2019-09-29 121 瀏覽
28-9-2019九龍城出名多野食, 除左泰國菜, 傳統糖水, 仲有好多選擇。下午去探朋友bb之前, 一齊食個西式午餐。1pm前到達, 未算多人; 但過左十幾分鐘, 愈來愈多人, 而且有不少熟客, 可見店舖跟街坊關係唔錯!!三個人叫左3個餐share: 招牌意式香脆乳豬飯, 黑椒牛仔骨飯, 白汁卡邦意粉。午餐附送紫心蕃薯湯, 感覺有d似糖水😬😬 主菜份量都好多, 牛仔骨好冧, 但不太夠黑椒味; 有好多蔬菜伴碟, 值得一讚👍 卡邦意粉嗰汁啱啱好, 否則會太濃。伐最後出場係今日既主角: 香脆乳豬, 用"皮脆肉嫩"去形容也不為過, 果然係呢度既招牌菜! 下次有機會試埋佢既招牌pizza先...
28-9-2019

白汁卡邦意粉
意式香脆乳豬飯
  • 意式乳豬
2019-06-15 972 瀏覽
今晚係结婚週年,我好想食乳豬和焗蠔,上openrice 睇到呢間有齊我想食既野,同埋評語都好好,就試試啦😊 先上紅菜頭湯,飲得出是新鮮材料煮出來,滿口紅菜頭蓉👍 之後沙律,好大碟又有新鮮蔬菜🥗🥗 最期待燒乳豬出場,超大碟,皮脆卜卜,肉很嫩又多汁,底下有大量焗既蔬菜,南瓜,脆玉瓜都燒都好香口🍖🍖,食到一半,我最愛焗蠔出來,每隻都漲卜卜,咬落啖啖肉, 我一個人都食到三隻😋😋 所有食品都係誠意之作,會再來食💗燒乳豬、焗蠔、田螺 必食之選😋😋😋紅菜頭湯 飲得出新鮮製造😚Enjoy eats 沙律 抵食又大份🤗

燒乳豬、焗蠔、田螺 必食之選😋😋😋
紅菜頭湯 飲得出新鮮製造😚
燒乳豬
焗田螺
  • 意式香脆乳豬
2019-03-22 1030 瀏覽
一般西餐價錢都是中位以上的價錢,一般要食西餐都係要就住就住先可以去到,又食唔飽想食多兩樣又貴又唔捨得,但係今次又唔同講法,入去門面雖然有點像高級快餐的感覺,但食物一點也沒有揸流攤。叫左半隻燒乳豬,乳豬肉汁豐厚,咬落肉汁流哂出黎,啖啖肉,一點也沒有鞋口的感覺,,皮不是很脆的那種,皮博博的,但不能食得太多因為都會油膩都會食滯咗。配薯條,薯條大大碟,上枱時剛炸起的,熱辣辣咬落皮脆內裡溶化一樣,吃完會停不了手的。

2019-03-22 667 瀏覽
冇諗過喺九龍城區都可以食到大件抵食又好味嘅西餐,一向九龍城區俾人的感覺都是食泰國菜的,比較少西方的食物,今次食到呢一間真係估唔到有驚喜。價錢又合理,又大碟味道又好味半隻燒乳豬,不是港式的燒豬那種有厚度的脆皮,這款是超薄皮,但又有薄脆的感覺,肉質厚肉,但很柔嫩,鹹味適中,食得多都會比較油膩,但配上醬汁可以把油膩減一半。再配上蜜瓜火腿沙律,蜜瓜清甜爽脆,再配上火腿,火腿果味重煙銀,食落鹹鹹的火腿配上甜甜的蜜瓜

2019-03-14 627 瀏覽
午餐A: 意大利乳豬配薯蓉超大分,呢個係驚喜位,有大約10件左右乳豬,感覺差不多有1/4乳豬,因為食到有手仔,乳豬好脆,味道剛剛好,不會太咸,有南瓜及西蘭花做配菜,感覺上邪惡得來右健康😂午餐H:南瓜千層面對呢個千層面有點失望,因為吃落去味道好似燶味/膠味,不太喜歡。本身自己不討厭吃南瓜,只是南瓜千層面出來的味道no good。千層面有好多芝土,喜歡芝土的會喜歡吃。如果吾係配南瓜會好味d,建議用返肉醬會十分好味。
午餐A: 意大利乳豬配薯蓉

午餐H:南瓜千層面
意大利乳豬配薯蓉
南瓜千層面
意大利乳豬配薯蓉
2019-01-06 1102 瀏覽
今日朋友帶左我黎九龍城食野,估唔到系食西餐,一聽黎九龍城都諗起食泰國餐,邊會估到系食西餐,不過真系有驚喜,意想不到,抵食夾大件,還要味道又不錯,門面雖然簡單裝修,沒有奢華隆重華麗的裝置,但內裡整整齊齊坐得舒服一點也不失禮。每一樣菜上台都是熱騰騰,都是剛做好的,上台時間不會太慢,一樣接一樣,不用久等,特別最喜歡牛油香草焗田螺,上台已經嗅到陣陣香草香味撲鼻,配上牛油的咸香,已經很吸引 ,每食一隻田螺必定要配上薯蓉,放進口裡,田螺的煙銀彈牙,鮮甜的,薯蓉軟綿綿令田螺在口腔多了另外一個層次
  • 法式焗田螺
2019-01-05 585 瀏覽
九龍城一帶是泰國人的集中地,比較多的泰國餐廳及小食,想食泰國菜都會選擇來九龍城的,但今次估不到在橫街有間門面不太起眼的西餐廳,但裡面的食物估不到讓人有難忘的驚喜,現在就不會來九龍城只有泰國餐食,還可有別的選擇來到這一區了。pizza看上去沒什麼太多花巧,沒太多餸,但一定有酒店級的水準,一上台是剛焗出來的,餅底外邊十分脆,但不是像餅乾一樣乾曾曾,因為佢咬落系軟綿綿的,再配上豐富的芝士,一扯開有一條長長的芝士絲,芝士味香濃簡單配上香腸己經很好味,煙煙銀銀,
2018-11-17 875 瀏覽
好朋友搬左去土瓜灣, 果邊D食肆已經試過好多, 而家轉戰九龍城, 呢邊既食肆都好多, 而且夠集中, 呢間多人可以試另一間, 好多選擇.大鄉里既我雖然以為九龍城主要得泰國菜, 但行行下發現都有好多其他菜式, 今晚揀左呢間意大利西餐.響門口已經見到有乳豬食, 全隻要900蚊, 但原來可以要四份一, 呢個份量剛剛合二人份. 乳豬外皮香脆, 表面呈金黃色, 唔會太過火. 一咬入口, 脆到卜卜聲, 脆得黎又唔油膩, 好香口. 皮下脂肪薄薄一層, 入口夠晒香, 但口感唔油. 而肉質保拎到嫩滑, 唔會燒得太乾, 肉味濃香.之後要多個青口帶子意大利飯, 青口肥美飽滿, 漲卜卜, 入口煙韌無渣.帶子夠彈牙, 夠鮮甜, 好有帶子味. 而意大利飯唔算太濕, 腍度剛剛好, 帶點點creamy.

皮下脂肪薄薄一層, 入口夠晒香, 但口感唔油.
而肉質保拎到嫩滑, 唔會燒得太乾, 肉味濃香.
帶子夠彈牙, 夠鮮甜, 好有帶子味.
而意大利飯唔算太濕, 腍度剛剛好, 帶點點creamy.
2018-11-10 676 瀏覽
最近公司無咁忙, 多左時間四圍食飯, 約左朋友到九龍城呢間食西餐, 之前食過好味所以再黎幫趁.每人要個主菜, 我既係西班牙黑毛豬扒, 一咬入口, 肉質好嫩, 唔韌.肉汁豐富, 每咬一口D肉汁已充斥住整個口腔, 肉味濃郁. 帶少少脂肪, 更覺香口, 一D都唔膩.朋友要香草煎雞胸, 肉質厚且豐滿, 但食落唔鞋夠滑, 啖啖肉. 煎至香口好開胃, 香草味唔算太濃, 無搶左雞既鮮味.兩款主菜份量都十足, 配埋湯, 飲品夠晒滿足.呢度仲有pizza好出名, 下次會再黎.

煎至香口好開胃, 香草味唔算太濃, 無搶左雞既鮮味.

兩款主菜份量都十足, 配埋湯, 飲品夠晒滿足.
呢度仲有pizza好出名, 下次會再黎.
2018-10-25 598 瀏覽
今日本身約咗女朋友,佢突然要OT,冇辦法啦,要自己食,我係九龍城行黎去,最後入咗間西餐廳,叫咗個晚餐,香煎智利白雪魚,我本身好鐘意食魚,但冇試過食白雪魚,因為白雪魚本身都好貴,我之前係一田想賣,但我自己賣咗又驚唔知點煎,個碟白雪魚攞過黎,就聞到好香濃魚油味,煎到金黄色,見到都流晒口水我食第一口,好香魚油味,超鮮甜,肉質非常過彈口,可以係話我自己從未試過食到咁好食的魚。下次一定帶埋我女朋友黎試其他……

我食第一口,
智利白雪魚
2018-10-25
智利白雪魚
2018-10-07 471 瀏覽
買野前搵餐廳食午餐, 呢間西餐次次見都好多人, 今日終於有機會試下.午餐由50幾蚊起, 包埋湯同飲品.要個香草煎大蝦配飯, 雖然得一隻蝦, 不過好大隻, 成隻手咁長.煎得好香口, 香草汁清新唔咸, 剛好入味. 大蝦肉質爽口彈牙, 而且蝦頭多膏又鮮甜.而朋友要左香脆乳豬飯, 我要左D黎試下, 個皮好脆口, 好香, 一D都唔油, 咸味適中. 肉質都好夠嫩, 而且啖啖肉, 唔多骨.佢D配菜亦好新鮮, D蔬菜唔會炒到林晒.整體呢間午餐價錢同質素成正比, 下次再試下其他款式先.
午餐由50幾蚊起, 包埋湯同飲品.

煎得好香口, 香草汁清新唔咸, 剛好入味.
大蝦肉質爽口彈牙, 而且蝦頭多膏又鮮甜.

肉質都好夠嫩, 而且啖啖肉, 唔多骨.
佢D配菜亦好新鮮, D蔬菜唔會炒到林晒.
整體呢間午餐價錢同質素成正比, 下次再試下其他款式先.
2018-09-30 441 瀏覽
閒時四圍覓食, 呢晚走到九龍城, 幾條街都食店林立, 見呢間西餐廳幾多人, 價錢相宜, 店員熱情地招呼入內, 一於試試.想食得清D, 所以要個櫻花蝦蟹肉意大利飯, 意大利飯唔易做得好, 呢度既飯軟腍度適中, 飯一粒一粒, 唔會太濕, 個汁剛剛好, 食落夠creamy. 櫻花蝦同蟹肉夠鮮味, 整個味道都好清新, 加多少少蟹籽, 食落更有口感.即焗蒜蓉包, 上枱已傳來陣陣蒜蓉香味, 好吸引. 個包焗到好脆口, 中間帶軟熟, 蒜蓉夠香但唔會濃到口臭既感覺,好開胃.餐湯有南瓜湯, 南瓜味濃, 仲有一絲絲既南瓜, 杰身足料.全部食物都好滿意, 性價比高.

好開胃.
餐湯有南瓜湯, 南瓜味濃, 仲有一絲絲既南瓜, 杰身足料.
全部食物都好滿意, 性價比高.
2018-09-22 280 瀏覽
朋友歐遊完比手信, 近近地去左佢屋企附近既餐廳食晚飯, 見呢間評價唔錯, 一定試下.主菜要左西班牙黑毛豬扒, 份量非常十足. 黑毛豬扒微微煎香, 配上簡單調味, 已夠惹味, 而且肉味夠濃, 帶少少油香, 口感豐富. 雖然係豬扒, 但肉質一D都唔韌, 夠軟腍, 烹調用心, 唔會求其煎熟佢就算數.朋友雖然去完歐洲, 但仍對法式甜品念念不忘, 所以要多個法式梳乎厘, 即整所以時間會耐少少. 梳乎厘焗到好漲卜卜, 唔會太濃, 質感夠Q. 一食入口好滑溜, 夠蛋白香, 唔算太甜, 感覺無咁易漏.整體每種食物都唔錯, 下次會再黎.

主菜要左西班牙黑毛豬扒, 份量非常十足.
整體每種食物都唔錯, 下次會再黎.
2018-09-19 234 瀏覽
九龍城中罕見意大利菜,泰國菜居多,去到九龍城自然會食泰國菜,今次貪新鮮,經過見到吾洗走左去虛。是日餐湯,洋蔥的湯濃郁得黎幾鮮甜,但湯偏油。焗肉醬千層面 $98,普普通通,肉醬多,芝士少。意式香脆乳豬 1/4隻 $248,成隻豬頭上抬好嚇人,皮脆有點肥膏,肉厚紮實,醬汁遜色,香港既燒乳豬仲好食!

是日餐湯,洋蔥的湯濃郁得黎幾鮮甜,但湯偏油。

焗肉醬千層面 $98,普普通通,肉醬多,芝士少。

2018-09-09
2018-09-08 203 瀏覽
朋友新搬黎九龍城, 參觀完新屋一齊落街食晚飯,佢帶我黎左呢間西餐廳, 話唔貴又好味.睇睇餐牌好多選擇, 仲有2人餐, 不過我地唔想食pizza, 所以就咁散叫.要左香煎法國油鴨肶,, 外面煎得夠香脆, 唔會好油. 鴨肶大隻而肥美, 入口保持嫩滑, 唔會好乾. 而且鴨肉味夠濃, 唔洗點太多醬汁都夠味.仲有一份美國肉眼牛扒, 手掌咁大夠實在. 外面煎到微燶夠晒香, 一切已覺肉質好嫩, 食入口唔韌, 唔多筋. 肉味濃郁, 夠juicy. 另外要多款法式焗田螺小食, 焗得好香. 田螺好易就勾出黎, 食得無難度. 食落夠爽口, 無沙好乾淨.
朋友新搬黎九龍城, 參觀完新屋一齊落街食晚飯,
佢帶我黎左呢間西餐廳, 話唔貴又好味.

而且鴨肉味夠濃, 唔洗點太多醬汁都夠味.