2025-06-10
Espuma 位於中環M88,地點方便,望出去仲有山景,環境頗舒服,氣氛輕鬆。試咗佢哋嘅Set Menu($398 + 10%),包頭盤、湯、主菜同甜品頭盤中最有驚喜係辣味蟹肉撻,撻底鬆脆有牛油香,入面蟹肉帶微微麻辣,加上融化芝士,味道層次幾豐富。男友唔食蟹,所以我一個人食晒兩件(笑)。其他幾款頭盤比較清新,包括香芒牛油果蝦沙律同吞拿魚Ceviche,調味偏輕,適合夏天食有兩款湯選擇。鮮茄海鮮湯略為煮得濃縮,味道偏鹹,但入面有大帶子、青口同大蜆,海鮮好足料。相對之下,龍蝦湯(+$10)味道順滑,有龍蝦肉,我就鍾意海鮮湯多啲主菜揀咗波士頓龍蝦西班牙Paella(+$40)同炭燒美國Prime肉眼扒(+$50)。熱辣辣上枱,龍蝦肉質正常發揮,但蝦膏真係幾香,軟硬膏都有。肉眼扒厚度偏薄,熟度掌握得好,口感都尚算正常甜品係芝士蛋糕,簡簡單單作個結尾菜式風格以西式fusion為主,有幾款菜式做得幾用心。尤其係蟹肉撻同海鮮湯,個人覺得可一試。餐單設計多選擇,適合想嘆一餐唔太heavy又有啲變化嘅朋友。同埋餐廳幾適合傾偈
甜品係芝士蛋糕,簡簡單單作個結尾