2019-01-07 68 瀏覽
係中環做野多年,食LUNCH經過蘭桂坊附近發現有間新的餐廳,見餐牌價錢,以中環地段黎講野食又唔算好貴.決定夜晚黎食。餐廳員工十分有禮貌和熱情,一入門口侍應就招呼我地上樓上雅座。老闆話餐廳今年10月先開。環視周圍,地方唔算好大,但係簡潔,清雅,乾淨,舒服的感覺。餐牌簡單,1到12的選擇有壽司和丼飯,烏冬和定食等。揀選左自選18件壽司和季節丼(松葉蟹丼),有些日文字唔太確定,侍應十分有耐心解釋和推介,態度親民。簡直算得上係5星級服務。首先係前菜海蜇素翅,沙律,麵豉湯。簡單的前菜已經見到所用的都係新鮮的沙律菜。對之後的壽司都十分有信心。麵豉湯的湯底係用鮮魚熬成的,難怪和平時所飲的麵豉湯有高下之分。十分吸睛的18件壽司上台,沒有華麗誇張的鋪排,卻會令人留下深刻的印象。每件壽司用上新鮮的食材都不在話下,適量大小的壽司飯和大大塊的魚生刺身。每件壽司的大小,刀工,擺位都似是經過師傅精心安排和執著。實在係平凡中見不平凡。刺身色澤光亮,壽司入口新鮮彈牙,沒有那種冰冰冷冷的感覺,令人倍感窩心。接著係松葉蟹丼,賣相令人十分有食慾。丼上鋪滿一層蟹肉,侍應幫我地將鋪在蟹肉上的配菜夾在另一隻碟上,隨後傳上一個裝滿

餐牌簡單,1到12的選擇有壽司和丼飯,烏冬和定食等。

接著係松葉蟹丼,賣相令人十分有食慾。丼上鋪滿一層蟹肉,侍應幫我地將鋪在蟹肉上的配菜夾在另一隻碟上,隨後傳上一個裝滿蟹膏和海膽的蟹殼,還有木瓜漬,細心介紹如何更好品嘗呢道美食。

呢個丼精髓係,會在蟹殼外點火,加熱。蟹膏和海膽加熱後香味撲鼻,再將其撈入丼。十分惹味,而配菜就係用以消膩。木瓜漬第一次試,係BB木瓜。有點似青瓜,很清新的感覺。

我認為除了食物優質,滿足了我的胃之外,更提供了視覺的刺激,大飽眼福。簡直稱得上色,香,味俱全。

我最喜歡的梅酒,甜甜的沒有感覺自己在喝酒。有梅酒佳餚,令今餐飯升呢!

最後係甜品濃郁的朱古力味泡芙。為今餐劃上完美的句號。

總結呢間餐廳價錢相當價廉物美,又冇加一,服務貼心。值得推介。
2019-01-07 381 瀏覽
冬天無阻我食日本菜既興致,本身情有獨鍾日本料理既我從不會食厭,聖誕節唔食西餐去左依間專食壽司刺身丼飯既餐廳食聖誕大餐,餐廳內燈光柔和,分左上下層座位,下層係吧枱座,上層係4-6人枱座,店員指示下帶我地到上層座位,樓梯比較狹窄,所以上落時記得要小心喔,而餐廳感覺都較為寧靜,可以舒服咁食,我同朋友各點左一人一個丼飯定食,每份丼飯或壽司定食都跟左前菜沙律同麵豉湯,先食份前菜開胃一下朋友點既限定香蔥呑拿魚碎丼比想像中大碗,非常有份量,面頭鋪滿香蔥粒,呑拿魚蓉入口相當肥美,加少少醬油撈埋食已經好好送飯,唔覺唔覺成碗食哂而我點既自選丼就揀左中拖羅、金目鯛、鯛魚、鯖魚、赤貝、帆立貝、牡丹蝦、海鰻、海膽、三文魚籽、鏗魚、松葉蟹肉、眼仁奈、紅甘,每款最多點二片,我就部份揀左兩片,部份揀左一片,每片刺身都係厚切,非常新鮮,入口鮮甜肥美由其係拖羅,油脂分怖同雪花紋都好平均,幾乎係入口即溶真係食完讚嘆不已,得兩片真係唔夠喉啊!海膽係日本馬糞海膽,甜味突出拌飯一流,三文籽魚大粒脆爆,帆立貝超厚切鮮味十足,而鏗魚口感就較軟淋,但魚味濃厚,味道比一般平常食到既魚類刺身特別另外最加分既係丼飯底除左有紫菜絲,仲有櫻花蝦

由其係拖羅,油脂分怖同雪花紋都好平均,幾乎係入口即溶
另外最加分既係丼飯底除左有紫菜絲,仲有櫻花蝦係飯中,食落增加飯既香口同惹味

最後係甜品黑糖粉粿,點少少黑糖醬,甜度適中,煙韌爽脆,唔錯呢

係誠意推薦既丼飯店,真係食過翻尋味!
  • 自選丼
2019-01-07 66 瀏覽
中環開餐一來貴,想平少少的話可能就是茶餐廳或粉面,但意外發現一間新開的日本料理晚餐只是由$150起,花少少錢都可以豪得起。餐廳有地下及樓上兩層,地下是廚房及單人位,上樓上閣樓就有table枱。套餐跟前菜、湯,前菜是中華沙律加素翅,點了火炙海鮮丼 ($150)及北海道海鮮丼 ($180)兩個最基本的套餐。兩個餐最大分別是$150的有鰻魚及海鰻,而$180的有刺身及海膽。丼飯加了櫻花蝦干,丼都有蟹肉,而且蟹肉中混和了蟹膏,蟹味更濃烈。兩個飯都有汁燒鮑魚及帆立貝,鮑魚飽滿彈牙,而帆立貝則入口啖啖肉。火炙海鮮丼的浦燒鰻魚最好吃,滲滿了醬油,甜甜的,入口又香又綿。海鰻的口感會較鰻魚爽口。北海道海鮮丼多了三文魚籽,粒粒清新多汁,而主角則是一匙滿的海膽,金黃色軟綿綿的海膽令人垂涎三尺,有濃香海水味道。總括而言,用中環午餐的價錢能吃到夜市,地點又近LKF,這裡的性價比超高。

2019-01-02 133 瀏覽
今日和太太往中環Don x Sushi Generation食晚餐, 我們點了晚間限定季節丼(松葉蟹丼) 和自選壽司(18件) 。每款晚餐有前菜, 沙律、味噌湯和甜品。今日前菜是帶子裙邊, 食落彈牙鮮甜, 味道帶微辣, 食落惹味;沙律菜味道爽口, 車厘茄食落鮮甜,胡麻沙律食落惹味, 整份沙律食落開胃美味;味噌湯鹹度適中, 飲落溫度剛剛好;晚間限定季節丼(松葉蟹丼) 師父上桌時先關掉餐廳燈光, 之後師父即時點火進行烹調蟹蓋, 原來蟹膏是用甲羅燒方法烹調,蟹膏香味四溢, 松葉蟹除了蟹膏外,丼飯內有蟹肉, 日式魚蛋、蓮藕, 配菜有青瓜和蔥花, 丼飯蟹肉食落鮮甜爽口, 飯食落香滑軟綿, 日式魚蛋食落彈牙, 蓮藕食落爽脆, 丼飯伴上甲羅燒蟹膏一起進食, 食落美味爽口, 口感惹味, 青瓜和蔥花能帶出蟹肉丼飯的層次, 整份松葉蟹丼口感鮮甜味美, 食落口感豐富有層次;自選壽司(18件) 老婆選了肥美拖羅, 鯛魚、海膽、金目鯛、帆立貝、蝦、鰻魚、象拔蚌、三文魚籽和玉子等, 肥拖羅人如其名, 食落口感肥美;鯛魚和海膽食落鮮甜味美;鯛魚肉質鮮甜味美;帆立貝和蝦食落新鮮彈牙;鰻魚肉質鮮甜味美;象拔蚌食落彈牙;三文魚籽味道鮮甜, 紫菜香脆;玉子蛋味鮮甜, 壽司飯食落軟綿, 飯粒層次分明, 整份自選壽司材料新鮮, 食落美味, 口感豐富。最後晚餐奉上甜品朱古力puffy, 朱古力味道香濃,puffy食落香滑, 甜度適中。這裡座位舒適, 環境有點似日式和風居酒屋, 食物美味, 材料新鮮, 我和太太食了一頓高質美味和風晚餐。
日式魚蛋,蓮藕和蟹膏
蟹膏是用甲羅燒方法烹調,蟹膏香味四溢
丼飯伴上燒蟹膏一起進食, 食落美味爽口, 口感惹味
自選壽司(18件)
朱古力puffy
2019-01-02
2019-01-01 442 瀏覽
工作過後的歡樂時光,總是令人有所期待,今夜目標,就是飲飽食醉,慰勞一下疲憊心神,地點早已定案為中環和安里的 Don X Sushi Generation,餐廳設有兩層,簡約時尚日系裝潢,燈光暖和,倘大明亮的開放式廚房設於一樓,圍繞著幾個 Bar 座,我們沿著旋轉樓梯而上,側面水泥牆身巧手地以小石砌成海魚圖案點綴,二樓空間不大,但坐下來感覺還不錯,即時點了越前冰梅酒放鬆一下,梅香鮮明、酒香柔和,清爽順喉透心涼。看著精簡的餐牌,朋友秒速點了晚間限定的季節丼(松葉蟹丼) ,自己則點了自選壽司18件。前菜漬物先上桌,淡鮮的帶子邊裙、翠綠野菜混著胡麻醬汁,吃得醒胃。18件壽司,分別有中拖羅、赤身、油甘魚、深海池魚、鯛、秋刀魚、沙甸、赤貝、北寄貝、帆立貝、象拔蚌、甘海老、穴子、海膽、三文魚子、飛魚子、蟹肉及金目鯛,伴著味噌湯一併送上,先呷口熱湯暖暖胃,接著把眼前色澤嫩紅的中拖羅一啖送入口,綿綿的溶化於口中,就是濃厚的魚油香。赤身魚脂較少,純粹的魚鮮。油甘魚滑溜溜的鮮甜。銀光閃閃的秋刀魚,魚香厚重。近期愛上的沙甸魚,口感鮮嫩軟滑。金黃的海膽,綿密甘香。金目鯛肉質細膩肥美。卜脹剔透的三文魚子,微鹹鮮香

18件壽司,分別有中拖羅、赤身、油甘魚、深海池魚、鯛、秋刀魚、沙甸、赤貝、北寄貝、帆立貝、象拔蚌、甘海老、穴子、海膽、三文魚子、飛魚子、蟹肉及金目鯛,伴著味噌湯一併送上,先呷口熱湯暖暖胃,接著把眼前色澤嫩紅的中拖羅一啖送入口,綿綿的溶化於口中,就是濃厚的魚油香。赤身魚脂較少,純粹的魚鮮。油甘魚滑溜溜的鮮甜。銀光閃閃的秋刀魚,魚香厚重。近期愛上的沙甸魚,口感鮮嫩軟滑。金黃的海膽,綿密甘香。金目鯛肉質細膩肥美。卜脹剔透的三文魚子,微鹹鮮香。18款壽司亦新鮮亮澤,實在吃得心花眼亂,魚鮮無窮。

朋友的松葉蟹丼,載滿蟹膏及海膽的蟹蓋,伴著BB蜜瓜及蔥花,還有一大碗鋪滿雪白松葉蟹肉丼,我們先欣賞一下悉心鋪排的進食流程,店員先關燈,隨即燃點蟹蓋,蟹膏徐徐滾熱,微焦鮮香撲鼻而來,接著店員將溫熱的蟹膏與海膽拌勻,再放入蟹肉丼上,灑點蔥花,朋友急不及待大啖送入口中,蟹膏甘香溫潤、蟹肉清甜鮮美、混著軟綿柔韌的白飯,實在令人吃過不停,滿口海滋味,這時,就來咬口BB蜜瓜,味蕾清爽一刻,再起筷,一大碗松葉蟹丼,就這樣給朋友幹掉,滿足之極。

吃到飽足,來個酥化朱古力小泡芙,甜甜的回甘美味。今夜目標達成,明天繼續努力。
2018-12-19
2018-12-30 92 瀏覽
Discovered this restaurant after dining at the Japanese grill a few doors away.Went here after xmas as they have donburis as well as sushi.I liked the way they serve both so that non carbs people can just order sashimi.The decor is quite modern.There is a cool flight of stairs that lead you upstairs but you probably have to be careful coming down if you were slightly tipsy.All sets come with soup, salad and appetizer.I chose the Hokkaido don which had all my favourites but you can also opt for t

The decor is quite modern.

I chose the Hokkaido don which had all my favourites but you can also opt for the customized dons which allow you to select 18 items.

Everything was fresh but the rice was a bit clumped together and the vinegar was a bit strong.
The sushi was good too so there is something for everyone.
Next time I will come back for something else.
終於來到HAPPY FRIDAY,跟寶寶去中環HAPPY HOUR放鬆一下。順便到附近覓食,到來和安里才發覺以前的餐廳都變了,有很多新開的餐廳,看到有日式丼飯的餐廳便決定一試。餐廳有兩層,上上層的樓梯有點窄,要行得好小心。以刺身﹑壽司和丼飯做主打的,沒有特別分開的晚餐MENU。所有定食都會跟前菜﹑沙律和味噌湯。沙律菜﹑蕃茄等配上胡麻醬,新鮮開胃。海蜇素翅爽口清涼,蠻開胃。北海道海鮮丼($180)賣相好吸引,有海膽﹑魚籽﹑帆立貝﹑虎蝦﹑鮑魚﹑蟹肉等多款不同的海鮮刺身,加上甜薑片及紫蘇葉等的配襯,擺盤十分用心好看。刺身每樣都好新鮮,而且份量不少。海膽好新鮮,完全不會有苦澀味,食落鮮味中帶甜,每份分明而質地好滑,回味十足。魚籽都好新鮮,咬落微咸,伴飯食一流。鮑魚醃製過,十分入味,質地好軟嫩。蟹肉拆得好細,份量超多,肉質都軟但又唔會太乾身。刺身﹑壽司﹑迷你魚生飯($200)以為每樣都會好細份,但原來整個定食都好大份,好夠飽。刺身3點,赤貝﹑鱆紅及鰹魚,每樣都是厚切的。赤貝好爽口,味道偏淡微咸。鱆紅質地較軟,味道唔算好濃,而鰹魚魚味就重一點,都食得出用料的新鮮。壽司有深海池魚﹑北寄貝﹑牡丹蝦﹑金

餐廳有兩層,上上層的樓梯有點窄,要行得好小心。

刺身壽司和丼飯做主打的,沒有特別分開的晚餐MENU。

所有定食都會跟前菜﹑沙律和味噌湯。

沙律菜﹑蕃茄等配上胡麻醬,新鮮開胃。

海蜇素翅爽口清涼,蠻開胃。

北海道海鮮丼($180)

刺身每樣都好新鮮,而且份量不少。

魚籽都好新鮮,咬落微咸,伴飯食一流。
鮑魚醃製過,十分入味,質地好軟嫩。

蟹肉拆得好細,份量超多,肉質都軟但又唔會太乾身。

刺身壽司﹑迷你魚生飯($200)
以為每樣都會好細份,但原來整個定食都好大份,好夠飽。
刺身3點,赤貝﹑鱆紅及鰹魚,每樣都是厚切的。

赤貝好爽口,味道偏淡微咸。

壽司有深海池魚﹑北寄貝﹑牡丹蝦﹑金目魚及海膽。

壽司握得很好,完全不會散開,醋味不重,配合新鮮刺身甚是好味。
個人很喜歡北寄貝,一般北寄貝都是紅色已經熟的,而這裡用上生的北寄貝,爽口而又鮮甜。
迷你魚生飯一點都不迷你,魚生用角切方式處理,加上櫻花蝦的乾脆口感和WASABI醬油的調味,每啖飯都配合到不同的魚生。

連大胃口的寶寶都說這個定食真的很抵食,份量很大而且質素很高。

飯後還有雪糕PUFF做甜品呢。

以這個價錢配上此般高水準的食物,真的很值得一試很抵食。下次會再來試一下其他丼飯呢。
另外值得一讚的是這裡的服務很好,侍應倒茶的速度很快,而且很有禮貌。
2018-12-28 64 瀏覽
服務好好,侍應都好親切,不停會幫你加茶,一人百幾蚊可以食到好新鮮既魚生,性價比超高!仲包沙律、麵豉湯,一定會介紹朋友黎食!晚市仲有9折,超抵食~完全係Omakase 質素,平民價錢
2018-12-25 422 瀏覽
中午去左中環搵野食,蘭桂芳附近多數係西餐,但今日想食特別d,搵左間日本野到門口時,只見幾個bar 枱位,餐廳貌似係貴價野,但望一望menu & 評價,感覺應該唔錯,價錢合理,即管試下侍應叫我地上樓梯,經過比較窄既轉轉樓梯,二樓都有幾張枱餐牌簡單,其中最為吸引係自選18件壽司or 丼飯,可以揀既魚生等食材選擇多,包括埋少有珍貴食材,我地即刻揀足18件壽司先,另外我地仲要左個北海道丼定食包埋沙律,前菜,麵豉湯胡麻野菜沙律新鮮,前菜係帶子裙邊,幾爽口北海道丼黎先,賣相已經幾吸睛,食材鋪滿遮蓋白飯食材包括鮑磯煮, 牡丹蝦三文魚籽松葉蟹肉,海膽,生&熟帆立貝等 款款食材新鮮度十足,刺身油脂甘香,特別鍾意鮑磯煮&松葉蟹肉,鮑磯煮上曬色好入味,而絲絲蟹肉已混入醬肉,不會過鹹而味鮮接著自選壽司,吸睛度爆燈中脂吞拿魚雖然油花未夠,但勝在四邊火炙過,加上一份油脂香及焦香金目鯛係比較矜貴既魚,色澤鮮紅,經火炙口感,魚脂均勻,幾乎入口即溶活北寄貝口感彈嫩甘香,比已經熟左既北寄貝更好食笠子,係侍應介紹既飛機貨之一, 其實即係石九公魚,油份適中,而肉質彈牙,又幾好食喎,果然好介紹三文魚籽卜卜脆係口裡爆破; 海膽

侍應叫我地上樓梯,經過比較窄既轉轉樓梯,二樓都有幾張枱

定食包埋沙律,前菜,麵豉湯
胡麻野菜沙律新鮮,前菜係帶子裙邊,幾爽口

接著自選壽司,吸睛度爆燈
油甘魚

中脂吞拿魚

金目鯛

活北寄貝口感彈嫩甘香,比已經熟左既北寄貝更好食
活北寄貝, 笠子

三文魚籽卜卜脆係口裡爆破; 海膽口感幼滑,鮮甜不澀
三文魚籽海膽

牡丹蝦爽口彈牙
牡丹蝦
松葉蟹肉

食完之後,原來仲有埋甜品,係蕨餅,配沖繩黑糖,口感煙煙韌韌

整體不論份量上,鮮味度都幾出色
服務仲好細心,仲左介紹返食材,同埋會不停加茶
午餐
2018-12-23 116 瀏覽
和安里又有新餐廳。餐牌除了一系列的魚生飯,還有自選丼。連丼都可以自選18片,正是香港人最想要的自決。走上旋轉樓梯,來到樓底很低的二樓。店員主動為我們介紹。點了兩款自選後,店員給我們一人一張紙。18款都幾多,每款最多可選兩片。先點來300mL原酒。吃完沙律和前菜後,等了一會自選丼就來了。舖得整齊的魚生,色彩繽紛,賣相漂亮。各式各款的魚生,厚切如刺身。飯上面有枝豆、櫻花蝦和紫菜。頗喜歡櫻花蝦帶來的調味。自選壽司,18貫,吃得幾飽。全部都不是油脂豐腴的魚,吃完自覺得健康。最後,店員還為我們送上甜品。黃豆粉厥餅,沾上黑糖。食物可以,反而是喜歡這裡的氣氛和服務。

先點來300mL原酒。

吃完沙律和前菜後,等了一會自選丼就來了。
舖得整齊的魚生,色彩繽紛,賣相漂亮。
各式各款的魚生,厚切如刺身
飯上面有枝豆、櫻花蝦和紫菜。頗喜歡櫻花蝦帶來的調味。

最後,店員還為我們送上甜品。黃豆粉厥餅,沾上黑糖。
食物可以,反而是喜歡這裡的氣氛和服務。
2018-12-22
2018-12-22 116 瀏覽
happy friday, 跟朋友在蘭桂坊玩樂前, 先要吃飽飽, 沒那麼容易醉, 我們找到了這家新開的丼飯店, 不是平價爆海膽那種, 是走精緻優質的路線, 特別適合我們這些對生活品味有要求的OL。有12款丼飯選擇, 每款都配前菜、沙律、味噌湯, 價錢由百幾至二百幾, 我選了比較豪華的自選丼, 因為想揀自己喜歡的東西。先吃沙律和前菜, 沙律十分爽脆, 除了看到的菜和蕃茄外, 裡面還有青瓜片、生洋蔥片等, 製作認真。前菜是海蜇素翅, 鹹中帶爽口微微涼感, 幾開胃。味噌湯即是麵豉湯, 它不會死鹹, 味道剛好, 似煮出來自己調較的味道。梅酒$30受不了梅酒的引誘, 淺嚐一下, $30的份量不多, 這越前梅酒十分好喝, 不會只有死甜, 梅香很重, 與別不同。自選丼(18切) $28018切的選擇, 可選的款式有26款, 每款最多選2份, 而我對魚生的興趣不大, 主要集中選貝殼類。18款食材十分豐富澎湃, 排列得靚靚, 可以相機食先, 呃一呃like!這麼多款式之中, 要想第一時間吃的, 一定是海膽, 不能放得久的, 趁新鮮吃。海膽比想像中鮮味, 很久沒吃過這麼新鮮的海膽, 吃得出來是北海道馬糞海

前菜是海蜇素翅, 鹹中帶爽口微微涼感, 幾開胃。

味噌湯

梅酒$30

自選丼(18切) $280
自選丼(18切)
海膽比想像中鮮味, 很久沒吃過這麼新鮮的海膽, 吃得出來是北海道馬糞海膽, 質素接近日本吃到的水準。

牡丹蝦、海鰻、松葉蟹肉、帆立貝: 海鰻很軟滑, 醬汁調味不錯, 松葉蟹肉撕成一絲絲, 以醬油輕輕調過味, 很適合拌飯吃, 帆立貝刺身色澤光亮, 十分鮮甜, 牡丹蝦味道相對沒太突出。

赤貝、北寄貝、象拔蚌: 左邊的是象拔蚌, 一入口是它獨有的味道, 爽口, 赤貝很大片, 份量十足, 北寄貝不是平時熟了的紅色, 是生吃的, 小巧鮮味。

飯混上了紫菜絲和枝豆, 有點醋香, 老實說吃刺身我都差不多飽了, 所以飯只吃了很少, 剩了很多, 飯量太多了吧, 女生建議叫少飯, 沒那麼浪費。
金目鯛是貴價的刺身, 一定要選吧, 它輕輕炙過, 魚香魚甜味更突出。
另一件白身的真鯛魚, 平時薄切酸汁吃的。

最後送上了menu沒寫的甜品, 是黃豆粉黑糖蕨餅, 柔軟甜美。

don x sushi來貨優質, 可媲美高級omakase水準的壽司店, 而價錢親民得多, 一次過滿足18個願望也只是$280, 新張期還有九折優惠, 十分抵食!
自選丼(18切)
2018-11-25 623 瀏覽
舖面光鮮整潔,下層凊一色sushi bar枱。上層麻雀雖小 五臟俱全。Menu 簡潔清晰,容易理解。如要simple店員會提供iPad 圖比您睇。每個set都會配前菜,沙律同麵豉湯。壽司18件set同自選丼set更可以自選食材!而自選食材內有季節限定及貴價食材例如牡丹蝦,海膽,金目鯛,金線鯛等等最後揀左刺身加8件壽司set。Prensentation一流,新鮮而抵食!店員更會耐心介紹,態度親民。壽司師傅更會出黎同客人寒暄同詢問意見!最後埋單只係200元正!冇加一,實屬抵食高回頭率。
舖面光鮮整潔,下層凊一色sushi bar枱。
上層麻雀雖小 五臟俱全。
壽司18件set同自選丼set更可以自選食材!
最後揀左刺身加8件壽司set。
Prensentation一流,新鮮而抵食!
最後埋單只係200元正!冇加一,實屬抵食高回頭率。
刺身
2018-11-21
刺身
2018-11-22 383 瀏覽
為左依間位於中環LKF既小店寫既第一篇食評~星期四夜晚想食日本野search到依間小店本住試新野既心情去舖頭細細間有兩層 上層細枱仔寧靜下層就吧枱一入到去職員放低餐牌我同朋友都打算食壽司佢哋既壽司set有2款 我地叫晒2款試下套餐包前菜,沙律,麵鼓湯沙律幾新鮮👍🏻前菜appetiser 係好似芝士飛魚杍既食物好特別幾好食😋🍴然後就會上面鼓湯同埋壽司🍴Set1. 18件自選壽司🍣$360可以係餐單上大約20幾種壽司自選配搭種類好多有拖羅,吞拿魚,鰻魚,海膽,中拖羅,深海池魚,象拔蚌,蟹腳等等同一啲老闆話每個月唔同嘅季節食材~Set2. 12件壽司🍣$170無得揀 師傅揀好左既~都有帆立貝,中拖羅,海膽,金目鯛等食材個人覺得依個set比較抵食!壽司味道大部份都新鮮嘅唯獨象拔蚌同帆立貝比較遜色自己比較推介海膽同埋中拖羅中拖羅油份幾香 海膽係淡味個隻 食落幾甜幾creamy!!老闆好nice好有禮貌 同我地傾左好耐計 一路問我地食材新唔新鮮味道好唔好員工都加左好幾次茶😆臨走前老闆仲送咗依個甜品俾我哋食係中環蘭桂坊搵到性價比高嘅日本餐廳真係唔易👍🏻🍽
為左依間位於中環LKF既小店寫既第一篇食評~
星期四夜晚想食日本野search到依間小店
本住試新野既心情去
舖頭細細間有兩層 上層細枱仔寧靜
下層就吧枱
一入到去職員放低餐牌
我同朋友都打算食壽司
佢哋既壽司set有2款
我地叫晒2款試下
套餐包前菜,沙律,麵鼓湯

沙律幾新鮮👍🏻

然後就會上面鼓湯同埋壽司
🍴
Set1. 18件自選壽司🍣$360
可以係餐單上大約20幾種壽司自選配搭
Sushi  set  (18件)

Set2. 12件壽司🍣$170
無得揀 師傅揀好左既~
都有帆立貝,中拖羅,海膽,金目鯛等食材
個人覺得依個set比較抵食!
Sushi  set  (12件)

壽司味道大部份都新鮮嘅
唯獨象拔蚌同帆立貝比較遜色
自己比較推介海膽同埋中拖羅
中拖羅油份幾香 海膽係淡味個隻 食落幾甜幾creamy!!

老闆好nice好有禮貌 同我地傾左好耐計
一路問我地食材新唔新鮮味道好唔好
員工都加左好幾次茶😆
臨走前老闆仲送咗依個甜品俾我哋食

係中環蘭桂坊搵到性價比高嘅日本餐廳真係唔易👍🏻🍽
2018-11-22
前菜
Sushi  set  (18件)
Sushi  set  (12件)
2018-11-08 479 瀏覽
星期六下午去中環大館,晚歺時間行行下發現有間新開小店,初時還以為一般食下買下魚生,🍣見大约二佰元💰就試到多款魚生壽司,質素好高ˋ正' 好多種類。📜餐牌祇有名稱如果有圖片介紹就更好,服務生好好人為我詳細介紹比他們ㄧ個讚😋😋👍地方小小環境整潔,set份量都夠晒飽好滿足👍👍
2018-11-03
  • 魚生
  • 魚生壽司
2018-11-02 410 瀏覽
今日同朋友去左一間新開的壽司🍣試食,超靚超新鮮,同老闆傾計,原來係開左唔係好耐.食材每日新鮮直送,我試左咁多間,呢間真係好好味,好新鮮,價錢唔算貴..一個人份量都超多...服務又有禮貌,下次一定約定朋友一齊再來食!月