2012-05-12
今日去太古坊接女友放工,行過海灣行醒起飲食男女介紹過呢間新開的cafe,所以同女朋友膽粗粗入左去試下。小店都幾骨子,位唔多,但都坐得幾舒服。另外,佢個廚房係開放式,幾親切。記得雜誌講過呢間咖啡店最獨特的是咖啡豆,所以都試左杯Latte。兩個人分別叫左個All day breakfast set 同 Danish set。 all day breakfast set (egg/ham/smoke salmon/mushroom/Danish n salad) + Latte 呢個賣相好滿富,估唔到個炒蛋都幾好味,好滑,好香。雖然我不太懂品評一杯咖啡,但我只可話味道同星巴黑的咖啡的確有點不同,個人覺得比星巴的香濃,同較滑。cake set (Danish + green tea latte)女友最愛green tea latte, 佢覺得個green tea latte 不太甜,有淡淡的抹茶甘香,飲得出抹茶的比例都幾多,好香濃。另外個Pumpkin Almond Danish都幾特別,好少在出面可以食到,值得一試。題外話,侍應們好nice, 好熱心介紹咖啡,同埋都會傾下咖啡經,nice。好
呢個賣相好滿富,估唔到個炒蛋都幾好味,好滑,好香。
好岩咖啡友去的一個地方。除左食,原來呢度都有咖啡同拉花學架,睇得出佢地對咖啡好有熱誠。