最近迷上左小酒精,開始承認佢對生活有一定既提升能力,所以開始搵好既酒吧呢晚同朋友決定一試荃灣呢間新開既Doodie cafe bar門口裝修緊,變相唔適合坐門外飲酒,但一行入去見到個專業既吧台,就知今晚無簡錯原來呢到早上係會做cafe供應coffee / tea / all day breakfast / spaghetti etc到晚上就變成酒吧. 因為朝早吹文青風,所以呢間酒吧好有細緻感,唔係尖咀果類得個嘈字既酒吧,非常適合三五知己黎傾計品味酒精order左一支港女手工bear,因為我想影相hahaha睇佢既介紹,有住對港女既interpretation,再細味入口既啤酒。果然名命得不錯,入口好fruity既荔枝味,之後有果皮既香,最後帶花椒既辣。一如港女外表同品味都有,但總俾人辛辣感。要願意挑戰同承受既人先可以了解佢既味道所在。Doodie既小食都好出色老細推介我地食Double Truffle Hot Dog黑松露熱狗. 其實香港酒吧好少會有heavy小小既野食,但係外國好common。一咬落去個包好正,係hong過crispy架炸物好出色,Fried Calamari Rin

order左一支港女手工bear,因為我想影相hahaha

Doodie既小食都好出色
炸物好出色,Fried Calamari Rings w/ Homemade Tartar Sauce (Left) & Deep Fried Blue Mussels (Right)

主因係個炸粉味道適得剛剛好,炸既時間又correct,放耐左仲好香,無油臭味

其次個tartar sause都係自己教既,有奶香又有香草味,有畫龍點睛既效果

店內氣氛好好,同朋友唔想走,order多個酒飲飲
就係bar台後好吸眼球既果d homemade spirit啦~~~~

我簡左grapefruit,朋友簡左kumquat

我個grapefruit好正呀!!!!

酒精明明40%,但我係冇溝soda water既情況下都超易入口,同埋果香好重,又唔甜。

我即時reject再加soda water,如果醉左就靠我個朋友啦。。。

真係超滿意,必encore,試晒d酒同小食
2016-05-14
  • homemade spirit
  • Double Truffle Hot Dog
  • Deep Fried Blue Mussels
2016-05-23 421 瀏覽
今日難得朋友終於得閒可以出到黎,而且佢仲話荃灣有間BAR有手工啤酒,喜歡飲手工啤的我當然話不如去啦,講真我不嬲都成日去荃灣都吾覺,原來勁近荃灣地鐵站,我地今日大約8點鐘到,去到差不多全爆,好彩朋友有訂位。座位講真吾多,細細間坐得都還可以,沒有抽煙味都乾淨。裝潢以西式為主,講真比較少有在荃灣。餐牌野食一張紙,但手工啤酒都吾少仲有其他酒選擇添。今次我地叫左小食,啤酒之類都坐了大約2個多鐘滿足地離開,已講下次我地食飯飲野都可以黎這裡添。食品我地叫左幾款…double truffle hot dog,黑松露味好重加上炒蛋香幾特別,香腸係豬肉腸都夠熱再加上軟身面包,所有一起咬下味道好味而飲啤酒都不錯,但其實都幾飽肚,好彩同朋友一人一半。 snacks platter…薯條夠熱又脆口,腸有2款味道加上醬味道不錯。 牛舌係待應推介好味,食落好軟身又有牛舌味,比心目中沒有咁油,送啤酒一流!~最後原來有一些係餐牌入面沒有的,今日原來有酒釀鴨舌,份量都不少,已傳出陣陣酒香,食落去鴨舌有肉而好香酒味竟然仲有少少辣香,驚喜好味,最後我地仲叫左2碗黎食添。至於飲品方面呢, 呢間café就出名手工啤既, 我地就叫
至於飲品方面呢, 呢間café就出名手工啤既, 我地就叫左St. Louis Premium Peche 及Stone Ruination 2.0 Imperial IPA, St. Louis 個支就較少酒精, 啱晒唔飲得多酒既女仔, 再加上佢既桃味好清新又淡香, 全唔似D假桃味, 支啤酒既麥味好少, 唔飲啤酒既都會飲, 因為唔似啤酒又有Fresh 桃味, 幾正架! 而支Stone Ruination就剛好相反, 酒精勁D, 啤酒麥味又重, 雖然Menu話佢Fruity, 但可能酒精及啤酒味重, 只有非常淡果味, 但呢支手工啤就濃郁D, 本人覺得啱男仔飲多D。

後來再叫番杯Cocktail試下D水準, 所以叫左杯Lychee Martini, 飲落都唔錯, 有水準喎, 清新得黎又唔會過甜, 酒味濃得黎又有甜香既荔枝味, 而且粒荔枝都幾彈牙幾好味, 係荃灣區得閒搵人飲野傾計, 呢度都唔錯, 多款、好飲得黎又平, 最緊要係有Mood得黎又傾到計~
我仲叫左每日的沙冰,今日有什莓味,原來都係用新鮮生果打來黎,飲落吾甜好香生果香,價錢抵飲,超期待下次來同朋友聚會!~
2016-05-20
2016-05-19 528 瀏覽
作為稱職的地膽,周圍發掘新餐廳,品嚐美食,再推介給朋友,是我小小的目標! 今日同友人覓食到,除了環境別緻外,食物質素也不容忽視!  店內座位也不算太多,餐廳會播放著輕快的流行曲,氣氛輕鬆,只要跟好友一起喝杯啤酒聊個天的話,這裡非常適合!  餐廳花了很多心思佈置,紅鏄牆前有排列整齊的名酒佳釀,加油昏暗的環境,有射燈落在酒瓶上,看起來精緻、有情調,非常“骨子”!我們經過一輪心思後,選擇了:煎牛舌香蒜意粉  $78小食拼盤 (啤酒薯條、德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸) $58青檸梳打  $28煎牛舌香蒜意粉 $78的牛舌肉質細嫩,均勻的薄片,煎至表面金黃色,香味濃郁! 牛舌的表面有Honey Mustard dressing,把醬汁跟香蒜意粉拌勻,蜜糖芥末醬掛在每條意粉上,甜甜的,好滋味!小食拼盤 (啤酒薯條、德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸) $58的排列精美,吸晴度已有90分! 肉腸切好成一口size,適合佐酒,或一邊聊天一邊慢慢享用。我比較喜歡右面的德國香草豬肉腸,比較有豬肉香酥味,表面的Honey Mustard也令肉腸升華至更高的層次! 芝士豬肉腸味道普通,没有想像中濃濃的芝士味
我們經過一輪心思後,選擇了:

煎牛舌香蒜意粉  $78
小食拼盤 (啤酒薯條、德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸) $58
青檸梳打  $28
煎牛舌香蒜意粉

小食拼盤
芝士豬肉腸味道普通,没有想像中濃濃的芝士味,而且略咸。

薯條厚切大塊,而且份量很多,外頭炸至酥脆可口,內層密實有口感,也完全不油膩!味道没有想像中薯條的苦澀味。。。

如果有沙拉醬、他他醬點薯條,味道更佳!新鮮的薯條,即使放涼了也都依然爽脆,令人印象深刻。
青檸梳打
青檸梳打 $28冰涼舒爽,青檸清新refresh,不像檸檬酸溜溜的感覺!而且梳打的碳酸成分,可以沖淡薯條的熱氣感!不錯~值得一提是所有飲品,過了6點就收取正價,並非跟餐價!
總括而言,餐廳環境舒適,格局“骨子”!作為Cafe Bar,食物水準也不錯~荃灣人值得過來一試!
題外話/補充資料: 所有飲品,過了6點就收取正價,並非跟餐價!
2016-05-18
煎牛舌香蒜意粉
青檸梳打
2016-05-18 326 瀏覽
首先  點解要話佢隱世  其實我相信佢都唔想咁隱世共不過咁岩佢舖面出面搭哂棚架 攪到佢"隱世"左少少岩岩做完善事捐左個靚血  絕對有需要醫醫個腸胃所以比一舨時間早左少少去食  唔洗等位 即刻有得食 老闆好好人  介紹左幾個必食既比我地兩個人老闆話佢地D SAUCE 好多都係自己去調教  唔係出面就咁現醒買返黎我地一人叫左一個熱狗 牛魔王熱狗 利用大量既牛舌 取消傳統肉腸 再奇埋佢個意式肉醬老老實實  個肉醬味唔算太濃 剛剛好  唔會搶左牛吞味道 黑松露配滑蛋熱狗 的確  近年好多食店都將黑松露配合去其他美食度  有D會唔太Match不過呢個熱狗  配黑松露 的確係 Match 的 重有 師傅會將先將熱狗麵包既皮烘脆 然後先放入配料  !小食我地都叫到有D停唔到手先黎一個 炸魷魚 魷魚放入口一D都唔難咬  口感非常好配合埋呢個自製他他醬  一流!然後係 Poutine 好老實之前係加拿大讀書都成日食返到香港都有一段時間冇食喇!我見佢唔係簡簡單單 肉醬  加 芝士咁簡單佢仲會再用火槍再烘溶D芝士佢  仲有個 牛舌 真係可以用鬆軟黎形容  咬口 口感都好好味道唔算太
首先  點解要話佢隱世  其實我相信佢都唔想咁隱世

老老實實  個肉醬味唔算太濃 剛剛好  唔會搶左牛吞味道

黑松露配滑蛋熱狗
黑松露+滑蛋熱狗
不過呢個熱狗  配黑松露 的確係 Match 的

重有 師傅會將先將熱狗麵包既皮烘脆 然後先放入配料  !

小食我地都叫到有D停唔到手

先黎一個
魷魚放入口一D都唔難咬  口感非常好
配合埋呢個自製他他醬  一流!
然後係
Poutine

好老實之前係加拿大讀書都成日食
返到香港都有一段時間冇食喇!
我見佢唔係簡簡單單 肉醬  加 芝士咁簡單
佢仲會再用火槍再烘溶D芝士佢

仲有個
牛舌

真係可以用鬆軟黎形容  咬口 口感都好好
味道唔算太味濃  岩岩好!
最最最推介  反而真係呢樣!
飲品方面
叫左枝 Peach
而朋友就叫左個 Smoothie 今日係紅莓  好好味!
同埋呢間食店  佢好多手工啤
試左枝香港製造既無花果味既啤
當然你唔應該Expect 佢係係超市買個D涼茶味
完全係兩回事
但係飲完  個喉嚨真係有種回甘味  正!
Peach
黑松露+滑蛋熱狗
Peach
2016-05-17 149 瀏覽
有一種酒吧用行動話你知,酒唔係用黎劈。酒就好似人一樣,有唔同味道﹑有唔同性格。大廠啤酒就似個個叫嘉欣既女仔,聽個名都知有返咁上下。但如果你好似愛情專家DICKSON咁,獨獨地朋友都唔多個,搵FD介紹女仔呢條路行唔通,咪要去搵媒人婆或SPEED DATING囉。飲手工啤酒都係同樣道理,你又唔係好識飲,你身邊既朋友又唔係好識飲。望住個MENU睇DESCRIPTION又好似隻隻差唔多,黎到又覺得唔係好O岩心水,想唔要都已經TOO LATE啦。香港地搵錢唔容易,女仔為KEEP住個靚BODY,食野QUOTA都好珍貴。咁點解唔一開始搵個專家跟據你的喜好,為你揀定個最有可能討你歡心的手工啤酒呢?DOODIE CAFE就正正擔當左手工啤酒媒人婆既角色。鋪頭有成二十隻手工啤,店員詢問過我的喜好後,就俾左幾隻手工啤我地揀。CELIS WHITE, ( THE ORIGINAL HOEGAARDEN)呢隻CELIS WHITE背後有個心酸既故事。話說有條友仔好鐘意飲啤酒,自已整左個RECEIPT 黎釀啤酒,點知有一場大火,為間酒廠燒鬼左。馬死落地行,冇錢就唯有將個好好飲啤酒RECEIPT賣俾人啦!而呢隻酒就

celis white
呢隻CELIS WHITE背後有個心酸既故事。話說有條友仔好鐘意飲啤酒,自已整左個RECEIPT 黎釀啤酒,點知有一場大火,為間酒廠燒鬼左。馬死落地行,冇錢就唯有將個好好飲啤酒RECEIPT賣俾人啦!而呢隻酒就係今時今日係人都識既hoegaarden!!! HOEGAADREN賣到周街都係時,呢條友仔又買黎飲下,點知.....一飲就發現同自己以釀既差十萬九千里....即刻嬲豬!嬲到要開返間廠黎釀返真真正正既hoegaarden..

飲完CELIS WHITE,我就明白點解條友會嬲豬。我係佢都會嬲。

PACIFIC ALE STONE & WOOD
果味香濃,容易入口,酒精成份只有4.4%。
MACALLAN 17 (FINE CAST)
威士忌都有,唔鐘意飲啤酒,都有其他選擇
黑松露滑蛋熱狗 $88
黑松露加滑蛋感覺好"常餐"。好夠黑松露味,蛋又夠滑,麵包烘熱,內軟外脆,仲有香濃牛油味。
吉烈釀琵琶蝦 $78
啖啖蝦肉,放左一陣都仲脆卜卜又唔油膩。送酒一流。
啤酒薯條配自製煙薰醬 $48
雖然話就話薯條用啤酒浸過,但又唔覺有啤油味。但個自製煙薰醬就幾野味,唔駛成日點茄汁咁悶。
MENU都未有既泰式蝦COCKTAIL。飲左小小酒,整個凍食,又小小辣。即刻成個人醒晒。
整體黎講,鋪頭雖然唔大,但坐得都幾舒服。店員服務殷勤,食物同飲品都有唔同選擇。值得再次幫襯。

2016-05-13
celis white
來到MTR的另一端 - 荃灣, 總會去下好多街邊小店的路德圍。Doodie Cafe Bar比棚架圍住,好易就會行過左,食完就會覺得禾稈冚珍珠的感覺,真係唔好錯過啊!St Louis手工啤,比利時產。Doodie都有好多來自不同國家的手工啤酒,有甜有苦澀,總有一款啱你口味。這個St Louis牌子的都比較Fruity,適合初飲啤酒的朋友,香甜而且好似香檳,入口也會有點酸的感覺。原來這裡還有特色的自家釀酒,出面未見過。加埋會配上Soda Water, juice等等比你溝下,下次試下她們自家製的也不錯呢。好,到主角出場了!Holy Cow Hot Dog - Ox Tongue Instead of Sausages w/ Italian Bolognese Sauce (BEEF) $78嘩,用牛舌代替香腸的熱狗真的第一次聽聞!不過店員介紹之下原來這個也算是Doodie的名物之一,因為份量很重,而且一個人解決是有難度的。配上牛肉醬令整個熱狗感覺更飽肚,而且出面好多餐廳都以豬肉來做肉醬,無他的,豬肉比牛肉平嘛。不過呢個牛肉醬真的不可睇少,感覺不會水汪汪,加上少少蕃茄味,都幾開胃。Pig-

好,到主角出場了!

Pig-Bullfight Hot Dog - Ox Tongue and Sausage with Honey Mustard Sauce $88

這個沒有上面牛魔王份量咁驚人,加入蜜糖芥末醬令整個熱狗清新過人。熱狗飽仲有心地烘過,所以很脆身。食到尾都不會因為醬汁整到太淋,這個抵讚!
意大利風乾香腸、德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸拼盤 (SMALL: $68),點了後店員話冇意大利風乾香腸,換了雞翼。雞翼香脆可口,而且不會加入大量味精來醃,所以吃落不太咸。香腸煎香後用來佐酒也是一個非常好的選擇!
Poutine ($58)

薯條香脆可口不油膩,除左淋上牛肉汁外,還有Mozerella Cheese & Cheddar Cheese, 以火槍燒後,有兩層味覺感受,味道好香濃!而且份量好多的,兩個人都食不哂。
總結別以為食包不會飽,其實飽到唔想郁。星期五晚想放鬆下,同朋友摸下酒杯底傾下計,來這兒也是一個不錯的選擇!
2016-05-16 160 瀏覽
中午時分一個人來到荃灣,發現一間裝修頗特別的餐廳,門口的餐牌上放著吸引的熱狗照,門口擺著多款不同的啤酒。反正到了午餐時間,一於試一試。午市套餐價錢實惠,還有小食和飲品。手工啤酒。入口味道較酸,果味較重,酒味卻不太突出,適合女孩子飲用。啤酒樽美美的,酒精含量不高,容易入口。雙重松露熱狗。黑松露醬+黑松露炒蛋,黑松露味道濃香惹味,炒蛋滑溜但略微份量太小,不夠滿足。香草豬肉腸非常粗大,外層香脆香口,內裡肉汁滿滿,味道非常出色。麵包脆脆,吸盡醬香,飽肚滿足的熱狗。啤酒薯條配煙燻醬。薯條炸得香脆香口,薯香滿滿,粗粗薯條即叫即炸,入口粉粉滿滿薯香。煙燻醬味道甜甜,煙燻味道突出,我較喜歡松露醬。
午市套餐價錢實惠,還有小食和飲品。
手工啤酒。

雙重松露熱狗。

啤酒薯條配煙燻醬。

2016-05-14
午餐
2016-05-15 536 瀏覽
位於荃灣既doodie bar,主打各款本地啤同熱狗小食,特色係佢地最大既賣點。非常surprise呢塊welcome牌,訂左台既客人都會寫呢個welcome xxx既牌,小小舉動就比客人無限窩心,利害。內裡既裝修都用左唔少心機,入到去既感覺有d似西部牛仔既feel,有d西方古代感既畫牌同牆身設計,而且部份牆身係黑板,上面寫左meun既食物之餘,仲有客人既簽名,幾好feel。bar台就放滿酒樽同酒杯,當燈光射落去再反射,形成一個好靚既景像,有少少迷幻。呢到其中一樣最大既賣點唔洗講一定係呢d本地啤,當中港男同港女係熱賣,我相信身為香港人既你地都唔會抗拒到佢既呼喚。由於今次同行既朋友都同我一樣係男仔,所以我只係點左港男啤,港男啤係黑啤,味道無外國黑啤咁濃,有陣幽幽既花香,亦有少少港男般既成熟味道。我相信飲唔到黑啤既人都飲到港男啤!而港女啤就咁望佢既介紹,應該係帶有荔枝味同花香味既啤酒,好像港女咁sweet!除左港男啤,我地當然唔放過其他出名既啤酒啦!由淡到濃講起,小醜啤同stone都係我既至愛。小醜啤有少少似1664,淡淡既花香味,亦不缺啤酒個種刺激感,有少少性格。而stone係一款清啤,
而stone係一款清啤,聞上去好香好香既西柚味,好清新好香,因為我好鐘意西柚個陣清香味。但係飲落柚子味就無咁濃,少少柚子味但就好重既各種花既香味,都係好好飲。
不過最後呢款黑啤我真係唔係好識欣賞,11%酒精濃度,員工話佢係好香朱古力同咖啡香味,而我聞落同飲落都好老抽,好重豉油味,可能我真係唔識飲。
飲咁多酒緊係要食返少少野填下肚,呢到食物種類真係唔算好多,但總算有返咁上下水準。呢個芝士牛肉醬既啤酒薯條,我無深究啤酒薯條呢樣野,不過佢個芝士牛肉醬真係拉到絲,加分!另外個肉醬係有少少似肉醬意粉既醬,鐘唔鐘意就見人見智,我覺得幾好,而薯條都好好脆。
吉列琵琶炸蝦,炸蝦擺盤好靚好高貴。炸蝦既蝦係成條上,尾部無剝殼原汁原味,不過我覺得個炸粉就點厚,相比之下蝦肉會顯得好細條,不過點沙律醬黎食真係幾惹味。
我係超鐘意食雞翼既人,不過呢隻雞翼就有少少失望,雖然炸到好香好脆,但係入面既肉都有點乾身,我比較鐘意食外脆內爆汁既雞翼。另外呢款雞翼無醬點,但調味亦不夠入味,所以未算好好食。
呢兩隻熱狗就真係幾正,用料高級而且香腸級數好高。黑松露滑蛋熱狗,黑松露畫龍點精好香,香腸無豬肉腥味,好脆口好香,配埋烘左既熱狗包真係無得彈。而下面既牛舌香草豬肉腸熱狗,我覺得比黑松露滑蛋熱狗略為遜息,但都好好食。牛舌好淋完全食唔出係牛舌,熱狗腸好夠味,醬汁份量都好多,唔怕食一半就好似乾食咁。
又近地鐵站,價錢又唔貴又多啤酒種類簡,真係唔錯,有機會一定會再黎食。
2016-05-03
上次有晚約左朋友係荃灣食飯,係搵食集中區路德圍附近見到Li間Bar,佢既裝潢同一般係荃灣區見到既餐廳有D唔同,風格好美式幾岩我口味,所以我地就決定係Li到食啦。Pacific Ale $60酒吧有唔同既酒類飲品,主打有多款好有特色既手工啤酒,另外又有Cocktail、Whisky、紅白酒等等,老實講我就真係唔太叻飲酒,但見到Li到D手工啤咁有特色都心郁郁,最後係老闆介紹下叫左支手工啤試試我好驚飲太苦既啤酒,老闆就推介我試下飲Li一款。Li款澳洲出產既啤酒金黃色好靚仔,飲落味道好有果香,完全無苦澀味之餘仲幾清新,岩哂我Li d飲酒BB班既人飲!芝士牛肉汁薯條 $58Li款Poutine都係店主推介既,粗薯條即叫即炸夠哂熱辣辣,配上肉味香濃既牛肉汁同半溶芝士,實在係一道非常惹味既邪惡組合!Li款小食份量都幾大,建議同朋友們Share黎食,如果唔係好快覺飽就試唔到其他美食ga啦。吉列釀琵琶蝦 $78係酒吧食野當然唔少得有佐酒小食,炸琵琶蝦隻隻Size都唔細,外層炸得勁酥脆,炸皮好薄,食落一D都唔油膩,蝦肉新鮮無雪味,肉質爽口彈牙,點埋沙律醬黎食真係送酒必備!雙重松露熱狗 (前) $88係咁多
上次有晚約左朋友係荃灣食飯,
係搵食集中區路德圍附近見到Li間Bar,
佢既裝潢同一般係荃灣區見到既餐廳有D唔同,
風格好美式幾岩我口味,所以我地就決定係Li到食啦。
Pacific Ale
Pacific Ale $60
酒吧有唔同既酒類飲品,主打有多款好有特色既手工啤酒,
另外又有Cocktail、Whisky、紅白酒等等,
老實講我就真係唔太叻飲酒,
但見到Li到D手工啤咁有特色都心郁郁,
最後係老闆介紹下叫左支手工啤試試
我好驚飲太苦既啤酒,老闆就推介我試下飲Li一款。
Li款澳洲出產既啤酒金黃色好靚仔,
飲落味道好有果香,完全無苦澀味之餘仲幾清新,
岩哂我Li d飲酒BB班既人飲!
芝士牛肉汁薯條 $58
Li款Poutine都係店主推介既,
粗薯條即叫即炸夠哂熱辣辣,
配上肉味香濃既牛肉汁同半溶芝士,
實在係一道非常惹味既邪惡組合!
Li款小食份量都幾大,建議同朋友們Share黎食,
如果唔係好快覺飽就試唔到其他美食ga啦。
吉列釀琵琶蝦
吉列釀琵琶蝦 $78
係酒吧食野當然唔少得有佐酒小食,
炸琵琶蝦隻隻Size都唔細,
外層炸得勁酥脆,炸皮好薄,
食落一D都唔油膩,
蝦肉新鮮無雪味,肉質爽口彈牙,
點埋沙律醬黎食真係送酒必備!
雙重松露熱狗
雙重松露熱狗 (前) $88
係咁多款熱狗之中,
雙重松露熱狗係Li到最受歡迎既代表作。
學黎天王話齋,食熱狗最緊要夠熱!
佢地既麵包有烘過黎,攞上手仲係暖暖地,
亦有外脆內軟既口感。
成個包既材料都幾豐富,
佢地加左招牌松露醬同免治黑松露醬,
每食一啖都有住濃郁既松露味,
連埋炒滑蛋同香草腸一齊食,感覺非常滿足!
豬牛大格鬥熱狗
豬牛大格鬥熱狗 $88
Li個名聽到就知重量級,
而且勁似Phone game名好搞笑 XD
同松露熱狗一樣用左豬肉香草腸,
但少左濃味松露醬影響,
豬肉腸既香草味係Li款熱狗突出好多,
又夠粗身食落啖啖肉!
煎牛舌質感軟腍,但嫌味道唔夠突出。
配上微甜又帶D嗆勁既法式蜜糖芥末醬,
就算咁多肉都唔會令人有太飽滯既感覺。

Li到D野食都幾有水準,
邊食邊同朋友傾下計飲下野感覺好Chill。
老闆都好有心,會親自推介食物野飲俾我地,
難得荃灣會有Li類餐廳,
好岩收工之後黎放鬆下!
2016-04-17
Pacific Ale
吉列釀琵琶蝦
雙重松露熱狗
2016-05-12 229 瀏覽
荃灣新開的Cafe & Bar主打手工啤酒 專程來品嚐係地鐵站一出去力生廣場一落 轉個灣 有條巷仔就係了門面搭棚 借住了 好彩有紅色字吸引住望室內設計同bar一樣 放置不同的洒有一排beer樽 好有特色旁邊有個黑板牆 個張台客人要小時衣服溫馨提示 Bartender working time 6點鐘所以酒精類飲品要6點後供應 (除樽裝啤酒)室內冷氣機太噪 音樂蓋不住聲音有Lunch & Tea MENU 同一般CAFE價錢相同香煎牛舌牛舌煎得像午餐肉 不會太油膩 食了幾塊 好鬆軟 好好食仲有芥末醬配搭芝士牛肉汁薯條大大份 又粗又長的薯條 配上自家製芝士牛肉汁免治牛肉一粒料 好似食緊肉醬意粉 芝士味較淡 如果改為水牛城芝士可能會更好豬牛大格鬥熱狗 香草豬肉腸加牛舌配法式蜜糖芥末醬法式蜜糖芥末醬非常Juicy 有兩塊牛舌 如果落單時職員提點我地已有牛舌 就不會相撞中間夾住香草豬肉腸 好長的一條 味道濃厚出邊既包 好鬆脆 介紹時話係每日新鮮反黎加上牛油同蒜蓉焗 非常香香草雞翼煎完香脆 微微的香草味 雞翼好fresh 一咬落去油往叉向下流在手中但沒有特別炸魷魚圈配自家製他他醬較偏咸的一款小食

荃灣新開的Cafe & Bar

主打手工啤酒 專程來品嚐

係地鐵站一出去力生廣場一落 轉個灣 有條巷仔就係了

門面搭棚 借住了 好彩有紅色字吸引住望
室內設計同bar一樣 放置不同的洒

有一排beer樽 好有特色

旁邊有個黑板牆 個張台客人要小時衣服

所以酒精類飲品要6點後供應 (除樽裝啤酒)

室內冷氣機太噪 音樂蓋不住聲音

煎完香脆 微微的香草味

雞翼好fresh 一咬落去油往叉向下流在手中

但沒有特別
炸魷魚圈配自家製他他醬

較偏咸的一款小食 店員告知 炸粉自家製 用上香草加其他配料製造 沒有落鹽

魷魚不會太硬 淋身的

咖啡

咖啡味濃郁 比得上咖啡專門店

完成用餐後 會查詢顧客對食品質素 用黎改善

美中不足今次品嚐不到手工啤酒 下次再有機會

這天的心情有點壞透,本來約好朋友到荃灣掃街,盡情地暴飲暴食,可惜因天氣太熱,最後唯有打消諗頭,沿途誤打誤撞,竟然發現了一間小酒吧,既然心情不好,喝點酒可能有效,那就入內試試。 說是酒吧,其實內裏的格局挺像cafe,不過,酒吧的設計非常特別,甫入店舖已經看到火紅色的磚牆,而牆上掛滿了各式各樣的酒品。 而除了舖面設有2人及4人座位,店內較入的位置,原來別有洞天,這裏設有數張較大的座位,全都是半沙發座型式設計,而水泥磚牆身上掛了不少酒品的裝飾,非常配合酒吧主題。 而每張枱上更放了啤牌等小玩意,讓大家可以一邊品酒,一邊耍樂。雖然是酒吧,但食物方面選擇挺多,除了有意粉外,還有多款滋味小食,當中店員較推介的人氣小食就是「雙重松露美式熱狗」及「芝士牛肉汁薯條」,還有果味的手工啤酒及自家釀製的多款酒品,如青瓜及薑酒等,非常受女生歡迎。 本來想喝桃味的手工啤酒,可惜這天沒有了,我們兩個唯有點St. Louis Premium Raspberry的手工啤酒,沒想到紅桑子味道的手工啤酒比桃味的還要好喝,入口時不但沒有藥水氣味,而且味道甜甜酸酸,酒味不濃,非常容易入口,很適合女生飲用。 由於不想吃薯條

由於不想吃薯條,那我們就試試雙重松露美式熱狗,雙重的意思就是用料double
up,內裏除了放了大大條的香腸,還有炒滑蛋及松露醬,熱狗包口感偏向硬身,所以就算放了大量醬水十,麵身都不易變軟,而炒滑與松露松醬的味道超夾,味道
豐腴,甘香的蛋香配上獨特的松露香味,我與朋友都覺得非常好味。

另一款小食是香煎牛舌,一碟大約有8-10塊,而牛舌是厚切的,所以口感豐富,相當有質感,入口時帶有濃郁的牛肉香味,而且牛舌經煎香後,外層香脆,內裏肉質卻非常軟淋,醮點沙律醬汁來吃,會令牛舌的味道變得更香、更惹味。
吉列釀琵琶蝦一碟6隻,吉列炸漿薄薄的,不會過重,所以入口時份外香脆,不會糊在咀裏,亦不會有油膩的感覺出現,而琵琶蝦口感爽彈,連蝦尾也不用拆開,可以直接吞進肚子裏,醮上他他醬後享用,非常滋味。

向店員拿取茄汁時,店員特意為我們送上自家調製的蕃茄汁,這款醬汁味道挺特別,除了有蕃茄的酸香味道,還會有點辣香,味道有點像水牛醬,調配得相當好。
本來我們是點了意大利風乾香腸、德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸,但其中意大利風乾香腸沒有了,經同意後就換上了雞翼來代替。雞翼入口香脆,而雞肉肉嫰滑,肉汁豐富,三隻有點不夠吃,而香腸方面,個人較喜愛吃德國香草豬肉腸,因為它帶有豬肉的肉香及香草味道,而芝士豬肉腸的味道偏鹹,不過佐酒的話,兩款香腸的味道都非常配合,細SIZE 的話,HK$68非常抵食。

2016-05-11
呢晚同朋友嚟到荃灣嘅Doodie Cafe Bar,兩個人分別叫咗:番茄salsa醬熱狗($48),個醬整得有啲怪,有少少泰菜feel,但又唔係話難食,只係唔算討好。小食拼盤($58),即係德國香草豬肉腸、芝士豬肉腸拼啤酒薯條。啲腸係切開一片片上,食起上嚟都幾方便。薯條係用啤酒炸漿炸,外皮脆口,入面就保留咗薯仔本身嗰種質感。炸魷魚圈($88),額外有個他他醬跟埋一齊食,都OK。我哋兩個另外叫咗支啤酒($60)同Mojito($70),Mojito啲薄荷同青檸嘅味道唔係好出,一般般。
炸魷魚圈($88),額外有個他他醬跟埋一齊食,都OK。
題外話/補充資料: 唔知係唔係我哋兩個揀嘅嘢唔係好啱,感覺上唔算特別,不過都睇得出係花過心機,唔係hea嗰種嚟嘅。
2016-04-25 401 瀏覽
I had a day off, so went to Tsuen Wan to have meal with my ex-colleague.Found this cafe bar seems nice and we were attracted by their flashing signage so decided to eat hereOutside has some boards to show their menu of the dayThe environment is quite good and has its own unique styleHere are what we ordered:Spaghetti AGLIO E OLIO with German Bratwurst德國香草豬肉腸香蒜意粉HKD68the price is not high and taste is goodSpaghetti very delicious with full of pesto aromaGerman Bratwurst taste normal but won't too

Here are what we ordered:

德國香草豬肉腸香蒜意粉HKD68

German Bratwurst taste normal but won't too salty
Double Truffle Hot Dog with signature Truffle sauce & scrambled egg & minced

black truffle sauce on top

雙重松露熱狗- 招牌松露醬上加配滑蛋及免治黑松露醬

HKD88

highly recommend if you love the aroma of black truffle

the smell and taste is rich

scrambled egg very soft

but won't salty, fairly good

hot dog is normal

looks nice
Homemade Spirits

HKD65

I chose the apple taste

it served with mixer or juice as per below, you can choose whatever you like

mixer : 7-up / coke / soda water /tonic water / ginger beer

jucie: orange juice / pineapple juice / cranberry juice / apple juice

my choice is apple with pineapple juice

a very fresh drink

included alcohol & juice

the left one is gin ; the right one is pineapple juice

first of all, you can drink separately

then can mix it

a little bit sour with alcoholic taste, preferable

it is homemade. you can't drink outside.....
Butter Beer (Hot) - HKD68

creamy beer

there's got 2 options : you can choose either hot or cold

hot : the taste is more sour as fused with apple juice, and the smell such as butter but it doesn't

it really looks like a glass of beer

a nice choice here
overall comments: there's a lot of homemade drink, drafted & crafted beer,

many choices and I believe you can find your favorite easily!

• Butter beer
  • black truffle hot dog
2016-04-22 397 瀏覽
之前睇雜誌知道係荃灣開左一間食熱狗飲手工啤酒既BAR, 因為荃灣近我地, 唔使楂車, 我地兩個都可以飲到啤酒, 今日下午茶我地就去啤一啤佢先..... 晏晝去到都好FULL, 得返兩張枱, 都幾多人好似我地咁, 晏晝就黎啤一啤佢喎...哈..一坐底就見到個咁既餐牌, 一問之下, 原來係酒糟鴨舌...個名都幾特別呀!我知道哩道有款啤酒, 好似HAPPY PORTER 既BUTTER BEER, 我今次就叫黎試下, 佢有 HOT/COLD, 問店員有咩分別, 佢話HOT 係甜甜地咁, 有果酸味, COLD 就有氣, 我要左HOT, 個味有啲甜, 好易入口, 令我飲完一杯都想飲多杯添!老公問店員有咩啤酒介紹, 店員介紹左哩款Dark Lager (pint) $75, 飲完有焦糖味, 同埋我都覺得好易入口..唔錯!老公叫左牛舌炒意粉, 一黎到就聞到好香, 啲牛舌好淋, 好味!我自己叫左"雙重松露熱狗", 我覺得唔夠松露味, 蛋係好滑, 如果松露可以再香啲就好...個熱狗包, 我見到一路用煎鑊煎住, 好香, 有少少脆身, 但係唔乾...好好味...下次再黎, 我要試下佢唔同既手工啤酒.

下次再黎, 我要試下佢唔同既手工啤酒.

2016-04-16
2016-04-22 323 瀏覽
不留有蒲開荃灣搵食,行行下路德圍周邊發現呢間bar,一於happy hour試試~ 一入去不是太大間但full晒,只好坐bar枱,但一樣有情調。牆上用粉筆寫menu寫字當裝飾,得特別。happy hour 梗係要啤啤佢,先嚟叫左杯Apple Cider,不重啤酒苦味,正 !之後醫肚,叫左個香草豬肉腸香蒜意粉,好清新的香草味,加埋蒜同個意粉幾夾,夠晒香口;之後再嚟個炸魚手指,即炸即食,夠晒脆口,配埋個他他沙律醬,超好味 ;香草雞翼也是炸的,但不是太油,但夠味;同朋友傾傾下,又再叫多個小食拼盤,有薯條同两款豬肉腸,又是即叫即煎即炸,夠哂熱氣,送酒一流 。整體都不錯,摸下酒杯底,傾下心事談下心,是個不錯選擇~

整體都不錯,摸下酒杯底,傾下心事談下心,是個不錯選擇~
Apple  cider
香草豬肉腸香蒜意粉