2017-11-08 85 瀏覽
又是放工見完客,走在街上看見這間餐廳,看看餐牌不用收取加一收費,價錢又實惠,便決定入坐。沒想到吃西餐的地方會掛上帶著中國文化氣息的擺設。先來餐湯,今天是洋蔥湯,平常都幾怕食洋蔥的味道,現在還要煮成湯。但當飲上一口時,又沒有洋蔥的味道,感覺不錯。選上了一份晚飯主菜,西班牙黑毛豬扒配原味汁 HKD178。主菜可以配薯蓉、薯條或飯,愛吃香口食物的我,當然要來一份薯條,但沒想到薯條另外上兼且又大份,這樣都好,以免薯條因為豬扒而變腍了。黑毛豬肉味都幾香,看似有點乾,但咬下又不乾又不韌,如此厚肉的黑毛豬烤得不錯。薯條炸得都幾脆口,如此大份一個人都吃不完,以HKD178吃出如此主菜都幾實惠。餐飲凍飲要HKD3,主菜可以選擇的餐飲是一般餐飲,或加HKD5轉為果汁,或是要一杯熱茶。我便選了凍檸茶,又不會很甜,茶味都不會很濃,都算不錯。見完客都很累,這夜要來一客甜品好好享受一下,如同此餐廳之名一樣Enjoy Eat。甜品是為蘋果金寶伴雲呢拿雪糕 HKD48,在外所吃的金寶蘋果都偏甜,但這個金寶蘋果不會很甜,脆脆地味道都幾清,還要加上雪呢拿雪糕伴著吃,更加好食,少了這個雪糕也像欠了些什麼似的。餐廳環境都不錯

沒想到吃西餐的地方會掛上帶著中國文化氣息的擺設。

洋蔥湯

西班牙黑毛豬扒配原味汁

炸薯條

凍檸檬茶

蘋果金寶伴雲呢拿雪糕

餐廳環境都不錯,服務員非常之熱情親切,又細心講解和推介食物,所以在沒有頭緒之下,也能選上食物。無論食物份量和味道都很好,在此吃著一頓美味的晚飯確實幾Enjoy。
西班牙黑毛豬扒配原味汁
蘋果金寶伴雲呢拿雪糕
2017-11-08 51 瀏覽
系九龍城出名都系食泰國餐廳比較多,因為泰國人居住多,但今次我介招呢間系西餐廳來的,價錢不貴,二人套餐都系318元,仲要唔洗加一,仲包湯包野飲前菜叫左焗田螺剛焗好上台,香噴噴,田螺煙煙靭靭,肥美香甜仲有牛油香,薯蓉再配上芝士粉加香草食落很滑很好味。洋蔥湯剛煮起的洋蔥湯比較重豉油味,洋蔥清甜。凱撒沙律 另加$10好重芝士落左勁多芝士喺裏面,好足料,羅馬生菜配上一粒粒麵包粒食落爽口脆口。千層肉醬意粉好多肉醬好濃郁番茄味再配上芝士,食落每一啖闊條麵都充滿肉醬芝士,鹹味適中。PizzaPizza剛焗出來餅底超脆口多芝士,面頭好多牛肉粒,牛肉粒軟屬,唔痴牙,系牛腩肉。

前菜叫左焗田螺

洋蔥湯
剛煮起的洋蔥湯比較重豉油味,洋蔥清甜。

凱撒沙律 另加$10

千層肉醬意粉

Pizza
2017-11-06 171 瀏覽
每個人最enjoy的事情也不同,究竟你自己又認為最enjoy的事是什麼呢? 我就很簡單,最enjoy可以放鬆心情,好好享受時光。時光可以是去一個旅行,可以去好好的睡上一個晚上,可以好好地享受一頓美味的晚飯,可以和最愛的一起去做一些事,也可以和家人好好的相聚。特別在香港生活壓力又大,工作時間又長又緊逼,當每天下班的時候,都好想去做一些事,讓自己好好relax一下,所以都會去做一些自己enjoy的事情。這夜便來到Enjoy Eat,來一頓Enjoy Eat 的晚飯。來到Enjoy Eat,當然是以美食來讓食客來一個Enjoy的晚上。******************************Enjoy Eat位於九龍城區,多年之前,九龍城有很多美味食店,特別以泰國菜館為主,機場搬了之後,很多食店都不見了。近來又開多了一些不同類型的餐廳,這次便來了Enjoy Eat。來到Enjoy Eat門前,單看門外有點像是吃印度菜,但細看之下,是食西菜。走進餐廳,發現和門外的感覺又有所不同。餐牌食物種類都不少,最重要是沒有加一收費,確實都幾實惠。餐牌飲品選擇不算多,都是一般餐飲為主,還有甜品供應。飲品選

走進餐廳,發現和門外的感覺又有所不同。

餐牌食物種類都不少,最重要是沒有加一收費,確實都幾實惠。

餐牌飲品選擇不算多,都是一般餐飲為主,還有甜品供應。飲品選擇雖少,但酒類都有供應,絶對足夠任何人仕的選擇。

是日餐廳,洋蔥湯,餐湯沒有很濃烈的洋蔥味,也不會很咸,所以覺得一般。

菠菜白菌賓尼迪 HKD78,這賓尼迪也是餐,雖然沒有餐湯,但包熱茶類一杯。賓尼迪的蛋單看賣相有點熟,當切開時內裏的蛋汁便流出來。

菠菜打碎、白菌切片,份量也不少,夾住一起吃也不錯。這個賓尼迪還配上了炸薯餅,薯餅炸的香口惹味,讓人滿足。

香草芝士菠菜薄餅 HKD98,再加煙三文魚只需HKD20,一個10吋的薄餅可以切開8份,薄餅是自家製手製,所以餅底是薄底,每一份的薄餅都不會很大件的。

餅底是薄身,都算脆口,只是餅邊有點硬。薄餅味道都很清,就是芝士和煙三文魚的味道,沒有加入很重的香料,所以才可以吃出食物原來有的味道。

意式乳豬 HKD248,所有主菜都是一個餐,包餐湯和飲品,還可以配上薯蓉、炸薯條或飯。很難得是意式乳豬都有所提供,餐廳會把乳豬烤至7成熟,再等客人下單才會把乳豬烤至全熟,所以送上來時香氣撲鼻。

乳豬的皮烤得非常之香脆,薄得來一點脂肪都沒有,但又不會很乾身。乳豬肉烤得還帶著肉汁,肉又帶少許咸香,再加點醬汁更能把味道提升。

意式乳豬便配上了薯蓉,薯蓉沒有很香濃的牛油味,但口感還是一樣很幼滑,再配上時蔬,一份意式乳豬絶對足夠3人而吃。

餐飲是包一般的餐茶,凍飲要加上HKD3,可以HKD5選上果汁,茶類是不會另外數費。
伯爵茶茶味很清香,吃上如此油膩感重的肉類,來一杯伯爵茶感覺不錯。

加了HKD5 蘋果汁,就是一般在外所買來飲的蘋果汁一樣。

$224.5 (晚餐)
  • 伯爵茶
  • 意式乳豬
  • 香草芝士菠菜薄餅
  • 菠菜白菌賓尼迪
2017-10-31 88 瀏覽
九龍城一向比人印象都係美食集中地,多數位於南角道、侯王道、龍崗道一帶,當中以泰國菜最為出名。喺食飯時間四圍都人山人海,好鬼熱鬧。但其實我好怕人多嘅地方,所以想清靜一啲,我會行落多一兩條街去打鼓嶺道搵食,呢邊舒服好多。我老婆最鍾意食西餐鋸扒,所以就揀左呢間Enjoy Eat啦一貫西餐廳格局,全部軟皮梳化椅,份外舒服。有2人套餐,計落都幾抵食,但老婆想鋸扒,唯有再揀啦。另外1人晚餐有好多選擇,有老婆最鍾意嘅安格斯肉眼扒,又有黑毛豬同烤羊鞍等等。當我苦惱緊嘅時候,店員同我地推介意大利乳豬係呢度嘅特色菜,既然係咁即管試一客啦。先黎餐湯有甘荀湯,味道非常鮮甜。我個意大利乳豬到啦,呢度大約係1/4隻左右,份量都唔少,乳豬皮夠香夠脆,點埋個醬更加入味。而且意大利乳豬同平日食嘅中式乳豬最大分別係無咁油膩,肉質都比較嫰滑同瘦一啲,感覺上好似健康啲囉。安格斯牛扒本身已經有12安士,加埋大大碟即炸薯條,份量認真驚人,但老婆話佢食得晒喎。薯條即炸夠晒脆,而且夠熱,仲要係粗薯條,非常吸引。牛扒我地叫左7成熟,但可能塊扒太厚關係啦,睇落應該5成左右,好在係牛扒,生一點都無所謂啦,而且肉味夠濃又夠肉汁。凍熱奶茶各一

我老婆最鍾意食西餐鋸扒,所以就揀左呢間Enjoy Eat啦

一貫西餐廳格局,全部軟皮梳化椅,份外舒服。

有2人套餐,計落都幾抵食,但老婆想鋸扒,唯有再揀啦。

另外1人晚餐有好多選擇,有老婆最鍾意嘅安格斯肉眼扒,
又有黑毛豬同烤羊鞍等等。

當我苦惱緊嘅時候,店員同我地推介意大利乳豬係呢度嘅特色菜,
既然係咁即管試一客啦。

先黎餐湯有甘荀湯,味道非常鮮甜。

我個意大利乳豬到啦,呢度大約係1/4隻左右,
份量都唔少,乳豬皮夠香夠脆,點埋個醬更加入味。
而且意大利乳豬同平日食嘅中式乳豬最大分別係無咁油膩,
肉質都比較嫰滑同瘦一啲,感覺上好似健康啲囉。

但老婆話佢食得晒喎。
薯條即炸夠晒脆,而且夠熱,仲要係粗薯條,非常吸引。

好在係牛扒,生一點都無所謂啦,而且肉味夠濃又夠肉汁。

凍熱奶茶各一。

特別一讚呢度唯一的店員,非常有禮,雖然落單、送餐、收拾一腳踢,
但仍舊保持笑容,對客戶的要求都跟得好足,服務一流。

所以,食肆除左對食物質素要有要求外,其實服務都好緊要架。
2017-10-20 274 瀏覽
自從機場搬離九龍城後,人流少了,但依然餐廳林立,而且價錢大眾化,識食之人都會在這裏覓食。餐廳位於九龍城打鼓嶺道,那邊橫街較多,但打鼓嶺道是最東邊那條橫街,所以並不難找。雖然是西餐廳,而且餐廳也是全英文名字,但內裡卻擺放了不少中國風裝飾,到處都是牌匾、字畫等等,頗有特色。晚餐選擇多,墊枱紙推介意大利乳豬,應是餐廳招牌菜,我們就點了【意式乳豬】和【美國安格斯肉眼扒(12oz.)配原味汁】。餐湯是【蕃茄忌廉湯】,入面好多大大粒蕃茄,用料十足。味道酸中帶甜,健康又開胃。【意式乳豬】$248 - 乳豬皮呈金黃色的,乳豬件上放了半邊乳豬頭,很具視覺效果。對不起呢豬BB....乳豬皮甚至有些是碎開了,看也看得出皮又薄,又燒得非常脆。別以為乳豬頭只是裝飾,識食一定要食豬面頰肉,細嫩多汁。乳豬肉肥瘦適中,一口咬下,先是清脆帶點微微焦香的皮,然後脂肪油擠了出來,令原本已幼滑的乳豬肉再加倍嫩滑。口感多層次之餘,味道亦很平衡,原汁原味,沒有為了惹味而做得特別鹹。另外配上的紅酒燒汁,吃得出真的是有酒味,和乳豬肉很匹配。【美國安格斯肉眼扒(12oz.)配原味汁】大大塊肉眼扒,烤出來的坑紋很深,吃起來炭燒味濃,正合

蕃茄湯

意式乳豬
對不起呢豬BB....

乳豬皮甚至有些是碎開了,看也看得出皮又薄,又燒得非常脆。

別以為乳豬頭只是裝飾,識食一定要食豬面頰肉,細嫩多汁。

【美國安格斯肉眼扒(12oz.)配原味汁】大大塊肉眼扒,烤出來的坑紋很深,吃起來炭燒味濃,正合我意。

美國安格斯肉眼扒(12oz.)配原味汁

叫了五成熟,火侯控制得好,切開肉質粉嫩,而且油脂分佈均勻,肯定是高質的肉眼扒。
有些部份脂肪含量更多,放進口油脂迸發,更感肉質嫩滑,好滿足。

兩個主菜都附上一個心型的蔬菜包,裡面是茄瓜和一些茄茸混合。

另外亦有大量蔬菜瓜類做配菜,有秋葵、西蘭花、翠肉瓜、玉米筍等等。吃了那麼多肉,也應吃多些去中和一下的。
最後以餐飲作結,餐飲可轉果汁,都只不過加5蚊。
午巿亦有平民價錢午餐,有些如法式焦糖香橙汁煎鴨胸飯、葡萄酒沙甸魚炒意粉,看來有挺有特色,值得一試。

餐廳全日不設加一服務費,而且食滿$200,憑單收據一個月內晚巿有9折,記得保留收據~
今晚同老公黎九龍城探朋友順便行下D泰國小店但又唔想食泰國野咁岩行過見到呢間西餐見價錢合理就入黎試下結果一發不可收拾🙌🏻意式乳豬 配 飯。$248意式乳豬有別於廣東乳豬,香而不膩,肉質肥瘦適中,乳豬皮好脆肉好嫩,沾不沾醬汁食都有唔同感覺,整體份量好夠呀配飯食好開胃!🙌🏻香草芝士菠菜薄餅。$98呢度出名自家制薄餅,果然幾正除了不乏香濃菠菜味,芝士也不少!個餅底薄得黎,很香脆!不會厚實乾到成口粉!薄餅比想像中大,有8塊🙌🏻美式烤焗豬肋骨 配 BBQ汁、沙律菜、法式炸薯條$158豬肋骨烤得好軟淋,夠入味BBQ汁好惹味,份量又係好足夠,包夠飽!沙律菜好新鮮,配菜有我喜愛的菠蘿,唔錯!薯條新鮮炸起,熱辣辣,每條都好香好脆,美式粗薯條,每啖都大滿足啊💕蕃茄湯食得出非常足料好濃香的蕃茄湯,又夠熱,飲完好舒服想講下D配菜真係好底讚!!菠蘿粒配小米,估唔到咁夾超fresh食多碗飯都仲得女店員超級有禮!無錯!係超級!服務態度勁好!絕對無誇大講求服務同美食既朋友,真係要黎試下下
今晚同老公黎九龍城探朋友
結果一發不可收拾

🙌🏻意式乳豬 配 飯。$248
配飯食好開胃!

🙌🏻香草芝士菠菜薄餅。$98
呢度出名自家制薄餅,果然幾正

沙律菜好新鮮,配菜有我喜愛的菠蘿,唔錯!

💕蕃茄湯
食得出非常足料
好濃香的蕃茄湯,又夠熱,飲完好舒服

想講下D配菜
真係好底讚!!菠蘿粒配小米,估唔到咁夾
超fresh
食多碗飯都仲得

女店員超級有禮!無錯!係超級!服務態度勁好!絕對無誇大
講求服務同美食既朋友,真係要黎試下下
2017-10-16 84 瀏覽
今日放工同朋友黎九龍城搵食, 因為佢話早排試過一間餐廳, 覺得好岩我, 所以就帶我去try try!餐廳叫ENJOY EAT, 喺門口見到有個菜式叫意式乳豬, 睇黎係D新派少少嘅西餐廳。坐低左, 同朋友商量好, 就叫左幾個大家都岩食嘅野食。首先就有個ENJOY EAT沙律, 我地加左煙三文魚, 份量都幾大份, 估唔到個頭盤都唔小野! 至於味道就唔錯, 有D水牛芝士喺入面, 味道都幾MATCH! 跟住就有個PIZZA, 聽講依度最出名其實係PIZZA, 咁就點都要試下啦! 我地ORDER左四重芝士, 一上台果陣, 已經有陣陣既芝士香味, 好鬼正! 而且個份量又唔唔細, 有齊8件, 好彩我地兩個女仔都係大食既人, 唔使兩三下就食晒! (因為好好味!)之後就有帶子海鮮意大利飯, 基本上唔使多講, 睇相就知誇張, 有成10隻青口, 兩大隻帶子, 仲有好多蝦, 份量又係勁多, 依個飯一般黎講都夠3個人食! 味道都幾唔錯, 夠CREAMY, 不過略嫌D飯唔似係用意大利米去煮.最後我地叫多左個煎雞胸, 因為想食D肉, 所以叫佢啦, 原本以為係一舊雞胸肉, 點知上台先知係兩大舊, 好彩果日下午食左唔係

坐低左, 同朋友商量好, 就叫左幾個大家都岩食嘅野食。

最後我地叫多左個煎雞胸, 因為想食D肉, 所以叫佢啦, 原本以為係一舊雞胸肉, 點知上台先知係兩大舊, 好彩果日下午食左唔係太多野, 唔係都可能食唔晒D野, 哈哈! 雞胸煎得好香口, 加上本身脂肪唔多, 唔係好油膩, 啖啖都係肉! 正!

總括黎講, ENJOY EAT真係可以叫做大件夾好食! 下次再有多D朋友一齊, 可以去試下隻乳豬! 哈哈!
2017-10-09
2017-03-04 1571 瀏覽
成日去九龍城,不過好少行來呢邊。原來打鼓嶺道好多好嘢食。星期日中午, 極之肚餓, 見到enjoy eat 個menu 比較親民, 雖然見到個門面比較old style, 不過都決定試一試. 入到去差不多full house, 燈光比較昏暗, set menu 有6個choices, around $50 to $70, 包餐湯同野飲. 先上蕃茄忌廉湯, texture 幾thick,好重蕃茄味,比較酸不過我鍾意. 主菜係藍芝士焗雞扒. 好有份量,藍芝士香又唔會太過濃,好容易接受, 雞扒大件又juicy, 薯蓉滑, 一大個讚! 另一個係乳酪汁銀雪魚, 呢個份量細D, 個汁好特別, 酸酸哋好開胃, 配魚好match. 不過感覺唔係平時嘅銀雪魚, 味道比較似普通魚柳. 餐飲熱咖啡同熱朱古力都性價比高. 所有野全不馬夫,連伴碟擺設也很好. 餐廳全日免收加一. 抵到爛!下次一定會再來!

藍芝士焗雞扒
藍芝士焗雞扒
2017-01-13 1328 瀏覽
這一餐是補祝紀念日的晚餐, 一直想不到吃什麼, 把心一橫睇下九龍城有咩岩食。我想食羊架, 見到enjoy eat有呢個菜所以揀左佢。這裡的客人唔多, 裝潢就比較特別, 有著很多中式既字句掛在牆上。粟米忌廉湯 - 簡簡單單, 沒什麼評價。意大利蕃茄水牛芝士沙律 - 蕃茄新鮮, 我自己唔係好食芝士既, P大人話個芝士唔錯幾好食。意大利風乾火腿薄餅 - 我同P大人都覺得好食, 薄餅底做得不錯, 厚度適中, 醬汁同火腿既味道好夾三色焗蠔 - 蠔OK新鮮, 但呢三款口味搭配我地就麻麻地鍾意LU。羊架 - 樣子不錯!配羊架的薯蓉比較CREAM既口味~羊架肉質嫩滑, 焗得岩岩好, 味道適中總結: 食物質素中上, 價錢適中, 值得一試。

我想食羊架, 見到enjoy eat有呢個菜所以揀左佢。

粟米忌廉湯 - 簡簡單單, 沒什麼評價。
羊架 - 樣子不錯!
配羊架的薯蓉
比較CREAM既口味~
羊架肉質嫩滑, 焗得岩岩好, 味道適中

總結: 食物質素中上, 價錢適中, 值得一試。
2016-10-24
  • 羊架
2016-10-09 1921 瀏覽
過了中秋, 秋日至,喉嚨乾澀、不敢多吃辛辣刺激東西,變相到九龍城搵食成了難題。 從openrice食評找附近餐廳,看到這間Enjoy Eat,於是一試。餐廳內掛滿許多書法字畫,其中有寶叔福音字畫,曾經到過寶叔的畫室, 舊式大廈的前舖後居,他與他太太都很簡樸很nice。 而他的信仰及更新經歷,也很傳奇。餐廳內的食物選擇不多,自稱手製pizza專家。當然會試他們的pizza。 看過menu,點選了抵食的$288 二人餐。番茄濃湯,茄醬比例有點多 ,覺得像飲罐頭湯般的。Enjoy Eat Salad 即是 garden salad . 蔬菜算是新鮮,加上洋蔥和feta cheese及少量罐頭紅菜頭條,算是ok。白酒煮青口 - 白酒sauce 做得不錯、白酒加上大量bay leaves,並加上甘荀及洋蔥粒,味道很配,能完全帶出青口的鮮甜。Meat Lover Pizza-老闆很好人的給我們在pizza 上多追加上鮮菠蘿 (per my request)。材料很豐盛,但我不太好牛脂肪的味道,略嫌有羶味。黑松露意大利火腿野菌長通粉 - pasta 粉本身texture做得不過不失,芝士sauce

番茄濃湯,茄醬比例有點多 ,覺得像飲罐頭湯般的。

黑松露意大利火腿野菌長通粉 - pasta 粉本身texture做得不過不失,芝士sauce做得OK creamy, ok thick. 但一點黑松露香味也沒有。

但是會否再去? 不是不好吃,但又不是很好吃.....我想再去的可能性是低。
Enjoy  Eat Salad
白酒煮青口
黑松露巴馬火腿野菌長通粉
Meat  Lover's  Pizza
2016-10-01
2016-09-09 1405 瀏覽
提早中秋過節,與家人十二人一起共度一餐美味西餐。真材實料,份量充足,意粉味道美味不錯,pizza 又薄不會䭣,羊架軟熟合當👍🏻必食價錢合理,又不用加一服務費。雖然地方不算大,地方整潔舒適,值得一試👍🏻👍🏻
2016-07-26 1866 瀏覽
食物味道清淡,還原本身食物的味道,配合不同的醬料,令食物提升,真的味道不錯。呢間舖面一點都不起眼,位置也不是太好,但外面貼滿 Pizza 相片,以為是 Pizza 店,當然她有 Pizza 供應,而且與外面的不一樣,都好食。 還有,重點是:全日不加一,西餐來講,真係難找到。服務生的態度非常好,很有禮貌和耐性去介紹,以及等我下單。真的無選擇錯這間西餐食店,特別在九龍城不多西餐廳,反而西點店就很多。
羊架
羊架
蟹餅
雲吞
水牛芝士蕃茄
今晚去到九龍城發現了一間開業半年的西餐廳《enjoy eat》,餐廳有沙律、意粉、pizza、意大利飯、甜品等…價錢都算公道,全日沒有加一收費,可能近日都經常食泰菜,今晚想食番一些pasta,店員都好誠意介紹了一些菜式俾我 最後我選擇了意大利火腿黑松菌野菌長通粉($98),份量都好大碟,真是抵食,長通粉都好爽口彈牙,每口長通粉掛滿菌粒及忌廉汁,啖啖都有滑溜的口感及菌香滿溢,最令我意外是片parma ham,夠鹹味甘香,不過一片就有點晤夠滿足,水準真是不錯!逢星期一至四如果買外賣pizza更可以有8折優惠,向店員查詢,pizza都有10寸大而且薄批,下次來試下食pizza先。
2016-02-18
5 分鐘 (堂食)
2016-01-22 1402 瀏覽
朋友既極力推介之下終於決定一嚐!果真沒有介紹錯😍😍😍店舖環境闊落清靜,店面只有年輕貌美的老闆娘。食物賣相同味道可媲美高級西餐廳,但價錢卻平一大截!午飯時段入座,有set lunch,平均五十幾蚊連湯同飲品,重要的是免加一!!! 與友人各點了一份午餐,湯飲每日都不同,是日湯飲係煙肉椰菜花濃湯。味道還可,不過就見唔到煙肉中椰菜花既蹤影,應該是與酸忌廉搞蓉成湯吧。午餐牌上見到有蜂蜜豬肋骨飯$55就急不及待點了,黎到一見到,感覺好興奮,好香而且賣想好靚,份量好多,一點都不吝嗇,有五條豬肋骨,仲要條條都咁大條淡淡肉!雖然個汁油左少少,但好match又唔會好乾,肉質唔鞋唔粗糙,更有燒茄子、楊桃、椰菜花、南瓜等的配菜,有肉有菜有飯,一句講哂,大份夾抵食。 有點小插曲係原本的飯叫了轉薯蓉,個廚房出錯了,照俾左飯,老闆娘話換過碟俾我地,但唔想浪費所以諗住算,不過老闆娘竟然另外再俾左碟推到山咁高既薯蓉俾我地,結果我地就又有飯又有薯蓉,變相係抵食過抵食🙈而且個薯蓉真係一啲都唔馬虎,食落口好有驚喜,好creamy好滑,又唔濟,真的很好吃!至於友人則點了拿破倫大碌竹$52其實係肉醬千層闊麵,面頭係一層厚
朋友既極力推介之下終於決定一嚐!

果真沒有介紹錯😍😍😍

至於友人則點了拿破倫大碌竹$52

其實係肉醬千層闊麵,面頭係一層厚厚既邪惡芝士,有拉絲效果,喜愛芝士既人必點!!裡面既肉醬份最都好多,淡淡都同時食到芝士、肉醬同闊麵,真係變成豬都要食!😂

餐飲加$5要左杯蘋果汁,大杯又唔會好甜,只可惜我地都太飽,所以就無叫多杯跟餐既飲品。PS. 原諒我飲左幾淡先記得影相🙈

總括而言,絕對係一間性價比高既餐廳,而且食物款式都很特別,友人話之前食過午餐的魔鬼魚,配以泰式辣醬好好食,下次有機會都要去試試!

服務態度同食物都係一流,高級餐廳既感覺,但驚喜的卻是親民既價錢,食得飽之餘仲係一個高格調既享受,強烈推介❣
2016-01-22
午餐
2015-10-24 1157 瀏覽
悠閒的星期六,當然係要週到逛搵野食,今日居然比我發現左呢間正店! 第一次寫食評會先講呢個結論: 就係行過路過,千其唔好錯過。經過一定要黎試下。想不到門面細細,入到去其實滿大的,兩邊都掛滿字畫,感覺店主對呢方面一定好有興趣同研究。我地2個人點左2份Lunch Set,分別係 咖喱雞飯 同 薑蓉魚柳配什菌飯,Set裏跟餐湯和餐飲。今日的餐湯係紫薯湯,好香好特別,喜歡紫薯的朋友一定愛上這個湯~其中一份餐加了一份沙律黎試下,呢10元加落去係超值的,因為佢個菜真係比足你,而且很新鮮,配上沙律醋同少少芝士粒,整個很開胃。我建議唔喜歡酸的朋友可以叫佢落少D沙律醋,味道會甜很多。我的咖喱雞飯終於黎到,咖喱係偏辣的! 男仔黎講食落大加分,不過如果你唔係太食得辣話,最好選擇其他的餐。雞同薯仔都煮得好入味,最重要的係,如果你覺得飯唔夠,係可以加飯的! 而且唔洗加錢O~ 這根本完全大加分,因為你可以想象好吃的咖喱永遠係不夠飯來配的。(我當然有加左1碗@@)另一道主菜薑蓉魚柳配什菌飯,魚柳處理得很好,配合中式的薑蓉煮法,雖然簡單卻是很合適解決冰鮮魚柳的問題。什菌飯很好吃,清淡的什菌剛好用來配比較濃味的魚柳。而且

紫薯湯
沙律
咖喱雞飯
另一道主菜薑蓉魚柳配什菌飯,魚柳處理得很好,配合中式的薑蓉煮法,雖然簡單卻是很合適解決冰鮮魚柳的問題。什菌飯很好吃,清淡的什菌剛好用來配比較濃味的魚柳。而且佢的份量真絕對可以令你很滿足!
薑蓉魚柳配什菌飯
到最後我地都同樣叫左杯熱紅茶,因為真係食到好滿足,慢慢消化下,聊聊天。佢係全日不加1,而且佢的價錢真心不貴,係九龍城黎講呢個價錢,呢個份量,呢個味道黎講係直情超值。結帳時仲可以比信用卡,黎句台式用語,呢間店 佛心來的 。

私心其實想收起來,怕之後人多發現再去食要等位,不過有好野就要分享先係我地香港人性格~
2015-10-24
紫薯湯