2020-01-02 1254 瀏覽
今天約了同在灣仔上班的朋友到Espuma 吃午餐。早前吃過豬鞍,食過番尋味,本想再嘗,可惜可惜太遲到,一時已售完。結果這次試了黑松露虎蝦意大利飯。黑松露的配搭令飯更香,蝦亦大隻、新鮮,唯一不足是汁稀了一點,但還算不錯。Lunch set 包沙律和湯、主食、甜品和餐飲。今天的甜品是Oreo 蛋糕,上層是薄cream,下層是海棉蛋糕,份量剛好,不太膩。午餐整體來說不錯,lunch set 很豐富,吃得很飽,服務態度亦很好,下次會再來😊

2019-12-30 933 瀏覽
近排想食西班牙美食,家人話原來灣仔都有一間,店舖名叫Espuma,仲可以食到我好想食既至尊海鮮西班牙炒飯,餐牌寫明係二人份量(可能因為我地唔係外國人)個西班牙炒飯一上枱,我就大叫咗出黎,嘩,好大份呀,應該要4-5人先食到,個炒飯勁好食,仲要好多海鮮,好足料好好味道呀。秘製招牌香脆咸豬手,又脆又香又嫩既肉,配上3款醬料,脆到停唔到口。仲叫咗個惹味韓式慢煮八爪魚。我地叫咗個甜品:流心軟芝士麻糬厚鬆餅,又鬆又好食。好滿足既晚餐。
仲叫咗個惹味韓式慢煮八爪魚。
我地叫咗個甜品:流心軟芝士麻糬厚鬆餅,又鬆又好食。
好滿足既晚餐。
流心軟芝士麻糬厚鬆餅
  • 西班牙海鮮飯
  • 香脆咸豬手
2019-12-30 520 瀏覽
同一齊喜歡食牛肉同事去試下菜。之後有同事來食過話唔錯,今次就同同事來一試。叫左個牛扒餐,有前菜又有甜品。感覺都唔錯。個牛扒叫左要7成,來到唔會太熟,岩岩好!又林又多汁,牛肉味都好重。但我覺得得甜品就差左少少,好干既蛋糕仔。唔多吸引!個湯就好滑,味道都好濃郁。但個菜就一般般!冇咩特別!但包都脆同香口。環境都好大,我地係玻璃窗位。感覺會比較舒服,有少少陽光照住。食野心情都比較好!最重要有得訂位。但呢座大樓要排隊坐lift上去。
2019-12-02 1261 瀏覽
Espuma 有多間分店,今日要去湾仔工作,一於食個early lunch啦! 11:40am 包場😅。 雖然得我一枱客,但上菜速度頗慢。叫左個Tapas ~ 香煎帶子配檸檬汁 $128 + 午餐set ~ 烤澳洲安格斯肉眼扒配芒果芥末籽汁 $172。香煎帶子配檸檬汁: 😖帶子無鮮味,但也冇雪味,毫不吸引。午餐set: 南瓜湯(是日最好味的菜式), 一片蒜蓉包,沙律(幾條火箭生菜/羅馬生菜,半粒車厘茄),一杯飲品和甜品(朱古力慕絲蛋糕)。味道+份量,普通,👌。主菜塊肉眼明顯由一條肥膏分開了左右2件,心想近跟腱, 咁咪會好韌? 咬唔開囉?下刀切時,的確有點韌,但肥膏入口即溶,油香令肉味更特出, 有點喜出望外😋。埋單連加一$330。 如果唔計個帶子,淨係個set, 係灣仔商業區來說,都可以接受👌。

香煎帶子配檸檬汁: 😖帶子無鮮味,但也冇雪味,毫不吸引。

2019-12-02
午餐
2019-12-02 1001 瀏覽
閨蜜生日 特意揀左呢間餐廳同佢慶祝~預先訂左位 一去到就已經可以即時入座 安排左一個窗邊位比我地 唔錯叫左幾樣野食 都唔錯馬介休炸薯波($108)本身唔知馬介休係咩黎 食左發現係咸魚不過都幾好食 熱辣辣都幾香口燒烤蜜糖雞肉薄餅($128)呢個就不過不失啦 餅底係薄脆批 唔會好漏至尊海鮮西班牙飯($398)我地冇為意佢係咁大個 一上枱嚇親我地 個size應該係可以3-4個人share 海鮮好足料 個飯都好香 真係幾好食玫瑰烏龍茶窩夫配雪糕 ($98 Half)用甜品作結係我地兩個嘅傳統hahahahaha 加上係佢生日 我又點會唔安排好呢真係幾驚喜 窩夫茶味好香 再加埋玫瑰糖漿好perfect最後我地仲每人打包左盒西班牙飯
閨蜜生日 特意揀左呢間餐廳同佢慶祝~

叫左幾樣野食 都唔錯

馬介休炸薯波($108)
本身唔知馬介休係咩黎 食左發現係咸魚
不過都幾好食 熱辣辣都幾香口
馬介休炸薯波
燒烤蜜糖雞肉薄餅($128)
呢個就不過不失啦 餅底係薄脆批 唔會好漏
燒烤蜜糖雞肉薄餅
至尊海鮮西班牙飯($398)
我地冇為意佢係咁大個 一上枱嚇親我地

至尊海鮮西班牙飯
玫瑰烏龍茶窩夫配雪糕 ($98 Half)

真係幾驚喜 窩夫茶味好香 再加埋玫瑰糖漿好perfect
馬介休炸薯波
至尊海鮮西班牙飯
玫瑰烏龍茶窩夫配雪糕
2019-11-30 730 瀏覽
朋友之前試過呢間餐廳唔錯好奈冇見就約出黎試下和傾下計QRE呢棟商廈好多餐廳之前都有聽過下但真係第一次幫襯餐廳裝修都幾別緻午飯時間唔算太多人值得推介係佢既飲品估唔到lunch都有果茶揀,仲係一壺壺飲品種類都好多果茶和花茶各有5-6款個湯和沙津都唔錯豬柳好juice好軟滑食品質素唔錯環境好舒服適合女仔傾下計,飲下茶😆
朋友之前試過呢間餐廳唔錯
餐廳裝修都幾別緻
午飯時間唔算太多人
值得推介係佢既飲品
估唔到lunch
都有果茶揀,仲係一壺壺

飲品種類都好多
果茶和花茶各有5-6款

個湯和沙津都唔錯

豬柳好juice
好軟滑
食品質素唔錯
環境好舒服
適合女仔傾下計,飲下茶😆

Fun
2019-10-31 624 瀏覽
Very well-decorated restaurant full of Spanish feel. The staff were very courteous and sincere. Food and beverages were fine. The varieties of starters and main dishes were appealing providing a number of choices for customers. Will come again.
2019-10-11
2019-10-24 881 瀏覽
約左朋友慶祝生日,掛住Espuma 的窩夫,所以就約左朋友係灣仔呢間分店食!食過咁多間分店,個人覺得灣仔同中環比較出色。由於朋友未到,我又好肚餓,於是點左個招牌水果茶同埋茴香蜜糖雞翼食住先。 茴香蜜糖雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞翼控的我食過無數的雞翼,呢個配搭第一次食到,孜然味加蜜糖味竟然出奇地夾,甜甜的蜜糖味過後有少少孜然香味,令我食唔停口 招牌水果茶👍🏻👍🏻👍🏻唔記得左影相,水果茶用小蠟燭㷫住,暖暖的,值得一讚,水果茶不會太過甜朋友到左之後我地點左個牛油果沙律,西班牙海鮮飯牛油果沙律👍🏻👍🏻👍🏻菜新鮮加上牛油果,麵包碎,未以好味 西班牙海鮮炒飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻份量好足,有好多海鮮,有蝦,蜆,鮑魚⋯⋯⋯2個人食左半個仲可以一人打包一盒第二日Lunch 食玫瑰烏龍茶窩夫配焦糖雪糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻生日飯當然唔少得甜品啦,朋友到之前已經同餐廳夾定左在甜品上寫上Happy birthday and 朋友名👍🏻講番甜品先,烏龍茶cream好特別,好味道,仲有玫瑰醬唔會太假同唔會太甜,配埋焦糖雪糕正,第二個胃即刻開啓,好滿足的一餐!

茴香蜜糖雞翼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

招牌水果茶👍🏻👍🏻👍🏻

朋友到左之後我地點左個牛油果沙律,西班牙海鮮飯

牛油果沙律👍🏻👍🏻👍🏻
菜新鮮加上牛油果,麵包碎,未以好味

西班牙海鮮炒飯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

信用卡優惠
玫瑰烏龍茶窩夫配焦糖雪糕
  • 小茴蜜糖雞翼
2019-10-05 515 瀏覽
今日心情唔系好好,所以打算去食點甜嘢,記得上次經過 Espuma幾想試下,所以就過去啦。叫左個焦糖香蕉配朱古力餅,體起來好得意。最上層的是有焦糖的一小片香蕉、中間是朱古力醬、而下層是朱古力蛋糕,呢個搭配真系好好,本身我唔系好中意朱古力,覺得太甜,但系搭埋香蕉之後,雖然加左焦糖,都覺得甜度剛剛好,唔會甜得太過分。又叫左杯荔枝jasmine tea,好濃好香,又好清新。
夏日炎炎最好就是在室內做著室外該做的事情啦!這體驗也太棒了吧!這木盒子裡面有著各式各樣的鹹食和甜品,還有一個放著海浪聲的音樂盒。食物擺得超級可愛的,這根本就是在室內野餐嘛!打卡一流!不過我不是很確定他們的食物是不是都這樣的,來的時候已經有點冷掉了,感覺就好像放了很久一樣。食物份量也有點太少,而且重點就是太冷了,不是很新鮮的感覺⋯⋯ 我覺得這個下午茶有點失望喔。我覺得如果是熱的,我會更喜歡喔。總括來說,這個下午茶很好玩!
下午茶套餐
2019-07-13
下午茶套餐
2019-10-05 466 瀏覽
今日爸爸生日,咁我哋一早就預約左呢間餐廳,如果大家有人生日,都可以好似我咁一早打俾餐廳預約叫一個甜品可以寫Happy birthday,我覺得呢間餐廳基本上所有嘢都很有水準,尤其是黑松露薯條和蝦醬意粉,忌廉青口,都是我們會一叫再叫的菜色,除了有水準都很新鮮。還有那個單骨雞翼和馬介休薯球都很好食,不過我們覺得價錢有點貴所以就沒有再叫,但是很推介大家可以一試。即係啲服務也很好,因為服務員見到我們水杯沒有水就會幫我們斟水,這裏環境很舒服,很適合大家聊天聚會。
  • 焦糖單骨雞翼
  • 黑松露醬芝士薯條
  • 白汁藍青口
  • 黑松露醬薯條
2019-09-13 439 瀏覽
上一次係同事生日,今次就係有老闆請食飯,所以再次來到Espuma,今次食飯一個20人,預早左5日book 枱,加上中秋節既關係,餐廳需要我地落Deposit,well 明白既,中秋較多人出外食飯,度度都要book 枱如果我地甩底就會蝕很大,所以都明白的。😂😂😂餐廳見到我地咁多人,都預早一日send 左menu 俾我地揀,諗住一上到去就即刻有得食,點知。。來到合和樓下爆多人,等左5分鐘Lift ,上到去等湯,等Salad ,有2位同事個湯差唔多等左15mins 先到,不過佢個淡口mushroom soup 依然係好淡口,不過係Feel 到佢打到好蓉的。好香mushroom 味。。salad 都好fresh ......不過今日個包有啲硬。今日我叫左雞肉risotto,我覺得好好食,雞胸肉唔嚡,好軟又有雞香味,而且risotto 係有椰香味,又唔漏,所以好好食。👍🏻👍🏻至於其他同事分別叫左四季Pizza, 厚切豬排,磨菇意粉,牛排同唔知乜嘢魚。🤪🤪🤪。pizza 我有幸食到一塊slide,有cheese 又有豬肉,薄底pizza 依然好脆,🍕🍕🍕無令我地失望。但菠蘿就唔係咁甜。。呢度扣左少

至於其他同事分別叫左四季Pizza, 厚切豬排,磨菇意粉,牛排同唔知乜嘢魚。🤪🤪🤪。pizza 我有幸食到一塊slide,有cheese 又有豬肉,薄底pizza 依然好脆,🍕🍕🍕無令我地失望。但菠蘿就唔係咁甜。。呢度扣左少少分。至於個意粉,我覺得幾好食,因為佢好有咬口,而且啲mushroom 都好香,所以唔錯。。厚切豬今次有驚喜,上次食覺得好嚡口,唔知係咪因爲厚切關係,但今次食,依然係厚切,但意然滑好多。。好surprise 呀。。。👍🏻👍🏻👍🏻

最後係甜品同檸茶,普通無驚喜,唔comment lu.......... 唯一小comment 係啲糖漿甜到顛。。所以落之前要小心啲。唔係會中糖尿病。。😂😂😂

2019-09-10 378 瀏覽
跟閏蜜約會,一定要找個有好吃又”igable”甜點的地方,我記得Espuma的甜品很不錯的!所以就訂定位!這晚我們來到灣仔的分店!餐廳的裝潢幾靚,天花板有好多花的裝飾,好適合女生!食物款式有好多!好多我們都想試,不過只有2個女生,點3款食物都足夠!巴馬風乾火腿蘑菇薄餅好豐富的pizza,我偏好薄底的pizza,而且這個烘得好鬆脆,材料有Parma ham、火箭菜、蕃茄仔、蘑菇,還有很多很多芝士,芝士味好濃,我一個人都吃到一半薄餅!蟹肉及青口乳酪淡咖喱意大利麵本身不太喜好咖哩,但這個淡咖哩卻很討我歡心!味道不太濃,但很creamy,令每條意大利麵都很香!青口很肥美,鮮味!招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕這裡有我最愛的麻糬窩夫,不但賣相非常可愛,有啤啤熊曲奇,也有各種水果,柚子、藍莓、紅莓、士多啤梨等等,窩夫還外脆內煙韌,配搭吉士醬、cream和雪糕一起吃,超滿足!
餐廳的裝潢幾靚,天花板有好多花的裝飾,好適合女生!

巴馬風乾火腿蘑菇薄餅

蟹肉及青口乳酪淡咖喱意大利麵

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕

2019-08-31
小妹好鐘意去試唔同國家美食,話曬未能親身去當地體驗一下都好,我仲可以透過「食」去感受一下當地文化&特色。今次就黎左主打西班牙菜既Espuma,, 餐廳裝置用上豔麗的藝術色彩,打造迷人的異國風情。估唔到西班牙菜可以係甘多元化,全部一一呈現於menu 上... 以小妹就選左幾款大熱推介菜式,包括馬介休炸薯波,黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵,日式抹茶麻糬窩夫伴綠茶🍵忌廉配雪糕🍦。最最最最最最需要推介既非窩夫莫屬... 真係好食到無野好講,餅底脆脆,有濃郁蛋香, 煙韌麻糬口感更豐富滿足, 配抹茶雪糕 🍦無得頂,食到飽飽都好,都忍唔住要食清光....

2019-09-02 319 瀏覽
放工後與同事到公司附近晚餐,網上香到這間餐廳🍴評語唔錯就上左去晚餐,果然環境舒服寧靜,好岩傾計👍🏻👍🏻是個不錯的地方!Crab duo 朋友好中意食蟹多士,所以就order左啦,賣相好靚😍😍蟹膏好香滋味十足,配上多士減少膩感👍🏻👍🏻Parmaroom點左pizza share 黎食,薄地的pizza餅底十分香脆可口,而且配料都好足,我們點左Parma ham果款,用料十足十分美味可口😋😋😋Grilled beef short ribs好夠份量的牛肋骨😍😍😍好大份我地幾個share食,肉質好林又美味多汁,整得十分有水準呢😋💚

Crab duo

Parmaroom