2008-12-28 11 瀏覽
聖誕節, 原本諗住同女友去勝香園食午餐, 點知居然休息喎, 聖誕喎?真係有麝自然香, 咁唯有改黎EXP, 呢度我地一直都想去試下, 女友叫左個海鮮檬粉米紙卷拼, 一碟五件有三文魚、尤魚、大蝦、帶子、軟瞉蟹(好似係)尤魚上面淋左D好似韓式既醬汁, 好醒胃, 帶仔就好鮮, 軟瞉蟹就香, 其餘兩個就女友食, 佢真係冇介紹錯, 色香味俱全! 我就叫左個軟瞉蟹Pizza, 開頭佢比錯左個簿批, 叫佢換,等左好耐, 終於有得食, 好多蟹子同蟹肉啊!!我最鍾意食海蟹, 對呢個Pizza真係冇得挑釁, Yummy!! 好幸運安排到高位比我地, 呢度可以聽到好正既音響,播住好好聽既新歌,又可以欣賞到人蹓冰, 清場洗地後, 麥兜踩冰出黎歡迎附近在場人士,EXP比我感覺非常好,絶對有下次
真係有麝自然香,

咁唯有改黎EXP, 呢度我地一直都想去試下,

女友叫左個海鮮檬粉米紙卷拼, 一碟五件
有三文魚、尤魚、大蝦、帶子、軟瞉蟹(好似係)
尤魚上面淋左D好似韓式既醬汁, 好醒胃,
帶仔就好鮮, 軟瞉蟹就香, 其餘兩個就女友食,
佢真係冇介紹錯, 色香味俱全!

等左好耐, 終於有得食, 好多蟹子同蟹肉啊!!

好幸運安排到高位比我地, 呢度可以聽到好正既音響,播住好好
聽既新歌,又可以欣賞到人蹓冰, 清場洗地後, 麥兜踩冰出黎
歡迎附近在場人士,EXP比我感覺非常好,絶對有下次
海鮮檬粉米紙卷拼,
軟殼蟹Pizza
麥兜踩冰
海鮮檬粉米紙卷拼,
軟殼蟹Pizza
  • 海鮮檬粉米紙卷拼,軟殼蟹Pizza
2008-12-26 3 瀏覽
这是美心系列里比较雅皮的一支,坐落在又一城滑冰场边,有些喧闹,也有些朝气。食物选择很多,中式、日式、东南亚、意式一应俱全。口味跟一般连锁店一样,差不到哪里去,但也别指望有惊喜。健康一族可以选择西兰花意大利面、蘑菇豆干丝面或者西铀鲜虾荞麦面,简单,清爽,可口。平日可以免费配一杯果汁,berry sisters是健康之选。
  • 西兰花意大利面 蘑菇豆干丝面 西铀鲜虾荞麦面 berry sisters果汁
2008-12-19 5 瀏覽
上次同D朋友系吃饭時間經過哩間店,俾入邊既裝潢吸引左..當時又無決定去邊度食飯,就入左嚟啦!! 不過都唔會後悔.真系好食.好抵!! 間餐廳既環境好安靜,气氛好好,用餐好開心 服務態度又好,最緊要系食物好味!! 叫左脆軟殼蟹薄餅,賣相好吸引人 都系炸過既, 幾脆; 上面的係酸汁,唔會太酸, 好味. 煙鴨胸炒飯 - 煙鴨胸都幾大塊, 料好新鮮,量都好足!!! 下次介紹朋友去食

不過都唔會後悔.真系好食.好抵!!

間餐廳既環境好安靜,气氛好好,用餐好開心

服務態度又好,最緊要系食物好味!!

叫左

煙鴨胸炒飯 - 煙鴨胸都幾大塊, 料好新鮮,量都好足!!!

下次介紹朋友去食
  • 脆軟殼蟹薄餅
2008-12-17 2 瀏覽
哈.由於本人中學係九龍塘.所以可以話lai又一係多過食飯.而EXP簡直就係每星期都lai一次既地方即使到而家都係會不斷去食!!!佢既食物、環境都永無失手.不過價錢真係貴左好多最鍾意海解波菜意粉!!! 成碟綠色好好食仲有蟹肉牛油果pizza.係少左d不過真係好食炸雞軟果同牛油果捲都係必叫的小食飲品就杯杯都好飲.星星果同蘋果咩咩果杯都係favour!甜品之前都鍾意...不過唔知幾時開始d cheese cake已經細到一啖食得完...所以而家甜品就會轉場食以前佢既價真係可以叫平.不過而家就中等啦總括佢既lunch、tea、dina中係以tea最抵食試過18元包一個海鮮喇沙同飲杯!! 不過我都會繼續以EXP為飯堂的
哈.由於本人中學係九龍塘.所以可以話
即使到而家都係會不斷去食!!!

佢既食物、環境都永無失手.不過價錢真係貴左好多
最鍾意海解波菜意粉!!! 成碟綠色好好食

仲有蟹肉牛油果pizza.係少左d不過真係好食
炸雞軟果同牛油果捲都係必叫的小食
飲品就杯杯都好飲.星星果同蘋果咩咩果杯都係favour!

一啖食得完...所以而家甜品就會轉場食

以前佢既價真係可以叫平.不過而家就中等啦
總括佢既lunch、tea、dina中係以tea最抵食
試過18元包一個海鮮喇沙同飲杯!!

不過我都會繼續以EXP為飯堂的
2008-12-16 27 瀏覽
雖然看完『地球停轉日』我和滯滯的滯仍未盡消,但可憐的蘿卜頭說他一整日尚未進食,我們決定舍命陪君子,勉強再塞一點吧盡管Openrice上好評如潮,但menu對我來講并不是太吸引,又太飽太滯,連甜品都省去了;倒是飲品系列有點引人,可惜我又實在喝不下。柚子蝦沙律:賣相水靈,但這種泰式沙律的味道不太接受的來,柚子肉酸卻少汁,香茅葉的獨特香味又過與濃烈,最好味的是彈牙又新鮮的蝦,可是又只有三隻呀…多多海鮮蛋白炒飯:不知道『多多』有何用意,但所指絕非海鮮/蛋白的份量,因為實在少得可憐。但炒飯其實入了海鮮的鮮味,比較干身,但總歸還是嫌口感寡了些。尋找咖喱雞:本想叫鰻魚批,但這個名字吸引了我們(令我們想到『尋找周杰倫』),好在這個決定算是不錯。不太烈的泰式咖喱與餅出面的番茄醬和提子很夾,薯仔比咖喱雞更美味更入咖喱香。批底也發得不錯,外身烤得幾脆。但要彈的是,連餡的餅身并未熟透(見圖),影響了本來就不太好的胃口。可能因為胃口未恢復,恐怕并不能公正評價,勉強給出“ok”,后會未必有期。

兩款皆不討好
好味不假,但餅身未熟透…
  • 尋找咖喱雞
2008-12-12 3 瀏覽
聽聞經常排長龍,見唔使排又餓餓哋就入去試試!雖然只係叫o左兩樣嘢,但係ok喎!Exp pizza 薄: 我食pizza一定食薄嘅,食厚嘅好似勁食大賽咁好辛苦!個pizza好簡單只係得芝士香草蕃茄同蕃茄醬,好彩唔係好似紙皮咁,內軟邊脆,但味道偏淡,都ok啦!大蝦茄汁意粉:一來到見色水有啲唔對路咁淡色嘅諗住唔夠味,食落原來唔只茄汁味仲有淡淡蝦糕味,意粉又煮得恰到好處,最緊要係啲蝦爽口有蝦味,因為通常食親都係霉加無味,一個字得!

• 意粉
1K
2008-12-11 20 瀏覽
有一個小時食晚餐才看戲, 今晚見到exp 又不多人, 不用排隊, 馬上坐下了.看了menu 幾次, 總是全都想食的, 和豬豬女友睇完又睇, 最後叫了海鮮+檬粉米紙卷拼, 番茄忌廉汁鮮蝦意粉, 及今期新登場的 脆軟殼蟹薄餅.但今日冇厚批, 得薄批, 姐姐話係個爐壞了, 咁冇法啦...海鮮+檬粉米紙卷拼如相, 有5粒;魚露都幾酸, 可能係d 檬粒素得多吧.魷魚上的汁都幾辣呢.其他的都好食, 都新鮮. 係略多沙律醬...番茄忌廉汁鮮蝦意粉好creamy, 好滑, 好味呀和女友好快消滅了成碟. 一人3-4 粒蝦啦.脆軟殼蟹薄餅上有8塊, 即4 隻蟹啦. 炸過, 幾脆; 上面的係酸汁, 味像咕嚕肉汁.薄批一般. 上的茄醬都幾濃架, 我都係落手食左隻蟹才另食個批的....服務很好.

海鮮+檬粉米紙卷拼如相, 有5粒;
魚露都幾酸, 可能係d 檬粒素得多吧.
魷魚上的汁都幾辣呢.
其他的都好食, 都新鮮. 係略多沙律醬...

番茄忌廉汁鮮蝦意粉好creamy, 好滑, 好味呀

和女友好快消滅了成碟. 一人3-4 粒蝦啦.

脆軟殼蟹薄餅上有8塊, 即4 隻蟹啦.
炸過, 幾脆; 上面的係酸汁, 味像咕嚕肉汁.
薄批一般. 上的茄醬都幾濃架,
我都係落手食左隻蟹才另食個批的....

服務很好.
海鮮+檬粉米紙卷拼
番茄忌廉汁蝦意粉
脆軟殼蟹薄餅, 和張相係一樣的
海鮮+檬粉米紙卷拼
番茄忌廉汁蝦意粉
脆軟殼蟹薄餅, 和張相係一樣的
2008-11-23 1 瀏覽
本因覺得EXP D野會好貴,,但其實可以接受,,平均1個人100度,,去食既飯既話,,抑係早D,,抑係遲D,,千萬唔好唔遲唔早,,因為你實會有排排,,6點幾,,or8點幾去啦,,呢D時間比較少人排D,,我就係早段時間排,,等左十多分鐘就有位,,4個人,,叫左2個意粉,,2個PIZZA,,再加一D小食,,其實都已經好飽=_=我覺D PIZZA幾好味啊!!真係做到外脆內軟,,而且又勁多CHEESE!!好味過D PIZZA專門店,,不過PIZZA D料就少左D啦,,至於D意粉同小食都唔錯,,不過就提議大家唔好叫串燒,,因為佢個D真係唔係串燒LOR - -真係放舊肉上去,,整熟左就算,,,一D串燒既感覺都冇,,D人會不時過黎同你斟水,,而且地方大,,又唔會趕你走,,GD啊!!呢度食野係會比其他地方貴少少既,,但試下又無訪!!
本因覺得EXP D野會好貴,,
但其實可以接受,,平均1個人100度,,

去食既飯既話,,
抑係早D,,抑係遲D,,
千萬唔好唔遲唔早,,
因為你實會有排排,,

6點幾,,or8點幾去啦,,
呢D時間比較少人排D,,
我就係早段時間排,,等左十多分鐘就有位,,

其實都已經好飽=_=

我覺D PIZZA幾好味啊!!
真係做到外脆內軟,,而且又勁多CHEESE!!
好味過D PIZZA專門店,,
不過PIZZA D料就少左D啦,,

至於D意粉同小食都唔錯,,

不過就提議大家唔好叫串燒,,
因為佢個D真係唔係串燒LOR - -
真係放舊肉上去,,整熟左就算,,,
一D串燒既感覺都冇,,

D人會不時過黎同你斟水,,
而且地方大,,又唔會趕你走,,GD啊!!

呢度食野係會比其他地方貴少少既,,
但試下又無訪!!
  • pizza
2008-11-22 9 瀏覽
忙裡偷閒,難得一天不用返工,同男朋友揀o左o黎呢度食 Lunch,方便之後佢返學 原來呢度冇 Set Lunch o架...Menu 同夜晚來食的一樣因為不太肚餓,只叫了兩款食物︰煙鴨胸炒飯和茄汁蝦寬條麵煙鴨胸炒飯 - 煙鴨胸都幾大塊,以為只有呢幾塊,食落,原來炒飯中也有煙鴨胸粒 ,足料!!!茄汁蝦寬條麵 - 這個從前都食過一次,今次再食 蝦很大隻很爽,麵條吸晒茄汁味,好味 Lunch 不太多人,食飽還坐了好一陣子叫侍應加水他們都好快手

原來呢度冇 Set Lunch o架...
Menu 同夜晚來食的一樣

因為不太肚餓,只叫了兩款食物︰煙鴨胸炒飯和茄汁蝦寬條麵

,足料!!!

茄汁蝦寬條麵 - 這個從前都食過一次,今次再食
蝦很大隻很爽,麵條吸晒茄汁味,好味

Lunch 不太多人,食飽還坐了好一陣子
侍應加水他們都好快手
2008-11-18 52 瀏覽
很久都沒來過又一城, 之前都有溜過冰,現在都沒有這個勇氣去溜一溜冰,不同的年紀做不同的事情.服務生帶我去坐最貼近溜冰場的位置,可以更加一目了然溜冰場既環境.鹽燒牛舌 - 老實講,我從來都未食過牛舌,都有點擔心,單睇外表都不似牛舌,比較似牛肉,肉味不太重,但係肉質好軟,不會韌,亦消除我的擔心.海鮮檬粉米紙卷 - 賣相跟餐牌真係好相似,又夠精緻,排第4件帶子好鮮甜,三文魚好新鮮,主要味道都係海鮮,檬粉都係陪襯.巴馬火腿Pizza - 巴馬火腿好香肉味有有一點點鹹味,正呀~~~每一份都有一塊,而且擺放得好,pizza底脆卜卜,非常配合.一邊食一邊望住溜冰場內既小朋友學習溜冰,感覺到好舒服.

不同的年紀做不同的事情.

三文魚好新鮮,主要味道都係海鮮,檬粉都係陪襯.

巴馬火腿Pizza - 巴馬火腿好香肉味有有一點點鹹味,
正呀~~~每一份都有一塊,
而且擺放得好,pizza底脆卜卜,非常配合.

一邊食一邊望住溜冰場內既小朋友學習溜冰,感覺到好舒服.

巴馬火腿Pizza
海鮮檬粉米紙卷
1K
2008-11-15 12 瀏覽
寶寶豬放學已8 點咁滯, 來到已8點幾.嘩, 仲要排大隊, 此餐廳係冇得攞飛的, 要企响度等排隊的. 擠提咁排成一行, 自上次食築地排, 好耐都未試過咁等法了.雖然要等十張檯倒, 但好采都好快有了.之前在門口已看定menu, 一入內叫了:海鮮喇沙湯玻璃麵, 香味豆腐磚, 尋找咖哩雞pizza;女友豬叫了杯 草莓莓, 對抗氧化!!!海鮮喇沙湯玻璃麵先充上, 又幾晶瑩通吃落都不少海鮮, 魚, 青口, 蝦等, 喇沙湯略辣, 少許椰香;玻璃麵則少許韌, 但又彈彈地牙, 幾得意.尋找咖哩雞pizza都唔細, 內的咖哩雞及薯仔好配合.薯仔才是靈魂, 咖哩好少辣, 食落像咖哩雞薯仔+ 印式薄餅咁.香味豆腐磚係一粒粒約2cm cube仔的炸豆腐, 再加上一些像泰式甜醬.味道一般, 比起其他兩食物略為迅色.草莓莓都真係好多莓, 女友得到合適的抗氧化, 好開心呢~兩人食了200蚊, 這樣的服務和食物, 非常好呢~
寶寶豬放學已8 點咁滯, 來到已8點幾.

擠提咁排成一行, 自上次食築地排, 好耐都未試過咁等法了.
雖然要等十張檯倒, 但好采都好快有了.

之前在門口已看定menu, 一入內叫了:
海鮮喇沙湯玻璃麵, 香味豆腐磚, 尋找咖哩雞pizza;
女友豬叫了杯 草莓莓, 對抗氧化!!!

海鮮喇沙湯玻璃麵先充上, 又幾晶瑩通
玻璃麵則少許韌, 但又彈彈地牙, 幾得意.

尋找咖哩雞pizza都唔細, 內的咖哩雞及薯仔好配合.

味道一般, 比起其他兩食物略為迅色.

草莓莓都真係好多莓, 女友得到合適的抗氧化, 好開心呢~

兩人食了200蚊, 這樣的服務和食物, 非常好呢~
草莓莓, 有好多菓肉
海鮮喇沙湯玻璃麵, 少許辣
尋找咖哩雞pizza, 推介
香味豆腐磚, 一般
草莓莓, 有好多菓肉
海鮮喇沙湯玻璃麵, 少許辣
尋找咖哩雞pizza, 推介
2008-11-10 53 瀏覽
1點幾去到都唔算好多人點了1:蒜香芝麻雞翼由雞翼尖同雞中翼組成幾滑幾白脆,芝麻同香蒜夾埋好香口一碟有四隻2:煙鴨胸蟹肉炒飯本身以為好細碟黎到都幾大碟喎,蟹肉另外有生菜包住唔會撈埋落飯度唔見左最意外個飯有少少荔枝,甜甜地都幾match : )3.芥末西冷牛肉薄餅叫左普通pie,幾脆不過見到人地個鰻魚pizza好似吸引dee下次可以試下。兩個人食勁飽!見到3:30下午茶有野飲送都幾抵
1點幾去到都唔算好多人

點了
1:蒜香芝麻雞翼
由雞翼尖同雞中翼組成
幾滑幾白脆,芝麻同香蒜夾埋好香口
一碟有四隻

2:煙鴨胸蟹肉炒飯
本身以為好細碟
黎到都幾大碟喎,蟹肉另外有生菜包住
唔會撈埋落飯度唔見左
最意外個飯有少少荔枝,甜甜地都幾match : )

3.芥末西冷牛肉薄餅
叫左普通pie,幾脆
不過見到人地個鰻魚pizza好似吸引dee

蒜香芝麻雞翼
煙鴨胸蟹肉炒飯
芥末西冷牛肉薄餅
2008-11-09 38 瀏覽
從來都覺得又一城所有o野食都好貴, 所以就成日只係去foodcourt or Super Sandwich, 雖然知道有EXP, 但感覺上係貴價o野, 所以都冇試過, 但原來係casual dining o黎ga wor~~鹽燒牛舌: 見有好多食家都介紹, 應該有保証掛, 好彩平日不吃牛舌的友人都願意犠牲一試.雖不至於外脆內軟, 但係係好夠淋, 似是肉質細密的牛腩, 配上香口的炸蒜, 是很惹味的小吃呢~~~和風鰻魚比薩: 都係友人知我心, 心話冇所謂其實最想食至愛的鰻魚.Um~~~食一啖就知我找到了最愛的pizza組合了. 香甜的照燒汁, 配上惹味的"郁郁"木耳, 最重要係那一片錦上添花的鰻魚, 超肥美, 且外脆內嫩, 絶不是一般的頹鰻魚ar, 還燒得很香呢! 那幾條甜椒反而有點多餘, haha. 如果上面好似八爪魚丸咁有沙拉醬同芥未醬就正la.至於普通批都不用多讚了, 脆脆的邊, 鬆軟的批身好似麵包一樣, 不過正如友人所說鰻魚同pizza好似兩個分開的個體户, haha.以後係又一城有選擇了~~~~

以後係又一城有選擇了~~~~
和風鰻魚比薩
好美味的鰻魚ar
和風鰻魚比薩
2008-11-04 15 瀏覽
朋友 和 我 都愛吃 pizza. 立即 想 起 EXP….. 事實上, 又一城 的餐廳 都 偏貴, EXP 算是 價錢合理和 食物質 素 有d保證的 一間. 朋友和我 都 細食, 只 點了 二款食品, 已經 好飽了, 最後 都是 吃剩了 二片pizza: 意大利雜腸pizza ~ pizza好脆好好味~ 批皮焗得薄薄脆脆, 茄醬和芝士配上大大片 雜腸~ 讓人食得滋味 鮮茄 香草 雞肉 長 通粉~長 通粉有 d 林~鮮茄 醬汁太水 , 沒有鮮茄 味~ 整體上 味道有 d 淡 口 ~ 十分 普通. 今餐 一笑 一 喊~ 比 個 ok 啦!

今餐 一笑 一 喊~ 比 個 ok 啦!
pizza好脆好好味
整體上 味道有 d 淡 口
pizza好脆好好味
2008-10-23 27 瀏覽
話說有一天(09 OCT), 和豹哥哥拍拖拖來到又一城, 見EXP 骨骨子子, 對住個溜冰場, 人氣又旺, 撞o岩閒日8點幾都唔使排隊, 豹哥哥提議入EXP試下。好丫好丫~服務好好呀, waiter黎得又好, 去得又好, 上菜又快, 收o野都快。d o野食都係骨骨子子。叫左兩樣o野, 三文魚帶子菠菜扁意粉, 和 鴨胸炒飯。三文魚帶子菠菜扁意粉唔可以唔叫啦, 總有幾碟在左右。雖然出到黎個樣同meau有分別, 都唔差丫! 色香都俱全, 口味o岩唔o岩, 見人見至, 只要個樣靚, 就食得開心。鴨胸炒飯, 不得了! 同個meau一樣, 好大碟tim!!! 有d 龍眼肉, 唔知咩配搭, 甜甜o地咁~ 有d新鮮感丫!! 又係只要個樣靚, 就食得開心。我食得開心, 豹哥哥又開心~ 嘿嘿, 兩個人食都好飽丫~ 無credit card discount~兩人埋單, 好似$130左右~
話說有一天(09 OCT), 和豹哥哥拍拖拖來到又一城,
見EXP 骨骨子子, 對住個溜冰場, 人氣又旺,
撞o岩閒日8點幾都唔使排隊,
豹哥哥提議入EXP試下。

好丫好丫~

服務好好呀, waiter黎得又好,
去得又好, 上菜又快, 收o野都快。

d o野食都係骨骨子子。叫左兩樣o野,
三文魚帶子菠菜扁意粉, 和 鴨胸炒飯。

三文魚帶子菠菜扁意粉唔可以唔叫啦, 總有幾碟在左右。
雖然出到黎個樣同meau有分別, 都唔差丫!

又係只要個樣靚, 就食得開心。

我食得開心, 豹哥哥又開心~ 嘿嘿, 兩個人食都好飽丫~

無credit card discount~
兩人埋單, 好似$130左右~

三文魚帶子菠菜扁意粉
鴨胸炒飯
  • 三文魚帶子菠菜扁意粉($63)