2016-05-15 536 瀏覽
位於荃灣既doodie bar,主打各款本地啤同熱狗小食,特色係佢地最大既賣點。非常surprise呢塊welcome牌,訂左台既客人都會寫呢個welcome xxx既牌,小小舉動就比客人無限窩心,利害。內裡既裝修都用左唔少心機,入到去既感覺有d似西部牛仔既feel,有d西方古代感既畫牌同牆身設計,而且部份牆身係黑板,上面寫左meun既食物之餘,仲有客人既簽名,幾好feel。bar台就放滿酒樽同酒杯,當燈光射落去再反射,形成一個好靚既景像,有少少迷幻。呢到其中一樣最大既賣點唔洗講一定係呢d本地啤,當中港男同港女係熱賣,我相信身為香港人既你地都唔會抗拒到佢既呼喚。由於今次同行既朋友都同我一樣係男仔,所以我只係點左港男啤,港男啤係黑啤,味道無外國黑啤咁濃,有陣幽幽既花香,亦有少少港男般既成熟味道。我相信飲唔到黑啤既人都飲到港男啤!而港女啤就咁望佢既介紹,應該係帶有荔枝味同花香味既啤酒,好像港女咁sweet!除左港男啤,我地當然唔放過其他出名既啤酒啦!由淡到濃講起,小醜啤同stone都係我既至愛。小醜啤有少少似1664,淡淡既花香味,亦不缺啤酒個種刺激感,有少少性格。而stone係一款清啤,
而stone係一款清啤,聞上去好香好香既西柚味,好清新好香,因為我好鐘意西柚個陣清香味。但係飲落柚子味就無咁濃,少少柚子味但就好重既各種花既香味,都係好好飲。
不過最後呢款黑啤我真係唔係好識欣賞,11%酒精濃度,員工話佢係好香朱古力同咖啡香味,而我聞落同飲落都好老抽,好重豉油味,可能我真係唔識飲。
飲咁多酒緊係要食返少少野填下肚,呢到食物種類真係唔算好多,但總算有返咁上下水準。呢個芝士牛肉醬既啤酒薯條,我無深究啤酒薯條呢樣野,不過佢個芝士牛肉醬真係拉到絲,加分!另外個肉醬係有少少似肉醬意粉既醬,鐘唔鐘意就見人見智,我覺得幾好,而薯條都好好脆。
吉列琵琶炸蝦,炸蝦擺盤好靚好高貴。炸蝦既蝦係成條上,尾部無剝殼原汁原味,不過我覺得個炸粉就點厚,相比之下蝦肉會顯得好細條,不過點沙律醬黎食真係幾惹味。
我係超鐘意食雞翼既人,不過呢隻雞翼就有少少失望,雖然炸到好香好脆,但係入面既肉都有點乾身,我比較鐘意食外脆內爆汁既雞翼。另外呢款雞翼無醬點,但調味亦不夠入味,所以未算好好食。
呢兩隻熱狗就真係幾正,用料高級而且香腸級數好高。黑松露滑蛋熱狗,黑松露畫龍點精好香,香腸無豬肉腥味,好脆口好香,配埋烘左既熱狗包真係無得彈。而下面既牛舌香草豬肉腸熱狗,我覺得比黑松露滑蛋熱狗略為遜息,但都好好食。牛舌好淋完全食唔出係牛舌,熱狗腸好夠味,醬汁份量都好多,唔怕食一半就好似乾食咁。
又近地鐵站,價錢又唔貴又多啤酒種類簡,真係唔錯,有機會一定會再黎食。
2016-05-03