朋友之前食過Dodam Chicken覺得焗雞唔錯。餐廳位置都幾方便,位於觀塘apm附近,容易到達,前幾日晚餐就同佢再次到訪。餐廳晚食有自助吧,有提供麵包布甸和紫米露作飯後甜品。自助吧仲有部窩夫機,俾客人自製窩夫,旁邊有指示介紹製作方式,還可以添加雲呢拿醬、藍莓醬和草莓醬。<蜜蜂牛油香蒜焗烤雞> $208焗雞份量十足,有十幾份雞塊。焗雞表面灑上杏仁片作點綴,雞皮充滿醬汁,聞到好香嘅甜味同埋蒜香味,食落肉質嫩滑,蜜蜂牛油香甜嘅味道同鹹口既蒜香好夾,鹹甜惹味。<blueberry yogurt smoothie> $58藍莓乳酪smoothie 冰沙口感明顯,味道清新,亦冇芒果奶昔咁甜。<mango milkshake> $48芒果奶昔味道清甜,飲落以奶味為主。

<蜜蜂牛油香蒜焗烤雞> $208

<mango milkshake> $48
芒果奶昔味道清甜,飲落以奶味為主。
  • 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞
2023-06-23 66 瀏覽
食過呢度既晚餐,覺得好唔錯,間唔中都會去。今日先發現佢午餐set 都幾抵食,質同量同晚餐一樣!仲包前菜同飲品!前菜係炒粉絲同泡菜,任夾!蜂蜜牛油香蒜焗雞 $85剛剛焗起,熱辣辣,超級香!!!文落係好香既蒜味,當中帶少少蜂蜜既甜味!食落係有牛油既香同甜甜地既蜂蜜味!外皮薄又脆,無物脂肪肥。但食落超級嫩滑同juicy !!好好好好食!黑松露蘑菇薄餅$75呢個都好抵食!size 同晚餐個一樣,好足料!好香黑松露味,超多菇同芝士!個餅底係薄脆底,好脆,又唔會食餅食到滯晒!正!薄餅仲會送兩件炸雞!每個set可選一份飲品,自己雪櫃拎呢個份量兩個人食好飽,又好味!會再幫襯!

前菜係炒粉絲同泡菜,任夾!

蜂蜜牛油香蒜焗雞 $85
剛剛焗起,熱辣辣,超級香!!!
文落係好香既蒜味,當中帶少少蜂蜜既甜味!

食落係有牛油既香同甜甜地既蜂蜜味!外皮薄又脆,無物脂肪肥。
但食落超級嫩滑同juicy !!好好好好食!

黑松露蘑菇薄餅$75
呢個都好抵食!size 同晚餐個一樣,好足料!
好香黑松露味,超多菇同芝士!

個餅底係薄脆底,好脆,又唔會食餅食到滯晒!正!

薄餅仲會送兩件炸雞

每個set可選一份飲品,自己雪櫃拎

呢個份量兩個人食好飽,又好味!會再幫襯!

2023-06-22 42 瀏覽
韓式炸雞真係好好食,差唔多香港炸雞都食過晒🤭食埋呢間睇下邊間最好食🍗蜂蜜牛油香蒜脆雞原來呢間有焗雞㗎,不過今次想食炸雞多啲😆叫左好香甜嘅蜂蜜牛油味,炸雞外皮好鬆脆,肉汁鮮嫩,唔會太乾,炸得好好,蜂蜜味道份量適中,好食🍲韓式粉絲卷配年糕粉絲年糕粉絲有得揀少辣實在太好,因為一般嘅炒年糕太辣我食唔到,而家少辣啱啱好,除咗年糕粉絲,仲有芝士魚蛋、魚糕、蔬菜,種類豐富,配埋炸嘅紫菜粉絲卷,又係我鐘意食嘅嘢🧇自己整Waffle 初頭諗住叫炸雞窩夫,但又驚太多食唔晒,原來出邊有個自助甜品區有得自己整waffle,超正即刻整啦,waffle好脆,配蜂蜜炸雞好夾😆滿足

🍗蜂蜜牛油香蒜脆雞

🍲韓式粉絲卷配年糕粉絲

🧇自己整Waffle

放工同老公去觀塘睇野順便食埋飯其實我不嬲唔知道觀塘嘅亞太中心係邊同有野食打開🫣睇OpenRice搵食見到咁岩我想食部隊鍋,老公又想食人參雞,咁就試下囉😂去到我地真係叫左叫2樣野✨部隊鍋睇到已經好吸引,又唔係好辣,正呀✨鮑魚人蔘雞佢係好得意,有別一般人蔘雞,佢係用雞髀🍗,好大隻好多肉🤤食肉怪既我岩哂✨mango smoothie 本身諗住放工食過飯,一人一樣野食食飽就算😂點知見個個人都叫飲品同大大杯好似好正。所以最後都係order左🫣仲有仲有最特別既係職員同我講可以自己去拎甜品🍮我出去一睇,可以自制窩夫🤤仲有紫米露同埋麵包布甸真係驚我食唔飽🥰又飽又滿足既一餐飯
放工同老公去觀塘睇野
順便食埋飯
其實我不嬲唔知道觀塘嘅亞太中心係邊同有野食打開🫣
睇OpenRice搵食見到
咁岩我想食部隊鍋,老公又想食人參雞,咁就試下囉😂

去到我地真係叫左叫2樣野

✨部隊鍋
睇到已經好吸引,又唔係好辣,正呀

✨鮑魚人蔘雞

✨mango smoothie

仲有仲有最特別既係職員同我講可以自己去拎甜品🍮

我出去一睇,可以自制窩夫🤤仲有紫米露同埋麵包布甸

真係驚我食唔飽🥰又飽又滿足既一餐飯
Dodam Chicken係觀塘附近上堂,行過亞太中心就見到 Dodam Chicken係觀塘有分店,就搭𨋢上3/F係外邊睇餐廳空間環境舒適和寬敞,去到職員開就立刻安排座位比我地入坐,由於餐廳不是用QR Code落單,需要時間等待職員過來下單三重芝士脆雞一上枱就聞到好濃郁嘅芝士味,放喺鐵板上仲有滋 滋 聲,職員提示鐵板比較熱要小心,由於芝士係炸雞底,需要用叉和夾將芝士撈埋雞一起食,食落又幾Juice,濃郁的芝士再加上炸雞,中間農夫包用剪刀剪開配合埋芝士一起食,食落好有罪惡感。照燒汁焗魷魚🦑原條的魷魚食得好飽,食落唔會係好硬口,係煙靭的口感。不過食之前都好用鉸剪再剪開,方便食用。整體不錯👍🏻Yuja yogurt smoothie飲落好似係好重柚子茶的沙冰,不會飲落去好似飲緊水咁🫶🏻
Dodam Chicken

三重芝士脆雞

Yuja yogurt smoothie

飲落好似係好重柚子茶的沙冰,不會飲落去好似飲緊水咁🫶🏻
Yuja yogurt smoothie
三重芝士脆雞
2023-06-17
午餐
  • 三重芝士脆雞
  • 照燒汁焗魷魚
2023-06-15 96 瀏覽
● 烤芝士猪肋骨見到餐牌有個手指公,所以就叫咗黎試。 豬肋骨烤到恰到好處,食之前將啲芝士卷住豬肋骨食,夠哂邪惡。豬肋骨底下的芝士唔會太膩,個人覺得要加埋旁邊的芝士粉一齊食,味道會再昇華一些。 ● 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞+白雪芝士雞蜂蜜牛油香蒜焗烤雞有勁香牛油味,食落口仲有甜甜的蜜糖味,加埋檸檬汁,食落非常清新。白雪芝士雞上面有極多芝士粉,但食落又唔會食到好口渴。雞件每件都好多肉,多汁唔會太多骨。最多汁係翼尖,食的時候見到啲汁多到飛到隔離枱,大家食嘅時候小心彈到左右 XD● 韓式海鮮煎餅韓式海鮮煎餅非常足料,有蝦、青口、蜆同埋魷魚鬚。魷魚鬚的份量都唔少,中意食的人可以試試呢個煎餅。剛上枱的海鮮煎餅相當酥脆,但呢個煎餅一定要趁熱食,因為凍左的餅邊會比較硬QAQ。不得不提的是海鮮煎餅的沾醬,沾醬的味道比較清淡,酸酸甜甜,唔會搶左海鮮煎餅的味道。● MAKGEOLLI桃味米酒食韓國菜當然唔少得要有酒啦,咁我地就叫就揀左MAKGEOLLI桃味米酒。我地叫嘅桃味米酒只係得3%酒精濃度,啱哂我呢啲又想同朋友飲下米酒,但又唔想太重酒精濃度嘅人。呢間餐廳仲提供左白色嘅杯仔用黎裝酒,夠哂可愛又有飲米酒的儀式感
● 烤芝士猪肋骨

● 蜂蜜牛油香蒜焗烤雞+白雪芝士雞
● 韓式海鮮煎餅
● MAKGEOLLI桃味米酒
食韓國菜當然唔少得要有酒啦,咁我地就叫就揀左MAKGEOLLI桃味米酒。我地叫嘅桃味米酒只係得3%酒精濃度,啱哂我呢啲又想同朋友飲下米酒,但又唔想太重酒精濃度嘅人。呢間餐廳仲提供左白色嘅杯仔用黎裝酒,夠哂可愛又有飲米酒的儀式感。呢隻桃味嘅米酒聞落有濃郁桃味,仲有淡淡米香,但飲起來唔會過份死甜,所以唔覺意就飲哂成支QAQ
2023-06-14 65 瀏覽
估唔到觀塘都有咁正宗嘅韓式炸雞但因為朋友鍾意食烤雞多啲所以叫左份halfhalf炸雞半份白雪芝士雞半份蜂蜜牛油蒜香烤雞一上台已經流曬口水重點係睇上去明明唔係好熱結果手擺埋去熱到攞唔起!勁新鮮炸起咬落兩款炸雞都非常juicy白雪芝士雞落左大量芝士粉酥脆嘅外皮配上芝士粉感覺就好似食緊薯片咁咬落都聽到卡卡聲,非常好味蜂蜜牛油蒜香烤雞用嘅蜂蜜唔算係好甜嘅蜂蜜呢點反而突出到蒜片嘅香氣蒜片蘸上蜂蜜之後依然有香脆嘅口感呢份halfhalf炸雞係全晚嘅mvp!三重芝士豬肋骨芝士係食韓式料理標配呢碟豬肋骨嘅芝士都非常韓 夠澎拜豬肋骨調味適中!唔會太鹹,值得一試!最後就係韓式海鮮煎餅個人認為dodam chicken嘅海鮮煎餅行一個比較薄身酥脆嘅路線伴碟嘅係韓式芝麻醋醬清新解膩嘅醬汁 好似點住黎食無咁大罪惡感😂接近食飽之際店員走黎話原來可以食自助式嘅是日甜品😂第一次見炸雞舖有紫米露同一個雲尼拿味嘅梳乎厘兩樣嘢都幾好食特別鍾意紫米露唔會死甜梳乎厘有勁香嘅雲尼拿味仲可以自己落想要嘅果jam~
估唔到觀塘都有咁正宗嘅韓式炸雞

結果手擺埋去熱到攞唔起!勁新鮮炸起
咬落兩款炸雞都非常juicy
白雪芝士雞落左大量芝士粉
酥脆嘅外皮配上芝士粉感覺就好似食緊薯片咁
咬落都聽到卡卡聲,非常好味
蜂蜜牛油蒜香烤雞用嘅蜂蜜唔算係好甜嘅蜂蜜
呢點反而突出到蒜片嘅香氣
蒜片蘸上蜂蜜之後依然有香脆嘅口感
呢份halfhalf炸雞係全晚嘅mvp!
三重芝士豬肋骨
芝士係食韓式料理標配
呢碟豬肋骨嘅芝士都非常韓 夠澎拜
豬肋骨調味適中!唔會太鹹,值得一試!

最後就係韓式海鮮煎餅
伴碟嘅係韓式芝麻醋醬
清新解膩嘅醬汁 好似點住黎食無咁大罪惡感😂
接近食飽之際店員走黎話原來可以食自助式嘅是日甜品
😂第一次見炸雞舖有紫米露同一個雲尼拿味嘅梳乎厘

兩樣嘢都幾好食
特別鍾意紫米露唔會死甜
梳乎厘有勁香嘅雲尼拿味
仲可以自己落想要嘅果jam~
2023-06-13 137 瀏覽
👨🏻‍🍳Dodam Chicken (1亞太中心) (觀塘)📍觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖 「性價比高的韓國菜🤤」 主食價錢味道都算中上,不過不失,仲要大大份🥲但系呢間餐廳好識為客人著想🙈🫶🏻落完單後,介紹自助甜品吧,當日有🍽️椰汁黑糯米同🍽️面包布甸😆正正🫶🏻味道正常🤤 🍽️芝士蛋熔岩泡菜炒飯味道中上,熱上🤤不過食過 @apgujeonghk 之後,其他都好似差DD😣😣🙏🏻 🍽️韓式海鮮煎餅超大份🥲應該系3-4人份🙈🙈蘸醬更惹味,不過略嫌太夠脆邊同海鮮吾夠味🙈 🍽️牛排骨湯夠滾熱🤤夠味 全晚食物都系熱上🤤好新鮮!!見到2位,上湯時更附上2套碗具🤤🫶🏻整體真系好舒服🤤 #dodamchickenhk #dodamchicken
📍觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖

「性價比高的韓國菜🤤」

主食價錢味道都算中上,
不過不失,
當日有🍽️椰汁黑糯米同🍽️面包布甸😆
正正🫶🏻味道正常🤤

🍽️芝士蛋熔岩泡菜炒飯
味道中上,熱上🤤
不過食過 @apgujeonghk 之後,
其他都好似差DD😣😣🙏🏻

2023-06-09
芝士蛋熔岩泡菜炒飯
椰汁黑糯米
2023-06-13 49 瀏覽
作為一個韓國文化嘅fans平時都幾鍾意同朋友一齊食韓國菜🇰🇷🇰🇷。今次就搵到一間韓國過江龍炸雞,佢嘅特色在於除咗炸雞之外,仲有西式pizza同fusion韓國菜可以揀。唔使好似平時食開嘅炸雞咁,只有炸雞咁齋😢😢蜂蜜牛油脆雞(半份)因為只係同朋友兩個人食所以叫咗半份,但實質上份量都好多,最尾都食到勁飽!炸雞牛油味好重好香,一上嚟嘅時候就已經聞到🧈🧈食韓國炸雞,最緊要係緊緊包裹住醬汁嘅脆皮,依家都做得唔錯,醬香味濃郁,鹹淡亦都適中,表面搽嘅蜜糖都添加左一絲清香。雞件係有骨嘅,但勝在都多肉。而且雞肉食落都係有醃過,口感嫩滑。半半pizza(黑松露及芝士)一款pizza可以最多揀兩隻味,我哋揀咗黑松露同埋芝士pizza。Pizza嘅餅底係薄披,烤得非常脆口,識落嘅感覺唔似食緊pizza反而係有啲餅乾嘅感覺。黑松露用料唔孤寒,食落黑松露味都好重。芝士Pizza反而冇咩特別,雖然識落嘅口感係擺咗好多芝士,但真係食落口又唔覺得好重芝士味。

蜂蜜牛油脆雞(半份)

半半pizza(黑松露及芝士)
2023-06-11
  • 半半薄餅
2023-06-12 52 瀏覽
今次嚟到觀塘食好出名嘅韓國餐廳,電視機仲播住K-Pop🎶🎶,好有氣氛~韓國水冷麵🍜🍜冷面好彈牙,最鍾意為湯底加上大量嘅檸檬汁,酸味味好開胃亦都好消暑😋蜂蜜牛油香蒜脆雞(一份)🐣🐣即叫即炸,熱辣辣上枱超好食!啲調味好足好夠濃😆。咬落去個雞皮夠脆,連埋啲雞肉食,口感一流~ 全部雞肉都好嫩滑(即使係雞胸位置!)~ 有啲可惜嘅係啲炸雞都有汁,但係唔夠之前食咁爆汁~不過都好貼近韓國食炸雞嘅風味😋😋

韓國水冷麵🍜🍜

蜂蜜牛油香蒜脆雞(一份)🐣🐣
2023-06-11 103 瀏覽
相信大家對Dodam Chicken 都不會陌生, 我亦都食過好多次, 今次到觀塘分店,位於觀塘道414號1亞太中心3樓1號舖。 午飯時段都幾多人🥢, 幸好沒有訂位都可以入座。 午市套餐都幾抵食又多款式, 我點了韓式炒牛肉拌飯$80、 水冷麵$80, 另外前菜和飲品可以到 自助區選擇。 ▫️前菜 ~ 有泡菜和炒粉絲兩款, 味道正常。 ▫️韓式炒牛肉拌飯 ~ 牛肉偏少, 沒有飯焦, 加上整個拌飯都唔熱, 另外奉送一碗湯,好多油, 我開頭以為是醬汁🤭。▫️水冷麵 ~ 夏日炎炎食返個水冷麵, 麵的質感煙煙韌韌, 是我預期的味道。 整體可以,但我比較鍾意晚市的質素😊。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

▫️前菜 ~ 有泡菜和炒粉絲兩款, 味道正常。
前菜

韓式炒牛肉拌飯

水冷麵

飲品

整體可以,但我比較鍾意晚市的質素😊。

2023-06-08
2023-06-11 30 瀏覽
餐廳設有甜品吧,有椰汁紫米露及麵包布甸供選擇,旁邊仲可以點果醬,紫米露較結,亦偏甜;麵包布甸新鮮整起,鬆化柔軟。之後我叫左一客鴛鴦味韓式烤雞,Sweet and Spicy同埋蒜茸蜂蜜,特別揀選烤雞是因為除左想食煎香左嘅皮之外,亦冇炸雞咁熱氣。雞煎得香口,外皮煎得微焦,醬汁豐富,sweet and spicy甜味主導,不太辣;雞有雞脾、雞胸及雞翼,我自己當然鐘意食雞脾;蒜蓉蜂蜜則由蒜蓉味主導,但普遍而言都係醬汁香濃,非常Richy。我亦叫左杯洋甘菊解一解油脂及油膩感。環境寬敞舒適。

我亦叫左杯洋甘菊解一解油脂及油膩感。

環境寬敞舒適。

2023-06-08
2023-06-09 51 瀏覽
除咗主食,仲可以自助拎飲品、前菜(韓式粉絲同泡菜),係一個非常豐富嘅Lunch Set▫️ 蜂蜜牛油烤雞($88)👉🏻烤雞嘅脆卜卜程度絕對唔輸炸雞,仲要無咗炸粉嗰一層感覺無咁熱氣😆雞肉肉質非常嫩漏Juicy👉🏻蜂蜜牛油味好出但又唔會互相搶咗大家嘅味道,蜂蜜味亦都唔會過甜,所有嘢都啱啱好💛👉🏻伴碟有沙律菜同酸蘿蔔可以中和油膩感,好想Encore 個酸蘿蔔,好夠酸同爽口,好味程度係多多都唔夠🤪⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 黑松露蘑菇薄餅($75)👉🏻呢個係薄批,餅底同Pizza邊都好薄脆,唔會好滯,細食嘅我都可以Afford 到3 塊😂 👉🏻黑松露份量都幾多,加埋蘑菇芝士同蕃茄醬非常惹味☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Chocolate Milkshake ($48)雖然Set Lunch 已經包咗飲品但天氣實在太熱,見到Milkdlshake 忍唔住要叫Order!👉🏻朱古力味濃郁,唔會太甜,Milkshake Texture 好厚身同順滑⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$100

▫️ 蜂蜜牛油烤雞($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 黑松露蘑菇薄餅($75)
👉🏻黑松露份量都幾多,加埋蘑菇芝士同蕃茄醬非常惹味☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Chocolate Milkshake ($48)

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:8/10
平圴消費:~$100
OpenRice book 左但佢reception 本薄無我booking record, 但我比佢睇我OpenRice booking,佢仲話幫我mark 返我出席左喺門口個waitress問我想唔想坐卡位,我話好因攞住好大袋野。佢叫我等等要執位。點知等左好耐見個卡位比人坐左!原來recept轉左個男manager,個waitress 無交代到比佢,個男既見我地企咁耐又無問過我地就比左個卡位人🫠最後坐底但唔係卡位even 唔係sofa 位….坐底後,個waitress 話有個free 甜品Bar, 點知只有紫米露(好杰)同麵包布甸(好乾)…無其他。食物都正常又大份既,但d餐具幾污糟下….叫左個香蒜豉油炸雞半份,勁大份,味都ok偏濃。仲有個牛肉粉絲年糕,粉絲係粗身嗰隻,正常…坐到9點幾,無叫埋單但佢地自動擺低張單咁我無睇就埋左。隔左陣先發現間鋪無比到OpenRice rice book 既75折我,問返時又要再比返電話佢check, 搞左輪先退返第一張單錢再碌過,晏d都要check 返online bank 🫠

2023-06-07 45 瀏覽
今日嚟到觀塘終於食到韓式嘅炸雞,炸完啲雞肉仲係好嫩好多汁師傅真係有料到,雖然叫咗原味炸雞但係味道都依然存在晒我口味外皮炸到卜卜脆,最重要係唔會有油膩感,雞皮有少少焦香,今次兩個人叫咗一隻雞份量非常多,食落夠Juice,仲熱辣辣,下次一定要試吓其他味道嘅炸雞,旁邊放有韓式嘅醬汁,令到雞肉味更加突出,味道更有層次,令人食到舔舔脷這個人蔘雞湯裡面竟然有一顆大鮑魚,第一次吃到人蔘雞湯裡面有海鮮的。鮑魚不小顆是真的,重點是Q彈,有淡淡的人蔘味,人蔘雞湯喝起來卻是濃濃一個鮮字,人蔘雞湯的湯頭真的好喝,雞肉嫩滑帶有人蔘味,正!部隊火鍋有很多材料,有泡菜,午餐肉,芝士香腸,放適量的韓式年糕進去,金針菜,泡麵,韓式辣醬湯底,因為泡麵會吸湯汁,而且麵太軟會不好吃,所以要食得夠快,每樣食物我都很喜歡,而且辣得過癮,冇得彈。