2021-04-30 1649 瀏覽
早排男朋友同舊同事去食晚飯,返到屋企就同我講灣仔原來有間西班牙tapas餐廳,餐廳名翻譯完叫一隻豬,個名好搞笑!佢話好味話要帶我去試下。本身諗住上星期日去,點知原來呢間餐廳逢星期日休息。之後我哋擱致左,點知男朋友興起話不如今晚去,我哋兩個放工之後就去左果度開飯。個menu由肉/海鮮/蔬菜/飯類/甜品都有好多選擇。我哋就叫左五款tapas !Croquetas de Jamon / ham croquets : 火腿咸咸地加埋薯肉,個皮好脆口喎!其實我想試墨汁croquets,不過佢唔食海鮮,唯有等下次!Chickpeas/ Chorizo with tomato sauce :冇諗過咁好味,chickpea 煮到唔太淋同埋加埋蕃茄汁酸酸地好開胃!Chorizo 夠惹味Crispy Pork belly - 呢個就要《必試》!肉嫩皮脆簡直係好似中式脆皮燒仔腩大件版,其實得兩件真係唔夠喉!食左咁多油膩野,係時候食下啲菜,本來打算叫西班牙青椒仔,男朋友話去親食tapas 都叫,今次不如試吓新嘢。Grilled Asparagus/ 64C egg/ Serrano Ham : 呢個就好似食緊

Crispy Pork belly - 呢個就要《必試》!

呢個就好似食緊Spanish breakfast 咁,流心蛋加Ham 加埋露荀,三種簡單材料,配搭好味。

Moorish spiced meatball / Tomato sauce
蕃茄肉丸:肉嫩鬆軟,最後一碟都唔覺得膩!

食下食下原來都幾飽,可能大部份都係肉類。最怕tapas好咸,呢度tapas完全唔咸而且仲好好,價格合理。今次冇試到西班牙海鮮飯覺得有啲走寶,下次一定要試吓!👍🏻
  • 炸黑毛豬火腿球
2021-02-01 1907 瀏覽
第一次正式接觸地道西班牙菜就係由El Cerdo開始,之後久不久就會番黎回味!有別於其他西班牙餐廳,一係就賣到貴一貴,大大碟一道菜;又或者都係貴一貴,份量就一啖就食完。El Cerdo的份量一直控制得好好,令食客可以盡情品嚐到每道菜嘅滋味,同時唔會感到太多太膩。今次同朋友點了兩個Set Lunch一同分享 - Set Lunch A: 餐湯 + 炸黑毛豬火腿球 + 傳統蕃茄醬煮肉丸 + 香脆玉桂條配榛子朱古力醬 (+$10); Set Lunch B: 餐湯 + 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦 + 西班牙蟹肉奄列 + 餐飲 (+$10)。時日嘅餐湯係蕃茄濃湯。非常幸運每次光顧都遇著唔同嘅湯品。這次嘅蕃茄湯伴著獨特嘅香料,非常開胃。Ham Croquetas 炸黑毛豬火腿球:基本上就係炸火腿球,特別之處係炸粉唔厚,用料足,入口有著濃郁嘅風乾火腿味,喜愛香口食物嘅朋友一定鐘意。Meatballs & tomato sauce 傳統蕃茄醬煮肉丸:因為同朋友分享,所以再點了一款方便分享又唔會太飽肚嘅菜式。大概係烹調方法唔同,呢款肉丸味道同意式肉丸大不相同,簡單但另見西班牙菜風味。Sizzling pr

Ham Croquetas 炸黑毛豬火腿球

Sizzling prawns, garlic & chilli 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦:一如其名,鐵板上菜時嘶嘶作響,非常吸引。大蝦配上蒜片、辣椒味道,味道濃烈,同樣適合鐘意香口嘅朋友。
Sizzling prawns & garlic & chilli 鐵板燒蒜蓉辣椒炒大蝦
Crab tortilla 西班牙蟹肉奄列:不同價目嘅Set Lunch都可以選配 tortilla,個人推介為必食之選。不同於大眾對奄列嘅認知,tortilla其實就是薯仔煎蛋餅,而薯仔比重較多。這次點選的蟹肉奄列,在薯香、蛋香中更夾雜了一絲絲嘅蟹肉,口感非常細膩,濃味中帶著少許清新,令人眼前一亮!
Crab tortilla 西班牙蟹肉奄列

Churros with nutella 香脆玉桂條配榛子朱古力醬:作為套餐加添嘅甜品,卻一點都不馬虎。Churros非常酥脆,加上榛子醬,以及少許砂糖,每口都有著鮮明嘅層次,不過份甜、亦不過份膩,以性價比而言絕對超值!

除了食物出色外,El Cerdo嘅環境亦很適合與朋友閒聊。店員非常有禮、服務周全,在繁忙嘅灣仔區絕對為食客帶來一段平和悠閒嘅用餐時光。每次在El Cerdo都有很好嘅體驗,之後有機會會再來!
2021-01-12
Ham Croquetas 炸黑毛豬火腿球
Crab tortilla 西班牙蟹肉奄列
2021-01-16 990 瀏覽
Visited El Cerdo for a couple times for Happy Hour, but their Tapas lunch offers unique Spanish flavours which was delicious! Mini Cheese Burgers, Quail Eggs & Chorizo //Pork Belly & Quince Aioli //Squid with Garlic, Chilli & Sherry //Mushroom Tortilla //Churros with Choco Sauce & Cappucino //Zucchini SoupYou may be skeptical on whether tapas can fill your stomach for lunch, but it surely can! I’m satisfied not only for its reasonable price and portion, but also the quality authentic Spanish fla

Pork Belly & Quince Aioli //
Mushroom Tortilla //
Zucchini Soup

You may be skeptical on whether tapas can fill your stomach for lunch, but it surely can! I’m satisfied not only for its reasonable price and portion, but also the quality authentic Spanish flavours offered. Do come have a try!

📍El Cerdo
Lockhart Rd, Wanchai

2020-09-21 1925 瀏覽
🙌招牌西班牙炒飯 Paella🥘 $158 色香味俱全 海鮮種類豐富 除左有青口 蝦 魷魚 仲有 最靚既豬腩肉~一字既之曰 正👍食之前 加啲檸檬汁 味道立即昇華唔少傳統蕃茄醬肉丸🥫$78認真 就唔識煮🤣粗略估計個sauce應該加左多種香料parsley 薯仔? 唔知點解有陣好香既薯仔味😆求證實🙌脆皮豬腩肉 配 蜂蜜蛋黃醬🧆 $88豬腩肉 超正 必點!!油脂豐富 肉質彈牙 蜂蜜蛋黃醬 亦係神來之筆 一抹油膩感 令人可以一口接一口最後 點了一個香脆玉桂條 配 榛子朱古力醬$58 作結Perfecto 👌餐廳主打 Tapas 所以可以叫多幾款同朋友開心Share😆
🙌招牌西班牙炒飯 Paella🥘 $158
色香味俱全
海鮮種類豐富 除左有青口 蝦 魷魚
仲有 最靚既豬腩肉~
一字既之曰 正👍
食之前 加啲檸檬汁
味道立即昇華唔少

傳統蕃茄醬肉丸🥫$78
認真 就唔識煮🤣
粗略估計個sauce應該加左多種香料
parsley 薯仔?
唔知點解有陣好香既薯仔味😆求證實

🙌脆皮豬腩肉 配 蜂蜜蛋黃醬🧆 $88
豬腩肉 超正 必點!!
油脂豐富 肉質彈牙

Perfecto 👌

餐廳主打 Tapas
所以可以叫多幾款同朋友開心Share😆
2020-09-20 1390 瀏覽
由於我老公係西班牙人,而我亦住過西班牙,當然要係香港尋找家鄉的味道啦。係香港我地大大話話食過唔少西班牙餐廳,總之一思鄉既時候就食,當然仲有好多未試既,但El Cerdo暫時係我地最喜愛既西班牙餐廳。普遍香港既西班牙餐廳有一個好大既問題,就係又貴,又細碟,但味道又唔夠正宗,食完唔飽仲要感覺比人湯左一頸血,但呢間既性價比,食物質素同服務都好好,不論lunch 定dinner 我都係常客。正如我所講,我地要求比較正宗既味道,所以有時會有要求廚師例如個Tortilla 唔要沙律醬,廚師都會配合。推介菜式有太多,蕃茄多士,炸薯仔火腿球,西班牙青椒,俄羅斯沙律,Tortilla,炸魷魚圈,蒜片蝦,豬腩肉,血腸同Chorizo,甜品就芝士蛋糕,churros, 千層酥。。。唯獨個肉丸我地認為唔應該落cumin,我地兩個人通常嗌5個tapas 加甜品就飽,埋單7百數左右。提提你可以嗌麵包用黎送tapas,好似係實收一個價錢,但食完曬再嗌就唔會再收錢(請同侍應查詢),因為西班牙人冇麵包食係會死架。

• Tortilla
  • pimiento de padron
  • 炸黑毛豬火腿球
  • Churros & Nutella
2020-06-29 1688 瀏覽
今日放lunch行遠少少試下El Cerdo。高櫈都坐得好舒服,set lunch可以揀2款食物,好鍾意佢呢個安排咁我哋就可以試多啲款式,同同事一齊share食我地就試到6款。餐湯係薯仔湯,好好味😋,同事嘅沙律都好大碟。炸黑毛豬火腿球熱辣辣好好食。青口好鮮甜,推介👍🏻👍🏻魷魚軟身唔會難咬😋鵪鶉腿味道不錯但比較硬身同冇咩肉,唔岩食肉獸😛豬腩肉都好脆,配埋個醬好味道仲有西斑牙蟹肉奄列都好好食,不過唔記得影相🤭。其實樣樣都好食,不過份量唔係好多,男士叫一個set lunch應該唔夠飽,我其中一個女同事下午茶時段都已經見肚餓🤣。但之後有機會都會再帶同事去食lunch😋。

Ham  Croquetas

炸黑毛豬火腿球熱辣辣好好食。

Mussels in  tomato  sauce  with  tarragon

青口好鮮甜,推介👍🏻👍🏻

Squid  with  garlic ,  chilli  &  sherry

魷魚軟身唔會難咬😋

Grilled  quail  legs

鵪鶉腿味道不錯但比較硬身同冇咩肉,唔岩食肉獸😛

Pork  belly
豬腩肉都好脆,配埋個醬好味道

Ham  Croquetas
Pork  belly
2019-10-22 2504 瀏覽
El Cerdo系一間食西班牙菜噶餐廳,講起西班牙,我就一定聯想到西班牙海鮮炒飯啦,甘一場來到西班牙餐廳就點都要點一份來試試啦,西班牙海鮮炒飯真系幾好味噶,非常有特色,海鮮超級多,而且感覺都幾新鮮,不過份量飯噶量有小小少,同我噶朋友share還是有點不夠,不過我地叫左其他噶小食,所以都可以食得飽。
2019-09-28 1943 瀏覽
公司搬去灣仔都一年啦一路都冇食過呢間其實一路都見評價唔錯,但就係冇食囉不過我地錯啦,原來好好食我地要咗2個set lunch share 食餐湯都要咗南瓜湯肉丸/西班牙奄列/脆皮豬腩肉配蜂蜜蛋黃醬/鵪𪂹蛋迷你芝士漢堡個mini burger 配咗鵪𪂹蛋起可愛的,burger 細細但一個normal size burger 有嘅配料佢都有齊㗎我最鍾意係個豬腩肉,皮係薄脆嘅,但肉嘅部份都唔會硬,好味,不過奄列其實都煎得好香好好味㗎今次趕時間食唔到churros,下次要補返
公司搬去灣仔都一年啦
一路都冇食過呢間
其實一路都見評價唔錯,但就係冇食囉

不過我地錯啦,原來好好食
我地要咗2個set lunch share 食
餐湯都要咗南瓜湯

今次趕時間食唔到churros,下次要補返
2019-08-24 1509 瀏覽
Booked table for 4ppl on 23 Aug, Fri evening in Wanchai. The whole journey from booking, confirming, arriving etc was great. Great service from Staff Angelo & Donna. We were there from 7:30p ‘til they closed!The food and drinks were excellent and we will come back!
2019-08-15 1498 瀏覽
呢度啲野食不過不失趁未到七點 happy hour deadline order 咗sangria將當日的煩惱一掃而空不過西班牙飯略嫌太鹹及太淋豬皮也略嫌燒得比較焦係火腿比較好食一入口就有淡淡的火腿香希望下次返來的時候會好味啲啦
呢度啲野食不過不失
係火腿比較好食
一入口就有淡淡的火腿香
希望下次返來的時候會好味啲啦
2019-08-09 1323 瀏覽
同同事farewell, 揀左附近一間西班牙菜餐廳試下。雖然個環境好靚,不過食物就有點令人失望。我地叫左個大份量嘅西班牙海鮮炒飯,6 個人一齊分享。不過原來個size都偏細,目測細過一個譚仔碗的直徑,6個人分...就一定唔夠,幸好我地叫左不少小食同side dish。而且味道偏咸,是很咸,我剩係食了幾啖,怕增加了腎臟嘅負擔。下面嘅西班牙奄列幾特別,同我一向接觸的奄列不同,好似一個圓餅,切開入面係一粒粒嘅薯仔同,有咬口,味道都唔錯。跟住嘅係些利酒炒雜菌,好香!鮮蕃茄蓉焗法包幾好食,令唔中意食法包嘅我都覺得好味,蕃茄蓉好fresh,甜酸開胃,而且為叉包增添濕潤感,更易入口。傳統蕃茄醬煮肉丸,肉丸好juicy,味道都係有點偏咸。最後的是不會有任何味道問題的雜錦風乾伊比利亞肉併盤。總結係食物偏咸、細碟,性價比低。

跟住嘅係些利酒炒雜菌,好香!

傳統蕃茄醬煮肉丸,肉丸好juicy,味道都係有點偏咸。

最後的是不會有任何味道問題的雜錦風乾伊比利亞肉併盤。

總結係食物偏咸、細碟,性價比低。
2019-07-21 700 瀏覽
灣仔有好多酒吧,呢間感覺係比較細間,但係環境舒服,比較寧靜,廁所好乾淨,幾個朋友傾計的話,呢間係幾好嘅選擇,另外食物都幾特別又精緻,都係西班牙菜,食得出食材都係來佬野,價錢來講我覺得中上,如果啤酒可以平少少就好喇下午茶係兩個餸加沙律或者餐湯,呢個肉丸得三粒,但係幾好味嘅西班牙燒豬腩肉,其實即係燒肉,點芥茉醬,舊肉瘦左少少,味道可以火腿拼盤多士,呢盆正,用料幾好迷你鵪鶉蛋漢堡包,正常嘢西班牙燒餅,裏面好多薯仔,不過不失

下午茶係兩個餸加沙律或者餐湯,呢個肉丸得三粒,但係幾好味嘅

火腿拼盤多士,呢盆正,用料幾好

迷你鵪鶉蛋漢堡包,正常嘢

西班牙燒餅,裏面好多薯仔,不過不失
2019-05-11 1065 瀏覽
西班牙若有一樣嘢好就係每樣都細細碟等你可以叫好多嘢乜嘢都可以試下魷魚圈炸得好好 絕對唔會多粉口感非常好西班牙腸仔 加蛋漿blood sausage好好味但係兜沙律我就覺得啲菜少咗少少 羊肉串好惹味唔會熟到咬唔爛西班牙鑊仔飯我叫咗佢哋招牌乜嘢都有啲但係我心入面始終都係想食墨汁因為西班牙菜我都唔係好熟現場有人解釋畀你聽服務非常之好呢餐飯我唯一一樣嘢唔開心就係我要坐喺high chair度食隻腳掂唔到地坐得唔係好舒服呢度最好嘅一點就係佢啱啱喺地鐵站隔離容易搵
西班牙若有一樣嘢好就係每樣都細細碟等你可以叫好多嘢
呢餐飯我唯一一樣嘢唔開心就係
我要坐喺high chair度食隻腳掂唔到地
坐得唔係好舒服
呢度最好嘅一點就係佢啱啱喺地鐵站隔離容易搵
今日小編應同事邀請去呢度食LUNCH,小編同事既老公系西班牙人,連佢老公都話呢度正宗都真係幾有說服力,好啦,小編一於去探探究竟啦。我地一行4個人大約12:20到達,已經BOOK左台,好彩有即日打去BOOK台,觀乎個場雖然唔係全場爆滿,但剩返D BAR台位比WALKIN既,我地就安排左一張梳化台,坐得好舒服。呢度既午市套餐有幾種選擇,價錢都唔同,包括最平既108,128,148 和最貴既商務午餐168,但小編計過條數,如果選擇108至148既MENU其實得兩款類似小食既物體再加個餐湯或者沙律,如果要配野飲就要另加10元,反而個商務套餐雖然168貴D但就有個主菜,有餐湯或沙律,有番茄多士,有甜品又有餐飲(即係咖啡,茶啦),其實計落系168呢個餐抵食D,最後我地都發現我地呢個選擇系冇錯既,但如果大家純粹去食少少野傾下計唔係FOR食飽既其實108呢個價錢真心抵既,或者有D女士胃口較小既話,呢個108-128既餐系抵食既。小編一向唔食沙律,而今日既餐湯系小編最怕的西蘭花,所以沙律比左同事A食埋佢,同事A話D沙律非常有誠意,有洋蔥有火箭菜,好好味,個湯同事B都話好好飲,好FRESH郵購CREAMY,小編反而最最最欣賞個番茄多士(西班牙文叫Pan con Tomate,真係極正!好合小編我口味,因為味道頗重,非常適合重口味人士,主菜有兩款選擇,一系墨魚汁炒細麵,一係就PAELLA即係西班牙海鮮飯,當然一人分量啦,個墨魚汁炒細麵都係偏向重口味,食到小編LAM LAM脷,個西班牙海鮮飯同事話少少酸酸地都係味道頗重但同事都非常LIKE既,最後個甜品不得了啦,系CHURROS配NUTELLA醬,真係又一死而無憾之舉,好味道呢,小編當時覺得好味到想哭出來!我想哭但是已哭出來!真係,大家千萬好去食,費事小編去到又冇位就唔好啦!
另外呢間餐廳O系荃灣都有分店架WOR,大家要試就去荃灣試啦!嘻嘻

Today I was invited by my colleague to try this restaurant. As her Spanish husband said it seems the best Spanish restaurant in HK. It looks convincing if her husband had a good comment. Okay, let's explore it! We in group of 4 arrived around 12:20, luckily we had already booked the table otherwise we might have to seat at the bar area as others were occupied. We are arranged to be seated in the sofa area, so nice and comfy. We had a chill afternoon indeed.  There are several options for the lunch menu, the price varies from HKD108 to 168 and the most expensive business lunch costed HKD168. If you choose menus of HKD108, 128 or 148, you'll get two snacks and 1 soup or salad. Drink is not included but you can pay extra HKD10 for coffee or tea. On the contrary, although the business lunch menu costed HKD168, seems bit expensive, it includes of ONE main dish, soup or salad, tomato toast, desserts and coffee or tea is served.  In fact, HKD168 menu is more price competitiveness than others what I am thinking. Finally, we found our choices are CORRECT! However, if you don't have much appetite, HKD108-128 menus suit you better. I neither ate salad or soup especially today's soup is broccoli which I  dislike. My colleagues said the soup is marvellous as well as the salad. They are fresh and tasty. I strongly recommend you guys must try the tomato toast, named Pan con Tomate in Spanish. It is REALLY YUMMY! Fresh, crispy, very very strong flavor of Tomato, SO YUMMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! For the main dish, either Paella or Squid Ink noodles are YUMMY! If you like the strong flavor, here will be your cup of Tea!  Last but not least, DESSERT gave us all WOW factors, VVVVVVVVVVVERY GOOD whether the churros itself or the Nutella sauce. SOOOOOOO Yummy! Taste like we are living in HEAVEN! Don't wake me up please! No regrets after you visited this restaurant!  I must go there again for dinner.  In addition, the restaurant has other branch in Tsuen Wan!
GARDEN SALAD
Churros in Nutella
  • Churros
  • Pan con tomate
2019-03-07 1592 瀏覽
又是一年春季餐廳週, 這次也是選了西班牙菜式, 這店似乎是新開的, 內部裝飾仍然保持得相當新淨, 傳統的格局做開放式廚房, 而泊牆有一排座位, 今天午餐菜式全都是傳統菜式,湯係帶有阿拉伯風格的Aji Blanco 杏仁凍湯 第一口會感覺有點怪, 但飲多幾口感覺新鮮, 講真湯的杏仁香氣唔算太重反而雞湯味更特顯出來, 同湯面裝飾的杏仁碎一起吃會有質感之餘又回到主題上, 幾粒青提子係這湯必有的點綴亦為這湯添上生氣, 而是日熱湯最初是蕃茄濃湯, 當蕃茄湯用完後再上場的是蘑菇湯, 主菜: 西班牙蛋奄列比一般的店做的這裡的薯仔比例多一點, 所以尺碼雖少, 如果一個人全個食晒的話應該都會飽了, 調味適中, 又由於薯肉多, 蛋會變得只有面的一層, 蛋外層的焦色係幾完美嘅微焦黃色顯功架, 另外放奄列面嘅露筍同雜箘粒粒質素很高不妨用心感受一下這些配角,沙甸魚則應該是伴碟的沙拉菜/紅椒醬比主角(沙甸)更出色, 輕微的辣香主導了整體,沙甸魚則好多時突出不了什麼? 魚味雖重但以燒/煎出來的肉質從來好難係亞洲人喜好的質感,只要能拼棄主觀感覺, 沙甸魚都可以好吃呀!西班牙細鑊飯雖然係要加二十蚊但相對又真係有唔少切碎

西班牙細鑊飯雖然係要加二十蚊但相對又真係有唔少切碎咗嘅海鮮在內, 米飯也同好多西班牙餐廳的煮起成品質地不一樣, 好多時係食飯焦般的乾硬口感但這店係有濕潤口感的, 有趣的是飯內除咗海鮮類還有香辣腸肉, 同少少炸豬皮, 平時只知道西班牙小食內有炸豬皮, 無諗過喺呢度遇到佢,

甜品的傳統油條做得算係幾好(以香港計) 但始終係油炸食物, 如果介意食到油的話可能要叫其他甜品的了, 另一個甜品炸米飯布甸也做得有點特色, 中間的米飯同吉士配合了味道很夾,

還有一個最簡單的多士片上放一片最傳統的西班牙羊奶芝士/榅桲果醬, 一咸一甜配上乾脆多士片又是另一個既簡單又直接的享用方法,

總括來說這店味道係偏濃口一點但控制得宜,
2019-03-03
用餐優惠