又一城地點近火車站,所以決定揀一間比較好既餐廳開飯我哋一行五人,只屬個小聚會,由於大家都收工肚餓...8:30先人齊入座第一次黎到呢間餐廳,裝潢OK,可以望到整個溜冰場,座位都係梳化軟座,幾舒適!我哋好快揀好,落Order後10分鐘差不多全部到齊!(頭盤)西柚海鮮沙律---疏菜感覺清新,配上鮮蝦和西柚肉,有甜有辣泰式小食拼盤---有串肉有蔗蝦有豆腐有墨魚丸,低食之選海鮮+檬粉米紙卷拼盤---五款不同感覺,味道不錯炸軟殼蟹---一層薄薄粉皮包住軟殼蟹,連同附有醬汁,甜甜並不油膩蒜香牛舌---三串九件厚厚的,不會太喊,好味推介大蝦西柚喬麥麵---冷盤主菜,依然清新鱸魚焗飯---魚塊很厚,飯底焗得很乾身,面層仲有啲脆,連同肉汁,非常好味和風鰻魚比薩---鰻魚鮮甜夠厚身,木魚放面中和甜味,推介之選(甜品)芝士餅,炸香蕉,甜品拼盤---各$2X,特色推介,建議留肚Order(飲品)三莓莓---感覺好特別,酸味適中餐廳食品整體味道好,價錢實惠,無論情侣拍拖,朋友聚會,午餐或晚餐都會食得開心!

我哋好快揀好,落Order後10分鐘差不多全部到齊!

泰式小食拼盤---有串肉有蔗蝦有豆腐有墨魚丸,低食之選
海鮮+檬粉米紙卷拼盤---五款不同感覺,味道不錯
蒜香牛舌---三串九件厚厚的,不會太喊,好味推介

大蝦西柚喬麥麵---冷盤主菜,依然清新

(飲品)三莓莓---感覺好特別,酸味適中
西柚海鮮沙律
  • 炸軟殼蟹
  • 芝士餅
  • 炸香蕉
2009-02-23 8 瀏覽
天天上學也會經過又城,但就是跟這餐廳沒緣!!這次放學後不想走太遠吃晚飯,於是終於有機會來這兒吃一次~~閒日的8時多, 去到已不用等就可以進去兩個人叫了3道菜:海鮮米紙卷拼 ($4X)菠菜海鮮扁意粉 ($6X)尋找咖哩雞pizza (regular) ($6X)order 了不久菠菜海鮮扁意粉便來了:好大碟~~份量很充足~~用料也不少: 魷魚,帶子,魚, mushroom ,青口等味道不濃,剛剛好!!!不久米紙卷也來了:有5件, 不同口味的, 每件吃下去也有不同的口感,也上香草和汁, 真的很清新很好吃!!!還未吃完前兩道菜pizza 也來了~ 賣相不錯,份量也不少,切成8件,小小的很易入口麵包鬆脆,入面的咖哩雞也是喜出望外,跟pizza 成了很好的配搭, 也上提子乾和菠蘿,我和親愛的都吃得讚不絕口總共吃了$19X, 3道菜, 超飽的~~非常滿足的離開要一提是服務也很不錯,原本想吃朋友介紹的軟殼蟹pizza, 可惜沒有了,但經理還嘗試叫廚房特意為我們弄一個(最後我們不想麻煩他所以放棄了), 唯一能挑剔的是桌子太小,放3碟東西已沒空位了~~又好味又抵食,一定會繼續光顧!!! : )
天天上學也會經過又城,但就是跟這餐廳沒緣!!
這次放學後不想走太遠吃晚飯,於是終於有機會來這兒吃一次~~
閒日的8時多, 去到已不用等就可以進去
兩個人叫了3道菜:
海鮮米紙卷拼 ($4X)
菠菜海鮮扁意粉 ($6X)
尋找咖哩雞pizza (regular) ($6X)
order 了不久菠菜海鮮扁意粉便來了:
好大碟~~份量很充足~~
用料也不少: 魷魚,帶子,魚, mushroom ,青口等
味道不濃,剛剛好!!!
不久米紙卷也來了:
總共吃了$19X, 3道菜, 超飽的~~非常滿足的離開
又好味又抵食,一定會繼續光顧!!! : )

菠菜海鮮扁意粉
海鮮米紙卷拼 ($4X)
尋找咖哩雞pizza (regular)
菠菜海鮮扁意粉
海鮮米紙卷拼 ($4X)
尋找咖哩雞pizza (regular)
  • 海鮮米紙卷拼
  • 尋找咖哩雞pizza
2009-02-18 16 瀏覽
EXP 成日都咁多人,但係上一篇食評又係我wor今次黎食dinner同行兩位友人食量都唔大我地3個就叫左以下食物:尋找咖哩雞 見都幾多人推,就試下啦....個賣相好得意,一次過可以滿足哂兩個願望呀- 食pizza 同食咖哩雞西蘭花忌廉蘑菇闊條麵 呢個都OK...可以多少少汁錫紙焗雜菌 我覺得BBQ時食既野味D,但都幾好食XXX米卷 唔記得個名,但幾好食,夏天食仲啱...有D海鮮o係上面..唔錯3個人都食唔哂,恆生enjoy card有9折total $200 有找....GOOD~
EXP 成日都咁多人,但係上一篇食評又係我wor

今次黎食dinner
同行兩位友人食量都唔大
我地3個就叫左以下食物:

西蘭花忌廉蘑菇闊條麵
呢個都OK...可以多少少汁

錫紙焗雜菌
我覺得BBQ時食既野味D,但都幾好食

XXX米卷

3個人都食唔哂,恆生enjoy card有9折
total $200 有找....GOOD~
清新米卷
西蘭花忌廉蘑菇闊條麵
要趁熱食
好味pizza - 尋找咖哩雞
清新米卷
要趁熱食
好味pizza - 尋找咖哩雞
2009-02-10 15 瀏覽
幾鍾意去EXP食tea,款式都幾全面今次食蒜蓉包咖哩雞,之前都食過,真係好好食蒜蓉包咖哩雞 蒜蓉包夠哂蒜蓉,熱喇喇好香口.....咖哩雞雖然係雪藏雞,但冇雪味,都唔錯....咖哩汁係易入口既,唔會好濃or辣,就番大部份人口味掛凍咖啡,一異水準
幾鍾意去EXP食tea,款式都幾全面

今次食蒜蓉包咖哩雞,之前都食過,真係好好食

蒜蓉包咖哩雞

凍咖啡,一異水準
D蒜蓉包好好味 :)
D蒜蓉包好好味 :)
2009-02-10 2 瀏覽
去紅館睇演唱會前先來醫肚,座位唔算舒服,但地點,食物同價錢都適中,東南亞/日式/西式食品都有,食物黎得好快下,此餐廳經常長龍,所以,我地6點幾就到:大蝦西柚喬麥麵($61)-差不多係每次黎必叫,夏天食感覺重清新,大蝦都算實肉,但似係雪貨,唔好以為好多麵,其實底下有生菜墊底,配酸酸地的日式沙律汁,幾開胃,份量對男士而言,應該唔夠,賣相亦好得(其實,我都試過夏天自己整)多多蛋白海鮮炒飯($61)-有green salad伴碟,飯的材料亦好多,有帶子,三文魚,蝦, 魚,干瑤柱等等,唔好以為望落好似白雪雪,查實每一口,都食到材料,無落其他sauce都有味蟹肉煙鴨胸飯($59)-蟹肉分開盛,鴨胸夠大件,但飯的煙鴨胸味道比較濃烈,我反而麻麻地欣賞-美味豆腐磚($29),少少甜辣,味道不太突出,但豆腐炸得幾脆-satay雞串半打($32),雞肉好乾下,下次唔會叫!

-satay雞串半打($32),雞肉好乾下,下次唔會叫!
正!大蝦西柚喬麥麵
正!多多蛋白海鮮炒飯
蟹肉煙鴨胸飯
美味豆腐磚
正!大蝦西柚喬麥麵
正!多多蛋白海鮮炒飯
  • 大蝦西柚喬麥麵
2009-02-09 5 瀏覽
睇戲之前下午和女朋友到 EXP 午飯, 我們的第一餐 dinner 都係係度食。雖然得兩個人, 但係都叫左三個 dish, 前菜有"海鮮 + 檬粉米紙卷", 同一般既越南檬粉米紙卷唔同, EXP 用海鮮 (蝦, 蟹肉, 三文魚, 魷魚, 帶子) 取代左生菜或醃蝦, 味道都夾, 但係就嫌佢層米紙實在係厚左 d 啦。 另外再叫左好多人推薦既 "尋找咖哩雞", 基本上係一個 pie + pizza, 係薄餅中間有咖哩雞粒同埋薯仔粒粒, 好好味, 好特別, pizza 一 d 都唔辣, 太辣既話就會連 d 蕃茄醬都蓋過。要推介呢個 "西柚大蝦喬麥麵" (冷麵), 芝麻醬超開胃 , 但係味道唔會太濃, 西柚同芒果好甜, 一 d 都唔酸, 份量兩個人岩岩好~飲品就試左杯果汁 "芒甜美蘋子" (mango + apple + grape), 飲到個底都唔會有渣, 正!侍應服務 ok, 上菜亦都好快。我諗下次再去又一城可以再試曬 EXP 咁多款既意粉 and pizza and 小食!

要推介呢個 "西柚大蝦喬麥麵" (冷麵), 芝麻醬超開胃

尋找咖哩雞 + 芒甜美蘋子
尋找咖哩雞 (餡)
西柚大蝦喬麥麵
海鮮 + 檬粉米紙卷
尋找咖哩雞 + 芒甜美蘋子
  • 西柚大蝦喬麥麵
  • 尋找咖哩雞
2009-02-08 4 瀏覽
入場睇戲前先食午飯,想起在又一城落完Order最快有得食嘅就係呢間!落Order後10分鐘差不多全部到齊!日式雞肉炒烏冬----有大量紫菜舖在烏冬面,雞肉只得少許,烏冬軟硬適中,碟底算小油,椰香焗海鮮飯----飯底焗得很乾身,面上的白汁有淡淡椰子味,用料不算新鮮但起碼沒有腥味.小食拼盤----這次大失水準,食物全部都是室温而不是熱的!(早前吃過幾次也沒問題.)如果趕入場的話這裡是首選!由坐低至食完到埋單只是用了25分鐘便完成!
落Order後10分鐘差不多全部到齊!
2009-01-31 13 瀏覽
其實是在圣誕節的那天吃的,但是一直忘記寫食評。居然拖到新年之后,但是還是補上吧。圣誕那天才下午5點多,EXP門口就排起了長長的隊。等了差不多半個鐘。點了軟殼蟹Pizza:EXP最有名的就是pizza啦,來到這里當然點。等了好耐,但是居然發現蟹肉是冷的,而且是冰的,美味度少了一半,表面灑的魚子不錯,吃進去有爆漿的感覺三文魚帶子菠菜扁意粉:同學極力推薦的。單吃意粉是絕對沒味的。一定要意粉和菠菜、松子一起入口。最出位的就是松子了,很香。還有里面的蝦肉也不錯。多多拼:好多的小食拼在一起。里面的豆腐很難吃,而且是冰的。蝦餅不錯。肉串也很好味,而且~穿肉串用的是甘蔗哦甜品:好味。有巧克力咖啡的,最好吃;芒果椰汁;香芋西米。最后加一,兩人吃了約是256。點得太多,吃到撐。

甜品
好味。有巧克力咖啡的,最好吃;芒果椰汁;香芋西米。
最后加一,兩人吃了約是256。點得太多,吃到撐。
  • 甜品,三文魚帶子菠菜扁意粉
對我來說, 在又一城要找價錢相宜又好食的地方吃正餐並不易.好久沒有來這店了, 因為經常很多人排隊入座.但這裡論環境,食物和服務都算是令我滿意的~ 昨天看完"波兒"六點多, 趕著八點去看煙花, 想找個地方快快地吃點東西但又不想去food court, 見這裡不用等位, 於是決定了這裡~1. 海鮮+檬粉米紙卷拼 : 五件. 米紙卷內包有檬粉. 各有一款不同的海鮮在上面.有魷魚, 三文魚, 帶子, 魚籽, 蝦 (全都是熟的)米紙卷內包檬粉很特別呢. 清清地, 是不錯的前菜2. 茄汁雞肉長通粉 : 味道剛好, 不會太酸. 兩個人吃, 份量也適中3. mango : 是芒果汁混入好像其他兩種生果(忘了是什麼)的果汁 . 喝得出真材實料. 這裡的不同果汁飲品的我的至愛. 比起其他很假的"鮮果汁"來得健康好味.餐牌內的很多菜式也很想試. 但我們兩個人不能試太多.下次多些人來時想試下"找尋咖哩雞"pizza~
對我來說, 在又一城要找價錢相宜又好食的地方吃正餐並不易.
好久沒有來這店了, 因為經常很多人排隊入座.
但這裡論環境,食物和服務都算是令我滿意的~

有魷魚, 三文魚, 帶子, 魚籽, 蝦 (全都是熟的)
米紙卷內包檬粉很特別呢. 清清地, 是不錯的前菜
餐牌內的很多菜式也很想試. 但我們兩個人不能試太多.
下次多些人來時想試下"找尋咖哩雞"pizza~
2009-01-28 13 瀏覽
一行十人慶生,又一城沒太多經濟選擇,於是到了exp.叫了太多款式,根本記不起吃了甚麼.遺憾是沒點mustard beef pizza 其餘如大蝦pizza/三文魚pizza/尋找咖哩雞都好味,點了幾個pasta/麵都ok海鮮檬粉米紙卷一流~!5男5女,埋單都係約每人$100可惜大食的我略嫌唔夠飽.(不過以往我與女友點2個pizza+一個pasta已經飽到上心口了.......)另外如果自攜美心集團的蛋糕係唔收切餅費的~但係其他餅店既就收每位$10, 上限$50~
一行十人慶生,
又一城沒太多經濟選擇,
於是到了exp.
叫了太多款式,
根本記不起吃了甚麼.
遺憾是沒點mustard beef pizza

其餘如大蝦pizza/三文魚pizza/尋找咖哩雞都好味,
點了幾個pasta/麵都ok
海鮮檬粉米紙卷一流~!
5男5女,埋單都係約每人$100
可惜大食的我略嫌唔夠飽.

另外如果自攜美心集團的蛋糕係唔收切餅費的~
但係其他餅店既就收每位$10, 上限$50~
2009-01-12 48 瀏覽
cool牙前最後一餐好野+聚舊晚餐千挑萬選揀左exp 因為真係一直想試好耐好耐好在 佢都冇拎我失望 真係好好味我地6個人 叫左4款飯麵+兩個pizza-白酒蜆肉扁意粉-茄汁蝦意粉-鴨胸炒飯-仲有個好清淡既炒飯-尋找咖哩雞-鰻魚pizza(上述食物名稱一定係唔正確...還請見諒...)先講飯麵 個人印象最深既係茄汁蝦意粉表面上睇落係最普通既一個 實際上唔係d蝦肉好鮮甜 而且個sauce較得好好 唔太酸 幾開胃兩個炒飯 鴨胸果個個味濃少少 蛋白果個就清淡d 兩者算係唔錯白酒蜆肉扁意粉反而令我幾失望 因為食唔出酒既香味 非常普通最正都係兩個pizza 尋找咖哩雞真係一絕 係pizza中間讓入咖哩雞肉令成個pizza完全唔同feel 仲1d都唔會覺得膩 而且餅身好脆 非常可口鰻魚果個相對地失色少少 但個鰻魚汁都好好味 香濃得黎甜甜地總括黎講 黎exp食野 一定要叫尋找咖哩雞 真係好好味!!
cool牙前最後一餐好野+聚舊晚餐
-鴨胸炒飯
-仲有個好清淡既炒飯
-尋找咖哩雞
-鰻魚pizza
(上述食物名稱一定係唔正確...還請見諒...)

先講飯麵 個人印象最深既係茄汁蝦意粉
表面上睇落係最普通既一個 實際上唔係
d蝦肉好鮮甜 而且個sauce較得好好 唔太酸 幾開胃
白酒蜆肉扁意粉反而令我幾失望 因為食唔出酒既香味 非常普通
鰻魚果個相對地失色少少 但個鰻魚汁都好好味 香濃得黎甜甜地
總括黎講 黎exp食野 一定要叫尋找咖哩雞 真係好好味!!
鰻魚pizza
白酒蜆肉扁意粉(左) 蛋白炒飯(右)
鰻魚pizza
白酒蜆肉扁意粉(左) 蛋白炒飯(右)
2009-01-03 32 瀏覽
今日又去左EXP勒~次次行開又一城都會去EXP,因為food hall太多人,又要等位又要霸位~而EXP相比下d位又舒服d,又唔駛冇啦啦有個人企係到等你張台~<海鮮+檬粉米紙卷拼>賣相好靚好精緻,有5種唔同新鮮既海鮮~基本上要一整粒海鮮連檬粉卷連特別醬汁一齊食,如果分開食會淡而冇味~佢清清地,最岩做前菜~<尋找咖喱雞>好特別好新穎,其實真係好想知道佢係點整!!!!個薄pizza本身已經好食,個邊邊又脆又鬆化~再加埋d咖喱雞,薯仔,真係好特別,少少甜味又唔辣~相比起d快餐,可能佢唔平~不過佢d主菜都幾大碟下,而且佢又置身係又一城入面,所以覺得佢都唔$$,算幾抵食~
今日又去左EXP勒~
次次行開又一城都會去EXP,
因為food hall太多人,又要等位又要霸位~
而EXP相比下d位又舒服d,
又唔駛冇啦啦有個人企係到等你張台~
<海鮮+檬粉米紙卷拼>
賣相好靚好精緻
,有5種唔同新鮮既海鮮~
基本上要一整粒海鮮連檬粉卷連特別醬汁一齊食,
如果分開食會淡而冇味~佢清清地,最岩做前菜~
<尋找咖喱雞>
好特別好新穎,其實真係好想知道佢係點整!!!!

個薄pizza本身已經好食,個邊邊又脆又鬆化~
再加埋d咖喱雞,薯仔[重有少量提子乾+菠蘿],
真係好特別,少少甜味又唔辣~
相比起d快餐,可能佢唔平~
不過佢d主菜[尤其係pizza]都幾大碟下,
而且佢又置身係又一城入面,
所以覺得佢都唔$$,算幾抵食~

海鮮+檬粉米紙卷拼
尋找咖喱雞