餐廳: Domain
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
在香港找個好坐的地方吃早餐絕對有挑戰性。想好坐,地方靚,有冷氣又唔會趕客。這裏坐位絕對沒問題,地方乾淨,新裝修,氣氛很好,環境輕鬆。和朋友聚一聚是個好選擇。Finding a good place to sit for breakfast in HK can definitely be challenging. Looking for a place that’s well seated, air-conditioned and not crowded. This place is awesome with the seating, not crowded, clean and newly renovated and the atmosphere is great with a relaxing ambiance. Good location to catch up with friends. 早餐選擇並不多,味道一般。我感到有些困難,找到喜歡吃的菜式。最後點了這個煙肉蛋牛奶包漢堡。我而家比較喜歡一些簡單英式或國美式早餐。但是他們的咖啡值得讚賞,非常出色。咖啡味好香,口感亦很滑。The

There isn’t a large variety to select from and I did find it difficult to choose something from the menu. Nonetheless I chose the bacon and egg milk bun burger. I would prefer some simple continental or American breakfast. However, I must commend them on their coffee. Very fragrant and smooth, definitely to give it a try.

Service/服務 👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-08-25
2023-03-06 1731 瀏覽
生日早上被安排到太古城東隅酒店的Domain☺️ 環境闊落、樓底很高,一踏入餐廳已感到很舒適。點餐用QR Code, 落單時直接付款!先點一份Big Breakfast,雞蛋🍳可自選煮法煙肉炸到很香脆、酸種包焗得很香但略嫌細塊、另有豬肉腸、烤過的波菜、番茄🍅及啡菇🥪另外點了解一份Pork Belly熱烘烘多士,豬肉、菠蘿🍍很夾、加上芝士、BBQ醬。近期食過最出色多士👍🏻☕️Flat white 香濃份量屬大杯除了menu食物外,還有croissant🥐; baguette🥖; 甜點🥧選擇Domain不像平常酒店的coffee shop, 而似一間cafe, 走年輕路線,風格清新。經開不妨坐坐喝杯咖啡☕️享受一下這裏環境!

點餐用QR Code, 落單時直接付款!
先點一份Big Breakfast,雞蛋🍳可自選煮法
Bid  Breakfast

🥪另外點了解一份Pork Belly
Pork  Belly

☕️Flat white 香濃份量屬大杯
Flat  White

2023-03-02
$170 (早餐)
生日
Bid  Breakfast
Pork  Belly
Flat  White
  • Prok  Belly
2023-01-29 1144 瀏覽
餐廳感覺好大,坐咗喺近門口嘅咖啡區,座位好寬闊,坐得好舒服,又唔會聽到隔離嘅人傾偈。叫咗杯piccolo latte,係自己鍾意嘅味道,fruity微酸,又唔算好濃。朋友叫咗個牛肉三文治,我見到都覺得好味,朋友表示正😋另外叫咗個almond croissant, 會即時幫你焗返脆🤤入邊充滿杏仁醬,唔會太甜,外面又夠鬆脆!
2023-01-02 843 瀏覽
新一年和好姊妹食Tea約了來酒店東隅的Cafe2:45左右,不算很多人,旁邊有餐廳我們被安排近入口的位置坐位很寬敞舒適,很適合過一個休閒的下午旁邊是落地大玻璃,可以感受室外的陽光沒有限時,可以慢慢坐Eggplant Parmigiana (Vege)茄子,芝士,茄蓉千層茄子的味道很好,好味又不會膩非常適合這幾天節日大魚大肉後的餐點Fried Buttermilk Chicken Burger麵包鬆軟,炸雞香脆多汁,好味份量都夠大,配上蕃薯條,吃唔停口Hot Latte好靚嘅拉花,大大杯咖啡豆可以選All Press,Decaffeinated或者當日精選的單品豆。奶也有好多選擇,full milk, skimmed milk, oat milk, almond milk,不另加收費用。我選了All press + Oat milk,好好飲全程手機落單,直接付款,方便快捷。服務也很好,細心有耐性。旁邊有適合工作的位置,一個人來邊工作邊飲咖啡都是不錯的選擇!
新一年和好姊妹食Tea
約了來酒店東隅的Cafe
2:45左右,不算很多人,旁邊有餐廳
我們被安排近入口的位置
坐位很寬敞舒適,很適合過一個休閒的下午
旁邊是落地大玻璃,可以感受室外的陽光
沒有限時,可以慢慢坐

Eggplant Parmigiana (Vege)
茄子,芝士,茄蓉千層
茄子的味道很好,好味又不會膩
非常適合這幾天節日大魚大肉後的餐點

麵包鬆軟,炸雞香脆多汁,好味
份量都夠大,配上蕃薯條,吃唔停口

Hot Latte
好靚嘅拉花,大大杯

Eggplant Parmigiana
Latte
  • Eggplant Parmigiana
If you’re looking for a spot to work outside office, Domain should definitely be on top on your to-go list if you’re at the Island side. Spacious seats with charging spots, table at the right level of height that won’t cause neck problem, together with high-quality coffee, light bites and even better - some alcoholic drinks if you’re going through a tough day 😌 No matter you’re looking for comfy sofas or privacy spots with some coverage, here they got all you need 😙Honestly think it’s the best p

Honestly think it’s the best place for work so far 🤫

IG: misssommhk
2022-05-10 1822 瀏覽
🌹今年母親節,因為老公要返工不能陪伴我,便決定一起吃早餐慶祝。選了屋企附近東隅酒店的《Domain》,一早打聽清楚,開門時間是七點,而且早上時間人不會多。🌹東隅酒店是檢疫酒店,起初都擔心有風險,及後致電酒店了解,知道受檢疫的人士不能進出餐廳或我們進出的範圍,心安定不少!🌹8時多,我們到達餐廳,我們都讚地方很好,有廣闊空間,整齊擺設,時尚設計,落地玻璃窗,採光度足,酒店管理值得讚揚。早餐有數款選擇,我們點餐選了BREKKY BURGER⭐️⭐️⭐️早晨漢堡包:煙肉,煎蛋、烤肉汁,牛奶軟包軟包外脆內軟,煙肉稍乾硬HONG KONGER⭐️⭐️⭐️中式早餐:雞粥,點心,XO醬蘿蔔糕組合豐富,惟點心熱度不足Ice mocha⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡香,朱古力味濃個人評分食物味道飲品衛生(廁所亦很乾淨)環境服務抵食回頭率

早餐有數款選擇,我們點餐選了

BREKKY BURGER⭐️⭐️⭐️
早晨漢堡包:煙肉,煎蛋、烤肉汁,牛奶軟包
軟包外脆內軟,煙肉稍乾硬

HONG KONGER⭐️⭐️⭐️
中式早餐:雞粥,點心,XO醬蘿蔔糕
組合豐富,惟點心熱度不足

Ice mocha⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡香,朱古力味濃

個人評分

食物味道

飲品

(廁所亦很乾淨)

回頭率

2022-05-08
$323 (早餐)
母親節
趁1月尾,租住太古城東隅酒店迎接虎年!Staycation package 包括翌日2人早餐,於酒店1樓 <Domain> 享用,無需要 Book 位,只要出示房卡就可以了!同時,先要用手機掃安心出行及量度體溫!由酒店餐廳職員安排入座!並放上 QR code 點餐紙,亦提醒我們記得按 “下單”!餐廳樓梯高,佔地1層,細心留意的話,會發現餐桌有兩種風格!落地玻璃,更顯得光猛!令人精神爽利!飲品有6款,以自助形式,任人添飲!包括:牛奶、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶...等。客房客人早餐以 QR code 落單,中英文版本(有相片的 menu 更方便大家挑選)早餐:甜品及一款方式美食特別一提:單是雞蛋煮法,也有多款選擇,還要分得好細緻,令人花多眼亂!椰汁奇亞籽布甸滿載奇亞籽,每一口也嚐到奇亞籽,混合椰汁,滲出椰香,而且入口香甜,夾雜微脆的奇亞籽,口感豐富;並配上酸甜的蘋果蓉,倍感清新!芒果燕麥除了有燕麥之外,還有比奇亞籽大粒的亞麻籽,增強口感!加入牛奶易入口,芒果鮮甜多汁,令整體口味生色不少! 法式奶油麵包配班尼迪蛋 (選金門火腿)加上食用花點綴,美侖美奐!賣相贏哂!可選擇配搭:烤
趁1月尾,租住太古城東隅酒店迎接虎年!

同時,先要用手機掃安心出行及量度體溫!

由酒店餐廳職員安排入座!

餐廳樓梯高,佔地1層,細心留意的話,會發現餐桌有兩種風格!
落地玻璃,更顯得光猛!令人精神爽利!

飲品有6款,以自助形式,任人添飲!
包括:牛奶、橙汁、蘋果汁、咖啡、茶...等。

客房客人早餐

以 QR code 落單,中英文版本
(有相片的 menu 更方便大家挑選)
早餐:甜品及一款方式美食

椰汁奇亞籽布甸
奇亞籽,口感豐富;並配上酸甜的蘋果蓉,倍感清新!
芒果燕麥
芒果鮮甜多汁,令整體口味生色不少!

芒果燕麥
法式奶油麵包配班尼迪蛋 (選金門火腿)
加上食用花點綴,美侖美奐!賣相贏哂!

可選擇配搭:烤蘑菇、烤蕃茄、露筍、雞蛋
選用漢堡包,包面烘至香脆,包身鬆軟,
賓尼迪蛋有流心
是酒店水準之作!

法式奶油麵包配班尼迪蛋
牛油果多士配英式早餐 (選奄列)
酸種麵包比預期大片,
包邊香脆,包身帶煙韌!配上牛油果及奄列,另有,煙肉、煙肉、茄汁豆,好友建議法蘭克福腸蘸芥末醬!

牛油果多士配英式早餐

2022-01-30
法式奶油麵包配班尼迪蛋
牛油果多士配英式早餐
2021-10-27 896 瀏覽
東隅酒店staycation 送咗兩杯welcome drink,可以係酒店32樓Sugar飲,或者係1樓餐廳Feast用,我哋選擇check out 後係1 樓飲😆 呢度環境好舒適,空間感十足,好modern, 非常適合飲嘢傾計☺️ 🤩枝Green smoothie 好好味😋

🤩枝Green smoothie 好好味😋
港島東區的朋友想搵靚餐廳食素食早餐?或者想搵個地方飲杯靚咖啡坐低做野?介紹你去太古城東隅酒店一樓的咖啡廳 Domain,環境舒服又高檔,咖啡豆靚配植物奶味道一流,當然仲有一系列豐富素食早餐選擇。東隅酒店可以由太古地鐵站 D 出口或者由太古城中心行天橋過去,地理位置非常方便。東隅一樓可以找到咖啡廳 Domain 和餐廳 Feast。咖啡廳這邊有長檯可以用電腦工作,類似 Co-working space 的概念。設有非常專業的咖啡吧和自家烘焙設施。新鮮出爐牛角包、酥餅和芝士蛋糕都好吸引呢。也有蛋糕甜品和小小麵包店。自家出品的酸種麵包,除了可以現場吃到之外,也可以買一個回家吃。蛋糕西餅賣相可愛好似幾好食呢。想食甜品的話,亦有多款賣相精緻的選擇。Domain 每日晨早七點就開始營業,方便上班一族,早餐時間(07:00 - 11:30)提供各種輕食,大部分都屬於素食。麵包類除了酸種麵包也有牛角包和法式奶油麵包。11:30 之後可能吃到素食漢堡、素食麵包沙律等等。現在都很先進用 QR Code 點餐,簡單方便。平日食唔夠蔬菜水果,可以叫枝果汁飲下,Domain 有這種超級植物果汁,全部用新鮮蔬果製

東隅一樓可以找到咖啡廳 Domain 和餐廳 Feast。

設有非常專業的咖啡吧和自家烘焙設施。

新鮮出爐牛角包、酥餅和芝士蛋糕都好吸引呢。

也有蛋糕甜品和小小麵包店。

蛋糕西餅賣相可愛好似幾好食呢。

想食甜品的話,亦有多款賣相精緻的選擇。

麵包類除了酸種麵包也有牛角包和法式奶油麵包。

11:30 之後可能吃到素食漢堡、素食麵包沙律等等。

現在都很先進用 QR Code 點餐,簡單方便。

平日食唔夠蔬菜水果,可以叫枝果汁飲下,Domain 有這種超級植物果汁,全部用新鮮蔬果製作,部分更加入 Hemp Protein 和益生菌,好飲也可以促進腸道健康。

由澳洲來的全日果超級食物果昔。

第一次見這種要用力壓的咖啡機,覺得新奇有趣,咖啡師話這種機器壓咖啡的時候,壓力會逐漸收細,壓出來的咖啡風味更細緻。

東隅是一間非常注重環保的酒店,所以咖啡廳這裡不設外賣杯,想外帶咖啡的就要自備杯,或者在這裡買一隻,咖啡連杯的套裝賣 HK$88,都幾抵喎。

Latte HK$55
這裡除了一般牛奶,也提供燕麥奶、豆奶和杏仁奶等純素選擇,這天試試看燕麥奶拿鐵。平常不太喜歡喝燕麥奶,因為覺得它味道有點奇怪,但我竟然覺得這杯很好飲,Allpress 這個咖啡豆跟燕麥奶好合得來呢!推薦平常不喜歡喝燕麥奶的人都來試試看。

班尼迪蛋菠菜法式奶油麵包 HK$155
用食用花擺盤就係吸睛,未食都覺得開心。酒店自家製的法式奶油麵包鬆軟可口,上面菠菜份量十足,再配以流心班尼迪蛋和美味醬汁,這樣開始新一天也夠美滿。

烤蘑菇、烤番茄、露筍、炒蛋 牛油果多士 HK$155
強列建議要試試不加餡直接咬塊酸種麵包,淡淡酸味加上非常好咬口,唔小心會食上癮。蔬菜配料都好夠份量,味道以新鮮清新為主,吃起來健康醒神。

新鮮雜莓、雲尼拿忌廉、香檸皮 迷你班戟 HK$135
想吃點甜甜的早餐,班戟就最適合不過!這個迷你班戟細細粒勁可愛呢!班戟夾埋忌廉好好味,有大大粒的新鮮雜莓咬下,酸酸甜甜唔會膩,大人細路都會鍾意呢。

Coconut Chia Pudding HK$55
這個吃起來有點像椰汁西米露,但當然健康得多了!口感也更清爽,味道唔會太甜,配水果更添清新。

在港島東區想找一個又靚又舒服的地方吃早餐嘆咖啡?原來可以來到東隅一樓,除了素食早餐也有素食漢堡可以吃呢。
2021-10-18
2021-09-20 889 瀏覽
早排小編去咗東隅酒店staycation ,喺酒店食早餐嗰時,見到酒店裏面有間Cafe,所以check out 之後,入咗去試吓😜Cafe 再入啲就係buffet嗰邊,大家千祈唔好行錯😝小編去食早餐嗰陣就已經睇中左個咖啡卷,到到check區嗰陣,淨係見到一個,所以即刻去試😜,佢係一個好似類似肉桂卷嘅物體,不過冇玉桂味,上面有啲咖啡忌廉芝士,唔會太甜,食落去都幾好味,另外,仲叫咗杯flat white , 咖啡好濃郁,而且有得揀skim milk 😎,有時候喺太古城行完街之後,都可以嚟你度坐下,飲下咖啡嘆吓😜,其實佢哋都有其他鹹點同埋甜品,不過當時我哋唔係好肚餓,所以就叫咗少少嘢食試吓
Cafe 再入啲就係buffet嗰邊,大家千祈唔好行錯😝
2021-09-19 589 瀏覽
Domain 是東隅酒店 咖啡廳 緊連接在 Feast 自助餐廳 這類把餐廳 分為二 的模式 上次在四季酒店 Argo 也是 咖啡室加餐廳 繁忙時 結合為整間自助餐廳 靈活性高 這裡 也是一樣 🍽🍽這趟入住酒店 並沒有包含早餐 於是就圖個方便 試試 Domain 的早餐 🥪🥪我們二人點了All Day breakfast 有豬肉腸 茄汁豆 脆薯餅 煎煙肉 炒蛋配多士 炒蛋份量滿足 嫩滑 整份早餐超好吃 高質 🥓🥓 🧂🧂火腿芝士牛角酥 優質火腿薄切 塞滿在牛角酥內 連同溶化芝士 碎合桃 芝士味濃郁 火腿微鹹香 結合起來 極致美味 以後有機會必再吃 🥐🥐唯一美中不足 早餐食物跟 咖啡飲品 分開計費 二人結帳要 四百多元 雖然有點少貴 但能吃到豐盛 高質 味美早點 是值回來的 🥰🥰🥰

我們二人點了

2021-09-16
$230 (早餐)
  • 火腿芝士牛角酥
  • All Day breakfast
2021-08-22 664 瀏覽
Staycation東隅酒店包嘅二人早餐🥐☕️早餐唔係自助餐形式,而係每人order一份,非常高質🤩🤩🌟蟹肉炒蛋牛角包🥐多到滿瀉嘅炒蛋,里面有勁多蟹肉,超級正👍👍🌟三文魚Egg BenedictEgg Benedict 就正常水準,但份量都好大,食完都好full😆呢度環境好舒適,飲品咖啡、茶、多款果汁係自助形式供應😋 不得不提佢嘅燕麥做得好出色好好味,每份早餐都跟一份燕麥或水果,建議大家可以試試燕麥😋
Staycation東隅酒店包嘅二人早餐🥐☕️
早餐唔係自助餐形式,而係每人order一份,非常高質🤩🤩

🌟蟹肉炒蛋牛角包🥐
多到滿瀉嘅炒蛋,里面有勁多蟹肉,超級正👍👍

🌟三文魚Egg Benedict

2021-08-19
  • 蟹肉炒蛋牛角包
1️⃣⭐️Dirty⭐️ $50 (7.5/10)好少會轉植物奶唔洗加錢😍 揀咗almond milk,飲落都健康啲🤣 好欣賞佢地嘅dirty攞耐咗,都唔會咖啡同牛奶混合埋👍🏻 咖啡除咗houseblend同decaf,仲有single origin,每日都唔同🤤 今次Pooh揀咗nutty啲嘅巴西豆,飲落有微微朱古力味🥳 雖然比出邊嘅nutty貴少少,但絕對值得💕2️⃣ Fried Buttermilk Chicken Burger $160 (7/10)好耐無食炸雞包,今次試咗用buttermilk野嘅炸雞😋 炸雞相當juicy,炸粉薄得黎好脆☺️ 完全唔油膩👍🏻 要特別讚下佢嘅漢堡包,非常鬆軟🥰 Sriracha蛋黃醬辣辣地幾香口,可惜會比包索走,令到包有少少濕🥺 旁邊係炸番薯條,減低罪惡感🤣3️⃣ Spinach & Mushroom Quiche $25 (7/10)佢地嘅Quiche做得幾出色,好香蛋味😋 菠菜同蘑菇嘅份量都好足,亦唔會令到啲蛋好水❤️ 不過始終Pooh唔係菠菜嘅粉絲🤣 所以都係鍾意另一款多啲🤣 下次介紹另外嘅煙肉芝士味🥳4️⃣ Raisin Swirl $25 (7/10)對於唔

1️⃣⭐️Dirty⭐️ $50 (7.5/10)

4️⃣ Raisin Swirl $25 (7/10)
對於唔中意提子乾嘅Pooh黎講,哩款出奇地好食👍🏻 提子乾嘅微甜配合開心果,令成個danish好好味☺️ 返熱咗令到酥皮更加香脆😋

今日與友人相約去Domain食下午茶. 今次是我第一次試食佢哋的下午茶,之前已聽過我友人説好食。今次親自去食,果然好食,環境又舒適,舒服到又點想睡。我點了 Fried Buttermilk Chicken Burger 及Iced Chocolate Milk。雖然是炸雞,但雞肉好juicy 及好香。那杯 chocolate milk 好有朱古力,甜度恰到好處,原全啱晒我的口味。雖然以下午茶價錢來説,有點貴,但以他們的食物質數及好chill 的環境是值得的,而且好飽,晚餐都可以不用吃。最後,希望佢哋的男侍應可以改善或多些留意自己serve 客的態度。
Fried  Buttermilk  Chicken  Burger
  • Iced  Chocolate  Milk
                最近去得Staycation多,愛上左闊太生活,大獲喇!⋯⋯(我呀媽個荷包)any肥,太古係我地成日去既飯堂加行街後花園,去得多到真係間間都食暈曬咁制啦⋯⋯但係今日!就終於去左好少試既(新)餐廳!登登登登⋯⋯就係離太古城有一走廊之隔既⋯⋯East Hotel喇!本身去到見到佢間餐廳好似山左一半,得番個勁casual既café area,跟住食物又冇乜得揀果陣有D失望,因為原本諗住可能黎歎番個勁勁地既high tea加嘛,咁唯有單點個龍蝦包啦。點知上到黎~哇!個樣堅正喎!又有番咁上下大份,即刻成個人開心番曬haha。食落去啖啖龍蝦肉,最起碼落左半隻龍蝦去整(分分鐘一隻),堅料!伴碟既薯格又整得脆,份量又多,張櫈又好好坐,成個人瞓曬落去都得⋯⋯今次真係超級意外驚喜!下次去到太古諗唔到去邊食就再黎過!