2007-08-31 32 瀏覽
同朋友食晚飯,,要左個超級pizza同一個唔記得叫咩既意粉,,個pizza都幾多芝士,,可能鍾意食芝士既關係,,覺得幾好,,唔會好濟2個人share個pizza同pasta已經好飽總括而言幾好食同埋唔貴,,但係檯同檯既距離太近!!
個pizza都幾多芝士,,可能鍾意食芝士既關係,,
覺得幾好,,唔會好濟
2個人share個pizza同pasta已經好飽
總括而言幾好食同埋唔貴,,
但係檯同檯既距離太近!!
2007-06-27 25 瀏覽
一到夏天,熱氣逼人,我很容易會感到口渴。這不,剛離開sushi店不久,又嚷著要喝東西了。正值下午茶時間,發現oredr set會比散叫一杯drink劃算,於是又食了……男友的是cheese cake+coffee,coffee好像好香的,而男友也沒有異議。而cheese cake我就沒有細嚐,但男友的評價頗高。我點了煙肉菠蘿腸腸+iced lemon tea,煙肉菠蘿腸腸是很容易弄的一味,食味也是不過不失,而煙肉都蠻大塊的,iced lemon tea雖然要加$4,不過就頗大杯,而且味道不錯,不會過甜,十分解渴。店內環境十分嘈雜,可能是音樂聲音過大而人人又高談闊論,食就ok,要打發時間的話恐怕要另覓地方。
2007-06-17 11 瀏覽
同朋友逛累了,就到此餐廳「high tea」吃cheese cake,拿破崙芝士餅,味道不俗~我認為較外面的cafe還好吃另外,意大利咖啡芝士蛋糕就一般,不過不失~下午茶時間,連飲品,都是$26忘記凍飲是否要加錢不錯!
同朋友逛累了,就到此餐廳「high tea」
吃cheese cake,拿破崙芝士餅,味道不俗~
我認為較外面的cafe還好吃
另外,意大利咖啡芝士蛋糕就一般,不過不失~
下午茶時間,連飲品,都是$26
忘記凍飲是否要加錢
不錯!
2007-06-16 18 瀏覽
This is my second time there but probably my last time, too. The service is not good, the food serves really slowly. I have ordered take-away but I have waited for my food for more than 15 minutes. When I chased them, they just told me to wait, they couldn't speed it up for me. Besides, when I paid, they didn't have change, they just owed me the money. The cashier is very stupid, she didn't asked me whether I have any change or not. She just asked me to wait until she got the change from the next customer. When I told her I got the change but she said she couldn't open the machine until the next customer comes, so I had to wait. When the next consumer came, it was 5 minutes later. I couldn't believe that they're so stupid & not flexible. I believe the company needs to provide more training to the staff & hire some more experienced staff. Otherwise, the restaurant can never run smoothly or improve.

By the way, at my first visit to the restaurant, I saw the supervisor argued with the consumer about the price of the meal due to miscommunication. I believe they really need to improve themselves.
2007-06-05 5 瀏覽
(5/4)(二十四)  假期中探訪親友,之後一行四人到「無品牌」店,以速戰速決的形式購買日用品。正當大家討論吃些甚麼時,「雞翼」兩字在腦海中掠過,結果大家在沒有異議的情況下選擇此店。記得數年前光顧奧海城店,嚐到它們的雞翼,味道不俗。  食店的設計簡潔,相對奧海城分店的環境,此店的座位較舒適。坐下後選擇了mocha (large), latte (large), hot cappuccino,食物方面選了蜜糖燒雞翼、超級pizza(全份)、百寶pizza(全份)、香草汁海鮮意粉。當購票時,店員的態度也許是專業,迎合購票形式的食店,機械式的快速簡潔,表情算是真情流露,盡現上班一族的壓力。當然負責購票的我盡力配合,快速付款。  相對食物出品的速度,迥然不同,大概十分鐘後才陸續出爐,這點也可以接受,即時烹調的烘烤時間需時。三杯飲品中,我選了mocha,入口的味道盡是甜味,咖啡味較淡,這個價錢的mocha,令我更懷念茶記的飲料。另一邊廂的9527與友人喝得面有難色,惟有大家互相閒聊以作分散注意力。蜜糖燒雞翼,外觀可取,惟獨是那沒有必要性的用完即棄餐具,無論是環保上,甚至外觀上,大打折扣,儘管雞翼

(5/4)

(二十四)

相對食物出品的速度,迥然不同,大概十分鐘後才陸續出爐,這點也可以接受,即時烹調的烘烤時間需時。三杯飲品中,我選了mocha,入口的味道盡是甜味,咖啡味較淡,這個價錢的mocha,令我更懷念茶記的飲料。另一邊廂的9527與友人喝得面有難色,惟有大家互相閒聊以作分散注意力。蜜糖燒雞翼,外觀可取,惟獨是那沒有必要性的用完即棄餐具,無論是環保上,甚至外觀上,大打折扣,儘管雞翼的味道可取,充滿蜜糖味,嫩滑而不會過乾,再次光顧的可能也成疑問,友人也深表認同:「除了環保原因外,循環再用的餐具,令食客切削食物時更穩固,更實在,因此我們喝奶茶時,喜歡那咖啡杯。」9527亦點頭贊同。

再來的超級薄餅,便是咖哩牛肉、辣肉腸、煙肉、菠蘿,配合茄醬,這種薄餅的薄身厚度,算是我較為喜歡的一款。吃至中央位置的部份有點濕,可能食物的肉汁導致,但以這個價格的質素,也是合格,茄醬的味道偏向甜,可能平衡其他配料的鹹度,不算是香味四溢。另一款的便是蘑菇、肉腸、辣肉腸、菠蘿,與之前的那款質素相若,惟獨是味道較清淡一點。一輪攻勢下,海鮮意粉,大概也知道情況如何,香草汁味道清淡,海鮮滲出不少水分,將味道轉至較淡,入口的芝士不濃郁,導致意粉的味道較差一點。

離開食店時,9527低聲地說:「你的朋友不算是人云亦云的那種,頗有見地。」
2007-05-27 2 瀏覽
今日睇完戲食下午茶,未試過咪試下囉,要了兩個芝士餅下午茶餐,一個Tiramisu,一個咖啡酒軟芝士餅和兩杯凍奶茶,共$60,再額外加$5一個番茄湯通粉。番茄湯通粉比想像好,因為只係加$5,不會有什麼期望。至於芝士餅不太甜,也算ok。總括來說是OK,行行下坐下都是一個選擇。

總括來說是OK,行行下坐下都是一個選擇。
2007-05-15 2 瀏覽
今日同同事來食tea, 6pm 到達, 無咩人, 叫左兩客tea, 同事:蕃茄湯通+煙肉菠蘿腸+凍leomon tea, 我:焗薯皮+ 凍cream chocolate,感覺: 一般, 茶記質素, 我個焗薯片仲要等左35min, 係足足35min, 成間野都無人, 都要等咁耐, 個cream chocolate, 熱ge, 冰都無粒...........另外仲叫多客焗蜜糖雞翼, 無睇錯, 好似$25/5隻, 不太好味, 唔夠蜜味........... 一個字"差"...仲見到隔離枱用鍚紙盤載食物, 好似食外賣咁, 只不過係有個地方俾你坐, 差!!
今日同同事來食tea, 6pm 到達, 無咩人,
一個字"差"...
2007-05-01 2 瀏覽
見到某飲食指南介紹呢度嘅燒排骨同意粉,於是今日嚟咗試下.去到先至發覺冇,但係懶得去搵第二次間,於是叫好咗白汁火腿意粉,鮮茄墨魚意粉和湖鹽牛肋骨肉.等咗一陣就有嘢送上,但係一睇就好唔得:首先唔係用碟上而係用錫紙上,感覺唔係咁好!白汁火腿意粉好杰好一pat嘢,杰撻撻,口感好差;鮮茄墨魚意粉就好d,冇咁杰,但係幾酸,墨魚焗到好乾;湖鹽牛肋骨肉就極搵笨,一碟只有六小粒牛肉,雖然有肉汁,但係平均要成六蚊粒就太貴.結論就係"冇下次"!!
2007-04-18 19 瀏覽
上個月黎過食, 兩個人叫左半個咖喱牛肉、半個海鮮pizza、一客芝士白汁火腿意粉(唔記得名), 野飲係朱古力奶茶同可樂。星期日去, 都等左十五分鐘左右先齊晒d野食。不過d pizza我覺得幾好食。呢度既pizza無pizza hut果d厚底得咁誇張! pizza可以order半個, 所以兩個人黎食都可以揀兩種唔同味既pizza黎食。海鮮pizza有黃黃地色既醬汁響上面, 幾開胃, 而咖喱牛肉果個都好惹味! 個意粉ok。其實呢間野都幾多pizza、意粉俾人揀! 仲有cake食添! 以前成日都覺得食pizza一定要好多人先可以食, 宜家終於搵到pizza hut以外既選擇啦!服務都ok既, 係d野可能要等耐dd啦。

服務都ok既, 係d野可能要等耐dd啦。
2007-04-15 16 瀏覽
去左奧海間euro go go 食個tea,食左個焗肉醬意粉同埋個咖喱薯皮.焗肉醬意粉,惹味,令大貓想起陳年大家樂時代的焗肉醬意粉!薯皮~WO~太好味道了,香口,薯仔味濃,大貓是薯仔制品的愛好者,愛不惜手!!!
2007-03-14 4 瀏覽
4點幾就食dinner...==" 人地餐廳都仲做緊tea set...先飲湯,蕃茄湯太酸,唔知點解覺得自己似飲緊蕃茄芡汁,飲左唔夠一半就停手了...飲唔落.反而男友的薯仔湯還不錯,真叫人覺得後悔...蒜蓉包很不錯,非常香的蒜蓉味,但略嫌有點過鹹.講主菜啦,茄汁墨魚意粉,茄汁味好濃好酸,我唔鍾意.而芝士魚柳意粉就幾好啦~尢其面頭果浸芝士真係好好味~之但係...魚柳好鹹...總括泥講,呢度既野食係偏鹹,鍾意清淡既人真係唔應該泥...

蒜蓉包很不錯,非常香的蒜蓉味,但略嫌有點過鹹.

講主菜啦,茄汁墨魚意粉,茄汁味好濃好酸,我唔鍾意.

總括泥講,呢度既野食係偏鹹,鍾意清淡既人真係唔應該泥...
2007-03-11 14 瀏覽
今日3個人去食:1/2 SUPER PIZZA (OK)1/2 CURRY BEEF PIZZA (OK)茄汁墨魚意粉(酸得滯)芝士薯蓉(好乾)菠羅雞法式芝士包(好味!!!)分別飲左凍,熱忌廉朱古力同埋朱古力奶(一般)味道都OK啦,但次次食完都超級口渴!
今日3個人去食:
1/2 SUPER PIZZA (OK)
1/2 CURRY BEEF PIZZA (OK)
茄汁墨魚意粉(酸得滯)
芝士薯蓉(好乾)
菠羅雞法式芝士包(好味!!!)

分別飲左凍,熱忌廉朱古力同埋朱古力奶(一般)
味道都OK啦,但次次食完都超級口渴!
2007-03-04 7 瀏覽
百寶pizza:如果係厚批我會鍾意d焗薯皮:有d芝士,不過我就食唔到芝士味,但好好食凍檸茶:冇咩黎別蘑菇肉醬意粉:都幾大份下我地好早去到冇人,不過都等幾耐先有得食,因即叫即整,不過如果多人既都幾慘下,有排等。服務唔錯既,排隊叫左野之後有人送過黎,走既時候個收銀都有同我地講bye bye
百寶pizza:如果係厚批我會鍾意d
焗薯皮:有d芝士,不過我就食唔到芝士味,但好好食
凍檸茶:冇咩黎別
蘑菇肉醬意粉:都幾大份下
2007-01-28 12 瀏覽
同可愛嘅朋友仔去呢度食晚飯叫左薯蓉焗蠔,焗蠔意粉,葡汁海鮮意粉+ 兩杯有cream嘅凍朱古力焗蠔意粉同薯蓉焗蠔- ok葡汁海鮮意粉- 汁同蝦都咩冇咩味凍朱古力- ok啦,但差d朱古力味環境光左d暗番少少romantic番少少就好啦服務ok啦算叫做有d禮貌
同可愛嘅朋友仔去呢度食晚飯
叫左薯蓉焗蠔,焗蠔意粉,葡汁海鮮意粉
+ 兩杯有cream嘅凍朱古力
焗蠔意粉同薯蓉焗蠔- ok
葡汁海鮮意粉- 汁同蝦都咩冇咩味
凍朱古力- ok啦,但差d朱古力味

環境光左d
暗番少少
romantic番少少就好啦

服務ok啦
算叫做有d禮貌
2006-12-04 9 瀏覽
上星期到此用膳......點了一客芝士椰菜花和一客香蕉甜酥,味道不錯啊~以前也曾試過煙肉芝士焗薯蓉、酥皮湯等食物,也很好吃~食物雖好,但平時好少到此光顧,因為覺得上菜太慢了~所以上星期我在點菜後說:「不好意思,因為我上次點菜後,等了三十分鐘才有得吃,這次可否快一點呢?」那侍應也很有禮貌的答應我,結果~十分鐘有得吃了~服務也不錯~

以前也曾試過煙肉芝士焗薯蓉、酥皮湯等食物,也很好吃~

十分鐘有得吃了~服務也不錯~