今次同朋友嚟到銅鑼灣食晚飯🥣去咗一間充滿異國風情嘅意大利餐廳,入面充滿意大利文藝復興嘅藝術裝飾。餐廳主打古代漢堡同各式各樣嘅意大利Fusion菜,當然唔少得佢哋嘅自家製意式雪糕,天然又好食!古代漢堡 set係必食嘅招牌漢堡!薯條炸至金黃色,十分香脆!而呢個BURGER食落去有種清新又香嘅味道,全因為用咗阿根廷青汁,係餐廳自家秘製醬汁,使用了不同香草、辣椒等材料製作而成。而漢堡扒煎得香氣十足,食入口一啲油膩感都冇,正!😝Gelato Toast 香脆又甜嘅脆多士,面上加咗好多蜜糖漿,多士入口香脆又香甜。多士上面仲有配一球blueberry gelato,味道酸酸甜甜好開胃,雪糕口感細滑,讚!👍🏻
今次同朋友嚟到銅鑼灣食晚飯🥣

古代漢堡 set

2023-10-24 258 瀏覽
銅鑼灣鬧市中嘅古典風漢堡包店,呢間漢堡包店細細間,隱藏係一條街嘅邊邊,完全唔起眼,不過都好容易搵到,其實就係喺時代廣場後面🙈《Cauldron Burger $119》呢個古代漢堡係佢哋嘅招牌之一,除咗牛肉之外仲加咗青醬芝士,一上枱嗰陣真係非常之吸睛,直程係打開俾你睇,打卡一流😂調味方面唔會話太過濃味,記得帶濕紙巾🤣因為我哋食嗰陣啲肉汁爆曬出嚟,食到成手都係🙈個人覺得如果芝士可以有啲熱溶嘅效果會仲正啲!《Wagyu Burger $119》我哋比較鍾意呢個和牛漢堡多啲,明顯牛肉味比較濃,和牛真係唔同啲😂不過呢個食落就冇頭先嗰個咁有特色,相對上會普通少少!《Blackcurrant Mango Drink +$35》另外叫左杯飲品,雖然話係黑加倫子芒果,不過偏重黑加侖子味,芒果味唔多覺,都唔算太甜,還好🤭值得一讚嘅係呢間嘅漢堡包好鬆軟,食落好軟熟,食完都唔會話好頂胃👍🏻見呢間漢堡包店都有好多雪糕選擇,好似都係佢哋嘅招牌之一,大家有機會都可以試吓🤭Exotica Gelatea銅鑼灣霎東街49號地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《Cauldron Burger $119》

Blackcurrent  Mango  Drink
  • 古代漢堡
  • 和牛漢堡
2023-10-23 19 瀏覽
💛歐洲風格漢堡小店💛和牛漢堡+薯條(Combo set) $139:呢個signature和牛漢堡味道不錯,和牛肉煎得恰到好處,幾多汁。番茄同芝士增加咗層次。薯條炸得香脆,唔會油膩,可以落多啲鹽更perfect。Gelato Scoop on Honey Toast $99:椰子菠蘿雪糕配蜜糖多士,雪糕口感滑順,鍾意食呢個味嘅人可以一試,擁有椰子+菠蘿嘅鮮甜味。蜜糖多士酥脆可口,雪糕+多士呢個搭配幾夾。雪糕可以選擇其他味道(e.g: 乳酪、朱古力、藍莓)豬肉漢堡(Original set) $87:豬肉煎得幾香,但味道欠缺一啲特別嘅驚喜。(配料同上)Remark: 舖頭氛圍幾有feel,裝潢幾有歐洲風。💰💰💰人均消費 ~$100-$150💰💰💰味道:💛💛💛🩶🩶+0.5服務:💛💛💛💛🩶環境:💛💛💛🩶🩶+0.5性價比:💛💛💛💛🩶回頭指數:💛💛💛🩶🩶+0.5加一服務 :✅📍地址:(銅鑼灣)銅鑼灣霎東街49號地舖
💛歐洲風格漢堡小店💛

和牛漢堡+薯條(Combo set) $139:

豬肉漢堡(Original set) $87:
豬肉煎得幾香,但味道欠缺一啲特別嘅驚喜。(配料同上)

Remark: 舖頭氛圍幾有feel,裝潢幾有歐洲風。

💰💰💰人均消費 ~$100-$150💰💰💰

📍地址:
(銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街49號地舖
2023-10-23 10 瀏覽
📍Cwb係burger😳😳😳小編都幾中意食包🍔今次去到銅鑼灣一間小店,即煎漢堡扒流晒汁❤️❤️❤️食完仲可以去行下街,唯一既小缺點就係本身小編想嗌pasta但晏晝係冇得食🤕▪️Wagyu Burger combo $139和牛漢堡好juicy,一啖咬落去滴晒汁😳牛味好香,139蚊就有包埋薯條,薯條就偏幼身但都幾脆🥹▪️Bacon Cheese Burger original $105小編個人就中意呢個煙肉芝士牛肉漢堡多啲😳因為脆卜卜既煙肉搭牛肉味道更香同更邪惡🥰煙肉係昇華左成個包,而漢堡扒都係好juicy,但加埋蕃茄就中和左油膩感,岩岩好🥰
📍Cwb

▪️Wagyu Burger combo $139

2023-10-16
2023-10-23 12 瀏覽
📍🇭🇰 Exotica Gelatea @Causeway Bay.This is our first time to be here for our dinner, we think we will come again as the food and burger are very good! 🫶🏻.Exotica Burger Set📌 Combo set: Wagyu Burger with French Fries {HK$139}- Wagyu beef was very juicy and thick in size, out of our expectations! We were very enjoyed and liked it very much! We think this burger should be the best burger we ate!.📌 Combo set: Pork Burger with French Fries {HK$107}- Pork with cheese was very juic
Exotica Burger Set
- Pork with cheese was very juicy too! If you don’t like beef, this is another good choice for meat lover!
🍹 Rose Mulherry Cream Gelato
Stopped on Rose Milkshake {HK$79}
- Gelato ice-cream mixed with rose milkshake was very special and taste good!
Super recommend @exoticagelatea to all of you!
2023-10-07
  • Wagyu Burger 和牛漢堡
2023-10-19 12 瀏覽
【意式風情。軟嫩和牛】位於時代廣場後面的一間漢堡和意式雪糕的小店。 在對面已經能看到門口的落地玻璃上寫了”World's Best Wagyu Burger”,很吸精。餐廳的店面不大, 卻有空間感,充滿了歐陸古堡的佈置,彷彿置身在意大利。 ❈ 和牛漢堡套餐 HK$139 濃郁的牛肉香氣,內質軟嫩,芝士溶化在和牛上,咬下去肉汁滿滿,再配上清脆的生菜和蕃茄,中和了油膩感。點選套餐會配上即炸幼身薯條,香脆不油腻。❈ Gelatos - Premium 3 Scoops HK$129吃完漢堡還點了3球gelatos 當甜點,Coconut Pineapple 很清爽,椰子和菠蘿意外的很搭。第一次吃Osmanthus Chrysanthemum ,桂花香氣很突出,蠻特別,值得一試。D24 Durian 就不用多說,榴槤控必點。
【意式風情。軟嫩和牛】

❈ 和牛漢堡套餐 HK$139

2023-10-04
  • Gelato
  • Wagyu Burger  combo
2023-10-18 31 瀏覽
Bacon Cheese Burger (Combo) $125好欣賞個burger bun 表層微脆而十分鬆軟帶點牛油香中間bacon 咸香crispy , beef patty 好juicy 肉味濃厚, 配埋fresh lettuces 同蕃茄減膩, 口感味道層次豐富, 好食係會跟薯條, 🍟香脆幼身唔會好油膩, 只帶有少少鹽調味Wagyu Burger和牛漢堡 $119寫住係世上最佳和牛梗要試試, 我同朋友share 先食左bacon cheese burger已經覺得好食. 朋友話, 你試左wagyu 先啦一口咬落, wagyu beef patty 真係唔同, 佢嘅口感更綿密軟腍, 而牛脂味更香濃, 值得一環境闊落仲有d 油畫做decor, free wifi依家like 同即時寫review 會送gelato/sorbet. 試左球blueberry sorbet 太甜麻麻

好欣賞個burger bun 表層微脆而十分鬆軟帶點牛油香

[combo]係會跟薯條, 🍟香脆幼身唔會好油膩, 只帶有少少鹽調味

Wagyu Burger和牛漢堡 $119

環境闊落仲有d 油畫做decor, free wifi

• Wagyu Burger 和牛漢堡
  • 煙肉芝士牛肉漢堡
2023-10-18 4 瀏覽
//10 10 23 晴天🌞14:00 銅鑼灣 霎東街@exoticagelatea/ Gelato權力的像徵 /意大利雪糕🇮🇹 ——— 歷史已經相當悠久,最早可以追溯到幾千年前嘅古羅馬,當時羅馬皇帝好鍾意命人將白雪配以生果、果汁,整成一道飯後甜品🌛。但真正令Gelato發揚光大,就係喺16世紀末期。著名「梅迪奇家族」為咗招待西班牙國王嘅到訪🤴🏻,於是委託藝術家「貝爾納」,好好籌備一場精彩嘅晚宴。當晚,「貝爾納」用咗新鮮生果、冰、牛奶、蛋、蜂蜜,製成咗道極為綿滑嘅新式甜品,結果,驚艷在場所有嘅王室成員。經過呢次晚宴之後,Gelato嘅雛形就終於正式誕生啦🍦!#信不信由你系列 *會有加一服務費-Exotica Cheesy Burger (Combo) With French Fries HKD$149———————————————————————裏面嘅mozzarella同double車打芝士完全覆蓋成塊漢堡扒 而且燒到半溶狀態 每啖都令口腔 充滿住強烈嘅芝士奶香 厚厚嘅漢堡扒 牛脂味濃郁 質感軟嫩咬落去會有勁多肉汁唧出來幼薯條份量多,炸得香脆、唔油膩食起嚟薯仔味都幾重Bacon C
10 10 23 晴天🌞
14:00 銅鑼灣 霎東街
@exoticagelatea

/ Gelato權力的像徵 /

經過呢次晚宴之後,Gelato嘅雛形就終於正式誕生啦🍦!

#信不信由你系列

*會有加一服務費

Exotica Cheesy Burger (Combo)
With French Fries HKD$149
裏面嘅mozzarella同double車打芝士
完全覆蓋成塊漢堡扒 而且燒到半溶狀態
每啖都令口腔 充滿住強烈嘅芝士奶香

厚厚嘅漢堡扒 牛脂味濃郁 質感軟嫩
咬落去會有勁多肉汁唧出來

幼薯條份量多,炸得香脆、唔油膩
食起嚟薯仔味都幾重

Bacon Cheese Burger (Combo)
With French Fries HKD$125
煙肉每塊煎至乾身脆口
食落去自帶陣陣嘅鹹香

另外漢堡扒 肉味濃厚、多汁
配埋 表皮微脆 內裏鬆軟嘅漢堡包

口感層次份外豐富,啱晒鍾意啖啖肉嘅朋友

Standard Coconut Pineapple HKD$56
———————————————————————
Gelato質感 細緻綿密、扎實

首先菠蘿味香濃突出
之後尾韻再滲透 椰子淡雅嘅清香
整體味道夠晒天然、清新

而裏面亦混合咗大量椰子蓉
令每一啖嘅口感都更加完滿
2023-10-10
2023-10-18 15 瀏覽
🍔Exotica Gelatea😋Burger 小店🍔和牛漢堡ComboJuicy肉汁好豐富😋和牛味濃,好厚肉,軟嫩傢口感,好快脆已經食晒成個burger,個包係用牛油煎香,軟硬度適中♥️🍟如果用粗薯條就更加好🍔煙肉芝士牛肉漢堡Original漢堡有4塊煙肉,煎得好香脆,好crispy,好香口👍🏽牛肉漢堡雖然無和牛咁淋,但牛肉味都好香濃,同埋都有一定嘅厚度,非常豐富。加埋番茄同生菜,refreshing👍🏽 🍔Combo 包薯條🍟🍔Original 正常版漢堡包🍔Tasting 輕盈版漢堡包幾欣賞有咁樣嘅menu設計,俾你有自由選擇,幾好👍🏻👍🏻👍🏻
🍔Exotica Gelatea😋Burger 小店
🍔和牛漢堡Combo
🍟如果用粗薯條就更加好

🍔煙肉芝士牛肉漢堡Original

🍔Combo 包薯條🍟
🍔Original 正常版漢堡包
🍔Tasting 輕盈版漢堡包

其實香港真係唔少有心思既burger店!係銅鑼灣行街行到攰攰地,就試下呢間網上都幾多好評既burger店,又真係不錯wor🥳推薦指數:🐷🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:burger質素高,裝修精緻)🍔和牛漢堡combo 𝐇𝐊𝐃 139麵包有驚喜🤩,除左烘到卜卜脆,仲搽左牛油係到,好香!和牛juicy又鬆軟,牛味好重,呢個價錢食到和牛真心不錯~薯條用既幼薯,雖然唔係我地鍾意既粗薯口感,不過勝在一樣新鮮炸起,熱辣辣👍🍔古代漢堡combo 𝐇𝐊𝐃 139麵包一樣好香,同和牛漢堡好似,不過呢個牛肉用既係安格斯牛,牛肉比較有口感,厚實😋!配上特色醬汁,酸酸地幾開胃,食晒一個都唔會膩Blackcurrant Mango Tea/ Peach Tea 𝐇𝐊𝐃 35加35蚊就有大大杯果茶,鍾意飲甜既可以揀mango,peach tea會比較清爽~環境:雖然店內空間不大,但裝修精緻有心思,食得又影得😉

推薦指數:🐷🐷🐷🐷
(5分滿分)
(原因:burger質素高,裝修精緻)

🍔和牛漢堡combo 𝐇𝐊𝐃 139

🍔古代漢堡combo 𝐇𝐊𝐃 139

環境:雖然店內空間不大,但裝修精緻有心思,食得又影得😉
burger同gelato都係我嘅comfort food🍔🍨可以喺同一間餐廳食晒兩樣,太滿足啦🥰先試試招牌wagyu burger😋和牛漢堡扒中間有洋蔥粒,香口又juicy🤤個包除咗有芝士仲有兩層厚牛油,好邪惡😳combo set跟一份薯條🤭薯條就相對幼身淡味,需要點茄汁先夠味🍅加配咗杯伯爵茶,解解膩再食gelato!貪心嘅我點咗兩球gelato🍨coconut pineapple gelato有少許沙冰顆粒感個人認為菠蘿味比椰子味突出🍍🥥整體嚟講味道清新特別👍🏻至於Valrhona dark chocolate gelato呢款朱古力就係質素保證,味道超級濃郁🍫餐廳裝修走意大利復古風🎭店員亦都好nice😚
可以喺同一間餐廳食晒兩樣,太滿足啦🥰

先試試招牌wagyu burger😋
和牛漢堡扒中間有洋蔥粒,香口又juicy🤤
個包除咗有芝士仲有兩層厚牛油,好邪惡😳
combo set跟一份薯條🤭
薯條就相對幼身淡味,需要點茄汁先夠味🍅

加配咗杯伯爵茶,解解膩再食gelato!

貪心嘅我點咗兩球gelato🍨
個人認為菠蘿味比椰子味突出🍍🥥
整體嚟講味道清新特別👍🏻
呢款朱古力就係質素保證,味道超級濃郁🍫

餐廳裝修走意大利復古風🎭店員亦都好nice😚
  • 和牛漢堡
經過銅鑼灣見到呢間burger裝修好特別,好似返到意大利咁🥹即刻又好想去旅行🤣主打burger同gelato🍦呢到有個tasting即係mini size嘅burger俾細食人士,不過個日去到已經無曬☹️1️⃣ 煙肉芝士牛肉漢堡 $105 (Original)呢款煙肉芝士牛肉漢包嘅包煎過,有啲酥脆嘅質感,芝士味濃同煙肉一齊煎過嚟,煙肉煎到乾身,帶嚟一啲嚼勁同鹹香味道🤔牛肉厚實同和牛個個唔同~👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲.𝟱/𝟏𝟎2️⃣ 和牛漢堡 $139 (Combo)佢寫到World's Best Wagyu Burger 咁一定要試下啦😂😂😂我就覺得未至於嘅,不過都唔差🤣🤣和牛牛味重,口感好淋,唔會過熟,咬落去都多汁~個薯條炸到好脆,不過油咗少少🤏🏻🙈👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳/𝟏𝟎3️⃣ Iced Capuccino $55呢杯Iced Capuccino 咖啡味道濃郁而香濃,如果你鍾意咖啡,呢個絕對係一個不錯嘅選擇☕️🫘👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳.𝟱/𝟏𝟎

1️⃣ 煙肉芝士牛肉漢堡 $105 (Original)
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟲.𝟱/𝟏𝟎

2️⃣ 和牛漢堡 $139 (Combo)
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳/𝟏𝟎

3️⃣ Iced Capuccino $55
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟳.𝟱/𝟏𝟎
前幾日同男朋友去左銅鑼灣依間漢堡包餐廳食野,依間西餐廳都獲得好多獎項🥰入到去裝潢都係主打歐美復古風,店員都係講英文,佢地親切有禮。佢地依度啲漢堡有3個size,分別係Original、Combo及Tasting。Combo會附送薯條,Tasting份量會再細啲,比較適合細食既朋友仔👍🏻今次同男朋友叫左Waygu Burgers Combo(和牛漢堡)、Exotica Cheesy Burger Combo with French Fries(超芝士漢堡套餐)、Gelato Toast、Exotica Rose Special及熱Matcha Latte😝和牛漢堡Waygu Burgers (Combo)份量都好大,入面都好足料,和牛好淋好軟熟,啖啖都係肉😌芝士同和牛好夾味,唔會食到好流,如果再多少少芝士就更加好。而蕃茄大大舊,鮮甜又多汁。菜又好新鮮,個包咬落去好軟熟,唔難切🫶🏻薯條都好好食,個樣雖然似M記,但食落去唔會話好多鹽,擺耐左一樣keep住咁脆,值得讚下💕超芝士漢堡套餐Exotica Cheesy Burger Combo with French Fries暖爸話入面個牛肉都o

和牛漢堡Waygu Burgers (Combo)

暖爸話入面個牛肉都ok,話個芝士mix乳酪陣味有啲怪怪地,個包都好好食!薯條又唔會太熱氣太多鹽。所以佢都滿意😌

Gelato Toast配Coconut pineapple雪糕
佢地啲雪糕係自家制架!好多人黎都有食佢地既雪糕😍我地問店員有無邊款雪糕好介紹,佢就介紹左我地食coconut pineapple雪糕。個雪糕有驚喜,入面有椰絲加菠蘿粒,好有口感😍而Gelato Toast都好有驚喜,平時都係麵包做吐司,但佢地用左提子乾包做吐司,配上煉奶,不過食食下都會有啲流🤣

Exotica Rose Special
我覺得似玫瑰奶昔沙冰,但唔太甜依樣唔錯😚
玫瑰味好出!沙冰唔會多到淨係好似齋飲冰
價錢就比較貴!但好岩我打卡🤓

熱Matcha Latte
暖爸話綠茶味唔會好苦,但真係飲到純綠茶口感,唔錯😊

整體來講價錢還好,但份量都好大,食得好飽,而且味道唔錯👍🏻有機會會再回訪🥰

Exotica Gelatea (銅鑼灣)
📍銅鑼灣霎東街49號地舖
用餐優惠
試食活動
2023-10-15 20 瀏覽
見到室內環境好特別 係義式風格🇮🇹就嚟食個burger lunch🍔🍔🍟:✨Cauldron Burger古代漢堡✨-combo個名真係吸引咗我去落order🙈📝原來就係安格斯牛肉扒🐮,配有青醬💚&沙律醬🤍,青醬好重香草味,個味都幾特別,唔酸嘅🌿同個扒幾配~扒方面偏碎質,肉味幾香口🤤漢堡嘅包皮好大塊,好厚身😍,揸咗唔少沙律醬,表皮少脆而內軟,有淡淡牛油香🍔✨Wagyu Burger和牛漢堡✨-combo門口寫住世上最佳和牛,就睇下係咪真🤭對比古代漢堡,我更鍾意呢個漢堡🐮🍔呢間唔係就咁擺一塊和牛當扒,呢塊扒微微碎質,口感綿密,牛味香甜🤤🤤呢款同古代嗰款啲材料相近,都係有沙律醬包、生菜、番茄~包皮口感幾好,有淡淡牛油香🧈生菜新鮮,🌡️溫度剛好,冇咩雪藏味🥗✨跟餐薯條🍟:薯條幼身 唔油膩,帶有少少鹽🧂,毫無負擔😙😙好似有清清嘅花生香(?)用油食落較高質🤔✨黑加侖子芒果特飲❤️好fresh😎呢杯特飲唔會好甜,清新解渴,芒果味較為突出🥭
見到室內環境好特別 係義式風格🇮🇹
就嚟食個burger lunch🍔🍔🍟:

✨Cauldron Burger古代漢堡✨-combo

✨Wagyu Burger和牛漢堡✨-combo

[combo]✨跟餐薯條🍟:

✨黑加侖子芒果特飲❤️
好fresh😎呢杯特飲唔會好甜,清新解渴,芒果味較為突出🥭
和牛漢堡
黑加侖子芒果特飲
2023-10-15
和牛漢堡
黑加侖子芒果特飲
2023-10-15 16 瀏覽
餐廳位於時代廣場附近,Exotica Gelatea是個名為文藝的地方。如其名,以文藝復興時代的歌劇院為主題。鋪面不大,牆上有一些刮畫和裝飾。晚上的人流不算多,相當舒適。所有的漢堡都有分為original/combo/tasting size。最後兩款都選了original,份量比我想像中大且厚實。🥢 Wagyu Burger original 漢堡包經過牛油煎過,所以味道相當香。牛肉塊很厚,但口感比較鬆散。配菜有番茄和生菜,還有一些半融化的芝士。整體來說還算不錯,如果熱一點的話會更好。 🥢 Cauldron Burger original。中文名為「古代漢堡」。肉扒上面加了一層特製的青醬。對於喜歡濃味的我來說,味道不太突出。兩款漢堡都沒有太多油膩感。本來想試他們的Gelato Rose Milkshake,但當晚沒有供應,所以有些失望。
🥢 Wagyu Burger original
2023-09-13